#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2012 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση(Ανανεωμένο) Oι βασικές αλλαγές που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες, στο νόμο 4009/2011 για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες Διατάξεις», που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, βασική εκπαιδευτική μονάδα παραμένει το Τμήμα, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται οι πρυτανικές αρχές μέχρι εξαντλήσεως της θητείας τους, ωστόσο είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης ως τις 25 Οκτωβρίου 2012. Η εκλογή αυτή μπορεί να γίνει και με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, ενώ οι πρυτάνεις που δεν θα κάνουν εκλογές μπορούν να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, «κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης αυτής (για την εκλογή Συμβουλίων), η σχετική αρμοδιότητα ασκείται από το Πρυτανικό Συμβούλιο και η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012. Τα ήδη, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αναδεδειγμένα Συμβούλια διατηρούνται έως τη λήξη της θητείας τους». Όσον αφορά σε τρία πανεπιστήμια στα οποία η θητεία των πρυτανικών τους αρχών λήγει τον επόμενο μήνα, αυτή παρατείνεται ως τον Δεκέμβριο του 2012.

Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του πρύτανη, σύμφωνα με όσα είπαν στο ΑΜΠΕ πρυτάνεις, θα παραμείνουν στη θέση τους και μετά την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, ενώ λίγο πριν λήξει η θητεία τους θα πρέπει να προωθούν την εκλογή νέου πρύτανη.

Συνεπώς, σε λίγους μήνες όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα πρέπει να έχουν εκλέξει τα Συμβούλια Διοίκησης και αυτά θα συνυπάρχουν με τους νυν πρυτάνεις ώσπου να λήξει η θητεία τους.

Για τον κοσμήτορα που είχε γίνει πολύς λόγος, αυτός θα εκλέγεται από λίστα δύο ή τριών υποψηφίων ανάλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος και δεν θα ορίζεται όπως προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Επίσης διευθετούνται και τα θέματα που έχουν σχέση με τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να σημειωθεί ότι το νέο Συμβούλιο θα έχει διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες, ενώ τις ακαδημαϊκές θα τις έχει η Σύγκλητος.

Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεση «δικαιολογούνται» οι αλλαγές που επέρχονται καθώς, όπως σημειώνεται: «κατά την εφαρμογή του νόμου στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων παρουσιάστηκαν ορισμένες δυσλειτουργίες. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προωθήσει προς ψήφιση από τη Βουλή ορισμένες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν δυο βασικά χαρακτηριστικά: Αφενός προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος, ρεαλιστικού και ικανού για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, και αφετέρου περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κλπ) ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ν. 4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του. Αυτή άλλωστε υπήρξε και η βασική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την ανάλυση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που εγκρίθηκαν από τη Βουλή».

Είναι σημαντικό πάντως και τονίζεται ιδιαίτερα στην αιτιολογική έκθεση ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εστιάζουν σε θέματα που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν πιο λειτουργικής ισορροπίας μεταξύ των αρμοδιοτήτων των διαφόρων οργάνων διοίκησης των Ιδρυμάτων, τη βελτίωση του τρόπου ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των Ιδρυμάτων, δίνοντας έμφαση στη συνταγματικά προβλεπόμενη έννοια της αυτοδιοίκησης τους, και τέλος στην επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο ν. 4009/2011».

Επίσης, είναι σημαντικό ότι με το πρώτο άρθρο για τις Σχολές-Τμήματα ρυθμίζονται τα θέματα της δομής και της λειτουργίας των Σχολών και των Τμημάτων των Ιδρυμάτων της χώρας, εξειδικεύοντας τις αρμοδιότητες αυτών. Έτσι, ρυθμίζεται η διαδικασία με την οποία συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται ΑΕΙ και μεταβάλλεται η έδρα τους, καθώς επίσης η διαδικασία που ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Σχολές ή και Τμήματα, καθώς και η διαδικασία μεταβολής της έδρας τους. Επίσης, ρυθμίζεται η διαδικασία ίδρυσης παραρτημάτων των Α.Ε.Ι. σε άλλες χώρες.

Κομβικός είναι ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), ο πρόεδρος της οποίας θα είναι πλήρους απασχόλησης στην ίδια την Αρχή και άρα θα είναι σε θέση να επιτελέσει το σημαντικό του έργο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι καλύπτεται το νομοθετικό κενό και εξασφαλίζεται η διανομή συγγραμμάτων μόνον στους ενεργούς φοιτητές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΣ.

Τέλος, με ειδικά άρθρα στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που έχουν σχέση με το προσωπικό καθαρισμού των σχολείων, αλλά και την ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (κολέγια).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θ.Δ. avatar
  Θ.Δ. 30/07/2012 14:56:34

  Αρχισαν οι εκπτωσεις!Σιγα σιγα ξηλωνεται ο νομος που ψηφιστηκε απο τα 4/5 της ελληνικης βουλης!Τα "αυτονομα πριγκιπατα" των ελληνικων πανεπιστημιων εκαναν για ακομη μια φορα την κυβερνηση να προσκυνησει τα οικοσημα τους και να δωσει γη και υδωρ!
  Αν μεναμε τουλαχιστον εδω κατι θα γινοταν!Αλλα δεν προκειται να εφαρμοστει κανενας απολυτως ελληνικος νομος απο τους πρυτανεις!Ως αυτονομα κρατιδια εχουν δικο τους συνταγμα και δικους τους νομους!Ολα τα αλλα ειναι για να περναει η ωρα!Σαραντα νομοι να ψηφιστουν αυτοι θα τους πετανε στον καλαθο των αχρηστων!
  Εδω ειμαστε και τα δουμε παρεα!Μην βιαζεστε καθολου!

  Υ.Γ.: Για τους υπο καταληψη χωρους στα ελληνικα πανεπιστημια με δωρεαν παροχη ρευματος,νερου,ιντερνετ κλπ σε πρεζονια και αναρχικους ειπωθηκε τιποτα η...ο φοβος φυλαει τα ερμα?
  Τοσο απορθητα καστρα παντως δεν εχουν ξανακατασκευαστει στην παγκοσμια ιστορια!Οποιος τα αγγιξει καιγεται!Τυφλα να χει η γραμμη Μεταξα!

  • Heaven avatar
   Heaven @ Θ.Δ. 30/07/2012 15:32:35

   δυστυχως εχετε δικαιο!!!

 2. Stefanos avatar
  Stefanos 30/07/2012 17:31:16

  Αφού διαμαρτυρήθηκε η (ανεκδιήγητη και νεοταξική) Διαμαντοπούλου και ο (πανάσχετος) Πανάρετος, ας διαμαρτυρηθούν και μερικοί...οπαδοί τους.

  • Θ.Δ. avatar
   Θ.Δ. @ Stefanos 30/07/2012 19:23:43

   Και μερικοι του κυριου Μυλοπουλου (που φωναζε στα τηλεφωνα "νικησαμε").

   • Heaven avatar
    Heaven @ Θ.Δ. 30/07/2012 22:37:24

    οι απεξω Θ.Δ. δυστυχως δεν ξερουν οτι οι αλλαγες ειναι πισωγυρισμα!
    ο νομος εχαιρε βελτιωσεων, αλλα οχι με τον τροπο του τσαμπουκα που επεβαλαν οι πρυτανεις!!
    δυστυχως αυτη ειναι η Ελλαδα...

    • Θ.Δ. avatar
     Θ.Δ. @ Heaven 31/07/2012 00:06:47

     Φιλε μου τα πανεπιστημια ειναι αυτονομα κρατιδια οσο και να μην θελουν καποιοι να το πιστεψουν!
     Δεν δινουν λογαριασμο σε κανεναν και αμα καποιος παει να τους αγγιξει απειλουν με casus belli!
     Αποτελουν ακομα μια γκριζα ζωνη για την ελληνικη επικρατεια!
     Εαν παω εγω και πιασω ενα ξενο σπιτι για να το κανω δικο μου θα με συλλαβει η αστυνομια!
     Τους αναρχικους ομως που εχουν πιασει τα διαφορα στεκια στα πανεπιστημια δεν τους ενοχλει κανενας και αντιθετως τους δινουν ρευμα,νερο κλπ τα οποια πληρωνω εγω και εσυ!
     Στο Α.Π.Θ. υπαρχει ενα στεκι (στεκι στο βιολογικο) που οπως λενε οι ιδιοι οι ακαδημαικοι απολαμβανει προστασια απο στοιχεια του "βαθεος κρατους" και οποιος το αγγιξει...καιγεται!
     Οποτε για ποια καθολικη κυριαρχια επι της Ελληνικης επικρατειας μιλαμε?Το συνταγμα για τα πανεπιστημια δεν ισχυει!Μετετρεψαν το "αυτοδιοικητο ιδρυμα" σε...ανεξαρτητο κρατιδιο!
     Οσο για το "σχεδιο Αθηνα" ειναι το πιο συντομο ανεκδοτο που κυκλοφορει!

     • Γιώργος1 avatar
      Γιώργος1 @ Θ.Δ. 31/07/2012 00:29:54

      Χαχα, αναρχικοί που βρίσκουν καταφύγιο σε κρατικό ίδρυμα. Ελλάς, χώρα της παράνοιας.

