#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/11/2012 13:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δανειστές έχουν "plan B", εμείς έχουμε;...Του Γιώργου Χαρβαλιά*

Πύρρειος νίκη θα αποδειχθεί για την κυβέρνηση, η κατά τα φαινόμενα οριακή υπερψήφιση των μέτρων-σοκ που θα «αποτελειώσουν» τους οικονομικά ασθενέστερους μισθωτούς και συνταξιούχους, προσφέροντας μικρή παράταση...διασωλήνωσης, στο δρόμο προς την χρεοκοπία.

Μια απλή ματιά στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο(2013-2016), προκαλεί ταυτόχρονα θυμό και θυμηδία, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι συντάκτες τέτοιων διάτρητων πονημάτων, εκτός από τη κοινωνία, κοροϊδεύουν και τους εαυτούς τους.

Οι προβλέψεις στερούνται κάθε σοβαρότητας και θυμίζουν δυστυχώς τα...κουρελόχαρτα του Παπακωσταντίνου που προέβλεπε ότι από το 2011 θα είχαμε βγει θριαμβευτικά στις αγορές! Φτάνει να πω ότι με όλο αυτό το δυσβάστακτο πακέτο των 18.9(συνολικά) δις που καλείται να επωμιστεί ο ελληνικός λαός, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους θα αγγίξουν το...εθνοσωτήριο έτος 2016, το αδιανόητο 184,9% του ΑΕΠ έναντι του επίσης εξωπραγματικού...220,4% που θα διαμορφωνόταν χωρίς τα μέτρα. Προσέξτε όμως το οξύμωρο: Οι προβλέψεις, χωρίς τα πρόσθετα μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής», δείχνουν καλύτερη επίδοση στο χρέος για το 2013(186,5 %) από ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα(189,1%)! Και αυτό είναι απόλυτα φυσικό αφού το πακέτο είναι απολύτως εμπροσθοβαρές και αναμένεται μέσα στην ερχόμενη χρονιάς να γκρεμίσει, έτι περαιτέρω, το ΑΕΠ.

Τώρα, από που κι ως που θα έρθει η ανάκαμψη και η ανάταξη, το 2016, μη με ρωτάτε, θα σας γελάσω. Από την αύξηση της «ιδιωτικής κατανάλωσης», λένε οι φωστήρες που συνέταξαν το πρόγραμμα και μάλλον θεωρούν ότι θα αρχίσει να...βρέχει ευρώ ο ουρανός.

Σε κάθε περίπτωση, με αυτά και με τ’ άλλα, με τις αλχημείες και τα «στραμπουλήγματα», αλλά και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των ταχυδακτυλουργών του Μεσοπρόθεσμου, ξέρετε ποιό είναι το μόνο ασφαλές συμπέρασμα: Ότι το...εθνοσωτήριο έτος 2016, το δημόσιο χρέος της χώρας θα είναι καμία δεκαριά ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό που έχουμε σήμερα!!!

Και ρωτάω: Είναι δυνατόν να ψηφίζουμε μέτρα απεχθή και ανάλγητα για να φτάσουμε, υποτίθεται, σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά την ίδια ώρα το χρέος να εκτοξεύεται και να απομακρύνεται από κάθε λογική εκδοχή βιωσιμότητας; Και εν τέλει τι είδους πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι αυτά, όταν το δημόσιο χρωστάει ήδη σε ιδιώτες περί τα 8.5 δις; Θα βρέξει ο ουρανός ευρώ για να καλύψει το κράτος τα φέσια του;

Αστεία πράγματα ασφαλώς και ούτε στη κυβέρνηση δεν  πιστεύουν ότι μπορεί να περπατήσει το πράγμα έτσι. Το ερώτημα είναι όμως τι έχουν στο μυαλό τους; Ότι κάποια στιγμή θα μας λυπηθούν οι Γερμανοί και θα αρχίσουν να μας μοιράζουν χαρτζιλίκι;

Δυστυχώς στρατηγικός σχεδιασμός δεν γίνεται με βάση υποθέσεις που αφορούν την βούληση των άλλων να προσφέρουν ελεημοσύνη(και δη των Γερμανών που δεν χαρίζουν στη μάνα τους νερό...)

