#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2011 02:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δανειστές γνώριζαν για το δημοψήφισμα;Το ευρώ βούτηξε έως και 5%, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «κοκκίνισαν» μόλις ο ΓΑΠ πέταξε τις βόμβες του, η Wall Street δεν είδε με καλό μάτι το δημοψήφισμα, οι αγορές γενικότερα ήταν ιδιαίτερα νευρικές.

Ήρθαν και τα πρώτα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης για να δείξουν ότι εκτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την τρόικα, το ΔΝΤ, την Κομισιόν, κανείς άλλος δεν ήξερε τι σχεδίαζε ο Γ. Παπανδρέου.

Χαρακτηριστική η μέχρι στιγμής αντίδραση της Γερμανίας. Σύμφωνα με την Deutsche Welle , το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την απόφαση του Πρωθυπουργού εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ` αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει».

Η σιωπή των θεσμικών παραγόντων, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Λαγκάρντ δείχνει ότι όλα ήταν προσυμφωνημένα και σχεδιασμένα, όχι στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Γι’ αυτό και δεν μπορεί να πει κανείς ότι κινδυνεύει η 6η δόση του δανείου. Να θυμίσουμε ότι η Λαγκάρντ είπε ότι θα εκταμιευτεί εφόσον το χρέος ήταν βιώσιμο μετά της συμφωνία των Βρυξελλών. Με τη συμφωνία στον αέρα λογικά λοιπόν θα έπρεπε να παγώσει η δόση από το ΔΝΤ, κάτι που δε θα γίνει διότι υπήρχε συμφωνία κάτω από το τραπέζι για το δημοψήφισμα.

 

Handelsblatt: Η χρεοκοπία πλησιάζει 

Κατά τα λοιπά, τα ΜΜΕ στο εξωτερικό κάνουν λόγο για βόμβα στη συμφωνία των Βρυξελλών.

«Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν σχετικά με τις αποφάσεις του συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη» αναφέρει η γερμανική Handelsblatt. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα να ανακατεύεται, γιατί το "ναι" των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ».

«Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές οι οποίοι Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας» αναφέρει η εφημερίδα. Και σημειώνει τα γκάλοπ που δείχνουν ότι 60% των ερωτηθέντων διαφωνούν με τους χειρισμούς στην οικονομική πολιτική και χρεώνει στην πολιτική κρίση στην Ελλάδα την πτώση στη Wall Street.

«Oι αγορές αντιδρούν στα άσχημα νέα από την Αθήνα» αναφέρουν και οι γερμανικοί Financial Times.

«Το πακέτο διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφορικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσονται αντίθετοι στα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειακές συμβάσεις».

Για μια ριψοκίνδυνη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” αναφερόμενη στο εσωτερικό μέτωπο που καλείται να κατευνάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς εκτός από τους αγανακτισμένους Έλληνες, πρέπει να πείσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Σε δημοψήφισμα οι Έλληνες για το πακέτο διάσωσης» γράφει και η γαλλική “Le Monde”. «Μπροστά στο φόβο της απώλειας εθνικής κυριαρχίας ο Γιώργος Παπανδρέου δυναμιτίζει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής επιλεγέντας να λάβει καθαρή λαϊκή εντολή, καθώς περίπου 6 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με την απόφαση για το «κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Η Hamburger Abendblatt αναφέρει ότι Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται να εκπλήσσεται από το δημοψήφισμα στην Αθήνα. Πρόκειται για "εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημα στοιχεία και δεν χρειάζονται καν σχόλια, φέρεται να σχολίασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ.

Το πρακτορείο Associated Press σημειώνει πως «πολλοί βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως» και διευκρινίζει ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο δημοψήφισμα και επισημαίνει τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων θεωρούν αρνητικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το κούρεμα του χρέους και ο νέο δάνειο. Παράλληλα εκτιμά ότι το δημοψήφισμα θα γίνει σε λίγες εβδομάδες.

Και οι New York Times αναφέρονται στην ηλεκτρονική τους έκδοση στο δημοψήφισμα, στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές, αλλά και στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Βήματος

Η Βρετανική Guardian αναφέρει την είδηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και θυμίζει πως πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που θα γίνει μετά το 1974 όταν καταργήθηκε ο θεσμός της βασιλείας μετά την λήξη της δικτατορίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lynx avatar
  Lynx 01/11/2011 03:55:21

  - Αγγλοαμερικανικός άξονας για να βάλλουν τους Γερμανούς στην θέση τους μιας και πολύ ξεθάρεψαν...
  - Αμερικανικό κόλπο για να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση

  Πολλά τα σενάρια, θα δείξει ποιο θα επικρατήσει από το τι θα συμβεί αύριο. Ήδη χρεωκόπησε και η MF Global με κανόνι 40δις προ ολίγου εξ αιτίας της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

  Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι Γερμανοί ΔΕΝ είχαν ιδέα για αυτό κρύφτηκαν....

  • Maria avatar
   Maria @ Lynx 01/11/2011 04:22:06

   (Sorry for writing in English. I live in America.)

