20/11/2009 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αντιδράσεις των μίντια στην επιλογή ΡομπέιΕπικριτικές εμφανίζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες στην επιλογή του βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν φαν Ρομπέι ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της βρετανίδας βαρώνης Κάθριν Αστον ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

"Ένας ήσυχος άνθρωπος επικεφαλής της Ευρώπης" γράφει η γαλλική εφημερίδα Παριζιέν. Η εφημερίδα διερωτάται πάντως αν ο Ρομπέι και η βαρώνη Αστον θα έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος για να προσδώσουν κύρος στα δύο αυτά αξιώματα που δημιουργήθηκαν με τη συνθήκη της Λισαβόνας.

"Για διακοσμητικό πρόεδρο " κάνει λόγο η Λιμπερασιόν. "Στην πρώτη της πράξη, η Ευρώπη της Συνθήκης της Λισαβόνας ήταν να επιλέξει ηγετικές προσωπικότητες που δεν θα ενοχλούν κανέναν" σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Χαρακτηρίζει πάντως "επιτυχία την επιλογή από τους 27 μιας γυναίκας ως επικεφαλής της διπλωματίας, αν και αυτή δεν είναι η πλέον λαμπερή".

"Ο πρόεδρος θα είναι περισσότερο ένας οργανωτής ,ένας άνθρωπος προσφοράς καλών υπηρεσιών στο Συμβούλιο ή ένας ηγέτης που θα συνομιλεί ισότιμα με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Χου Ζιντάο ;" διερωτάται η Φιγκαρό.

Έντονη δυσπιστία εκφράζει και η ισπανική Ελ Μούντο. "Δύο άγνωστοι στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή, χωρίς καμία εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και αρχάριοι στην ΕΕ, θα αναλάβουν την εκπροσώπηση των 27 στον κόσμο", σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.

Για την επίσης ισπανική ελ Παϊς "η νέα Ευρώπη της Συνθήκης της Λισαβόνας θα διευθύνεται από δύο προσωπικότητες χωρίς λάμψη και με χαμηλό προφίλ".

Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες αμφιβάλουν αν ο Ρομπέι και η Άστον "ενσαρκώνουν μία ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή". "Αυτές οι δύο προσωπικότητες μπορεί να ενσαρκώνουν το πνεύμα που υποσχέθηκαν αυτοί που μας κυβερνούν ;" διερωτάται η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ . Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου από την πλευρά της εκτιμά ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε ηγέτες χωρίς λάμψη και όραμα, αλλά και χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία".

Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι Φαινάνσιαλ Τάιμς εκφράζουν αμφιβολίες για την "ικανότητα των δύο νέων ηγετών της ΕΕ να ανταγωνιστούν την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι. "Η επιλογή των δύο σχετικά άγνωστων προσωπικοτήτων προκαλεί θλίψη σε εκείνους που ήθελαν να δοθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βαρύτητα στην παγκόσμια σκηνή," γράφει η εφημερίδα.

Ο Γκάρντιαν σημειώνει ότι η επιλογή αυτή "μηδενίζει όλες τις ελπίδες της Ευρώπης για να αναγκάσει τον κόσμο να της δώσει μια νέα προσοχή. Η ήπειρος, χθες το βράδυ, απομακρύνθηκε από τον πίνακα των μεγάλων, χάνοντας μια πραγματική ευκαιρία να διατηρηθεί στο παγκόσμιο επίπεδο της Ομάδας των 2 ,που κυριαρχείται από τους δίδυμους πόλους της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου

http://www.skai.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. parsifal avatar
    parsifal 20/11/2009 13:27:55

    Κορόιδα κουτόφραγκοι ! Αντί να σχολούνται με την Ντόρα και τον Σαμαρά ασχολούνται με την εκπροσώπηση της Ευρώπης ! Η συνέχεια στις ειδήσεις του STAR... "τριπλές εισαγωγές" σε νοσοκομείο της Αθήνας !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.