#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2011 13:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγορές "αδειάζουν" τη συμφωνία ...

... και επιμένουν για  παρέμβαση της ΕΚΤ και ευρωομόλογο
Σήμερα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις αγορές. Μπορεί η ημέρα να ξεκίνησε ελπίδοφόρα καθώς τα χρηματιστήρια  της Ασίας αντέδρασαν  θετικά στην  συμφωνία  της 9ης Δεκεμβρίου, όμως λίγο αργότερα ήρθε η ανακοίνωση του οίκου Moody's  και επανέφερε τον προβληματισμό. Ο Moody’s, όπως και  η Standard & Poor’s την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύουν με υποβάθμιση εξαιτίας της αδυναμίας αντιμετώπισης της κρίσης «με αποφασιστικά μέτρα».

 

Κοινή διαπίστωση: οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις και όχι τις αιτίες των προβλημάτων.

Ενδεικτικές  είναι  οι απόψεις των περισσότερων ξένων ΜΜΕ, που επηρεάζουν τις οικονομικές εξελίξεις.
Το  Bloomberg  αναφέρει ότι  «η δημοσιονομική συμφωνία της Ευρώπης πιθανόν να λύσει την επόμενη κρίση αλλά όχι την παρούσα». 

Το  Reuters  υπογραμμίζει ότι η «συμφωνία  απαιτεί σχοινοτενείς διαδικασίες» έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά στο μεταξύ το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας θα αυξάνεται προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια του ευρώ.» 

Η γαλλική «Les Echos» σημειώνει ότι «το όνειρο της ομοσπονδιακής Ευρώπης προς όφελος των λαών της θάφτηκε οριστικά στις 9 Δεκεμβρίου και μαζί με αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων».

H Le Monde  επισημαίνει ότι : «Οι χώρες της ευρωζώνης οδεύουν ολοταχώς προς ύφεση.  Η Γερμανία δεν θα αποφύγει  τη συρρίκνωση του ΑΕΠ» τους επόμενους μήνες και ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 0,1% το 2012.» 

Το Associated Press  θέτει το καταλυτικό ερώτημα: «πώς λοιπόν θα βρουν οι ευρωπαϊκές χώρες τα χρήματα για να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης;»

Που οφείλεται αυτός  ο προβληματισμός:

Πρώτον: στο γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζεται δραστικά η μεγέθυνση του δημόσιου χρέους.

 Δεύτερον: οι ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν να θεωρούν ότι υπάρχει μόνο  «κρίση χρέους» , ενώ στην ουσία υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και ανάπτυξης της ευρωζώνης.»

Τρίτον: η παρατεινόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά στα χρέη της Ελλάδας, αλλά και ισχυρότερων οικονομιών όπως η Ιταλία.

Τέταρτον: η ανησυχία που προκαλεί  η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πέμπτον: οι  «τεχνικής φύσεως» ασάφειες  συντηρούν  την  αβεβαιότητα. «Το πώς ακριβώς θα επιβάλλονται και ποιες θα είναι οι αυτόματες κυρώσεις για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες παραμένει αδιευκρίνιστο»,  σημειώνει το Bloomberg.

Έκτον: ο γερμανικής έμπνευσης «χρυσός κανόνας» για τη μείωση του ελλείμματος  είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος που ακόμα και αν κατοχυρωθεί συνταγματικώς  είναι  απίθανο να εφαρμοστεί. Μερικοί μάλιστα αμφισβητούν ακόμα και τη χρησιμότητα ενός τέτοιου κανόνα.

Τι  θέλουν αγορές  για να ηρεμήσουν;

Bloomberg: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ευρωομόλογο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των αγορών».

Wall Street Journal: ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης αλλά και πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της αδυναμίας δανεισμού των χωρών σε ανεκτά επίπεδα. «η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει βοήθεια από άλλους για να αντιμετωπίσει την κρίση «όμως το χρήμα στην πραγματικότητα θα πρέπει να προέλθει από την ΕΚΤ».

 K.Ρ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 12/12/2011 13:31:30

  Πτωτικά ξεκίνησε την εβδομάδα η Ευρώπη καθώς οι τράπεζες και μεταλλευτικές- που συνήθως πρωταγωνιστούν- σημειώνουν κάθοδο.

  Η υποχώρηση ξεπερνά το 1% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη και Μιλάνο, ενώ είναι κάπως ηπιότερη στο Λονδίνο. Παράλληλα, υποχωρεί προς τα 1,33 δολάρια το ευρώ, ενώ ενισχύονται και πάλι οι πιέσεις στα ομόλογα, με επίκεντρο τα ιταλικά και τα ισπανικά, όπου η άνοδος είναι 25 και 15 μονάδες βάσης, παραπέμποντας σε κόστος δανεισμού κοντά στο 6,5% και στο 5,8% αντιστοίχως,

  Στην Αθήνα, η βουτιά ξεκίνησε με το «καλημέρα» με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 670 μονάδες και πτώση 1% και πλέον, αλλά στη συνέχεια εκδηλώθηκε διάθεση "μαζέματος" προς τα επίπεδα του κλεισίματος της Παρασκευής.

  Στα 1,78 ευρώ η μετοχή της Εθνικής χάνει 2,20%. Βουτιά 9,6% στο Ταχυδρομικό και άνω του 3% στην Alpha Bank και στην Marfin Popular. Πτώση 2,27% στην Βιοχάλκο. Πτώση 4,75% στην Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση 3,29% στην Folli- Follie. Στα 1,4 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές.

 2. SABI avatar
  SABI 12/12/2011 13:41:31

  Αν ΑΥΡΙΟ η ΕΚΤ δεν τυπώσει αβέρτα χρήμα και το ελικόπτερο δεν το ρίξει ΑΦΕΙΔΩΣ στα PIIGS μοναδική μας ελπίδα να "επιστρέψουμε " στο Δολλάριο ακι όπου βγει...

 3. agora avatar
  agora 12/12/2011 17:58:06

  Δεν αδειαζουν οι αγορες την συμφωνια..Αλλα οι ελεγχομενοι απο τους αγγλοσαξωνες οικοι...οι οποιοι θελουν να ξεφτιλιστει το ευρω με τυπωμα για δικους τους λογους.
  Εαν η ευρωπη τυπωσει χρημα, θα φυγουν οι αγορες απο το ευρω, Εαν βγαλει ευρωομολογο θα ζητανε μεγαλο τοκο.
  Αυτη ειναι η αληθεια γιατι οι αγορες δεν ειναι εντελως ηλιθιες.

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/12/2011 21:18:13

  Μα δεν υπάρχει συμφωνία παρά μόνο Βόρεια Κυριαρχία.
  ή η ΕΕ θα έχει ένα προυπολογισμό ή θα συνταγογραφεί υπόθετα για τους πονοκεφάλους στις ΚΕΦΑΛΕΣ της Ευρώπης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.