#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/06/2009 15:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι βαρόνοι της διαπλοκής και ο Ελεύθερος Τύπος

 Μια παλιά ιστορία με τον Καραμανλή, τον Κύρτσο και τον Κόκκαλη

Επειδή όλοι εκείνοι που χρόνια πολλά κάρφωναν καρφιά στο φέρετρο του Ελεύθερου Τύπου εμφανίζονται τώρα στα κανάλια ενδεδυμένοι αυτή τη φορά τη λεοντή του σωτήρα, καλό θα ήταν να θυμηθούμε και τη λεοντή που φορούσαν πριν όχι και τόσα πολλά χρόνια - για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι που λέει και ο ποιητής.

Είναι γνωστό ότι στην προεκλογική εκστρατεία του 2000 η ΝΔ και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής προσωπικά είχαν κάνει πρώτο θέμα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κόκκαλη στον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ - το ίδιο δηλαδή που κάνει και σήμερα ο Γιώργος με άλλα σκάνδαλα (χα χα χααα). Η σφοδρότητα της επίθεσης από τη ΝΔ ήταν τέτοια που ακόμα και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε αναγκαστεί να υποχωρήσει στο θέμα του «ολυμπιακού στοιχήματος» και έπαιρνε τις αποστάσεις του από τον Σωκράτη.

Στριμωγμένος στη γωνία ο «Σωκρατάκιας», που έλεγε και ο μακαρίτης ο Κίτσος, έβαζε λυτούς και δεμένους μέσα στη ΝΔ για να προσεγγίσει τον Καραμανλή. Παράλληλα χρησιμοποίησε τον Τύπο και ιδιαίτερα τον Τύπο της δεξιάς για να δημιουργήσει πρόβλημα στον Καραμανλή και να τον αναγκάσει να συνδιαλλαγεί μαζί του. Άλλωστε οι προσβάσεις του Κόκκαλη στον Τύπο της δεξιάς ήταν ισχυρότατες από την εποχή του Μητσοτάκη που του είχε δωρίσει μεταξύ άλλων και τη Νέα Τηλεόραση (Κόκκαλης, Απογευματινή, Ελεύθερος Τύπος, Ρίζος, Καραγιάννης).

Οι πιέσεις που ασκούνταν στον Καραμανλή ήταν τέτοιες που το βράδυ της Κυριακής 5/3/2000 (παραμονές εκλογών) κλείνοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είπε και τα εξής εξοργισμένος: «Αν θέλαμε και χρήματα θα είχαμε και πολλά μέσα ενημέρωσης θα είχαμε...Αλλά θα είχαμε πουλήσει την ψυχή μας».

Την επόμενη ημέρα μέσω του κύριου άρθρου στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Γ. Κύρτσος του έλεγε ότι  «Δεν υπάρχει λόγος να οργίζεστε... » (τίτλος) και συνέχιζε χρησιμοποιώντας ως αφορμή τους ποδοσφαιρικούς καυγάδες Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού της εποχής: «Τα ματς μεταξύ των μεγάλων ομάδων έχουν και μια έξω-αθλητική διάσταση, είναι συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων, μεγάλων εταιρειών. Ο φανατισμός έχει χάσει την όποια λογική του βάση. Δεν υπάρχουν καλοί που χρησιμοποιούν άψογες μεθόδους και κακοί οι οποίοι υποκύπτουν στους πειρασμούς του μεγάλου κεφαλαίου. Όλοι χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους, μόνο που ορισμένοι το κάνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα ή περισσότερο αποτελεσματικά από τους άλλους. Γι αυτό λοιπόν να αποφεύγετε να παίζετε ξύλο για την «ΦΑΓΕ», την «Ιντρακόμ», τη «ΜΕΤΚΑ», την «Εργάς», ή όποια άλλη εταιρεία τεράστια , ή μεγάλη, με άψογη επιχειρηματική διάρθρωση, η με σοβαρά προβλήματα».

Έλεγε δηλαδή ανοικτά στον Καραμανλή να μην τα βάζει με τον Κόκκαλη επειδή «όλοι ίδιοι είναι». Είχε μάλιστα λεχθεί τότε ότι την προηγουμένη ημέρα ο κ. Κύρτσος είχε μια έντονη τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Κ. Καραμανλή.

