#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/06/2012 19:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησηςΥπάρχουν τρεις διακριτές τάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώνονται μετά την επιβολή της πρόθεσης του Βαγγέλη Βενιζέλου, να μην υπάρχουν πρωτοκλασσάτα, αλλά ούτε και πολιτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση:

1. Αυτοί που θεωρούν απόλυτα ορθή την επιλογή αυτή. Θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον τρόπο δε θα έχει μερίδιο στη φθορά, την οποία αναπόφευκτα θα έχει η νέα κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο η στρατηγική του Κινήματος ορίζεται ως "συμμετοχή ανοχής", και θα δώσει τη δυνατότητα για εσωτερική αναδιοργάνωση, κομματική αναδιάταξη  και πολιτική συσπείρωση. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πράξη η δυνατότητα να προωθηθούν νέα στελέχη στις γραμμές του αλλά και τα παλιά να επικεντρωθούν στη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ολιγομελής παρουσία του είναι μια ουσιαστική κίνηση απομάκρυνσης, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ, να φύγει από τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας.

2. Όσοι θεωρούν πως η επιλογή Ράπανου στο Υπουργείο Οικονομικών θα φέρει όλη την οργή του κόσμου για μία φορά ακόμα προς το ΠΑΣΟΚ.  Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να κουβαλήσει πάνω του τα Νέα Μέτρα, στρέφοντας το μένος της κοινωνίας σε ένα παραδοσιακό σημιτικογενές στέλεχος.  Αυτή η πλευρά θεωρεί επιβεβλημένη την δημιουργία ενός νέου πόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ως αντίπαλο δέος στη πλευρά Βενιζέλου.

3. Η τρίτη πλευρά που πιστεύουν πως η απουσία ηγετικών στελεχών και ο περιορισμός του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο κομπάρσου, θα μικρύνει ακόμα περισσότερο τη δυναμική του κινήματος. Εκτός από το γεγονός πως θα χαθούν οι παραδοσιακές δικλείδες ασφαλείας που συνέθεταν αυτό που λέμε "πελατειακό κράτος", υποβαθμίζεται και η ίδια η αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από Υπουργεία, όπως αυτό της Προστασίας του Πολίτη.  Με άλλα λόγια Λοβέρος, Χρυσοχοϊδης και λοιπόι δελφίνοι, διαθέτουν εξασθενημένη πλέον δυναμική, για να συνομιλούν με τον κόσμο τους αλλά και κυρίως για να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα.

Όπως εξάλλου γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος", πρώτος στόχος του κ. Βενιζέλου ήταν αφενός η παρουσία του ΠΑΣΟΚ να είναι ισχνή και αφετέρου οι επιλογές να μην παραπέμπουν άμεσα στο φθαρμένο και απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ. Και τα κατάφερε. Οι δύο υπουργοί και οι τρεις υφυπουργοί με τους οποίους συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αποτελούν αυστηρά προσωπικές επιλογές του Ευ. Βενιζέλου και δεν αποτέλεσαν προϊόν καμίας εσωκομματικής συνεννόησης.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευ. Λιβιεράτος αλλά και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαφτάρης αποτελούν προσωπικές επιλογές, είναι όμως και προσωπικοί φίλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Λίγοι θυμούνται ότι ο κ. Τσαφτάρης ήταν στο πάνελ των βασικών ομιλητών στην προεκλογική εκδήλωση του κ. Βενιζέλου στη Βέροια με ακροατήριο αγρότες και νέους αγρότες, κατεβάζοντας θέση υπέρ της αλλαγής της ΚΑΠ, κάτι που δεν αποτελούσε πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον νέο υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βερνίκο, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια τακτικός συνομιλητής και φίλος του κ. Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποντάρει πολλά στον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος λόγω χαρτοφυλακίου (όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γ. Παπανδρέου) θα είναι «το μάτι και το αυτί» του κ. Βενιζέλου καθώς δεν θα λείπει από καμία κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Λόγω θέσης και εμπειρίας αλλά και διασυνδέσεων στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά δε τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, τον νέο υφυπουργό Παιδείας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν αποτελεί μόνο έναν από τους τακτικούς συνομιλητές και φίλους αλλά και επίσης προσωπική επιλογή του κ. Βενιζέλου. Η επιλογή του αποτελεί και σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου ήταν ένας από τους πιο σκληρούς πολέμιους του νόμου της Α. Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας. Από τη θέση του προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων ήταν αυτός που σήκωσε το… λάβαρο κατά του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ με «πύρινες» ανακοινώσεις αλλά και προσωπική αρθρογραφία.

