#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αυταπάτες της σύγχρονης ελληνικής δεξιάς

[caption id="attachment_177342" align="alignnone" width="600" caption="S. Dali: Paranoiac Visage"][/caption]

Η σύγχρονη δεξιά (με τον όρο εννοώ τη μεταπολιτευτική δεξιά) στην Ελλάδα επαίρεται ότι είναι η "μεγάλη φιλελεύθερη πατριωτική παράταξη", θεματοφύλακας των ελληνικών αξιών και εγγυητής του μέλλοντος της χώρας. Μάλιστα. Πολύ συγκινητικά όλα αυτά. Στις αρένες των κομματικών συνεδρίων, στα καφενεία και στα ιστολόγια πάλλονται όλοι από ενθουσιασμό στο άκουσμα και μόνο αυτών των διακηρύξεων ενώ με ένα κρυφό δάκρυ στο μάτι χειροκροτείται ένθερμα ο κομματικός ομιλητής. Είναι όμως έτσι;

Ας τα δούμε ένα-ένα

α) Η σύγχρονη δεξιά στην Ελλάδα διακηρύττει ότι αυτή είναι φορέας του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα - και μάλιστα του κοινωνικού του προσήμου - της ιδεολογίας που νίκησε. Έτσι λένε οι κομματικοί αγορητές. "Οι ιδέες μας νίκησαν". Ας παρακάμψουμε το γεγονός ότι οι ιδέες δεν μπορούν να νικήσουν ή να ηττηθούν γιατί τις μάχες τις δίνουν ατομικά και συλλογικά υποκείμενα στο όνομα κάποιων ιδεών και ας δεχτούμε προς στιγμήν ότι αυτό συμβαίνει.

Πόσο φιλελεύθερο είναι, λοιπόν, να ανέχεσαι ή να επικροτείς φαινόμενα που δεν αφήνουν την ελεύθερη αγορά (που εσύ αυτοχρίζεσαι προστάτιδα δύναμή της ) να λειτουργήσει; Όταν π.χ. δεν κάνεις τίποτα για την εισφοροδιαφυγή αυτό δε στρεβλώνει τον ανταγωνισμό; Όταν δεν φτιάχνεις ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που να είναι πολλαπλασιαστικός παράγοντας στην οικονομική ανάπτυξη παρά ανέχεσαι αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα διαφθοράς, αυτό είναι φιλελευθερισμός; Όταν δε βάζεις αυστηρούς κανόνες στην κεφαλαιαγορά αλλά αφήνεις πεδίο δόξης λαμπρό για χειραγωγήσεις τίτλων και δε στέλνεις στον εισαγγελέα τους χειραγωγούς αυτό είναι φιλελεύθερη πολιτική; Το καθεστώς των μεταχρονολογημένων επιταγών σε ποιο πανεπιστήμιο της Αμερικής το διδάσκουν;  Όταν γίνεσαι όμηρος επαγγελματικών κλάδων διατηρώντας τους τα προστατευτικά προνόμια μπορείς να λέγεσαι φιλελεύθερος; Όταν δε χτυπάς τα καρτέλ στον χώρο των τροφίμων αυτό είναι έκφραση φιλελευθερισμού; Όταν δε μειώνεις την κρατική σπατάλη απομυζώντας πόρους από άλλους τομείς της οικονομίας, αυτό είναι φιλελευθερισμός; Όταν υπερφορολογείς την ατομική ιδιοκτησία - θεμέλιο του φιλελευθερισμού - αυτό τι είναι; Το σύνθημα "ότι είναι νόμιμο είναι ηθικό" σε ποιο εγχειρίδιο του φιλελευθερισμού αναφέρεται; Και το κρισιμότερο. Μέτρησε κανείς από τη "φιλελεύθερη" παράταξη της συνέπειες εισαγωγής ενός νέου νομίσματος στη χώρα; Να μην αναφέρω άλλα.

β) Η σύγχρονη δεξιά, επίσης, αυτοαναγορεύεται σε θεματοφύλακα της πατρίδας και του έθνους. Μόνο αυτή προστατεύει τα όσια και τα ιερά. Ανέκαθεν και κατ' αποκλειστικότητα. Τέτοιου είδους αξιωματικές διακηρύξεις στους προσεκτικούς παρατηρητές της ιστορικής πράξης προκαλούν θυμηδία. Έχουν την ίδια βαρύτητα με την επίκληση των κομμουνιστών ότι, τάχα, μονάχα αυτοί είναι προστάτες των αδυνάτων, των επιχώριων σοσιαλδημοκρατών ότι αποκλειστικά αυτοί προστατεύουν τα συμφέροντα των "μη προνομιούχων" ή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων ότι είναι ισόθεοι. Αλλά ας έρθουμε στα πραγματικά γεγονότα. Και μόνο το γεγονός ότι η σύγχρονη δεξιά δεν έκανε σχεδόν τίποτα, κόντρα σε θεμελιώδεις αρχές τις οποίες επικαλείται, για να σταματήσει την εθνική εκποίηση έναντι της υπερκαταναλωτικής δάνειας ευμάρειας και της ατομικής αυτοπραγμάτωσης μέσω της υπερκατανάλωσης και του επαρχιακού συμπλέγματος να "γίνουμε Ευρώπη", αλλά υπήρξε εναργής συνοδοιπόρος στο δρόμο προς την εθνική χρεοκοπία, φτάνει για να της αφαιρέσει το φωτοστέφανο του πατριωτισμού. Αν θέλεις να έχει ισχυρή άμυνα η οποία να σου διασφαλίζει στο πλαίσιο του μεγέθους σου σα χώρα την εθνική σου ακεραιότητα πρέπει να έχεις ισχυρή οικονομία που στηρίζεται στα δικά της πόδια. Στέλνεις π.χ. στον εισαγγελέα τους μεσάζοντες εμπορίας οπλικών συστημάτων οι οποίοι σου προμηθεύουν σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις άχρηστα όπλα σπαταλώντας πολύτιμους πόρους . Φτιάχνεις σοβαρές ομάδες στρατηγικού σχεδιασμού που θα σε βοηθήσουν να χαράξεις μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Φροντίζεις η οικονομία σου να ενισχυθεί σε τομείς που θα ενισχύουν την αμυντική σου δυνατότητα (τεχνολογία υλικών, ηλεκτρονικής και μικροηλεκτρονική, πληροφοριακών συστημάτων, οργάνωση και διοίκηση). Αναδιοργανώνεις την αμυντική σου βιομηχανία. Εξετάζεις τις παραγωγικές σου δυνατότητες σε κρίσιμα στρατηγικής σημασίας υλικά, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο ορείχαλκος, ο ανοξείδωτος χάλυβας, οι ημιαγωγοί, τα νανοϋλικά κλπ. Επενδύεις στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εργαλειομηχανών, εργαλείων και λογισμικού. Και χίλια δυο άλλα. Και το βασικότερο. Απεξαρτάς την οικονομία σου από τον εξωτερικό δανεισμό, προσπαθώντας να την ενδυναμώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνεις υπόψη σου και την εθνική σου ασφάλεια. Όταν παράγεις λιγότερα απ' ότι καταναλώνεις η ισχύ σου μεταφέρεται στους πιστωτές σου. Είναι περιττό να πούμε τι απ' όλα αυτά έκανε η σύγχρονη δεξιά για να εκπληρώσει το ρόλο της ως θεματοφύλακα του έθνους.

γ) Η σύγχρονη ελληνική δεξιά βάζει το κοινωνικό πρόσημο εμπρός από το φιλελευθερισμό που επικαλείται. Οι πραγματικοί λόγοι είναι, αν θέλει να είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του, καθαρά λόγοι επικοινωνιακής επιβίωσης. Σε μια χώρα όπου το κοινωνικό πρόσημο το εκμεταλλεύτηκε πλήρως η κεντροαριστερά για να κυριαρχήσει πολιτικά, ο φιλελευθερισμός της δεξιάς δεν αρκούσε. Έπρεπε να αντιπαρατάξει κι αυτή ένα κοινωνικό πρόσωπο της ελεύθερης αγοράς ώστε να σταθεί στο επίπεδο του κομματικού ανταγωνισμού για την κατάληψη της εξουσίας, σε ένα απόλυτα εχθρικό επικοινωνιακό τοπίο.Γι αυτό και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός ήταν πρόσφορος. Βέβαια όλα τα ελληνικά κόμματα στην Ελλάδα ουδέποτε έκαναν χαρτογράφηση του συλλογικού υποκειμένου στο οποίο αναφέρονταν και μη έχοντας τα ίδια πρωτότυπες ιδέες για την εγχώρια κοινωνική συγκρότηση, δανείζονταν από την Εσπερία ιδέες και σχήματα που ουδέποτε εξέτασαν αν ταιριάζουν εδώ.

Από την άλλη ο όρος "κοινωνικός" είναι τόσο ελαστικός σε ερμηνεία ώστε αφήνει πολλά περιθώρια να τον νοηματοδοτεί κανείς όπως θέλει. Στην πράξη, η "κοινωνική ευαισθησία" στην Ελλάδα εξαντλείται στη μάχη των διαφόρων επαγγελματικών και συνδικαλιστικών κλάδων να αυξήσουν των εισόδημά τους από τον προϋπολογισμό, χρησιμοποιώντας την ισχύ τους σε πρόσοδο ψήφων. Για πολλούς ισοδυναμεί με τη λέξη "τζάμπα". Έτσι και η σύγχρονη ελληνική δεξιά, όσες φορές ήλθε στην εξουσία, δε δίστασε να προσχωρήσει σε αυτό το παίγνιο άσκησης "κοινωνικής πολιτικής" για ευνόητους ψηφοθηρικούς λόγους. Και όσες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είτε έμειναν ατελείς ή ακυρώθηκαν από τα πραγματικά δεδομένα του προϋπολογισμού και του "κοινωνικού κράτους".

Θα ισχυριστούν κάποιοι ότι ήταν αδύνατο στο κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από το 1981 και μετά να τύχαιναν ευήκοων ώτων τα προτάγματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Θα απαντούσε κανείς ότι για το κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε δεν είναι καθόλου άμοιρη η δεξιά καθώς φόρτισε πολύ έντονα το κοινωνικό εκκρεμές μετεμφυλιακά προς τη μια κατεύθυνση, έτσι ώστε όταν αυτό εκτονώθηκε προς την άλλη πλευρά χάθηκε κάθε μέτρο και κάθε φραγμός. Και από την άλλη οι εφαρμοσμένες πολιτικές της κεντροαριστεράς μετά το 93 ποιο πολύ φιλελεύθερο χαρακτήρα είχαν, παρά σοσιαλδημοκρατικό. Η ίδια στάθηκε ανίκανη να αρθρώσει αυτόνομο, πρωτότυπο και πειστικό λόγο.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα παραδείγματα ιδεολογικής σύγχυσης, π.χ. πως ορίζονται από ένα φιλελεύθερο κόμμα οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας, τι θέση παίρνει στα ζήτημα της ανεκτικότητας κλπ. αλλά τότε θα χρειαζόταν ολόκληρο δοκίμιο. Εν κατακλείδι, δεν έχουν σημασία οι λόγοι, οι ανέξοδες διακηρύξεις και οι κομματικορητορείες. Το πως αυτοαποκαλείται ο καθένας αναμετράται από την ίδια την ιστορική πραγματικότητα η οποία είναι αμείλικτη. Οι πράξεις έχουν σημασία. Αν θέλει η ελληνικά δεξιά να έχει ένα σύγχρονο φιλελεύθερο ή μετα-φιλελεύθερο ή οποιοδήποτε άλλο ρόλο θεωρεί ότι της επιφυλάσσει η ιστορία ας αναμετρηθεί με τον εαυτό της και ας πάψει να τρέφεται με τις αυταπάτες της.

Γιάννης Φαίλτωρ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/09/2012 14:16:27

  Σωστός ο Φαίλτωρ!

 2. panas avatar
  panas 02/09/2012 14:26:56

  Είθε αυτό το κείμενο να είναι το έναυσμα μιας δημιουργικής συζήτησης.
  Κάποια στιγμή πρέπει οι συζητήσεις στα βουλευτικά γραφεία και στα πηγαδάκια των κομματικών οργανώσεων να είναι γύρω από τέτοια θέματα και να μην αναλώνονται με τον αν θα κάνουν το χ ή ψ ρουσφέτι...
  Ένα τέτοιο κείμενο προβληματίζει και προάγει τον πολιτικό πολιτισμό.
  Φυσικά δεν προσφέρεται για πολωτικές αντιπαραθέσεις. Είμαι περιέργος να δω τον αριθμό των σχολίων αύριο...