Από την άλλη πλευρά οι πιστωτές που διαπιστώνουν ήδη το αδιέξοδο, δεν έχουν καμία όρεξη να παρακολουθούν τις ασκήσεις δημιουργικής λογιστικής των υπαλλήλων της Τρόικας και του κ. Στουρνάρα, χωρίς εγγυήσεις για την επιστροφή των χρημάτων τους. Ήδη το ΔΝΤ, έχει καταλάβει τη δουλειά και δημοσίως διαμηνύει ότι χωρίς νέο κούρεμα, αυτή τη φορά στον επίσημο τομέα δανεισμού, το ελληνικό χρέος δεν τιθασεύεται.

Ποιος όμως θα υποχρεώσει τους Γερμανούς να συναινέσουν σε μια τέτοια προοπτική; Και με ποιό τρόπο; Κάνοντας το καλό παιδί στη Μέρκελ και περιμένοντας να χορτάσει από το αίμα του Έλληνα φορολογούμενου ο Σόιμπλε; Η μήπως συντασσόμενοι με το ΔΝΤ και απειλώντας ωμά ότι αν χρεοκοπήσουμε, δεν θα πάρουν πίσω ούτε δεκάρα τσακιστή από τα χρωστούμενα;

Απλά είναι τα πράγματα και δυστυχώς οι δανειστές μας θεωρούν δεδομένους. Αυτοί τραβούν το σχοινί στα άκρα γιατί και να κοπεί, έχουν εναλλακτικό σχέδιο(σ.σ. να μας τραβήξουν τη πρίζα). Ενώ εμείς ντρεπόμαστε να πούμε ότι αν δεν δεχτούν να κουρέψουν τα χρέη μας, θα τα κουρέψουμε μόνοι μας. Με τη ψιλή...

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής*

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 03/11/2012 13:22:16

  Nα μην πάρουμε τη δόση ζητάει ο διαπρεπής οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, καθότι πιστεύει ότι αυτό θα είναι η καταστροφή της χώρας, αντίθετα πιστεύει ότι υπάρχει άλλη λύση επώδυνη μεν αλλά ελπιδοφόρα δε.

  Ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου "ΣΚΑΙ στις 7", δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τον Τόμσεν πρέπει να σταματήσουν και σε καμία περίπτωση να μην πάρουμε τη δόση.
  Σύμφωνα με τον ίδιο αν πάρουμε τη δόση οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και του χρόνου τέτοια εποχή πάλι θα χρειαζόμαστε χρήματα. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης πως είναι αδύνατο με μέτρα 11,5 δισ. να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα άμεσα. Τι προτείνει ο ίδιος;

  Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυτή τη στιγμή 1,5% δηλαδή υπολείπονται ουσιαστικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ώστε αυτό να εξαλειφθεί. Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη είναι λοιπόν να μην εφαρμόσουμε τα μέτρα που προτείνει η τρόικα για τα 11,5 δισ. τα οποία θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση αλλά να επικεντρωθούμε στο να εξοικονομήσουμε τα 2,5 δισ. μειώνοντας τις δαπάνες του δημοσίου. Πρότεινε έτσι να γίνει μία κατάταξη με τους μισθούς του δημοσίου από τον υψηλότερο μέχρι τον χαμηλότερο και να γίνει το εξής. Ο υψηλότερος μισθός να μειωθεί ώστε να ισούται με τον δεύτερο στην κατάταξη, ο δεύτερος με τον τρίτο κοκ. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα μέτρα των 11,5 δισ. κι έτσι το εισόδημα θα συμπιεστεί πολύ λιγότερο και το σημαντικότερο, θα εξαλειφθεί το έλλειμμα μέσα σε 3 εβδομάδες.