Οι πληροφορίες λένε ότι πραγματική συζήτηση για τη συμμετοχή πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση από περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκλέξει βουλευτή έγινε από την πλευρά του κ. Βενιζέλου μόνο για τον Δημήτρη Λιντζέρη (πρώην βουλευτής της Β’ Πειραιά) και για τον Κ. Σπηλιόπουλο (πρώην βουλευτή Αχαΐας που δεν εξελέγη λόγω της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε την προσπάθεια για την υπουργοποίηση των Λιντζέρη και Σπηλιόπουλου όταν αντελήφθη ότι κάτι τέτοιο θα σήκωνε θύελλα εσωκομματικών διαμαρτυριών αφενός από τους κορυφαίους που επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για την υπουργοποίηση βασικών στελεχών και αφετέρου από άλλους πρώην βουλευτές, είτε από εκείνους που ανήκουν στον κύκλο των υποστηρικτών του είτε όχι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. katalytikos avatar
  katalytikos 22/06/2012 19:27:18

  Τον Ευ. Λιβιεράτο τον είχε διορίσει ο Χρυσοχοϊδης το 2010 πρόεδρο οργανισμού!!
  http://envthink.blogspot.gr/2012/06/blog-post_22.html

 2. theo1611 avatar
  theo1611 22/06/2012 20:04:48

  Οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ (συμπεριλαμβανομένου του νυν Προέδρου του) δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει πως ανέμενε ο κόσμος να λειτουργήσουν σε περίοδο κρίσης.

  Χτυπάς το χέρι στο τραπέζι και αναλαμβάνεις προσωπικό κόστος. Δεν κουνάς το δάχτυλο στον κόσμο, ακόμα κι αν έχεις δίκιο, χωρίς να προσπαθήσεις να τον πείσεις γι' αυτό και χωρίς πραγματικά να αναλαμβάνεις το κόστος για την προηγούμενη πολιτεία σου.

  Κατά τη γνώμη μου Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης πρέπει να κάνουν το σταυρό τους που ξαναβγήκαν βουλευτές και την όποια εμπειρία έχουν και τη θεωρούν επιτυχημένη να τη διαθέσουν στους διαδόχους τους, η δε Άννα Διαμαντοπούλου θα πρέπει να κάνει κάτι παρόμοιο, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι δεν πέτυχε να υλοποιήσει τις τομές της, επιπλέον δε θα πρέπει να καταφέρει να απαντήσει στον εαυτό της πως κατάφερε να γίνει η πρώτη Υπουργός Παιδείας από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά που δεν μοίρασε έγκαιρα τα βιβλία στα σχολεία (χρειαζόταν εξαιρετική προσπάθεια για να μην το κατορθώσει τελικά).

 3. vardarskian avatar
  vardarskian 22/06/2012 20:15:16

  Ποιος ασχολείται ακόμη με αυτό το καρκίνωμα...;

 4. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 22/06/2012 21:09:39

  To ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από τον Ανδρέα πέθανε στον Γιώργο
  Τώρα μάχονται τα γεννοσημα , σε μια λυσσαλέα μάχη πιο μικρόβιο θα επιβιώσει
  Στο νέο πολιτικό τοπίο , ποιος ο ρόλος του ?
  θα υπάρχει μια συμπαγής Δεξιά , θα εξελιχθεί αναγκαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκή αριστερά , ένας μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που θα φύγει , μαζί με το ΚΚΕ και την Χρήση Αυγη , θα ειναι τα άκρα .
  ΘΑ Υπάρξει ΚΑΙ Η *ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία * ΕΚΕΙ που θα γίνει αναγκαστικά συνένωση ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ , με ποσοστό κάτω από το συγκεντρωτικό και των δυο που έχουν τώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.