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/07/2012 18:47:24

  Τεράστιο λάθος οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται. Ξυπνήστε!!!!

 4. NICK avatar
  NICK 30/07/2012 20:53:35

  τα ΜΑΤ στη Χαλυβουργία σκόρπισαν χαρά (προσωρινή), αλλά τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα . ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

 5. apos avatar
  apos 30/07/2012 22:41:10

  Κρίμα!
  Είναι μια υποχώρηση πολύ εξευτελιστική για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.
  Όλοι όσοι περιμένουμε με λαχτάρα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εισπράττουμε άλλη μία απογοήτευση.
  Τα καθηγητικά και φοιτητικά ζόμπι των βολεμένων και τους φόβισαν πάλι.
  Όμως όσοι μέχρι τώρα κυβέρνησαν φοβισμένοι έφυγαν προτού το καταλάβουν ντροπιασμένοι.

 6. Dimitris avatar
  Dimitris 30/07/2012 23:15:22

  Ένα νόμο ψήφισε η Βουλή σε όλο τον μεταπολεμικό βίο της με τέτοια διακομματική συναίνεση και κοινωνική στήριξη και έμεινε ανεφάρμοστος, για να μη θιγούν "καπετανάτα" καθηγητάδων και κλίκες κομματοκοπρόσκυλων "νεολαιών".

 7. cls avatar
  cls 30/07/2012 23:37:18

  Σαμαρας - συντεχνίες ( ΠΑΜΕ, χαλυβουργικη ) 1-0.
  Μόλις άλλαξε ο σεντερ φορ (πανεπιστημιακοί ) δέχθηκε γκολ.
  Σαμαρας - συντεχνίες 1-1.
  Αν δεν καταφέρει να κερδίσει, και με μεγάλο σκορ μαλιστα, κλάψτε την Ελλαδιτσα μας.

 8. kommenos avatar
  kommenos 30/07/2012 23:40:08

  Κύριε Ράιχενμπαχ,

  Παρακαλώ μεριμνήσετε να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που έχει ψηφιστεί για την Ανώτατη Παιδεία, που ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη (πρωτοφανή) πλειοψηφία, αλλά δεν συμφωνούσαν στις διατάξεις του οι "Τσαμπουκάδες της Ανώτατης Παιδείας".

  Παρακαλώ βάλτε την εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου νόμου για την Ανώτατη Παιδεία, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

  Βλέπω σιγά σιγά να ξαναγυρνάμε στη θεσμοθέτηση του ασύλου και την εκλογή των καθηγητών από μόνιμους φοιτητές ή χασικλήδες.

 9. A.M. avatar
  A.M. 31/07/2012 00:24:02

  Ιδιωτικοποίηση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των ανωτάτων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων!
  Και καθαρίσαμε οριστικά με την βρώμα και δυσωδία της συναλλαγής στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα.

  Το κράτος οφείλει να παρέχει εντελώς δωρεάν την βασική παιδεία μέχρι και το λύκειο.
  Πέραν αυτού ουδέν!

  Θέλεις νέε μου / νέα μου να σπουδάσεις;
  Λαμπρά!
  Θα πλερώσεις τις σπουδές σου μιάς και οι σπουδές στο πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ είναι μια ξεκάθαρα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ για το μέλλον σου!
  Πληρώνεις τώρα για να μάθεις και μετά θα βγάζεις λεφτά για να ζήσεις έχοντας ως κεφάλαιο τις γνώσεις που θα αποκτήσεις εννοείται ΟΧΙ δωρεάν!

  Δεν έχεις λεφτά;
  Κανένα πρόβλημα!
  Δανεικάκι από την τράπεζα χαμηλότοκο με αποπληρωμή σε δόσεις για δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή σου!

  Τι θα συμβεί με αυτή την «απλή» ρύθμιση;
  Πολλά και ενδιαφέροντα!

  Πρώτον
  θα τελειώσει το ανέκδοτο με τις καταλήψεις, τις απεργίες, την μετατροπή των αει/τει σε κέντρα προσηλυτισμού των νέων στα πολιτικά κόμματα, τις συναλλαγές μεταξύ καθηγητών και μαθητών, τις σφαγές για το ποιό κόμμα θα κάνει κουμάντο στο κάθε τμήμα κ.ο.κ.

  Δεύτερον
  ο φοιτητής / σπυοδαστής θα ΑΠΑΙΤΕΙ πλέον - επειδή πλερώνει απ' την τσέπη του και το πιθανότερο με δανεικά (λόγω δανείου)- καθηγητές επιπέδου που θα του μεταδίδουν γνώση και όχι «καθηγητές» που θα τον μυήσουν στην συναλλαγή, στην ρεμούλα και στην δημιουργία .. πολιτικής σκέψης.

  Τρίτον
  ο φοιτητής / σπουδαστής θα ΔΙΑΒΑΖΕΙ και σε τέσσερα χρονάκια ή πέντε το πολύ θάχει πάρει πτυχίο επειδή θα ξέρει πως κάθε εξάμηνο που θα μένει πίσω θα του κοστίζει σε χρήμα (αυτό που θα πληρώνει για να σπουδάζει και αυτό που ΔΕΝ θα εισπράττει ενώ θα εισέπραττε εάν θα είχε ήδη το πτυχίο και θα εργάζονταν) και ότι οι δόσεις αποπληρωμής του δανείου σπουδών θα αρχίσουν να τρέχουν οσονούπω.

  Τέταρτον
  θα τελειώσουμε με τους αιώνιους φοιτητές και τους φοιτητοπατέρες για ευνόητους λόγους

  Πέμπτον
  Ως καθηγητές εννοείται πως θα προσλαμβάνονται από τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα οι καλύτεροι επειδή σε κάθε άλλη περίπτωση οι φοιτητές / σπουδαστές ΔΕΝ θα προτιμούν το ίδρυμα και άρα χωρίς πελάτες το μαγαζί θα κλείσει.

  Έκτον
  τα αει / τει θα βρίσκονται σε άμεση «επικοινωνία» με την αγορά εργασίας και θα φροντίζουν για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους, κάτι που θα είναι βέβαια και η καλύτερη διαφήμισή τους.

  Έβδομον
  το κράτος ΔΕΝ θα έχει καμμία οικονομική δοσοληψία με τα αει/τει τα οποία θα λειτουργούν ξεκάθαρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  το κράτος θα αποτελεί απλώς έναν ακόμα εργοδότη για τους απόφοιτους των αει/τει και τίποτε περισσότερο απ' αυτό

  Όγδοον
  Θα τελειώνουμε και με αυτό το - παγκοσμίως μοναδικό - αίσχος των φροντιστηρίων.

  Ξέρω ξέρω .. τα φτωχά παιδιά .. οι εργαζόμενοι φοιτητές...κλπ κλπ..
  Είπαμε.. δανειάκι.
  Και οι φτωχοί άνθρωποι κάποτε με δανειάκι έχτιζαν σπίτια, δεν τους τα χάριζα κανένας.
  Οι ανώτατες σπουδές είναι «χτίσιμο επιχείρησης» και ΔΕΝ θα πρέπει να χαρίζονται σε κανέναν.
  Όταν χαρίζονται τότε ΔΕΝ εκτιμώνται σωστά.
  Και όταν δεν εκτιμώνται σωστά έχουμε αυτό το αίσχος της επονομαζόμενης «ανώτατης παιδείας» που βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες.

  Συνοψίζοντας
  το κράτος οφείλει να παρέχει την βασική παιδεία σε όλους δωρεάν και σε ικανοποιητικό επίπεδο και μάλιστα να την παρέχει με τον καλύτερο τρόπο και εκμεταλλευόμενο τις πιο πρόσφατες και εξελιγμένες μορφές παιδαγωγικής και τεχνολογίας που είναι εφικτές ούτως ώστε ΟΛΟΙ οι πολίτες να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο παιδείας.
  Μέχρι εκεί όμως.
  οι ανώτατες σπουδές θεωρούμενες ως μια ξεκάθαρη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ πρέπει να παρέχονται επί πληρωμή ακόμα και αν παρέχονται από κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα (που αν συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοια θα πρέπει να λειτουργούν και αυτά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ακριβώς όπως και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια).

  ΌΛΑ τα διαθέσιμα κονδύλια για την παιδεία θα πρέπει να πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (από νηπιαγωγείο μέχρι και λύκειο)

  Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το κράτος ΔΕΝ θα πρέπει να δίνει ούτε ένα ευρώ!

  Και ...καθαρίσαμε!

  Ναι, καταλαβαίνω.. φταίει και η ζέστη και λίγο και η ηλικία...

  Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως θα τρώμε εσαεί στην μάπα αυτό το αχαρακτήριστο συνάφι και αυτήν την «ανώτατη παιδεία» που έχει οδηγήσει τα ελληνικά αει στην σημερινή κατάντια και στην πλήρη απαξίωση διεθνώς.