  Χωρίς έλλειμμα το κράτος θα είναι σε θέση να πληρώνει μισθούς και συντάξεις κι έτσι δεν έχει ανάγκη τη δόση. Επομένως σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη τότε πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε νέο πλαίσιο δηλαδή να διαπραγματευτούμε μόνο ως προς τις αποπληρωμές μας στους πιστωτές, χωρίς να εφαρμόσουμε αυτά τα επώδυνα μέτρα που οδηγούν αναμφισβήτητα σε ύφεση.


  Πρέπει να ακούσουμε με ενδιαφέρον την άποψη του Βαρουφάκη καθότι φαντάζει αρκετά λογική, από τι στιγμή μάλλιστα που η επώδυνη χωρίς επιστροφή, ισοπέδωσή μας με τα νέα μέτρα είναι ουσιαστικά δεδομένη.

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 03/11/2012 14:25:38

   "Χωρίς έλλειμμα το κράτος θα είναι σε θέση να πληρώνει μισθούς....."

   Αυτό είναι όλο το διακύβευμα φίλτατε...

   Πώς θα πληρώνοντε οι "μισθοί" από το κράτος...

   Τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια είμαστε παράπλευρες απώλειες...

  • ανεμος avatar
   ανεμος @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 03/11/2012 14:34:22

   Δεν είναι μόνο πρόταση του Βαρουφάκη αλλά κάθε αντικειμενικού οικονομολόγου και κάθε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου.
   Ομως επειδή οι πολιτικοί μας κατα κανόνα είναι "προσκυνημένοι", θα κάνουν ότι τους διατάξουν τα αφεντικά τους. Ομως ευτυχώς και πάλι ας μην ανησυχει ο κ. Βαρουφάκης γιατί αυτή η κυβέρνηση μετράει μέρες. Αρα όσο και να θέλει, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα και το ξέρει. Επομένως η λύση που προτείνει είναι μονόδρομος και αυτοεκπληρούμενη.
   Ο, τι και να κάνουν οι δανειστές.
   Οσον αφορά το "κούρεμα" η λύση θα ήταν να δεχτεί το ΔΝΤ να κουρευτεί το 40% του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες (κυρίως Υπερτράπεζες) πρώτα για να πεισθούν οι ευρωπαίοι να κουρέψουν και το 60% που κατέχουν αυτοί.

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 03/11/2012 14:39:46

   Αγαπητέ Φάντασμα,
   διάβασα και εγώ με προσοχή τις απόψεις του κ.Βαρουφάκη στο protagon.gr.
   Φοβάμαι όμως ότι κάνει και ο ίδιος τα ίδια λάθη που κάνουν οι "εμπειρογνώμονες του Υπ.Οκονομικων" και ο κ.Στουρνάρας.
   Κάνει δηλ "ασκήσεις επί χάρτου" με λανθασμένα στοιχεία ...
   Δυστυχώς το "πρωτογενές μας έλλειμα" ΔΕΝ είναι μόνο 2.5 δισ ευρώ αλλά πάνω από 5 δισ ευρώ.

   • Μηχανικός avatar
    Μηχανικός @ np_complete_problems 03/11/2012 21:44:53

    και εσύ που το ξέρεις;

    • np_complete_problems avatar
     np_complete_problems @ Μηχανικός 04/11/2012 11:22:33

     Αγαπητέ Μηχανικέ,
     ο ορισμός και ο επακόλουθος υπολογισμός του "πρωτογενούς ελλείματος" - στα οικονομικά - είναι από τα πιο "ασαφή μεγέθη" - τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα ....
     Η έλλειψη πραγματικών δεδομένων για τις υποχρεώσεις του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και των ΔΕΚΟ κάνουν ΑΔΥΝΑΤΟ τον πραγματικό υπολογισμό του.
     Τα 2.5 δισ ευρώ - για τα οποία μιλάει ο κ. Βαρουφάκης - είναι αυτά τα οποία "συμφωνήσαμε να είναι το έλλειμα με την Τρόικα" - μια "συμφωνία κυρίως πολιτική" - δηλ "μούφα" ..
     Ρωτήστε τον ίδιο τον κ.Βαρουφάκη.
     Και δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό, όλες οι χώρες το κάνουν. Αλλωστε τα οικονομικά ποτέ δεν φημίζονταν για τις "στέρεες επιστημονικές βάσεις τους".
     Το θέμα όμως γίνεται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ εάν πάρουμε το παραπάνω μέγεθος "της μετρητοίς" και προσπαθήσουμε να "εξασκήσουμε πολιτική" με αυτό το δεδομένο.
     Φυσικά μια κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να μην αναγνωρίσει καμμιά υποχρέωση ή δαπάνη που ΔΕΝ είναι υπολογισμένη στα στοιχεία της Γεν.Διακ. και να καταλήξουμε στο μαγικό 1.5% έλλειμα.
     Αλλά καλό είναι να μας το πει πιο πριν ....