  • Parapanhsios avatar
   Parapanhsios @ panas 04/09/2012 18:56:36

   Α! Καλά τώρα! Ζητάς από τους βουλευτές.....Οι πιό πολλοί δεν ξέρουν τι σημαίνει φιλελευθερισμός και πως υλοποιείται. ακόμα και τις περισότερες αρχές και όρους που αναφέρονται στο αρθρο. Ή διαφωνείς;

 3. Δαναός avatar
  Δαναός 02/09/2012 14:35:10

  Δεν υπάρχει Γιάννη σύγχρονη ελληνική δεξιά. Κόσμος δεξιός, άνθρωποι απλοί υπάρχουν και περιμένουν χρόνια τώρα έναν ηγέτη ή μια ομάδα αν θέλεις, να οριοθετήσουν το πολιτικοϊδεολογικό πλαίσιο, που θα δώσει το απαραίτητο οξυγόνο όχι για να αναστηθεί το παλιό, αλλά για να γεννηθεί το νέο,το οποίο αυτό μόνο θα μπορεί να τσακίσει, να διαλύσει το απάνθρωπο κατεστημένο. Αλλά μάλλον με το όνειρο θα μείνουμε εκτός εάν....σκέψου ό,τι θες.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Δαναός 03/09/2012 09:20:28

   Ο απλός κόσμος ούτς κοινωνικές θεωρίες καταλαβαίνει ούτε τίποτα. Δεν είναι δουλειά του και δεν τον ενδιαφέρει. Τη ζωή του κοιτάει πως να επιβιώσει. Τώρα το νέο δεν πρόκειται να γεννηθεί από μόνο του ούτε θα το φέρει ο πελαργός. Εμείς θα το φτιάξουμε μέσα από ζυμώσεις και συγκρούσεις.

 4. Dyer avatar
  Dyer 02/09/2012 14:44:33

  «Οι πράξεις έχουν σημασία.»
  Έτσι απλά και γήινα.
  Πολύ σωστός!

  • Νικηφόρος avatar
   Νικηφόρος @ Dyer 03/09/2012 00:25:45

   +1o

   Πὀτε άραγε θα προαχθεί ο πολιτικός πολιτισμός στην χώρα μας ; Ποτε θα μιλάμε για τα ουσιώδη και την παραγωγή φρέσκων ιδεών ;

   ΕΥΓΕ Γιάννη.

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 02/09/2012 14:50:36

  Μπράβο Γιάννη!

  Απ' τα καλύτερα που έχω διαβάσει, παντού, τελευταία.

  Είσαι οργισμένος. Και φαίνεται. Και καλά κάνεις.

 6. unfair avatar
  unfair 02/09/2012 15:14:44

  Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό κείμενο κ. Φαίλτωρ!
  Αυτές οι σκέψεις [κ ακόμα πολλές που δεν αναφέρεσθε, αλλά σίγουρα τις έχετε] είναι που βασανίζουν κάθε άνθρωπο χωρίς παρωπίδες, που πιστεύει στον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ! κ περιμένει επιτέλους να ωριμάσουν "αυτοί" στην πολιτική σκηνή, ώστε να μπούμε σε μια ΝΕΑ μεταπολίτευση, με καθαρές ιδέες, στόχους κ επιτέλους να ξεκολλήσουμε από το τέλμα του παρελθόντος, χαράζοντας μια πορεία ΕΘΝΙΚΗ για την πατρίδα μας.

 7. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 02/09/2012 15:23:28

  Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητες της και ο φιλελευθερισμός ως ιδεολογία δεν μπορεί να εφαρμόζεται φλατ. Αν ίσχυε κατι τέτοιο, το μνημόνιο(μια που συνταχθηκε απο φιλελευθερους) θα επρεπε ήδη να αποδίδει καρπούς ακόμα κι αν τα δυο πρωτα χρονια το εφάρμοζαν κακιστοι πολιτικοί.
  Μένω εραστης της φράσης που ως μικρό παιδι ακουσα απο τα χείλη του Κωνσταντινου Καραμανλη- Θα χρησιμοποιήσω καθε ιδέα και κάθε μεσο που βοηθα την Ελλάδα.
  Τέλος συμφωνώ απόλυτα με το Δαναο. Αυτο το "εκτος κι αν " περιμενουμε. Η χώρα θέλει ηγέτη και οχι απλα εναν καλο διαχειριστη. Το μπορεί, εχει όλες τις ικανότητες, εχει τον λαό που θα τον στηρίξει, επιβαλλεται να το τολμήσει.

 8. Κβάντα avatar
  Κβάντα 02/09/2012 16:03:52

  Μία ερώτηση μόνο σας παρακαλώ.
  Σε μας τους Λαϊκούς Δεξιούς γιατί ο "κοινωνικός φιλελευθερισμός" ακούγεται σαν "ηλιόλουστη νύχτα"; Μήπως πρέπει να επισκεφτούμε ΩΡΛ; Ή μήπως πρέπει να σπουδάσουμε Πολιτικές Επιστήμες για να βγάλουμε άκρη;
  Δεν κρίνεται ότι η "Εθνική Πολιτική" είναι υπεραρκετή;
  Όχι βέβαια στα λόγια και στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά στην πράξη!
  Το αναφέρετε πολύ σωστά και εσείς στο τέλος: "Οι πράξεις έχουν σημασία".

  • dim avatar
   dim @ Κβάντα 03/09/2012 03:32:51

   Επειδή προσδιορίζεσαι ως Λαϊκός Δεξιός, θα μπορούσες σε παρακαλώ πολύ να μου πείς πως τοποθετείται ένας Λαϊκός Δεξιός:

   α) στον κοινωνικό-εθνικό άξονα από την μία πλευρά (με 0 την απόλυτη ατομική ελευθερία έναντι κάθε πρόνοιας για το κοινωνικό σύνολο και 10 τον απόλυτο ολοκληρωτισμό απέναντι σε κάθε είδους ατομική ελευθερία), και

   β) στον οικονομικό άξονα (με 0 τον απόλυτο κρατισμό, και 10 την παντελή έλλειψη του κράτους από κάθε τομέα, ακόμα και από τις εφορίες, τη παιδεία, την υγεία, το στρατό κλπ)

   • Κβάντα avatar
    Κβάντα @ dim 03/09/2012 15:20:37

    Αγαπητέ κ. dim, η δεκαβάθμια κλίμακα χρησιμοποιείται για αξιολόγηση στο Δημοτικό και στο Πανεπιστήμιο.
    Για να συγκρίνω μεγέθη, και όχι πιστεύω και συμπεριφορές, απαιτείται μία μονάδα μέτρησης.
    Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση και η ποσοτικοποίηση του ποιοτικού, έχει και υποκειμενικά στοιχεία. Να μου επιτραπεί να μην μπω σε αυτήν τη λογική. Από την προσπάθεια σας να με κατατάξω ως αριθμό σε μία δεκαβάθμια κλίμακα γίνεται αντιληπτό γιατί προσωπικά χρησιμοποιώ τον όρο "Λαϊκός Δεξιός" και εσείς τον όρο "κοινωνικός φιλελευθερισμός".
    Πολύ πιθανό να μιλάμε για το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς όρους. Να είστε καλά.

 9. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 02/09/2012 16:16:57

  Χαιρετώ τους φίλους από τη γη της "εξορίας". Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το κείμενο δεν αποτελεί κριτική του φιλελευθερισμού. (Άλλωστε αυτή την έχει κάνει καλύτερα απ' όλους ο...Μαρξ!) Δεν έχω σκοπό να κάνω εδώ κοινωνική θεωρία. Αφορμή για συζήτηση είναι για το μέλλον. (Αν ειδωθεί σε συνδυασμό με τα άρθρα του Προφήτη και του Φαήλου τότε νομίζω ότι ο Φάκτορας συντρίβει όλα τα κυριακάτικα φύλλα!)

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 02/09/2012 21:02:32

   Ναι, γλυτώσαμε το χρόνο που περιφερόμαστε για ενημέρωση στους νταβατζήδες.

   Υπάρχει, όχι πολύ φωναχτά, προβληματισμός για το ιστορικό μέλλον του συντηρητισμού παγκοσμίως. Κατά την γνώμη μου φιλελ/σμός και εθνικό κράτος δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν.

   Όταν ανοίγεις τα σύνορα για να συμμορφωθείς σε ιδιοτέλειες και ιδεοληψίες του απλού ή του νεο- φιλ/σμού, δεν μπορεί να διατηρηθεί το έθνος. Όταν από εθνικός χώρος γίνεσαι "αγορά".
   Αγγλία και ΗΠΑ, περιβρέχονται από θάλασσα.

   Και ο φιλ/σμος είναι σαν τον κομμουνισμό, μια ιδεολογική φαντασίωση που δεν έχει πουθενά εφαρμοστεί γνήσια, ενώ οι θιασώτες επικαλούνται ατέλειες, αδυναμίες κλπ. Η "ελέυθερη αγορά" είναι απορρυθμισμένη αγορά δηλαδή χειραγωγημένη από ισχυρούς αγορά.

   Καλή Δύναμη στα ξένα.

   • kimon avatar
    kimon @ Προφήτης 02/09/2012 23:31:16

    Πολύ σωστά. Εθνικό κράτος , παγκοσμιοποίηση και φιλελευθερισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Προφήτης 03/09/2012 08:50:35

    Οι "ιδεολογίες" είναι κατά βάση όργανα νομιμοποίησης της κυριαρχίας των ισχυρών.
    Όταν απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντα ενός κυρίαρχου, μεγάλου κράτους, οι ιδεολογίες πάνε για χόρτα. Παραδείγματος χάριν. πριν από κάμποσο καιρό οι, ας πούμε φιλελεύθρες, ΗΠΑ προκήρυξαν διαγωνισμός για την προμήθεια ιπτάμενων τάνκερ αξίας πολλών δις δολαρίων. Μειοδότης ήταν η Αιρμπάς. έλα όμως που το κογκρέσο αποφάσισε να δώσει το συμβόλειο στην Μπόινγκ, νταηλκίκι. Και καλά έκανε. Ο νόμος της "ελεύθερης αγοράς" πήγε για τσάι του βουνού.
    Στην Ελλάδα όπου επικρατεί η ημιμάθεια αλλά και ο φανατισμός, πολλοί παίρνουν τα πράγματα τοις μετρητοίς και τα ανακηρύσσουν σε δόγματα πίστεως, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις κοινωνικές διεργασίες με βάση το αυστηρό κοινωνικό δόγμα, γι΄αυτό και την πατάνε.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/09/2012 15:18:58

     Πέστα, Γιάννη. Αγγίζει τα όρια της βλακείας η ιδεοληπτική τύφλα στην χώρα μας. Αλλά τι να περιμένεις, όταν δεν υπάρχει σαφής ορισμός του εθνικού συμφέροντος. Άσε που το "εθνικό" έχει εξοβελιστεί στο πύρ το προοδευτικόν και το εξώτερον διότι έτσι αποφάσισαν οι νεοταξίτες ιερείς του προοδευτισμού.

 10. TARAMAS avatar
  TARAMAS 02/09/2012 16:29:39

  Έτσι είναι, ωραίο άρθρο.

 11. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 02/09/2012 17:21:17

  Δηλαδὴ τώρα ἐσὺ εἶσαι τοῦ Καμμένου ἢ τῆς Ντόρας;;;


  Πλάκα κάνω φυσικά. Ἐξαίρετο ἄρθρο... κι ἂς πονάει...

  Ὥρα νὰ ἀποδείξουν οἱ ἔνοικοι τῆς πόρτας ποὺ βροντᾶμε ὅτι δὲν εἶναι... κουφοί...

 12. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 02/09/2012 17:21:23

  Κάποιος, κάποτε, είπε... πως η Δεξιά κατέχει την μεταφυσική ευαισθησία του αφουγκρασμού των γοών του παρελθόντος και των ελπιζομένων παιδικών γελώτων του μέλλοντος. Μετά της προσθέτουμε ότι επιθετικό οικονομικοπολιτικό προσδιορισμό επιθυμούμε.