Η Ρηγίλλης απάντησε μεταξύ άλλων μέσω της εφημερίδας «Χώρα» του κ. Τράγκα, στην οποία στελέχη του κόμματος δήλωναν: «Επιστρατεύθηκε ο υπάλληλος του Βαρβιτσιώτη και του Κόκκαλη για να μας κτυπήσει...δείχνει ότι πίσω από τους βαρόνους βρίσκονται και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία έχει πολεμήσει από την πρώτη ημέρα που εξελέγη ο Κ. Καραμανλής». Ενώ αναφερόμενη στον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη έγραφε ότι είναι «ίσως ο μόνος» μέσα στη ΝΔ που «διατηρεί θαυμάσιες σχέσεις με μεγαλοεπιχειρηματία, ορκισμένο εχθρό του Κ. Καραμανλή, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση του Κ .Σημίτη». Δηλαδή τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Μετά τις εκλογές της 9/4/2000 τις οποίες έχασε η ΝΔ οι επιθέσεις του διαπλεκόμενου Τύπου εναντίον του Καραμανλή συνεχίστηκαν με επιθέσεις εναντίον της «επικοινωνιακής πολιτικής» της ΝΔ και του τότε εκπροσώπου της και στενού συνεργάτη του, Άρη Σπηλιωτόπουλου. Έγραφε για παράδειγμα τότε το in.gr: «Τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, το μέλλον του Άρη Σπηλιωτόπουλου στην παράταξη εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Μολονότι οι τόνοι έπεσαν τις τελευταίες ημέρες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δέχεται πιέσεις από στελέχη του κόμματος να απομακρύνει τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ».

Εκτός του κ. Κύρτσου και του ΕΤ στις επιθέσεις εκείνες εναντίον του κ. Σπηλιωτόπουλου ποιους άλλους συναντάμε; Πάλι από το in.gr της εποχής: «Αγωγή εναντίον των δημοσιογράφων Νίκου Κακαουνάκη, Θέμου Αναστασιάδη, Βαγγέλη Περή και του νόμιμου εκπροσώπου του ραδιοσταθμού ΦΛΑΣ ΑΕ κατέθεσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, για τα όσα προεκλογικά και μετεκλογικά είπαν από τις εκπομπές τους εναντίον του και εναντίον του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή». Σε ποιόν ανήκε τότε ο ΦΛΑΣ; Φυσικά στον Σωκράτη

Αυτά για να αντιληφθείτε το ρόλο του καθενός και τα παιχνίδια που έπαιξαν σε βάρος της εφημερίδας. Βέβαια σας κουράσαμε λίγο, αλλά πρέπει να γίνουν κατανοητοί με συγκεκριμένα παραδείγματα οι λόγοι για τους οποίους οι αναγνώστες του εγκατέλειψαν τον ΕΤ. Οι «κληρονόμοι» του Βουδούρη την μετέτρεψαν από ανεξάρτητο δημοσιογραφικό βήμα σε όργανο της διαπλοκής.

(με πληροφορίες από ένα παλαιότερο άρθρο στο Αντί με τίτλο «Ο Ελεύθερος Τύπος και η ύστατη γραμμή άμυνας του Ρόκο»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mofo avatar
  mofo 25/06/2009 15:43:51

  ΓΑΜΩ ΤΑ ΓΕΛΙΑ!! ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2000; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2000 Ο ΚΑΡΑΜΝΑΛΑΚΟΣ ΠΗΡΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΤΟΝ Κ*Λ* ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ;;; ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;

 2. Αγγούρι avatar
  Αγγούρι 25/06/2009 15:51:37

  Ο ίδιος ο Κύρτσος το είχε βγάλει στην φόρα οτι ο Καραμανλής είχε συμβιβαστεί πλήρως με την διαπλοκή απο το 2002 γι'αυτό έφαγε πόρτα απο τον Ελεύθερο Τύπο. Αυτά με τον Βαρβιτσιώτη να πάς να τα πείς αλλού είναι γνωστό οτι ο Βαρβιτσιώτης τον έκανε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον είχε τότε σάν παιδί του.

 3. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 25/06/2009 16:01:31

  Τελικά οι βαρώνοι της διαπλοκής έφαγαν τον Άρη; Γιατί εγώ νόμιζα ότι τον έφαγε ο Κ.Κ για χάρη του Ρουσόπουλου ή μάλλον της μαύρης προπαγάνδας.
  Και ο Βαρβιτσιώτης που χτυπούσε τη ΝΔ έχει καμιά σχέση με τον Πολιτικό που τιμούσε πριν από λίγο καιρό όλη η ΝΔ ή είναι κάποιος άλλος;
  Όσο για τον Κόκκαλη τον "ορκισμένο εχθρό του ΚΚ" ας μην θυμηθούμε τι έγινε με τη σύμβαση της Ιντραλοτ και του ΟΠΑΠ που πληρώθηκε τρεις φορές περισσότερο απ' ότι επί ΠΑΣΟΚ.
  Όταν τόσο εύκολα βγάζει κανείς συμπεράσματα πρέπει να προσέχει γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα.

