Οι δεσμοί του Κρεμλίνου με την Χρυσή Αυγή
08/04/2014 12:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δεσμοί του Κρεμλίνου με την Χρυσή Αυγή

Το έγκυρο Foreing Affairs αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις της Μόσχας με την Χρυσή Αυγή και άλλα φασιστικά μορφώματα

Δεδομένου ότι ένας από τους λόγους που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Κριμαία, όπως είπε, ήταν να αποτρέψει τους «Ναζί» από την εξουσία στην Ουκρανία, ίσως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το καθεστώς του πλησιάζει όλο και πιο πολύ τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, σχολιάζει ο Mitchell A. Orenstein, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Northeastern University και συνεργάτης του Harvard.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα κίνητρα του Πούτιν δεν είναι κυρίως ιδεολογικά. Στην Ουκρανία θέλει απλά να αρπάξει έδαφος που πιστεύει ότι δικαίως του ανήκει. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η υποστήριξή του στα περιθωριακά κόμματα θα αποσταθεροποιήσει τους εχθρούς του και θα εγκαταστήσει στις Βρυξέλλες πολιτικούς, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στη διάλυση της ΕΕ και όχι στη διεύρυνση της.

Στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, ο Πούτιν έχει βάλει υπό την προστασία του το κόμμα Jobbik. Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το Jobbik έχει υποστηρικτές που ντύνονται με στολές τύπου Ναζί, έχουν αντισημιτική ρητορική και εκφράζουν την ανησυχία τους για την Ισραηλινή «αποικιοποίηση» της Ουγγαρίας. Το κόμμα έχει κερδίσει την υποστήριξη στις εθνικιστικές οικονομικές πολιτικές του, οι οποίες θεωρούνται ως αντίδοτο στην αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας και στην οικονομική απελευθέρωση της Ουγγαρίας κατά τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί αυτή την αίσθηση. Τον Μάιο του 2013, δεξιοί Ρώσοι εθνικιστές με διασυνδέσεις Κρεμλίνο, στο περίφημο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, κάλεσαν τον πρόεδρο του κόμματος Jobbik Γκαμπόρ Βόνα να μιλήσει. Ο Βόνα συναντήθηκε επίσης με βουλευτές της Ρωσίας, όπως ο Ιβάν Γκράτσεφ, πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής της Δούμας για την Ενέργεια και ο Βασίλι Ταράσγιουκ, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων, μεταξύ άλλων. Στην ιστοσελίδα του Jobbik, η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό βήμα» που κατέστησε «σαφές ότι οι ρώσοι ηγέτες θεωρούν το Jobbik εταίρο». Στην πραγματικότητα, υπήρξαν επίμονες φήμες ότι ο ενθουσιασμός του Jobbik ξεπληρώνεται με ρωσικά ρούβλια. Το κόμμα έχει επικρίνει επανειλημμένα τις «ευρω-ατλαντικές συνδέσεις» της Ουγγαρίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, πιο πρόσφατα, αποκάλεσε το δημοψήφισμα στην Κριμαία «υποδειγματικό», μια επικίνδυνη λέξη σε μια χώρα με αρκετές πληθυσμιακές ομάδες στη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Φαίνεται ότι το κόμμα θεωρεί τη νέα εθνοτική πολιτική του Πούτιν ευθυγραμμισμένη με το δική του ρεβιζιονιστικό εθνικισμό.

Οι δεσμοί του Κρεμλίνου με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας είναι επίσης ολοένα και ισχυρότεροι. Η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του κόμματος, επισκέφτηκε τη Μόσχα τον Ιούνιο του 2013 μετά από πρόσκληση του ηγέτη της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν, στενού συνεργάτη του Πούτιν. Συναντήθηκε επίσης με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ντμίτρι Ρογκόζιν και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Συρία, η διεύρυνση της ΕΕ και οι γάμοι ομοφυλοφίλων. Το γαλλικό ProRussia TV, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο , έχει στελεχωθεί με συντάκτες με στενούς δεσμούς στο Εθνικό Μέτωπο, που χρησιμοποιούν το σταθμό για να ενστερνίζονται τις απόψεις του Εθνικού Μετώπου στην εγχώρια και τη διεθνή πολιτική. Το Εθνικό Μέτωπο επιθυμεί να αντικαταστήσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με μια πανευρωπαϊκή συνεργασία ανεξάρτητων εθνών, η οποία, παρεμπιπτόντως, θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και θα καθοδηγείται από μια τριμερή συμμαχία ανάμεσα σε Παρίσι- Βερολίνο- Μόσχα. Ο εκπρόσωπος της Λεπέν, Λουντοβίκ Ντε Νταν, αναγνώρισε πρόσφατα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας και δήλωσε σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο VoiceofRussiaότι «ιστορικά, η Κριμαία αποτελεί μέρος της Μητέρας Ρωσίας». Στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί την Κριμαία αρκετές φορές κατά το περασμένο έτος. Η Μαρίν Λεπέν επισκέφθηκε επίσης την Κριμαία, τον Ιούνιο του 2013.

[photo_1]

Ο κατάλογος των κομμάτων συνεχίζεται. Θυμάστε τη Χρυσή Αυγή, το ελληνικό φασιστικό κόμμα που κέρδισε 18 έδρες στο κοινοβούλιο στην Ελλάδα το 2012; Μέλη του χρησιμοποιούν ναζιστικά σύμβολα σε συλλαλητήρια, προωθούν τις οδομαχίες και τραγουδούν την ελληνική έκδοση του ύμνου του Ναζιστικού Κόμματος. Η ελληνική κυβέρνηση φυλάκισε τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον αρχηγό της, και αφαίρεσε από τους βουλευτές την ασυλία, προτού τους κατηγορήσει για οργανωμένη βία. Αλλά το κόμμα συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους. Η Χρυσή Αυγή δεν έκρυψε ποτέ τις στενές σχέσεις της με την ακροδεξιά της Ρωσίας και πιστεύεται ότι λαμβάνει κεφάλαια από τη Ρωσία. Μια ιστοσελίδα που συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι ο Μιχαλολιάκος έλαβε ακόμη και μια επιστολή στη φυλακή, από τον καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου Αλεξάντερ Ντούγκιν, έναν από τους συντάκτες της ιδεολογίας περί «Ευρασίας» του Πούτιν. Ο Ντούγκιν φιλοξένησε επίσης τον ηγέτη του Jobbik Βόνα όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα. Στην επιστολή του, ο Ντούγκιν εξέφρασε την υποστήριξή του στις γεωπολιτικές θέσεις της Χρυσής Αυγής και ζήτησε να ανοίξει μια γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της δεξαμενής σκέψης του στη Μόσχα. Η ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι ο Μιχαλολιάκος «έχει ταχθεί σαφώς υπέρ μιας συμμαχίας και συνεργασίας με τη Ρωσία και έχει απομακρυνθεί από τις ‘ναυτικές δυνάμεις’ του Ατλαντικού».

Τέλος, μια πληροφορία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks, δείχνει ότι το ακροδεξιό κόμμα της Βουλγαρίας Ataka έχει στενούς δεσμούς με τη ρωσική πρεσβεία. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί το Atakaυπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν έχουν επαληθευτεί. Αλλά τα στοιχεία του ενθουσιασμού για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας μπορεί να τα διακρίνει ο οποιοσδήποτε. Η Βουλγαρική Ραδιοφωνία ανέφερε στις 17 Μαρτίου ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του Ataka «επέμεινε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την συνένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία». Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του κόμματος Βόλεν Σιντέροφ έχει ζητήσει κατ 'επανάληψη η Βουλγαρία να ασκήσει βέτο στις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία.