 13. Νίκος avatar
  Νίκος 02/09/2012 18:01:07

  Γιάννη, θα ζητούσες ποτέ την ψήφο του πολίτη προκειμένου άνθρωποι σαν και σένα να αποτελέσουν την πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού κάποια στιγμή; Αν όχι, τότε μην περιμένεις αυτές σου απόψεις να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για καμία καινούργια αρχή. Οι πολιτικοί σήμερα είναι πολύ μακριά από αυτό που εσύ περιγράφεις. Μίζα, διαφθορά, εξουσιολαγνεία, αμετροέπεια, ιδιοτέλεια και ανικανότητα-οι πλέον ανίκανοι διαπρέπουν στον πολιτικό στίβο, τυχαίο;-είναι τα χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν. Τι να περιμένει κανείς από αυτούς; Όσο και αν κραυγάζουμε από έξω ποτέ δεν θα αλλάξει τίποτα. Από μέσα θα αλωθεί το άθλιο πολιτικό σύστημα και αυτό επιβάλει την ενεργό παρουσία όλων όσων ενστερνιζόμαστε αυτά που εσύ πολύ εύστοχα περιγράφεις και όχι μόνο. Δεν πρέπει να υπάρξει χώρος για αυτά τα άθλια υποκείμενα που εγκληματούν καθημερινά, στην πολιτική.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Νίκος 03/09/2012 09:16:13

   Υποψήφιος σε τέτοιο πολιτικό περιβάλλον είναι σάλτο στον λάκκο των λεόντων. Προτιμώ να είμαι μονήρης! Και δεν μπορώ και τις πολλές χαιρετούρες. Αλλά και πάλι, δεν είδες πως εκτίμησαν οι συμπατριώτες μας τον καθαρό λόγο του Φαήλου ας πούμε; ΄
   Πάντως συμφωνώ με τον εισοδισμό. Τα κάστρα πέφτουν από μέσα.
   Και κάτι άλλο. Καμία σκέψη ή ιδέα, όσο πρωτότυπη, δυναμική και καθάρια κι αν είναι, δεν έχει πιθανότητες εφαρμογής, αν δεν εξασφαλιστούν από αυτόν που θέλει να την καταστήσει κυρίαρχη, συνθήκες ηγεμονίας. Αυτό είναι ένα άλλο παίγνιο πολιτικού ρεαλισμού, κυνικό, αλλά απαραίτητο.

 14. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 02/09/2012 18:50:50

  Oι ρίζες της κακοδαιμονίας, είναι πιο βαθειές και ξεπερνούν τα κόμματα τις παρατάξεις κλπ.
  400 χρόνια, όταν ο Ελληνισμός ήταν κάτω από την τουρκική κατοχή, στην Ευρώπη άνθιζε η αναγέννηση, ο διαφωτισμός, η βιομηχανική επανάσταση.
  Δυστυχώς η ύπαρξή μας ως κράτος, ωφείλεται στις αποφάσεις των ξένων, αλλά όχι χωρίς ανταλάγματα.
  Έκτοτε η χώρα μας (δυστυχώς), αποτελεί ζώνη επιρροής των μεγάλων δυνάμεων, λόγω της σπουδαίας γαιωπολιτικής της θέσης.
  Ο μεγάλος εμφύλιος ήταν ακριβώς αυτό, σε ποιού ζώνη επιρροής θ΄ανήκουμε.
  Έτσι δημιουργήθηκαν τα αριστερά και δεξιά κόμματα, αυτά δηλ. που κατά βάση εξέφραζαν την τοποθέτηση - προσήλωσή μας στη μία ή την άλλη σφαίρα, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.
  Ποτέ (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων - Ελ. Βενιζέλος), η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει τη θέση που της άξιζε, έπρεπε πάντα να είναι ¨εξαρτώμενη ¨ και να μην σηκώνει κεφάλι.
  Πάντα σε μειονεκτική θέση, με ηγεσίες μαριονέτες να υπηρετούν τα μεγάλα αφεντικά.
  Ακόμη και μετά την ένταξή μας στην ΕΟΚ, που όλοι πιστέψαμε ότι θ΄αναβαθμιστεί η εθνική - κρατική μας υπόσταση, η ανηλεής διαμάχη επικράτησης συμφερόντων με επίκεντρο την γεωστρατηγική μας θέση, δεν σταμάτησε.
  Τα πράγματα σήμερα είναι και παλι δύσκολα και σκληρά δυστυχώς.
  Και πάλι, η θέση μας, σταυροδρόμι εμπορικών και ενεργειακών δρόμων, είναι αντικείμενο κρυφών διενέξεων.
  Διενέξεις που εσκεμμένα δεν πρέπει να γίνουν αντιληπτές, αλλά που απαιτούν από εμάς να μην έχουμε αποφασιστικό λόγο και ρόλο, γι΄αυτό και η δεινή οικονομική αλλά και διαπραγματευτική μας θέση.
  Πραγματικά πιστεύω, ότι τα κόμματα και οι παρατάξεις, έχοντας και κάποιον ιδεολογικό μανδύα, εξυπηρετούσαν ανέκαθεν και εξακολουθούν και σήμερα, τα έξωθεν συμφέροντα, με αντιπαροχή την εξουσία και τα προνόμια στην ντόπια ελίτ (κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες).
  Η τύχη της χώρας και κατ΄επέκταση όλων μας, δεν εξαρτάται ούτε από τα κόμματα ούτε από τις ιδεολογίες.
  Εξαρτάται όμως από τα πρόσωπα - ηγέτες. Μόνον αυτά , φωτεινές εξαιρέσεις, χωρίς παρωπίδες και ιδεολογικές αγκυλώσεις της πλάκας και του θεαθήναι, μπορούν να τραβήξουν μπροστά, μόνο η φλόγα και το πάθος ενός πραγματικού ηγέτη μπορούν να υπηρετήσει τον μεγάλο εθνικό σκοπό της ¨πραγματικής¨ ανεξαρτησίας της χώρας μας.
  Αυτή η κρίση, πιστεύω ότι θ΄αναδείξει αυτόν τον ηγέτη, που μέσα από πολλές κακουχίες, θα ενώσει όλους τους Έλληνες και θα χαράξει τον νέο δρόμο. Αυτόν τον δρόμο ελπίζω και θέλω να περπατήσουμε.

  • franc avatar
   franc @ Απλή σκέψη 03/09/2012 20:01:56

   ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Και εγώ συμφωνώ οτι:
   "Αυτή η κρίση, πιστεύω ότι θ΄αναδείξει αυτόν τον ηγέτη, που μέσα από πολλές κακουχίες, θα ενώσει όλους τους Έλληνες και θα χαράξει τον νέο δρόμο.". Επίτρεψέ μου να προφητέψω οτι, τώρα που ο Σαμαράς επισφράγισε την αυτομόλησή του στον Αντίπαλο, (Υπερτραπεζίτες) διότι εκτός απο την υπογραφή στη δήλωση συμμόρφωσής του παραδέχτηκε οτι και τα αρχικά ψήγματα αντίστασής του ήταν "αμαρτήματα", αυτός ο ηγέτης θα είναι τελικά ο Τσίπρας απο την Αρτα και το ΕΜΠ, χωρίς ξενόφερτη "ανατρφή"...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ franc 03/09/2012 20:29:24

    Ο Τσίπρας θα ενώσει τους Έλληνες; Ας ενώσει τους Συριζαίους πρώτα και μετά ας επεκταθεί και σε άλλες εθνικότητες...

    • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
     ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ ΚΜ 03/09/2012 21:39:48

     Κι' αν τους ενώσει δια ... της Εξουσίας ;

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ franc 04/09/2012 11:52:45

    Ποιά αυτομόληση; ζούμε σ΄ένα περιβάλλον που έχουμε αποδεχθεί τους κανόνες.
    Είναι άλλο θέμα να μην αποδεχθείς τους κανόνες και να πάρεις τον δρόμο της ¨ηρωϊκής¨εξόδου κα είναι άλλο θέμα πως διαπραγματεύεσαι και τι κερδίζεις σιγά σιγά.
    Πολύ βιαστικοί γίναμε, τι θέλουμε σε 2 μήνες να διορθωθούν όσα 30 χρόνια κατέστρεφαν την οικονομία και αλλοτρίωναν την συνείδηση;
    Η θέση μας είναι από δύσκολη ως οριακή, βρέθηκε επιτέλους ένας άνθρωπος που με αυταπάρνηση προσπαθεί να λύσει τα άλυτα κι εμείς τι κάνουμε;
    Από το πρωΐ ως το βράδι γκρινιάζουμε και μεμψιμοιρούμε.

    • GO avatar
     GO @ Απλή σκέψη 04/09/2012 12:11:46

     Ναι, αλλά πού ακριβώς περιγράφεται η τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική και η λήψη των μέτρων €11,7δις plus, στην αντιπολιτευτική, στην προεκλογική ή στην προγραμματική ρητορεία;
     Πουθενά!!! Μάλλον τα αντίθετα λέγαμε.
     Αν δεν γίνει γι' αυτό το επαχθέστατο "πακέτο" η επαναδιαπραγμάτευση, γιατί θα γίνει;

     • Απλή σκέψη avatar
      Απλή σκέψη @ GO 04/09/2012 14:10:44

      η φτώχια φέρνει γκρίνια .. λέει ο λαός.
      Πρέπει να συνειδητιποιήσουμε ότι έχουμε φτωχύνει όλοι και ότι πρέπει πάση θυσία να τα βγάλουμε πέρα, με όσα υπάρχουν και είναι διαθέσιμα.
      Προεκλογικά είπε κανείς ότι δεν θα παρθεί το πακέτο των 11,5 δις; Εδώ είμουν και άκουγα.
      Μακάρι να μην παίρνανε κανένα μέτρο και να ζούσαμε σ΄ένα ονειρικό περιβάλλον. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, πολύ διαφορετική...

     • GO avatar
      GO @ Απλή σκέψη 04/09/2012 19:47:06

      Διαβάστε ξανά τα "18 σημεία".

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ franc 04/09/2012 14:12:47

    Για τον Τσίπρα, με όλο τον σεβασμό, είναι ανέκδοτο ότι θα γίνει ο ηγέτης; Άν είναι έτσι καλό το χιούμορ!

 15. tak avatar
  tak 02/09/2012 19:50:45

  Όλα Γιάννη σωστά και καλά... Όμως η Δεξιά στην Ελλάδα, όπως λέει και ο Δαναός, δεν υπάρχει... Υπάρχουν απροστάτευτοι, ορφανοί πολιτικά, συντηρητικοί Έλληνες, οι οποίοι πολιτικά δεν έχουν "πατέρα" και πορεύονται με τα σφυρίγματα, ως πρόβατα, του κάθε "πατριού" τσοπάνη...
  Κόμμα, παράταξη ή όπως αλλιώς θέλεις, χωρίς ιδεολογία, χωρίς πολιτικό προσανατολισμό και πολιτικές θέσεις, χωρίς οργανωτικές δομές επαγγελματικού επιπέδου, αυτό που λέμε κόμμα αρχών, δεν υπήρχε ποτέ, ειμί μόνον στα σχέδια του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, ο οποίος και αντιλαμβανόμενος την ανωριμότητα της παράταξης, ποτέ δε θέλησε να το κάνει πράξη...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ tak 03/09/2012 09:08:38

   Ο γέρος ήξερε με ποιους είχε να κάνει και σε ποιους απευθυνότανε. Γι' αυτό και προσάρμοσε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει τη δουλειά του. Αλλά είναι καιρός πια να πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους γιατί οι πολλές πομφόλυγες δεν αντέχονται πια. Δεν απευθύνονται ορισμένοι σε μουστακαλήδες χωροφύλακες του 50 ούτε σε γερο-λαδάδες.

  • GO avatar
   GO @ tak 03/09/2012 09:14:32

   Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως πολιτική προσωπικότητα τεραστίου μαγέθους, έστεκε υπεράνω κάθε κομματικής οργάνωσης. Δεν την είχε, καμμία μα καμμία, ανάγκη, γι' αυτό και δεν επεδίωξε να την συστήσει.

