#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/09/2010 19:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αιχμάλωτοι της ερήμουΗ «Αλ-Κάιντα για το ισλαμικό Μάγρεμπ» (AQMI) είχε υποσχεθεί εκδίκηση. Αυτή η οργάνωση ισλαμιστών που επικαλείται τον Μπιν Λάντεν και κινείται σε μια περιοχή είκοσι φορές όσο η Γαλλία, από την Σαχάρα και το Σάχελ, απήγαγε την νύχτα της 15ης προς 16ης Σεπτεμβρίου στο βόρειο Νίγηρα επτά ανθρώπους, δύο Αφρικανούς και πέντε Γάλλους μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα.

Οι δύο όμηροι εργάζονταν για λογαριασμό της εταιρίας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Areva και οι υπόλοιποι πέντε για την γαλλική κατασκευαστική εταιρία BTP Sogea-Satom, θυγατρική της Vinci.

Η Γαλλία πλέον έχει παγιδευτεί. Στις 22 Ιουλίου ο Γάλλος Πρόεδρος μιλούσε για «νίκη» όταν στο πλαίσιο κοινής γαλλο-μαυριτανικής στρατιωτικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκε επιδρομή στα βόρεια του Μαλί καταστρέφοντας έναν καταυλισμό της AQMI και σκοτώνοντας επτά μέλη της. Η επιχείρηση όμως δεν επέφερε την απελευθέρωση του 78χρονου συνταξιούχου μηχανικού Μισέλ Ζερμανό ο οποίος είχε επίσης πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών∙ η εκτέλεσή του ανακοινώθηκε από την οργάνωση τρεις μέρες αργότερα. Ωστόσο, πριν δοθεί η εντολή από τον Νικολά Σαρκοζί για την επιδρομή, το προεδρικό μέγαρο είχε πληροφόρηση από την CIA πως ο καρδιοπαθής όμηρος που βρισκόταν μακριά κι από τα φάρμακά του ήταν ήδη νεκρός. Η AQMI που μετράει στο δυναμικό της από 300 μέχρι 600 άντρες ορκίστηκε εκδίκηση και αντίποινα εναντίον της Γαλλίας ακόμα και εντός συνόρων της.

Μονίμως σε κίνηση όπως είναι οι συγκεκριμένοι ένοπλοι, χωρίζονται σε ομάδες των 10 ατόμων (kasma) και διασκορπίζονται στο χάος της ερήμου στα σύνορα του Νίγηρα, του Μαλί, της Μαυριτανίας, του Μαρόκο και της Αλγερίας. Ωστόσο, μάλλον δεν είναι τα ίδια τα μέλη της AQMI που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη απαγωγή. Η οργάνωση κατά κανόνα εκπαιδεύει άλλες οπλισμένες ομάδες οι οποίες της φέρνουν την «λεία». Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Ζερμανό τον οποίο απήγαγαν τον περασμένο Απρίλη στον Νίγηρα για να τον μεταφέρουν στη συνέχεια στο Μαλί.Από το 2009 οπότε και οι Τουαρέγκ ξεκίνησαν μια νέα εξέγερση (Κίνημα του Νίγηρα για την Δικαιοσύνη / MJN) με βασικό αίτημα μια πιο δίκαιη μοιρασιά των εσόδων που αποφέρει το ουράνιο, το οποίο αποτελεί και το κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, έχουν δημιουργηθεί δίαυλοι επικοινωνίας με τους εξτρεμιστές της AQMI και κοινοί τομείς συνεργασίας όπως το εμπόριο (ναρκωτικά, τσιγάρα, λαθραία κάθε είδους). Εκτιμάται ότι στην συνεργασία συμπεριλαμβάνεται και ο πόλεμος των απαγωγών.

