#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2013 19:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι βλαχοδήμαρχοι και ο... βλαχοτσίπραςΣάλος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκλήθηκε από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ όπου μίλησε για « φθαρμένους βλαχοδήμαρχους». Προφανώς τέτοιοι είναι όσοι δεν ψηφίζουν την Αριστερά που ο ίδιος ευαγγελίζεται, όμως, είναι εκλεγμένοι κι επομένως οφείλει να τους σέβεται. Αλλά που να βρει ευκαιρία. Σήμερα όλη μέρα είχε συνάντηση με τον... βλαχοσυνδικαλιστή Θ. Μπαλασόπουλο για να τους συμπαρασταθεί όπως είπε στις διώξεις γιατί έκανε απεργία το 2011.

Βεβαίως, ο κ. Μπαλασόπουλος, άξιο στέλεχος του πασοκικού παλαιοσυνδικαλισμού είναι πιο σημαντικός από τους εκλεγμένους δημάρχους.

Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι καλοί, υπάρχουν και βλαχοδήμαρχοι με την... κακή έννοια. Ποιος είναι όμως ο κ. Τσίπρας να κάνει αναφορές που υποτιμούν όλους τους αιρετούς;

Η αναφορά του αρχικά προκάλεσε την αντίδραση της ΚΕΔΕ. Ο Κ. Ασκούνης, πρόεδρος της Ενωσης, στη δήλωσή του αναφέρει ότι «η αναφορά του κ. Τσίπρα σε βλαχοδήμαρχους που έχουν εκλεγεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να σαρωθούν και άλλα πολλά, δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που όλοι οι δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στον διχασμό των δεκαετιών του '50 και του '60.

Λυπάμαι που αναγκάζομαι με τη δήλωσή μου αυτή να υποστηρίξω τα αυτονόητα, αλλά φαίνεται ότι η καθυστέρηση, ο νεοσυντηρητισμός και ο παλαιοκομματισμός φωλιάζουν και σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την Αριστερά.

Άραγε, δεν κατανοεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους, αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς; Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των Ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνον οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του, επιλέγει την πλήρη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού.

Πράγματι, αυτή είναι μία πολύτιμη παρέμβαση του κ. Τσίπρα στον αγώνα για τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και το κομματικό κατεστημένο».

Εξαλλος ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν». Ο κ. Μιχελάκης, ερωτώμενος σήμερα για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην ΚΕ του κόμματός του, το Σάββατο, ανέφερε: «Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν».

Επίσης, τόνισε ότι «οι χαρακτηρισμοί του, βγαλμένοι μέσα από διχαστικές αντιλήψεις, συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αδυνατώντας να πετύχει συσπείρωση, προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει, βρίζοντας» είπε.

Τέλος, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 02/09/2013 20:06:56

  Να ξεσηκωθούν πάραυτα οι Βλάχοι της Ελλάδας.Να τον καταγγείλουν για ρατσιστικές διακρίσεις.Και όλοι οι άλλοι,για ολοένα και πιο απλοικό και ανιαρό λόγο.Πονούν τα αυτιά μας.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ sender 03/09/2013 01:29:20

   Τσίπρας, ο Βλαχοφοβικός , δηλαδή ρατσιστής εις βάρος των Bλάχων.

   Αν ο Τσίπρας ήταν αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων, και είχε τουιτάρει, ένα τόσο βλαχοφοβικό-ρατσιστικό σχόλιο, θα είχε αποβληθεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή….
   Ευτυχώς, τη γλίτωσε αφού δεν είναι αθλητής… αλλά,
   ένας απλός, καθημερινός ... αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης..

  • Nik avatar
   Nik @ sender 03/09/2013 09:52:58

   "απλοϊκό και ανιαρό λόγο"

   ΝΑΙ, έτσι είναι, εξαιρετική παρατήρηση.

 2. kouvari avatar
  kouvari 02/09/2013 20:31:43

  Τι ειπε λαθος δηλαδη...?
  Βλαχοδημαρχοι ονομα και πραγμα....!!

