#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι γκρίζες ζώνες της δανειακής σύμβασηςΚαλά τα λεφτά και τα δάνεια, καλές οι επαναγορές και οι μειώσεις χρέους, ακόμη καλύτερη και η ανάπτυξη της χώρας. Μήπως, όμως, να μας εξηγήσουν κι εμάς που δεν καταλαβαίνουμε, τα νομικίστικα κόλπα που περιέχονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα;

Διότι υπάρχουν και όρια σε κάποια πράγματα και δεν το λέμε μόνο από την ελληνική υπερηφάνεια. Διαβάστε τι λέει στο κεφάλαιο 4 με τίτλο: Εφαρμοστέο Δίκαιο και Δικαιοδοσία, στην παράγραφο 4.4:

«Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος (Ελλάδα), η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφαση ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο».

Αν καταλαβαίνουμε δηλαδή καλά, οι δανειστές έχουν δικαίωμα κατάσχεσης κάθε περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα σε  περίπτωση που δεν πληρώσουμε τα δάνειά μας;

Κι όταν μιλάμε για περιουσία τι εννοούμε; Τα πάντα όλα; Ό,τι υπάρχει σ΄ αυτή τη χώρα μπορεί να βγει στο σφυρί προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές;

Να πούμε ότι η δανειακή σύμβαση δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως, με αριθμό 240, ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στην ίδια σύμβαση υπάρχει κι ένα ακόμη «γκρίζο» ή μάλλον… κατάμαυρο σημείο το οποίο δεν είναι λίγοι εκείνοι που το εκλαμβάνουν ως «πιστοποιητικό συμμόρφωσης».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Πράξη, για να εκταμιεύεται κάθε ποσό που θα καλύπτει εθνικές ανάγκες θα πρέπει να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης το οποίο θα συνοδεύεται από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης». Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης θα δίδεται από το νομικό σύμβουλο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών στον «επιτηρητή» της δόσης, το EFSF. Η Ελλάδα θα υποχρεούται μάλιστα να ενημερώνει το EFSF εάν ανάμεσα στην ημερομήνια κατάθεσης του πιστοποιητικού και της αίτησης, έχει αλλάξει κάτι που θα καθιστούσε ανακριβές το πιστοποιητικό. Για να αποφανθεί το EFSF, θα πρέπει πρώτα να λάβει γνωμοδοτήσεις από τις άλλες συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρείες Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton, για το κατά πόσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης. Η Ελλάδα μπορεί να προτείνει στο EFSF την απαλλαγή της για την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρης της δόσης για την επαναγορά χρέους με την παράδοση ομολόγων τιτλοποίησης, εάν προσδοκά να λάβει έσοδα από την ιδιωτικοποίηση που υπερβαίνουν τον αναμενόμενο στόχο ιδιωτικοποιήσεων του μεσοπρόθεσμου.

Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από το να φτιάξουν οι δανειστές μια σύμβαση στα μέτρα τους. Όμως, θα πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα. Και τα επισημαίνουμε από τώρα για να μη λένε ότι δεν τα είπαμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. BLACK QUEEN IN STORM avatar
  BLACK QUEEN IN STORM 16/12/2012 09:51:10

  Ωραίααααα ..... Τώρα φτάσαμε και στην ...ταμπακιέρα λοιπόν !!!
  Παρακάτω περιγράφονται ΟΛΑ, ανατριχιαστικά προφητικά :

  Διονύσης Τσακνής - Σύμβαση αόριστου χρόνου
  http://www.youtube.com/watch?v=a6_F7sdD4gg

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ BLACK QUEEN IN STORM 16/12/2012 12:37:28

   !!!!!!!!!!!!!!!!

 2. MCA avatar
  MCA 16/12/2012 11:30:35

  Αυτό το..... στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο... τι εννοεί ο ποιητής;Ποιός μπορεί να είναι ο νομοθέτης ενός τέτοιου νόμου;Η Ελλάδα;Η Ευρωπαϊκή Ένωση;Κάποιος Διεθνής Οργανισμός;Το Αγγλικό Δίκαιο;

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 16/12/2012 11:36:55

  Αυτα υπηρχαν στις αρχικες δανειακες συμβασεις του 2010 & 2012 οποτε ανθρακες ο θυσαυρος του αρθρου.Δεν περιμενατε βεβαια να αλλαξουν οι οροι τωρα με τα 52 δις € επι θυραις .Αλλη ειναι η επισημανση που πρεπει να γινει οτι οπως παντα μολις ξεπερνιεται ενα εμποδιο για την χρηματοδοτηση της Ελλαδας εν πολλοις χαριν των προσπαθειων του Σαμαρα αμεσως ερχιζει η αιωνια μιζερια και γκρινια των Ελληνων πως θα κοντυνουν μια επιτυχια και πως θα διευρυνουν τυχον ''γκριζες ''ζωνες με την βιωσιμοτητα του χρεους ,με την μη διαπραγματευση οπως δηθεν επρεπε ,με την ανακεφαλαιοποιηση των Τραπεζων ,με το χρημα που πρεπει να πεσει στην''αγορα '' η στην ''πραγματικη '' οικονομια των μεσαζοντων εμπορων και μικρομεσαιων που δηλωσαν εισοδημα το 2011 γυρω στις 5.000 ευρω {οσο και το αφορολογητο δηλαδη } κλπ κλπ .Αμαν πια με την μιζερια & την κακομοιρια σ'αυτον τον τοπο !

  • giorgos avatar
   giorgos @ Ραβινος 16/12/2012 12:26:44

   Το καινουργιο στη συμβαση ειναι οτι δεν εξαιρειται απο κατασχεση ουτε η Τραπεζα Ελλαδος με τα αποθεματα χρυσου.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Ραβινος 16/12/2012 12:39:23

   Καλά,μιλᾶμε γιά μεγάλη πώρωση...

   • Ραβινος avatar
    Ραβινος @ Κυθήριος Τ. 16/12/2012 21:03:30

    Περαστικα !!

 4. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 16/12/2012 21:08:13

  ...μας.

 5. ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ avatar
  ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ 17/12/2012 08:26:54

  "... Και τα επισημαίνουμε από τώρα για να μη λένε ότι δεν τα είπαμε".

  Για πόσο χαχόλους (που έλεγε κάποτε κι ο Ρίζος) μας περνάτε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.