  • sawas avatar
   sawas @ A.M. 31/07/2012 03:44:42

   Εκεί που είσαι ήμουνα και εκεί που είμαι θα ρθεις!!! λένε τα φιλαράκια σου από το αμερικα που ως πρωτοπόροι κάτι παραπάνω από εσένα ξέρουν.

   http://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2012/06/04/student-loan-bubble-sets-up-to-be-subprime-disaster-part-deux/2/

   Άντε, και του χρόνου πάλι με τέτοια ανέκδοτα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ A.M. 31/07/2012 11:11:08

   Δεν χρειάζονται τόσο ακραίες λύσεις. Κατά τη γνώμη μου αυτό που χρειάζεται είναι η λειτουργία των Κρατικών Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η αξιοκρατία, η κατάργηση της μονιμότητας των καθηγητών και του υπολοίπου προσωπικού τους, η αξιολόγηση από ανεξάρτητη και αδιάβλητη αρχή (ίσως και του εξωτερικού), η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων παράλληλα με τα κρατικά, η μείωση των θέσεων φοίτησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στο 40% των σημερινών, η συσχέτιση των αντικειμένων σπουδών με τις (εκάστοτε) ανάγκες της αγοράς και η συνέχιση της λειτουργίας ενός ή δύο Ανοικτών Πανεπιστημίων (με δίδακτρα) που θα εξασφαλίζουν την δια βίου εκπαίδευση. Πάνω από όλα όμως, χρειάζεται η κατάργηση του αναχρονιστικού και "ανάδελφου" θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου και η εφαρμογή των Νόμων του Κράτους από όλους! Η Πολιτεία αυτοεξευτελίζεται με κάτι τέτοια πισωγυρίσματα και το Πολιτικό Σύστημα "χτενίζεται". Κυριολεκτικά θα πρέπει να ντρέπονται για την κατάντια τους, κυρίως όσοι είχαν ψηφίσει τον προηγούμενο Νόμο και θα ψηφίσουν και πάλι τον καινούριο χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί ποτέ ο παλιός!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ akenaton 31/07/2012 11:26:00

    Μα, "θεσμός" του λεγόμενου "ασύλου" (εγκληματικότητας) έχει ήδη καταργηθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Το πόσο όμως έχει ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ η κατάργησή του στην πράξη, το βλέπουμε όλοι. Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο ότι η όποια αστυνόμευση στις πανεπιστημιουπόλεις είναι πολύ δύσκολο να έχει διάρκεια. Δηλαδή, και να κάνεις μια επιχείρηση-"σκούπα" μια μέρα -που πολύ αμφιβάλλω αν μπορεί να γίνει χωρίς να είναι μεγάλης κλίμακας, καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους αριστερόζ προστάτες των εγκληματιών που εγκαταβιούν στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις-, την άλλη μέρα πάλι εκεί θα είναι όλοι οι εγκληματίες. Το αχανές των πανεπιστημιουπόλεων σε συνδυασμό με το περιορισμένο αριθμητικά αστυνομικό προσωπικό δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες. Αλλά ακόμα και σε μικρής έκτασης πανεπιστήμια δεν βλέπουμε τη βούληση να εφαρμοστεί ο νόμος. Περάστε μια βόλτα από την ΑΣΟΕΕ και δείτε το ιδίοις όμμασι.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Αυριανιστής 31/07/2012 11:38:15

     Αυτό ακριβώς είπα: να εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση του "ασύλου". Αλλά πως να γίνει αυτό σε Πανεπιστήμια που "διοικούν" "Πρυτάνεις" που εκλέγονται με την ψήφο των φοιτητών (!); Σε Πανεπιστήμια όπου η εκπαίδευση έχει καταντήσει ΠΑΡΕΡΓΟ και η σταθερά του 5 βασιλεύει; Σε Πανεπιστήμια όπου μπορεί να είναι εγγεγραμμένος φοιτητής μετά από 15 - 20 χρόνια από τη χρονιά εισόδου του; Σε Πανεπιστήμια "φυτώρια" κομματικών νεολαιών; (Να συνεχίσω ή είναι αρκετά;)

     Υ.Γ. Παρακαλώ να πάρετε πίσω την αχαρακτήριστη "ευχή" που μου δώσατε προσωπικά γατί μου "κάθισε" στον λαιμό!

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ akenaton 31/07/2012 13:19:03

      (Απάντηση στο υστερόγραφό σας, δεν αφορά στη συγκεκριμένη ανάρτηση: είναι αυτονόητο ότι ανακαλώ τη συγκεκριμένη "ευχή" στην οποία αναφέρεστε, την οποία άλλωστε ουδέποτε εννοούσα στην πραγματικότητα και δεν θα έδινα ούτε σε εχθρούς μου. Ελπίζω, ωστόσο, να κατανοήσετε την οργή στην οποία εδραζόταν και να αναγνωρίσετε ότι οποιαδήποτε σκέψη για θέσπιση πλαφόν στο... δικαίωμα να ασθενήσει κανείς είναι, απλώς, κτηνώδης.

      Ελπίζω το θέμα να θεωρείται λήξαν και, εν πάση περιπτώσει, παρακαλώ να μην επεκταθούμε επ' αυτού σε αυτή την ανάρτηση.)

     • akenaton avatar
      akenaton @ Αυριανιστής 31/07/2012 13:21:54

      Σας ευχαριστώ!

      Υ.Γ. Αν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκ του σύνεγγυς είμαι σίγουρος πως μονάχα "νεοφιλελεύθερο" δεν θα με χαρακτηρίζατε.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ akenaton 31/07/2012 13:31:15

      Θα σας συμβούλευα να ξαναβλέπατε ορισμένες από τις διαστάσεις που θέσατε παραπάνω. Πρώτον, νομίζω ότι η αναθεώρηση του νόμου δεν θα επαναφέρει την ψήφο των φοιτητών. Και δεύτερον, ρίξτε μια ματιά σε πλείστα όσα πανεπιστήμια χωρών με προηγμένο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο). Ξέρετε πόσοι και πόσοι καθηγητές εκεί αντιμετωπίζουν το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ έργο ως πάρεργο, είτε επειδή αυτοβούλως μπλέκουν σε πολλά consultancies, είτε επειδή αναγκάζονται να βγουν στη γύρα για να συλλέξουν κονδύλια (αναλαμβάνοντας δουλειές για την "αγορά" βεβαίως-βεβαίως) για την ίδια την επιβίωση της θεραπείας του γνωστικού τους αντικειμένου;

   • Heaven avatar
    Heaven @ akenaton 31/07/2012 13:25:49

    @akenaton
    οτι περιγραφετε εμπεριεχοταν στον υπο καταργηση νομο!
    υπηρχαν θεματα που εχριζαν αλλαγων, αλλα αυτος ο τσαμπουκας των πρυτανεων....
    να δω πως θα τους μαζεψει τωρα!
    πραγματι η πολιτεια ηττηθηκε στο θεμα των πανεπιστημιων!!!

    • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
     τηλέμαχος αναγνώστου @ Heaven 31/07/2012 16:50:24

     Εκείνο το "ο νόμος έχαιρε βελτιώσεων" παραπάνω έγινε "θέματα που έχριζαν αλλαγών" τώρα. Είστε σίγουρος ότι είστε το κατάλληλο πρόσωπο για να αξιολογήσει και να τοποθετηθεί πάνω στα τεκταινόμενα στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μάλιστα με τόσο απόλυτο τρόπο;

     • Heaven avatar
      Heaven @ τηλέμαχος αναγνώστου 31/07/2012 18:15:34

      εχετε σχεση με την ανωτατη εκπαιδευση;
      αν οχι, αφηστε σε καποιους που εχουν να γνωριζουν καποια ελαχιστα παραπάνω απο σας!
      το “ο νόμος έχαιρε βελτιώσεων” στα ελληνικα ειναι το ιδιο με τα “θέματα που έχριζαν αλλαγών”!!!

     • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
      τηλέμαχος αναγνώστου @ Heaven 31/07/2012 19:26:47

      Το φοβόμουν!
      Το χαίρω δεν έχει καμμία σχέση με το επιδέχομαι.
      Το ίδιο και το χρίζω με το χρήζω.
      Ελπίζω να είστε κάποια μαθηματική ιδιοφυϊα που έλειπε πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

 10. rollin avatar
  rollin 31/07/2012 08:42:25

  Ιδιωτικοποιηση ολων των Πανεπιδτημιων κ Τει ετσι απλα

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ rollin 31/07/2012 11:53:36

   Κάπως "έτσι απλά" εφαρμόστηκε και το "ο λαός στην εξουσία" από το '81 και μετά, και φτάσαμε εδώ όπου φτάσαμε. Τώρα κάποιοι ζητάνε ριμέικ από την ανάποδη: να αποσαθρωθούν τα πάντα, "έτσι απλά". Όλα απλά (και απλοϊκά) σ' αυτή τη χώρα...

 11. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 31/07/2012 08:51:47

  Χαραμίζεστε, αγαπητέ. Στείλτε το βιογραφικό σας, ομού δια της παραπάνω "επιστολής" στον Τζήμερο. Σίγουρα θα εκτιμήσει ότι υπάρχουν κι άλλοι, εκτός από αυτόν, που απευθύνουν τέτοιου είδους εκκλήσεις στους ναζί.