 16. Μ.Ο. avatar
  Μ.Ο. 02/09/2012 19:57:03

  Γιάννη, συγχαρητήρια για το εξαιρετικό κομμάτι. Ο όρος δεξιά στην Ελλάδα στην πραγματικότητα ορίζεται ανεπαρκώς. Η πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων της κεντροδεξιάς (λέμε τώρα) αντανακλά την πολλαπλή του νοηματοδότηση.
  Χαιρετισμούς (και να γράφεις συχνότερα)

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Μ.Ο. 03/09/2012 09:03:16

   Αντιχαιρετώ και υπόσχομαι (όχι ως πολιτικός) ότι θα προσπαθήσω...

 17. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 02/09/2012 20:03:32

  Γιάννη, εύγε! η καλύτερη --"ὁργισμένη"-ανατομία που διάβασα εδώ και καιρό.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Νίκος Αργεάδης 03/09/2012 09:04:08

   Γειά σου Νικόλα. Φαίνεται η απόσταση από τα πράγματα κάνει καλό!..

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/09/2012 11:28:12

    Έτσι! λαμπικάρει ο νους και ανανεώνεται η ψυχή. Καλό κουράγιο στα ξένα. Μην αφήνεις την νοσταλγία να σε κυριεύσει.

 18. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/09/2012 20:12:05

  Η σύγχρονη δεξιά (με τον όρο εννοώ τη μεταπολιτευτική δεξιά) στην Ελλάδα επαίρεται ότι είναι η “μεγάλη φιλελεύθερη πατριωτική παράταξη”

  Φιλελεύθερος και πατριώτης μαζί δε γίνεται, άλλο αν κάποιοι πιστεύουν ειλικρινά ότι γίνεται. Στο φιλελευθερισμό η οικονομία και ο ανταγωνισμός είναι το παν. Η κοινωνία δε γίνεται αντιληπτή ως συλλογική οντότητα με κοινές αξίες και στοχεύσεις αλλά ως ομάδα εγωϊστικών ατόμων που ανέχονται ο ένας τον άλλο λόγω συμφέροντος. Έτσι η κοινωνία υποβαθμίζεται και υποτάσσεται στη λειτουργία των αγορών, επομένως στο θέλημα κάποιων ελίτ. Ο φιλελευθερισμός, ακόμη και όταν δεν το επιδιώκει, καταλήγει να λειτουργεί αντιπατριωτικά: δεν αναφέρεται στο έθνος ή την κοινότητα, στο δημόσιο συμφέρον, αλλά σε ιδιωτικά συμφέροντα, ανάλογα με τους εκάστοτε φορείς ισχύος.
  Για το σοσιαλισμό δεν το συζητάω, αυτός δηλώνει εξαρχής ότι θέλει να διαλύσει τις πατρίδες για να φέρει τον παράδεισο. Ο σοσιαλισμός είναι ακόμη χειρότερος του φιλελευθερισμού: καταπολεμάει την ατομική ελευθερία, πιστεύει ότι είναι φορέας της αλήθειας, την οποία δικαιούται να επιβάλει στον αδαή λαό, και εφαρμόζει στρατηγικές μαζικής κοινωνικής εξομοίωσης στο όνομα της δικαιοσύνης (στη βάση της λογικής ότι ανομοιότητα=αδικία).

  Όχι τυχαία ούτε ο φιλελευθερισμός ούτε ο σοσιαλισμός θέτουν θέμα έλλειψης αντιπροσωπευτικότητας στα σύγχρονα, δήθεν δημοκρατικά πολιτεύματα. Δε θέλουν οι κοινωνίες να ασκούν την πολιτική και έχουν διαχωρίσει θεσμικά τους πολίτες από τις διαδικασίες λήψεως δημόσιων αποφάσεων. Τα κόμματα είναι μηχανισμοί που διασφαλίζουν την ψευδαίσθηση αντιπροσωπευτικότητας και τον αποκλεισμό της κοινωνίας από το πολιτικό σύστημα. Ό,τι είχαν να προσφέρουν το έχουν προσφέρει προ πολλού. Στην πραγματικότητα οι ελάχιστοι αποφασίζουν για τους πολλούς χωρίς να τους ρωτάνε για τίποτα και χωρίς να ελέγχονται από αυτούς .
  Όποιος θέλει να προσφέρει στην κοινωνία πρέπει πρώτα να έχει απαλλαγεί από τις πολιτικές ιδεολογίες.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Δημήτρης 02/09/2012 21:07:42

   Παραπάνω, έγραψα περίπου τα ίδια, χωρίς να σε έχω διαβάσει.
   Πολύ καλό το σχόλιό σου.

  • Κώστας Χ. avatar
   Κώστας Χ. @ Δημήτρης 02/09/2012 22:01:25

   Αν δεν απατώμαι το σλόγκαν "μεγάλη φιλελεύθερη πατριωτική παράταξη" είναι πολύ καινούριο -φετινό- και μάλλον αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τρυκ -σε αντιδιαστολή με το παλαιότερο μεγάλη δημοκρατική παράταξη-, οπότε δε νομίζω ότι η σύγχρονη δεξιά επαίρεται για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι διαχρονικά (αν και νομίζω ότι λόγω του συγκεκριμένου σλόγκαν μιλάμε για τη σύγχρονη ΝΔ και όχι δεξιά εν γένει).
   Το σλόγκαν είχε -και έχει- κάποιο νόημα, όσο μιλάμε ταυτόχρονα για μπλοκ της δραχμής και άλλα τέτοια, απλά και μόνο για την αντιδιαστολή των τρεχουσών πολιτικών επιλογών.
   Συνεπώς μην κολλάς σε σλόγκαν της στιγμής τα οποία όυτε ο εμπνευστής τους, κατά κανόνα, δε σέβεται μετά από κάποιο μικρό διάστημα.
   Τώρα όσο αφορά την απαγκίστρωση από πολιτικές ιδεολογίες, αν μου βρεις τον τρόπο αντιπροσωπευτικής εκπροσώπισης στη Βουλή όλων των τάσεων και απόψεων (χωρίς να γίνουμε 11 εκατομμύρια βουλευτές), τότε μαζί σου.

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ Κώστας Χ. 02/09/2012 23:44:26

    Προφανώς το 1ο σχόλιο πήγαινε στο κεντρικό θέμα της ανάρτησης και όχι στον Δημήτρη. Από κεκτημένη ταχύτητα ενοποίησα τα σχόλια. Συγνώμη.

  • kimon avatar
   kimon @ Δημήτρης 03/09/2012 01:16:08

   Αν λοιπόν ορίσουμε τον "Εθνικισμό" ως την ιδεολογία που θεωρεί ως "υπερτάτη πολιτική αρχή τις κοινές ρίζες και παραδόσεις μιάς ομάδας ανθρώπων", τότε η κοινωνική δικαιοσύνη προκύπτει αυτόματα, αφού η ομάδα πρέπει να υπάρξει αποφεύγοντας τις συγκρούσεις που επιφέρει η ανισότητα.

  • dim avatar
   dim @ Δημήτρης 03/09/2012 03:48:43

   Μια χαρά πάνε μαζί, και δένουν, και αλληλοσυμπληρώνονται. Οι αναλύσεις στον πολιτικό χάρτη γίνονται πια σε 2 άξονες. Τον οικονομικό άξονα και τον κοινωνικο-εθνικό άξονα. Όταν λέμε μεγάλη φιλελεύθερη πατριωτική παράταξη, το φιλελεύθερη πάει στον οικονομικό άξονα (μιλάμε για οικονομικό φιλελευθερισμό, όχι όμως άκρατο αλλά με προάσπιση των κοινωνικών συμφερόντων από μια ασύδωτη αγορά), και το πατριωτική πάει στον κοινωνικο-εθνικό άξονα.


   Για μένα, η μεγάλη φιλελεύθερη πατριωτική παράταξη πρέπει να είναι μία και να χωράει μέσα της όλους όσους αυτοπροσδιορίζονται στον πολιτικό χάρτη με:

   α) στον οικονομικό άξονα, με 0 τον άκρατο κρατισμό, και 10 τον άκρατο φιλελευθερισμό, ο κοινωνικός φιλευθερισμός πρέπει να καλύπτει όσους αυτοπροσδιορίζονται από το 5,1 έως το 7,5. Από το 5 και κάτω καλύτερα να πάς με ΔΗΜΑΡ, ή ΧΑ, και από 7,6 και πάνω με Μάνο κλπ

   β) στον κοινωνικό-εθνικό άξονα, με 0 τον απόλυτο ατομικισμό (αναρχία) και 10 τον ολοκληρωτισμό (πλήρης περιορισμός των ατομικών ελευθεριών), ο όρος πατριωτική παράταξη πρέπει να καλύπτει τον συντηριτικό και πατριωτικό χώρο (5,5 έως 8), αφήνοντας απέξω τους φιλελεύθερους ιδεολόγους (από 0 έως 4) - ας πάνε στον Σύριζα ή τον Βαλλιανάτο, και τους εθνικιστές - φασίστες (8,5-10) - ας πάνε στην ΧΑ.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ dim 03/09/2012 04:44:18

    Εξαιρετικής σημασίας η διάκριση που κάνεις ανάμεσα στον οικονομικό φιλελευθερισμό και στα ελευθεριακά/ατομοκρατικά δόγματα περί κοινωνίας κλπ. Γιατί ορισμένοι (Μανοτζήμεροι, Βαλλιανάτοι, Σάρα και Μάρα) αρέσκονται ύπουλα να τα τσουβαλιάζουν, εν είδει Δούρειου Ίππου, για να περάσουν τα δεύτερα πακέτο με το πρώτο.

    Συμφωνώ επίσης με την διαβάθμιση των αξόνων και την οριοθέτηση που κάνεις.

 19. Aris. A avatar
  Aris. A 02/09/2012 21:59:32

  Σαν δεξιά ορίζουμε την ΝΔ;;

  Κονομήσαμε.

  Η ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο από το προσωπικό όχημα επαγγελματικής αποκαταστάσης πέντε εξι οικογενειών που την εξουσιάζουν.

  Ονομαστές οικογένειες όπως οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες, οι Βαρβιτσιώτηδες και κάποιες άλλες λιγότερες γνωστές της επαρχίας βυζαίνουν την Δεξιά για χρόνια.

  Οπως λέει και ο λαός κατά μάνα κατά κύρη κατά γιό και θυγατέρα.

  Ολοι οι παραπάνω φύλαρχοι ανακάλυψαν την ιδεολογία της δεξιάς όχι γιατί την πίστευαν και ήταν διατεθιμένοι να δώσουν μάχες αλλά για να ξεχωρίσουν από το απέναντι μαγαζί που λέγονταν Πασόκ.

  Εστησαν οι άνθρωποι ένα μαγαζί στην άξια κληρονομιά που άφησαν ο γέρο Καραμανλής ο Αβέρωφ ο Παπακωνσταντίνου ο Παπαληγούρας και πολλοί άλλοι που κατάφεραν να σουλουπώσουν την Ελλάδα.

  Γνωστοί οι πόλεμοι μεταξύ των οικογενειών όταν τα συμφεροντά τους αδυνάτιζαν και κινδύνευαν να χάσουν ζωτικό χώρο στο μαγαζί που λέγονταν ΝΔ.

  Κατά καιρούς κουβάλαγαν στην παράταξη και τις γλάστρες τους Σπηλιοτώπουλους, Κασίμηδες, Αντώναρους, Παπαδημητρίου, Μπουρδάρες και λοιπούς που συνήθως αναγορεύονταν ως πρωτοκλασσάτα στελέχη.

  Η ΝΔ λοιπόν δεν έχει καμία σχέση με φιλελεύθερη και πατριωτική παράταξη.

  Είναι ένα άθροισμα συνιστωσών προσωπικών συμφερόντων.

  Για αυτό και ως κόμμα είναι ηττοπαθές αναιμικό αδύναμο και παρακολουθούσε το Πασόκ να παίζει μπάλα για τριάντα χρόνια.

  Τυχεροί οι κληρονόμοι της ΝΔ γιατί οι οπαδοί της αποδείχθηκαν ιδιαίτερα πιστοί στις ιδέες που θεωρητικά εκπροσωπούσε η ΝΔ.

  Οι οπαδοί της ΝΔ έχουμε πάθει ότι και ένας παραπλανημένος γαμπρός που άλλη νύφη πίστευε ότι παντρεύτηκε και άλλη είναι στην ουσία.

