#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2013 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι βασικές παθογένειες του δημόσιου τομέαΔημόσιοι υπάλληλοι δεν είμαστε οι περισσότεροι και γι’ αυτό καμιά φορά γράφουμε υποκειμενικά γι’ αυτά που συμβαίνουν στο δημόσιο. Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε κουπί στον ιδιωτικό τομέα, δίνουμε αγώνα κάθε μέρα με τον εργοδότη προκειμένου να του αποδείξουμε ότι αξίζουμε να έχουμε τη δουλειά για την οποία μας πληρώνει.

Όσοι έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα αντιλαμβάνονται τι λέω χωρίς πολλά λόγια. Ένα μόνο πολύ σημαντικό: Ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση και την επιβεβαίωση της επάρκειας μας κάνει καλύτερους και λειτουργεί προς το συμφέρον και της επιχείρησης. Καλύτεροι υπάλληλοι, καλύτερο αποτέλεσμα.

Όχι ότι δεν υπάρχουν αδικίες και στον ιδιωτικό τομέα. Και διαπλοκή υπάρχει, και κυκλώματα, και «φιλικές» σχέσεις, και καρφώματα πίσω από την πλάτη. Όλα αυτά είναι άλλωστε ίδιον του ανθρώπου και δεν αλλάζει. Απλά, υπάρχει η αίσθηση της αξιοκρατίας στις περισσότερες των περιπτώσεων αν κυριαρχεί η καλή δουλειά, η επάρκεια, η γνώση του αντικειμένου, αν ο εργαζόμενος «ψάχνεται», αν φέρνει νέες ιδέες που θα κάνουν καλύτερη και αποδοτικότερη την εργασία. Και κανείς, βέβαια, δεν ισχυρίζεται ότι δεν επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, εκμετάλλευση, χαμηλοί μισθοί, απειλές, εκβιασμοί κ.λπ.

Πάμε τώρα στο δημόσιο τομέα, για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία. Και αφού έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα, η ΔΗΜΑΡ έκανε πίσω και θα φύγει ένας αριθμός υπαλλήλων, μπορούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο για το τι συμβαίνει στις  δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας. Δουλεύουν εκεί ξέρουν περισσότερα. Όσοι έχουν συναλλαγές με το δημόσιο έχουν μάθει από πρώτο χέρι τι γίνεται με τους υπαλλήλους.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τους τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους, που κάθονται, δε δουλεύουν, δεν εξυπηρετούν τον κόσμο, τα «παίρνουν» και άλλες πολλές κατηγορίες.

Κατ’ αρχάς κανείς δε μπορεί να κατηγορεί το σύνολο του δημοσίου για παθογένειες που μπορεί να αφορούν ένα μέρος αυτού. Δεν είναι όλοι τεμπέληδες, όπως και δεν είναι όλοι εργατικοί και καλοί υπάλληλοι. Παντού υπάρχουν και οι μεν και οι δε. Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δημόσιο είναι το βόλεμα. Η αίσθηση που έχουν ορισμένοι ότι ο κόσμος να χαλάσει η θέση θα τους περιμένει και το επόμενο πρωί. Χρόνια τώρα καμιά αξιολόγηση, κανένας ουσιαστικό κριτήριο για την εργασία κάθε δημοσίου υπαλλήλου. Πολλές φορές και κανένα κίνητρο ενώ είναι εντυπωσιακό και το εξής: Η ανέλιξη στο δημόσιο τομέα γίνεται τις περισσότερες φορές λόγω των χρόνων υπηρεσίας κι όχι επειδή κάποιος είναι καλός στη δουλειά του, αξιολογείται και κερδίζει θέσεις και χρήματα.

Έτσι, λοιπόν, στο δημόσιο οι πιο πολλοί εργαζόμενοι –αισθανόμενοι αυτή τη μονιμότητα με το έτσι θέλω- δε φέρνουν ιδέες, δεν ανοίγουν νέους δρόμους, δεν δημιουργούν και φυσικά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το αν η υπηρεσία θα γίνει καλύτερη μέσω της εργασίας των υπαλλήλων.

Κι επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων είναι έτσι, οι άλλοι, όσοι έχουν όραμα για τη δουλειά τους, σκέφτονται πατριωτικά και κάθε μέρα δίνουν τα πάντα για να γίνουν καλύτεροι και να κερδίσει και η υπηρεσία, αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν… εξωγήινοι. Και πολλές φορές απομονώνονται διότι «χαλάνε την πιάτσα».

Μετά, μάλιστα, και τις περικοπές που έχουν γίνει, κάποιοι έχουν γίνει ακόμη χειρότεροι. Εφαρμόζουν το δόγμα του Χότζα «κάνουμε ότι δουλεύουμε αφού κάνουν ότι μας πληρώνουν». Κι έτσι διαιωνίζεται ο άθλιος δημόσιος τομέας με όλα τα κακά που ξέρουμε όλοι μας.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στις απολύσεις και στο «ξεβόλεμα» αυτών που πίστευαν ότι «βρέξει – χιονίσει» θα πληρώνονται από το δημόσιο. Με τη βοήθεια πάντα των συνδικαλιστών (την άλλη μεγάλη πληγή) διαμαρτύρονται γιατί κάποιος είπε ότι θα αξιολογηθούν. Ουρλιάζουν γιατί κάποιοι τολμούν να σπάσουν το σπυρί και να πουν με ξεκάθαρα λόγια ότι δε μπορεί αυτό δημόσιο να είναι έτσι. Δε μπορεί εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να θεωρούν εαυτούς «μικρούς θεούς» που κανείς δε θα τους αγγίζει. Δε μπορεί επειδή εκμεταλλεύτηκαν οι περισσότεροι το πελατειακό σύστημα που έστησε το πολιτικό προσωπικό, να εργάζονται σε βάρος όσων μπήκαν στο δημόσιο αξιοκρατικά, με προσόντα που θα ζήλευαν στον ιδιωτικό τομέα, με καθημερινό έργο και με προσωπική κατάθεση ψυχής.

Κι επειδή τόλμησε ο Σαμαράς να πει ότι δε μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης να συνδέεται η θέση με τον εργαζόμενο, έπεσαν να τον φάνε οι δήθεν προοδευτικοί αριστεροί που το μόνο που θέλουν είναι να διατηρηθεί ένας γραφειοκρατικό κράτος για το οποίο θα δουλεύουν όλοι οι υπόλοιποι και θα πληρώνουν φόρους προκειμένου να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι «ο κόσμος να χαλάσει».