Εκτός από τη μεγάλη υποστήριξή τους στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία εντός της ΕΕ, το Jobbik, το Εθνικό Μέτωπο και το Atakaαπέστειλαν παρατηρητές εκλογών για την επικύρωση του δημοψηφίσματος στην Κριμαία (όπως έπραξε και το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, το βελγικό κόμμα Vlaams Belang, τα ιταλικά Forza Italia και Λίγκα του Βορά και το πολωνικό κόμμα Αυτοάμυνας, και όπως έπραξαν και μερικά κόμματα της άκρας αριστεράς, σαν το γερμανικό Die Linke). Η παρουσία τους διοργανώθηκε από το Ευρασιατικό Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία και τις Εκλογές με έδρα τη Ρωσία, μία ακροδεξιά ΜΚΟ «αντίθετη στη δυτική ιδεολογία». Η εν λόγω επιτροπή ειδικεύεται στην παρακολούθηση των εκλογών σε «αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες» (Αμπχαζία, Υπερδνειστερία , Ναγκόρνο-Καραμπάχ) που συμμαχούν με τη Μόσχα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Οι εγκάρδιες σχέσεις της κυβέρνησης Πούτιν με την ακροδεξιά της Ευρώπης είναι μάλλον αντιφατικές, το λιγότερο, με την αντίθεσή του στους «Ναζί» της ουκρανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η αντιπάθεια του Πούτιν για τους ουκρανούς «φασίστες» δεν καμία σχέση με την ιδεολογία. Έχει σχέση με το γεγονός ότι είναι Ουκρανοί εθνικιστές. Το Svoboda και ο Δεξιός Τομέας, που μπορεί να τα πάνε καλά στην μετά Γιανουκόβιτς Ουκρανία, ζητούν ανεξαρτησία σε μια χώρα που ο Πούτιν δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστά από τη Ρωσία.

Ομοίως, η ρωσική υποστήριξη της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχει λιγότερο να κάνει με την ιδεολογία και περισσότερο με την επιθυμία του να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να προλάβει την επέκταση της ΕΕ και να βοηθήσει να έρθουν στην εξουσία ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είναι φιλικές προς τη Ρωσία. Υπό αυτή την έννοια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να απέχουν εκλογικά πολύ λίγο από την καταστροφή. Στην πραγματικότητα, κάποιο θα έλεγαν ότι η Ουγγαρία έχει ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο. Καθώς η υποστήριξη για το Jobbik αυξάνεται, η αντιδημοκρατική, κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό προς τα δεξιά και υπέγραψε πρόσφατα μία σημαντική πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία. Η Ρωσία σχεδιάζει να δανείσει στην Ουγγαρία 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Paks, κάνοντας την Ουγγαρία ακόμα πιο εξαρτημένη από την ενέργεια της Ρωσίας. Το Jobbik του Βόνα θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, βγάζοντας την Ουγγαρία από την ΕΕ και εντάσσοντάς την στην Ευρασιατική Ένωση της Ρωσίας.

Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του Μαΐου, αναμένεται να οδηγήσουν σε μια ισχυρή παρουσία της άκρας δεξιάς. Μια αδύναμη οικονομία, η οποία αποδυναμώθηκε περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει προκαλέσει άνοδο των ακροδεξιών ψηφοφόρων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία και την Ολλανδία κερδίζουν τις περισσότερες έδρες στις εθνικές αντιπροσωπείες τους. Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι το 20 τοις εκατό των μελών του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να συνδέεται με κόμματα που επιθυμούν να καταργήσουν την ΕΕ, ποσοστό διπλάσιο από το υφιστάμενο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης της ΕΕ, αντίστοιχη με της Ουάσιγκτον και ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες της Ε.Ε. να διευρυνθεί και να αντιταχθεί στον ρωσικό επεκτατισμό.
Είναι περίεργο να σκεφτεί κανείς ότι η στρατηγική του Πούτιν να χρησιμοποιεί ακροδεξιά πολιτικά κόμματα για να υποδαυλίσει αναστάτωση και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί την κατάσταση - όπως έκανε στην Κριμαία - θα μπορούσε να λειτουργήσει επίσης και στη νότια και δυτική Ευρώπη. Ή ότι κάποια από τα κόμματα της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία προσπαθούν καθημερινά να απονομιμοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο αριθμός των οποίων αυξάνεται, μπορεί να χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία . Ωστόσο, οι δυνατότητες αυτές δεν μπορεί να απορριφθούν. Η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να είναι σε θέση να διαταράξει την ΕΕ από το εσωτερικό.

Για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αρχίσουν την έναρξη της δημόσιας έρευνας για την εξωτερική χρηματοδότηση των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων. Αν βρεθούν εκτεταμένες διασυνδέσεις με τη Ρωσία, θα ήταν σημαντικό να δημοσιοποιήσει το γεγονός και στη συνέχεια να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την παροχή τέτοιου είδους στήριξης. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους που είναι εμφανώς απρόθυμοι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιδεινώσει τα παράπονα πολλών Ευρωπαίων και τους ώθησαν να στηρίξουν την αντι- συστημική, αντι - ευρωπαϊκή δεξιά. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει απαγορεύσει τα ακροδεξιά κόμματα, άλλες χώρες δεν το έχουν κάνει. Η Γερμανία μπορεί να έχει υποεκτιμήσει το τι ζημιά θα μπορούσαν να κάνουν οι πολιτικές λιτότητας στο ευρωπαϊκό σχέδιο και θα πρέπει να επανεξετάσει το πώς η υπερβολική περικοπή του προϋπολογισμού, η νομισματική σύνεση και τα πλεονάσματα εξαγωγών επηρεάζουν την πολιτική στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρόκληση του Πούτιν στην Ευρώπη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αντί να κάνει άλλη μια αρπαγή στην αυλή του, μπορεί να παρακολουθεί υπομονετικά από τα παρασκήνια, στο τέλος του Μαΐου, καθώς τα φιλορωσικά ακροδεξιά κόμματα θα κερδίζουν μια δραματική εκλογική νίκη στις ευρωεκλογές. Οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να φέρουν τους φίλους της Ρωσίας στην ακροδεξιά πιο κοντά στην εξουσία.

http://www.foreignaffairs.com/articles/141067/mitchell-a-orenstein/putins-western-allies?cid=soc

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/04/2014 13:32:26

  To ότι στην Ουκρανία το 40% του πληθυσμού γίνονται πολίτες β΄ κατηγορίας, εννοώ τους Ρωσόφωνους, δεν απασχολεί το "έγκυρο" Foreign Affairs... Δεν υπάρχουν "έγκυρα" περιοδικά τέτοιου είδους, ούτε ρωσικά, ούτε δυτικά. Υπάρχουν μόνο προπαγανδιστές, που άλλοι είναι σοβαροφανείς και άλλοι όχι.

