#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2010 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι γαλάζιες και κόκκινες γραμμές των περιφερειακών εκλογών
Το εγχείρημα Σαμαρά υπερβαίνει όχι μόνο τις περιφερειακές αλλά και τις εθνικές εκλογές. Το όραμα αναδόμησης μιας οικονομίας σε θεμελιώδη κρίση και μιας κοινωνίας στα πρόθυρα της ηθικής εξαθλίωσης ξεπερνά κάθε εκλογικό σταθμό.

Η πολιτική όμως είναι και νούμερα. Από αυτά θα εξαρτηθούν η ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων μέσω των εντυπώσεων που θα δημιουργήσουν αλλά και εξ αφορμής τους θα καλλιεργηθούν.

Το ΠΑΣΟΚ περιμένει να ξεπερασθεί το νέο σοκ, με τους νέους φόρους και τις νέες μειώσεις εισοδημάτων, για να εξαπολύσει την επικοινωνιακή του αντεπίθεση. Συμμάχους διαθέτει, μέσα σε αφθονία, επιχειρήματα λογικά ούτε λογικοφανή δεν έχει και για αυτό θα προσπαθήσει να «εκβιάσει» το εκλογικό σώμα.

«Οι αγορές ανησυχούν για ένα αποτέλεσμα κατά του μνημονίου», το φοβερό δίλημμα και συμμάχους τα καλά λόγια, που θα παρελάσουν, από ξένους παράγοντες και οίκους για την επιτυχημένη πορεία του μνημονίου.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι και να επιτευχθούν όλοι οι ποσοτικοί στόχοι του μνημονίου, η ύφεση, η ανεργία, ο πληθωρισμός θα παραμένουν κραταιοί. Γιατί το μνημόνιο συντάχθηκε από τους δανειστές εις βάρος των δανειζόμενων.

Ένα μήνα λοιπόν πριν τις περιφερειακές εκλογές, διάστημα μικρό αλλά και «αιώνας» στην πολιτική καμιά φορά. Σε εθνικό επίπεδο, οι περιφερειακές αποτελούν την τέλεια προσομοίωση γενικών εκλογών. Εδώ η κόκκινη γραμμή για τη ΝΔ είναι στις 6-7 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Η γαλάζια γραμμή είναι στις 3-4 μονάδες.

Δηλαδή το «φυσιολογικό» αποτέλεσμα αναμένεται να φέρνει τη ΝΔ να καλύπτει περίπου τη μισή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ μέσα σε 13 μήνες. Η τάση δείχνει άνοδο της ΝΔ, το πόσο σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της αποχής.

Όσοι επιλέξουν αποχή, ουσιαστικά δείχνουν ανοχή στα κυβερνητικά πεπραγμένα και αφήνουν τους επαΐοντες να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν τη στάση τους

Αυτά αφορούν τον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο θα μπογιατισθεί ο χάρτης σε 9 Περιφέρειες. Δύο είναι από χέρι γαλάζιες (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία) και δύο κάργα πράσινες (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα). Κι αν κάποια από αυτές πάει στο δεύτερο γύρο, οι ψήφοι που θα χρειάζεται ο πρώτος συνδυασμός θα είναι λίγοι και άρα ο δεύτερος γύρος τυπική διαδικασία.

Στις υπόλοιπες εννέα περιφέρειες που ουσιαστικά θα κριθούν τη δεύτερη Κυριακή η ΝΔ συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας στη Στερεά, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Η Θεσσαλία είναι γρίφος, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη τα πράγματα έχουν γίνει περίπλοκα και άρα απρόβλεπτα.

Με μία νησιωτική Περιφέρεια η Ρηγίλλης θα είναι πολύ ευχαριστημένη (Ιόνια, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο). Θεωρητικά το Βόρειο Αιγαίο δείχνει πιο εφικτός στόχος.

Και ερχόμαστε στη μητέρα των μαχών, στην Αττική.  Εκεί το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει το βάρος της εκστρατείας του για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιας μεσαίας ή μεγάλης ήττας. Στην Αττική θα φανεί αν το «αντιμνημονιακό μπλοκ» υφίσταται ή είναι θεωρητικό κατασκεύασμα. Και οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Αθηνών θα δείξουν την τάση.

Να σουμάρουμε: Η κόκκινη γραμμή είναι οι 3-4 γαλάζιες Περιφέρειες. Η γαλάζια γραμμή οι 6-7.  Τα ίδια νούμερα δηλαδή ανεστραμμένα και εκφρασμένα σε πλήθος αντί για ποσοστά.Η γαλάζια γραμμή λέγεται ότι θα φορεθεί πολύ φέτος το Φθινόπωρο. Σε συνδυασμό με κόκκινες πινελιές.

Γιατί αυτόν τον χειμώνα αρχίζει ο μακρύς, δύσκολος, γεμάτος υποσχέσεις  τρίτος γύρος.

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. bromoskylo avatar
  bromoskylo 06/10/2010 15:52:26

  κόκκινη γραμμή για τη ΝΔ πρέπει να είναι 3-4 ποσοστιαίες πάνω από το ΠΑΣΟΚ και γαλάζια γραμμή 3-4 μονάδες (πάνω από το πασοκ εννοείται)... Πιστεύεις στ' αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι μπροστά; Το πας στοίχημα;

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ bromoskylo 06/10/2010 18:30:34

   Έχω μιλήσει και για 10 περφέρειες οπότε δεν θα έχει αντικείμενο το στοίχημα. Πιστεύω στην πλήρη ανατροπή

 2. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 06/10/2010 15:56:41

  Το φράκταλ σε γαλαζοκόκκινη απόχρωση απεικονίζει τη χαοτική προεκλογική κατάσταση.
  Αυτές οι εκλογές έχουν καινούργια χαρακτηριστικά τα οποία δεν υπήρχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις:

  -Καινούργιο εκλογικό χάρτη.
  -Οικονομική ύφεση άνευ προηγουμένου.
  -Διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
  -Διάχυτος φόβος και ανασφάλεια σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος
  -Προπαγάνδα που θα ζήλευε την εποχή της ΥΕΝΕΡΤ.