Καταργήθηκε η θέση; Δεν έχει νόημα η υπηρεσία; Δύο είναι οι δρόμοι για τον εργαζόμενο: Είτε κίνητρα για να αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο είτε αξιολόγηση, επανακατάρτιση και κάλυψη κάποιας άλλης θέση σε άλλη υπηρεσία.

Θα πει κανείς: Μα ποιος θα τα κάνει όλα αυτά σε μια Ελλάδα που επί 60 χρόνια οικοδομήθηκε πάνω στη σχέση «πολιτικός – ψηφοφόρος= ρουσφέτι=μια θέση στο δημόσιο».

Ποιος θα κάνει τις αξιολογήσεις; Δε θα επικρατήσει και στην περίπτωση αυτή το «δόντι», οι σχέσεις με τους συνδικαλιστές ή ακόμη και το «κάρφωμα» του συναδέλφου; Πράγματι έτσι είναι, όμως, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.

Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο. Την απαιτούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά με προσωπικό κόστος για να πάει μπροστά ο τόπος.

Την απαιτούν και χιλιάδες νέοι με απίστευτα προσόντα που περιμένουν στις ουρές της ανεργίας για μια θέση στον ήλιο.

Την απαιτούμε κι όλοι οι Έλληνες που δεν αντέχουμε άλλο αυτό το υδροκέφαλο κράτος, το αυτιστικό σύστημα που αναπαράγει την ανικανότητά του στις πλάτες όλων μας. Ίσως η κρίση είναι μια ευκαιρία για αλλαγή. Όχι για ανθρωποφαγία, αλλά για πραγματική μεταρρύθμιση.

Aριστερός Ψάλτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 14/04/2013 11:41:10

  "...Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δημόσιο είναι το βόλεμα...."

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δημόσιο είναι ότι δεν είναι (όπως και η υπόλοιπη χώρα) Κράτος.
  Δεν μπορεί να μου μιλάει για αξιολόγηση σε ένα χώρο χωρίς δομές πρόγραμμα στοχοθεσία και αξιολόγηση.
  Δεν μπορεί να μου μιλάει επιπρόσθετα οποιοσδήποτε δόμησε και διαμόρφωσε αυτό το χώρο για ίδιο όφελος.
  Δεν μπορεί σαν άλλος ποιητής φανφάρας να εξαγγέλλει τα αυτονόητα όταν όπου πάνε το πρώτο που κάνουν είναι να σέρνουν πίσω τους το πολιτικό τους γραφείο το διευθυντή του πολιτικού τους γραφείου και τους ψηφοφόρους τους.

  Ο Δημόσιος υπάλληλος είναι μόνιμος για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Ο πολιτικός προϊστάμενος λοιπόν ακόμα και τώρα σήμερα έστω ας καθορίσει το πλαίσιο ας ορίσει καθηκοντολόγιο και ας διώξει μετά.

  Δεν μπορεί να νουθετεί όποιος ψηφίζει το Νόμο 4142/2013 για αναδρομική κάλυψη προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ ή να προσλαμβάνει μέσο ΜΚΟ για το Δημόσιο με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ. Δεν μπορεί να απασχολούν συνταξιούχους και να με παίρνουν τηλέφωνα για να εκτελέσω τις εντολές τους και όταν δεν το κάνω να υπάρχει τρομοκρατία και πίεση.

  Αν θέλουν να υπάρχει αξιολόγηση λοιπόν γιατί δεν διώχνουν αύριο όλους τους Γ Γραμματείς με τους συμβούλους και τα γραφεία τους; Δεν έχουν Γ Διευθυντές; ...μεγαλύτερη εξοικονόμηση θα έχουν από 20,000 αποχωρήσεις...

  Μου μιλάνε για επίορκους και πειθαρχικά και μη λειτουργία; Ας νομοθετήσουν ...αντί να προσπαθούν να περάσουν τροπολογία για εξυπηρέτηση της κάθε Τράπεζας με εξαίρεση από το 10%...ότι αν το πειθαρχικό Α & Β δεν εκδώσει απόφαση εντός 90 ημερών απολύονται αυτοδίκαια τα μέλη του και ο Δ/ντης Διοικητικού.

  Δεν με ενδιαφέρει πλέον τι θα κάνουν στο Δημόσιο αν δεν σταματήσουν το δούλεμα. Το Δημόσιο δεν είναι πάνω από τη κοινωνία. Να τεθούν κανόνες και όρια και να φεύγει ο ανεπαρκής ο επίορκος και ο αχρείαστος. Αλλά μην με κοροϊδεύουν οι αρχιτέκτονες και διαμορφωτές του συστήματος.

  Η κοινωνία θέλει να της μιλήσει κάποιος με τη γλώσσα της αλήθειας και όχι με την εκ περιτροπής δέσμευση εν όψει επισκέψεων ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα τραβώντας γραμμούλες.

  • lazaros avatar
   lazaros @ Ο Ιθαγενής 14/04/2013 12:31:15

   έτσι ακριβώς ας ξεκινήσουν απο ψηλά τις απολύσεις,αλλά πολυ φοβάμαι πως θα την πληρώσουν αυτοί που δεν μπήκαν με ρουσφέτι.Ενας πολύ απλός τρόπος διαλογής υπαλλήλων είναι ο ΑΣΕΠ όπως έχει ειπωθεί πολλάκις.Όσοι διορίστηκαν ΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ΑΣΕΠ τοτε να μείνουν και μαλιστα να προαχθούν,όσοι τον παρέκαμψαν από τότε που υπάρχει να διωχτούν και αν χρειαζόμαστε νέες θέσεις αυτές να γίνουν με γραπτό ΑΣΕΠ.Είναι απλά τα πράγματα,αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι έλληνες πολιτικοί μας,γι αυτό πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε ντράβαλα και παλι θα γινει ο βρώμικος χαμος

   • leak avatar
    leak @ lazaros 14/04/2013 15:03:06

    Σωστοί και οι δυο. Γρήγορη και άμεση και δίκαια αξιολόγηση: Όσοι μπήκαν εκτός ΑΣΕΠ αυτόματα απολύονται. Μετράμε πόσοι χρειάζονται επιπλέον από αυτούς που θα μείνουν και προσλαμβάνουμε αυστηρά μέσω ΑΣΕΠ.
    Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει, δεν θα τα βάλει το σύστημα του Πασοκιστάν, που έχει στηθεί τόσα χρόνια, με τον ίδιο του τον εαυτό. Ήδη λένε ότι σημαντικότερο στοιχείο αξιολόγησης θα είναι ο χρόνος υπηρεσίας και η οικογένεια, άρα όλοι οι παλαιοπασόκοι.
    Ακόμα και να γινόταν η παραπάνω μου πρόταση πραγματικότητα, η αδικία δεν αναιρείται. Στον κύκλο του καθενός υπάρχουν "πασοκοι", βολεμένοι όλη τους τη ζωή, με μόνο προσόν τη "γλώσσα", που έχουν καταχραστεί το σύνολο των δανεικών που καλούμαστε όλοι να αποπληρώσουμε.
    "Θάνατος" στους πασόκους.