  • blue nile avatar
   blue nile @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 03/11/2012 23:47:45

   Δεν τα λέει μόνο ο Βαρουφάκης.
   Πρώτα απ'όλα τα λέει το ΔΝΤ.
   Πρόσφατα στην εκπομπή ''Ανιχνεύσεις΄΄ στην ΕΤ3 μίλησε ένας Γερμανός δημοσιογράφος και επισήμανε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε.
   Το ινστιτούτο του Κιέλου που συμβουλεύει την Μέρκελ λέει τα ίδια.

   Η σκέψη είναι απλή και λογικότατη:
   Από το να πάρουμε οριζόντια μέτρα 13,5 δις τα οποία επειδή ακριβώς θα είναι οριζόντια θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα οπότε θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό, να γίνουν μειώσεις σε ψηλές συντάξεις και μισθούς για 2,5 δις οι οποίες θα πιάσουν τόπο και θα μας πάνε σε εξαφανισμό των πρωτογενών ελλειμμάτων.
   Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για κάθε ευρώ οριζόντιων περικοπών (μείωση των μισθών ή αύξηση της φορολογίας) θα χάνονται δύο ευρώ από το ΑΕΠ. Τα οποία από την φορολόγηση τους θα απέδιδαν ένα ευρώ.
   Δηλαδή όλα τα μέτρα που θα επιβληθούν το μόνο που θα καταφέρουν είναι να φτωχοποιήσουν και άλλο τους πολίτες χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό κέρδος για τα κρατικά έσοδα .
   Αυτό το σενάριο επαναλαμβάνεται εδώ και τριάντα μήνες.
   Αντίθετα αν όπως λέιε ο Βαρουφάκης ο πρώτο μισθός πάει στο επίπεδο του δεύτερου και ούτω καθεξής δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων άξια λόγου.
   Αν ήταν στο χέρι μου βέβαια θα όριζα όρια στον ανώτερο μισθό σε 3000 ευρώ καθαρά και στην ανώτερη σύνταξη σε 2000 ευρώ.
   Από εκεί και πάνω κούρεμα της τάξης του 90%.

   Το δυσάρεστο και ίσως ύποπτο είναι ότι η κυβέρνηση δεν όρισε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων να ερευνήσει τρόπους για να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα...
   Σα να βολεύεται δηλαδή με την ύπαρξη των πρωτογενών ελλειμμάτων ώστε κάθε φορά που η τρόικα απειλεί ότι δεν θα εκταμιεύσει τη δόση να προβάλεται η απειλή της μη καταβολής μισθών και συντάξεων για να σκύβει ο κόσμος το κεφάλι και να περνούν τα μέτρα,,,