  • lordofthelastdays avatar
   lordofthelastdays @ ΒΙΣ 08/04/2014 13:52:18

   @ΒΙΣ: Πάντως το "ξανθό γένος" δεν θα σε σώσει, οπότε μπορείς να μην το λιβανίζεις τόσο. Καταντάει γραφικό.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ lordofthelastdays 08/04/2014 14:16:06

    Δεν λιβανίζω κανένα. Απλά βλέπω τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι Ρώσοι, τουλάχιστον, δεν το παίζουν ¨εξαγωγείς δημοκρατίας". Αν εσύ δεν τα βλέπεις στην περίπτωση της Ουκρανίας, δικαίωμά σου. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

  • Βατάτζης avatar
   Βατάτζης @ ΒΙΣ 08/04/2014 22:02:56

   Ο Πούτιν δεν θέλει διάλυση του καλύτερου πελάτη του, δηλαδή της ΕΕ, ούτε τον συμφέρει οικονομικά να διαλυθεί το Ευρώ, επειδή κυρίως θα μειωθεί πάρα πολύ η τιμή του πετρελαίου και του αερίου. ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΩΤΕΣ που υποστηρίζουν τη ΧΑ στην Ελλάδα. Επίσης, απόδειξη ότι ΔΕΝ ανέβασαν ρώσοι το βίντεο του Μπαλτάκου, είναι ότι το κατέβασαν οι ρώσοι την άλλη μέρα. Είπαμε, στόχος είναι στην Ευρώπη να πληγεί κάθε πατριωτικός δεξιός λόγος και από τα αριστερά αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας και από την ακροδεξιά, εμμέσως, δια της απαξίωσης κάθε πατριωτικού λόγου. Ο Πούτιν υποστιρίζει μόνο τα σοβαρά δεξιά ευρωπαϊκά κόμμα τα ναι, αλλά όχι τα ακραία. Υπενθυμίζω τη συμφωνία με Σαμαρά για μείωση 15% των τιμών Φυσικού Αερίου. Ό,τι ζούμε στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα είναι άλλη μια ενορχηστρωμένη αντεπίθεση των ΗΠΑ, μετά από τη δημοσκοπική επάνοδο της ΝΔ,από το γεγονός ότι βγαίνουμε στις αγορές (και άρα χάνεται ένας σοβαρός κίνδυνος για το Ευρώ) και η μη ψήφιση του αντιρατσιστικού (η στόχευση συγκεκριμένα στον Μπαλτάκο είναι εξόφθαλμη). Αλλά ακόμα και η γενικότερη στάση του ΓΑΠ που εκβιάζει τον Βενιζέλο μέρος του ίδιου παιχνιδιού είναι. Οσοι νομίζουν ότι η ΝΔ "παραίτησε" Μπαλτάκο και Φαήλο αλλά και άφησε τον Μπουτάρη να ξαναείναι υποψήφιος (βάσει του ασυμβίβαστου έπρεπε να πάει σπίτι του) επειδή την πίεσε ο Βενιζέλος από μόνος του, κάνουν λάθος. Ο ΓΑΠ πιέζει τον Μπένυ και απειλεί ΑΥΤΟΝ με εκλογές, ο οποίος με τη σειρά του πετάει την μπάλα στη ΝΔ και της επιβάλλει τα θέλω του. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε πιο βαθειά...

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/04/2014 13:35:46

  Στο κάτω-κάτω η Ρωσία έχει δημογραφικό πρόβλημα. Αν ο Πούτιν ήταν αυτοκτονικός, θα έπρεπε να εγκρίνει την ατζέντα του γκέι λόμπυ, ώστε πολλά ρωσάκια να "υιοθετούνται" από "φιλόστοργα" ζευγάρια γκέι που θα φροντίζουν να τα μεγαλώνουν σαν γκέι εξ απαλών ονύχων...Αυτό είναι που ενοχλεί φοβερά την παρακμιακή Δύση και γι' αυτό ο Ομπάμα, που μοιράζει μετάλλια σε ακτιβίστριες υπέρ των εκτρώσεων, έβαλε στη "μαύρη λίστα" ρωσίδα βουλευτή δραστήρια σε θέματα προστασίας της οικογένειας, αν και ουδεμία έχει ανάμειξη στην Κριμαία. Αλλά ήταν στη λίστα του έμμισθου "μπλόγκερ" (εδώ γελάνε..) Αλεξέι Ναβάλνυ....

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/04/2014 13:40:20

  O κόσμος τόχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι. Αυτό ήταν και το λάθος του Μπαλτάκου.Ζούσε ακόμη στον ψυχρό πόλεμο και δεν κατάλαβε ότι η ΧΑ είναι πια στο άλλο στρατόπεδο όπως κάποτε ήταν το ΚΚΕ.Εκτός και εάν έχει προσχωρήσει και αυτός βέβαια. Δήλωσε πάντως ότι είναι και παραμένει ΝΔ στον ανακριτή.Θυμάται τη ρήση του Καραμανλή "ανήκομεν εις την Δύσιν όμως";

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ψυχραιμια 08/04/2014 13:48:16

   Η Δεξιά που υποστηρίζεις ανήκει σε άλλο αιώνα. Κυριολεκτικά. Τα διακυβεύματα είναι διαφορετικά. Η ΝΔ δεν είναι αξία, ένα κόμμα είναι που αύριο δεν θα υπάρχει καν, όπως χιλιάδες άλλοι κομματικοί σχηματισμοί στον κόσμο. Η πραγματική Δεξιά δεν ήταν ποτέ απροϋπόθετα δυτικόφιλη. Γιατί ο Παπάγος υποστήριξε την ΕΟΚΑ τότε;

   • lordofthelastdays avatar
    lordofthelastdays @ ΒΙΣ 08/04/2014 13:54:28

    Το αντιδυτικό σου μένος θυμίζει το "καλύτερα σαρίκι τούρκικο παρά τιάρα παπική". Αρχίζεις και γίνεσαι κουραστικός.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ lordofthelastdays 08/04/2014 14:18:48

     Άσε τους αφορισμούς, κι εδώ και λίγο πιο πριν (ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε) και απάντα στην ουσία.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ lordofthelastdays 08/04/2014 14:19:46

     Μπορείς και να μην με διαβάζεις για να μην κουράζεσαι. Δεν υποχρέωσα κανένα να με διαβάζει ή να ασπάζεται τις ιδέες μου. Να προτιμάς Ράμφο ή Νίκο Δήμου για πιο ξένοιαστο διάβασμα. Θα σου πρότεινα και Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά ακόμα μαθαίνει την αλφάβητο...

     • lordofthelastdays avatar
      lordofthelastdays @ ΒΙΣ 08/04/2014 14:39:03

      Γίνεσαι φαιδρός απλά. Αλλά τι να περιμένεις από κάποιον με την Χρυσαυγίτικη μανιχαϊστική οπτική σου;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ lordofthelastdays 08/04/2014 14:44:53

      Έλα που δεν είναι χρυσαυγίτης όμως! Με την μανιχαϊστική οπτική σου (πας μη τσηρλήντερ της Δύσης, χρυσαυγίτης), γίνεσαι φαιδρός απλώς.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ lordofthelastdays 08/04/2014 14:45:32

      Aν δεν μπορείς να διακρίνεις μεταξύ της στάσης μου και της νεοναζιστικής χρυσαυγίτικης ιδεολογίας, είσαι μάλλον αγράμματος. Περιμένουμε, εν πάση περιπτώσει, την κατάθεση των δικών σου σκέψεων...

