05/09/2009 12:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «αδύναμοι κρίκοι» του Γ. ΠαπανδρέουΗ προχθεσινή επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να μην αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα του κ. Κ. Καραμανλή στο Θησείο δεν έγινε τυχαία. Το επιτελείο του που σχεδιάζει την τακτική του ΠΑΣΟΚ ενόψει της 4ης Οκτωβρίου έχει θέσει δύο στόχους: Πρώτον, να αποφύγει την πόλωση με τον κ. Καραμανλή γνωρίζοντας ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει σαφώς μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, να μην προσωποποιήσει την κομματική αντιπαράθεση, όπως επιθυμεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που εκτιμά ότι διατηρεί έναντι του κ. Παπανδρέου. Οι δύο αυτοί στόχοι, ωστόσο, μαρτυρούν και τις δυσκολίες που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς την αυτοδυναμία. Και τούτο διότι ο κ. Καραμανλής ακόμη και στις τελευταίες -αρνητικές για τη Ν.Δ.- δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να διατηρεί σαφές προβάδισμα στο ερώτημα της καταλληλότητας του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει την πόλωση με το ΠΑΣΟΚ εμμένοντας στο προσφιλές του δίλημμα «ανευθυνότητα» ή «υπευθυνότητα». Το «αντίδοτο» που φαίνεται να προκρίνει μέχρι στιγμής η «ομάδα» της Ιπποκράτους είναι ο κ. Παπανδρέου να εμφανίζεται ως «ο ηγέτης που δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν» και ότι θα «διευθύνει μια νέα και άφθαρτη ομάδα στελεχών» προκειμένου να επιτύχουν την αντιδιαστολή έναντι ενός «πρωθυπουργού που υπηρέτησε τα συμφέροντα λίγων» και «μιας φθαρμένης κυβέρνησης η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει». Το βασικότερο, ωστόσο, πρόβλημα που απασχολεί τους επιτελείς του κ. Παπανδρέου είναι πόσο αναλυτικά θα υποχρεωθεί το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει το εναλλακτικό του σχέδιο κυρίως για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζουν ότι κεντρική στόχευση του πρωθυπουργού απόψε και αύριο στη ΔΕΘ θα είναι να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για «έλλειμμα σχεδίου και ευχάριστες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

Επανασχεδιάζουν

Γι’ αυτό τα στελέχη της Ιπποκράτους εν είδει απάντησης ήδη επανασχεδιάζουν τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που ο κ. Παπανδρέου θα εξαγγείλει την άλλη εβδομάδα. Το αγκάθι που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι το πώς θα απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τυχόν του τεθούν στη ΔΕΘ όπως για παράδειγμα αν το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να παγώσει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο ή και να ανακοινώσει επακριβώς τη νέα φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει και η οποία αναπόφευκτα θα στραφεί όχι μόνον κατά των υψηλών, αλλά και των μεσαίων. Οπως ομολογούσε συνεργάτης του κ. Παπανδρέου «γνωρίζουμε ότι κάποια μέτρα που θα εξαγγείλουμε θα είναι δυσάρεστα για τους πολίτες, αλλά ευελπιστούμε με την ειλικρίνειά μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου που έχουν απογοητευθεί από τη Ν.Δ.».

Στον δρόμο προς τις κάλπες, τέλος, το ΠΑΣΟΚ έχει να υπερκεράσει τρία ακόμη προβλήματα. Το πρώτο αφορά τον τρόπο αξιοποίησης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος), το δεύτερο αν θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια πρώην υπουργοί, όπως οι κ. Χρ. Βερελής, Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου κ.λπ., και το τρίτο η τακτική που θα επιλεγεί έναντι των κομμάτων της Αριστεράς. Ανομολόγητος στόχος της Ιπποκράτους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι να μην κατορθώσουν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ο πήχυς της αυτοδυναμίας μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 39%! Για τον λόγο αυτό είναι βέβαιον ότι ο κ. Παπανδρέου θα αποφύγει την πόλωση και με τα συγκεκριμένα κόμματα, διατηρώντας νεφελωδώς το σενάριο μιας μετεκλογικής συνεργασίας μαζί τους, αλλά και υπογραμμίζοντας διαρκώς στις ομιλίες του ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100004_05/09/2009_328155

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 05/09/2009 12:45:51

  Ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου ΔΕΝ ΕΧΕΙ αδύναμους κρίκους, ΕΙΝΑΙ αδύναμος κρίκος.

 2. potamiotis avatar
  potamiotis 05/09/2009 13:19:38

  factorx: επειδ'ή έισαι τόσο βλάξ που δεν μπορείς να δεις οτι το κομμάτι είναι αναδημοσίευση απο την Καθημερινή δεν σε χρειαζόμστε εδώ. μπορεις να σχολιαζεις στα πράσινα μπλογκ

 3. Orestios avatar
  Orestios 05/09/2009 13:20:43

  Περιμένουμε να απολαύσουμε τον καταλληλότερο να ανακοινώνει επιτέλους το περίφημο "ΣΧΕΔΙΟ",που το ψάχναμε σαν βελόνα στ'άχυρα. Για να παγιωθεί το χαμόγελο στα χείλη μας, για να μπορούμε κι εμείς να κοιτάμε γύρω μας απορώντας, για να έχουμε όραμα.