 2. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 03/11/2012 13:54:47

  Κάποια από αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν πριν από 3 χρόνια και πριν μπούμε στο Μνημόνιο. Προφανώς χρειαζόμαστε Μνημόνια και δόσεις για τα παίρνουμε.
  Κάποια από τα μέτρα που δεν λαμβάνονται ούτε τώρα, όπως η υπαγωγή ΟΛΩΝ των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, θα αναγκασθούμε να τα πάρουμε του χρόνου με το Μνημόνιο 4 που θα χρειασθούμε για τις επόμενες δόσεις.
  Κάποια από τα μέτρα που ΠΡΕΠΕΙ να ληφθούν δεν πρόκειται να αποφασισθούν ποτέ, διότι δεν υπάρχει ο πολιτικός φορέας να τα αποφασίσει (ούτε καν η ΧΑ που καταψηφίζει την υπαγωγή του ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ).
  Η κακορίζικη και κακοχρονεμένη ελίτ αυτής της έρμης χώρας, μπορεί να είναι παρασιτική και ανίκανη να παράγει προστιθέμενη αξία, αλλά είναι ικανότατη να νέμεται τον ιδρώτα της ....πλέμπας. Το απέδειξε από το χλαπάκιασμα στο πρώτο δάνειο της ανεξαρτησίας και από τους αγωνιστές του εικοσιένα που τους έστειλε ζητιάνους στα πεζοδρόμια.

 3. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 03/11/2012 14:23:55

  Αθάνατη ελληνική δημοσιογραφία....

  Άκου "μέτρα σοκ" αυτά που ισχύουνε σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτισμένες χώρες εδώ και 35 χρόνια...

  Για τα "επιδόματα σοκ" σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (γάμου, έγκυρης προσέλευσης, άγαμες κόρες κ.λ. ανήκουστα πανευρωπαϊκά) δεν γινότανε λόγος από τους δημοσιογράφους...

  Τί να έλεγαν και οι δημοσιογράφοι που ήτανε οι μισοί στην ΕΡΤ και οι άλλοι μισοί σε γραμματείες τύπου υπουργείων όπου πέρνανε 4-5 μισθούς...

  Πώς να γίνει άλλωστε

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Βασίλης Γκιώνης 03/11/2012 18:15:31

   Εντάξει ρε φίλε, το ξέρουμε ότι θέλεις να πληρώνεις και επισήμως 300 ευρώ τους υπαλλήλους σου, το έχουμε εμπεδώσει, δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνεις συνεχώς δια της πλαγίας...

   • Εθνικιστης avatar
    Εθνικιστης @ Αυριανιστής 04/11/2012 00:59:36

    Δεν θελει απλα να σε πληρωνει μισθους Βουλγαριας, θελει να σου πουλαει και σε τιμες Λιχενσταϊν. Ενας ακομη λογος γιατι και ο ιδιωτικος τομεας της Ελλαδος ειναι εξισου ανικανος με τον δημοσιο.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Βασίλης Γκιώνης 03/11/2012 22:00:27

   Έχω εμπειρία από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, οι δυο εκ των οποίων θεωρούνται παραδείγματα προς μίμηση και μνημονεύονται συχνά-πυκνά και στην Ελλάδα με δέος. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι σε μία από αυτές ο εργαζόμενος λαμβάνει άδεια μετ' αποδοχών αν διαγνωστεί με...στρες. Η εργάσιμη εβδομάδα μετρά 37 ώρες. Η ετήσια άδεια διακοπών που δικαιούται κάθε υπάλληλος που έχει συμπληρώσει ένα έτος έμμισθης εργασίας είναι έξι εβδομάδες. Επίδομα αδείας λαμβάνουν όχι μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά και οι εξωτερικοί συνεργάτες (κατηγορία σαν τους δικούς μας ελεύθερους επαγγελματίες με το μπλοκάκι). Το ένα τρίτο του πληθυσμού της είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Στην άλλη, ενδεικτικά πάντα, οι ηλικιωμένοι δικαιούνται παροχής βοήθειας στο σπίτι είτε μένουν με τις οικογένειές τους είτε όχι. Σε ποιά ευρωπαϊκή πολιτισμένη χώρα που εφαρμόζει τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ αναφέρεστε εσείς;

   • Εθνικιστης avatar
    Εθνικιστης @ Νιόβη 04/11/2012 00:53:41

    Στη Νορβηγια, αναφερεστε, ετσι; Κι εγω την λατρευω και μακαρι καποτε να τους μοιασουμε εστω και στο μικρο τους δακτυλακι. :)

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Εθνικιστης 04/11/2012 01:02:57