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ ΒΙΣ 08/04/2014 14:52:48

      Δεν έχεις λόγο να ασχολείσαι με τον συγκεκριμένο. Εκτός του γράφει ότι του καπνίσει (καμιά σχέση με το θέμα) μπορείς να καταλάβεις περί τίνος Α.Τ.Ι.Α. (UFO επί το ελληνικότερο) πρόκειται και μόνο από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί. @lordofthelastdays Βάζω στοίχημα ότι αν σε ρωτήσω πότε έγινε η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από του Φράγκους και πότε από τον Μωάμεθ τον Β' τον πορθητή δεν θα ξέρεις να απαντήσεις. Διότι αν ήξερες θα καταλάβαινες για ποιο λόγο οι Βυζαντινοί έλεγαν αυτό που αναφέρεις παραπάνω.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ ΒΙΣ 08/04/2014 16:58:02

      κοπελιά πες μας κανένα καλό συγγραφέα και έχω ταξίδι. να πάρω μιχαλολιάκο, κασσιδιάρη ή να τα δω σε βίντεο;

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Γιάννης Αυλακιώτης 08/04/2014 17:58:08

      Για να σου κάνω το χατήρι, αφού με έβγαλες "κοπελιά", εσένα ειδικά σου προτείνω τη "Σούπερ Κατερίνα" (κυκλοφορεί ακόμα;).

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ΒΙΣ 08/04/2014 19:29:32

      Μη τον κουράζεις τον άνθρωπο με περιοδικά,δός του τη Mariposa σε DVD...

     • ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ @ ΒΙΣ 08/04/2014 23:13:45

      χαχαχαχαχαχα..... σε έβγαλε και κοπελιά τελικά!!! Κοίτα να δεις.... (πρέπει να κυκλοφορεί πάντως το κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου αυτό έντυπο... και μην το υποτιμάς καθόλου... Έχει μεγαλώσει κοπελιές και κοπελιές.. )

    • Φιλελεὐθερος avatar
     Φιλελεὐθερος @ lordofthelastdays 08/04/2014 15:07:52

     Το αντιδυτικό μένος είναι ο κοινός παρονομαστής της άκρας αριστεράς, του κκε, συνιστωσών του σύριζα, των ναζίδων χρυσαυγιτών, της ''λαικής'' (ελαφρο)δεξιάς. Απευθύνεστε στην υψηλή διανόηση της ελαφροδεξιάς αγαπητέ...προσοχή! προσοχή! θα μαζευτεί όλο το κοπάδι και ποιός να σας γλυτώσει μετά...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Φιλελεὐθερος 08/04/2014 16:57:06

      Το μένος είναι στο μυαλό σου, παλιέ γνωστέ με νέο ψευδώνυμο. Δοκίμασε να απαντήσεις επί της ουσίας, αντί να κολλάς ταμπέλες. Γιατί τα πας πολύ καλά στο τσουβάλιασμα - μόνο ένα 2-3% γλιτώνει το τσουβάλι (η υψηλή ελίτ των ψυχολογικά καθηλωμένων στη Δύση φιλεμπάν). Συνταγή νίκης! Όλους τους άλλους, τους μαντώνεις σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, κι όλες οι κατηγορίες μαζί, στο τσουβάλι του «Φιλελεύθερου».

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΚΜ 08/04/2014 17:09:08

      Σε όλους αυτούς τους βλαχοβαλκάνιους wannabe Friedman που ψελλίζουν σπασμένες λέξεις από "φιλελεύθερα" τσιτάτα, τα οποία ούτε καν θυμούνται ολόκληρα, και όλη τους η ιδεολογία και η αισθητική θα μπορούσε να συνοψιστεί σε ένα βαλκανικό gay parade στη βρώμικη πλατεία Κλαθμώνος παρουσία του Καμίνη, θα πρότεινα να διαβάσουν τους "Δαιμονισμένους" του Ντοστογιέφσκυ. Αλλά δεν το κάνω, γιατί δεν πρόκειται να καταλάβουν τίποτα, είναι χαμένη υπόθεση. Κάτι σαν τα παλιά "φυτά", τους Κνίτες της δεκαετίας του '80. Είναι το νέο κνιταριό. Τους αφήνω στα βαθυστόχαστα κείμενα της παρακμιακής ποντικομαμής που ακούει στο όνομα Νίκος Δήμου.

     • Φιλελεὐθερος avatar
      Φιλελεὐθερος @ ΒΙΣ 09/04/2014 14:38:37

      Μπορείτε να φαντασιώνεστε ελεύθερα ότι εξυπηρετεί και νομιμοποιεί καλύτερα τις δοξασίες σας και τη θέση σας, ωστόσο στις μνησίκακες κατηγορίες σας μαρτυράτε πολλά για τον εαυτό σας. Ο έντονος φιλοαμερικανισμός κι ο φιλορωσισμός είναι που ταιριάζει περισσότερο σε ''βλαχοβαλκάνιους''...σε μικρές ανίσχυρες χώρες θα έλεγα καλύτερα με δομικό πρόβλημα προσανατολισμού, γιατί υποτιμάτε τόσο τα βαλκάνια αναρωτιέμαι...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Φιλελεὐθερος 09/04/2014 19:12:37

      Η θρησκειοποίηση της «Δύσης», πρακτική την οποία προσωποποιείς (σε αντίθεση με την τυχόν κριτική αφομοίωση της όποιας επιμέρους θετικής πρότασης εξ αυτής), έχει χαρακτηριστικά cargo cult.

     • Φιλελεὐθερος avatar
      Φιλελεὐθερος @ ΚΜ 09/04/2014 23:57:21

      Ξέχασα να σας αναφέρω ότι πιθανότατα με μπερδεύετε με κάποιον άλλον...σχολιάζω πολύ σπάνια στο σάιτ κι αρκετά λακωνικά, οπότε δεν νομίζω να γνωρίζετε τις απόψεις μου. Φιλικά

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Φιλελεὐθερος 10/04/2014 07:47:58

      Τότε πράγματι με άλλον σε μπέρδεψα, με συγχωρείς.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Φιλελεὐθερος 08/04/2014 17:03:23

      Και από εσένα περιμένουμε κατάθεση σκέψεων...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΒΙΣ 09/04/2014 07:18:29

    Διότι είχε καλυμμένα τα βόρεια σύνορά του από το ΝΑΤΟ. Γιατί κανένας άλλος πριν από αυτόν (π.χ. Μεταξάς) δεν έθεσε θέμα Κύπρου;Διότι είχαν ανάγκη τους Άγγλους. Πρώτα μπήκε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ καλύπτοντας τη Μακεδονία από το σλαβικό κίνδυνο και μετά με τη βεβαιότητα ότι οι Αμερικανοί καλύπτουν το βορρά τα έβαλε με τους Άγγλους στην Κύπρο. Αλλά τι νόημα έχει αυτό με την υπάρχουσα κατάσταση; Η ΧΑ ζητεί την αποχώρηση από την ΕΕ και τη συμμαχία με τη Ρωσία.Μάλιστα.Είναι προτιμότερο οικονομικώς αυτό;Από που προκύπτει; Zητεί επίσης την ανατροπή του παραδοσιακού δόγματος της ελληνικής πολιτικής (και όλων των δεξιών κυβερνήσεων από το 19ο και όχι τον 20ο αιώνα) της συμμαχίας με τις ναυτικές δυνάμεις.Με ποιό σκοπό; Έχεις την εντύπωση ότι μια κατάσταση όπου π.χ. η Ελλάδα είναι με τη Ρωσία και η Τουρκία με τις ΗΠΑ θα μας ευνοήσει στο Αιγαίο;Ποιός έχει υπεροπλία στη θάλασσα,οι Αμερικανοί ή οι Ρώσοι;Κριμαία την πέρασαν τη Μεσόγειο;

 4. Aegean times avatar
  Aegean times 08/04/2014 13:51:21

  Λογικό είναι να ενοχλείται το foreign affairs που η Ρωσία του Πούτιν δεν αφήνει το έδαφος ελεύθερο για τις ΗΠΑ να παίξουν ανενόχλητοι το παιχνίδι τους. Τι να κάνουμε τώρα, δεν μπορούν να έχουν όλον τον πλανήτη δικό τους, ας μείνει και λίγος χώρος not belonging to USA. Η Ρωσία μπαίνει δυναμικά στο γεωστρατιγηκό παιχνίδι της περιοχής της και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, όπου την βολεύει θα συνεργάζεται με δημοκράτες αλλά και με φασίστες, το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ & ΕΕ. Πρώτος και καλύτερος πήγε στο Κίεβο ο Μπένι (μόνος του ή τον έστειλαν από την κομισιόν?) να χαιρετήσει την φασιστική και παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου. Πόλεμος μέχρις εσχάτων λοιπόν για την εξόντωση του αντιπάλου! Και η ζωή συνεχίζεται.