  • ion avatar
   ion @ Ο Ιθαγενής 14/04/2013 15:39:40

   Πραγματικά πολύ ουσιαστική παρέμβαση

  • maverick avatar
   maverick @ Ο Ιθαγενής 14/04/2013 16:53:34

   Όταν βασικές αρχές στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, είναι η ιεραρχία, η περιγραφή αντικειμένου, το προσοντολόγιο, η αξιολόγηση, τα κίνητρα, η επιβράβευση, ο πειθαρχικός έλεγχος, η στοχοθεσία και τόσα άλλα και για ευνόητους λόγους, οι εκάστοτε νομοθετούντες, δεν τα λαμβάνουν υπόψη, με πρόσφατο παράδειγμα την παντελή απουσία βαθμολογικών προαγωγών, ας δούμε πώς νομοθέτησαν οι «κύριοι» με το νόμο 4024/11, όπου στο άρθρο 28, παρ. 4, εξομοιώνονται υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους αντίστοιχους πτυχιούχους (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), ώστε όλα τα βύσματα με απολυτήριο λυκείου να ανήκουν στην ΠΕ κατηγορία, με ότι σημαίνει αυτό. Κατά τα άλλα, κάποιοι ομιλούν περί ιεραρχίας, αξιολόγησης, αποτελεσματικότητας και άλλες πολλές φαμφάρες.

 2. κάποιος avatar
  κάποιος 14/04/2013 12:06:12

  Έτσι, λοιπόν, στο δημόσιο οι πιο πολλοί εργαζόμενοι –αισθανόμενοι αυτή τη μονιμότητα με το έτσι θέλω- δε φέρνουν ιδέες, δεν ανοίγουν νέους δρόμους,

  Υπάρχει ένα λάθος σε αυτή την σκέψη.
  Το δημόσιο δεν είναι μαγαζί με 5 υπαλλήλους και δεν πρέπει να συγκρίνεται με τέτοια. Απασχολεί 700000 ανθρώπους.
  Σε οποιαδήποτε τόσο μεγάλη επιχείρηση (και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δημόσιο δεν είναι επιχείρηση) δεν ανεβαίνουν ιδέες από κάτω προς τα πάνω, δεν αναλαμβάνει κανένας πρωτοβουλίες αλλαγής των δομών, αλλά υπάρχουν αυστηρές ιεραρχικές δομές και πρωτοκολλά λειτουργίας.
  Εκεί πάσχει το δημόσιο. Οτι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την καθιέρωση αυτών των διαδικασιών με τις οποίες θα λειτουργεί (κατά το δυνατόν για έναν τόσο μεγάλο οργανισμό) ορθά το δημόσιο, είναι στην καλύτεροι περίπτωση άσχετοι και στην χειρότερη αποφασισμένοι να κάνουν το δημόσιο δική τους επιχείρηση.
  Μιλάω φυσικά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, το οποίο δεν προσπαθεί να κάνει το δημόσιο πιο αποτελεσματικό, αλλά το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο μικροπολιτικής. Και ταυτόχρονα, δεν σκέφτεται πως θα το κάνει καλύτερο χαράζωντας πολιτική, αλλά γράφει νόμους και βγάζει εγκυκλίους πάντα αντιδρώντας σε κάποιο περιστατικό και ποτέ οργανώνοντας. Ετσι, η γραφειοκρατία, που είναι απαραίτητη σε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό, αντί να βοηθάει την λειτουργία του δημοσίου, την αποδιοργανώνει, μιας και ο μέσος υπάλληλος πρέπει να εφαρμόσει πολλές και αντιφατικές πολιτικές, εκφρασμένες πάντα από τις περιβόητες εγκυκλίους.

 3. lazaros avatar
  lazaros 14/04/2013 12:39:26

  δεν ξέρω αν το είδες στο άλλο νήμα γι αυτό το παραθέτω και εδώ...
  τα πραγματα ειναι απλά,υπάρχει γραπτός ΑΣΕΠ εδώ και χρόνια,κόσμος σκίστηκε και πάλεψε με δυσμενείς αναλογίες για τον διορισμό και πέτυχε,αξιοκρατικά,όταν άλλοι γλύφαν κατουρημένες βουλευτικές ποδιές,Οποιος τον παρέκαμψε και μιλάω από τότε που υπάρχει να διωχτεί και τέλος.όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις..Και απο δω και πέρα όποιος διορίζεται πάντα μέσω γραπτού ΑΣΕΠ...κατόπιν να γίνει και αξιολόγηση στην δουλειά,στην αποτελεσματικότητά του,αλλά την νύμφη πρέπει να την πληρώσουν τα ρουσφέτια,οι επίορκοι,οι λουφαδόροιμην πουλάμε τρέλα δεν γίνεται να την πληρώσει ο τύπος που ξημεροβραδιαζόταν πάνω στα βιβλία και διορίστηκε με κάτι τρομακτικές αναλογίες εναντίον του και να τον εξομοιώσουμε με τον γλύφτη και "το παιδί" του κομματικού σωλήνα..

 4. lazaros avatar
  lazaros 14/04/2013 13:32:51

  να ξεκαθαρισω πως δεν ειμαι δημοσιος υπαλληλος...αλλα κατανοω πως το δημοσιο ειναι βασικος κρικος για την οικονομια μας και εχω εξυπηρετηθει πολλακις ιδιως απο παιδια που περασαν με ΑΣΕΠ αψογα,ενω εχω αντιμετωπισει φοβερη αδιαφορια απο αλλους συνηθως παλιους...

