#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/01/2010 22:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «βόμβες των οκτώ» και οι κάδοι της ανασφάλειας

Μετά τη βομβιστική επίθεση μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το κτίριο του Κοινοβουλίου, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για εντυπωσιακό κτύπημα και για αναβάθμιση της δράσης των τρομοκρατών. Η επίθεση, προφανώς, είχε συμβολικό χαρακτήρα και αποσκοπούσε σημειολογικά να δείξει ότι οι συγκεκριμένες οργανώσεις είναι εις θέσιν να πλήττουν ακόμα και τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία, όπως είναι το Κοινοβούλιο, το οποίο είναι γεμάτο με αστυνομικούς μέσα και έξω. Οι δράστες όμως, δεν θα μπορούσαν να πετύχουν τίποτε τέτοιο εάν τα κενά στην ασφάλεια δεν ήταν σοβαρά. Μικρές μεν παραλείψεις, αλλά που κοστίζουν πολύ ακριβά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πλατεία, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είχαν αφήσει κάδο απορριμμάτων. Τι πιο εύκολο, όχι για κάποιον τρομοκράτη, αλλά για κάθε έναν αποφασισμένο ή και ψυχοπαθή, να βάλει βόμβα;

 Οι δράστες, κινούμενοι μέσα σε ομάδες επισκεπτών και τουριστών για να δουν τους τσολιάδες, αφήνουν μια σακούλα στον κάδο, όπως κάθε επισκέπτης θα μπορούσε να αφήσει εκεί μια σακούλα με σκουπίδια. Βέβαια, το άτομο που άφησε τη σακούλα, είναι βέβαιον ότι ακολουθείτο από ομάδα υποστήριξης και διαφυγής τουλάχιστον 5-6 συντρόφων του. Να σημειωθεί ότι επί ημερών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενόψει των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα μέτρα ασφαλείας για την αθλητική διοργάνωση προέβλεπαν, μεταξύ των άλλων, ότι πουθενά στο Μετρό δεν θα υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων. Αυτό το μέτρο, αν το έχετε προσέξει όσοι κινείσθε με Μετρό, ισχύει έως σήμερα. Ήταν λοιπόν τόσο δύσκολο να απομακρύνουν τους κάδους μπροστά από τη Βουλή; Πόσο μάλλον, αφού επανειλημμένως ο Επαναστατικός Αγώνας ευθέως είχε «στοχοποιήσει» το Κοινοβούλιο. Άκρως επιθετικόςγια τη Βουλή και τη λειτουργία της ήταν επίσης και ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατά τις απολογίες του στο Δικαστήριο. Να σημειωθεί πως πολλοί κάδοι είχαν απομακρυνθεί από χώρους γύρω από τη Βουλή. Ένας όμως, είχε μείνει. Εκεί ακριβώς ήταν που πέταξαν τα «σκουπίδια» τους οι τρομοκράτες.

 Το κτύπημα λοιπόν, ούτε αναβάθμιση δράσης δείχνει, ούτε και παρατολμία ή θάρρος. Το μόνο που δείχνει αναβάθμιση, είναι πλέον η λογική της «βόμβας των οκτώ». Οι βομβιστικές ενέργειες δηλαδή, που γίνονται για να «παίξουν» σε ζωντανή σύνδεση στα δελτία των ειδήσεων. Είναι η σύγχρονη προπαγανδιστική τακτική που εγκαινιάζουν οι ονομαζόμενες ένοπλες οργανώσεις. Η γνωστή «ένοπλη προπαγάνδα», η οποία συνοδεύεται στη συνέχεια από τη δημοσίευση της προκήρυξης, με την οποία θα αναλάβουν την ευθύνη. Οι δράστες εξάλλου, ήταν βέβαιοι ότι τα ΜΜΕ και κυρίως η TV θα σπεύσουν αμέσως να καλύψουν το γεγονός, δεδομένου ότι η Βουλή ήταν γεμάτη με δημοσιογράφους και κάμερες, λόγω συνεδρίασης που γινόταν.

 Επί της ουσίας όμως. Τι εξυπηρετεί ένα τέτοιο συμβολικό κτύπημα τη στιγμή που η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προσπαθεί με τον μανδύα του προοδευτισμού να περάσει σκληρά οικονομικά μέτρα, να αυξήσει φόρους, να επιβάλλει νέους χειρότερους όρους στο Ασφαλιστικό, κοντολογίς να κάνει πολυμέτωπη επίθεση στις τσέπες των εργαζομένων και όλων των πολιτών. Εκ των πραγμάτων, ένα τέτοιο κτύπημα αποπροσανατολίζει από τα μεγάλα προβλήματα, στρέφει όλη τη συζήτηση στο θέμα της τρομοκρατίας, και ξαναβάζει στον σκληρό πυρήνα της επικαιρότητας το πρόσωπο του Μ. Χρυσοχοΐδη. Αν αυτό δεν αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και του υπουργού Προ-Πο, τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Να σημειωθεί πως η παραδοσιακή «αριστερή τρομοκρατία», παρά τις λανθασμένες επιλογές που αρκετές φορές έκανε, απέφευγε συνήθως να κτυπάει σε τέτοιες περιόδους.

 Suhoi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 10/01/2010 22:30:18

  Η τηλεοπτική δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Ανθίζει.