 5. Athinaios avatar
  Athinaios 08/04/2014 13:56:15

  Καταρχην για να χαρακτηριστει ενα κομμα δεξιο η ακροδεξιο θα πρεπει να υπηρετει το κεφαλαιο και να χρησιμοποιει την οργανωση-το κρατος στην υπηρεσια του κεφαλαιου. Κατα συνεπεια δεξια και ακροδεξια κομματα στην ευρωπη ειναι τα φιλελευθερα και τα σοσιαλδημοκρατικα κομματα αλλα και πολλα παραγωγα τους που συνηθως φορανε ενα μανδυα προοδευτικοτητας πχ οικολογικα κομματα κλπ. Στην ελλαδα δεξιο κομμα ειναι η ΝΔ του Σαμαρα και ακροδεξιο-αντιδραστικο κομμα το ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορα την προσπαθεια της Μοσχας να δημιουργησει φιλικες κυβερνησεις στα ευρωπαικα κρατη με αφορμη και αφετηρια της ευρωεκλογες αυτο απο ποτε ειναι κατι το αρνητικο;; Οι ΗΠΑ τι προσπαθουν δηλαδη τοσες δεκαετιες; Μηπως καποιοι ζειτε στην εποχη της σοβιετικης ενωσης και του ψυχρου πολεμου; Απο ποτε ενα κομμα η μια κυβερνηση επιτρεπεται να αναγνωρισει την ανεξαρτησια του κοσυφοπεδιου και απαγορευεται να αναγνωρισει την ενσωματωση της ανατολικης και νοτιας ουκρανιας στην ρωσια; Απο ποτε η σοβιετικη βια και αυθεραισια οσον αφορα την χαραξη συνορων και την δημιουργια τεχνητων κρατων ειναι ιερο και απαραβιαστο δικαιωμα δεσμευτικο για παντα συμφωνα με τις φιλελευθερες πριμαντονες των βρυξελλων;; Να το παρετε αποφαση ορισμενοι οτι οι εποχες που οι χριστιανοι χαρακτηριζονταν απο διαφορους ως συντηριτικοι ή φασιστες εχουν περασει ανεπιστρεπτι και καλο θα ειναι να προσαρμοστειτε στα νεα δεδομενα. Επισης οι εποχες που διαφοροι πολιτικαντιδες εκαναν τους ορθοδοξους, αφηναν υπονοουμενα για στρατηγικη σχεση με την ορθοδοξη ρωσια επαιρναν τους ψηφους των ορθοδοξων και μετα εκαναν αντιρωσικη πολιτικη σε ελλαδα και ευρωπαικη ενωση επισης εχουν περασει ανεπιστρεπτι. Σιγα σιγα η πνευματικη και πολιτιστικη αορατη ομως ενοτητα που υπηρχε παντα μεταξυ των ορθοδοξων λαων αλλα και μεταξυ των χριστιανων της ευρωπης ανεξαρτητα απο δογμα θα αρχισει να γινεται πιο ορατη.....................Για αυτο αυτα που ξερατε να τα ξεχασετε.................................

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/04/2014 13:56:53

  Δεσμοί του Κρεμλίνου ή μήπως επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που συμπλέουν στη φάση αυτή με το Κρεμλίνο; O corporate world, σε ΗΠΑ ή Ρωσία, δεν διαφέρει. Το κεφάλαιο είναι συστημικά ιδιοτελές: Απο τη φύση του εκμεταλλεύεται κάθε τι που το εξυπηρετεί. Και όχι λογω προσωπικής απληστίας , σκληρότητας ή κακότητας των κεφαλαιούχων ή διαχειριστών του. Καποιες Αμερικανικές εταιρείες, πετρελαίου, τροφίμων ή άλλες, είχαν τις ομάδες θανάτου και τους contras στη Νότια Αμερική ως "μακρύ χέρι". Κάποιες Ρωσικές, ίσως έχουν τους φασίστες στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. @ Uncle Stgm 08/04/2014 14:33:19

   Γειά σου θείε δαιμόνιε ντετέκτιβ. Αυτό είναι! Ο Αμπράμοβιτς και οι όμοιοί του χρηματοδοτούν τη Χ.Α. και μέσω Μπαλτάκου πείθουν το Σαμαρά να υφαρπάξει τίς ψήφους της Χ.Α. για να συμπληρώσει τις απώλειες απο τον εξανδραποδισμό της μεσαίας τάξης που υπέγραψε με το μνημόνιο που όπως είπε "είναι η συνταγή που σκοτωνει την Ελλάδα", ή εν ανάγκη, αν πάλι δεν τα καταφέρε,ι να συγκυβερνήσει μαζί της ή να κυβερνήσει με την ανοχή της. Ετσι οι Ρώσοι ολιγάρχες ελέγχοντας τον Σαμαρά, σε κάποια φάση θα τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τους Αμερικάνους και να περάσει μόνο Ρώσικους αγωγούς απ' την Ελλάδα! Μεγαλοφυές θείο!!!...Κι αυτος ο αφελής μεγαλοαστός πρίγκηπας, πού να τα σκεφτεί ολ' αυτά όταν συναγελάζονταν με τον Μπαλτάκο...

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/04/2014 14:05:04

  Το άμυαλο, ζωηρό κατσικάκι που πάει και μπλέκει στον τζερτζελέ μεταξύ λιονταριού και τίγρη, στο τέλος γίνεται τροφή κάποιου απο τα δύο αρπακτικά. Ή και το μοιράζονται και τα δύο. Τόσο το χειρότερο για το κατσίκι, άν φαντασιώνεται ότι είτε το λιοντάρι, είτε το τιγρί έγινε φίλος και θα το προστατεύσει. Δεν ειναι δουλειά του θηρίου (ούτε είναι στη φύση του) να σέβεται και να προστατεύει χαζά κατσίκια.