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ Αυριανιστής 01/08/2012 10:16:33

   Γιατί εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει άλλη λύση ??

 12. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 31/07/2012 08:55:35

  Θέλετε εφαρμογή τέτοιου ακραίου νεοφιλελευθερισμού; Πολύ ωραία. Φροντίστε όμως πρώτα να καλοπληρώσετε τα σώματα ασφαλείας, και δη τα ΜΑΤ. Με 600 ευρώ που θα παίρνουν, αμφιβάλλω αν θα δεχθούν να σας προστατεύσουν από την οργή των νέων που θα κατέβουν στους δρόμους σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό που προτείνετε.

  • A.M. avatar
   A.M. @ Αυριανιστής 31/07/2012 09:20:57

   Ακλόνητο επιχείρημα!

   Οι καθηγητάδες που καθοδηγούν μέσω φοιτητοπατέρων τοις φοιτητές στις καταλήψεις και στις αποχές για να μην χάσουν τα προνόμια οι ίδιοι και όσοι απ' τους φοιτητές διαπλέκονται μαζί τους.
   Και μετά τα ΜΑΤ που υποτίθεται θα πρέπει να δέρνουν τους φοιτητές που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των καθηγητών.

   Αυτό είναι το επίπεδο της «ανώτατης παιδείας» στην Ελλάδα σήμερα.

   Οι προτάσεις που προανέφερα θα είχαν λύσει βέβαια και αυτό το ζήτημα.
   Επειδή ο φοιτητής που πληρώνει τις σπουδές του ΔΕΝ είναι υπηρέτης του καθηγητή του αλλά ελεγκτής της αποδοτικότητάς του και αν ο καθηγητής δεν του διδάσκει αυτά που χρειάζεται να μάθει τον αναφέρει στην διοίκηση και ο καθηγητής πάει σπίτι του.
   Επειδή αυτός που πληρώνει ΑΠΑΙΤΕΙ να μάθει!
   και δεν παρακαλάει για μισό βαθμό παραπάνω τον καθηγητή του ούτε εκβιάζεται απ τον ιαθηγητή να τον ψηφίσει στις εκλογές για προϊστάμενο του τμήματος έτσι;

   Μια υπενθύμιση:
   οι σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΔΕΝ είναι βασική παιδεία την οποία υποχρεούται να παρέχει το κράτος.
   Είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ!
   Είτε θέλετε αυτό να το παραδεχτείτε είτε όχι.
   Στα ΑΕΙ επενδύσεις οικονομικά για το μέλλον σου και ως γνωστόν οι επενδύσεις έχουν πάντα ένα κόστος.
   Δεν είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις, μπορείς να δουλέψεις και σερβιτόρος ή ταξιτζής ή σουβλατζής ή οτιδήποτε άλλο.
   Αν όμως θέλεις να γίνεις γιατρός ή δικηγόρος ή δικαστής ή δεν ξέρω γώ τι επιστήμονας και θέλεις να κονομάς και να έχεις και κοινωνική αναγνώριση σόρρυ .. θα πλερώσεις κύριος!

 13. A.M. avatar
  A.M. 31/07/2012 09:05:30

  Καλά,
  live your myth in Greece...
  με την «δωρεάν» παιδεία των φροντιστηρίων και των επί πενταετίας τουλάχιστον εξόδων «για το παιδί» που κατά κανόνα σπυοδάζει σε άλλη πόλη,
  με ένα τσούρμο καλοπληρωμένων αλλά στην μεγάλη τους πλειοψηφία ανίδεων καθηγητάδων, υφηγητάδων κλπ κλπ που έχουν αρπάξει την θέση με τις γνωστές σε όλους μας μεθόδους
  με τους φοιτητές που αντί να σπουδάζουν και να μαθαίνουν σκέφτονται μόνο το πτυχίο και τον διορισμό στο δημόσιο και κάνουν τα πάντα για να το αποκτήσουν, μέχρι και ψηφίζουν τον καθηγητή που θα τους βάλει τον καλύτερο βαθμό
  με τις αρπαχτές τύπου Πάντειου
  με την παιδεία που διδάσκει μόνον ...πολιτική σκέψη και βγάζει «επιστήμονες» που το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι το πως θα αρπάζουν το φακελάκι στα κρυφά
  με τους φοιτητές / σπουδαστές που σπουδάζουν «όπου πέρασαν» και όχι αυτό που θα ήθελαν πραγματικά να σπουδάσουν (καταλαβαίνεις το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν κατά την φοίτησή τους)..
  και όλα τα άλλα που ανέφερα παραπάνω και πολλά άλλα γνωστά σε όλους

  και μετά να αναρωτιόμαστε εντελώς υποκριτικά ..
  «πως κατάντησε έτσι η Ελλάδα;» ....

  Αλήθεια,
  έχεις κάτσει ποτέ να υπολογίσεις πόσο κοστίζει ένας φοιτητής σε μια οικογένεια απ' την στιγμή που τελειώνει το λύκειο μέχρι την πρώτη μέρα που θα εισπράξει τον πρώτο του μισθό ως επιστήμονας ας πούμε για παράδειγμα γιατρός;;;

  φροντιστήρια, ενοίκια, φαγητό, διασκέδαση, ένδυση, μεταφορές, βιβλία, υπολιγιστές, γραφική ύλη κλπ κλπ κλπ

  Πιστεύεις δλδ πως εάν ένας φοιτητήες σπούδαζε σε ένα πανεπιστήμιο επί πληρωμή και θα έμενε στο πανεπιστήμιο ή το πανεπιστήμιο θα βρίσκονταν στην πόλη του και δεν θα πληρωνε ενοίκιο, δεν θα είχε πληρώσει σέντς για φροντιστήρια, για υλικά, για μεταφορές κλπ κλπ θα κόστιζε στην οικογένεια περισσότερα απ' ότι κοστίζει σήμερα;

  Αλλά εμείς ένα θέλουμε:
  «δωρεάν» παιδεία!
  Και ας μας κοστίζει περισσότερο απ' ότι η επί πληρωμή παιδεία.
  Να μην κονομάνε και οι ταλαίπωροι οι φροντιστηριάδες;

  Και του χρόνου με τα ίδια ανέκδοτα.

  Γιατί μπορεί να λέει το forbes ότι λέει αλλά αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι οι ΗΠΑ ΔΕΝ είναι ...Ελλάδα ούτε στην έρευνα, ούτε στις επιστήμες, ούτε πουθενά.
  Είναι έτη φωτός μπροστά.

  Και ΜΗΝ συγκρίνεις κρατικά πανεπιστήμια άλλων χωρών με τα ελληικά κρατικά πανεπιστήμια έτσι;
  ΔΕΝ υπάρχει μέτρο σύγκρισης!

  Εν έτει 1985 είχα επισκεφτεί με έναν φίλο μου εκ Κορέας το Πολυτεχνείο.
  Με το που μπήκαμε μέσα ο άνθρωπος γούρλωσε τα μάτια, φρίκαρε εντελώς, έχασε την επαφή με την πραγματικότητα, και όταν μετά από ώρα κατάφερε να μιλήσει είπε μόνο μία φράση:
  "Is THIS university?????"
  Βλέποντας αυτό το ρημαδιό συνειδητοποίησε σε ποια χώρα ήρθε.
  Κάποια άλλη στιγμή μου έδωσε να καταλαβω πως είναι τα πανεπιστήμια στην Ν. Κορέα.
  Μετά από δυό χρόνια πήγαμε μαζί στην Ν. Κορέα.
  Και πήγαμε και εκεί σε ένα πανεπιστήμιο.
  Και τότε κατάλαβα γιατί ο άνθρωπος κόντεψε να μείνει όταν είδε το δικό μας «πανεπιστήμιο».

  ΔΕΝ συγκρίνονται αχούρια με πανεπιστήμια!
  Όπως δεν συγκρίνονται πατάτες με πορτοκάλια αν και τα δύο αρχίζουν από «π».

  • sawas avatar
   sawas @ A.M. 31/07/2012 14:39:39

   Δεν μαθαίνεις, δεν μαθαίνεις

   http://www.bbc.co.uk/news/education-16157522

   "Να ζήσεις στο πετσί σου την πρόταση σου" θα είναι ευχή η κατάρα?

   • A.M. avatar
    A.M. @ sawas 31/07/2012 15:21:34

    Κατανοώ την αδυναμία κάποιων συνομιλητών να έχουν προσωπική άποψη επί ενός θέματος, να μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και να την τεκμηριώσουν με επιχειρήματα.
    Απεριόριστη επίσης είναι και η κατανόησή μου στην προσπάθεια που κάνουν για να καλύψουν αυτή τους την αδυναμία παραθέτοντας links από διάφορες απόψεις τρίτων και μάλιστα εκτός της Ελληνικής πραγματικότητας.
    Δεν θα κάθομαι όμως να ασχολούμαι με το τι γράφει ο καθένας στα διάφορα links ανά τον κόσμο επειδή κάποιοι αδυνατούν να έχουν άποψη και να την εκφράσουν γραπτώς.