  απο την υπαρξη ΑΣΕΠ και μετα τα παμε,μοναδικο κριτηριο ο γραπτος ΑΣΕΠ..οποιος διοριστηκε με αυτον μενει,οι αλλοι απολυση και προσλαμβανουμε νεους μεσω γραπτου ΑΣΕΠ...
  για τους διορισθεντες προ ΑΣΕΠ ,περιοδος στην οποια γινεται μεγαλος χαμος κακα τα ψεμματα, ε το πραγμα θα παει βασει προσοντων...π.χ οι πτυχιουχοι θα μεινουν,οι του εξαταξιου θα αποχωρησουν(εδω ισως χρειστει γραπτος ΑΣΕΠ για την διαλογη) με εθελουσια η τι..μεχρι να συμπληρωθει ο αριθμος απολυσεων..οι διορισμοι που θα χρειαστουν απο δω και περα πρεπει να γινονται παντοτε βασει γραπτου ΑΣΕΠ...οι υπαλληλοι της βουλης (ειδικη περιπτωση)δεν πρεπει να ειναι μονιμοι,αλλα για οσο διαρκει η θητεια του βουλευτη στο γραφειο...και οι λιγοτεροι δυνατοι...
  επισης πρεπει να αλλαξουν οι ανωτατοι υπαλληλοι ιδιως σε υπηρεσιες που χωλαινουν..μιλαω για γ.γ ,διευθυντες κτλ

  αφου γινει αυτη η διαλογη και περασουν πολλαα χρονια ,οποτε δεν θα υπαρχει υποψια ρουσφετιου μεσα στο δημοσιο,ενω φυγει και η γενια πολιτικων που εμαθε με αλλους τροπους(για να το πω κομψα) στα νταλαβερια με τους διορισμους και το δημοσιο...τοτε μπορει να γινει και προφορικη και αλλη αξιολογηση στα προτυπα δυτικου ευρωπαικου κρατους...

  μεχρι τοτε τιποτα γιατι ζουμε στην ελλαδα της διαπλοκης και του ρουσφετιου...
  ολα τα αλλα ειναι προφασεις εν αμαρτιαις τα παραπανω ειναι ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ...δεν ειμαστε προβατα να μας παραμυθιαζουν οι πολιτικοι,αυτα που ξεραν να τα ξεχασουν.-

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ lazaros 14/04/2013 14:19:46

   Φίλε μου χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης λυπάμαι αλλά έχεις άδικο.
   Γιατί δεν μπορείς να εξομοιώνεις τα πάντα με γραπτές εξετάσεις.
   Αν θέλω ένα μαρμαροτεχνίτη θα μου δώσει γραπτές εξετάσεις;
   Αν θέλω ένα συντηρητή θα μου δώσει γραπτές εξετάσεις;
   Αν θέλω εργάτες ανασκαφών;
   Αν μετά από είκοσι χρόνια κάνει μεταπτυχιακό και αιτηθεί μετάταξη θα τον διώξω γιατί είναι εκτός γραπτών εξετάσεων; ...τότε ακυρώνω την επιμόρφωση...
   Αν πετάξω έξω την πείρα και κρατήσω μόνο τις γραπτές εξετάσεις σε βεβαιώνω ότι σε πολλούς τομείς θα κλάψουν μανούλες και η χώρα θα καταρρεύσει...άσε που όλοι οι στρατιωτικοί / σώματα ασφαλείας / και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έφυγε.
   Το ΑΣΕΠ ήταν και λυπάμαι που το λέω μια σοφή σκέψη για να μπει ένας φραγμός στις κλαδικές αλλά δεν εξελίχθηκε και έχει γίνει ανέκδοτο για όσους ξέρουν...όποιος εισαγγελέας διαφωνεί ας ελέγξει το ΠΔ 164...
   Πλέον ξέρεις ότι η καταπληκτική Κυβέρνηση προσλαμβάνει στο Δημόσιο μέσο ΜΚΟ ή με δαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ;

   Μόνο αν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο προυπολογισμός στοχοθεσία αποτελέσματα και αξιολόγηση μπορείς να ελπίζεις ότι το 70% αξίζει...και σου βάζω τόσο ποσοστό γιατί παραπάνω μιλάς για κοινωνία αγγέλων.

   • lazaros avatar
    lazaros @ Ο Ιθαγενής 14/04/2013 17:15:09

    ο γραπτος ΑΣΕΠ μπορει να μην ειναι πανακεια,αλλα ειναι οτι καλυτερο διαθετουμε σε μια χωρα διεφθαρμενη με πολιτικους που διοριζαν απο την πισω πορτα...ειναι οτι καλυτερο αυτην την στιγμη,γι αυτην την χωρα.
    το πρωτο που πρεπει να μας απασχολει ειναι να μην υπαρχουν ατομα μεσα στο δημοσιο με βουλευτικες πλατες που λειτουργουν δικην ντβτζη(στυλ "δεν με κουναει κανεις απο την θεση μου σας γραφω ολους")
    με τον γραπτο ΑΣΕΠ(αυτα για ΜΚΟ και δεν συμμαζευεται δεν τα ξερω και δεν ξερω γιατι ποσοστο μιλαμε,προφανως για σταγονα στον ωκεανο,μιλαω παντα για τον γραπτο πανελληνιο διαγωνισμο μεσω ΑΣΕΠ(γιατι υπηρχαν και φωτογραφικες διαταξεις με ατομα διορισμενα μεσω ΑΣΕΠ αλλα ανευ γραπτου διαγωνισμου) αντικειμενικοτατο,αξιοκρατικοτατο οπως οι πανελληνιες)...
    οι δουλειες στο δημοσιο ειναι κατα 90% δουλειες γραφειου...πολλες απο αυτες γινηκανε απλα για να μπουνε ημετεροι...εγω τα παιδια που ζοριστηκαν(και ξερω πολλα τετοια) να περασουν με γραπτο ΑΣΕΠ,τα εχω σε τεραστια εκτιμηση και δεν διανοουμαι ουτε να δω εστω ενα ατομο απο αυτα εκτος ΔΗμοσιου(ηδη ξεδιαντροπα τους μειωσαν παρα πολυ αναλογικα τους μισθους τους συγκριτικα με τους παλιους βλ εκπαιδευτικοι νεοι)...οι απολυσεις να ξεκινησουν απο επιορκους,κοπανατζηδες και απο τα ρουσφετια που παρεκαμψαν τον ΑΣΕΠ απο τοτε που υπαρχει...
    αλλωστε ο καθενας μας που δουλευει περασε εξετασεις στα πανεπιστημια ως επι το πλειστον γραπτες..ε με γραπτες μπηκαν πολλα ατομα,απλα αλλα μπηκαν δια της τεθλασμενης...αυτα αλε ..τοσο απλα..αλλος τρωει τις σαρκες τους δυο χρονια για να διοριστει ενας στους 50 με γραπτο διαγωνισμο και αλλος γλυφει και εχει μπαρμπα απο την κορωνη,ειναι ντροπη και μονο να σκεφτουμε να τους εξομοιωσουμε..ΑΙΣΧΟΣ