  • Aegean times avatar
   Aegean times @ Uncle Stgm 08/04/2014 14:38:30

   Τώρα κατσίκι ποιόν λες την ΕΕ ή την Ελλάδα? Γιατί και η ΕΕ στην δεδομένη στιγμή ως κατσίκι συμπεριφέρεται, άγεται και φέρεται από το λιοντάρι και δείχνει δοντάκια στην τίγρη ενώ κατά βάθος έχει πολύ μεγάλο συμφέρον να τα έχει καλά μαζί της που και αυτό είναι όμορφο ζώο, αν και αρπαχτικό, και έχει στην κατοχή του πολλές ενεργειακές πηγές χόρτου...... και πολλά άλλα χαρίσματα.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Aegean times 08/04/2014 15:15:11

    Εκτός απο τα κατσίκια, το ίδιο μπορεί να πάθει και ένας δυσκίνητος ιπποπόταμος. Η μια ψηλομύτα καμηλοπάρδαλη. Η σημερινή ΕΕ (υπο την ηγεσία της ευρωδεξιάς) συμπεριφέρεται ως αργοκίνητος ιπποπόταμος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα εγχώρια παρδαλά κατσίκια - μπλέ, πράσινα, κόκκινα, κανελλί με βούλες και κυρίως τα μαύρα και άγρια που μπήκαν πρόσφατα στο μαντρί - μοιάζουν με σοφές κουκουβάγιες. Αυτοί ας φάνε το κεφάλι τους. Η δημοκρατική Ελλάδα ας προσέχει. Προσοχή στα σαρκοβόρα.

 8. Βίπερ avatar
  Βίπερ 08/04/2014 14:12:29

  οι δεσμοί του κρεμλίνου με την ΧΑ....νά σαν αυτή που είχαν με τους ουκρανούς.....

 9. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 08/04/2014 14:47:19

  "οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αρχίσουν την έναρξη της δημόσιας έρευνας για την εξωτερική χρηματοδότηση των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων."Θα το τολμήσουμε στην Ελλάδα;Εχει πολύ ψωμί η ιστορία.

 10. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 08/04/2014 16:55:31

  γελάω με τους χρυσαυγίτες σχολιαστές εδώ μέσα. ρε παιδιά αναμασάτε γραφικότητες και ανιστόρητα στοιχεία. στην τελική μιλάτε για δεξιά εσείς οι εθνικοσοσιαλιστές. ασχοληθείτε με τα βίντεο και τις άλλες υπερπαραγωγές και αφήστε την πολιτική στους δημοκράτες. απορώ που μπαίνουν ορισμένοι σε διάλογο με τους γραφικούς.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Γιάννης Αυλακιώτης 08/04/2014 18:12:12

   «Πας μη γκέη-φρέντλη, εθνικοσοσιαλιστής.»

   • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
    Γιάννης Αυλακιώτης @ ΚΜ 08/04/2014 19:09:36

    ξέρεις εσύ

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Γιάννης Αυλακιώτης 08/04/2014 19:45:18

     Ναι, σε ξέρω τί είσαι.

 11. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/04/2014 17:24:44

  "Το έγκυρο Foreing Affairs". Εδώ γελάνε ηχηρά. Υπάρχει στις ΗΠΑ -και όχι μόνο- μη ελεγχόμενο μέσο, είτε φυλλάδα, είτε τηλεοπτικό; Και ειδικά το να γράφουν από τη μία ότι ο Πούτιν πολεμάει του ουκρανό-ναζί και από την άλλη να λένε για διαύλους Κρεμλίνου-ΧΑ; Είναι ξεκάθαρο ότι οι φίλοι μας από Ουάσιγκτον παίζουν παιχνίδι ανατροπής Σαμαρά. Από τη μια έχεις τον αμερικανοκίνητο, πρώην σύμβουλο του ΓΑΠ, και αποτυχημένο προφήτη Βαρουφάκη να στηρίζει Τσίπρα με φανατισμό ως τη μόνη ελπίδα της Ευρώπης (!), και από την άλλη να αναδεικνύουν κάποιοι πρόβλημα (ανύπαρκτο) Σαμαρά-Πούτιν με τον δεύτερο να στηρίζει μια συμμορία που το πολύ-πολύ να δημιουργήσει εμφύλιο. Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ποιοι κρύβονται και πάλι πίσω από προσπάθεια αποσταθεροποίησης; Ειδικά όταν ο Κεδίκογλου επίσημα και δημόσια είπε ότι δεν υπάρχιε θέμα με Ρωσία και το βίντεο Κασιδιάρη-Μπαλτάκου ΔΕΝ ανέβηκε αρχικά από το σέρβερ της Γκαζπρόμ αλλά από ελληνικό που πήγε σε αγγλικό και κατέληξε εκεί. Αηδιαστική προπαγάνδα που πρέπει μόνοι μας να την τελειώσουμε με πείσμα να μη τους επιτρέψουμε να παίξουν το παιχνίδι τους και πάλι μετά τον Καραμανλή, ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή απεγκλωβισμού μας από τους εκβιασμούς. Στήτε καλώς!

 12. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 08/04/2014 17:28:16

  Ποιος υποστήριξε και υποστηρίζει του ναζί της Ουκρανίας; Ασφαλώς όχι ο Πούτιν. Δεν υπάρχουν ιδεολογίες, παρά μονάχα συμφέροντα.

 13. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 08/04/2014 23:56:25

  Μου προξενεί εντύπωση που ο Πούτιν αντιμετωπίζει την ΕΕ σαν εχθρό. Και οι κατά καιρούς σκληρές δηλώσεις για την ελλάδα εντάσσονται σε αυτήν την λογική να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΕΕ (γιατί δεν πιστεύω πραγματικά ότι έχει πρόβλημα με μας). Αλλά έστω κι έτσι τι θα καταφέρει; Υπάρχει πάντα και η Αμερική και το Νάτο. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ακόμη κι αν πχ διαλυθεί η ευρωζώνη, δεν πρόκειται η πολωνία να βγει από το ΝΑΤΟ. Είναι τελείως απίθανο ότι θα αγαπήσουν την ρωσία οι πρώην ανατολικοί. Πολωνοί, τσέχοι, ρουμάνοι κτλ έχουν πραγματικά υποφέρει και δεν θέλουν να ακούνε καν την λέξη ρώσος. Θυμάμαι μία οικιακή βοηθό από την πολωνία να επαναλαμβάνει "οι ρώσοι είναι κακοί, οι ρώσοι είναι κακοί". Τα ίδια εχω ακούσει και από ρουμάνους που μου επαναλαμβάνουν ακόμη ότι δεν είναι σλάβοι. Αυτό το πνεύμα τους έχει διαποτίσει. Θα πω βέβαια και το ελαφρυντικό για τους ρώσους ότι δεν ήσαν οι ίδιοι "κακοί" αλλά το οικονομικό μοντέλο που υπηρετούσαν που από κάποιο σημείο και μετά κατέρρεε, απαιτώντας "δυναμικές" παρεμβάσεις σε χώρες υποτελείς στην σοβιετία (πχ άνοιξη πράγας). Ο πούτιν πάντως προσπαθεί να αναστήσει την χώρα του και για αυτό είναι αξιέπαινος. Αλλά υπάρχουν και πράγματα που ανήκουν στο παρελθόν και δεν ξαναγυρνάνε.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 09/04/2014 08:47:44