    Αν λοιπόν εσύ προσωπικά savvas έχεις δική σου άποψη μετά χαράς να την διαβάσω και να συμφωνήσω μαζί σου, αν βέβαια με πείσεις με επιχειρήματα.

    Το bbc και το forbes δεν είναι συνομιλητές στην συζήτησή μας.

    Και τα links ΔΕΝ αποτελούν προσωπική άποψη.

    • kiwi avatar
     kiwi @ A.M. 31/07/2012 16:47:53

     Το BBC δεν είναι συνομιλητής. Καλώς.
     Ούτε το forbes. Επίσης καλώς (!).

     Φαντάζομαι πως είναι ακριβέστερη και σοβαρότερη πηγή ο φίλος σου από την Κορέα.

     Να δώ τι θα γραφτεί άμα κρατήσει λίγο ακόμη η ζέστη.

 14. rollin avatar
  rollin 31/07/2012 10:48:57

  Στον.φιλο αυριανιστη τους νεους που δεν θα σπουδασουν Ελλαδα θα τους διορισει ο τσιπρας στο δημοσιο οπως εκανε κ το πασοκ τοσα χρονια κ γεμισε η χωρα αγραμματους Δ.Υ.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ rollin 31/07/2012 11:30:25

   Θέλεις να μας εξηγήσεις τι σχέση έχει ο... Τσίπρας (!) με τις δωρεάν (ή μη) τριτοβάθμιες σπουδές; Ομολογώ ότι δεν μπορώ να κατανοήσω πώς σχετίζεται το σχόλιό σου με τα γραφόμενα στο δικό μου σχόλιο.

 15. cielo avatar
  cielo 31/07/2012 12:29:32

  Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στην Ελλαδα εχουν γινει σαν την ΕΒΓΑ της γειτονιας. Στριβεις στην γωνια και σκονταφτεις πανω τους.
  Σαν την παλια Εθνικη οδο Αθηνων-Θεσσαλονικης που περναγε απο καθε κουτσοχωρι για να δωσει “ζωη στην επαρχια”, τρομαρα μας!

  Ασχοληθηκε κανεις να μετρησει ποσους επιστημονες μπορει ετησιως να απορροφα αυτη η ρημαδα η χωρα και να μας ενημερωσει σχετικα, γονεις και παιδια?
  Αυτο το ρημαδο-Πανεπιστημιο Αθηνων που κανει ερευνες και μετρησεις επι παντος επιστητου, μηπως καποτε να μετραγε και να μας ενημερωνε οσον αφορα ποια επαγγελματα ειναι ηδη υπερκορεσμενα και ποιες επιστημες/τεχνες εχουν (και ποση) προοπτικη?
  Μηπως καποτε πρεπει να αντιληφθουμε οτι δωρεαν παιδεια ΔΕΝ σημαινει πτυχιο ανωτατης σχολης για ολους διοτι ο λογαριασμος δεν βγαινει και απλα διοχετευουμε στην ελευθερη αγορα χιλιαδες νεων ανεργων?

  Χωρις να εχω κανενα επισημο στοιχειο, με το φτωχο μου το μυαλο, λεω οτι στην Ελλαδα θα επρεπε να εχουμε 5 (πεντε) δημοσια (δωρεαν) Πανεπιστημια. Δυο στην Αθηνα και απο ενα σε Θεσσαλονικη, Πατρα και Ηρακλειο.
  Καθε ενα να υποστηριζεται απο 4-5 φοιτητικες εστιες ετσι ωστε να καλυπτονται ολα τα παιδια απο επαρχιακες πολεις.
  Στα Πανεπιστημια να φοιτουν μονο παιδια που αριστευσαν στις εξετασεις, κανενας αλλοδαπος, καμμια μεταγραφη σε οποιοδηποτε ετος.
  Καθε Πανεπιστημιο και καθε φοιτητικη εστια να εχει security ετσι ωστε κανενας ασχετος να μην μπορει να περασει την πορτα.
  Και σ’οποιον αρεσει!
  Σε οποιον δεν αρεσει ας παει στο εξωτερικο να δει απο κοντα πως δουλευουν οι σοβαρες χωρες.
  Ιδιωτικα πανεπιστημια ας φτιαξουν οσα θελουν. Αντι το βλασταρι να τα ξοδευει στην Ρουμανια, ας τα ξοδευει στην Ελλαδα, το αυτο και για ολους τους αλλοδαπους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ cielo 31/07/2012 13:03:02

   Απλός και περιεκτικός! Εύγε!

   • akenaton avatar
    akenaton @ akenaton 31/07/2012 13:05:16

    Και αν μέναν επίσης τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία και η Θράκη κακό δεν θα ήταν!

    • cielo avatar
     cielo @ akenaton 31/07/2012 13:21:45

     Μπορουν να καλυφθουν απο ΤΕΙ.
     Επισης απο ιδιωτικα πανεπιστημια για οσους ευπορους λαχταρουν διακαως αλλη μια κορνιζα στον τοιχο.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ akenaton 31/07/2012 13:25:54

     Αν μείνουν αυτά -που δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σας-, τότε δεν... μένει και τίποτα να καταργηθεί, αν το καλοσκεφτεί κανείς.

     Τι μένει; Το πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας, με δύο-τρία τμήματα έκαστο;

     • akenaton avatar
      akenaton @ Αυριανιστής 31/07/2012 13:31:21

      Πελοποννήσου, Αιγαίου, Ιόνιο, και ίσως και κάποιο που δεν θυμάμαι. Επίσης, συγχώνευση όσων απομείνουν σε μία κεντρική έδρα με προφανή οφέλη (π.χ. Θεσσαλίας σήμερα σε 4 (!) πόλεις, Θράκης σε 3, Ηπείρου σε δεν ξέρω ακριβώς πόσες...).

     • akenaton avatar
      akenaton @ akenaton 31/07/2012 13:33:07

      Κυρίως λέω να παραμείνουν και αυτά τα 3, για τα πανεπιστημιακά τριτοβάθμια Νοσοκομεία που υποστηρίζουν οι Ιατρικές σχολές τους και είναι απαραίτητο να υπάρχουν και στην Περιφέρεια για να μην μαζεύονται όλοι οι σοβαρά ασθενείς στα αστικά κέντρα.

     • cielo avatar
      cielo @ Αυριανιστής 31/07/2012 13:36:53

      Ξεχασατε την Θρακη, την υπολοιπη Πελοποννησο, την υπολοιπη Κρητη και τα νησια.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ cielo 31/07/2012 13:46:21

      Για το πανεπιστήμιο Θράκης ο akenaton έγραψε ότι πρέπει να παραμείνει. (Εκτός αν προτιμάτε να χαρίσουμε από τώρα τη Θράκη στους Τούρκους, πείτε τό μας να τελειώνουμε...) Η "υπόλοιπη Κρήτη" αποτελεί σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, πλην του (αυτόνομου) πολυτεχνείου το οποίο εδρεύει στα Χανιά αλλά δεν λειτουργεί "ανταγωνιστικά" ως προς το αντικείμενό του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς το τελευταίο δεν έχει πολυτεχνική σχολή.

     • Heaven avatar
      Heaven @ Αυριανιστής 31/07/2012 18:20:58

      Η μικρη μας χωρα δεν μπορει να "σηκωσει" παραπανω απο πεντε συνολικα πανεπιστημια: σε Αθηνα, Θεσσαλονικη, Πατρα, Γιαννενα και Κρητη και αναλογα ΤΕΙ. Οσο για το πανεπιστημιο της Θρακης θα μπορουσε να μετατραπει σε μια αξιολογοτατη στρατιωτικη ακαδημια/πανεπιστημιο για εθνικους λογους!!
      Τα υπολοιπα ολα ειναι η προς πωληση σε ιδιωτες, δημους, εκκλησια, αλλους φορεις γενικοτερα.
      Το πανεπιστημιακο νοσοκομειο της Λαρισας θα μπορουσε καλλιστα να μετατραπει σε διεθνες κυρους τραυματιολογικο κεντρο!!

