#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2011 17:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι διαπραγματεύσεις της Τρόικα με τον Σαμαρά άρχισαν

[caption id="attachment_139197" align="alignnone" width="600" caption="Η Τρόικα στην Συγγρού"][/caption]

Δύο ήταν τα ζητήματα που επικράτησαν στις συνομιλίες που είχε η Τρόικα με την ελληνική πολιτική ηγεσία: Τα νέα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν το 2012 και το θέμα του «κουρέματος» κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων (PSI+). Μέχρι να επιστρέψει η τρόικα στα μέσα του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει:

Όπως διαβάζουμε εξάλλου στον Τύπο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου που αναμένεται να επιστρέψει, η Τρόικα ζητά η κυβέρνηση Παπαδήμου:

Να έχει προσδιορίσει επακριβώς τα πρόσθετα μέτρα του 2012 ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις παρεμβάσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.
Να έχει εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία, καθώς η τρόικα ζητεί τη δέσμευση των κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν κατά τη διαπραγμάτευση θα υλοποιηθούν κατά γράμμα και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Να έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI Plus, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξει το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Τι λένε όλα αυτά; Ότι η διαπραγμάτευση της Τρόικα με τον Σαμαρά άρχισε. Μπορεί τα ...παπαδήμια ΜΜΕ να λένε ότι αυτή η παραπαίουσα κυβέρνηση με τους κουρασμένους υπουργούς και τον άφωνο πρωθυπουργό πρέπει να πάρει τα νέα μέτρα, όταν όμως η Τρόικα ζητά πάλι δέσμευση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, στην ουσία απευθύνεται μόνο στον Σαμαρά. Επειδή όλοι ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ ...δεν υπάρχει ενώ τον Καρατζαφέρη κανείς δεν τον παίρνει σοβαρά υπόψιν - μόνο για να μην φωνάζει τον έβαλαν στην κυβέρνηση.

Και μπορεί κανείς να μην το λέει δημοσίως, αλλά οι διαπραγματεύσεις του Σαμαρά με την Τρόικα και τους Δανειστές άρχισαν από καιρό. Όπως άλλωστε έχουμε γράψει πολλές φορές ο χειρισμός όσων προηγήθηκαν της εντολής στον κ. Παπαδήμο είχαν ως στόχο να αναδειχθεί ο ίδιος, χωρίς μεγάλους κλυδωνισμούς και αναταραχές στον μοναδικό συνομιλητή της Τρόικας. Και οι δανειστές είδαν το "τυρί Παπαδήμος", αλλά δεν πρόσεξαν τη φάκα.

Πως απαντάει ο Σαμαράς στην άτυπη, ακόμα, διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα, προοίμιο όσων θα γίνουν όταν αναλάβει την διακυβέρνηση; Το είδαμε στην προχθεσινή του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Απορρίπτει τα περί νέων "δεσμεύσεων" και λέει ξεκάθαρα "όχι" στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού του 2011. Παράλληλα διαμηνύει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου "τέλος σε δύο μήνες", ότι θα γίνουν εκλογές και ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία.

Ξεκαθαρίζει επίσης, από τώρα, πως θα κυβερνήσει θέτοντας τους άξονες της κυβερνητικής του πολιτικής στην Οικονομίας:“Υπάρχουν πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε τέτοια κρίση χρέους. Δεν βάζουμε φόρους σε περίοδο ύφεσης. Δεν προχωράμε σε οριζόντιες περικοπές, για να μειώσουμε τη σπατάλη. Δεν κάνουμε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να παίρνουμε ταυτόχρονα μέτρα για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Δεν ζητάμε θυσίες, χωρίς φως στην άκρη του τούνελ. Δεν παραμελούμε ποτέ – μα ποτέ – τη ρευστότητα της Οικονομίας» (βλέπε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο).

Παράλληλα ο Σαμαράς διαμήνυσε στην Τρόικα ότι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, αυτά θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στην περικοπή της σπατάλης.

Και ξέρετε ποια είναι η μεγάλη είδηση, που δεν την λένε φυσικά τα ΜΜΕ; Ότι η Τρόικα είναι τόσο απογοητευμένη από την εφαρμογή του προγράμματός της, φοβάται τόσο πολύ μην αποτύχουν και επαναληφθούν φαινόμενα Αρεγντινής που είναι έτοιμη να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση. Και ο Σαμαράς είναι ο μόνος που έχει πρόγραμμα κι αυτό που λέει και εκείνο που δεν λέει, ακόμα...