   Οι Ρώσοι φυσικά δεν έχουν αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις στην ανατολική Ευρώπη (και όταν λέμε Ρώσοι, εννοούμε Σοβιετικοί, βέβαια). Από την άλλη, πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι πραγματιστής και "σιγουράντζας". Αν προσέξεις, θα δεις ότι επιθετική πολιτική απέναντι στη Ρωσία είναι η Δύση (βλ. Αμερική, η ΕΕ απλά σέρνεται πίσω της) που ξεκίνησε: Βαλτικές χώρες, με επέκταση του ΝΑΤΟ, εκκλησιαστική επέμβαση Βαρθολομαίου (βλ. State Department) στην Εσθονία, πορτοκαλί επαναστάσεις σε Ουκρανία και Γεωργία, κλπ. Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν ηπειρωτική δύναμη που ενδιαφερόταν για την αυλή της και μόνο. Μέχρι και την Αλάσκα την πούλησε, χωρίς να σκεφτεί καν το γεωπολιτικό ώφελος από μία επέκταση στην Αμερική. Οι έξοδοί της στη Μεσόγειο ήταν περιστασιακές και όχι επιτυχείς συνήθως. Με τους Γερμανούς οι Ρώσοι έχουν καλές σχέσεις, επειδή ως ηπειρωτικές δυνάμεις έχουν συναντίληψη και επειδή ξέρουν να διαχωρίζουν τα χωράφια τους. Με τους Αμερικανούς δεν έχουν, επειδή οι Αμερικανοί τα θέλουν όλα. Είναι η νοοτροπία του προτεστάντη μισιονάριου που βλέπει όλους τους ανατολικούς Χριστιανούς ως καθυστερημένους ειδωλολάτρες που θέλουν διαφώτιση (δες τις επιστολές που έστελναν οι αμερικανοί μισιονάριοι στη Μικρά Ασία τον 19ο αιώνα και θα καταλάβεις, είναι στο βιβλίο της Πωλίνας Νάσιουτζικ). Και τώρα οι Αμερικανοί έχουν περάσει στη μεταχριστιανική τους φάση, έχουν θρησκειοποιήσει τα δικαιώματα των γκέι και τις προάλλες ο διευθυντής του Mozilla έχασε τη θέση του επειδή αποκαλύφθηκε ότι πριν από 3-4 χρόνια είχε δωρήσει ένα ποσό σε μία οργάνωση που αγωνιζόταν κατά των γάμων των γκέι. Αλλά το προτεσταντικό φονταμενταλιστικό υπόβαθρο παραμένει, απλά συνδυάζεται με τον μετανεωτερικό πολιτισμικό μαρξισμό και την ολοκληρωτική του αντίληψη. Η Ρωσία δεν ζητάει να εξάγει "δημοκρατία", δεν το κρύβει ότι το μοντέλο της είναι ένα ημι-αυταρχικό κράτος, πάνω σε κοινοβουλευτικούς θεσμούς πάντως. Και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να διοικηθεί αλλιώς. Πάντως, οι The Moscow Times βρίζουν νυχθημερόν τον Πούτιν και κάθε μέρα αναρτούν και μία γελοιογραφία εναντίον του και κανείς δεν τους πειράζει. Άρα, στην αυταρχικότητα υπάρχουν κάποια όρια. Απλά οι Ρώσοι θέλουν να τους αφήσουν ήσυχους. Ζητάνε να κάνουν buisiness με τη Δύση και αυτό είναι όλο.
   Η Κριμαία δεν ήταν επιθετική πράξη. ¨Ηταν μία φυσιολογική ενέργεια, καθώς η περιοχή αυτή κατά λάθος δόθηκε στην Ουκρανία και έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία για τη Ρωσία. Είναι σαν να είχες δώσει την Κέρκυρα στην Αλβανία επειδή είναι πιο κοντά στην Αλβανία, δηλαδή στη βόρειο Ήπειρο....Θα ήταν ανόητος ο Πούτιν αν δεν είχε αρπάξει την ευκαιρία αυτή. Ομως στην ανατολική Ουκρανία δεν θα εισβάλει, επειδή έχει μεγάλη εξάρτηση από τη Δύση και δεν θέλει να την καταστρέψει και να καταστραφεί και ο ίδιος. Η υπόθεση της Κριμαίας θα ξεχαστεί πολύ σύντομα, άλλωστε. Προσωπικά, τον παρεμβατισμό τον βλέπω από τη μεριά της Αμερικής, όχι από τη μεριά της Ρωσίας που θέλει απλά να ξέρει τι γίνεται στην αυλή της. Η στάση της Νούλαντ, που μοίραζε κουλουράκια από μια σακούλα στο Μαϊντάν με το ύφος ανθρώπου που ταϊζει μαϊμούδες, λέει πολλά για το πώς μας βλέπουν οι άθλιοι neocons εμάς τους "Ανατολικούς". Η υπεροψία των WASP's είναι δίχως όριο. Εγινε μία δημοσκόπηση στην Αμερική προχτές και μόνο 1 στους 6 Αμερικανούς έχουν ιδέα για το πού βρίσκεται η Ουκρανία. Επιπλέον, αυτοί που δεν ξέρουν (δηλ. αγράμματοι), είναι οι πιο φανατικοί υπέρ της επέμβασης... Αυτός είναι ο αμερικανικός λαός...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΒΙΣ 09/04/2014 13:48:55

    Αγαπητέ ΒΙΣ, συμφωνώ με τα βασικά της ανάλυσής σου. Είναι διαφορετικός ο χαρακτήρας των "αυτοκρατορικών δυνάμεων" ΗΠΑ και Ρωσίας. Η πρώτη είναι "δύναμη της θάλασσας" - με πλανητικό πεδίο δράσης. Η δεύτερη ήταν και είναι "ηπειρωτική", ως στρατηγικός χώρος την ενδιαφέρει κυρίως η Ευρασία. Γι αυτό και η αποικιακή εξάπλωση του Ρωσικού imperium (της τσαρικής εποχής), ήταν προς την Κεντρική Ασία, Καύκασο κτλ και όχι προς την Αφρική ή Νότια Ασία, όπως των άλλων αποικιακών δυνάμεων της Ευρώπης (Βρετανία, Γαλλία και οι μικρότερες). Σ' αυτό, με τη Ρωσία μοιάζει η Γερμανία. Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να έχουν αποικίες για λόγους συνταγματικούς, θεσμικής συγκρότησης, γιατί οι ίδιες προέκυψαν από αντιαποικιακή επανάσταση. Το αντίστοιχο με τις ΗΠΑ προσπάθησε να γίνει προπολεμικά η Ιαπωνία, γι αυτό και συγκρούστηκαν τόσο βίαια. Για την Ουκρανία, η φιλονικία είναι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, όπως σωστά γράφεις. Αλλά και αυτή είναι ελεγχόμενη, γεωστρατηγική. Οι ΗΠΑ δρούν επιθετικά, θέλουν να απωθήσουν τη Ρωσία προς την Ασία, να μεταθέσουν το κέντρο βάρος της ανατολικά. Ίσως θελουν να της αναθέσουν την υποχρέωση να εξισορροπεί στρατηγικά την Κίνα. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, διότι είναι εμπορικά - νομισματικά εξαρτημένες απο την Κίνα (ο έμπορος Κίνα που δανείζει τον πελάτη ΗΠΑ για να αγοράζει, είναι ο ισχυρός στη σχέση). Αυτό το παιχνίδι των ΗΠΑ μπερδεύει το μυαλό της Ευρώπης, που βρίσκεται σε ομίχλη στρατηγικών προσανατολισμών. Ακόμη και η άλλη θαλασσοκράτειρα (πρώην) η Βρετανία είναι επιφυλακτική. Η γεωστρατηγική της Βρετανίας, άν και νησιού, αποκτά όλο και περισσότερο ηπειρωτικά χαρακτηριστικά. Γάλλοι και Γερμανοί έχουν τερατώδεις οικονομικές δοσοληψίες με την Ρωσία (βλ. π.χ. Total στη χερσόνησο Γιάμαλ του Αρκτικού). Η Ευρώπη αναζητά ένα νέο σημείο ισορροπίας με τον "Τσάρο", αλλά τον αποδέχεται ως αυτό που ήταν πάντα: Ως μείζονα Ευρωπαική αυτοκρατορική δύναμη. Οι ΗΠΑ όχι. Θέλουν μια Ευρασιατική Ρωσία (δηλαδή και Ευρωπαική), αλλά με το κέντρο βάρους πέρα απο τα Ουράλια. Οι Ρώσοι, μετά το πατατράκ στο Αφγανιστάν, αυτό το θέλουν, όσο οι Αμερικανοί θα ήθελαν να ελέγχουν όλο το στεφάνι του Ειρηνικού, μετά το δικό τους παταράκ στο Βιετνάμ. Η σοφία που φέρνει η πείρα και οι ήττες, όλους τους κάνει σιγουράντζες. Η ιστορία του Κριμαικού πολέμου (1850), όταν Γάλλοι γρεναδιέροι καταλάμβαναν με έφοδο το οχυρό της Σεβαστούπολης τραγουδώντας "Allon δεν θα επαναληφθεί. Άλλες οι συνθήκες. Που διαφωνώ; Ο Αμερικανικός λαός έχει πολλά επαρχιώτικα χαρακτηριστικά, αλλά δεν ζει στα σύννεφα. Όπως όλοι οι λαοί, στην πλειοψηφία του, διαισθητικά, βλέπει τους κινδύνους γύρω. Η Αμερικανική ευημερία, το "όνειρο", μαραίνεται. Το ξέρουν. Αλλά ελπίζουν και προσπαθούν να μην μετατραπεί με γρήγορο ρυθμό σε εφιάλτη. Το μακροπρόθεσμο "εγχείρημα Ομπάμα" είναι η ομαλή προσγείωση, με τους λιγότερους κραδασμούς. Γι αυτό χρειάζεται ένας συνδυασμός σταδιακής στρατηγικής απόσυρσης (βλ. Ιράκ, Αφγανιστάν) με σταθερή παρουσία εκεί όπου βράζει το καζάνι του μέλλοντος. Ο Ευρασιατικός χώρος, από το Ρήνο ως τη Σαχαλίνη, είναι ενα τεράστιο εργαστήριο του μέλλοντος. Για την Αλάσκα έχουν μετανοιώσει τραγικά οι Ρώσοι "τριηπειρωτικοί". Άς όψεται ο τσάρος Αλέξανδρος ΙΙ: "Οι 2 ήπειροι είναι λίγες, οι 3 υπερβολικά πολλές", είχε πεί. Και μετά έδωσε εντολή στον υπουργό οικονομίας του: "Πούλα, πούλα".