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2013 21:02:23

  Ο κυρ-Γιάννης ο Μπουτάρης, που είναι πραγματικός γνησιότατος Βλάχος, αναντάν παπαντάν και με αυθεντικά πιστοποιητικά (και καυχιέται γι αυτό και πολύ ωραία κάνει!), τι λέει;
  Ελπίζω να μη το πήρε βαρειά - διαθέτει χιούμορ άλλωστε.
  Αλλά όπως συνηθίζουν οι Βλάχοι, έχει και καλη γνώση της "βαρειάς Λατινο-Γαλλικής", για την περίπτωση που τον πρήξουν υπερβολικά...

 4. dioklis avatar
  dioklis 02/09/2013 21:10:18

  Δεν αντιλαμβάνομαι που είναι η προσβολή , μα είναι βλαχοδήμαρχοι, κρυφό το έχουν? Μάλιστα με την δεύτερη συνένωση των δήμων, ευκαιρίας δοθείσες αλλάξανε και τα ονόματα των δήμων από αρχαϊκά Ελληνικά, σε βλάχικα !

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ dioklis 02/09/2013 21:32:57

   Δεν ξερω κανενα Δήμο Κοκορετσίου...
   Ξερω οτι οι Δήμαρχοι πλέον εχουν αυξημενες αρμοδιότητες και αυξημενα κονδύλια.Γι'αυτό δεν πρέπει να είναι αποτυχημενοι βουλευτές αλλά αναγνωρισμενοι και σοβαροί,εστω και με άσπρη κάλτσα

   • WY avatar
    WY @ Μεγάλες στιγμές 02/09/2013 22:42:06

    Καί μέ μακρύ νύχι στό μικρό δάκτυλο τού χεριού τους, διά νά....ξύνονται,ώστε νά είναι ασορτί καί μέ τήν άσπρη κάλτσα!!

 5. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 02/09/2013 22:39:41

  "......«Να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν» Αυτό, απαιτείται! , μάλιστα από τον πρόεδρο της Αξ/κής Αντιπολίτευσης .... "Να δείξει σεβασμό .....
  Μήπως το πρόβλημα όμως, που αντιμετωπίζουμε ως Έλληνες και ως παρακμάζουσα κοινωνία είναι η έλλειψη " Αυτοσεβασμού " ...., Σεβασμού της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας , Αγάπης για τον Συνάνθρωπο και την Ανθρώπινη Ζωή , Δικαιοσύνης, Ελευθερίας; Οι Ηθικές αξίες και η προστασία της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας είναι θεμελιώδεις αρχές της Κοινωνίας Δικαίου -Κράτους Δικαίου. Έτσι και ο "Σεβασμός" ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΤΑΙ ...... Δυστυχώς, χάθηκε ο Σεβασμός από Άνθρωπο προς Άνθρωπο ........... και στο όνομα της Ελευθερίας τον τίτλο του "Ελεύθερου" κέρδισε αυτός που τις καταπατούσε .......
  Μήπως είναι αρκετοί και για διαφορετικούς λόγους θύματα της, χωρίς φραγμούς, αγωγής ..... ή και αρνητές αυτής.......;
  Μήπως είναι επιτακτική η ανάγκη, όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας;

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 02/09/2013 23:03:53

  Αν μιλούσε ο Σαμαράς έτσι θα ήταν πρώτο θέμα. Εδώ έκαναν πρώτο θέμα για μια εβδομάδα το σαρδάμ και το σχόλιο αυτοκριτικής. Εδώ μιλάμε για ομιλία από κέιμενο που αφορά αιρετούς. Δείγμα ήθους και του ίδιου και των συνεργατών του. Και δεν έχω καλή γνώμη για δήμαρχους και -πρώην- κοινοτάρχες. Αλλά το να γενικεύεις δημοσίως είναι δείγμα ανωριμότητας. Τουλάχιστον.