  Δες τε τι έπαθε το Πασόκ μόλις έκοψε την μάσα.

  Από το 40τόσο στο 11 μπαμ και κάτω.

  Η ΝΔ παρά τις διώξεις των οπαδών της παρά τον ΑΝτρέα που μοίραζε παντεσπάνι στο 36 μπετόν αρμέ στην χειρότερη περίπτωση κρατήθηκε με τεράστιο προσωπικό κόστος του κόσμου που την ακολουθούσε.

  Οπως λένε μεγάλη τύχη για βαρώνους βαρωνίτσες και λοιπούς παρατρεχάμενους.

  Αυτό το κόμμα πήγε να κάνει το μεγάλο άλμα με την μαζική εκλογή Σαμαρά.

  Ομως το άλμα έμεινε κενό επειδή ο Σαμαράς με πολιτικές καταβολές στην οικογενειοκρατούμενη ΝΔ δεν προχώρησε στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

  Εκτός αν άνοιγμα θεωρείται το πολιτικό αστέρι που ακούει στο όνομα Ψυχάρης.

  Βλέπετε άμα μπουν οι ικανοί πως θα τρώνε το φιλέτο τους στην πλάτη των κορόιδων οι Αρούληδες οι Μίλτοι οι Κυριάκοι και οι άλλοι σιτιζόμενοι στο δωρεάν της Δεξιάς.

  Μεταξύ μιας ευνουχισμένης ΝΔ που επιβιώνει επειδή το Πασόκ προκαλεί εμμετό σε κάποιους και μιας ιδεοληπτικής Χρυσής Αυγής πράγματι Γιάννη αναζητείται μια πραγματική δεξιά που θα διεκδικεί όσα γράφεις παραπάνω.

  ΥΓ
  Για να μην το ξεχάσω είναι τόσο ρηχό το πολιτικό προσωπικό της σημερινής "Δεξιάς¨ που μέχρι και ο Καρατζαφέρης πίστεψε ότι μπορεί να γίνει παράγοντας.

  Οπως λένε και στο χωριό μου μάθανε ότι απαυτονόμαστε και πλακώσανε και οι γύφτοι.

  Αλήθεια βρε παιδιά ο Γιώργης ο μεγαλοπαράγοντας που ατύχησε που είναι.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Aris. A 03/09/2012 08:55:38

   Γειά σου Άρη.
   Πόσες φορές έχουμε πει εδώ μέσα ότι η δομή και η λειτουργία αυτού του κόμματος είναι προ-επαναστατική με καπετανάτα, προεστοί, αρματωλοί και κλέφτες (νόμιμα και ηθικά). Απλά φορούν γραβάτα και "τιτιβίζουν" στα κοινωνικά δίκτυα.

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ Aris. A 03/09/2012 12:25:01

   φίλε aris. A προσυπογράφω την τη δημοσιέυεση σου ως έχει ...

   για πρώτη φορά από το 93 που πρωτοψήφισα πλέον δεν εκφράζομαι καθόλου από τη ΝΔ (και προφανώς ούτε από τον Καμμένο ή τους φασίστες - για να μην παρεξηγηθώ)

   δεν πιστεύω ότι η παράταξη αυτή ,πλέον, ενδιαφέρεται για την βελτίωση της ζωής μας αλλά απλά προστατεύει ένα κατεστημένο σύστημα δίνοντας και αυτή αγώνα (όπως και το πασόκ) για να διασφαλίσει σε 100 οικογένειες στη χώρα τα κεκτημένα τους ...

   το παραμύθι αυτό το βαφτίζει "τηρώ τις υποχρεώσεις" ή "παραμονή στο ευρώ και την ευρωπαική προοπτική" ... πετάει και τον εμφυλιοπολεμικό μπαμπούλα της "αριστερας" (ακριβώς όπως το πασόκ πέταγε τον αντίστοιχο μπαμπούλα της "επαράτου") και ΣΟΙ ΠΑΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ !!! ...

  • VAGKALF avatar
   VAGKALF @ Aris. A 03/09/2012 23:23:47

   πεστα χρυσοστομε............!!!

 20. kimon avatar
  kimon 02/09/2012 23:47:43

  Αγαπητέ Φαίλτωρ,
  Το άρθρο σου ας είναι η αρχή για έναν ουσιαστικό προβληματισμό.
  Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ποτέ δεν υπήτξε δεξιά στην Ελλάδα, με την ουσιαστική σημασία του όρου, με εξαίρεση βεβαίως το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.
  Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πλέον σημαντικός είναι ότι στην Ελληνική πολιτική σκηνή μεταπολεμικά,καλλιεργήθηκε συστηματικά ένα «ιδεολογικό κενό» όσο αφορά την ευαισθησία στα Εθνικά θέματα, το οποίος δυνητικά θα μπορούσε μαζικά, πολιτικά, και ιδεολογικά να αντιμετωπίσει σήμερα τους γειτονικούς επαγγελματικούς εθνικισμούς, το «μεταναστευτικό», την Τουρκική απειλή, την απαίτηση της Βουλγαρίας για έξοδο στο Αιγαίο, τον Αλβανικό Εθνικισμό. Αντί της συστηματικής ιδεολογίας, σήμερα υπάρχει μία διαχειριστική προσέγγιση. Ο Ελληνικός εθνικισμός ποτέ δεν πήρε την μορφή μαζικού κινήματος, παρά την ρητορεία της αριστεράς η οποία δικαίωνε την ύπαρξη της με την δημιουργία φανταστικών εχθρών και ιδεολογικών αντιπάλων. Διαχρονικά και ιστορικά, εθνικιστικά κινήματα υπήρξαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κανένα όμως από αυτά τα κινήματα δεν απέκτησε σημαντική επιρροή και εκπροσώπηση στα εθνικά κοινοβούλια εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Τα περισσότερα κυμαίνονταν από άκρατο συντηρητισμό και εθνικισμό μέχρι τον λαϊκό σοσιαλισμό, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν την πολεμική των αστικών κομμάτων και των κομμουνιστών. Όσο αφορά το Ελληνικό εθνικιστικό κίνημα, αυτό υπήρξε προβληματικό, ήδη από την εποχή του μεσοπόλεμου, αφού ποτέ δεν είχε συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο. Η πραγματικότητα αυτή εκφράστηκε με το γεγονός ότι ποτέ δεν διακήρυξε κάποιο πολιτικό μανιφέστο γύρω από το οποίο θα συσπείρωνε την λαϊκή συνισταμένη και την πνευματική ελίτ. Το μεγάλο λάθος του Ελληνικού εθνικιστικού κινήματος ήταν ότι στηρίχθηκε αφενός σε ξένα ιδεολογικά πρότυπα λαών με διαφορετική νοοτροπία και ψυχοσύνθεση, και αφετέρου ότι μυθεύματα όπως «Ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας είναι μαζί μας» έγιναν πίστη του. Ο μέντωρ του Ελληνικού εθνικιστικού κινήματος Σπ. Σταυρόπουλος έγγραψε: « …Το Ελληνικό πρότυπο του ελληνικού εθνικισμού δεν υπηρετήθηκε ουσιαστικώς διότι δεν υπήρξε. Κανείς δεν εσκέφθη ως Έλλην αλλά ως συρόμενος οπαδός πάσης μορφής δυτικοευρωπαϊκών προτύπων η σημερινών κινημάτων, κινήσεων κομμάτων..». Οι πελατειακές σχέσεις του αιωνεί δικομματισμού, τα λάθη τακτικής, ο μη συγκροτημένος πολιτικός λόγος, η έλλειψη οικονομικών μέσων, η ανυπαρξία ικανής ηγεσίας και η έλλειψη ενός ισχυρού αστικού περιβάλλοντος με παράδοση, προέγραψε το μέλλον των ελληνικών εθνικιστικών κινήσεων. Ο Νίκος Καρράς στο βιβλίο του «Ιωάννης Μεταξάς » παρατηρεί: «.. στον απόηχο της ήττας του 22, ο έμφυτος Ελληνικός πατριωτισμός δεν συνεβάδιζε απαραίτητα με την πειθαρχία, τον δυναμισμό και την διάθεση για θυσίες, ώστε να εκδηλωθεί ως επαναστατικό εθνικό κίνημα αντιδρώντας στα κακώς κείμενα και το κατεστημένο των δύο πολιτικών παρατάξεων..». Ακριβώς το αντίθετο συνέβη με τον εθνικισμό των γειτονικών λαών όπως οι Ιταλοί (Φασισμός-πανταχού παρών στα αστικά κόμματα της Ιταλίας), οι Τούρκοι (Κεμαλισμός), FYROM (Σλαβομακεδονισμός). Το σημερινό κοινωνικό πολιτικό και κρατικό Ελληνικό μόρφωμα σήμερα, έχει να αντιμετώπιση ένα διαχρονικό σλαβομακεδονικό εθνικισμό όπως αυτός εκφράζεται πολιτικά μέσω του ήδη εκατονταετούς VMRO και εθνικιστικών ιδεολογικών μανιφέστων ( Κρίστε Μισίρκωφ-Μακεδονικές υποθέσεις).
  Η σημερινή «αριστερή» Ελληνική «διανόηση» και «επιστήμη», θεωρεί πιο σημαντικό την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου και την χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες από την συντονισμένη αντιμετώπιση υπαρκτών κινδύνων και οργανωμένων αλλοεθνών συμφερόντων. Συνεπώς η ανυπαρξία ενός σθεναρού και συνειδητού ιδεολογικού μετώπου που θα βοηθούσε στην κατανόηση σε βάθος των Εθνικών θεμάτων αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό βέλος στην φαρέτρα των εσωτερικών και εξωτερικών ανθελλήνων που αποδυναμώνει τις Ελληνικές θέσεις στο διεθνές επίπεδο ενώ ταυτόχρονα στο εσωτερικό δημιουργούν πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας με την μεταναστευτική λαίλαπα και την δημιουργία μουσουλμανικής συνιστώσας στην χώρα μας.

 21. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/09/2012 23:50:28

  Συντηρητισμός είναι η αποδοχή και στήριξη των κοινωνικών αδικιών, ενώ φιλελευθερισμός είναι η άποψη πως αυτές πρέπει να αντικατασταθούν με άλλες πιο καινούργιες.

  • kimon avatar
   kimon @ Strange Attractor 03/09/2012 01:08:53

   Αυτή η τοποθέτηση είναι αυθέρετη αριστερή συνθηματολογία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ kimon 03/09/2012 07:38:57

    Έχει όμως σχέση με το χιούμορ, με το οποίο προφανώς δεν έχεις καμία σχέση εσύ.

  • franc avatar
   franc @ Strange Attractor 03/09/2012 20:07:23

   Πιό καινούργιες και πιο αποτελεσματικές γιατί αλώνουν τον άνθρωπο απο τα μέσα, με αποτέλεσμα στην καλύτερη να οδηγείται στην αυτοκτονία και όχι στο "κούγκι"...

 22. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 03/09/2012 01:02:36

  Πολὺ καλὸ ἄρθρο.

 23. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 03/09/2012 02:04:42

  Εξαιρετικό άρθρο, που το διάβασα προσεκτικά και με την ικανοποίηση πως δεν είμαι η μόνη θυμωμένη και βαθύτατα προβληματισμένη.
  Όλο το ζουμί είναι σε αυτό, που έχουν επισημάνει και άλλοι σχολιαστές πιο πάνω, «οι πράξεις έχουν σημασία»! Και αυτές ως τώρα μετράνε μόνο ευρώ και όχι ανθρώπους που δεν άντεξαν και εκείνους που ξέρουν πως δεν θα αντέξουν. Τί σόι κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι αυτός, ομολογώ πως δεν τον καταλαβαίνω. Ο όρος «κοινωνικός» είναι που με ξινίζει, διότι δεν υφίσταται! Μακάρι να σε διάβαζαν εκείνοι που έχουν στο χέρι και το πεπόνι και το μαχαίρι. Ίσως να άλλαζαν ρότα, όσο είναι καιρός. Εκτός κι αν δεν τα έχουν πια και κρατάνε μόνο τα θλιβερά αγγελτήρια! Σε λίγο καιρό ο απλός κόσμος δεν θα μιλάει για αυταπάτες αλλά για εξαπατήσεις και άντε να του πεις πως δεν θα έχει δίκιο.