     Όντως, η μία εκ των δυο χωρών είναι η Νορβηγία. :)

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Νιόβη 04/11/2012 01:04:09

      Κοινωνικό κράτος σχεδόν στα καλύτερά του. :)

 4. μχ avatar
  μχ 03/11/2012 14:49:40

  Μπα πως έτσι...Plan B....ε?
  Μήπως και ο αρθρογράφος κατηγορηθεί ότι ανήκει στο lobby της δραχμής δεν το σκέφτηκε ?
  Όσο καλούς διαφημιστές και να βάλεις , όσες νέες "ταυτότητες" και ανάγκες να δημιουργήσουν άμα το προϊόν δεν τραβάει...

 5. Economist avatar
  Economist 03/11/2012 15:12:31

  Από την αρχή μόνο plan A υπήρχε από τους ισχυρούς το οποίο και εφαρμόζεται κατά γράμμα. Εάν συμβεί κάποιο ατύχημα τότε θα πάμε στο plan B που σημαίνει ότι περνάμε από το πολιτικοοικονομικό σχέδιο στο στρατιωτικό.

  • μχ avatar
   μχ @ Economist 03/11/2012 18:27:58

   «Πυρομανής πυροσβέστης είναι το ΔΝΤ στην Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Lazard, Γάλλος τραπεζίτης κ. Ματιέ Πιγκάς σε συζήτηση που διοργάνωσε η Eurobank στο Μέγαρο Μουσικής. Στο συμπόσιο με θέμα «Ευρώπη, Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην ανάπτυξη»,ο κ. Πιγκάς ανέφερε ότι η κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή, μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης.

   Αναφερόμενος δε στη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ είπε ότι έφτασε το 25%, όταν στις ΗΠΑ στη Μεγάλη Ύφεση ήταν 24%, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό αυτό τεράστιο και τρομακτικό.

   Χαρακτήρισε ακόμη την πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας ανόητη και εγκληματική που ισοδυναμεί με κοινωνική σφαγή και κοινωνική βαρβαρότητα, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα. Χαρακτήρισε τα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα «πολιτικές βαρβαρότητας που αποδομούν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης».

   «Πρόκειται για πολιτική επιλογή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, που οδηγεί στην κατάρρευση του ΑΕΠ και την άνοδο των εξτρεμιστών», είπε ο Γάλλος τραπεζίτης, καταλήγοντας στο ότι αξίζει η παραμονή στο ευρώ, αλλά σε ένα άλλο ευρώ και σε μια άλλη Ευρώπη.

 6. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 03/11/2012 15:20:51

  Πως θα λεγεται αυτος που θα μας βγαλει απο το Ευρώ;
  Αυτο δυστυχώς ειναι το μόνο που συζηταει η κοινωνία...

 7. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 03/11/2012 15:28:41

  Θα ήθελα να ρωτήσω στον κ. Βαρουφάκη τα 8,5 δις που χρωστάμε στους ιδιώτες που θα τα βρούμε και δεύτερον με τις χρεοκωπημένες τράπεζες τι θα γίνει και κατ΄επέκτασιν με τις καταθέσεις του κοσμάκη;

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ avatar
   ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ @ Πηνελόπη 03/11/2012 16:17:36

   οσον αφορα τις καταθεσεις ειναι απλο

   προτιμας να σε χρεωσει το κρατος π.χ. 2000ευρω για να τις ανακεφαλαιοποιησει/κρατικοποιησει μονο του

   ή

   να τις κεφαλαιοποιησει μεσω του ΤΧΣ χρεωνοντας σε πολλαπλασιο των 2000ευρω;

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Πηνελόπη 03/11/2012 16:19:23

   τα 8,5 δις , θα τα διαπραγματευτείς με τους ιδιώτες εκτός όρων μνημονίου , και ΟΧΙ με ΚΡΑΤΟΣ που συμβαίνει τώρα .
   Περι ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ μπαρουφα ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ " ΑΦΕΝΤΙΚΑ "ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ .
   Την ΛΥΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ Η Ε Κ Τ , ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ , αυτοί ξέρουν καλύτερα !!!!
   ΑΛΛΩΣΤΕ οι ελληνες ΠΛΟΥΣΙΟΙ μέτοχοι των τραπεζών , αυτές οι 5-6 οικογένειες να βρουν την λύση στα μαγαζιά τους ΚΑΙ οχι ο κάθε υπάλληλος η εργάτης που βάζουν στην πρέσα για λογαριασμό τους .

   ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ την συνέντευξη και θα καταλάβεις .

   50.000 ΕΛΛΗΝΕς ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να μην πληρώσουν τίποτα.. όπως σωστά είχε πει και ο θείος .
   Εμεις θέλουμε να φύγουμε τώρα απο το ευρώ , ΑΥΤΟΙ δεν θέλουν ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ γινει σαφές αυτο , ΚΑΙ διαπραγματευτικό χαρτί
   ΑΥΤΗ ειναι διαπραγμάτευση και οχι το μπακάλικο που άνοιξαν οι προσκυνημενοι με τον τομσεν
   ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !!!!!!!

  • Tasos avatar
   Tasos @ Πηνελόπη 03/11/2012 17:23:19

   Τα 8,5 δις προς ιδιώτες δεν επρόκειτο να πληρωθούν από τη δόση. Οι ίδιοι του ΥΠΟΙΚ λένε ότι υπάρχουν κάτι χρωστούμενα από προηγούμενες δόσεις που τα υπολογίζουν σαν εξτρά πέρα από τα 31,5 δις. Άρα δεν έχουν σχέση με τη δόση και τα μέτρα.

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ Πηνελόπη 04/11/2012 00:57:26

   Ο κοσμακης αν ηθελε τις καταθεσεις του ασφαλεις να τις ειχε κατω απο το μαξιλαρι. Δεν σε πληρωνει (τοκο) η τραπεζα για να σου φυλαει τα χρηματα, ειναι εντελως παραλογο. Ειναι σαν να πληρωνεις τον νοικαρη επειδη μενει στο σπιτι σου. Αλλωστε, οι καταθεσεις καποτε θα τελειωσουν ετσι ή αλλιως, ολοι τις τραβανε για να τις χρησιμοποιουν πλεον.

 8. panas avatar
  panas 03/11/2012 16:40:51

  Τα ερωτήματά σας δικαιολογημένα κύριε Χαρβαλιά.
  Διατυπώνονται με το δεδομένο πως η χρεωκοπημένη μας χώρα είναι κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, ήδη πριν 2,5 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός εκχώρησε εθνική κυριαρχία με την ελπίδα πως οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολιτικοί του βορρά θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η ανομολόγητη ελπίδα μιας πλειοψηφίας του λαού μας, τελικά, που είχε σιχαθεί το σάπιο πολιτικό μας σύστημα.
  Αρκετοί ελπίζουν ακόμη στην λύση του να αναλάβουν τα χρέη μας οι υπόλοιποι ευρωπαίοι. Το "πειραματόζωο" ελπίζει ακόμη να επιβιώσει από τις αλχημείες των ευρωπαίων πολιτικών...

  Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν νέες πολιτικές δυνάμεις να πάρουν και πάλι την τύχη της χώρας μας στα χέρια τους πέρα από ακρότητες και φανφάρες περί αταξικών κοινωνιών ή περί καθαρότητας του έθνους.
  Χωρίς ιδεοληψίες. Νεοφιλελεύθερες ή κομμουνιστικές.
  Με πρακτικές λύσεις. Εκεί που θα χρειαστεί, να υπάρξει ιδιωτικοποίηση, αλλά δεν είναι δυνατό η "αγορά" να δίνει πάντα τις λύσεις. Μην ξεχνάτε πως ακόμη και ο εθνάρχης είχε κάνει τις περισσότερες κρατικοποίησεις, αφού το έκρινε απαραίτητο. Να λειτουργήσουμε ξανά..., κάπως...