Όσοι διάβασαν την χθεσινή δήλωση - απάντηση του Γραμματέα της ΝΔ Α. Λυκουρέτζου κατάλαβαν το μήνυμα: «Εκδηλώνονται, τη στιγμή αυτή, αξιοπερίεργα φαινόμενα. Οι τρεις αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο, υπέγραψαν από κοινού κείμενο, το οποίο ορίζει ότι η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου είναι μεταβατική και ειδικού σκοπού, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Και διαπιστώνουμε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συμπόρευση σε σύμπλευση, προτείνουν τώρα να επιμηκυνθεί ο χρόνος της κυβέρνησης Παπαδήμου, ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει.

Κινδυνεύουμε, έτσι, αυτοί οι οποίοι είναι συνεπείς και τιμούν την υπογραφή τους, όπως ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς, να είναι αυτός ο οποίος δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν στη χώρα μας, εκείνοι οι οποίοι δεν τιμούν την υπογραφή τους και εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έθεσε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εμείς επιμένουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό, τιμούμε την υπογραφή μας, και ζητάμε την έγκριση του εκλογικού σώματος, την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, για το πρόγραμμα το οποίο θα έχει το κάθε κόμμα. Και η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 17/12/2011 18:32:14

  Οταν ο Πρόεδρός μας κ. Αντώνης Σαμαράς λέει Τέλος, εννοεί Τέλος!
  Οπως το εννοούσε και το 1992.

 2. Orestios avatar
  Orestios 17/12/2011 18:57:10

  Ο Σαμαράς θα είναι για πάρα πολλά χρόνια πρωθυπουργός.
  Η τρόικα κατάλαβε ότι δεν μπορεί να παίζει κρυφτούλι με την επιθυμία των Ελλήνων

 3. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 17/12/2011 19:31:31

  Με την Τροϊκα μπορει να αρχισε τις διαπραγματευσεις. Με τους εγχωριους διαπλεκομενους που περνανε τις γραμμες τους στην Τροϊκα ειναι σε θεση να διαπραγματευθει ; Γιατι εχει καταγγελθει επανειλλημενως πως ενα σωρο απο τα "μετρα" που εχουν επιβληθει τους τελευταιους μηνες εχουν προταθει απο ντοπιους παραγοντες, οι οποιοι κρυβονται πισω απο τους ξενους δανειστες για να διαμορφωσουν ευνοϊκωτερο περιβαλλον για τις δικες τους μπιζνες και αρπαχτες (διεκδικηση προνομιακων μετοχων στο "κουρεμα", μειωσεις μισθων και καταργηση ειδικων επιδοματων, απελευθερωση των ταξι, κλπ, κλπ). Πως θα διαπραγματευθει, οταν ενα μεγαλο ποσοστο και των δικων του συνεργατων και βουλευτων της ΝΔ εμπλεκεται σε παιγνιδια και συναλλαγες με τετοιους ντοπιους Εφιαλτες ;

 4. Enzo avatar
  Enzo 17/12/2011 19:42:28

  Ορέστιε έχει δρόμο ακόμη για να γυρίσει η βάρκα .
  Μακάρι να βγει αυτοδυναμος αλλα πολυ φοβάμαι ότι θα απογοητευτεις.
  Ακόμη και τώρα πάμε πατημενοι με το φρένο

 5. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 17/12/2011 20:14:44

  Να ξεγρασαριστούμε λίγο; Γιατί εγώ βλέπω τη σταύρωση του Χριστού σε νέα έκδοση; Ο εξ ευωνύμων λείπει και μόλις συμπληρώσουμε θα ακουστεί το ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ, θα σχισθούν οι ουρανοί και αντίο μαστέλο Κεφαλλονίτικα.
  Ήμαρτον. Τι λέω τώρα χριστουγεννιάτικα!
  Εκτός αν προλάβουμε στο μεταξύ τα πετρέλαια.

 6. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ 17/12/2011 21:42:42

  "Και ξέρετε ποια είναι η μεγάλη είδηση, που δεν την λένε φυσικά τα ΜΜΕ; Ότι η Τρόικα είναι τόσο απογοητευμένη από την εφαρμογή του προγράμματός της, φοβάται τόσο πολύ μην αποτύχουν και επαναληφθούν φαινόμενα Αργεντινής που είναι έτοιμη να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση. Και ο Σαμαράς είναι ο μόνος που έχει πρόγραμμα κι αυτό που λέει και εκείνο που δεν λέει, ακόμα…" . ΦΑΚΤΩΡΑ , τα είπες ΟΛΑ κι' όποιος κατάλαβε , κατάλαβε...