 2. Νικόλας avatar
  Νικόλας 10/01/2010 22:40:10

  Ε η αλήθεια είναι πως κάδος εκεί δεν θα έπρεπε να υπήρχε.
  Όποιος από εσάς έχει πάει στην Τουρκία θα το έχει δει πως δεν υπάρχουν πουθενά μικροί κάδοι σκουπιδιών (εγώ ούτε μεγάλους θυμάμαι να έχω δει)
  το έχουν κάνει ακριβώς για αυτό το λόγο.
  Το ίδιο ισχύει και στην αυτόνομη Σερβική Επαρχία της Βοιβοντίνας.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/01/2010 22:43:45

  Με συγχωρείς Suhoi αλλά δεν υπάρχει κανένας προοδευτισμός. Υπάρχει μανδύας δήθεν διαβούλευσης και δήθεν διαφάνειας και τα όποια σκληρά μέτρα είναι ό,τι διάβασαν στο περιοδικό lifestyle, εκτός αν είνα παμπόνηροι και κοροϊδεύουν και κάνουν κατενάτσιο, να έρθει και να παρέλθει ο Μάρτης χωρίς τίποτα απρόοπτες διαφωνίες.

  Πιστεύω ότι ζούμε σε περίοδο αποπροσανατολισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ελλάδα ο υπ' αριθμόν ένα φόβος είναι η εμπάθεια και ο ερασιτεχνισμός.

 4. kapsoulis avatar
  kapsoulis 10/01/2010 22:57:28

  Οι πραχτορες Ξηροι και Σια αναπαραγονται.Στοχος τους ειναι να τρομοκρατηθει ο Ελληνικος λαος και να σκυψει τον αυχενα και στα οικονομικα εξοντωτικα μετρα και στην απεμποληση των Εθνικων θεματων.Η αρχουσα ταξη εχει στο μανικι της πολλους ασσους ειτε Σεχτες λεγονται ειτε Ξηροι και Κουφοντινες.

  • Eleos avatar
   Eleos @ kapsoulis 11/01/2010 01:05:42

   Αρχουσα τάξη η κάποιος εξωτερικός παράγοντας? Συμφέρει την εγχώρια άρχουσα τάξη να 'διαλύεται το σύμπαν'? Εκτος κι αν μιλάς για τη διεθνή elite.

 5. Βελισσάριος avatar
  Βελισσάριος 11/01/2010 02:36:22

  Το σχόλιο φαίνεται να υπονοεί ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ βγήκε ωφελημένο από την επίθεση, αφού αποπροσανατολίζει από τα μεγάλα προβλήματα της επικαιρότητας, όπως ωφελημένος βγήκε και ο Χρυσοχοΐδης.

  Όμως πολύ δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο Χρυσοχοΐδης είναι ωφελημένος από αυτή την υπόθεση. Στην πράξη, ο Χρυσοχοΐδης χτίζει μία πολιτική καριέρα (και μάλιστα φιλόδοξη) πάνω στην φήμη για την "εξουδετέρωση της ελληνικής τρομοκρατίας". Η φήμη αυτή είναι εμφανώς χωρίς περιεχόμενο, αλλά αν αυτή είναι όλη-όλη η πολιτική του προίκα, ευνοείται αυτός όταν σκάνε βόμβες επί υπουργίας του στον Άγνωστο Στρατιώτη; Εκτός αν γνωρίζει εξ αρχής ότι θα συλλάβει τους δράστες, αλλά δε βλέπω τέτοια εικόνα.

  Επιπλέον, αν ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει φιλοδοξία για τον μητροπολιτικό δήμο της Αθήνας, όπως ευρέως αναφέρεται, τότε είναι σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, διότι απλούστατα τον πιέζει ο χρόνος. Αν μέχρι τις δημοτικές εκλογές δεν έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα στη Δημόσια Τάξη, και μάλιστα στην τρομοκρατία, τότε θα είναι εύκολος στόχος για την ΝΔ (και δικαίως) ως τζάμπα μάγκας, που ήρθε φορτσάτος από την αντιπολίτευση κι έκανε μια τρύπα στο νερό.

  Υποπτεύομαι ότι ο Χρυσοχοΐδης κάνει τάματα τα βράδυα να σκάσει και καμία καινούργια βόμβα πρόωρα...

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 11/01/2010 09:43:44

  Πάντως τα ΜΜΕ, με μια διαφορά φάσης μίας μέρας, μεγέθυναν το γεγονός όσο δεν έπαιρνε, με μια πλειοδοσία αυτοπτών μαρτύρων. Ένας "έγκυρος" δημοσιογράφος ανέφερε ότι θραύσματα από την έκρηξη βρέθηκαν στην οδό Σταδίου. Σιγά μη βρέθηκαν και στο Φάληρο!

  Ποιος έχει συμφέρον από αυτή την υπερβολή;
  Δεδομένου ότι ξέρουμε ποιοι ελέγχουν τα ελληνικά ΜΜΕ (και με πόσο χοντροκομμένο τρόπο), η απάντηση είναι απλή.

 7. krasnajia zvezda avatar
  krasnajia zvezda 12/01/2010 19:51:34

  Η προκήρυξη των κατσαρολάδων των Πυρήνων της Φωτιάς στο Ιντυμίντια, με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στον Αγνωστο Στρατιώτη και το Κοινοβούλιο

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1120563

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.