#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2011 20:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δημοσκοπήσεις δεν υποκαθιστούν τις εκλογέςΜεγάλη υπεροχή της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου σημειώνεται και στη νέα έρευνα της εταιρείας Marc (Έθνος, 18/12) καταγράφοντας διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσιεύεται (σε αναγωγή επί των εγκύρων), η ΝΔ συγκεντρώνει 27,7%έναντι 17,5% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ. Παγιώνεται δηλαδή η διαφορά πάνω από δέκα μονάδες και το ζητούμενο πλέον στη ΝΔ είναι ο «οδικός χάρτης» προς την αυτοδυναμία.

Ακολουθούν: ΚΚΕ 11,6%, ΛΑΟΣ 9,6%, Δημοκρατική αριστερά 9,2%, ΣΥΡΙΖΑ 8,2%,Οικολόγοι-Πράσινοι 4,2%, Δημοκρατική Συμμαχία 3,4%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 3%,με τα υπόλοιπα κόμματα να συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,6%.

Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι εξής απαντήσεις: το 60,4%των πολιτών επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις πρόωρες εκλογές. Οι πολίτες σε ποσοστό 57% θεωρούν θετικό ή μάλλον θετικό γεγονός το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, έναντι 36,2% που το θεωρούν αρνητικό ή μάλλον αρνητικό. Θετική άποψη για τον Λουκά Παπαδήμο έχει το 62% των ερωτηθέντων, έναντι 29,7%που δηλώνει το αντίθετο. Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του ... Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 54,3% έναντι 21,7% για τον πρόεδρο της ΝΔ. Σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος με ποσοστό 71,8%, έναντι μόλις 3,8% για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τέως πρωθυπουργό.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη μέτρηση αυτή δεν υπάρχει το στοιχείο της φθοράς της Κυβέρνησης, που είδαμε σε όλες τις μετρήσεις των προηγούμενων ημερών. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζει εκπληκτική διαφορά στο ερώτημα της καταλληλότητας, γεγονός που αποτυπώνεται μόνο σε αυτήν την έρευνα. Με το παλιό -και μη εξαιρετέο- επιχείρημα του καταλληλότερου προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να προεξοφλήσουν καταστάσεις και σε τελική ανάλυση να παρατείνουν το βίο της Κυβέρνησης Παπαδήμου πέρα από τα συμφωνηθέντα, τώρα που χάνει έδαφος το επιχείρημα για την ολοκλήρωση του «κουρέματος» του χρέους.

Αναμφίβολη η  παγίωση ενός πολιτικού σκηνικού, στο οποίο η ΝΔ διαθέτει κυρίαρχη θέση έχοντας δυνατότητα να εκλέξει σχεδόν τριπλάσιους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι σήμερα η καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων που βεβαιώνει την ολική ανατροπή του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος, όσο και την δυσαρμονία του με τις σημερινές επιλογές των πολιτών. Το βέβαιο είναι το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε πλήρως, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται σήμερα ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει, όχι μόνο γιατί αντιτάχθηκε εξ’ αρχής στην αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόστηκε και δικαιώθηκε από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά κυρίως διότι έχει ήδη καταθέσει  σχέδιο διακυβέρνησης, το  οποίο και καλείται να επικαιροποιήσει, προκειμένου  να ζητήσει τη στήριξη των πολιτών για να την εφαρμόσει.

Οι δημοσκοπήσεις σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις εκλογές. Οι εκλογές είναι η μόνη γνήσια λαϊκή έκφραση. Διαμορφώνουν κάθε φορά την πολιτική πραγματικότητα και τους κομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων, δίνουν εντολή διακυβέρνησης σε έναν πολιτικό ουσιαστικά στο πλαίσιο ενός πρωθυπουργικοκεντρικού συστήματος. Η χώρα χρειάζεται εκλεγμένο Κυβερνήτη, όχι τον δημοσκοπικά «καταλληλότερο».

Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί από υποθετικού τύπου ερωτήσεις-κατασκευές μίας άλλης «πραγματικότητας» που δεν υπάρχει. Τι σκοπιμότητα έχει η ερώτηση «αν με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο»; Ποιον αφορά άραγε, που προετοιμάζονται  αυτά τα νέα σχήματα; Ποιος πολίτης δεν επιθυμεί νέα σχήματα, νέα πρόσωπα, ανανέωση και ότι θετικό προκύπτει από την αναμονή κάθε τι καινούργιου. Για το λόγο αυτό, ο νόμος περί δημοσκοπήσεων σε κάθε περίπτωση απαγορεύει ρητά τα λεγόμενα «υποθετικά ερωτήματα».

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με τα υπάρχοντα κόμματα και με όσα –ίσως- προλάβουν να δημιουργηθούν ως τις εκλογές. Τα υπόλοιπα είναι εκ του …(δημοσκοπικού) πονηρού.

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αντίνοος avatar
  Αντίνοος 18/12/2011 20:38:00

  ΟΤΑΝ ακούς "δημοσκόπηση Έθνους", πάρε ....την κάλπη και τρέχα.