     • Έξοδος avatar
      Έξοδος @ Αυριανιστής 31/07/2012 20:16:22

      Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στη χώρα νομίζω ότι είναι περισσότερα από 20...κάπου 24...(άρα 24 προϋπολογισμοί κλπ).! Κάποια (για μένα τα 18) θα έπρεπε να σταματήσουν να υπάρχουν. Το κάθε πόλη κι ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ απεδείχθη (επίσης) καταστροφικό για την εκπαίδευση κ την έρευνα, που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες λειτουργίας τους. Επίσης η διασπορά τμημάτων σε πόλεις με απόσταση άνω των 30-40 λεπτών καθιστά κ τη διοίκηση τουλάχιστον δύσκολη. Και μία ιστορία...Πέρυσι διοργανώθηκε από την Ελλ. Πρεσβεία στις ΗΠΑ συνάντηση Ελλήνων κ Ελληνοαμερικανών ακαδημαϊκών (από κοσμήτορες κ πάνω) κ από την Ελλάδα (με όλα τα έξοδα να καλύπτονται από μεγάλο ελληνικό ίδρυμα) εκπροσωπήθηκαν σχεδόν τα μισά ιδρύματα κ σίγουρα δεν ήρθαν τα 3 μεγάλα (ΕΚΠΑ, Αριστ., Πολυτεχνείο) γιατί θεώρησαν ότι είναι μέσο επιβολής του νομοσχεδίου, για το οποίο συζητάμε.... Πολύ θα ήθελα να γνωρίζω ποια ιδρύματα επένδυσαν σε αυτή τη συνάντηση κ έκαναν follow up...νομίζω ελάχιστοι ή/και κανένας. Επίσης έχει αξία να αναζητήσετε νούμερα φοιτητών που δηλώνουν τα Πανεπιστήμια (κ με βάση αυτά διεκδικούν κ χρήματα από το κράτος) κ τα νούμερα που προκύπτουν από τις εσωτερικές τους μονάδες αξιολόγησης, τα οποία αναδεικνύουν διαφορές σε σχέση με τους ενεργούς φοιτητές, που φτάνουν σε πολλές, πάρα πολλές σε κάποιες περιπτώσεις, χιλιάδες.... Όσο για την αξιολόγηση (προς βελτίωση κι όχι 'κρίση', με την 'κακή' έννοια του όρου) ας μην ανοίξουμε κουβέντα...το καλό είναι ότι με τα στραβά της έχει μπει στα ιδρύματα...προσβλέπουμε σε βελτίωση.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ cielo 31/07/2012 13:23:58

   Αυτοαναιρείστε. Από τη μία λέτε ότι "αυτή η ρημάδα χώρα" δεν μπορεί να απορροφήσει πολλούς πτυχιούχους, από την άλλη όμως "ιδιωτικά πανεπιστήμια, ας γίνουν όσα θέλουν". Ξεκαθαρίστε τελικά τι θέλετε: παραγωγή πτυχιούχων αντιστοίχων αριθμητικά προς τις ανάγκες της οικονομίας, ή ας βγαίνουν όσοι θέλουν αρκεί να πληρώνουν;

   • Heaven avatar
    Heaven @ Αυριανιστής 31/07/2012 13:31:39

    Ιδιωτικα ας γινουν οσα θελουν. Ετσι και αλλιως θα λειτουργουν με ιδιωτικα κριτηρια και αν ειναι σκάρτα θα κλεισουν.
    Οσον αφορα το θεμα της παραγωγης πτυχιουχων μαζικα, λυνεται και αυτο: αποσυνδεεις το πτυχιο απο την επαγγελματικη αποκατασταση.
    Συμβαινει ΠΑΝΤΟΥ τον κοσμο!
    Ετσι μπαλαντζαρει η αγορα εργασιας!!!

    • kiwi avatar
     kiwi @ Heaven 31/07/2012 16:57:05

     Μάλλον είσαι εκτός πραγματικότητος. Τα ιδιωτικά κριτήρια στην 3βάθμια εκπαίδευση, θα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ αντίστοιχα των ιδιωτικών σχολείων της δευτεροβάθμιας: να πληρώνουν οι μεσο- και μεγαλο-αστικές οικογένειες για να πάρουν τα παιδιά τους πανεπιστημιακό πτυχίο (φανερής αξίας ...) για να σταδιοδρομήσουν με "κύρος" στην επιχείρηση του μπαμπά, στην πολιτική και στην "καλή" κοινωνία.

     Σου θυμίζω πως, στη δεκαετία του '80, καταργήθηκαν (στην ουσία) τα πρότυπα σχολεία, υποβαθμίστηκε η δημόσια εκπαίδευση, και ποιός ήταν ο κερδισμένος; Μάντεψε! Τα ιδιωτικά σχολεία, που μέχρι πρότινος ήσαν για όσους δεν μπορούσαν να βγάλουν (λόγω αμάθειας ή/και κωλοπαιδισμού) το δημόσιο σχολείο (πλην Κολλεγίου Αθηνών που είχε πάντα μία παράδοση - άσχετα που βρίσκεται σήμερα, και ενός δύο άλλων). Έτσι θα γίνει και με τα πανεπιστήμια.

     ΣΟυ θυμίζω πως η κα Θάλεια Δραγώνα έφτασε να γίνει καθηγήτρια Παν/μίου, λόγω των υψηλών γνωριμιών της, ενώ είχει πρώτο πτυχίο στο Deree! Ναί! Φαντάσου λοιπόν τι έχει να γίνει αν υπάρξει η πληθώρα των ιδιωτικών πανεπίστημίων που ονειρεύεστε. Η σημερινή κατάσταση την οποία (εν μέρει, ορθώς) περιγράφετε ως πολύ κακή, θα μοιάζει παράδεισος της γνώσης. Βλέπεις, ακόμα και τώρα, η Δραγώνα είναι η εξαίρεση ... Τότε θα είναι ο κανόνας ....

     • Heaven avatar
      Heaven @ kiwi 31/07/2012 18:26:45

      Σένα ευνομουμενο κρατος τα ιδιωτικά κριτήρια στην 3βάθμια εκπαίδευση, θα μπορουσε να είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ αξιοκρατικα και αντιστοιχα με αυτα που ισχυουν για τα δημοσια ΑΕΙ. κοιταξτε τι συμβαινει στη Γερμανια αλλα και αλλου: παρα το δικαιωμα υπαρξης ιδιωτικων ΑΕΙ, λειτουργουν ελαχιστα γιατι τα δημοσια ειναι σωστα διαρθρωμενα και γι' αυτο ανταγωνιστικα!
      Οσο για φαινομενα τυπου ...Δραγωνα αυτα θα μπορουσαν να εκλειψουν αν το θεσμικο πλαισιο λειτουργιας των πανεπιστημιων ηταν τετοιο που τα απετρεπε!
      Για ολα υπαρχουν λυσεις αρκει να θελουμε!
      κοινοτυπο αλλα αληθες: δεν θα ανακαλυψουμε εμεις τον τροχο...

     • kiwi avatar
      kiwi @ Heaven 31/07/2012 19:39:45

      Άρα λοιπόν, σύμφωνα με το ΔΙΚΟ σου σκεπτικό, το πρώτο βήμα θα ήταν να κάνεις σωστό δημόσιο πανεπιστήμιο. Και όχι να απαξιώσεις τα δημόσια ιδρύματα (τα οποία παρεμπιπτόντως, εσύ (δηλ. η πολιτική ελιτ) τα έκανες σαν τα μούτρα σου!).

      Το θέμα της Δραγώνα δεν είχε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο των Παν/μίων, αλλά με τη διαπλοκή με την εξουσία που κάνει το πλαίσιο ... ελαστικό. Όπως και με τη μετακίνηση του Ανδρίκου Παπανδρέου από θεσσαλονίκη στην Αθήνα (φαντάζομαι πως τοξέρεις): το πλαίσιο ήταν σαφές, αλλά για έναν Παπανδρέου μπορούμε να γνωμοδοτήσουμε πως απαγορεύονται μετακινήσεις μελών ΔΕΠ προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά επιτρέπονται ανάμεσα σε αυτές τις δύο πόλεις!

      Το πλαίσιο φταίει; Η το μπορντέλο που ζούμε;

   • cielo avatar
    cielo @ Αυριανιστής 31/07/2012 13:32:28

    Εχετε καποια αμφιβολια οτι η ελευθερη αγορα θα προτιμησει αποφοιτους των δημοσιων πανεπιστημιων εναντι οσων αγορασαν ενα πτυχιο?
    Εγω δεν εχω καμμια.

    Παντα θα υπαρχουν καποιοι (γονεις κυριως) που λαχταρουν ενα πτυχιο και ειναι διατεθειμενοι να πληρωσουν αδρα.
    Ε λοιπον αντι να πληρωνουν στην Αγγλια, στην Ιταλια, στην Ρουμανια, ας πληρωνουν στην Ελλαδα.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Αυριανιστής 31/07/2012 13:36:06

    Αυτής της κατηγορίας τους επιστήμονες δεν τους γλιτώνουμε έτσι κι αλλιώς. Γεμάτα Έλληνες φοιτητές είναι τα περιφερειακά πανεπιστήμια της ΕΕ !!!!!! Μια βόλτα στη Μπρατισλάβα θα σας πείσει.

 16. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 31/07/2012 18:23:49

  Αυτό είναι το κρατιδιστάν μας.Παράγει νόμους και αέρα κοπανιστό.
  Γιατί δεν έφερε σε έναν νόμο και τις αλλαγές της ΑΘΗΝΑΣ και τις τροποποιήσεις ώστε τουλάχιστον να υπάρχει και μια πειστική δικαιολογία για το φτύσιμο που φάγανε οι βολευτές οαναμορφωτής του γένους?.
  Επι της ουσίας.Αμεσα τακτοποιούνται οι εκρεμόητες των υποσχέσεων σε κάποιους καθιηγητάδες και οι νέες αλλαγές ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ κάποτε,απο κάποιον υπουργό που ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ μια επιτροπή με τους τωρινούς τακτοποιηθέντες για να ετοιμάσει το νομοσχέδιο και στο τέλος ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ η σχολή κοπτοραπτικής ανω κολοπετινίτσας και η σχολή ανεμοκαλλιέργειας της κάτω παλιοχώρας.
  Αθάνατη ελλαδάρα,ποτέ δεν πεθαίνεις

 17. sawas avatar
  sawas 31/07/2012 18:48:57

  Φλυαρείς ασκόπως και αδιαλείπτως

  και επειδή δεν σε ενδιαφέρει τι κάνει ο ένας και τι κάνει άλλος πειραματίζεσαι στου κασίδη το κεφάλι με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές.

  Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και η πρόταση σου Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗ είναι ανεδαφική και ως τέτοια αντιμετωπίζεται.

  Δεν θέλεις να το δεις! Δικαίωμα σου!
  Το δικαίωμα στη άγνοια είναι αναφέρετο όπως και το δικαίωμα της εκφοράς άποψης.

  Τελευταίο link για να σε βοηθήσω να διαμορφώσεις ..............ο,τι τέλος πάντων μπορεί να διαμορφωθεί.

  http://www.oftwominds.com/blogmar12/pretend-student-loans3-12.html

 18. Έξοδος avatar
  Έξοδος 31/07/2012 20:27:03

  Αν δεν φτιαχτεί Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (και να επιτραπούν Ίδ. Πανεπιστήμια με αυστηρά κριτήρια κλπ....) τότε δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα στα ΑΕΙ, που καλούνται να εκπαιδεύσουν κ να δώσουν στην παραγωγή (σε ποια;) χιλιάδες αποφοίτους Λυκείων, που δεν έχουν πολλές επιλογές (αυτοί κ οι γονείς τους). Αυτό βεβαίως συνδέεται άμεσα κ με τους κανόνες της αγοράς εργασίας (κ το πώς πχ πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί για να ανοίξεις φούρνο αλλά και για το πώς θα τον διαχειριστείς στην αγορά), αλλά ας μην το ανοίξουμε. Αν η Τ.Ε.Ε. δεν φτιαχτεί θα περιμένουμε να μεγαλώσει μία γενιά ανέργων πτυχιούχων κι αν αντέξει να κάνει παιδιά, ίσως, λόγω πικρής πείρας, τα κατευθύνει εκτός πανεπιστημίων (κ πάλι βέβαια με το ρίσκο της ελλειπούς εκπαίδευσής τους κλπ).

 19. micsweden avatar
  micsweden 31/07/2012 20:48:56

  οτι και να γινει στην ελλαδα διοτι τιποτα καλο δεν θα γινει και τα πανεπιστημια θα ειναι για παντα ερμαιο των κομματων και των αχρηστων!
  το δικο μου το παιδι απο τωρα το προετοιμαζω να σπουδασει στο εξωτερικο

 20. A.M. avatar
  A.M. 01/08/2012 09:07:39

  @kiwi
  Επειδή λοιπόν στην Ελλάδα είναι πλέον ΑΔΥΝΑΤΟΝ να φτιάξεις ένα δημόσιο πανεπιστήμιο - το να το απαξιώσεις είναι επίσης αδύνατον επειδή το παντελώς απαξιωμένο εδώ και δεκαετίες δεν μπορεί να απαξιωθεί άλλο- δεδομένων της νοοτροπίας του Έλληνα φοιτητή, του «πανεπιστημιακού», της διαπλοκής με το πολιτικό σύστημα - ένας νόμος της προκοπής πήγε να εφαρμοστεί και τώρα τα μασάνε πάλι - της αρπαχτής, της συναλλαγής μεταξύ καθηγητών και φοιτητών / σπουδαστών (προσωπικό βίωμα και άρα μή αμφισβητήσιμο) όπου τα πτυχία δίνονται έναντι αντιπαροχής ψήφου στην καλύτερη περίπτωση ή έναντι αντιπαροχών άλλου είδους στην χειρότερη, και όλων όσων προανέφερα, σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από την ιδιωτικοποίηση όλης της ανώτατης βαθμίδας.
  Μελλοντικά, και ΑΝ διαφαίνονταν αλλαγές στην νοοτροπία του Έλληνα φοιτητή θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πάλι για δημόσια πανεπιστήμια. Μετά από κάποιες δεκαετίες εννοώ.
  Γιατί σαφώς και ήμουν υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου και κατά της δημιουργίας ιδιωτικών όταν υπήρχαν ελληνικά πανεπιστήμια (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα, Γιάννενα) και οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων ήταν επιστήμονες με ένα πτυχίο που βεβαίωνε αυτό που ο κάτοχός του πραγματικά ήταν.
  Από τότε - μέσα της δεκαετίας του '80 και μετά - που τα πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε αχούρια - είμαι σαφώς υπέρ της ιδιωτικοποίησης όλων των πανεπιστημίων.
  Όσο για τον φίλο μου εκ Κορέας, δεν ήταν σερβιτόρος σε κορεάτικο εστιατόριο, μεταπτυχιακό έκανε στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, έμεινε τρία χρόνια στην Ελλάδα, καθηγητής στο πανεπιστήμο της Σεούλ στην συνέχεια.και η άποψή του σαφώς και αποτελεί κριτήριο.

  @savvas
  Άγνοια είναι το να μην έχεις προσωπική άποψη για ένα θέμα ή να μην μπορείς να την γράψεις και αντ' αυτού, με ύφος αφ' υψηλού συνομιλητού, να παραθέτεις links από απόψεις τρίτων λές και αυτές είναι δικές σου.
  Αν βέβαια εσύ προσωπικά έγραψες τα άρθρα στο forbes και στο bbc τότε συγγνώμη που δεν σου απέδωσα τις οφειλόμενες τιμές.
  Επί της ουσίας βέβαια δεν απάντησες με επιχειρήματα σε τίποτε απολύτως απ' όσα έγραψα.
  Καταλαβαίνω ότι ή δεν έχεις κανένα επιχείρημα ή δεν ξέρεις τον τρόπο να διατυπώσεις τις απαντήσεις σου.

  Σε κάθε περίπτωση ..
  οι απόψεις και οι εμπειρίες άγγλων, αμερικάνων, γάλλων κλπ κλπ ΔΕΝ αφορούν ούτε στο ελάχιστο την ελληνική πανεπιστημιακή (ούτε οποιαδήποτε άλλη) πραγματικότητα για τον απλούστατο λόγο ότι η νοοτροπία του φοιτητή και του πανεπιστημιακού σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου είναι εντελώς διαφορετική απ' των Ελλήνων φοιτητών πανεπιστημιακών.
  ΕΣΥ έχει και ο Καναδάς για παράδειγμα ΕΣΥ έχει και η Ελλάδα.
  Αδιανόητο για Καναδό γιατρό να πάρει έστω και ένα σέντς για τις υπηρεσίες του. Αδιανόητο για Έλληνα γιατρό το να ΜΗΝ τσεπώσει το φακελλάκι των 200 και βάλε € ακόμα και για την παραμικρότερη υπηρεσία του.
  Ξέρεις, και οι δύο φοίτησαν σε κάποιο πανεπιστήμιο για να γίνουν γιατροί.
  Ο μέν πρώτος σε καναδικό ο δε δεύτερος σε ελληνικό (το πιθανότερο).
  Και τα αποτελέσματα γνωστά τοις πάσι εν Ελλάδι.
  Αν τώρα γράψει ένα άρθρο κάποιος για το καναδικό ΕΣΥ αυτά που θα γράψει προφανώς ΔΕΝ μπορούν να έχουν καμμία απολύτως σχέση ή ισχύ για το ελληνικό ΕΣΥ.
  Για ευνόητους λόγους.

  Έχω επίσης πατριώτη μου καθηγητή ορθοπεδικής στο πανεπιστήμιο του Πρίντεζι που όταν είχε πρωτοδημιουργηθεί το ΕΣΥ τα παράτησε και ήρθε στην Ελλάδα (μετά την πρόσκληση του Α. Παπανδρέου προς Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού) για να ενισχύσει το τότε νεοδημιουργηθέν ΕΣΥ.
  Άντεξε έναν μόνο χρόνο ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
  «Σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο του κόσμου οι φοιτητές δεν υποδεικνύουν στον καθηγητή αν, τι και πως θα τους διδάξει».
  «Αυτά μόνον στην Ελλάδα συμβαίνουν».
  «Αυτή η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον» μου είχε πεί κάπου εκεί στο 1987.
  Γύρισε στο Πρίντεζι και απ' όσο ξέρω εκεί είναι ακόμα.
  Και δστυχώς για μάς δικαιώθηκε πανηγυρικά.

  Αυτή η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον!

  Και αυτό φαίνεται αν επισκεφτεί κάποιος τα επονομαζόμενα «πανεπιστήμια» τα οποία δυστυχώς είναι ο καθρέφτης της όλης ελληνικής πραγματικότητας.
  Το πανεπιστήμιο μιας χώρα είναι η βιτρίνα της.
  Και η δική μας βιτρίνα είναι γεμάτη σκουπίδια και φαίνονται πλέον απ' όλους.
  Και μυρίζουν και άσχημα επειδή η σκουπιδιάρα δεν τάχει μαζέψει για δεκαετίες.

