20/06/2011 08:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι βρετανικές τράπεζες εγκαταλείπουν την Ευρωζώνη λόγω της Ελλάδας

Πληροφορίες από ανώτατες πηγές θέλουν τις κορυφαίες τράπεζες της Βρετανίας, όπως είναι οι Barclays και Standard Chartered, να έχουν μειώσει δραστικά τα ποσά δανεισμού τους προς τις τράπεζες της ευρωζώνης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας νέας πιστωτικής κρίσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Η Standard Chartered, λέγεται πως απέσυρε δεκάδες δισ. από την διατραπεζική αγορά δανεισμού μέσα στους τελευταίους μήνες, και μείωσε επίσης την συνολική της έκθεση κατά τα 2/3, αφού φαίνεται να ανησυχεί σφόδρα για την οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κάτι ανάλογο έκανε και η Barclays, της οποίας τα διευθυντικά στελέχη ανησυχούν για τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, και στη Πορτογαλία.

Σε δήλωσή της τον περασμένο Απρίλιο, η Barclays είχε αναφέρει πως είναι εκτεθειμένη κατά  £6.4 δις. στην Ισπανία, σε σύγκριση με τα £7.2 δις. τον περσινό Ιούνιο, ενώ η έκθεσή της στην Ιταλία μειώθηκε κατά £100 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πηγές, η κίνηση αυτή  των βρετανικών τραπεζών ήταν αναπόφευκτη προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν απώλειες σε περίπτωση που χειροτερέψει η κρίση της ευρωζώνης. Πάντως οι κινήσεις τέτοιου τύπου, με τις ισχυρές τράπεζες να μειώνουν τον δανεισμό τους προς τις ασθενέστερες, θυμίζει το προοίμιο της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν η άρνηση κάποιων τραπεζών να δανείσουν κάποιες άλλες οδήγησε στη κατάρρευση κάποιων από αυτές, και στην ανάγκη διάσωσης κάποιων άλλων από πλευράς των φορολογουμένων.

Σήμερα, η οικονομική κατάσταση των βρετανικών τραπεζών είναι πολύ καλύτερη από το 2008, αλλά το τραπεζικό σύστημα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, και Γερμανία) παρουσιάζει αδυναμίες.

Οι αναλυτές της UBS έχουν προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι «ιδιαίτερα εκτεθειμένες», και δεν έχουν κάνει αρκετά ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις χρηματοδοτικές αγορές, και συνεχίζουν να βασίζονται στη παροχή ρευστότητας από την διατραπεζική αγορά.

Οι ισπανικές τράπεζες αποτελούν το επίκεντρο των βρετανικών ανησυχιών, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ να αποδεικνύουν πως έχουν δανειστεί (διατραπεζικά) €58 δισ. τον Μάιο και €44 δισ. τον Απρίλιο.

S.A.-The Telegraph

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 20/06/2011 08:47:21

  Εχει δημιουργιθεί παγκόσμια μια τρομακτική συσώρρευση σε επενδυτικές τράπεζες, κερδοσκοπικά φαντς και συγκεκριμένους ιδιώτες. Όλοι αυτοί ψάχνουν ή δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες. Που δεν είναι πολλές και με ελάχιστο ρίσκο, όπως ήταν μέχρι το ’08 με τα πάρτυ που κάνανε.
  Πρέπει να γίνει μια κίνηση παγκόσμια, όλα αυτά τα διαθέσιμα να διακρατηθούν αναγκαστικά για 50 χρόνια, με συμβολικό επιτόκιο αυτό που καθορίζουν οι κεντρικές τράπεζες, και να διατεθούν σε άμεσες έπενδύσεις

 2. anonymous avatar
  anonymous 20/06/2011 09:26:14

  Δεν έχουν κι άδικο. Το ελβετικό Φράγκο πριν την κρίση ήταν στο 1,50 Ευρώ. Μετά την κρίση άρχισε να ανεβαίνει και πήγε στο 1,20 Ευρώ. Είναι το μοναδικό νόμισμα καταφύγιο. Βέβαια η άνοδος του Ελβ. Φράγκου δε συμφέρει τους Ελβετούς αλλά δε μπορούν να την ανακόψουν.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/06/2011 09:50:55

  Ειπα χτες οτι οι Γερμανοι εχουν ΤΡΥΠΑ ! Τοξικων ( ΗΠΑ ).
  Οι διαγραφες χρεους/εκθεσης ειναι σε ΗΠΑ 740δις$ και ΕΕ 300δις$

  Τι ελεγα πριν 2 χρονια ?? Οτι θα μας στειλουν το λογαρισμο οι Αμερικανοι ! ΝΑΙ?
  Βαλτε πανω και τον δικο μας λογαριασμο και φτανουμε στο συμπερασμα ! ΠΟΙΟ?

  Η Ελλαδα ειναι παρονυχιδα! και πληρωνει και ΤΟΚΟΥΣ !!! Δανειο ειναι, δεν ειναι ΤΡΥΠΑ !!