 4. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ avatar
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ 05/09/2009 13:44:25

  -ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Α(Υ)ΝΑΝ;), ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ..
  ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ! Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΡΗΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕ ΣΤΟΝ ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ.. ΕΙΠΕ ΤΟΤΕ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΡΙΚΝΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ.. ΑΠΟΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΛΥΘΗΚΕ!
  Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ..
  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΑ;;

 5. kontin avatar
  kontin 05/09/2009 13:50:44

  Αν πορευτεί με τα σαπίδια του Σιμιτισμού θα φάει καλά και αυτός.. Μόνο με νέους ανθρώπους θα μπορέσει να κάνει την όποια πολιτική του αλλιώς δεν τον βλέπω να επιβιώνει ούτε Εξάμηνο. Αν κάταφέρει φυσικά να κάνει κυβέρνηση...

 6. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 05/09/2009 14:11:50

  Με βάση την λογική οποιαδήποτε επαναφορά στα ψηφοδέλτια του Πασοκ προσώπων όπως ο Λαλιώτης, ο Τσοχατζόπουλος ο Βερελής, ο Νεονάκης κα, θα είναι μεγάλο τακτικό λάθος, εκτός εάν νιώθει τόσο δυνατός εκλογικά και ανίσχυρος εσωκομματικά που μου φαίνεταιυπερβολικό. Βέβαια έχει την συντριπτική υποστήριξη των ΜΜΕ που όμως μπορεί να αποδειχθεί και δίκοπο μαχαίρι λόγω της εξαιρετικά χαμηλής αξιοπιστίας που έχουν στο κόσμο πλέον. Πάντως θα το έβρισκά απίθανο να κάνει και για τρίτη φορά τόσο μεγάλη λάθη. Οψόμεθα

 7. Swell avatar
  Swell 05/09/2009 15:39:48

  Το γεγονός ότι κάτι τύποι σαν τον Τσοχατζόπουλο και το Νεονάκη πιέζουν, δείχνει ότι ο ΓΑΠ δεν έχει πείσει ακόμη ούτε τους δικούς του...

 8. Σταθης avatar
  Σταθης 05/09/2009 17:20:24

  Δεν εχετε καταλαβει κατι (η κανετε πως δεν) οτι ο Παπανδρεου ηταν μολις πριν 3 μηνες, πανηγυρικά ΝΙΚΗΤΗΣ των Ευροεκλογων.

  Επίσης αμελητε να θυμάστε το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ. Οτι ο Παπανδρέου βγήκε πριν 1,5 χρόνο οχι απλά νικητής αλλα ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο για ενα χρόνο περιπου (ως το τελευταιο του συνεδριο) βουτηξε στα βαθιά της εσωκομματικής κρισης και της αυτοκριτικής και "ψαρεψε" απ αυτην τελικά ενα ολοφρεσκο, ολοκληρωμενο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (οσο επισης κι αν κανετε να μην το βλεπετε).

  Τελος, αποφευγετε να πειτε οτι - φως φαναρι - σε αναλογο κικαιόνα (εσωκομματικο) προκειται να εισελθουν (εχουν εισελθει ήδη δηλαδη) τόσο η δεξιά, όσο και η αριστερά στην Ελλάδα. Σε βαθμό τέτοιο, που θα αποδείξει την ΓΥΜΝΙΑ τους σε σύγχρονο και ουσιαστικό λόγο (ζητω η καρέκλα) αλλα και σε αξιολογο και αξιοπιστο πολιτικο προσωπικο.

  Δεν σας λεω να ψηφισετε ΠΑΣΟΚ. Ειτε ειστε δεξιοι ειτε αριστεροί. Σας λέω όμως, ως πολιτης προς πολίτη, να παψετε πια να ασχολείστε με την πολιτική (που τοσα δεινα εχει τραβηξει τα τελευταια χρονια) με όρους ποδοσφαιρικούς ή τηλεοπτικούς. Ανοιξτε ρε ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ λιγο τα αυτια και το πνευμα σας, ανοιξτε ουσιαστικο διαλογο για τα προβληματα του τόπου μπας και βρουμε ολοι μαζι μιαν ακρη και καταφερουμε να πορευτουμε στο μελλον πραγματικα ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ απο ολα εκεινα που μας κρατουν πισω απο την απελευθερωση της Ελλαδας μας (απο την εποχη της φυλακισης του Κολοκοτρωνη ρε οργια). Ξεκολλατε απ αυτα που σας ποτιζουν στο μυαλο ρε ΜΟΥΛΑΡΙΑ. ΡΑΓΙΑΔΕΣ. Και παρτε την χωρα στα χερια σας

