14/02/2009 02:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι βομβαρδισμοί στην Γάζα


_______________________________________________________________________________________________
Η στρατιωτική «απάντηση» που έδωσε το Ισραήλ, ήταν -πέραν πάσης αμφιβολίας- ασύμμετρα δυσανάλογη των επιθέσεων της Χαμάς. Ουσιαστικά, για μια ακόμη φορά οι ισραηλινοί προέβησαν σε συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού. Οι επί 22 ημέρες βομβαρδισμοί και χερσαίες επιχειρήσεις (μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας Ομπάμα) προκάλεσαν ίσως τη χειρότερη καταστροφή που έχουν πάθει οι παλαιστίνιοι από τότε που έγινε ο πόλεμος των έξι ημερών, το 1967, και η ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1983. Ηταν δε, θεαματικά μεγαλύτερες και πιο έντονες από την ισραηλινή εισβολή το 2002 στις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης. Τότε, το ισοπεδωμένο κέντρο της κωμόπολης Τζενίν, έγινε συνώνυμο της καταστροφής. Τώρα, οι ανθρώπινες απώλειες και οι υλικές καταστροφές στη Γάζα, αντιστοιχούν σε δεκάδες Τζενίν.


_______________________________________________________________________________________________
Κι' όμως, για το Ισραήλ η Γάζα ουδεμία στρατηγική αξία έχει. Γι' αυτό άλλωστε, την εγκατέλειψε ο Σαρόν με τόση ευκολία το 2005. Αντίθετα μείζων αξία, για εδαφικούς λόγους, αλλά και για τα νερά του Ιορδάνη, έχει για τους ισραηλινούς η Δυτική Οχθη. Και στη μια και στην άλλη περιοχή πάντως, το Τελ Αβίβ ακολούθησε την ίδια ακριβώς τακτική. Το 2002 ξεδόντιασε την Παλαιστινιακή Αρχή, την Φατάχ και τον ίδιο τον Αραφάτ στη Δυτική Οχθη, ενώ συνέλαβε και σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών, που θεωρούντο ως οι διάδοχοι του Αραφάτ (π.χ. Μπαργκούτι). Ο Γιάσερ Αραφατ, αυτή η φιγούρα-σύμβολο του αγώνα των παλαιστινίων για να αποκτήσουν κράτος, κατόπιν πέθανε (ή δολοφονήθηκε, όπως υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι), με αποτέλεσμα στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής να αναδειχθεί ο πιο «συζητήσιμος», Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν). Δεδομένης της σκληρής ισραηλινής τακτικής απέναντι στους παλαιστίνιους και την άρνηση του Τελ Αβίβ να λύσει το θέμα της δημιουργίας κράτους, εκ των πραγμάτων ωφελήθηκε η Χαμάς. Κάτι που κάνει πολλούς να διερωτώνται εάν το Ισραήλ, εμμέσως πλήν σαφώς, έκανε πλάτες στους ισλαμιστές. Όπως και να' χει το 2008, οι ισραηλινοί επιχείρησαν και στη Γάζα, ό,τι έκαναν το 2002 στη Δ. Όχθη. Βασικός στόχος; Για μια ακόμη φορά, η δημιουργία τετελεσμένων και η παραπομπή του Παλαιστινιακού στις ελληνικές καλένδες.


_________________________________________________________________________________________
Όλη η Λωρίδα της Γάζας μετετράπη σε ένα πεδίο βολής και δοκιμών καινούργιων όπλων. Η πόλη της Γάζας βομβαρδίστηκε σκληρότατα, όπως και η Ράφα και το Κχάν Γιούνις. Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής όμως, συναντάται στις περιοχές Αλ Ατάτρα, Αμπίτ Ράμπο, Τζοχορέστι, Μπέϊτ Χανούν και Τζαμπαλίγια, που πιά αποτελούν συνώνυμα της ισραηλινής βαρβαρότητας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε κάποια τζαμιά, νεκροταφεία και σπίτια που κτυπήθηκαν, δεν είχε κρύψει η Χαμάς ρουκέτες. Κάτι τέτοιο αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ των παλαιστιονιακών αντιστασιακών οργανώσεων. Όπως επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινες ασπίδες. Όμως, αρκετά κτυπήματα έχουν ιδιαίτερη αξία, διότι δείχνουν την εκδικητική στάση της ισραηλινής πολιθτικής ηγεσίας και του στρατού απέναντι στους παλαιστινίους, καθώς και την πεποίθηση -δυστυχώς αρκετών Εβραίων- ότι πρέπει να συμπεριφέρονται στους παλαιστινίους σαν σε ... ζώα.