    η εμπειρια αποκταται συν τω χρονω δεν μιλαμε για δουλειες τυπου ΝΑΣΑ,σιγα πια,νισαφι..
    τωρα για οσους δεν εχουν προσοντα ε ενα σχολειο το βγαλανε και αυτοι ας εξεταστουν σε γενικες γνωσεις...
    αναγνωριζω ωστοσο πως υπαρχουν ειδικοτητες που δεν παιρνει ΑΣΕΠ π.χ αστυνομικοι,στρατιωτικοι..προφανως δεν μιλαω γι αυτες τις εξαιρεσεις ...αν και στον στρατο απαιτειται και εκει αναδιαρθρωση εχουμε περισσοτερους ταξιαρχους απο οτι η αμερικη...κατα τα αλλα μην δυιλιζουμε τον κωνωπα...κοινη λογικη χρειαζεται,αν δεν την θελουμε μπορουμε να καταφυγουμε σε οποιεσδηποτε προφασεις(γενικα μιλαω)..
    να φυγουν τα πολιτικα βιλαετια απο το δημοσιο,να μεινουν οι αξιοκρατικα διορισμενοι,για τους προ ΑΣΕΠ τα παμε(δεν λεω πως ολοι μπηκαν στο αλλιως ή ειναι χαλια)...
    οταν περασει μια γενια τοτε πολυ ωραια μπορουμε να μιλησουμε και αξιολογηση αποτελεσματικοτητας,θα εχει σπασει ο δεσμος δημοσιου κομματων και τοτε κανουμε οσες αξιολογησεις αποτελεσματικοτητας θελουμε...

    τα πραγματα ειναι απλα,πολυ απλα...
    οι πολιτικοι μας ομως δεν τα βλεπουν ετσι για ευνοητους λογους.Εμεις ομως δεν τρωμε κουτοχορτο,ουτε ο λαος.Εδω καναν αγωνα για τους επιορκους,φανταστειτε με την "αξιολογηση" που ευαγγελιζονται τι εχει να γινει...τα "δικα μας παιδια" στον αφρο και οποιον παρει ο χαρος τους αλλους..ντροπη
    γραπτος ΑΣΕΠ.-

    • lazaros avatar
     lazaros @ lazaros 14/04/2013 17:51:07

     παρεπιπτόντως το μεταπτυχιακό έδινε μόρια στον γραπτο ΑΣΕΠ και εν παση περιπτώσει προφανως ο κατοχος του θα ειχε τοσες γνωσεις για την δουλεια που δεν θα ειχε προβλημα να ανταπεξελθει σε εναν διαγωνισμο σχετικο με τον τομεα του με πτυχιουχους...ή μηπως θα ειχε;

   • lazaros avatar
    lazaros @ Ο Ιθαγενής 14/04/2013 17:37:17

    και τελικα πολυ απλα για να μην το κουραζουμε για να παρεις το πτυχιο σου η αξιολογηση σου ηταν γραπτη σε ποσοστο 95% ναι ή ου;ναι για το 99% των αποφοιτων..ενα το κρατουμενο
    υπαρχουν παρα πολλες χιλιαδες που διοριστηκαν με γραπτο πανελληνιο ΑΣΕΠ,διαβαζοντας σαν τα σκυλια και προσπαθωντας να προσπελασουν δυσμενεις αναλογιες του τυπου ενας στους δεκα και ενας στους 50..ναι ή ου; ναι..δυο τα κρατουμενα λοιπον
    απεναντιας υπαρχουν και φωτογραφικες διαταξεις(χωρις ασεπ,ή και με ασεπ προφανως οχι γραπτο και παντως δια της τεθλασμενης) υπαρχουν οι στρουθοκαμηλοι και αυτοι που γλυψαν και μπηκαν ακοπα στο δημοσιο;ειναι πολλες χιλιαδες;ναι ή ου; ναι ,ακομα ενα κρατουμενο
    ειναι στην μεγαλη πλειοψηφια δουλειες γραφειων αυτες στο δημοσιο;και παντως δουλειες για τις οποιες προυπηρξε γραπτη αξιολογηση σε πανεπιστημιο ή ΑΣΕΠ ή θα μπορουσε να γινει;ναι ή ου; ασφαλως ναι και παντως και οσοι δεν εχουν προσοντα βγαλαν ενα σχολειο κατι βγαλαν και σε αυτους μπορουσε να γινει γραπτη αξιολογηση...
    μιλαμε για τιποτα πολυπλοκες θεσεις;για φοβερα εξειδικευμενη δουλεια που αποκταται εμπειρικα στην πλειοψηφια των θεσεων του δημοσιου;που δεν μπορει να αποκτηθει συντομα; ε οχι!μην τρελαθουμε


    εξαιρεσεις υπαρχουν(αστυνομικοι κτλ σημειωσες καποιες)

    και σε ρωτω με δεδομενα τα παραπανω και με δεδομενη την αρρηκτη διασυνδεση κομματων με δημοσιο,τα πολιτικα βιλαετια μεσα στο δημοσιο που ουδεις τους κουνα ή τους ελεγχει καθως εχουν πλατες...με δεδομενα ολα αυτα εσυ θες να απολυθει ατομο απο τις χιλιαδες των ανθρωπων που ξεσκιστηκαν δυο χρονια να διαβαζουν; δεν υπαρχουν αντιστοιχα ακομα περισσοτερες χιλιαδες της λουφας και του δοντιου απο τις οποιες μπορουν ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να προελθουν οια πολυσεις; το πρωτο ειναι να φυγουν τα ρουσφετια...ΜΕΤΑ θα ρθει και η αξιολογηση αποτελεσματικοτητας οταν γινει η διαλογη...