 7. Σ/ς avatar
  Σ/ς 03/09/2013 00:24:44

  Βρε τον Αλέξη ,που απολαμβάνει τα του Διόνυσου,ξεχνώντας ότι έλκει την καταγωγή του από χωριό της Αρτας που γειτνιάζει με βλαχοχώρια.Τώρα αυτός μεγάλωσε στο Άστυ έγινε πρωτευουσιάνος. Τώρα που εγώ έχω αληθινούς φίλους βλάχους τι πρέπει να κάνω; Ξέρω τι θα κάνω ,θα αρχίσω νατους περιφρονώ, να τους περιγελώ.......Κάτι μου θυμήζουν αυτά. Πριν χρόνια αυτοί δεν λεγόντουσαν δημοκρατικές δυνάμεις; ενώ οι άλλοι ήταν στην περιφρόνηση.Το βλέπω σε λίγω θα έχουμε πάλι χωρίσει τα καφενεία όπως το 1982,αλλά τούτη τη φορά θα έχουμε ροζ και μαύρα καφενεία.Αλέξη σου χρειάζεται ταχεία εκπαίδευση, πολλά ιδιαίτερα για να μάθεις να εκφράζεσαι σωστά. Η Ελληνική γλώσσα είναι πλούσια σε λεξιλόγιο.Εγώ που έχω ψηφήσει και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αριστερό Δήμαρχο ,διότι είχα και έχω την εντίπωση ότι άξιζαν , πως λέγομαι τώρα; Βλαχωψηφοφόρος; Α ρε Αλέξη και σου έχω και μια εκτίμηση.

 8. panas avatar
  panas 03/09/2013 00:56:31

  Πάντως το ''βλαχο- " ενόχλησε, ενω το "διεφθαρμένοι" λιγότερο...

  Τελικά πολλοί είναι αυτοί που ανέχτηκαν και στήριξαν διεφθαρμένους δημάρχους είτε ήταν βλάχοι, πόντιοι, κρητικοί, ηπειρώτες ή γύφτοι οι ψηφοφόροι...
  Δεν εκφράστηκε σωστά ο Τσίπρας. Έπρεπε να πει "διεφθαρμένοι επαρχιώτες δήμαρχοι" ή αν ήθελε να γίνει πιο σκληρός και ρατσιστής "διεφθαρμένοι γυφτοδήμαρχοι..."

  Αυτός είναι ο πολιτικός πολιτισμός μας δυστυχώς. Πολύ βλαχιά και γυφτιά.
  Με την ευρύτερη και όχι στενά ρατσιστική έννοια φυσικά...

 9. v avatar
  v 03/09/2013 08:49:00

  η πλάκα είναι πως ο Τσίπρας θα στηρίξει στους δήμους της Αθήνας αποτυχημένους πρώην υποψήφιους δημάρχους του Πασόκ, δηλαδή αυτούς που απέτυχαν να γίνουν βλαχοδήμαρχοι!

 10. Στρούγκα Στρούγκα avatar
  Στρούγκα Στρούγκα 03/09/2013 08:55:16

  Ας προσεγγίσουμε το θέμα ψύχραιμα, χωρίς φανατισμό και υποκρισία. Ξέρουμε όλοι οτι κάποιες εκφράσεις, στην καθομιλουμένη, έχουνε ειδική ερμηνεία :
  Βλαχοδήμαρχος - Ορισμός (εκ του διαδικτύου)
  Ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει άτομα, τα οποία γνωρίζουν τους πάντες, είναι δικτυωμένα, έχουν όλα τα κονέ και υπόσχονται ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε αίτημα.
  Η λέξη προέρχεται από το χαρακτηριστικό των υποψηφίων της επαρχίας, όπου βασική προϋπόθεση νίκης είναι η προσωπική, εις βάθος γνωριμία με το σύνολο του εκλογικού σώματος και κυριότερα, η αποδεδειγμένη ικανότητα ικανοποίησης κάθε αιτήματος.
  Χρησιμοποιείται η λέξη «-δήμαρχος», καθώς υφίσταται η εξής αλληλεπίδραση:
  α. στην επαρχία υπάρχει πολύ πιο άμεση σχέση των κατοίκων με τους τοπικούς άρχοντες.
  β. οι τοπικοί άρχοντες στην επαρχία έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή απ' ότι στα αστικά κέντρα.
  Ωσεκτουτού, ο Βλαχοδήμαρχος γνωρίζει τους πάντες και πιο σημαντικά, γνωρίζει τι χρειάζεται και ταυτόχρονα, τι μπορεί να του προσφέρει ο καθένας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να πιέζει ή/και να εξυπηρετεί διάφορα αιτήματα και έτσι να εξασφαλίζει περαιτέρω υποστήριξη.
  Στην καθομιλουμένη, η λέξη χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει άτομα τα οποία έχουν έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών και μπορούν να εξυπηρετήσουν διάφορες δουλειές, οι οποίες υπό Κ.Σ. είναι αδύνατον ή εξαιρετικά χρονοβόρο/κοστοβόρο να ολοκληρωθούν.
  Ο σωστός Βλαχοδήμαρχος, δεν θα δεχτεί χρήματα για τις υπηρεσίες του, αντιθέτως θα αρνηθεί σθεναρά οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσης αποζημίωσης. Αντ' αυτού, ο εξυπηρετούμενος εντάσσεται στη «λίστα» γνωριμιών και κάποια στιγμή, μπορεί να κληθεί να εξυπηρετήσει με τη σειρά του, κάποιο αίτημα.
  Στην κατηγορία των Βλαχοδήμαρχων, εντάσσονται επίσης και άτομα τα οποία λόγω της δημοσιότητας τους (π.χ. αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιάρηδες, κλπ.), απολαμβάνουν ταχύτερης, καλύτερης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης στην καθημερινή τους ζωή, ειδικά σε δημόσιες υπηρεσίες.
  Ομοίως, αλλά σε σαφώς μικρότερη κλίμακα, λειτουργεί και η «ιδιαίτερη πατρίδα» (π.χ. οι κύκλοι γνωριμιών που δημιουργούν οι Κρητικοί εκτός Κρήτης).
  Παραδόξως, ο όρος δεν χρησιμοποιείται για τους «μεγάλους» πολιτικάντηδες (βουλευτές, υπουργούς), αλλά συχνά για τους «παρά τω» αυτούς (γραμματείς και παρατρεχάμενους), οι οποίοι ως γνωστόν, αποτελούν την πραγματική ραχοκοκαλιά αυτού που ονομάζουμε «κράτος».