 4. ergazomenoieleftherostipos avatar
  ergazomenoieleftherostipos 25/06/2009 16:46:01

  Προς Δημήτρη Ρίζο (Μέρος 1ον)


  Κάποια πράγματα κάποτε πρέπει να μπουν στη θέση τους…
  Ο μυθομανής 75χρονος εκδότης που βγαίνει στα κανάλια και εκφράζει την ικανοποίησή του για το λουκέτο στον ΕΤ, μπας και πάρει κανένα φύλλο μεθαύριο, πρέπει να ξέρει ότι:
  ■ Επί ημερών του ξεκίνησε η πτώση του «Ελεύθερου Τύπου».

  ■Τα τρία χρόνια που διηύθυνε την εφημερίδα ήταν καταστροφικά. Σε αντίθεση με όσα λέει ανέλαβε την εφημερίδα με 200.000 φύλλα κα την κατέβασε στα 95.000 (με στοιχεία).

  ■Την οδήγησε στη διάλυση και τη διάσπαση.

  Τόσο ρηχός και τόσο λίγος, μας κάνει να αισθανόμαστε δικαιωμένοι που ως δημοσιογράφοι τον απορρίψαμε ως διευθυντή τότε. Προηγουμένως τον είχε απορρίψει ο Αρης Βουδούρης.

  Κανείς δε μίλησε ποτέ για τις λαμογιές του όπως και αργότερα για τον εχθρό του και τωρινό του σύμμαχο, Γιώργο Κύρτσο.
  Ας μην προκαλούν λοιπόν γιατί ξέρουμε πολλά.
  Θέλετε να μιλήσουμε, κύριοι για τα εγκλήματά σας;
  Η θα το βουλώσετε επιτέλους;

  Κάποιος που ξέρει...

 5. ergazomenoieleftherostipos avatar
  ergazomenoieleftherostipos 25/06/2009 16:46:51

  Οι κανίβαλοι της διαπλοκής
  Σαμπάνιες άνοιγαν οι εκδότες, διαπλεκόμενοι μεγαλοεπειχειρηματίες και οι «φιλιππινέζες» διευθυντές τους, στο άκουσμα της είδησης ότι έκλεισε ο «Ελεύθερος Τύπος». Κάποιοι μικρο-«εκδότες» μάλιστα, που σημάδεψαν με μελανά χρώματα το πέρασμά τους πολύ παλιά από τον ΕΤ, αν και έχυναν κροκοδείλια δάκρυα στα παράθυρα των καναλιών, δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους για το «δωράκι» που τους έκαναν οι νυν ιδιοκτήτες με την απόφαση να κλείσουν την εφημερίδα τους. Απαντες οι εκδότες, πολλοί εκ των οποίων δυστυχώς διατηρούν τις εφημερίδες τους και τους τηλεοπτικούς σταθμούς τους ως μοχλό πίεσης για να παίρνουν μεγάλες δουλειές του Δημοσίου, βλέπουν με ανακούφιση το κενό που αφήνει ο ΕΤ. Το μόνο που θέλουν τώρα είναι η σκύλευση του μεριδίου της διαφήμισης που είχε η εφημερίδα, και βέβαια το αναγνωστικό κοινό της. Το ίδιο βεβαίως, θέλουν και οι διευθυντάδες τους της «δημοσιογραφίας» των DVD, των προσφορών και του λάϊφ στάϊλ (που ούτε λάϊφ είναι, ούτε και σταϊλ). Αυτοί δηλαδή, που βάζουν ταφόπλακα στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, πλασάροντας του σκουπίδια αντί για ουσιαστική πληροφόρηση, τώρα προσπαθούν να κανιβαλίσουν το σώμα του Ελεύθερου Τύπου. Κάποιοι μάλιστα, καλοβλέπουν την εξαγορά έναντι πινακίου φακής της ίδιας της εφημερίδας, για να παίξουν τα παιχνίδια τους στο άθλιο σκηνικό της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής των σκανδάλων και της διαφθοράς. Το ζεύγος Αγγελόπουλων μπήκε στο χώρο του Τύπου το 2006 προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα ότι επειδή δεν έκανε μπίζνες στην Ελλάδα, δεν θα ακολουθήσουν τις άθλιες πρακτικές της παραδοσιακής διαπλοκής. Αυτό δημιούργησε ελπίδες που όμως, διαψεύσθηκαν με τον πιο παταγώδη τρόπο. Θα αφήσουμε λοιπόν τους κανίβαλους της διαπλοκής να ανοίγουν σαμπάνιες; Ή θα επιλέξουμε, με τη στήριξη των αναγνωστών του ΕΤ και γενικότερα των πολιτών, αλλά και των έντιμων δημοσιογράφων (και είναι πολλοί στα ΜΜΕ) να επανεκδοθεί ένας «Νέος Ελεύθερος Τύπος», ανεξάρτητος και με δημοσιογραφικό τσαμπουκά;

 6. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 25/06/2009 17:46:58

  Θα ήταν παράξενο να μην έκλεινε η Αγγελοπούλου τον Ελεύθερο Τύπο. Αλωστε για αυτό τον λόγο τον αγόρασε.