 24. Anaconda avatar
  Anaconda 03/09/2012 09:28:14

  Ανεξαρτήτως εάν συμφωνεί σε όλα κανείς, το κείμενο της παρούσας ανάρτησης είναι ομολογουμένως εξαιρετικό.

 25. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/09/2012 11:48:02

  Αγαπητέ Θείε, κάπου θα έγινε "πατιρντί" και δεν το πήρα είδηση. Δεν γνωρίζω λοιπόν σε ποια σχολιαστικά επεισόδια αναφέρεσαι.

  Αλλά να είμαι σαφής. Όπως έγραψε και ο Χ. Κλυνν, "η Ρεπούση μολύνει τη Βουλή". Αξιωματικά. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί. Είναι σαν να μιλάμε για καρκινικό όγκο. Ή αφαιρείται και έχει μερικές ελπίδες ο ασθενής ή αφήνεται και οδηγεί τον οργανισμό στο θάνατο.

  Οι ενέργειες της Ρεπούση και του εντολέα της, ΓΑΠ, που υπέγραψε την αλλαγή των σχολικών βιβλίων ιστορίας με τον Τζεμ, είναι εκδηλώσεις της πανίσχυρης ροπής που έθεσε σε κίνηση η Αμερικανική Αυτοκρατορία.
  Η παγκόσμια, εμπορική στην αρχή, μετά νομισματική, μετά πολιτική ενοποίηση απαιτεί κατάργηση των εθνών και των ειδικών, αναγνωριστικών τους χαρακτηριστικών. π.χ. Ιστορία.

  Δεν θυμίζω ρήση, υπαρκτή ή ανύπαρκτη, Κίσσινγκερ.
  Στρατφορ, 2010 : η Αμερικανική Αυτοκρατορία έχει ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ την καταστροφή των κοινωνιών.

  Ο μεγάλος στόχος υλοποιείται από επιμέρους πολιτικές και οι πολιτικές από εφαρμοστές.

  Κάποιοι αντιστέκονται, είτε συνειδητά είτε ενστικτωδώς. Προτιμούν την εθνική ταυτότητα από τον ρόλο του ανέστιου "κοσμοπολίτη".

  Πόσω μάλλον όταν η εθνική ταυτότητα σχετίζεται με και περικλείει κάποια από τα καλύτερα διανοητικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας, ενώ γεωγραφικά εδράζεται στο ομορφότερο ίσως μέρος του κόσμου. Έχουν καθήκον να αντιπαλέψουν αυτούς που ωθούν, βίαια, το έθνος σε παρακμή, μέσω της συστηματικής αποδόμησης των συνεκτικων του χαρακτηριστικών.

 26. ΛΕΩΝΙΔΑΣ avatar
  ΛΕΩΝΙΔΑΣ 03/09/2012 12:02:16

  H N.Δ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΕΓΙΝΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΑΣΟΚ...ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΑΙΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΙΤΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ...Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΝ ΗΤΑΝ ΕΠΙΔΕΞΙΟΙ{πασοκ},ΟΙ ΔΕ ΑΔΕΞΙΟΙ[νδ] ΣΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ.ΜΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ;ΔΡΑΓΩΝΕΣ Η ΝΔ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΙ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ

 27. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 03/09/2012 12:52:58

  Δεξιά στην Ελλάδα , όπως την γνωρίζουμε μεταπολεμικά, δεν οργανώθηκε σε ιδεολογική ή τεχνοκρατική βάση , ούτε ακολούθησε τα τυχόν αντίσοιχα ρεύματα της ευρώπης ,ενός καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο που προσπάθησαν να εφαρμόσουν, τουλάχιστον στην καθημερινή διαχέιριση της εξουσίας.
  Εδώ είχαμε μια ιδιότυπη εφαμογή ενός κομουνιστικού καπιταλισμου απο μια ελίτ με νοοτροπία τοπικού κοτζαμπάση και υποτελούς φεουδάρχη.
  Οσο διαρκούσε η αντιπαράθεση και το σθδηρούν παραπέτασμα ,περνούσαν οι κορώνες και οι ρητορικές ,προς τα μέσα και έξω, έπεφτε το παραδάκι απο τα αμερικανάκια και όλα πήγαιναν ρολόι.
  Καταρέοντος του κομμουνισμού και του τείχους στο Βερολίνο, η ελληνική "δεξιά" έμεινε χωρίς κανένα παραμύθι ,έχασε τους δράκους και τις φοβίες , ξαφνικά άλλοι προθυμότεροι πελάτες των αγγλοσαξώνων άρχισαν να συμμετέχουν ως μισθοφόροι στη εγγύς ανατολή πιά και όχι στην άπω.
  Σαν κομματική έκφραση η κρατούσα και κρατική δεξιά ,μπορούσε να υλοποιηθεί απο ένα κόμμα ή σχηματισμό και αυτό γινόταν.
  Τώρα που πιά δεν μπορεί η "δεξιά" να είναι κράτος ,αυτή καθαυτή, αρχίζουν τα προβλήματα τόσο στην ιδεολογική διαχείριση όσο και στην διοικητική.
  Πρέπει να αποκοπεί σαν κόμμα φυσικά απο τους βραχίονες που τα καλά χρόνια των αντίπαλων στρατών ήταν συνδεδεμένα μαζί της.
  Εκκλησία, στρατός, δικαιοσύνη,αστυνομία,διοίκηση.
  Ο ανδρέας λειτούργησε με το πασόκ του 81 προς τηνκατεύθυνση αυτή αλλά όχι με δομικές μεταρυθμίσεις που θα μας μεταμόρφωναν σε ένα δυτικό κράτος, αλλά με μια λογική να χώσει άλλους τόσους στο σύστημα για να σπάσει το μονοπώλιο της δεξιάς...Και το σύστημα κατέρευσε κυριολεκτικά γιατί ο κοτζαμπασισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες πχ σκανδιναυικής δημοκρατίας ή βελγικής διοικητικής μηχανής.
  Και έμεινε η δεξιά με τις αναμνήσεις της, μόνο αυτό μπορεί να πουλάει (ακόμη και η συμπαθής ΜΟΜΑ ανασκάπτεται απο το αρχαιολογικό πεδίο και μουσείο της ιστορίας) πιά .
  Κομματικά δεν υπάρχει κανένα σαφές πλαίσιο ,ούτε ιδεολογική βάση και σταθερά...Δεξιά αντιευρωπαική και δεξιά ευρωπαική, δεξιά του σύγχρονου κράτους με δεξιά του Ολυμπίου Διός, δεξιά του χίτλεςρ και δεξιά του Ρούπελ,όλα είναι μια σαλάτα χωρίς νόημα και γεύση.
  Χάθηκε κάθε ένοια της λέξης απο πολιτική σκοπιά...Ο κάθε καλαμοκαβαλητής φτιάχνει κόμμα (μέχρι και ο γραφικός Νικολόπουλος έφτιαξε κίνηση προσωπικής αναζωογόννησης , λές και πουλά συκευές μασάζ), διασπείροντας σύγχηση στον κόσμο της "δεξιάς"
  Ο οποίος όμως δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
  Γαλουχημένος και μεγαλωμένος στο πόλεμο κατά του κομμουνισμού και των δολοφόφω του έθνους με τα κονσερβοκούτια, ακόμη και 50-60 χρόνια μετά τον μεφύλιο, σκέπτεται και λειτουργεί με όρους 1946-1948, ούτε καν 1949-50.
  Ιδεολογικά φοβισμένος ,χωρίς έρμα, γίνεται έυκολα έρμαιο του κάθε κατακαμμένου και του αντίστοιχου κουίκ, βλέποντας σαν πιθανή πολιτική λύση ακόμη και τους αποδεδειγμένα ολίγιστους και απαίδευτους να τον καλούν σε αγώνες εναντίον της δύσης,όπου υποτίθεται η δεξιά έδωσε αγώνα κατά των κομμουνιστών δια να ανήκωμεν.
  ΧΡειάζεται να ακούγονται ακληρές αλήθειες πιά απο όσους μπορούν να τις πουν καταρχάς ,γιατί δεν μπορούμε να τις ακούσουμε.
  Δεν υπάρχει η δεξιά του 1940 και του 1950...Δεν μπορεί να υπάρξει πιά ,είμαστε στο 2012 ,πρέπει να βλέπουμε στο 2030 και εκει να βρεθεί ένα ςρόλος για την ελληνική δεξιά .
  Εχθρός υπάρχει και είναι εντός των τειχών...
  Είναι οι λαιστρυγόνες και οι κύκλωπες που κουβαλάμε μέσα μας, είναι η χίμαιρα του κομμουνιστικού καπιταλισμού, η γοργώ του εκσυχρον ισμού της κοινωνίας που παγώνει κυριολεκτικά κάθε κινηση ορθολογιμσού..
  Αυτά πρέπει να νικήσει η δεξιά.
  Πρέπει να χάσει όμως αν θέλει να νικήσει....
  Διαφορετικά θα πέφτει σε ακόμη χειρότερα σκαλιά ιδεολογικής και πολιτικής εκπροσώπησης και οι σημερινοί αγωνιστές της ελλάδας που νοιώθουν δεξιοί θα καταδιώκονται πολτικά αλλά και στους δρόμους απο τους ροπαλοφόρους του τότε χρυσού ηλιοβασιλέματος.
  ΥΓ.
  Δεν υπήρχε ποτέ, δυστυχώς, σοβαρή δεξιά στην Ελλάδα μας παλληκάρια.....Αντικομμουνισμός και μάλιστα σοβαρά οργανωμένος και ένα αντίσοιχο κράτος υπήρξε...
  Τα αποτελέσματα του τα ζούμε τώρα..

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ ορεσείβιος 03/09/2012 14:37:52

   Προσυπογράφω μέχρι κεραίας...

 28. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/09/2012 13:56:41

  Φυσικά και μπορεί, αγαπητέ Θείε.

  Οι ναζί υπήρξαν η καταστροφική δύναμη για την εξολόθρευση των Εβραίων.

  Η Ρεπούση είναι ενεργή, καταστροφική δύναμη για την σταδιακή εξάλειψη του ελληνικού έθνους.

  Η διαφορά βρίσκεται στα μέσα.
  Οι ναζί λειτούργησαν σαν μια τσεκουριά που θανατώνει (τον οργανισμό), ασκώντας εξωτερική βία.
  Η Ρεπούση, λειτουργεί σαν μια ασθένεια που θανατώνει, υποσκάπτοντας εσωτερικά.
  Εξ ου, "καρκινικός όγκος".

  Το αποτέλεσμα ίδιο. Θάνατος.

  Όλοι οι υγιείς οργανισμοί φέρουν ιούς και μικροβια. Τα οποία κρατά ανενεργά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η νόσος, στην περίπτωση του έθνους η παρακμή, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό δεν είναι αρκετά ισχυρό και οι ιοί καταβάλλουν τον οργανισμό.
  Εαν το ελληνικό έθνος δεν καταπολεμήσει τον "ιό" Ρεπούση, θα πεθάνει.

  Γι' αυτό χρειάζονται αυτοδυναμίες, Θείε.
  Και γι' αυτό τις απεύχονται οι λιακορεπούσηδες.

  Γνωρίζω καλά πως σκέφτεσαι.
  Θα ήταν σκοπιμότερο να λυπάσαι για την ιστορική πορεία του Ελληνισμού παρά να συντάσσεσαι με την σφαγέα της ιστορικής του μνημης, αυτήν που επί πληρωμή επιχειρεί το ανίερο : να βεβηλώσει τις σορούς των σφαγιασθέντων από τον προαιώνιο εχθρό.