  Καταλάβατε αδέλφια;

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ Στρούγκα Στρούγκα 03/09/2013 14:13:37

   "Αδελφέ" μου, εσύ θεωρείς ότι ο κος Τσίπρας, μπορεί να πει την διαφορά;
   Εγώ θεωρώ πως όχι!
   Είναι απασχολημένος στην εκμάθηση της μίμησης του Ανδρέα -θαθατζή- Παπανδρέου!

   • Στρούγκα Στρούγκα avatar
    Στρούγκα Στρούγκα @ πΔπ 03/09/2013 16:14:52

    Εγώ απλά θεωρώ ''αδελφέ'' μου, οτι υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα για να φέρει κανείς κάλλιστα και εύκολα σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα και δε χρειάζεται να ξεπέφτει σε υποκριτικές και παιδικές .....διαστρεβλώσεις των λεγομένων του.

    • πΔπ avatar
     πΔπ @ Στρούγκα Στρούγκα 03/09/2013 17:31:45

     Yes, I does!
     Κατάλαβα!

 11. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 03/09/2013 12:38:07

  Η Ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ και του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α. είναι ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίον θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2014.Ενα εκλογικό σύστημα που πραγματικά θα δώσει λύση σε πολλά ζητήματα, αποτελούσε δε πάγιο αίτημα των όσων διέπλεπαν την τοπική αυτοδιοίκηση ως το βασικό εργαλείο για την πραγμάτωση της περιφερειακής ανάπτυξης και ως ενα θεσμό που πρέπει να αποκοπεί απο την καχεκτικότητα που παρήγαγε η κομματοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

 12. Πάνος avatar
  Πάνος 03/09/2013 13:32:02

  Το πρώτο συνθετικό του όρου ''βλαχοδήμαρχοι'' δεν αναφέρεται απαξιωτικά σε συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα (Βλάχοι). Απλά, ο όρος έχει δημιουργηθεί για να αποδώσει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αναφέρει ο ''Στρούγκα Στρούγκα'' παραπάνω. Τώρα το γιατί λέμε ''βλαχοδήμαρχοι'' και όχι ''ποντιοδήμαρχοι'' ή ''κρητικοδήμαρχοι'' ή ''μακεδονοδήμαρχοι'' ή ''πελοποννησιοδήμαρχοι'' και ούτω καθεξής ίσως σηκώνει κουβέντα.