 9. Θέμις avatar
  Θέμις 03/11/2012 17:59:46

  Γιατί έχουμε plan A; Εκτός αν θεωρείται στρατηγικός σχεδιασμός ενός κράτους το "αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη" και με βάση αυτό το αξίωμα λαμβάνουμε τις αποφάσεις που μας υπαγορεύουν οι τροϊκανοί, ελπίζοντας ότι θα συγκινηθούν οι Γερμανοί και θα αλλάξουν το τροπάριο σε "λιτότητα με ολίγη... ανάπτυξη".

 10. μχ avatar
  μχ 03/11/2012 20:29:09

  Η Άνγκελα Μέρεκελ σε ομιλία της στη συγκέντρωση του κόμματός της στο Στέρνμπεργκ τόνισε «πρέπει να αντέξουμε για πέντε χρόνια ή περισσότερο» μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ.

  H Γερμανίδα καγκελάριος είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να κρατήσουμε την αναπνοή μας για πέντε χρόνια ή περισσότερο. Πρέπει να επιδείξουμε αυστηρότητα για να πείσουμε τον κόσμο πως είναι επικερδές να επενδύει στην Ευρώπη».

  Υπενθυμίζεται πως πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/11/2012 21:43:03

  Επαναλαμβάνω, το Νο1 πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί και συντάξεις.
  "Να μην πάρουμε την δόση". Ωραία ακούγεται, αλλά...
  Ξαναρωτώ (για χιλιοστή μάλλον φορά):
  Πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι "Ελληνικές" εμπορικές τράπεζες; Με τίνος ρευστότητα ή εγγυήσεις, άν όχι του ESM;

  Άν βέβαια κάποιος έχει την διαβεβαίωση του "σούπερ Μάριο" Ντράγκι, ότι θα τους παρέχει ξανά ρευστότητα με Core ίδια κεφάλαια 3 % και με εγγυήσεις "κουρεμένα" Ελληνικά ομόλογα (ή έστω θα τις αφήσει να τραβάνε από τον "ορρό" του ELA στον αιώνα τον άπαντα ως αιώνια ζόμπι), πάω πάσο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 03/11/2012 21:49:52

   Καταλαβαίνουν όσοι αναφέρονται σε "plan B" τι σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση, εγγυήσεις, ίδια κεφάλαια, ELA....;
   Αναρωτήθηκαν γιατί εδώ και 3 μήνες το Ελληνικό δημόσιο σταμάτησε να δανείζεται εκδίδοντας βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων;
   Απλώς οι αγοραστές αυτών των τίτλων (κατά 95 % “Ελληνικές” εμπορικές τράπεζες), "έχουν μείνει" από ρευστό. Το ELA παρέχει μόνον "σταγόνες".
   Προηγουμένως (όσο γινόταν δεκτά τα ομόλογα ως εγγυηση), εξέδιδαν βραχυπρόθεσμους τίτλους κάθε μήνα.

  • μχ avatar
   μχ @ Ο Θείος 03/11/2012 23:29:10

   Ευτυχώς που δεν έχω τράπεζα...

 12. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 03/11/2012 21:43:25

  PLAN B, C, D καταστρώνουν οι πολιτικοί που τους ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας τους. Στην περίπτωση την δική μας το ντόπιο χυδαίο σύστημα εξουσίας (κάθε μορφής...), αντιλαμβάνεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο να μεν θα μπορούσε να είναι επωφελές για την χώρα, καταστροφικό για τους ίδιους καθότι θα σήμαινε την οριστική αποδοχή της τεράστιας ευθύνης (και ποινικής) και αποτυχίας τους με αποτέλεσμα να σαρωθούν από τα γεγονότα και να εξαφανιστούν.

 13. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 03/11/2012 21:47:14

  Το άρθρο αποτυπώνει με ακρίβεια το αδιέξοδο,οι Στουρναρο-Σαμαράδες εκτελούν το μέρος του σχεδίου που τους αναλογεί μέχρι την πλήρη καταστροφή μας!Αναρωτήθηκαν ποτέ τι θα απολογηθούν μετά την καταστροφή;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.