  Αλλά πρίν τον κλείσει έπρεπε πρώτα να τον ξεδοντιάσει, να τον ξεφτιλήσει και να μεριμνήσει να τον διαγράψουν από την μνήμη τους οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας.

  Βέβαια η κατά δήλωση ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει την ικανότητα να καταλάβει τι παίζεται γιατί δεν την ενδιαφέρει το θέμα. Πιστεύει ενδεχομένως ότι η Αγγελοπούλου είναι "φιλική" στην ηγεσία. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονται αυτές τις κολοσσιαίες περιουσίες (που όλοι γνωρίζουμε καλά πώς μάζεψαν) τους πολιτικούς τους έχουν γραμμένους εκεί που δεν πιάνει το μελάνι.

  Κουμπάρος του Αγγέλου δεν είναι ο Κωστάκος του ΟΠΑΠ που τα έδωσε όλα στον Κόκκαλη άν δεν με απατά η μνήμη μου ; Και προσωπικός φίλος του Καραμανλή δεν είναι ο Χατζηφίδης που τα ξανάδωσε όλα στον Κόκκλαη ;

  Ας μην ασχοληθούμε άλλο με την Κ-Α.Μ.Ε.Α (Κυβέρνηση Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες), το κρίμα είναι φια τους ανθρώπους που έχασαν την δουλειά τους.

 7. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 25/06/2009 18:18:43

  @5 Γιατι, οχι; Χρειαζεται να επαναληφθει η περιπτωση της "Ελευθεροτυπιας" αλλα να μην ξαναπεσει σε χερια "εκδοτων". Η σχετικα προσφατη ιστορια ορισμενων blogs στην Ελλαδα, οπως του Αntinews, λογου χαρη, δειχνει οτι οταν υπαρχει γνησιος δημοσιογραφικος τσαμπουκας, οταν δηλαδη γινεται συστηματικο, ελευθερο και ανεξαρτητο ρεπορταζ και λεγονται τα πραγματα οπως ειναι και προς καθε κατευθυνση, ο "Νεος Ελευθερος Τυπος" θα σταθει ευκολα στα ποδια του και θα προχωρησει. Αρκει να εχουν θεσπισθει απαραβατοι κανονες για ολο το φασμα λειουργιας της νεας εφημεριδας και να υπαρχει ανενδοτη εμμονη στην γνησια και αψογη ενημερωση του Ελληνα, που παραλληλα με τα νεα συγχρονα συστηματα ενημερωσης που ειναι το Ιnternet και τα blogs, θελει να διαβαζει και μια καλη εφημεριδα. Τολμηστε, καθιερωστε τον τιτλο και οι πολιτες θα ειναι μαζι σας.

 8. Mayri Trypa avatar
  Mayri Trypa 25/06/2009 23:06:45

  @3 Πυροπαθή

  Κανονικά δεν θα έγραφα αλλά μου άναψαν τα λαμπάκια με αυτο το

  "Όταν τόσο εύκολα βγάζει κανείς συμπεράσματα πρέπει να προσέχει γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα."

  Δε ξέρω τι είσαι, από πού είσαι, τι κάνεις, πως σε λένε, ποιά είναι η ασθένεια σου.. αλλά το να αφήνεις δημόσια μάλιστα χωρίς ντροπή απειλές σε κάνει ξεφτύλα!

  τον Φάκτωρα δεν τον ξέρω, άλλοτε συμφωνώ μαζι του, άλλοτε διαφωνώ.

  αλλά να απειλεί κάποιος έτσι τόσο ξεδιάντροπα μου γυρνάει τα άντερα.

  θα θελα να σε είχα μπροστά μου φιλαράκο να μου μιλήσεις για τα γυρίσματα του καιρού ...

 9. Factorx avatar
  Factorx 26/06/2009 00:07:43

  @Mayri Trypa: τον άφησα επίτιδες για να γίνεται ρεζίολι μόνος του. Αυτα που γράφουμε δεν αμσφισβητούνται. Και οι έξυπνοι αναγνώστες του Αντινέα θα κάνουν μόνοι τους τις συγκρίσεις του καραμανλή του τότε με τον Καραμανλή του σήμερα. Οι ανόητοι θέλουν φυσικά κάποιον απο τα κανάλια να κραυγάζει για περισσότερες διαφημίσεις για να καταλάβουν

 10. fantomas avatar
  fantomas 26/06/2009 14:26:25

  a...ρε.....τι κανει ενας ροκος!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.