  Από την άλλη είναι μια ευκαιρία διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική η οποία μέσα σε ένα χρόνο έχει ανατρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή.

  Το κυβερνητικό κόμμα έχει δείξει πάμπολες φορές ότι είναι εφτάψυχο εκλογικά εξαιτίας της παραταξιακής συνείδης (τείνει να λάβει μεταφυσικές διαστάσεις) για την οποία έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν.

  Πάνως πέρα από οργισμένους και φοβισμένους ανθρώπους βλέπω τριγύρω μου και πολλούς τύπους που είναι πέρα βρέχει. Τελείως απολιτίκ.
  Αυτοί μάλλον θα πάνε για μπύρες αντί να πάνε να ψηφίσουν.
  Το μέσα ενημέρωσης θα παίξουν σίγουρα "αποχή" όχι μόνο μέσω των ειδήσεων αλλά και με τις περιφερειακές "ελαφρές" και χιουμοριστικές εκπομπές.

  Ειλικρινά σε αυτές τις εκλογές δε θα διακινδύνευα πρόβλεψη.
  Το μήνυμα μπορεί να είναι εκκωφαντικό. Πράγματι(που έλεγε κι ο αέιμνηστος). Αλλά ας περιμένουμε.
  Και ας μην μπερδεύουμε τις προσδοκίες με την πραγματικότητα.


  ΥΓ. Τον συναγωνίζεσαι επάξια το Ροδινό στο πολιτικό!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/10/2010 16:47:30

   Οπως πάει σε λίγο θα αναλάβω manager του για να διακινώ τα άρθρα του στο αθηναϊκό,επαρχιακό,ομογενειακό τύπο, το διαδίκτυο κ.λ.π.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/10/2010 16:51:50

   Να δω άρθρο του στους NY Times και τι στον κόσμο. Έχουμε προσβάσεις εκεί?

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/10/2010 18:32:02

   Απέχω παρασάγγας του Ροδινού!

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 06/10/2010 16:27:19

  The Blue Angels Synergy: Attitude = Altitude!

  http://www.powerofteamworkmovie.com/

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 06/10/2010 17:10:38

   This is exactly what Successful and Enterprising Career-Minded Individuals are doing.

   Onwards and Upwards Odysseas!

 4. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/10/2010 16:55:57

  Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε συμβόλαια,προμήθειες κ.λ.π.
  Γραφειοκρατία,ξέρεις...

 5. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 06/10/2010 17:16:41

  Ειδικά για την Πελοπόννησο, χρειάζεται πολλή δουλειά. Οι πολιτικάντικες τακτικές Τατούλη σε κάποια κεντροδεξιά στρώματα έχουν πέραση!!

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ ΓΙΑΝΝΗΣ 06/10/2010 18:34:05

   Έχει έρεισμα στην Αρκαδία μεγάλο. Αλλά είναι άλλοι 4 νομοι

 6. Greg avatar
  Greg 06/10/2010 17:25:39

  Στους τρεις δήμους της Ικαρίας παραδοσιακά όλα τα χρόνια εκλεγόταν το ΚΚΕ. Με τον Καλλικράτη οι τρεις δήμοι γίνονται ένας, τον οποίο διεκδικεί συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ εναντίον του ΚΚΕ! Οι επαγγελματίες του νησιού τα χουν πάρει γιατί το καλοκαίρι οι δημοτικές αρχές έδιωξαν τους κατασκηνωτές και γενικά με τη συμπεριφορά τους δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό. Ποιο γενικό πολιτικό συμπέρασμα μπορεί να βγει απ΄ αυτή την αναμέτρηση;

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Greg 06/10/2010 18:36:01

   Γενικό κανένα. Οι δημοτικές έχουν έντονο το τοπικό στοιχείο. Πως θα ψηφίσει η Ικαρία στις περιφερειακές έχει ενδιαφέρον

 7. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 06/10/2010 19:05:02

  Έξι περιφέρειες είναι εφικτός στόχος για τη ΝΔ. Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Β.Αιγαίο, 'Ηπειρος, Θεσσαλία και μία εκ των Επτάνησα, Στερεά, Πελοπόννησος.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ ΓΙΑΝΝΗΣ 06/10/2010 19:13:32

   Αν πάρει τη Θεσσαλία πάει για 7. Αλλά προτιμώ 6 και μέσα την Αττική

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Μικρός Οδυσσέας 06/10/2010 19:43:37

    Μικρέ Οδυσσέα,

    Η Θεσσαλία θα κερδηθεί, το ίδιο και η Στερεά.
    Επίσης, λόγω αντάρτη δεν αποκλείονται και τα Ιόνια.

   • Μικρός Οδυσσέας avatar
    Μικρός Οδυσσέας @ Μικρός Οδυσσέας 06/10/2010 22:53:03

    Έίναι ζητήματα δευτέρου γύρου. Γίνονται πολλές ...ομορφιές στον επαναληπτικό
    Για να δούμε. Αν πάρει τα Ιόνια πάει για 8-9

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.