 7. christos kosmidis avatar
  christos kosmidis 17/12/2011 23:39:28

  Γράψε την λέξη illuminati και αντέστρεψτε την. Βάλτην ανάμεσα μετά τα 3 w.
  Γράψε http://www.///////////////////.com
  Πάτα enter και θα δείς τι θα σου βγάλει.
  Είναι πραγματικότητα, ή φανταστικά?
  τα συμπεράσματα δικά σου.

  • Διηνεκης avatar
   Διηνεκης @ christos kosmidis 18/12/2011 09:39:00

   NSA

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ christos kosmidis 18/12/2011 10:27:57

   Εξαιρετικά ενδιαφέρον.
   Τροφή για σκέψη!

   • madprof avatar
    madprof @ Strange Attractor 18/12/2011 11:11:13

    Τώρα; που έχουμε σοβαρά συμπτώματα ανορεξίας;
    Με ορό είμαστε, τι να σκεφτούμε;

 8. Petruchio avatar
  Petruchio 18/12/2011 00:29:11

  επιτρέψτε μου λίγες παρατηρήσεις στα λόγια του κ. Σαμαρά για τα "πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε τέτοια κρίση χρέους."

  1. "Δεν βάζουμε φόρους σε περίοδο ύφεσης."
  Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση και επενδύσεις. Άρα θα πληρώνουμε λιγότερα χρήματα σε φόρους, άρα θα έχουμε και λιγότερα έσοδα. υπενθυμίζω ότι έχουμε πρωτογενές έλλειμα ήδη!

  2. "Δεν προχωράμε σε οριζόντιες περικοπές, για να μειώσουμε τη σπατάλη."
  Σε συνέχεια του πρώτου αφού έχουμε έσοδα λιγότερα από τα έξοδα, και θα μειώσουμε και τα έσοδα άρα πρέπει να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τα έξοδα. Δεν θέλουμε όμως να κόψουμε λίγα από όλους γιατί αυτό δεν αποδίδει και άρα θα κόψουμε πολλά ή και όλα απο κάποιους (ποιους δεν μας λέει, γιατί αυτό σημαίνει απολύσεις που ως γνωστόν είναι κακή λέξη). ή μαλλον αφήνει στην ομίλία του ένα υπονοούμενο που απλά δεν στέκει γιατί δεν το στηρίζει σε κανένα στοιχείο οικονομικό.

  3 " Δεν κάνουμε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να παίρνουμε ταυτόχρονα μέτρα για την ανάκαμψη της Οικονομίας."
  παρακάτω στην ομιλία του εξηγεί τι συμάινει αυτό. Να πουλήσουμε λιμάνια, αεροδρόμια να δώσουμε αυτοκινητόδρομους σε ιδιώτες, κλπ. Καλά αυτά αλλά τη ΔΑΚΕ την ρωτήσατε???

  4. "Δεν ζητάμε θυσίες, χωρίς φως στην άκρη του τούνελ."
  Ασχολίαστο!!!

  5. Δεν παραμελούμε ποτέ – μα ποτέ – τη ρευστότητα της Οικονομίας»
  Εξηγεί ο Σαμαράς στην ομιλία του τι εννοεί με αυτό. Απορρόφηση του ΕΣΠΑ (από ποιο κράτος?) ποτέ πριν δεν είχαμε ταχεία απορρόφηση ευρωπαίκών κονδυλίων. Για να το κάνουμε τώρα πρέπει να ενεργοποιηθεί το Δημόσιο, να φύγουν άχρηστοι να απολυθούν περισευούμενοι, να έρθουν γνώστες κάι όλα αυτά σε χρόνο dt.... Τα δυσάρεστα βέβαια (απολύσεις κλπ), δεν επεξηγούνται.
  Το μόνο εφικτό που προτείνει είναι ο συμψηφισμός χρεών του δημοσίου προς κάποιους με χρέη αυτών τον κάποιων προσ το δημόσιο. Σωστό, το προωθεί ήδη η υπάρχουσα κυβέρνηση και σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί για να αποκ΄τησει η οικονομία ρευστότητα.

  Αυτά......

  • ΑΝΤΩΝΗΣ avatar
   ΑΝΤΩΝΗΣ @ Petruchio 18/12/2011 02:57:44

   Πολύ επιφανειακός είσαι φίλε μου. Χρειάζεται περισσότερη σκέψη για όσα γράφεις.