    γιατι το κουραζουμε φιλε μου; ειναι δυνατον να συζηταμε τα αυτονοητα;
    οι πολιτικοι οφειλουν να συμμορφωθουν...παει και τελειωσε!αυτοι ομως ουτε τους επιορκους δεν απολυουν θα απολυσουν τα ρουσφετια τους;

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 14/04/2013 13:47:49

  Σου απάντησα στο άλλο νήμα: αξιολογείς το αποτέλεσμα / τη δουλειά ή την είσοδο;

 6. Νίκος Ευστρατίου avatar
  Νίκος Ευστρατίου 14/04/2013 13:49:30

  Πολύς λόγος γίνεται για τον ΑΣΕΠ, πολύς λόγος γίνεται για διορισμό βάσει προσόντων, και ξεχνάμε το βασικό: μπορεί έναν εργοδότη να τον ενδιαφέρει να προσλαμβάνει βάσει προσόντων, περισσότερο όμως τον ενδιαφέρει αυτοί που προσέλαβε να είναι αποδοτικοί, τον ενδιαφέρει ανά πάσα στιγμή το προσωπικό του να "πιάνει" καλό βαθμό σε τυχόν αξιολόγηση. Από τη στιγμή που στην Ελλάδα όλα ήταν και είναι και πιθανότατα θα είναι πολιτική και ρουσφέτι, η μονιμότητα είναι μια δικλείδα ασφαλείας. Και, σε πολλές περιπτώσεις, η εμπειρία είναι όχι απλά χρήσιμη αλλά και απολύτως απαραίτητη. Άρα, δεν πρέπει να κινούμαστε προς την κατεύθυνση του να διώξουμε τους παλιούς για να φέρουμε νέους, αλλά στο να τους αξιολογήσουμε ΟΛΟΥΣ, παλιούς και νέους, και να κρατήσουμε όσους αποδίδουν. Ο δημόσιος υπάλληλος σε πολλές (ή αν θέλετε στις περισσότερες) περιπτώσεις πρέπει να έχει μια τέτοια ασφάλεια (που του δίνει η μονιμότητα), ασφάλεια που όμως να μη λειτουργεί ως βόλεμα. Και, γνωρίζοντας ότι πολλές φορές οι εκθέσεις αξιολόγησης ή οι προσωπικές συνεντεύξεις ή η βαθμολογία του αμέσως προϊσταμένου δεν είναι αντικειμενική, θεωρώ ότι ο μόνος αντικειμενικός τρόπος είναι οι γραπτές εξετάσεις ανά τακτά διαστήματα, εξετάσεις στις οποίες μία αποτυχία θα μπορούσε να σημάνει υποχρέωση σε επανεξέταση με ποινή αποτυχίας μια ενδεχόμενη μετάθεση / υποβιβασμό ή μια μικρή μείωση αποδοχών, δύο και πλέον αποτυχίες θα μπορούσαν να σημάνουν μεγαλύτερη μείωση ή και απόλυση. Λογικό και ευνόητο είναι ότι σε τέτοιες εξετάσεις μπορεί να υπάρχει σκέλος με γενικά θέματα κατά κατηγορία ΥΕ/ΔΕ/ΤΕ/ΠΕ/Θέσεις ευθύνης, και σκέλος με ειδικότερα θέματα σχετικά με το άμεσο και με το ευρύτερο εργασιακό αντικείμενο στο οποίο θα μπορούσαν να εξετάζονται, π.χ., οι έχοντες τουλάχιστον διετή και πλέον προϋπηρεσία. Οι επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ πρέπει να προσλαμβάνονται ως μόνιμοι, και θα μπορούσαν να έχουν (ή να ... μην έχουν) μια μικρή περίοδο χάριτος σε ό,τι έχει να κάνει με τις γενικές εξετάσεις (π.χ. 3-4 χρόνια), αλλά όχι σε ό,τι έχει να κάνει με τις ειδικότερες εξετάσεις.

 7. katalytikos avatar
  katalytikos 14/04/2013 15:18:18

  Είναι σίγουρο ότι η αναβάθμιση του δημοσίου είναι πλέον θέμα ωρών!!!
  Από πρόσφατη εμπειρία, φοβερή και μη αναμενόμενη επιτυχία έχει το μέτρο ελέγχου των κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων.
  Ο φόβος της απόλυσης ανάγκασε τους ¨ξενιτεμένους¨ υπαλλήλους να επιστρέψουν αφθορί και παραχρήμα.

  Η εικόνα όπως εμφανίζεται σήμερα:
  Με τραίνα, πατίνια, πλοία, jet ski, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ακόμη και με άλογα του ΙΚΕΑ, επιστρέφουν από τα μέρη που την είχαν κάνει!!
  Με ζωντανές συνδέσεις τα κανάλια (MEGA, SKAI, CNN, AL JAZEERA, BBC, DW , κά) καλύπτουν το γεγονός. Από τις δηλώσεις των ¨κοπανατζήδων¨ προκύπτει ότι η πλειοψηφία παρα-θέριζε στις Μπαχάμες, στα Μπαρμπάντος και στις Άλπεις. Λίγοι είχαν επιλέξει Ασία, Άπω Ανατολή, Ωκεανία και ένας μόνο δήλωσε Παγκράτι.

  Οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα γραφεία είναι άκρως συγκινητικές. Συνάδελφοι που είχαν χαθεί χρόνια, τώρα με άσπρα μαλλιά, φιλιούνται και αγκαλιάζονται. Ζητούν να μάθουν τι έγινε στα χρόνια που πέρασαν, πώς μπήκαμε στο ευρώ, αλλά όταν ακούνε για την κρίση τους Γερμανούς και το μνημόνια κλαίνε μα αναφιλητά.
  Οι διευθυντές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δηλώνουν με πειστικό τρόπο ότι πέφτουν από τα σύννεφα διότι δεν γνώριζαν ότι είχαν τόσους πολλούς υπαλλήλους στην ξενιτιά!!!
  Ήδη παρατηρείται έλλειψη χώρου στις δημόσιες υπηρεσίες.
  Οι υπάλληλοι σαν σταφύλια κρέμονται σε περβάζια, παρτέρια και πολυελαίους. Κάποιοι αρμόδιοι δηλώνουν ότι ¨δεν μας έφταναν οι ουρές των συνταξιούχων και των ανέργων έχουμε τώρα και τους κοπανατζήδες¨.
  Είναι φυσικά αδύνατον λόγω της κρίσης να βρεθούν κονδύλια για νέα κτίρια, γραφεία, καρέκλες, φοριαμούς, καλογέρους, συραπτικά και χαρτί υγείας !!! Άμεσα λοιπόν αποφάσισαν, να μοιράσουν ηλεκτρικές, αλλά και χειροκίνητες συσκευές ξυσίματος ώστε να μην βγάλουν τα μάτια τους από την εκτόξευση σαϊτών
  Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε!!!
  Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να σκεφτεί κάποιος αυτή την επαναστατική ιδέα αναβάθμισης του δημόσιου τομέα???
  Ή
  Μήπως μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί???

 8. Dimitris avatar
  Dimitris 14/04/2013 15:30:13

  Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ απο το 2004 και μετά με τα κόλπα του Παυλόπουλου κάθε άλλο παρά αξιοκρατικές ήταν. Εκτός από την συνέντευξη, είχαμε και τις φωτογραφικές προκηρύξεις που αφορούσαν ήδη υπηρετούντες συμβασιούχους και μόνο. 'Ετσι, ένας οργανισμός ή φορέας του Δημοσίου προκήρυττε π.χ 100 θέσεις αλλά ως απαραίτητη προυπόθεση συμμετοχής έθετε την προηγούμενη εμπειρία 2 ή 3 χρόνων στην αντίστοιχη θέση (ανάλογα με το χρόνο που είχαν απασχοληθεί εκεί οι πελάτες-συμβασιούχοι είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου είτε έργου).