   They say history repeats itself, but can it repeat itself exactly, with the same players? America and Britain defeating Germany? That is an interesting idea... But if the euro collapses, would that not be better for Germany? That way it could break out on its own? I know nothing about economics... Perhaps you are right, though, because if Germany is on its own, its price of exports would rise and its competitors would like that. Whatever the reasons for this curious move by Papandreou, I hope it works out well for Greece. Some say it would do better with the drachma. I do not know, but I hope for the best for Greece.

   • man8os avatar
    man8os @ Maria 01/11/2011 10:23:49

    Dear Maria,
    History does not repeat itself in a deterministic way. Then there was Germany and its allies (Italy, Bulgary, Rumania,Japan,Hungary) against all the world. uring the attempt to seize and assimilate all the Europe the Germans attacked the other Europeans.
    Nowadays, the European Union is an organization than keeps Europe in peace by promoting the wellbeing of all the European nations, the cooperation of russia and europe and amerika, keeping Germany happy as it has its own sphere of influence without war and protecting the weak from other aggressor nations.
    If, for any reason, European union cease to exist, the blow would be mortal for countrys like Greece. Who would stop the Turks from taking what they feel they can, who would be able to stop Germany from its rage for revance? They feel than what is good for Germany is good for Europe too. If the Union is disolved then Europe is fucked then Germany is fucked and you know what Germans do when they feel they are in a desperate situation...
    Whoever tries to free Greece from EE either he does not uderstand the potential consequences, either he is a warmonger trying to unleash the beast.
    Sorry for the length, I hope i helped you.

   • Παράσχος avatar
    Παράσχος @ Maria 01/11/2011 11:41:56

    Μαρία, (υποθέτοντας ότι έχεις ρίζες από Ελλάδα, γιατι αν είσαι καθεαυτού Ελληνίδα θάπρεπε να ντρέπεσε να μας απευθύνεσε σε Αγγλικά), ειναι πολύ άσχημο (για να μην πω κάτι χειρότερο), να συμμετέχεις σε μια συζήτηση όπου όλοι μιλούν Ελληνικά, και να μας λες ότι γράφεις Αγγλικά επειδή ζεις στην Αμερική. Τότε πως διάβασες το άρθρο; Αν δεν έχεις Ελληνικά στον υπολογιστή σου, θα μπορούσες να γράψεις Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες. Ή μήπως θέλεις να μας τονίσεις ότι είσαι αμερικάνα, κάτι ανώτερο απο μας; Αν είναι έτσι, εμείς στην Ελλάδα αυτό το λέμε "ψώνιο" ή "καβαλιμένο καλάμι"

    • μαρικα avatar
     μαρικα @ Παράσχος 01/11/2011 20:00:19

     Παρασχο ειναι και τα δυο τα τελευταια,και εγω ειμαι 50 χρονια εξω αλλα γραφω και διαβαζω Ελληνικα και τα παιδια μου που γεννηθηκαν εξω,προσπαθησα με ολες μου τις δυναμεις να μαθουν Ελληνικα κατω απο αντιξοες συνθηκες.Μονο με την γραμματικη δυσκολευομασται λιγο αλλα ενταξι,υπαρχουν και στην Ελλαδα πολλοι που κανουν ορθογραφικα λαθοι

  • Φίλος avatar
   Φίλος @ Lynx 01/11/2011 10:57:39

   Η ευρωζώνη είχε νόημα ύπαρξης, μόνο στον βαθμό που θα οδηγούσε σε εξευρωπαϊσμό της Γερμανίας και όχι σε εκγερμανισμό της Ευρώπης.

   Η πραγματικότητα δείχνει πως συντελέστηκε τελικά το δεύτερο σενάριο, οπότε το τέλος της ευρωζώνης είναι πλέον κοντά.

 2. irida avatar
  irida 01/11/2011 07:22:40

  Ο πιο επικίνδυνος πρωθυπουργός που πέρασε από αυτή τη χώρα!!

  • man8os avatar
   man8os @ irida 01/11/2011 10:25:23

   Χαιρομαι που συμφωνουμε επιτελους!

   • irida avatar
    irida @ man8os 01/11/2011 13:00:19

    Δεν τον είχα ποτέ σε υπόληψη το γαπ!! Κι όχι μόνο!!

 3. spiros avatar
  spiros 01/11/2011 07:23:00

  Αν υποθέσουμε ότι ήταν γνωστό σε μικρή μερίδα της ΕΕ τότε στην συνάντηση ΓΑΠ με Μέρκελ Σαρκοζύ συμφωνήθηκε η επάνοδος στην δραχμή και η έξοδος από την Ευρωζώνη. Η φράση ΕΥΡΩ ή δραχμή που επεναλαμβάνει συνεχώς τελευταίως ο ΓΑΠ σηματοδοτεί την γραμμή πολιτικής σκέψης. Άρα αν δεν υπάρξει αντίδραση το 2012 θα είμαστε εκτός ΕΥΡΩ.
  Η ευθύνη είναι όλων εκείνων που στηρίζουν πλέον ένα αυταρχικό και διεφθαρμένο καθεστώς. Με τους θεσμούς στα κεραμύδια δεν μπορείς να στηριχθείς σε συνταγματική λειτουργία. Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης εντός συνταγματικών ορίων θεωρώ ότι είναι ξεπερασμένες.

