26/02/2009 17:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι απειλές από αέρος και η αντιμετώπισή τους

 ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΣΤΙΣ  ΚΥΡΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι απειλές από  αέρα των κυρίων κυβερνητικών εγκαταστάσεων του κέντρου των Αθηνών μπορούν να χωριστούν σε δύο ειδών :

•A.     Απειλές μείζονος σημασίας.

Απειλές  τέτοιας σημασίας όπως περιγράφονται στο σχέδιο εναέριας επιτήρησης και προστασίας  γενικότερα του εθνικού εναέριου χώρου από την Πολεμική Αεροπορία και υπάρχουν προβλέψεις αντιμετώπισης για αυτές, όπως κατά την περίοδο της διενέργειας των  Ολυμπιακών Αγώνων και του περιστατικού με το αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας HELIOS.

•B.     Απειλές ελάσσονος σημασίας.

 Απειλές  τέτοιας σημασίας που όμως για αυτές, δεν υπάρχουν πρόνοιες και προβλέψεις αντιμετώπισης για τα κύρια κυβερνητικά κτίρια του κέντρου των Αθηνών που είναι αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η από αέρος προσβολή των κύριων κυβερνητικών εγκαταστάσεων στο κέντρο των Αθηνών με σκοπό είτε τη δολιοφθορά είτε τη δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών εντυπώσεων (ακτιβίστικες ή προβοκατόρικες ενέργειες) είναι εξαιρετικά εύκολο να πραγματοποιηθεί με τον παρόντα επιχειρησιακό σχεδιασμό.

 Είναι πανεύκολη η υπέρπτηση ενός υπερλαφρού ή ελαφρού πολιτικού αεροσκάφους πάνω από το κέντρο των Αθηνών και η προσβολή ενός κυβερνητικού στόχου με εξαιρετική ευκολία (π.χ. ρίψη υβριστικών φυλλαδίων εντός της βουλής των Ελλήνων ή εντός της πρεσβείας των Η.Π.Α. κ.τ.λ. )καθώς δεν υπάρχουν:

•A.     Άμεσοι αποτρεπτικοί τρόποι των πτήσεων στο κέντρο των Αθηνών.

•B.     Άμεσοι τρόποι ελέγχου των πτήσεων στο κέντρο των Αθηνών. 

Το υπάρχον σχέδιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν είναι ικανό να αποτρέψει και να ελέγξει την πιθανότητα έκνομων-παράνομων πράξεων με ιπτάμενα μέσα. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η προ μηνών απόδραση κρατουμένων με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Παρότι υπάρχει εδώ και δέκα έτη ειδική οδηγία απαγόρευσης των πτήσεων σε ακτίνα ενός μιλίου από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Α.Ι.Ρ. (Αεροπορικές Υποχρεωτικές Οδηγίες ) δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπεί η από αέρος δραπετεύσει κρατουμένων.

H Υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει τη δυνατότητα αποτροπής τέτοιων ενεργειών και η ευθύνη αυτή ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία.

ΕΠΙΛΥΣΗ

Η ολοκληρωτική επίλυση του προβλήματος των ελάσσονος σημασίας απειλών από αέρος, των κύριων κυβερνητικών εγκαταστάσεων  στο κέντρο των Αθηνών   θα μπορούσε να διασφαλιστεί έχοντας υπ όψιν τις ιδιαιτερότητες της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων των αρμοδίων υπηρεσιών  ως εξής :

•             I.      Έκδοση πάγιας και διαρκής αεροναυτιλιακής οδηγίας στο Α.Ι.Ρ. από την  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευσης των πτήσεων σε ακτίνα πέντε μιλίων από το κέντρο των Αθηνών οποιουδήποτε  αεροσκάφους πλην των κρατικών και αστυνομικών αεροσκαφών . 

•          II.      Έλεγχος της ανωτέρω αεροναυτιλιακής οδηγίας και επιτήρηση της περιοχή του κέντρου των Αθηνών από αστυνομικό ειδικά εκπαιδευμένο παρατηρητή ή ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας,  από πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας  στην ψηλότερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών ( περιοχή Τουρκοβουνίων ) σε συνεννόηση και συνεργασία με τα κέντρα ελέγχου αεροπορικής εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (K.E.Π.ΑΘ., F.I.S. κ.τ.λ.) καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας (ραντάρ Πάρνηθας κ.τ.λ.)  