  Δεν βρισκόμαστε στον μεταπολεμικό, ειρηνικό Ρήνο.
  Σου συστήνω τη "Μάστιγα της Ασίας".
  Αν και την γνωρίζεις.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Προφήτης 03/09/2012 16:24:50

   Προφήτη μήπως δεν βλέπεις καλά το παρελθόν?
   Οι Ναζί δεν κατέστρεψαν ΜΟΝΟ τους εβραίους...Κατέστρεψαν τελικά και το δικό τους κράτος και σύστημα, κατέστρεψαν την κοινωνία τους (την Γερμανική) και τους ανθρώπους της, κατέστεψαν και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και μερικές χιλιάδες στην Ελλάδα.
   Ηταν το απόλυτο όπλο καταστροφής που πέρασε απο τον κόσμο και οδήγησε σε καταστροφές και θάνατο που δεν χωρά ο απλός ανθρώπινος νούς και η λογική.
   Δεν ήταν τσεκουριά θανάτου. Ηταν μια αυτοκαταστροφική πορεία ενός οργανισμού που άλλα σχεδιάζει,και άλλα τελικά υφίσταται,δεν ήταν ένα κούγκι ή ένας βομβιστής αυτοκτονίας όπου κάποιος αποφασίζει να πεθάνει απο τα πριν..
   Αυτοί θεωρούσαν ότι ήταν κιόλας το περιούσιο έθνος που θα ερχόταν να σώσει τον κόσμο (εξολοθρεύοντας τον) για χίλια χρόνια.
   Οι Ναζί ηταν το καρκίνωμα της ανθρώπινης ιστορίας και τελικά , οδηγήθηκαν στην καταστροφή για να γλυτώσει το υπόλοιπο κομμάτι, όσο άρρωστο και αν ήταν.
   Η φύση και η ζωή αντιπαθεί τα κενά άλλά έχει τρόπους να διορθώνει τα καρκινώματα...Πρόσκαιρα ναί.
   Επανέρχονται κάθε τόσο ,και ένας απο τους κύριους λόγους γιαυτό είναι οι κάθε ιδεοληψίες για καθαρότητα του αίματος και εθνικιστικές υπεροχές....

   Ακόμη και η Ρεπούση,με την οποία μπορεί να διαφωνώ ιδεολογικά ή πολιτικά είναι άνθρωπος σαν όλους τους άλλους...
   Βολικός είναι σαν εχθρός για να μπορούν κάποιοι να στοιχείζονται και να πουλάνε πατριοφροσύνη
   Μήπως υποεκτιμάς τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του απλού κόσμου? Καταλαβαίνει ,οσμίζεται κινήσεις και προοπτικές πολύ περισσότερες απο όσες νομίζουμε και οι ρεπούσηδες και και οι ρεπουσομάχοι.
   Ξέρει και τον ρόλο της, αλλά επίσης και αυτών που την πολεμούν σε μια σκιαμαχία για να αποφύγουν τις κανονίκές μάχες με τα τέρατα του ελληνικού συστήματος...
   Πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να μας οδηγούν εκεί που πρέπει ώστε να ακυρωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυχρονισμού-επανίδρυσης-μεταρύθμισης του κράτους και της κοινωνίας.
   Η περίπτωση του σημίτη είναι χαρακτηριστική...
   Οι ΄"σοφοί" καθηγητάδες του αποφάσισαν ότι πρέπει να αρχίσουν την επανίδρυση του κράτους απο...τις ταυτότητες και οι "υπέρμαχοι" της πίστης και του γένους ότι έπρεπε να σηκώσουν τα λάβαρα της επανάστασης.
   Αποτέλεσμα...Μια απο τα ίδια .
   Καμιά σοβαρή μεταρύθμιση στο κράτος ,ένας άσκοπος αγώνας για ένα χαρτί ,λες και η πίστη ορίζεται απο την ταυτότητα και το διαβατήριο.
   Ομως με αυτά και αυτά φτάσαμε τώρα να αγωνιζόμαστε ακόμη για την διατήρηση δια βίου μισθοδοσίας των αγάμων θυγατέρων και φυσικά την Ρεπούση...Και απο την άλλη μεριά τον Αδωνι..
   Ωραία πράγματα...
   Καρκινώματα όλοι όσοι δεν συνάδουν με τις απόψεις μας..Μόνο που οι απόψεις είναι ατομικές, όπου δε συμπίτπουν σε ευρύτερες συμφωνίες, δημιουργούνται και αντίσοιχα αντίπαλα ρεύματα.
   Ομως μόνο οι Ναζί αποφάσισαν ότι όλα τα άλλα πρέπει να εξολοθρευθούν πλην της δικής τους θεώρησης .
   Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
   .
   Οι Θεοί δεν συγχωρούν την Υβριν...Η Νέμεσις είναι σκληρή.
   Παρόλο που ως Ελληνες έχουμε υποστεί πολλές φορές την Νέμεσι της Ιστορίας για την Υβρι που διεπράξαμε το ξεχνάμε..
   Και οι Γερμανοί το ίδιο...

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ ορεσείβιος 03/09/2012 20:50:58

    ορεσείβιε, κάποτε η Ελλάδα είχε εθνικούς διανοούμενους. Ποιητές, λογοτέχνες, συγγραφείς, καθηγητές, πολιτικούς, ιστοριοδίφες! ( βρήκα σπίτι ενός με πινακίδα, σε επαρχιακή κωμόπολη ).

    Που μετουσίωναν την κοινή ιστορία και παράδοση, το "συνανήκειν", σε έργο εύληπτο (ή όχι τόσο), ώστε να εξασφαλίζεται η ιστορική και πολιτισμική συνέχεια του έθνους.

    Σήμερα αυτοί έχουν αντικατασταθεί από μια ομάδα μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο που έχει μοναδικό σκοπό την επιθετικη αμφισβήτηση όλων των συνεκτικών στοιχείων του ελληνισμού.

    Η δράση αυτών είναι ο "καρκινικός όγκος" στον "ελληνικό οργανισμό".
    Μια εθνική κυβέρνηση οφείλει να τους στείλει στα σπίτια τους. Πολύ απλά. Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

    Ο Κονδύλης, υπήρξε εθνικός διανοούμενος. Δεν κολακεύει πουθενά, αντίθετα είναι δριμύς κριτής. Αλλά τα έργα του ξεχειλίζουν από πνεύμα "έγνοιας" για το ελληνικο στοιχείο.
    ΑΥΤΗ είναι η θεμελιώδης διαφορά με τους λιακορεπούσηδες που εννοώ.

    Κανείς δεν είπε ότι η Ρεπούση δεν είναι άνθρωπος.
    Αλλά και ο Χίτλερ άνθρωπος ήταν!
    Και ο ιδεολογικός εγκέφαλος των ναζί Γκέμπελς, άνθρωπος ήταν!
    Και ο "χασάπης της Λυών" άνθρωπος ήταν!
    Και λοιπόν;

    • ορεσείβιος avatar
     ορεσείβιος @ Προφήτης 04/09/2012 08:02:28

     Εθνική Κυβέρνηση....
     Μεγάλη κουβέντα.
     Ποιός ορίζει, με ποιές σταθερές το τι είναι η εθνική κυβέρνηση?
     Οι πολίτες ? Μια ελίτ? Μια ομάδα καραβανάδων? Ο Μιχαλιολάκος? Ο Τέρενς Κουίκ?Ο Πλεύρης (πατήρ)? Ο Λιακόπουλος με τα νεφελίμ? Οι Δεσποτάδες με τα λάβαρα ?
     Ολοι για έθνος μιλούν ,αλλά ο καθένας το βλέπει σαν ένα εργαλείο γύρω απο την ΔΙΚΗ του θεώρηση και επιβίωση.
     Εθνος-Κράτος?
     Ελληνικό εθνος ή Ευρωπαικό έθνος κατά το Αμερικανικό που είναι ακριβώς ότι και τα ευρωπαικά κράτη σήμερα ,αφού απο ευρώπη είναι όλοι οι μετανάστες ,και νυν υπερήφανοι αμερικανοί.
     Απο την άλλη στην Ελλάδα ,εθνος εμείς θεωρούμε αν είναι δυνατόν μόνο την οικογένεια μας ,άντε και την παρέα μας και όλοι οι άλλοι είναι ,βούλγαροι, τούρκοι,αλβανοί,βλάχοι...
     Ετσι βόλευε ,απο την στιγμή που δημιουργήθηκε το κρατίδιο μας, τους κρατούντες και τους εξαποδώ που το συντηρούν.
     Το να μένουμε προσκολημένοι στο παρελθόν ,το ένδοξο κλπ μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή..
     Σήμερα, αρνούμαστε να καταλάβουμε ,δεν θέλουμε να δούμε ότι ως κράτος-έθνος της ελλάδας έχουμε φαληρίσει και φουντάρει μας κρατάνε στην εντατική με ενέσεις και αντί να αντικρύσουμε την πραγματικότητα ασχολούμαστε με τα ηρωικό παρελθόν και τα όνειρα-ψευδαισθήσεις της νίκης των ελλήνων.
     εθνικό είναι το αληθές έγραψε ένα παλιός ποιητής.Εμείς στο κρατιδιστάν μας έχουμε αναγάγει το ψεύδος σε εθνικό και θέλουμε να μας πιστέψουν και οι υπόλοιποι.
     αμ δεν γίνεται.

     Το πότε και αν μια κυβέρνηση είναι εθνική ,είναι υπόθεση των ιστορικών του μέλλοντος να το χαρακτηρίσουν ,κυρίως απο την δράση και τα αποτελέσματα της στον ευρύτερο χώρο και όχι στα πλαίσια πχ των μισθών των παπάδων.
     Ο αυτοχαρακτηρισμός και η αυτάρεσκη κατάταξη σε εθνική κυβέρνηση δεν την αναβαθμίζει κιολας.
     Οι μικρόνοοες "στρατηγοί" της "Αρσακειάδας" εθνική κυβέρνηση και εθνικό καθήκον νόμισαν ή τους νόμισαν ότι επιτελούν, και με παράτες στράφηκαν στην Κύπρο για την σωτηρία του έθνους.
     Τα αποτελέσματα ,γνωστά.
     Βαριά κουβέντα η Εθνική Κυβέρνηση, Προφήτη.
     Είχαμε ποτέ ?
     Το 1974 βαφτίσαμε εθνική (όχι όλοι, οι δεξιοί μόνο)την κυβέρνηση του καραμανλή ,που αντικατέστησε την άλλη ,εθνική (υπερδεξιά) και αυτή αυτοβαφτισμένη της δικτατορίας.

     Κάποτε πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας σύγχρονο ελληνικό έθνος,του σήμερα, όπου το εθνικό θα πρέπει να χωρά και την "αριστερά" και την "δεξιά".
     Δεν κατάλαβα γιατί στην Ισπανία το αντίσοιχο έθνος δεν χωρίζεται ακόμη σε δεξιό και αριστερό...
     Αυτό που η νικήτρια "δεξιά" δεν κατάφερε ποτέ να φτιάξει, και πως ,όταν όλοι οι άνθρωποι της τέχνης είναι επιεικώς λαπάδες?
     Οταν επεκράτησαν και κυριάρχησαν στην δεξιά και στην κουλτούρα της οι χειρότερες μορφές μαυροαγορατισμού,τυχοδιωκτισμού και κοτζαμπαδισμού?
     Οταν ακόμη και σήμερα μιλάμε με όρους και λέξεις 1949 η δεξιά που προσπαθεί απεγνωσμένα να βαφτιστεί εθνκή είναι χαμένη απο χέρι....
     Ο ρόλος της δεξιάς του σήμερα δεν είναι να φέρει πίσω στο 1948 την ελλάδα αλλά να την οδηγήσει στο 2048.
     Εκεί θα κριθεί ,και τότε θα μπορέσουν κάποιοι να κρίνουν την όποια κυβέρνηση και την όποια δεξιά ότι επετέλησε εθνικό καθήκον και έργο.
     Πολλοί απο εμας τότε δεν θα ζούμε...
     Η Ιστορία έχει τους δικούς τους ρυθμούς...Δεκάδες ετών μπορεί να χαραχθούν αιώνια σε μια στιγμή και πολλές γενιές να σβύσουν απο την ιστορική μνήμη...

    • ορεσείβιος avatar
     ορεσείβιος @ Προφήτης 04/09/2012 09:34:09

     Χίτλερ ,Γκαίμπελ και λοιποί, άνθρωποι ήταν, μόνο που το είχαν ξεχάσει...Μην το ξεχνάμε και εμείς αυτό.

 29. victoria (true) avatar
  victoria (true) 03/09/2012 14:03:39

  Από τα καλύτερά σου Γιάννη.

  Μακάρι το επίπεδο αυτής της πολιτικής ανάλυσης να είχε οποιαδήποτε σχέση με επίπεδο συζήτησης που μπορεί να γίνει σε μια σημερινή ελληνική πολιτική παράταξη (οποιαδήποτε).

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ victoria (true) 03/09/2012 15:22:50

   Καλημέρα victoria. Ευχαριστώ.