  Παγκοσμια οι Τραπεζες εχουν γραψει ζημιες 2.5ΤΡΙΣ $ !!! ( εκτιμηση ΔΝΤ )

  Οι Τραπεζες της ΕΕ εχουν 1.6ΤΡΙΣ $ έκθεση στα χρεη των PIIGs συν Αν Ευρωπης.

  Τα Europe’s subprime debacle, and EU corporate debts are 95pc% of GDP compared to 50pc% in the US..!!

  ΕΚΤ.
  Η ΕΚΤ εχει ΜΟΝΟ $ 116 billion (82 billion euros) Κεφαλαιακή Βάση "απένατι" σε έναν "βαρυ" ισολογισμό.... $2.84 trillion (2 trillion euros) απο “assets” Ο ομολογα, δανεια και εγγυησεις ).
  Απ αυτα ( 2ΤΡΙΣ Ε ) εχει $637 billion (444 billion euros) ειναι τα δικα μας "PIIGS” .
  Απ αυτα (444 billion euros) τα $ 270 billion (190 billion euros) ειναι χαρτια Ελλαδας.
  Εγω κανω πραξεις !!!! Αν κουρεψουμε ή μας κουρεψουν a 40- 50% ερχομαστε ισα βαρκα ισα νερα ( εξάτμιση !! )της Κεφαλαιακης Βασης της ΕΚΤ !!! (82 billion euros)

  ΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ???? Οι Βρεταννοι ειναι Αμερικανοί και οχι Ευρωπαιοι.

  Οποιος κανει πραξεις ΒΛΕΠΕΙ !!!

  ΠΠ ο τηλεγραφος

 4. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 20/06/2011 09:53:57

  Παιδιά, είν' αλήθεια αυτό; Γιατί δεν κάνουμε εξέγερση;

  "To μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  Από τους ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες εν αγνοία τους.
  Αργά και σταθερά αρχίζει να αποκαλύπτεται η αλήθεια. Τα προσωπεία αρχίζουν να πέφτουν και μαζί να αποκαλύπτεται το μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα.
  Οι ευρωπαίοι έδωσαν στην Ελλάδα ή καλύτερα δίνουν στην Ελλάδα 110 δις ευρώ.
  Συνειδητοποίησαν στην πορεία ότι δεν φθάνουν σε καμία εκ των περιπτώσεων και θα αποφασίσουν να μας δώσουν άλλα 80 με 100 δις ευρώ δηλαδή συνολικά έως 210 δις ευρώ το 60% του συνολικού ελληνικού χρέους με τωρινούς όρους.
  Όμως το σχέδιο αυτό καταδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να μεταφέρουν το βάρος τον κίνδυνο των ελληνικών ομολόγων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στους ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες.
  Χωρίς καμία αμφιβολία επιχειρείται με αυτό τον τρόπο η μεγαλύτερη ανακατανομή χρέους στην νεότερη οικονομική ιστορία με γνώμονα και πρώτιστο μέλημα όχι να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά να προστατέψουν από τις επιπτώσεις ενός μεγάλου haircut τους κατόχους ομολόγων τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  Το σχέδιο αποκαλύπτεται η Ευρώπη θέλει να προστατέψει τις τράπεζες και τους θεσμικούς της από τα ομόλογα σκουπίδια της Ελλάδος και εξ ανάγκης αυτής της διαδικασίας θα σώσουν και την Ελλάδα προσωρινά.
  Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα υλοποιηθεί το αρχικώς σχεδιαζόμενο βήμα η αναδιάρθρωση μέσω μιας μεγάλης κλίμακας haircut 50%.
  Η Ελλάδα εγκλωβίστηκε και τα νέα χρήματα μπορεί από την μια πλευρά να είναι αναγκαία αλλά από την άλλη θα καταδείξουν ότι ενορχηστρώθηκε το μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  Η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος του συστήματος χωρίς καμία αμφιβολία πλέον…".
  (h**p://papaioannou.wordpress.com/)

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ανώνυμος 20/06/2011 09:59:22

   Αυτο λεμε, 1.5 χρονο τωρα. Η σωτηρια ειναι "για λιγο"....
   ξενοδοχειο Εθνικης ΧΧΧ
   τι συζηταμε?

   ΠΠ

 5. Y. avatar
  Y. 20/06/2011 10:05:52

  Μιλούν για εθελοντική διακράτηση ιδιωτών Τι εθελοντική και πράσιν΄άλογα. Σε πρώτη φάση εθελοντική απόσυρση του 50% του χρέους
  Αν δεν θελήσουν? Υποχρεωτική απόσυρση του 80% του χρέους. Με 70 δις χρέος (25% του ΑΕΠ), και με περιθώριο τα ελλείμματα στο 3%, άφθονα κονδύλια για ανάπτυξη. Να δείτε πως η Ελλάδα
  Ξεμπλέκει!

 6. δημης avatar
  δημης 21/06/2011 00:28:27

  "S.A.-The Telegraph"
  ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕΟΛΟΙ ΖΗΤΩ Η...ΙΣΧΥΡΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ .....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.