  Παρεμπιπτόντως, οδηγούσα προχθές στην εθνική καρμανιόλα Αθηνών-Πατρών όπου ο μέσος κάφρος Ελληναράς θεωρεί το δρόμο τσιφλίκι του. Για όσους δε γνωρίζουν υπάρχει μόνο μια λωρίδα σε κάθε κατεύθυνση χωρίς διαχωριστικό, και μια μισή λωρίδα έκτακτης ανάγκης στα δεξιά, τη χρήση της οποίας ο κάφρος ελληναράς, που αποτελεί και την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, αγνοεί παντελώς και επιμένει να προσπερνά σε διπλή γραμμή και από αριστερά και από δεξιά θέτοντας σε συνεχή κίνδυνο όχι μόνο τη δική του ζωή (δεν με νοιάζει καθόλου) αλλά και τη ζωή οποιουδήποτε άλλου ταξιδεύει στο συγκεκριμένο δρόμο. Μετά την εμπειρία αυτή κατάλαβα ότι αυτός ο κόσμος δεν θ' αλλάξει Κεμάλ...
  Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, αλλά το θέμα είναι αν οι τόσοι ανεγκέφαλοι που την κατοικούν θα μας αφήσουν να επιζήσουμε.....Τελικά μήπως είχε δίκιο ο Σημίτης; Αυτή είναι η Ελλάδα...

  Πάνος

  • ΑκαιΣ avatar
   ΑκαιΣ @ Πάνος 03/09/2013 14:00:09

   Αυτό που περιγράφετε, φωτογραφίζει την απουσία κυκλοφοριακής αγωγής , το έλλειμμα παιδείας και την απουσία συνείδησης που παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής συμπεριφοράς του μέσου Νεοέλληνα. Για να αλλάξει η κάκιστη εικόνα, θέλει δουλειά - εκπαίδευση- καλλιέργεια, πολλή. Ο αναξιόπιστος, υποκριτής και ύποπτος κυρΣημίτης όμως, είναι ο τελευταίος που δικαιούται να κρίνει και να ...κατακρίνει την Ελλάδα, για την εικόνα της οποίας ευθύνεται απόλυτα, μιας και συμμετείχε στην άσκηση της εξουσίας άρα και στη διαμόρφωση της νοοτροπίας της κοινωνίας επί 30 ολόκληρα χρόνια από διάφορα υπεύθυνα πόστα. Είτε σαν βουλευτής, είτε σαν υπουργός, είτε σαν Πρωθυπουργός.
   Αλλά δε φταίνε όλοι αυτοί οι αφ΄υψηλού αδέκαστοι τιμητές, εμείς φταίμε που ακόμη τους ακούμε. 'Επρεπε σήμερα να ζούνε σε άλλη χώρα, οι αναιδείς αυτουργοί της καταστροφής μας!

  • sender avatar
   sender @ Πάνος 03/09/2013 14:07:56

   Αφήστε καλύτερα,οι προσπεράσεις του Σημίτη κόστισαν πολύ ακριβά.

 13. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 03/09/2013 16:33:07

  ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΩΣΤΟ.....ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ......ΑΛΛΟ ΒΛΑΧΟΣ-ΑΛΛΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ......

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Σαρακατσανος 03/09/2013 20:38:13

   ...κι αλλο Καραγκουνης. Οπως ελεγε κι ενας φιλος > ''ηγω δεν ειμ' βλαχους, ειμ Καραγκουνης''.
   Περα απ το χαβαλε, βλεπουμε για αλλη μια φορα πως ο χλιδατος - φραγκατος Τσιπρας, το παιζει high και προσβαλει τους Ελληνες. Κυριε Τσιπρα, και Βλαχοι ειμαστε , και Ποντιοι, και Νησιωτες κι οτι γουσταρουμε.

 14. akenaton avatar
  akenaton 04/09/2013 01:18:31

  Στην Ελλάδα σήμερα, μονάχα οι αυθεντικοί Βλάχοι δεν είναι βλαχο- κάτι!

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ akenaton 04/09/2013 11:04:27

   +1000!