  Όποιος δεν τα βλέπει αυτά ή είναι τυφλός ή δεν ζεί στην Ελλάδα ή έχει συμφέρον απ' την διαιώνιση της παρούσας κατάστασης.

  υγ.
  παράθεσέ μου τώρα και καμμιά δεκαεριά links ακόμα για να μορφωθώ.

  • kiwi avatar
   kiwi @ A.M. 01/08/2012 17:33:21

   Μπορεί το σημερινό δημόσιο πανεπιστήμιο να έχει τεράστια προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία (αν όχι όλα έχουν να κάνουν με τη διαπλοκή τους με την πολιτική εξουσία), αλλά υπάρχουν σε αυτά πολλοί (ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ) που παλεύουν και κάνουν σωστά τη δουλειά τους: έχουν διεθνή παρουσία (ζητιανεύοντας τα λεφτά για να πάνε να μιλήσουν σε ένα συνέδριο, ενώ θα είχαν άνετα τις δυνατότητες να πάνε σε 3-4, αν η ΓΓΕΤ είχε προκηρύξει και χρηματοδοτήσει ΕΣΤΩ ΕΝΑ πρόγραμμα ανάμεσα σε 2004 και 2010 περίπου), φέρνουν ερευνητικά έργα στην Ελλάδα (κι ας είναι πολλά από αυτά κατ΄ευφημισμόν ερευνητικά, κι ας βγάζουν λεφτά μερικοί, σημασία είναι πως έρχεται χρήμα για έρευνα και εξοικειώνονται με την τεχνολογία και τις μεγάλες εταιρείες ένα σωρό διδάκτορες και μεταδιδάκτορες). Αρα μην τα ισοπεδώνεις όλα και ΚΥΡΙΩΣ μην κρίνεις από αυτά που γίνονται στις (λεγόμενες) ανθρωπιστικές επιστήμες και στην Ιατρική: σου θυμίζω πως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο έγινε στο Πάντειο και ο μεγαλύτερος νεποτισμός είναι στην Ιατρική και στη Θεολογική. Στις Θετικές ΕΠιστήμες και τα τεχνολογικά αντικείμενα (ΣΑΦΩΣ δεν είναι παράδεισος αξιοκρατίας, αλλά) είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα! Βιωματικό, αν με αντιλαμβάνεσαι.

   Επίσης, για να μην υπάρχει παρερμηνεία: το Πανεπιστήμιο είναι άθλιο, αλλά ο νόμος της Διαμαντοπούλου είναι ΓΕΛΟΙΟΣ! Να στο ξαναγράψω: ΓΕΛΟΙΟΣ!!!!

   Η προσπάθεια να δημιουργήσει πρύτανι-manager είναι απόλυτα θνησιγενής, και ο παντοδύναμος κοσμήτορας που θεσμοθετείται, θα δημιουργήσει (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ με το υπάρχον προσωπικό) μία άθλια δικτατορία μετρίων και θα μεταθέσει την εξουσία από τους φοιτητές στους καθηγητές Α βαθμίδας. Σε ενδιαφέρει να διαλέξεις δυνάστη ή να κάνεις ένα σωστό παν/μιο;

   Τα μόνα θετικά που εμπνεύστηκαν οι τελευταίοι νόμοι, ήταν το άνοιγμα των εκλεκτορικών σωμάτων σε εξωτερικούς εκλέκτορες, στους ειδικούς του γνωστικού αντικειμένου και σε επιστήμονες από το εξωτερικό. ΑΠλά, χωρίς χρηματοδότηση για να του βγάλεις τουλάχιστον το εισιτήριο (μιάς και τα teleconferencing δεν είναι πανάκεια), κι αυτά καρκινοβατούν.

   Ο νόμος Διαμαντοπούλου είναι ΓΕΛΟΙΟΣ. Και γελοιοποιήθηκε και η ΝΔ που τον ψήφισε για να δείξει συναινετικό πρόσωπο, σε μία περίοδο που το ευρω-ιερατείο έριχνε βολές για ανυπαρξία συναίνεσης στην Ελλάδα.

   Όσο για τον Κορεάτη φίλο σου, ουδείς ψόγος. Ευπρόσδεκτος ο λόγος του. Αλλά όχι ότι δεν μας αφορά το τι γράφεται στο BBC και στο Forbes. Δεν θα ξεβρακωθούμε αλλά δεν θα ομφαλοσκοπούμε κιόλας

 21. Άνεργος Επιστήμονας avatar
  Άνεργος Επιστήμονας 01/08/2012 12:01:04

  Θα με συγχωρήσετε, αλλά είσαστε οι περισσότεροι εκτός θέματος: Ο στρατηγικός ρόλος που εξυπηρετούν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ στην Ελλάδα είναι ένας και μοναδικός: η συντήρηση ενός "πάρκινγκ" για τους νέους 18-26 ετών, ώστε να μειώνεται το αντίστοιχο ποσοστό της ανεργίας (και τα επιδόματα ανεργίας φυσικά) ώστε να παραμένουν οι νέοι μας εγκλωβισμένοι σε κομματικά, αθλητικά (συμπεριλαμβανομένων του ταβλιού, της πρέφας, του φραπέ και της ρίψης μολότωφ) και επιστημονικά αδιέξοδα. Και ζούμε όλοι καλά και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ καλύτερα.

  Η προτεινόμενη από μερικούς είσπραξη διδάκτρων θα αυξήσει τον ανεξέλεγκτο, απελπισμένο και αποφασισμένο για όλα στρατό των νέων ανέργων, το οποίο νομοτελειακά θα οδηγήσει σε έκρηξη (τύπου Πολυτεχνείου '74 ή Μάη '68). Είσαστε σίγουροι ότι το μικρό μας κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο χωρίς επιβολή κάποιου είδους στρατιωτικού νόμου;

  Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην επισημάνω την επική φράση από προηγούμενο σχόλιο του Α.Μ.: Με τα ιδιωτικά ΑΕΙ όλα θα πήγαιναν καλά γιατί "αυτός που πληρώνει ΑΠΑΙΤΕΙ να μάθει!". Το ίδιο επιχείρημα άκουσα από μαθητές σε χτεσινό ρεπορτάζ της ΕΤ3: "στο φροντιστήριο πληρώνουμε και δεν γίνεται να μη μάθουμε" (υπονοώντας ότι στο σχολείο που είναι τσάμπα δεν υπάρχει περίπτωση να θελήσουν να μάθουν ο,τιδήποτε). Η ελληνικής πατέντας εξίσωση της γνώσης με το κεφάλαιο ποτέ δεν καταδείχτηκε ποτέ με γλαφυρότερο τρόπο, σκληρότερο και από τον καπιταλισμό των αμερικανικών φοιτητικών δανείων. Φαντάζομαι ότι οι καθηγητές των πληρωτέων επί τη εμφανίσει μελλοντικών φοιτητών θα τους υποβάλλουν σε συμπληρωματική ψυχαναλυτική εξέταση με ορό αλήθειας με το εξής ερώτημα: "Το μάθημα το διάβασες επειδή είχες δίψα για γνώση ή επειδή δεν ήθελες να πάνε τα λεφτά σου χαμένα;". Η απάντηση των φοιτητών (αλλά και των γονέων τους) θα είναι η ίδια: "δεν έχει καμιά σημασία, σε έξι μήνες από την λήψη του πτυχίου, είτε θα τα έχω ξεχάσει όλα, είτε αυτά που σπούδασα θα είναι ξεπερασμένα¨.

  Τέλος, για να επανέλθω σε ζητήματα "βασικών αρχών", μπορεί κάποιος να θεμελιώσει το γιατί ιδίως στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα χρειάζεται ΑΕΙ και ΤΕΙ (πλήν των αναγκών του "πάρκιγκ"), και γιατί περισσότερα από όσα είναι αναγκαία για να "παράγουν" κάθε χρόνο όσους ακριβώς (και ούτε έναν παραπάνω!) φιλόλογους, γιατρούς μηχανικούς, δικηγόρους, φυσικοχημικούς κλπ. για να αντικαταστήσουν όσους συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο; Οι σπουδές πλέον αποτελούν ένα ευγενές και ακριβό σπόρ (όπως π.χ. το γκολφ) και το πτυχίο δεν προσφέρει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω ότι αποτελεί και εμπόδιο (οι περισσότεροι άνεργοι κρύβουν την ύπαρξη πτυχίου γιατί τους εμποδίζει να βρουν δουλειά που δεν το απαιτεί). Επιπλέον, με το "1 προς 10" οι ανάγκες για δημόσιους υπαλλήλους έχουν μειωθεί στο ένα δέκατο των παλαιών αναγκών. Για να το θέσω ακόμα πιο προβοκατόρικα, "Τί τα θέλουμε τα πανεπιστήμια τέλος πάντων;". Δεν διαθέτουμε ούτε εθνική στρατηγική έρευνας, ούτε εθνική στρατηγική παιδείας (με ορίζοντα 10-ετίας), ούτε σοβαρές προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων τους. Συνεπώς το πτυχίο αυτή τη στιγμή ΔΕΝ αποτελεί επένδυση (παρά μόνο για τις τράπεζες που θα δίνουν φοιτητικά δάνεια).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.