 4. δημητρης avatar
  δημητρης 01/11/2011 08:15:40

  Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ πρεπει να συμφωνησουν ΝΑ ΓΙΝΕΙ το δημοψηφισμα!!!

 5. Πτερέλαος avatar
  Πτερέλαος 01/11/2011 08:54:19

  Νάτο το '22 κ. Κρανιδιώτη! Έ-έ-έ-έρχεται! Και στου Γουδή δε βλέπω ΠΑΣΟΚους, ΒΛΕΠΩ ΣΑΜΑΡΑ!!!!!!!!

 6. Ίωνας avatar
  Ίωνας 01/11/2011 09:05:14

  Είναι γνωστό, ότι εδώ και λίγες μέρες, μετά την απόφαση της Ευρωπαικής Συνόδου Κορυφής,της 26-10-2011, η φράου Μέρκελ και ο χερ Σόιμπλε, προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους τραπεζίτες και ειδικά τους Γερμανούς, να δεχτούν οικειοθελώς το Ελληνικό ...κούρεμα, ειδάλλως θα τους το επιβάλλουν αναγκαστικά και με πολύ χειρότερους όρους. Απ' ότι φαίνεται, οι τραπεζίτες δεν πείθονται, οπότε η απόφαση της 26-10-2011 οδηγείται σε ναυάγιο. Εξαγγέλοντας εχθές το ...δημοψήφισμα, ο ΓΑΠ, προσέφερε πολύτιμο άλλοθι για το φιάσκο, στους Ευρωπαίους πολιτικούς(!?) και τραπεζίτες, αναλαμβάνοντας ο ίδιος και μέσω αυτού ΟΛΟΣ ο Ελληνικός Λαός, την ευθύνη της αποτυχίας. Όσοι είδαμε τον ΓΑΠ εχθές να ανακοινώνει το δημοψήφισμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, εύκολα διαπιστώσαμε ότι με τα δεκάδες σαρδάμ του, με τον τόνο της φωνής του και με την γλώσσα του σώματός του, διάβαζε ένα κείμενο, που δεν ήταν δικό του, ούτε καν των συμβούλων του. Ίσως πρόκειται για την πιο ανθελληνική πράξη, του ...Έλληνα πρωθυπουργού...

 7. man8os avatar
  man8os 01/11/2011 10:27:08

  Δε μπορει να γνωριζαν, αλλοιως δε θα εκαναν οτι ειναι δυνατο για να περασει η συμφωνια, οπως σωστα επισημαινει ο Ιωνας πιο πανω.
  Κανεις δεν ηξερε εκτος απο τον ΓΑΠ για δημοψιφησματα. Αλλοιως δεν ειχε κανενα νοημα η συνοδος.

 8. μχ avatar
  μχ 01/11/2011 12:19:27

  "Η σιωπή των θεσμικών παραγόντων, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Λαγκάρντ δείχνει ότι όλα ήταν προσυμφωνημένα και σχεδιασμένα, όχι στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον."  Το παιχνίδι είναι στημένο.Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εξόδου της χώρας από το ευρό.Μας θέλουν έξω αλλά θέλουν να φανεί ότι φεύγουμε μόνοι μας.

 9. zio7 avatar
  zio7 01/11/2011 12:26:07

  γιατί να μας πετάξουν έξω από το ευρώ ΠΡΙΝ κάνουν το νέο swap με collateral ώστε να έχουν εμπράγματες εγγυήσεις? το όλο παιχνίδι εκεί είναι. Δεν κολλάει να μας πετάξουν έξω ΠΡΙΝ κλείσει η νέα δανειακή. Το ότι θα βγούμε εκτός ευρώ, έτσι όπως έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα, είναι το μόνο σίγουρο.

 10. boanerges avatar
  boanerges 01/11/2011 13:27:53

  Το έγκλημα είναι προσχεδιασμένο. Ήδη από τις 18/10/11 είχαν παραγγείλει το ΦΕΚ που καθορίζει τα διαδικαστικά του Δημοψηφίσματος, με υπογραφή του Προέδρου Παπούλια βεβαίως, βεβαίως, του Καστανίδη, του Βενιζέλου, του Παπαϊωάννου και του Παπουτσή. Το οποίο και δημοσιεύθηκε στις 24 -ΠΡΙΝτο Σαββατοκύριακο που προέκυψαν όσα προέκυψαν στις Βρυξέλλες.
  Ιδού και τα σχετικά:
  http://www.brain-tax.com/images/attachments/nomoi/n_4023_2011.pdf

 11. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 01/11/2011 19:34:00

  μα κι αυτό το Βήμα...! παραγγελία του την είχανε κάνει τη δημοσκόπηση;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.