 2. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 18/12/2011 21:08:08

  Σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνονται ξεκάθαρα τα εξής:Πρώτον,η ελεύθερη πτώση του πασοκισμού.Καταρρέει.Στη δημοσκόπηση της συμπρωτεύουσας είναι πέμπτο κόμμα(το διάβασα σε άλλη ανάρτηση).Αυτό τα λέει όλα.Δεύτερον,η άνοδος όλων των εκφράσεων του ευρύτερου αριστερού χώρου.Περίπου το 13 του εκλογικού σώματος,και παραπάνω,κατευθύνεται στην εκλογική κάλπη της αριστεράς.Τρίτον,η πρωτιά της ΝΔ.ΟΜΩΣ,εν συντομία,για να κεφαλαιοποιήσει τη πρωτιά της η ΝΔ πρέπει να συμβούν δυο πράγματα.Αφενός ν'απεμπλακεί το συντομότερο δυνατό από τη κυβέρνηση Παπαδήμου διότι φθείρεται(ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ σ'αυτό) αφετέρου να παρουσιάσει τη κυβερνητική της πλατφόρμα,ολοκληρωμένη και αναλυτική,με τον άνθρωπο σε περίοπτη θέση.Όσο για τη δημοσκόπηση αυτή του ''Έθνους'',που αφορά θετικές απόψεις περί Παπαδήμου και καταλληλότητας πρωθυπουργού,είναι επιεικώς απαράδεκτη και υποτιμά τη νοημοσύνη όλων...

 3. anonymous avatar
  anonymous 18/12/2011 21:24:39

  Καπέλωμα του κινήματος "δεν πληρώνω" από το ΣΥΡΙΖΑ

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/12/2011 22:02:53

  +1000 για τα συμπεράσματα..έχω την αίσθηση ότι αποπροσανατολίζουν το λαό οι ''κατά ριπάς'' δημοσκοπήσεις..

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ ΕΥΑ 18/12/2011 22:13:27

   Εύα,η διαπλοκή παλεύει,με νύχια και με δόντια,να διατηρήσει τη πρωτοκαθεδρία της στον επηρεασμό των πολιτικών εξελίξεων.Μετά τις γιορτές,θα τα δώσει όλα για να παραμείνει ο Παπαδήμος.ΟΜΩΣ,και σημείωσε αυτό που σου γράφω,οι εξελίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα είναι μεγάλες και καυτές.Το έγραψα και χθες.

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Komis Montechristo 18/12/2011 22:21:31

    Εύχομαι να έχεις πολύ, μα πολύ δίκιο Κόμη...και συμφωνώ απόλυτα με όσα λες για τη διαπλοκή..

    • Komis Montechristo avatar
     Komis Montechristo @ ΕΥΑ 18/12/2011 23:06:34

     Ξέρεις τι εννοώ για μεγάλες και καυτές εξελίξεις;Η χώρα θα εκβιαστεί πάλι για τα 90 δισ που σκοπεύουν να της δώσουν,ως 7η δόση.Ξέρεις τι μέτρα πρέπει να περάσουν;Η χώρα ήδη είναι τελειωμένη...Έχουμε διαλυθεί και σκοπεύουν να μας αποτελειώσουν.Η ΝΔ θ'αποχωρήσει από τη κυβέρνηση,αν δεν προκηρυχθούν εκλογές μέχρι το αργότερο αρχές Μαρτίου.Ο πασοκισμός θα έχει σεισμικές δονήσεις σχετικά με τον Παπανδρέου και ποιος και εάν τον διαδεχθεί.Αρχές Φεβρουαρίου είναι η σύνοδος κορυφής,με άγνωστα αποτελέσματα.Το ''κούρεμα'' του χρέους θα ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου;Τα διλήμματα για τη παραμονή μας στο ευρώ θα πολλαπαλασιαστούν,ειδικά εάν πρέπει να περάσουν νέα μέτρα-εκτρώματα.Και ας μην αμελούμε την οργή του κόσμου.Υπάρχει μια ανήσυχη ηρεμία.Κοχλάζει πολύς κόσμος.Στο ξαναγράφω.Καυτό τρίμηνο αυτό που έρχεται...Παντού νάρκες και ξυράφια...Ένα είναι πολύ σημαντικό.Να διεξαχθούν άμεσα οι εκλογές.Θα δημιουργηθούν νέες πολιτικές συνθήκες και άλλο τοπίο.Αυτό θέλουν ν'αποφύγουν ο πασοκισμός και οι συν αυτώ.Πάντως,παίζεται πολύ χοντρό παρασκήνιο εις βάρος της χώρας και όλων μας.....

     • ΕΥΑ avatar
      ΕΥΑ @ Komis Montechristo 18/12/2011 23:14:55

      Αυτές περίπου τις εξελίξεις είχα κατά νου...το τέλος του σχολίου σου για το παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας είναι η απάντηση για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν....

     • Komis Montechristo avatar
      Komis Montechristo @ ΕΥΑ 18/12/2011 23:25:44

      Εύα,ο παπανδρεϊσμός και ο πασοκισμός έπαιξαν ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΚΟ παιχνίδι εις βάρος μας.Φτάσαμε τώρα εδώ.Το 2012 θα είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και εξελίξεων για τη χώρα και όλους μας.Είμαστε στη κόψη του ξυραφιού.

     • ΕΥΑ avatar
      ΕΥΑ @ ΕΥΑ 18/12/2011 23:39:37

      Ακριβώς..γι' αυτό κι έγραψα πιο πάνω ότι εύχομαι να έχεις δίκιο για τις εξελίξεις....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.