 30. xp avatar
  xp 03/09/2012 15:56:43

  Ποιος είναι φορέας του "φιλελευθερισμού" .Ουδείς!! Η Ελλάδα όπως παντού έχει μεικτή οικονομία και είναι αρκετά έντονα κρατικιστική.Οχι μόνο με τους ΔΥ που μειώνονται συνεχώς αλλά:
  1.Κανονισμούς ΕΕ (γύρω στις 80.000)
  2.Απαγορεύσεις.Αν κάποιος θέλει να φυτέψει αμπέλι πληρώνει 1200€/στρέμμα
  3.Ποσοστώσεις
  4.Σύμβαση Κιότο(έχουμε μαυρο χρυσό ήδη ,τον λιγνήτη και πληρώνουμε πρόστιμο.)
  5.Λαμβάνουμε Δάνεια χωρίς ρήτρα ανάπτυξης .Σε αντίθεση με τα δάνεια που έλαβε η Γερμανία το 1953.Ετσι και λάθος να κάνει η τροικα ,την καρπαζιά την τρώμε εμεις........
  6.Δεν έχουμε προστατευτισμό σε πολλους βιομηχανικούς τομείς.Για να μην αναπτυχθεί ποτέ η βιομηχανία.Και ειδικό καθεστώς με Κίνα
  7.Το κράτος κανει τα στραβά μάτια στα καρτέλ(20 χρόνια καρτέλ στα κοτόπουλα)
  8.Δημιουργία βιομηχανίας συνταξιούχων για να ελεγχονται καλύτερα και να κοστίζουν λιγότερο.
  9.Επιδοτήσεις και μη έλεγχος τιμών σε πολλά προιοντα και υπηρεσίες.Για να πας αεροπορικώς κάπου,για να εισέλθεις ή εξέλθεις από την χώρα ,θα πληρώσεις τριπλά από άλλες χώρες.
  10.Φιλελευθερους πολιτικούς που παίρνουν βουλευτικες συντάξεις ,διορίζουν ,προωθούν κολλητούς .
  11.Να συνεχίσω??????

 31. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 03/09/2012 16:02:35

  Το άρθρο πολύ καλό η δεξιά δε ανύπαρκτη. Για ποια δεξιά μιλάμε ακριβώς ;
  Για τον χώρο αυτό που μολις πρίν τρία χρόνια αυτοπροσδιοριζότανε ως μεσσαίος χώρος και η λέξη κεντροδεξιά άρχισε να ξανακούγεται μονο από της στιγμή που εμφανίστηκε ξανά ο Σαμαράς και πάλι δειλά;
  Η πολιτική πρέπει να διαθέτει συνέχεια, βάσεις και θάρρος προκειμένου να καταστεί πλειψηφικό ρεύμα αλλάγης να δημιουργήσει συνθήκες ιδεολογικής ηγεμονίας σε μιά κοινωνία. Η ΝΔ δεν είχε την συνέπεια να δώσει έναν τέτοιο πολιτικό αγώνα.Δίχως στίγμα και συγκεκριμένο ιδεολογικό προφίλ περιπλανάται στην χώρα η ΝΔ από το 74 χωρίς να μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί καλά καλά ούτε ως συντηρητική παράταξη. Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε και λειτούργησε τόσα χρόνια πάνω στην παρασιώπηση της ίδιας του της ιστορίας και της παραταξιακής του συνέχειας. Δημιούργησε ένα απίστευτο κενό στην αυτοσυνείδηση των ίδιων των οπαδών του χώρου και αφέθηκε στην οργιώδη κριτική της αριστεράς.
  Το κόμμα της ΝΔ διαμόρφωσε την φυσιογνωμία διαγράφοντας το παρελθόν του και πολλές φορές απολογούμενο ως μη όφειλε γι'αυτό , αποκλειστικά στηριζόμενο στα πολιτικά επιτεύγματα του Κων. Καραμανλή που αν και σημαντικά δεν κάλυπταν το κενό της πλήρους έλειψης ταυτότητας. Η ελάχιστη δε συνοχή στοίχησε πολύ, φθείροντας την κομματική βάση και την οποιαδήποτε προσπάθεια για οργάνωση.
  Δίχως πυξίδα η ΝΔ αφέθηκε να παρασυρθέι στην ηγεμονία της προοδευτικής λαϊκίστικης κουλτούρας του ΠΑΣΟΚ η οποια πίεσε την παράταξη και προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην ιστορική της συνέιδηση.Σήμερα έιναι πλέον πολύ αργά δεν υπάρχει το πολιτικό προσωπικό στην ΝΔ για να σηκώσει το βάρος επιλογών, να ξαναδιαμορφώσει την ταυτότητα και να ξαναπιάσει το κουβάρι της ιστορικής συνέχειας ακομπλεξάριστα με θάρρος και σεβασμό στην ιστορία και στο κόσμο της παρατάξης! Το χειρότερο δε είναι ότι επέτρεψε σε αλεξιπτωτιστές, τυχοδιώκτες επγγελματιές του πατριωτισμού να αναλάβουν το ρόλο της αντιπολίτευσης στο μεταπολιτευστικό κατεστημένο με συνέπειες που θα πλήξουν την χωρά.

 32. Giannis avatar
  Giannis 03/09/2012 19:20:31

  Κύριε Φαίλτωρ

  Δεν σας γνωρίζω. Επειδή όμως το κείμενό σας με αφορά, θέλω να διατυπώσω την εξής απορία: Όλα καλά είναι όταν τα συζητάμε μεταξύ μας ή τα γράφουμε εκεί που μπορούμε, αλλά εγώ διαπιστώνω πως όταν έρχεται η ώρα να συνεργαστούμε, ήτοι να τοποθετήσουμε το εγώ μας μέσα σε μια ομάδα, είναι πρακτικώς αδύνατον. Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε ξεχάσει να συνεργαζόμαστε. Έχω βαρεθεί, σε αυτές τις ζυμώσεις που λέτε αισιόδοξα πως κάτι θα γεννήσουν, όλοι να συμφωνούμε και μετά ο καθένας να γυρνάει στη δουλειά του και να συνεχίζει τα ίδια... Δεν θέλω να προσθέσω μια απογοητευμένη νότα στο δυναμικό σας άρθρο και στην όμορφη κουβέντα που προσθέτουν οι συνδαιτημόνες με τα σχόλια τους, αλλά αυτή η αηδία δεν πάει άλλο. Κι αν το πολιτικό σκηνικό εμμένει σε μια παιδική εγωιστική συμπεριφορά εμπρός στον κίνδυνο να χάσει τη σοκολάτα του, εμείς όλοι τη συντηρούμε. Κι αυτό ξέρετε οδηγεί στη δημιουργία μειοψηφιών, στις οποίες εντάσσονται αυτοί που είναι έτοιμοι να πάνε να ζήσουν σε κάνα βουνό και αυτοί που κλείνονται σε εσωστρεφείς πρακτικές. Κι έξω περιφέρεται ζητωκραυγάζοντας το περιθώριο. Δυστυχώς. Δεν ακούμε τους γύρω μας, γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για τους γύρω μας όσο για μας, το παρακάλι στο βουλευτή και οι απειλές περί πείνας, που θέλω να σε διαβεβαιώσω πως η υλική της μορφή δεν είναι ούτε η χειρότερη ούτε η δυνατότερη εκδοχή της, κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά. Όσοι ακόμη έχετε αισιοδοξία και ενέργεια μη μένετε σε διαπιστώσεις και πολιτικώς ορθές αναλύσεις. Είναι η ώρα για δράση, όσο ακόμη το αίμα μένει στα σώματα των ανθρώπων γύρω μας, όσο ακόμη θέλουμε η Ελλάδα να απαρτίζεται από Έλληνες, διότι όλοι οι ηττημένοι έχουν κοινή ψυχοπαθολογία.

  Πολύ φλικά

  Γιάννης Χ.Μ.

 33. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 03/09/2012 22:04:10

  Συγχαρητήρια εξαιρετικό και πολύ μεστό το άρθρο .

 34. Nikos Petropoulos avatar
  Nikos Petropoulos 04/09/2012 14:17:07

  Η μικρά και αθώα Blanche Epiphanie ζεί στην Ελλάδα..

  Το πρόβλημα της Blanche Epiphanie είναι ότι ζεί σε χώρα που δεν έχει εθνική αστική τάξη. Τα χαρακτηριστικά της αστικής τάξης, είναι αυτά που δίνουν όραμα. Παράδοση, ευπρέπεια, σεβασμός. Αν αυτά συνδυαστούν και με ικανότητα, ευφυΐα και δημιουργία, προκύπτει το κεφάλαιο. Ελλείψει της αστικής τάξης, επικρατούν οι κατσαπλιάδες.
  Η χώρα της πορεύθηκε με αυτά και με κείνα μέχρι το '80. Από τότε, το όποιο μοντέλλο της Ελληνικής "αστική" τάξης, γλύστρησε στη νέα μπουρζουαζία άπλυτων, μουστακοφόρων, θρασύτατων και άπληστων. Όπως περιγράφονται οι Φράγκοι από την Άννα Κομνηνή στην κατάληψη της Πόλης το 1204. Γιατί κατάληψη έγινε το ’80. Ατυχώς ο Ανδρέας είχε πάντα τη δυνατότητα να προσελκύει τους καλύτερους και την αδυναμία να κρατά τους χειρότερους. Το χειρότερο όμως που προξένησε ήταν η μη εξέλιξη της αντίπαλης «αστικής» παράταξης.
  Η τελευταία 30ετία μας έδωσε:
  · Λούμπεν υπουργούς παιδίας (δεν μπορώ να διανοηθώ υπουργό παιδίας να πηγαίνει στα μπουζούκια).
  · Το αχόρταγο του Έλληνος.
  · Την ορολογία Λαλιώτη (μιλώ και δεν λέω τίποτε).
  · Το περίσσιο θράσος σαν κοινωνικό κεκτημένο.
  · Τη λογική της μή σύγκρουσης και του θαψίματος των προβλημάτων.
  · Έργα ημιτελή και ασύνδετα.
  · Την άνοδο των μετρίων.

  Όλα τα ανωτέρω έφεραν την μικρή Blanche σε δύσκολη θέση. Ήταν εκτός μόνιμα. Πάντα περίμενε τον μασκοφόρο προστάτη να την σώσει από τα αδίστακτα αρσενικά που την καλόβλεπαν. Της δημιούργησαν χρέη, για να μπορούν εύκολα να την μπουντρουμιάσουν. Και στη φυλακή γίνονται πάρα πολλοί βιασμοί, που η παρθένα Blanche δεν θα άντεχε. Εκεί η Blanche αποφάσισε να δράσει. Είδε την κρίση σαν ευκαιρία. Αναζήτησε έναν ισχυρό πυρήνα ανθρώπων, που να νοιάζονται γιαυτή, αλλά και να παράγουν ιδέες. Τέτοιοι οργανισμοί είναι αυτοί που αποδέχονται την ιδία της διαδικασίας (process concept) και ενθαρύνουν το περιβάλλον προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσέγγιση αυτή, βοήθησε την Blanche να βρεί έναν σκοπό και μια σημασία στην ζωή της. Να σωθεί και να παραμείνει παρθένα.

  Ούσα αγράμματη, δεν κατάλαβε ότι αυτοί που θα την έσωζαν, ήταν αυτοί που την φυλάκισαν.

 35. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 04/09/2012 15:00:32

  Καμμενοθόδωρος! Ωραίο παρατσούκλι. Στα γερμανικά πως θα τόλεγες;

 36. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 04/09/2012 15:17:57

  Η δράση αγαπητέ φίλε έχει διάφορες μορφές και διαφορετικά στάδια εξέλιξης. Το πρώτο από αυτά τα στάδια, κατά την άποψή μου, είναι η αφύπνιση και το ξήλωμα του πέπλου των ψευδαισθήσεων το οποίο ενδύθηκε η σύγχρονη ελληνική κοινωνία και από την αποβολή της πολιτικής σωτηριολογίας από την υπόστασή της. Και κατ' αρχήν αυτό γίνεται με το γράψιμο, το διάβασμα την ανταλλαγή απόψεων και τη διαφωνία για να θεμελιωθεί ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής σκέψης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κάποιοι εδώ και άλλοι αλλού, όσο υπάρχει η δυνατότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.