  Ακόμα, υπήρχε και το πλέον πελατειακό μέτρο της πρόσθετης μοριοδότησης κατά 50% του χρόνου εμπειρίας για τους συμβασιούχους του Δημοσίου τομέα. Τουτέστιν, αν για την πλήρωση μια θέση νοσοκόμας έκαναν αίτηση δύο υποψήφιες με τα ίδια ακριβώς προσόντα (βαθμό πτυχίου, μεταπτυχιακό, γλώσσες, ίδιο χρόνο εμπειρίας) αλλά η εμπειρία της μίας ήταν σε δημόσιο νοσοκομείο και η εμπειρία της άλλης σε αντίστοιχη θέση ιδιωτικού η πρώτη έπαιρνε τη θέση αφού ο χρόνος εμπειρίας της προσαυξανόταν κατά 50%!!!!!

  Όλα αυτά κατάργηθηκαν με το νόμο του 2009 (Ραγκούσης) για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.

  • lazaros avatar
   lazaros @ Dimitris 14/04/2013 17:22:10

   εξυπακουεται παιδια υπηρξαν και παρεκκλισεις στον κανονα...υπηρξαν φωτογραφικες διαταξεις σε διορισμους μεσω ΑΣΕΠ ,υπηρξαν προφορικες γελοιοτητες...ειναι γνωστα αυτα

   εχω ηδη σημειωσει πως αναφερομαι στον γραπτο πανελληνιο ΑΣΕΠ διχως παρεκκλισεις εκ του πονηρου

   φερ ειπειν οι εκπαιδευτικοι που μπηκαν μεσω ΑΣΕΠ,μπηκαν αξιοκρατικοτατα ,διαβαζοντας κτλ...αυτοι και πολλοι αλλοι που αξιολογηθηκαν γραπτως πρεπει να ειναι ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ...
   αλλιως αν αρχιζουμε να διυλιζουμε τον κωνωπα συντομα θα δουμε τα ρουσφετια να παρελαυνουν ανενοχλητα στα γραφεια και τους ανεξαρτητους και αξιοκρατικα διορισμενους που πλεον δεν ειναι λιγοι,ειναι παρα πολλες χιλιαδες στην απ εξω...εδω εμμενω...και πιστευω καθε καλοπροαιρετος ανθρωπος συμφωνει,για να μην τρελαθουμε δηλαδη...
   αλλα να δω τους πολιτικους,που δωσαν τοσο αγωνα για τους επιορκους τι θα κανουν..υποψιαζομαστε υποθετω ολοι τι θα συμβει...

   • maverick avatar
    maverick @ lazaros 16/04/2013 01:07:12

    Κατανοώ το ενδιαφέρον σου, για αυτούς που προσελήφθησαν στο δημόσιο, μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο οποίος προς χάριν του διαλόγου θα δεχτούμε ότι είναι αδιάβλητος (επιτροπές καθηγητών που επιλέγουν τα θέματα, βαθμολόγηση γραπτών κλπ), επειδή όμως είναι εξόφθαλμο το ενδιαφέρον σου, για τους καθηγητές οι οποίοι προσελήφθησαν μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, θα σε ρωτήσω το εξής: εκεί δεν υπήρχε επιπλέον μοριοδότηση, για αυτούς που είχαν εργαστεί ως αναπληρωτές; Αυτή δεν είναι φωτογραφική διάταξη; Για να μην τρελαθούμε επιτέλους, με την υποκρισία κάποιων, "καθηγητών", που μας κουνάνε και το χέρι!

 9. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 14/04/2013 18:16:13

  Συγνώμη αλλά μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα:

  εσύ μου μιλάς για την είσοδο.
  και εγώ μιλάω για την αξιολόγηση της δουλειάς της προσφερόμενης εργασίας.

  Η αποδοτικότητα από ποιο από τα δύο γίνεται;

  ΥΓ

  είμαι σε ένα χώρο / υπουργείο που μόνο το 30% είναι η εργασία γραφείου για να μην μιλήσω για ιατρικό και νοσηλευτικό κλάδο.
  Ακόμα και η δουλειά γραφείου όμως πάρε ένας απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής ή της Κοινωνιολογίας που ελέω μεταπτυχιακού + ΑΣΕΠ είναι στο ΓΛΚ ...λυπάμαι αλλά τον ΔΕ λογιστή / εφοριακό θα επιλέξω προσωπικά και ας πληγώνω
  τους συναδέρφους πτυχιούχους.

  • lazaros avatar
   lazaros @ Ο Ιθαγενής 14/04/2013 23:01:37

   τα ειπα ολα ...οποιος εχει ματια βλεπει,τα επιχειρηματα του ενος και του αλλου και κρινει..τιποτα αλλο...
   εδω εχουμε ατομα που μπηκαν απο την πισω πορτα και απο την στιγμη που θελουμε να διωξουμε ατομα θα αρχισουμε απο αυτους και απο τους επιορκους...κοινη λογικη

 10. Γεωργία avatar
  Γεωργία 14/04/2013 18:25:21

  Για εκείνους που ακόμη τρέφουν αυταπάτες, η υποταγή του κράτους και της πολιτικής του στους δανειστές με το πρόσχημα της διάσωσης της χώρας εξυπηρετεί αυτό το είδος της οικονομικής – τεχνοκρατικής σκέψης.

  Και για όσους αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν τη ζοφερή αλήθεια: Πως έχουν ακόμη μπροστά τους πολλά χρόνια λιτότητας, καθώς οι περικοπές των μισθών και η συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών δεν φαίνεται να τους βγάζουν από την κρίση, αυτό που ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν χαρακτηρίζει «αυταπάτη της λιτότητας».

  Η χώρα μπορεί να σωθεί μας λένε… αυτοί που εκπροσωπούν την οικονομική – τεχνοκρατική σκέψη.
  Αρκεί να κλείσει… το κράτος.

  Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τα αυτονόητα κάθε σύγχρονου κράτους, ανεξάρτητα αν είναι μεγάλο ή μικρό:
  - καλή νομοθέτηση, δηλαδή νομοθεσία σαφής, εφαρμόσιμη, με ξεκάθαρους στόχους
  -απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών,
  -αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων των δημόσιων υπηρεσιών,
  -περιγράμματα θέσεων για κάθε δημόσιο υπάλληλο,
  -διαρκής αξιολόγηση των κρατικών λειτουργιών,
  -συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις.

