#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2011 18:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναλυτικάΈτοιμες να συμμετάσχουν μαζί με τους 17 της ευρωζώνης στις διαδικασίες διαμόρφωσης της νέας διακυβερνητικής συνθήκης για μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, δηλώνουν εννέα από τις δέκα χώρες-μέλη της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μόνη χώρα που δεν συντάσσεται με το σχέδιο δημοσιονομικής ένωσης παραμένει η Βρετανία, η οποία βρίσκεται πλέον ακόμα πιο απομονωμένη στο εσωτερικό της Ε.Ε.

«Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.

Το 17 + 6 έγινε τελικά 17 +9

Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται τελικά να απομονώνεται στο θέμα του νέου δημοσιονομικού συμφώνου. Ουγγαρία, Τσεχία και Σουηδία προτίθενται να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στη δημοσιονομική ένωση, αφού λάβουν προηγουμένως το πράσινο φως των εθνικών τους κοινοβουλίων.

Τι προβλέπεται

Η συμφωνία προβλέπει, τουλάχιστον για τις χώρες της ευρωζώνης, τη θεσμοθέτηση χρεόφρενου και αυτόματες κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Η Κομισιόν θα ορίσει τις βασικές αρχές του χρεόφρενου ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εποπτεύει την υιοθέτησή τους στο εθνικό δίκαιο. Οι κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν στα ελλείμματα θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η Κομισιόν να ελέγχει τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.

Ευρωομόλογο

Δεν υπήρξε απόφαση για την έκδοση κοινών ομολόγων. Στο προοίμιο πάντως η γερμανίδα καγκελάριος είχε επανειλημμένως ταχθεί κατά των ευρωομολόγων.

Μόνιμος μηχανισμός ESM

Προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του ESM για τον Ιούλιο του 2012 και όχι το 2013, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013. Μελλοντικά οι αποφάσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας δεν θα λαμβάνονται πλέον με την αρχή της ομοφωνίας, αλλά με ειδική πλειοψηφία 85 % προκειμένου να επισπεύδεται η λήψη αποφάσεων και οι μικρότερες χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα να τις μπλοκάρουν. Ουσιαστικά οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία διατηρούν το δικαίωμα βέτο, καθώς η συμμετοχή τους στον ESM ξεπερνά το 15 %.

Πρόσβαση του ταμείου σε δάνεια της ΕΚΤ

Ο ESM δεν θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα και δεν θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ. Εδώ πέρασαν απόλυτα οι γερμανικές θέσεις. Εάν ο ESM αποκτούσε τραπεζική ιδιότητα, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας. Το μοντέλο αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις, εάν η ΕΚΤ αναγκαζόταν να κόψει χρήμα. Επίσης, το μοντέλο αυτό της χρηματοδότησης κρατών μέσω της ΕΚΤ απαγορεύεται.

Δάνεια προς το ΔΝΤ

Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια άμεση απάντηση στην κρίση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους έως και 200 δις. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης θα διαθέσουν τα εν λόγω κεφάλαια στο ΔΝΤ το οποίο θα χρηματοδοτεί στη συνέχεια προγράμματα στήριξης ευρωπαϊκών χωρών. Οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένεται να ληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Ιδιώτες πιστωτές

Το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις αποκλείεται, καθώς ήδη η περίπτωση της Ελλάδας προκάλεσε τεράστια ανασφάλεια στις αγορές και στους επενδυτές. Σε περιπτώσεις χρεοκοπίας θα ισχύουν μελλοντικά οι κανόνες του ΔΝΤ.


(Ναυτεμπορική, Deutsche Welle)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 09/12/2011 19:12:02

  Οι αποφάσεις δεν είναι αρνητικές γιατί:
  1. Δεν αλλάζει η ευρωπαϊκή συνθήκη
  2. Δεν μπαίνουν ιδιώτες πιστωτές
  3. Αφήνουν ξεκρέμαστο το City των σορτσάκηδων

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 09/12/2011 20:18:14

   Δεν αλλάζει;
   Αρχή της πλειοψηφίας.

   ΥΓ

   ορισμένοι πανηγυρίζουν και άλλοι σαν τον Πρωθυπουργό μας δίνουν συνεντεύξεις.
   Η ουσία είναι όμως ότι είναι διαφορετική...άλλο να μετεξελιχθεί η ΕΕ σε ένα κράτος, με ένα προϋπολογισμό, μια κεντρική κυβέρνηση και ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών (...ΗΠ της ΕΕ) και διαφορετικό 26 εθνικοί προϋπολογισμοί που θα ελέγχονται και θα υφίστανται κοπτοραπτική από ένα κονκλάβιο υπαλληλίσκων των Βρυξελλών, με μοναδική ομπρέλα τον δημοσιονομικό έλεγχο....σε τελική ανάλυση και οι σκλάβοι ή οι δουλοπάροικοι επιβίωναν.
   Είναι ξεκάθαρη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και μόνο γραικύλοι πολιτικοί μπορούν να το ψηφίσουν.

 2. Y. avatar
  Y. 09/12/2011 19:27:32

  Θυμάμαι πέρσυ πριν από τη Σύνοδο Δεκεμβρίου που έιχε πάει ο ΓΑΠ, ο Σαμαράς είχε αναφερθεί στη μη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στις αναδιαρθρώσεις,, όπως και για το ευρομόλογο. Το πρώτο έγινε, το δεύτερο μελλοντικά
  Ο Σαμαράς τελικά δικαιώνεται

 3. Y. avatar
  Y. 09/12/2011 23:57:17

  1/12/2011
  “Από τη στιγμή που θα ελέγχονται οι προϋπολογισμοί των εθνικών κρατών, οι οικονομίες θα κατευθύνονται προς τη μορφή που θα επιθυμείται, ήτοι, προς όφελος των θεσμικά ελεγκτών, και εκ του αποτελέσματος, της Γερμανίας”

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 10/12/2011 02:24:01

  Εγώ δεν έχω καταλάβει τι θα κερδίσει από το ευρώ όποιος συμμορφωθεί, αφού μόνος του (-0,5%) θα το έχει πετύχει.
  Τι κέρδος πχ θα είχε η Ευρυτανία από την συμμετοχή της στην Ελλάδα, αν υποχρεωνόταν να ζήσει μόνη της τους συνταξιούχους της και τους υπαλλήλους της, να στήσει μόνη τα γεφύρια της και να διδάξει τα παιδιά της, αν δηλαδή την υποχρεώναμε σε εξαθλίωση για να λέγεται “Ελληνική”;
  Μήπως το "κέρδος της" θα ήταν η ανοιχτή σε εμάς αγορά της για να μαζεύουμε και τις τελευταίες της δεκάρες; (Θα ήταν και η δική μας στους Ευρυτάνες, βέβαια, αλλά ποιός τους λογαριάζει σαν ανταγωνιστές...).
  Και λογίζεται αυτό σαν κέρδος;

 5. blue nile avatar
  blue nile 10/12/2011 02:25:40

  Όπου ακούς κανόνες στην οικονομία κράτα και μικρό καλάθι. Είδαμε και τους περιορισμούς που επέβαλε το Μάαστριχτ για ανώτερο χρέος των κρατών στο 60% του ΑΕΠ τους το οπίοιο δεν τηρείται. Η Γερμανία έχει αισίως 80% γιατί πολύ απλά μεσολάβησε η Κρίση του 2008. Τα ίδια θα δείτε και στο εγγύς μέλλον. Όπως και το 1941 η μόνη ελπίδα της Ευρώπης είναι οι Γιάνκηδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.