19/06/2012 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δανειστές φαίνεται να συμφώνησαν για διετή επιμήκυνση του "δεύτερου μνημονίου"

To μαστίγιο από τους Ευρωπαίους το βλέπουμε κάθε μέρα, φαίνεται ότι θα έρθει και το καρότο, σε περίπτωση φυσικά που σχηματιστεί κυβέρνηση και γρήγορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τη Σύνοδο των G-20 οι δανειστές μας έχουν συμφωνήσει στην παροχή διετούς επιμήκυνσης των μέτρων ύψους 11,6 δις ευρώ που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα δε θα ληφθούν για την περίοδο 2013-2014 αλλά θα μοιραστούν την περίοδο 2013 έως και 2016. Ετσι, δε θα είναι επώδυνα για την ελληνική κοινωνία αφού θα μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει και σε μέτρα ανάπτυξης, αντισταθμιστικά στα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Jones Newswires, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει επίσημα την παράταση των δύο ετών τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να ενισχύσουν τη χρηματοδότησή της κατά 16 δισ. ευρώ επιπλέον.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου γι’ αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να πάει κανονικός πρωθυπουργός στη σύσκεψη, κι όχι φυσικά υπηρεσιακός.

Σύμφωνα επίσης με το Dow Jones Newswires, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές να παράσχουν άμεσα κεφάλαια ύψους 6,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αποπληρώσει καθυστερούμενες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Αυτά τα κεφάλαια έχουν ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης, αλλά αναμένεται να εκταμιευθούν σε μικρές δόσεις τον επόμενο χρόνο. «Αναμένεται να είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία καθώς οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και είμαστε ξανά εκτός στόχων στο δημοσιονομικό επίπεδο», δήλωσε αξιωματούχος ενός κόμματος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και ο οποίος αναμένεται να είναι μέρος της οικονομικής ομάδας της νέας κυβέρνησης.

Βρυξέλλες΅Κάντε ένα βήμα, να κάνουμε το επόμενο…

 

 

Με δεδομένη πλέον την πολιτική απόφαση να δεχθούν ουσιαστικές αλλαγές στο δεύτερο Μνημόνιο, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο, κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι περιμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να κάνουν από την πλευρά τους το επόμενο βήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, στη μεθαυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, όπου θα διαφανούν και οι ακριβείς προθέσεις σχετικά με το πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε τις αλλαγές στο Μνημόνιο. Αυτό θα είναι το πρώτο ραντεβού, το καθοριστικό θα ακολουθήσει στη συνέχεια και είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι εταίροι μπορεί να σχεδιάσουν το γενικό περίγραμμα, αλλά τις συγκεκριμένες αποφάσεις θα τις λάβουν μετά την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα και την αξιολόγηση που θα δείχνει και την ακριβή κατάσταση της οικονομίας, δηλαδή το πόσο έχει εκτροχιαστει το Μνημόνιο.

Αναφορικά με το Μνημόνιο, στις Βρυξέλλες θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα αποφασιστεί μια επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί και από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση σε άλλους τομείς, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει μια επιμήκυνση διάρκειας 1-2 χρόνων. Πάντως, η επιμήκυνση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος στήριξης και αυτό δημιουργεί ένα πολιτικό πρόβλημα με τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών (Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία), τα οποία δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα επιπρόσθετο «πακέτο» στήριξης για την Ελλάδα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες σκέψεις, όπως η κάλυψη του πρόσθετου κόστους από το προϊόν των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αποφασιστεί μια επιμήκυνση και του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους και ίσως και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», μια διετής επιμήκυνση θα αυξήσει το κόστος του ελληνικού προγράμματος κατά 16 δισ., ενώ το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε. 6,6 δισ. για εξυπηρέτηση οφειλών στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα.

 

Σχετικά με την ανάπτυξη, εκτός από τη γνωστή πρωτοβουλία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη στήριξη της οικονομίας με τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων (η υλοποίηση της οποίας αναμένεται να επιταχυνθεί) ορισμένοι εταίροι, όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έχουν ταχθεί υπέρ ενός επιπρόσθετου «πακέτου» δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στο θέμα αυτό οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν για την Ελλάδα σε συνάρτηση με το συνολικό «πακέτο» για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση των ομολόγων έργων με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ.

Το θέμα της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα κυριαρχήσει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, και φυσικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν θετικά και την Ελλάδα

(Antinews με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας 19/06/2012 11:15:34

    Ευχαριστώ τους ευρωαμερικάνους! Ας δείξουν λίγο υπομονή να βάλουμε στη σειρά τα πολιτικά του εσωτερικού μας γιατί αρκετά μπάχαλο τα είχε φτιάξει ο μεταπολιτευτικός αχταρμάς της πολυσυλλεκτικότητας. Μόνο έτσι θα καταλάβει ο πολίτης τί πρεσβεύει ο καθένας. Πάμε σε κατάσταση υπευθυνότητας αφήνοντας στο παρελθόν γενικόλογες ιδεολογίες και ισοπεδωτικά συνθήματα. Σε αυτή την Ελλάδα η Ν.Δ έχει τον πρώτο λόγο.

  2. Evro-skeptikos avatar
    Evro-skeptikos 19/06/2012 11:32:43

    Το μονο που θα συμβεί με τη παράταση του ορίζοντα λιτότητας είναι ότι το "μαστίγιο" θα το υποφέρουμε για δυο ακόμα χρονια. Όσο για το περίφημο "καρότο" της ανάπτυξης, αυτό θα είναι μάλλον δηλητηριώδες αφού θα έρθει και με άλλες μειώσεις μισθών που θα αξιώσουν οι δανειστές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.