  Φυσική συνέπεια των προηγούμενων θα ήταν, εξάλλου, η ελάφρυνση των δικαστηρίων από χιλιάδες περιττές υποθέσεις, άρα η αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, αντί για τις σημερινές καθυστερήσεις που συνιστούν αρνησιδικία.
  Επίσης, λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση των γραφειοκρατικών βαρών, άρα δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

  Χιλιοειπωμένα και αυτονόητα, ωστόσο αντί γι’ αυτά κράτος και κοινωνία αναλώνονται σε έναν άγονο διάλογο για το πόσες χιλιάδες υπάλληλοι περισσεύουν.

 11. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 14/04/2013 19:34:22

  Οι βασικές παθογένειες του Δημόσιο τομέα είναι MIA - η Βασική Παθογένεια του Δημόσιου τομέα και τα παρελκόμενα της- , η καχεκτικότητα της Δημοκρατίας μας.

  Τα αίτια της γνωστά, αυτά που επέβαλλαν ένα μοντέλο ανάπτυξης κατά το οποίο το Σύνταγμα ήταν και Παρα-Σύνταγμα, το κράτος και παρακράτος , η διαπλοκή Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα η οποία κια παρήγαγε παρασιτισμό ως μόνιμο σχήμα στρέβλωσης της λαικής θέλησης .

  Απόρροια του συμπλέγματος αυτού η κρατική γραφειοκρατία, ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός, το πελατειακό και συντεχνιακό κράτος, η διαφθορά.

  Σε όσα σωστά έχουν ειπωθεί και εντάσσονται στο σχήμα παρεμβάσεις άνωθεν για την εξυγίανση του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης θα ήθελα να προσθέσω πως η βασική αλλαγή η οποία κια πρέπει να πραγματωθεί να αφορά τον εκδημοκρατισμό του.

  Σε αυτό το σημείο συμβαίνει κάτι οξύμωρο όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα του ελάχιστοι προχωρούν στην εμβάθυνση της έννοιας αυτής και δυστυχώς ακόμα πιο ουτοπική εμφανίζεται η πραγμάτωση της και τούτο γιατί απαιτείται εκδημοκρατισμός τόσο της Κοινωνίας μας όσο και εκδημοκρατισμός του πολιτικού μας συστήματος.

  Ο δημόσιος τομέας ως σήμερα υφίσταται στην Ελληνική κοινωνία αποτελεί την έκφραση και των δύο ανωτέρω ενω παράλληλα καταδεικνύει την αναντιστοιχία κράτους και κοινωνίας πολιτών.Το βάθος, η πολυπλοκότητα ,η ποιότητα και η ένταση της κρίσης που βιώνουμε σήμερα καθιστούν αναγκαίο τόσο τον επανακαθορισμό της σχέσης της κοινωνίας με το κράτος όσο και τον εκδημοκρατισμό και την διαφάνεια του πολιτικού μας συστήματος,.Μόνον έτσι θα παραχθεί ένα σύγχρονο θεσμικό εποικοδόμημα .

  Σε ότι αφορά τον Ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα οι παθογένειες του είναι απείρως μεγαλύτερες απο αυτές του Δημόσιου τομέα.Η Κρίση που βιώνουμε σήμερα έχει ρίζες βαθιές και σε αυτόν.Αν ο ιδιωτικός τομέας ήταν υγιής η Ελλάδα θα άντεχε στην κρίση, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε τόσο για κρίση δημοσιονομική όσο κα ιγια κρίση χρέους.Δυστυχώς για ευνόητους λόγους η πολιτική μας σκέψη δεν προσανατολίζεται πρός τα εκεί

  Το έχω ξαναγράψει η Αριστερά αν και δεν βρέθηκε ποτέ στην ΕΞουσία στην Ελλάδα εντούτοις φέρει σημαντική ευθύνη για την σημερινή κρίση εξαιτίας του γεγονότος πως με την στάση της υποβοήθησε στην διαιώνιση της καχεκτικότητας τόσο του πολιτικού μας συστήματος, του κράτους κια της κοινωνίας

 12. Nik avatar
  Nik 14/04/2013 22:28:46

  Ας τους βάλουν οι πάτρονες με μέσο. Ας του πληρώνουμε χρυσούς. Το αίνιγμα είναι άλλο: γιατί ταλαιπωρούν τον κόσμο και δεν τον αφήνουν να κάνει δουλειά! Γιατί δεν βολεύονται σε μιαν άκρη παύοντας να ξεστομίζουν εκείνο το σαδιστικό "δεν γίνεται". Αυτό είναι το ζητούμενο, τα υπόλοιπα έπονται.

 13. kat avatar
  kat 14/04/2013 23:04:35

  Ωραία... Ξαναμαζεύουμε τον κομματικό στρατό στην στρούγκα γιατί είχε λακίσει , για να προστατευτεί απο πιθανή απόλυση, και στέλνουμε 15.οοο τουλαχιστον
  κομματόσκυλα να γραφτούν σε ΜΚΟ για να τα προσλάβουμε. Λαμπρά...
  Αντε γιατί οι ψηφοφόροι είχαν αρχίσει να λοξοκοιτούν..

 14. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 15/04/2013 09:31:14

  Πάλυ στο ίδιο έργο θεατές!! Οι απολύσεις στο δημόσιο είναι το σκαλοπάτι γιά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα ,ανάλογα με την διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  Οτι γίνεται χρόνια τώρα στον ιδιωτικό τομέα δηλ εργαζ΄μενοι πολλών ταχυτήτων,ετσι θα γίνει και ο ΔΣ. Ο απλός υπάλληλος θα έχει συμβάσεις τυπου ΜΚΟ,χωρις μονιμότητα,χωρις προαγωγές,χωρίς εξέλιξη.Οι "καλές" θέσεις,προιστάμενοι,διευθυντές, κλπ θα μοιράζονται στα "δικά μας παιδιά".
  Ετσι θα έχουμε και εμείς την "νομενκλατούρα" και θα μπορούν να αρμέγουν το δημόσιο προς όφελος μερικών "τζακιών".
  Το έργο το βλέπουμε ίδη.Κάποιοι προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ με 300 ευρώ για συμβάσεις εξάμηνες και κάποιοι διορίζονται ως σύμβουλοι με μισθούς 10000 ευρω+μπόνους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.