•       III.       Απόλυτα άμεση πρόσβαση σε μηδενικό χρόνο αντίδρασης των ελικοπτέρων της Αστυνομίας στο κέντρο των Αθηνών έτσι ώστε :

A. Nα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα σε οποιοδήποτε θελήσει να παραβιάσει την ανωτέρω αεροναυτιλιακή οδηγία.
B. Nα υπάρχει άμεση αντίδραση για να παρεμποδίσει, καταδίωξη ή καταστείλει την από αέρος όποια απειλή υπάρξει για τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις στο κέντρο των Αθηνών.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Για να υπάρχει απόλυτα άμεση αντίδραση σε μηδενικό χρόνο των ελικοπτέρων της Αστυνομίας θα πρέπει να υπάρχει αεροπορική βάση εντός της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Τέτοιος κατάλληλος χώρος όπου οι προσεγγίσεις, προσγειώσεις και απογειώσεις μπορούν να διεξάγονται με ασφαλέστατο τρόπο καθότι παρέχει δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις άνω των 1800 μεταξύ τους, των οποίων τα ίχνη δεν διέρχονται από κατοικημένες περιοχές για να δημιουργηθεί πολιτική αεροπορική βάση έχοντας υπόψη τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είναι η περιοχή των εγκαταλελειμμένων νταμαριών στα Τουρκοβουνία (επισυναπτόμενη φωτογραφία)
H αεροπορική βάση μπορεί να δημιουργηθεί από την Υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας ως καθ ύλη αρμόδια για την εξυπηρέτηση όλων των κρατικών αεροσκαφών ή από την Ελληνική Αστυνομία ως αποκλειστικός χρήστης αυτής.


Ο χώρος των εγκαταλελειμμένων νταμαριών στα Τουρκοβουνία είναι ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό χωρίς επιπλέον έξοδα για το Δημόσιο.
Η μέθοδος δημιουργίας και χρηματοδότησης μπορεί να είναι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Σ.Δ.Ι.Τ. (Παρόμοια μέθοδος δημιουργίας και χρηματοδότησης ακολουθείτε από την Ελληνική Αστυνομία για την δημιουργία νέου Αρχηγείου της).
Ο Γενικός Γραμματέας των Σ.Δ.Ι.Τ. (ΚΟΡΡΕΣ Λ.) του Υπ. Οικονομικών σε ημερίδα που διενεργήθηκε την 31 Μαΐου 2007 στο Υπ. Μεταφορών δήλωσε δημόσια : < ότι η Γ.Γ. Σ.Δ.Ι.Τ. μπορεί να υλοποιήσει με αυτοχρηματοδότηση την δημιουργία κρατικής αεροπορικής βάσης ελικοπτέρων στα νταμάρια Τουρκοβουνίων ( ιδιοκτησίας Κ.Ε.Δ. ) εάν του το ζητήσουν επίσημα και με προδιαγραφές ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος αρμόδιος φορέας.>

ΠΡΟΤΑΣΗ

Οι από αέρος ελάσσονος σημασίας απειλές στις κύριες κυβερνητικές εγκαταστάσεις του κέντρου των Αθηνών μπορούν να επιλυθούν:

Με την ανωτέρω αναγραφόμενη έκδοση πάγιας και διαρκής αεροναυτιλιακής οδηγίας για απαγόρευση των πτήσεων ( εξαιρουμένων των  κρατικών αεροσκαφών ) εντός ζώνης διαμέτρου δέκα μιλιών στο κέντρο των Αθηνών.

 Tον έλεγχο της τήρησης της αεροναυτιλιακής οδηγίας με επιτήρηση της περιοχής του κέντρου των Αθηνών από αστυνομικό παρατηρητή ή ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή των Τουρκοβουνίων-Γαλατσίου (εκτάσεων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου)

Εκεί στην περιοχή των Τουρκοβουνίων-Γαλατσίου μπορεί να δημιουργηθεί αεροπορική κρατική ή αστυνομική βάση και να εδρεύουν τα ελικόπτερα της Αστυνομίας για απόλυτα άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε αστυνομικό συμβάν χρειαστεί στο κέντρο των Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.