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΒΙΣ 09/04/2014 14:12:55

    Ένα λάθος: Την Σεβαστούπολη το 1855 δεν την κατέλαβαν γραναδιέροι, αλλά οι ζουάβοι του στρατηγού ΜακΜαόν (δηλαδή σώμα "μαυροπόδαρων" κυρίως Γάλλων πεζικάριων - απο τους αποίκους της Βόρειας Αφρικής). Ήταν η περίφημη μάχη του Μαλακόφ. Αυτός που ύψωσε τη Γαλλική σημαία στις επάλξεις και τραγούδησε την Μασσαλιώτιδα - Allons enfants de la Patrie - ήταν ο ζουάβος Eugène Libau. Τα φρούρια που είχε χτίσει γύρω απο τη Σεβαστούπολη ο Έντουαρτ Ιβάνοβιτς Τόντλέμπεν, ο Γερμανο-Λεττονο-Ρώσος στρατηγόςτου Μηχανικου του Αυτοκρατορικού Τσαρικού Στρατού, είχαν αντέξει 2 χρόνια πολιορκίας.Ο Τόντλέμπεν σε όλη τη Νότια Ρωσία θεωρείται ήρωας, και η Κριμαία είναι γεμάτη από αγάλματα και μνημεία του.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 09/04/2014 09:05:33

   http://rt.com/news/germans-support-putin-ukraine-265/ Διάβασέ το αν θέλεις, δείχνει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι μεταξύ Γερμανίας (δηλ. ΕΕ) και Ρωσίας, αλλά μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας.

 14. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 09/04/2014 14:52:03

  Αγαπητοί Θείο και ΒΙΣ, πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας και ορθές οι παρατηρήσεις σας οσον αφορά την ωρίμανση και την τάση και των δύο υπερ-ηγετών προς τη "σιγουράντζα". Για να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος, ο πλανήτης αναγκαστικά θα ενωθεί σε ένα έθνος, όχι ως οικονομική-εμπορική ένωση όπως νομίζουν εν τη απληστία τους οι Καπιταλιστές, αλλά ως ομόσπονδη, ανθρώπινη ένωση εξ ανάγκης και επ' ωφελεία όλων. Απο τη στιγμή που ο πυρηνικός πόλεμος μέχρις εσχάτων έχει αποκλειστεί και όλοι οι αντίπαλοι έχουν συμφωνήσει οτι στο εξής στις μεταξύ τους διαμάχες θα χρησιμοποιούν ξύλινα σπαθιά, μέχρι να κοπάσει κάποτε το ένστικτο του πολέμου μέσα τους και να αντικατασταθεί απο παρτίδες σκάκι ή άλλα συναρπαστικά 3D games, έχουμε μπει οριστικά στο δρόμο την Πλανητικής διακυβέρνησης. Ηδη η κρίση κατέστησε αναπόφευκτο το ενιαίο (κάτι σαν το ΕCU) νόμισμα, ώστε να καταργηθεί ο τρελλός τζόγος πάνω στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που είναι το μεγαλύτερο καζίνο της εποχής μας. Το θέμα της Ρωσίας κατα τη δική μου άποψη ήταν αποτέλεσμα της ηλίθιας πολιτικής Μπους που ακολούθησε την εξ ίσου ηλίθια συμπεριφορά Γέλτσιν. Με το μεθύστακα ηγέτη των κουρελιών της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ενωσης, "οι Αμερικάνοι"(=η ηγεσία τους) θεώρησαν οτι η Ρωσία ήταν τελειωμένη, ξέφραγο αμπέλι που θα μπορούσαν να περικυκλώσουν με το ΝΑΤΟ μέσω των λιμασμένων για καπιταλισμό πρώην κομμουνιστων των Ανατολικών χωρών, και ουσιαστικά να την έχουν ως αποικία χρέους όπως καλή ώρα οι Γερμανοί εμάς τώρα...Αργησαν να καταλάβουν τι εστί Πούτιν. Δεν φαντάστηκαν οτι έχουν απέναντί τους εναν άξιο διάδοχο του Λένιν και του Χρουτσώφ. Τώρα όμως σίγουρα ο Ομπάμα το κατάλαβε, γιατί δεν είναι χαζός σαν τον Μπούς ούτε φασίστας σαν τον Ράμσφελντ (αχ! αυτά τα δίδυμα των δεξιών-συντηρητικών πολιτικών)και ξέρει πολύ καλα οτι αν δεν τον παίρνει να έχει ακέρια την πίτα, βολεύεται και με τη μισή... Ετσι κι αλλοιώς η Αμερικάνοι θα είναι το τελευταίο Έθνος που θα χαθεί πάνω στη γή. Η μεγάλη τους δύναμη είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά τους κέντρα. Ο κόσμος δεν έχει ακόμα συνηδειτοποιήσει οτι ισχύς=πληροφορία πλέον και όχι δύναμη πυρός. Ομπάμα και Πούτιν έχουν πολύ περισσότερα κοινα σημεία και συμφέροντα απ' ότι μπορούμε να διαβλέψουμε εμείς και τουλάχιστο όσο ζούν πιστεύω οτι θα έχουν μια πολυ καλή και ουσιαστική συνεργασία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.