Για την Γαλλία πάντως δεν αποκλείεται κάποια επανάληψη επιχείρησης παρόμοιας με εκείνη που οργανώθηκε στην αντίστοιχη περίπτωση του Ζερμενό. Έχει ειπωθεί επισήμως πως «θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο» και είναι γεγονός πως ο Νικολά Σαρκοζί είναι υπέρμαχος της «σκληρής γραμμής». Φέτος το καλοκαίρι ο Γάλλος Πρόεδρος άσκησε κριτική στην Μαδρίτη αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη η απελευθέρωση δύο Ισπανών στο Μάγρεμπ κατόπιν καταβολής λύτρων τριών εκατομμυρίων ευρώ στους απαγωγείς. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας μίλησα για «μάθημα προς το Παρίσι» αλλά η Γαλλία επέμενε πως εκείνη δεν είχε ποτέ την ευκαιρία για απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με τους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους πάντως, ο Σαρκοζί μπορεί να απαιτεί, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική καθώς η χώρα δεν διαθέτει εκείνα τα μέσα που θα την οδηγούσαν σε ένα άμεσο και ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αφ’ ενός χώρες όπως το Μαλί και ο Νίγηρας δεν δείχνουν καμία πρόθεση συνεργασίας με τις γαλλικές αρχές καθώς αυτό θα σημαίνει πως θα πρέπει να στρατολογήσουν Τουαρέγκ αποδυναμώνοντας όμως έτσι το κύμα της επανάστασης, αφ’ ετέρου οι δυνάμεις της Γαλλίας έχουν απορροφηθεί στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα η μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Αφρική να μένει σταθερά πίσω. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει να σχηματίζονται ήδη πυρήνες ακραίων τρομοκρατικών στοιχείων πλέον και εντός των συνόρων με την λέξη «απειλή» να στοιχειώνει ολοένα και περισσότερα την ατμόσφαιρα του Παρισιού.

Για τους ειδικούς επί των εσωτερικών υποθέσεων έχει ήδη αρχίσει να καλλιεργείται εντός των τειχών ένα νέο είδος τρομοκρατίας, πιο εξατομικευμένο και διαποτισμένο από έντονη διάθεση εκδίκησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όσοι στελεχώνουν αυτές τις ομάδες έχουν ένα σχετικά συγκεκριμένο προφίλ: Νέοι σε ηλικία, Γάλλοι διαφορετικής καταγωγής, που συχνάζουν γύρω από τζαμιά και μετατρέπονται σε «μηχανές» ο ρόλος των οποίων θα συγκεντρώνεται σε δύο πράγματα: να προσεύχονται και έπειτα να σκοτώνουν.

(Le Nouvel Observateur)

Maya

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ψυλλιασμένος avatar
  Ψυλλιασμένος 26/09/2010 23:00:38

  Η Γαλλία έχει σοβαρότατο πρόβλημα με αυτούς τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που έχουν εγκατασταθεί στο έδαφός της και ειδικά από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος "Περί Επανένωσης των Οικογενειών", που επέτρεπε στους μετανάστες να καλούν στη Γαλλία τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι νεαροί Γάλλοι που αναφέρει το άρθρο ότι συχνάζουν σε τζαμιά και είναι ευεπίφοροι σε φιλοτρομοκρατικά κηρύγματα, δεν είναι παρά Γάλλοι καταγωγής από το Μαγκρέμπ ή και την υποσαχάρια Αφρική.
  Οι δικοί μας "πολυπολιτισμικοί" καλό είναι να τα προσέξουν αυτά όταν θέλουν τα σύνορα της χώρας ανοιχτά στη μουσουλμανική μετανάστευση, όταν μάλιστα αυτή γίνεται απρογραμμάτιστα. Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι μουσουλμάνοι με αφορμή το δήθεν σκισμένο Κοράνι δεν είναι παρά το προοίμιο. Η κουλτούρα του Ισλάμ είναι επιθετική αφ εαυτού της, εξ ορισμού.

 2. Misha avatar
  Misha 27/09/2010 09:42:35

  H εκδίκηση για την αποικιοκρατία δε θα έχει πολύ μεγαλη σχέση με τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης. Η «λεγεωνα των ξένων» θα κάνει στην Ευρώπη , ό,τι έκανε η Ευρώπη στην Αφρική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.