 15. ΒΛΑΧΟΣ avatar
  ΒΛΑΧΟΣ 04/09/2013 21:38:47

  Η Δημοτική Αρχή του Μετσόβου αποδοκιμάζει κατηγορηματικά τον ατυχή χαρακτηρισμό του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ.Αλέξη Τσίπρα περί «βλαχοδημάρχων».Ένας αδόκιμος όρος που, για να περιγράψει πολιτευτές που κορδωμένοι περιφέρονται τάζοντας, κυριολεκτικά, «νερό από τη Σαχάρα», χρησιμοποιεί ως πρώτο συνθετικό τη λέξη βλάχος.Δεν γνωρίζουμε από πότε οι Βλάχοι πέρασαν ως συνώνυμο του «αγροίκου» στη γλώσσα μας. Ίσως κάποιοι κουλτουριάρηδες μεγαλοαστοί πολιτικοί, τύπου Τσίπρα, προκειμένου να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ της «ιντελιγκέντσια» τους και της αγνής και άδολης φυσικότητας που αντιπροσωπεύουν οι ορεσίβιοι δημιούργησαν αυτό τον απαξιωτικό, για τους Βλάχους, όρο.Σας γνωρίζουμε, όμως, κ.Τσίπρα, ότι οι Βλάχοι δεν είναι οι άξεστοι των βουνών που πιθανόν φαντάζεστε. Μιλάμε για ανθρώπους με μόρφωση, με τρόπους και πνευματική καλλιέργεια, εμπόρους, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και ευεργέτες. Κυρίως αυτό το τελευταίο, κ.Τσίπρα, θα έπρεπε να το ξέρετε ως απόφοιτος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο οποίο σπουδάσατε έγινε χάρη στη μεγαλοσύνη κάποιων ευεργετών Βλάχων. Ή μήπως λόγω των συνδικαλιστικών σας ασχολιών δεν έχετε πατήσει το πόδι σας σε αυτό;Ακόμη, σας υπενθυμίζουμε ότι Βλάχοι έχτισαν τη μισή Αθήνα, Βλάχοι σμίλευσαν το βωμό της λευτεριάς των Ελλήνων από τους Τούρκους, βλ. Ρήγας Φεραίος, Βλάχοι υπήρξαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας, βλ. Ιωάννης Κωλέττης, Βλάχοι ήταν οι Απόστολος Αρσάκης, Κωνσταντίνος Ζάππας, Μιχαήλ Τοσίτσας και Γεώργιος Αβέρωφ. Εξάλλου «όλοι οι μεγάλοι Ευεργέτες ήταν Βλάχοι, εκτός από τον Αντρέα Συγγρό». Μακρύς ο κατάλογος των Βλάχων που διακρίθηκαν στις τέχνες και στα γράμματα, στο εμπόριο αλλά και στην πολιτική προσφέροντας στο κοινό καλό και διακρινόμενοι για τις πράξεις και τα έργα τους και λιγότερο για τα άστοχα λεγόμενα τους.Τέτοια άστοχα και αδόκιμα λεγόμενα φέρουν στην επικαιρότητα πολιτικούς με μηδενικά ιδανικά και παρωχημένη ιδεολογία που βουλιάζουν στην πολιτική τους μηδαμινότητα και στην ανυπαρξία του πολιτικού τους κενού. Αλλιώς πολιτικοί, τύπου Τσίπρα θα ήταν απλώς πρωταγωνιστές στο Θέατρο Σκιών του αείμνηστου Ευγένιου Σπαθάρη ενώ με τις γνωστές τους μπουρδολογίες μπορεί να κρατηθούν στην επικαιρότητα, ως πότε όμως; Κάποτε κι αυτά τα φώτα θα σβήσουν…Αγαπητέ, Αλέξη Τσίπρα, αν με τους «βλαχοδήμαρχους» εννοείς όσους πάσχουν από έλλειψη κουλτούρας, καλλιέργειας και ηθικής έκανες ένα βήμα προς την αυτογνωσία κι εμείς ως Δημοτική Αρχή Μετσόβου σου θυμίζουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί Βλάχοι.Εμείς ως πραγματικοί Βλάχοι, μεν, είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, ως Δημοτική Αρχή, δε, είμαστε διπλά περήφανοι που υπηρετούμε στο ορεινό Μέτσοβο, δικαιωνόμαστε καθημερινά για τον αγώνα που δίνουμε και διαβεβαιώνουμε τους δημότες μας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, οι στόχοι μας θα επιτευχθούν, καθώς η ανοδική πορεία ανάπτυξης όλου του Δήμου Μετσόβου αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη του έργου μας μέχρι σήμερα.

  Ο «Βλαχοδήμαρχος» Μετσόβου
  Νικόλαος Τσομπίκος

 16. μικαελα avatar
  μικαελα 05/09/2013 21:29:34

  Άλλο οι Βλάχοι και άλλο η βλαχιά...μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε...μεγάλα παιδιά είστε όλοι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.