______________________________________________________________________________________________
Και βέβαια, πολύ θα θέλαμε να επιχειρήσει κανένα παπαγαλάκι να μας διαψεύσει. Διότι είδαμε κτυπήματα ακριβείας («χειρουργικά) που είχαν πληγεί μια δύο μονοκατοικίες, ενώ κανένα άλλο σπίτι γύρω τους δεν είχε πάθει τίποτε. Αρα, αν ήθελαν και τα μέσα είχαν και τον τρόπο να μην προκαλέσουν θύματα στον πληθυσμό. Έκαναν όμως, το αντίθετο. Όταν λοιπόν, βομβαρδίζεται ένα σχολείο όπου ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει χιλιάδες πρόσφυγες, την ίδια ακριβώς ημέρα που ο γ.γ. του ΟΗΕ ξεκινάει την περιοδεία του στη Μ. Ανατολή, δεν δείχνει εσκεμμένο, προβοκατόρικο κτύπημα;  Συνολικά τουλάχιστον 43 άτομα που προστάτευε ο ΟΗΕ, καθώς και υπάλληλοί του, σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 130 τραυματίστηκαν. Να σημειωθεί πως σε σχολεία ο ΟΗΕ είχε συγκεντρώσει περί τους 50.000 πρόσφυγες που έφυγαν από τις περιοχές των βομβαρδισμών και των μαχών, κυρίως στα ανατολικά και βορειοανατολικά της λωρίδας της Γάζας. Οι ισραηλινοί βέβαια, ισχυρίστηκαν ότι στα σχολεία υπήρξε στρατιωτική δραστηριότητα της Χαμάς. Τους διέψευσε ανοικτά ακόμα και ο ΟΗΕ.

Αναμφισβήτητα, ολόκληρη η λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκηνικό ανθρώπινης τραγωδίας και πόνου. Τα πρόσωπα του δράματος, αναρίθμητα. Δεν θα επαναλάβουμε όμως, αυτά που κατά κόρον έχουν ειπωθεί. Εμείς να σταθούμε σε μια εικόνα που δείχνει τη μανία της εισβολής. Ακόμα και τα χωράφια με τα λιόδεντρα στη Γάζα, «οργώθηκαν» από τις ερπύστριες των ισραηλινών αρμάτων μάχης. Ισοπεδώθηκαν επίσης, και τα ελαιοτριβεία. Έτσι, πολλές οικογένειες έχασαν το μοναδικό μέσον που είχαν για να ζήσουν.

Στην Γάζα ουδείς τρέφει την ψευδαίσθηση ότι ο πόλεμος και η βία θα πάψει να υπάρχει. Το Ισραήλ από την πλευρά του, είτε με χαμηλές πτήσεις που κάνουν καθημερινώς τα μαχητικά αεροσκάφη του πάνω από τις πόλεις και με το 24ωρο «χτένισμα» των πόλεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είτε με πυροβολισμούς στον αέρα από τα πολεμικά πλοία που περιπολούν κοντά στα παράλια της Γάζας, φροντίζει αφενός μεν να υπενθυμίζει την παρουσία του, αφετέρου να δηλώνει ότι τίποτε δεν έχει λήξει ακόμη. Στο μεταξύ, ο αποκλεισμός συνεχίζεται, ενώ οι ελπίδες για να δημιουργηθεί ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές παλαιστινιακό κράτος, μειώνονται. Ως εκ τούτου μειώνονται και οι ελπίδες για ειρήνη στην περιοχή (βλέπε επίσης «Ισραήλ, το τελευταίο προπύργιο του νεοσυντηρητισμού» http://www.antinews.gr/?p=5219).

Φωτογραφίες.

- Μπροστά στα κατεστραμμένα σπίτια τους, οι παλαιστίνιοι φτιάχνουν σκηνές με κουβέρτες και άλλοι με μουσαμά, για να ζήσουν. Άλλοι ζουν σε συγγενείς τους, και πολλοί σε σχολεία και σε άλλους δημόσιους χώρους.

- Το Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη, επισημαίνει το στέλεχός του, Χαλίλ Αμπουσαμάλα, καταγγέλλει ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε όπλα που είτε είναι απαγορευμένα, είτε τα πρωτοδοκίμασε.

-Βομβαρδισμός στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

-Κτυπούσαν και νοσοκομειακά αυτοκίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.