  • oρτικι ορτικαδ avatar
   oρτικι ορτικαδ @ Petruchio 18/12/2011 10:49:35

   Η καμπύλη του Laffer και η Ελλάδα! http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/599667/Article.aspx

  • ορτικι ορτικαδ avatar
   ορτικι ορτικαδ @ Petruchio 18/12/2011 11:37:28

   Καλημερα Petruchio.Οι φοροι πρεπει να μειωθουν.Δεν λεμε να μην υπαρχουν καθολου,γιατι το κρατος πρεπει να εχει εσοδα,οχι ομως οπως ειναι τωρα ή να αυξηθουν και περισσοτερο,γιατι ετσι παλι το κρατος δεν θα εχει εσοδα.Αυτο γιατι κανενας δεν θα εχει κινητρο να δουλεψει αφου οτι βγαλει θα τα παρει το κρατος.Πως δηλαδη θα πετυχουμε πλεονασματα με αυξηση των φορων και την πολιτικη λιτοτητας?Αυτα αποδειχθηκαν οτι ειναι υφεσικα μετρα.Οσον αφορα την ανακαμψη της οικονομιας,η χωρα χρειαζεται επενδυσεις.Κανεις δεν ειπε να ξεπουλησουμε τα παντα,δεν ειναι ο Σαμαρας ΓΑΠ,αλλα η χωρα εχει δυνατοτητες,εχει αναγκη τις επενδυσεις ωστε να ενισχυθει η οικονομια της.Επισης μην κρινεις την πολιτικη του Σαμαρα εχοντας στο μυαλο σου την πολιτικη που εφαρμοσε το πασοκ,γιατι το πασοκ ηθελε να καταστρεψει καθετι παραγωγικο και αναπτυξιακο,να διαλυσει ιδιωτικο και δημοσιο τομεα,να μην λειτουργει τιποτα στην χωρα,αλλο να κανεις καποιες θυσιες με σκοπο να διορθωθουν τα πραγματα και αλλο να κανεις θυσιες που σου εχουν επιβαλλει για να μην ξανα λειτουργησει τιποτα σωστα.Εμενα με καλυπτουν πληρως οι οικονομικες προτασεις του Σαμαρα γιατι ακολουθουν αναπτυξιακο μοντελο,κατι που θα επρεπε να ακολουθησει και ολοκληρη η Ευρωπη.Ετσι αν ηθελε η Ευρωπη θα μπορουσε και να εκδοσει ευρωομολογα και να κοψει χρημα η ΕΚΤ ωστε να εχουμε ρευστοτητα.Η Γερμανια με αυτη την τακτικη της δεν θα κανει κακο μονο σε αδυναμες χωρες αλλα σε ολοκληρη την ευρωπη.Μπορει να σημειωθει στην αρχη στασιμοπληθωρισμος κατι που φοβαται η Γερμανια ,αλλα θα εχουμε ρευστοτητα και η αναπτυξη θα γινει με ευκολοτερο τροπο,Οσο για το ευρωομολογο δεν ξερω αν φοβαται μια κερδοσκοπικη επιθεση,αφου θα εχει το βαρος των αδυναμων χωρων,αλλα απο μονο του το Ευρωομολογο βαζει φρενο στις κερδοσκοπικες επιθεσεις.Η Γερμανια οπως λειτουργει περισσοτερο φαινεται σαν να κερδοσκοπει και αυτη εναντιον της Ελλαδας(ειδικα αν εχει και αυτη CDS )παρα σαν να θελει να σταματησει τον κερδοσκοπικο πολεμο.Και μου φαινεται και λογικο εως ενα σημειο να δρα κερδοσκοπικα,γιατι η Γερμανια περνει αποφασεις κυριως για την πορεια του ευρω ,αρα οι κερδοσκοποι θα προσπαθησουν να πετυχουν αυτα που θελουν εχοντας 'συμμαχο' αυτον που λαμβανει τις αποφασεις.Αυτο το παραδειγμα ειχαμε και στην Ελλαδα 2 χρονια(κυβερνηση ΓΑΠ που μεχρι τελους ευνοουσε τους κερδοσκοπους).

 9. Petruchio avatar
  Petruchio 18/12/2011 10:09:31

  Θα χαρώ πολύ αν μου δώσεις με επιχειρήματα ένα σημείο που χρείαζεται εμβάνθυση. Δώσε μου την ευκαιρία να αποδέιξω ότι δεν είμαι επιφανειακός τύπος :-)

  • madprof avatar
   madprof @ Petruchio 18/12/2011 11:20:15

   Όλοι απαιτούν αποπληθωρισμό, έλλειμμα στο 0.5 του ΑΕΠ το πολύ, δηλαδή μισθούς των 500 ευρώων ή Γκοτζαμάνικη δραχμή! Η πρωτογενής παραγωγική "μηχανή" της χώρας σταματημένη, οι τράπεζες μας φορτώνουν συνεχώς νέο χρέος.
   Απάντηση σ' αυτά απαιτείται!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.