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ Σταθης 05/09/2009 18:36:32

   Κατ αρχήν Αριστερά και Δεξιά δεν πρόκειται να εισέλθουν σε κανένα « κικαιόνα» γιατί απλά «κικαιόνας» δεν υπάρχει. Θα έχουν λοιπόν τα προβλήματα τους για τα οποία δικαιούσαι να χαίρεσαι, πλην όμως τα δικά τους προβλήματα δεν θα λύσουν το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ (θα το κρατήσουν για λίγο στο ημίφως)
   Από κει και πέρα καλείς τους Ελληνες να σταματήσουν να ασχολούνται με την πολιτική με όρους ποδοσφαιρικούς και δείχνοντας τους το δρόμο τους αποκαλείς ΜΑΛΑΚΕΣ, ΜΟΥΛΑΡΙΑ και ΡΑΓΙΑΔΕΣ. Αναρωτιέμαι αν οι χαρακτηρισμοί αφορούν και αυτούς που εξέλεξαν τον ΓΑΠ αρχηγό τους και αύριο θα τον ψηφίσουν για Πρωθυπουργό. Μάλλον όχι . Αφορούν τους υπόλοιπους που έχουμε διαφορετικές θέσεις. Ενδιαφέρουσα άποψη περί Δημοκρατίας ,πολιτικού πολιτισμού κτλ.
   Παρά ταύτα η φρασούλα σου- πρόσκληση «μπας και βρούμε όλοι μαζί μιαν άκρη» μου αφήνει μια αίσθηση ότι είσαι καλοπροαίρετος (ίσως επειδή εγώ είμαι αφελή?) Αλήθει το «να βρούμε όλοι μαζί μιαν άκρη» το έλεγες ας πούμε και πριν 2 χρόνια?
   Κατά τα λοιπά λίγη αυτοσυγκράτηση ποτέ δεν έβλαψε κανένα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Σταθης 05/09/2009 19:28:56

   Αγαπητε Σταθη.Ψηφιζω Νεα Δημοκρατια αλλα ειμαι νομοταγης πολιτης και δεν ενοχλησα σε τιποτα την διακυβερνηση του ΠΑΣΟΚ επι 20 χρονια και να εισαι βεβαιος οτι δεν θα την ενοχλησω και στο μελλον.
   Οταν λεω δεν ενοχλησα εννοω οτι δεν εκλεισα δρομους,δεν εσπασα βιτρινες,δεν εκαψα μαγαζια ,δεν εβαλα βομβες,δεν δολοφονησα εκδοτη εφημεριδας που στηριζε το ΠΑΣΟΚ,δεν επαιξα ξυλο με την αστυνομια του ΠΑΣΟΚ και γενικα δεν προκαλεσα προβλημα οπως αλλοι προοδευτικοι "αγωνιστες".
   Πανω απ ολα φυσικα δε συμμετειχα ουτε σκοπευω να συμμετασχω σε καμμια "εξεγερση".
   Ελεγα ομως παντα τη γνωμη μου και θα συνεχισω να τη λεω.

 9. artzimpourtzi avatar
  artzimpourtzi 05/09/2009 17:40:15

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑΘΗ ΓΡΑΨΤΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...... ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ , ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ , ΑΠΛΩΣ ΤΡΑΓΙΚΟΣ

 10. christos avatar
  christos 05/09/2009 18:01:10

  οχ οχ ξανά μανά "ισχυρή Ελλάδα" πασπαλισμένη με "πράσινη ανάπτυξη" πράσινα άλογα κτλ...

  • Orestios avatar
   Orestios @ christos 05/09/2009 21:55:11

   Κοινώς μπλιάχ!

 11. Βανζέλ Παπαντό avatar
  Βανζέλ Παπαντό 05/09/2009 22:03:29

  Πλάκα πλάκα, σα να είχε δίκιο ο Καραμανλής. 'Ασε τον άσχετο ΓΑΠ να βγάλει το φίδι από την τρύπα τώρα που η χώρα καίει φλάντζες. Να μου το θυμηθείτε, ο ΚΚ μπορεί να εξαφανιστεί για πάντα στη Ραφήνα, αλλά μια εκλογική νίκη μπορεί να σημάνει το τέλος του ΓΑΠ, ίσως και του ΠΑΣΟΚ (όπως το ξέρουμε).

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Βανζέλ Παπαντό 05/09/2009 23:09:11

   Και ο ΚΚ. και ο ΓΑΠ. γνωρίζουν ότι έχει προαποφασιστεί η διάσπαση των κομμάτων τους από την υπερεξουσία (και υπερεξουσία δεν είναι μόνο "νταβατζήδες" ή "εξωθεσμικοί").
   Κάποιοι επιχειρούν να σημάνει το τέλος του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού. Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή και καθόλου απλή, διότι αυτοί είναι που κρατάνε την πρωτοβουλία των κινήσεων.
   Το τέλος της μεταπολίτευσης, με την έννοια της ομαλής εναλλαγής των δυο μεγάλων κομμάτων στην κυβέρνηση, έχει σημάνει ήδη (τρόπος του λέγειν, διότι αυτά είχαν εκδηλωθεί ήδη από το 2004).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.