#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/09/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «αβεβαιότητες» του Αντώνη Σαμαρά

Τα κρίσιμα εξωτερικά θέματα και οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις Γερμανικές εκλογές προβληματίζουν έντονα τον Πρωθυπουργό

Η ελληνική προεδρία της ΕΕ, το Κυπριακό και τα προμηνύματα πολέμου στη ΣυρίαΛέγεται ότι τις τελευταίες ημέρες το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά χωρίζεται στα δύο: τις περισσότερες ώρες καταπιάνεται με τις τρέχουσες υποθέσεις της διακυβέρνησης, ενόψει και της έλευσης της τρόικας, ενώ ενδιάμεσα υπάρχουν και στιγμές που μελετά σχολαστικά φακέλους για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι θέμα μεθοδολογίας; Οχι ακριβώς. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι μεγάλες καταιγίδες του φθινοπώρου δεν θα επέλθουν από την οικονομία, για την οποία εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Τα δύσκολα έρχονται έξωθεν και σε αυτά μπορεί να προστεθεί και η αναταραχή που θα φέρει η ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση, έστω και περιορισμένης διάρκειας και έκτασης, στη Συρία. Ο Αντ. Σαμαράς δεν αισθάνεται καθόλου ευτυχής και στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου μιλάνε για την επερχόμενη «αβεβαιότητα», λέξη που αποκαλύπτει τις ανησυχίες τους.

Ο όρος «αβεβαιότητα» διαπερνά το σύνολο των κυβερνητικών σχεδιασμών και η «ρητορική της ασφάλειας» που προτιμάται ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός μάλλον την επιβεβαιώνει. Πολλά στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται επί ξυρού ακμής και συναρτώνται με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι τους προσεχείς τέσσερις μήνες, ήτοι ως την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. θα κριθούν πάρα πολλά για την χώρα: η λύση ή μη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η πορεία του Κυπριακού και της ονομασίας των Σκοπίων, το μέλλον της Ευρώπης, αλλά κυρίως η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και το μέλλον της.

Αυτό υποχρεώνει τον Πρωθυπουργό να προετοιμάζεται για να μετάσχει στις κρίσιμες διεργασίες που επακολουθούν αρκούντως μελετημένος. Όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες συνεδριάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα φώτα στο Μέγαρο Μαξίμου θα κλείνουν όλο και πιο αργά τα βράδια και ο Αντ. Σαμαράς θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές του.

Το ερώτημα είναι πόσο θα επηρεαστούν οι αποφάσεις του Αντ. Σαμαρά από την αβεβαιότητα στην οικονομία αλλά και οι διεθνείς προτεραιότητες της χώρας, από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει και δεν φοβάται αναταραχές και αμφισβητήσεις, αλλά κατανοεί ότι έως την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., διακυβεύονται πολλά.

Η μόνη βεβαιότητα για τον ίδιο, σε πολύ αισιόδοξο τόνο, είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία και, αν πρόκειται να τεθεί το ερώτημα «με ποιον θα πάμε στις εκλογές;», αυτό θα γίνει σχεδόν μία ανάσα πριν από τις κάλπες.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. περιμπανού avatar
  περιμπανού 03/09/2013 09:47:09

  Χειμώνας έρχεται... είναι κρίμα, ο Αντώνης να μην πρωτοστατήσει στη μάχη για την μείωση της τιμής του πετρελαίου.
  Ο πολίτης που έχει γονατίσει από τα φακελάκια της εφορίας, των τραπεζών, του σούπερ μάρκετ, των περί των σχολικών, αγωνιά και για το πετρέλαιο.
  Είναι κρίμα η μάχη των εντυπώσεων να κερδηθεί στα τηλεπαράθυρα κι όχι από τον μοναδικό που θα μπορούσε να επιφέρει αποτελέσματα!

  • tpe avatar
   tpe @ περιμπανού 03/09/2013 10:38:36

   Καλά, περίμενε εσύ.

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 03/09/2013 10:37:44

  Ένα Κράτος ασκεί σοβαρή εξωτερική πολιτική, παρεμβαίνει ουσιαστικά δηλαδή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συμμετέχει στους Διεθνείς Οργανισμούς με όρους Ισοτιμίας και όχι υποτέλειας μόνον όταν έχει επιτύχει το μέγιστο της κοινωνικής συνοχής, όταν έχει αποσπάσει με την χρήση της πειθούς την μέγιστη κοινωνική συναίνεση και όταν υλοποιεί Εθνική στρατηγική

  Σε ότι αφορά λοιπόν τα Βαλκάνια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία αλβανικά σχήματα .αναφέρομαι στο Κόσσοβο και την Αλβανία ως χώρες και το Αλβανικό μόρφωμα της ΠΓΔΜ το οποίο κυριολεκτικά λειτουργεί ως ξεχωριστή οντότητα. Η ΠΓΔΜ αποτελεί προϊόν εξωτερικής παρέμβασης στα Βαλκάνια. όσο η Ρωσική διπλωματία, όσο και η Αμερικανική διπλωματία διαχειρίζονται την υπόσταση της κατα το δοκούν και με στόχο η μία να εξουδετερώσει την άλλη στην προσπάθεια επικράτησης τους στα Βαλκάνια.


  Το ζήτημα της Συρίας επηρεάζει τα Ελληνικά συμφέροντα πρώτον ως προς την ΑΟΖ Κύπρου-Συρίας, δεύτερον ως προς την παρουσία του Ελληνορθόδοξου στοιχείου. ς εχει περιπλεχθεί η κατάσταση στον Αραβικό κόσμο και στην Μέση Ανατολή Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν το επίκεντρο της Κρίσης και όχι το κέντρο της. ατά συνέπεια θα πρέπει να ισορροπήσουν αναμεσα στους θεμελιώδες κανόνες του Διεθνούς δικαίου αλλά και στις συμβατικές υποχρεώσεις ως απορρέουν απο την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. αράλληλα ως χώρα σύμμαχος με τις ΗΠΑ θα πρέπει να διασφαλιστεί η εξουδετέρωση των όσων θα προκαλέσει μια τυχόν αμερικανική επίθεση.

  Σε ότι αφορά το εσωτερικό της Ελλάδας η βραδυφλεγής βόμβα ονομάζεται Ανεργία και Κοινωνική περιθωριοποίηση χωρίς να υποβαθμίζω το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης .Η αμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορεί να πραγματωθεί σε βραχύ χρονικό διάστημα. Θα πρέπει λοιπόν παράλληλα με την προσπάθεια τόνωσης της επενδυτικής δραστηριότητας ντόπιας και ξένης, ιδιωτικής και δημόσιας να υπάρξει η μέγιστη ανακούφιση των πληγέντων κοινωνικών ομάδων και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα αποτελούσε μια καλή αρχή , όπως καλή αρχή θα ήταν και ένα σωστά διαρθρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των κοινωνικών υποδομών. Αυτά είναι όσα τα δικά μας μάτια βλέπουν

  Ο Πρωθυπουργός της χώρας και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θα πρέπει να στοχεύουν σε όσα δεν είναι σήμερα ορατά στην Ελληνική κοινωνία και αύριο θα είναι απτή πραγματικότητα . Αναφέρομαι κύρια στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, αν η προσπάθεια έχει θετική κατάληξη τότε θα μιλούμε για κεφαλαιώδους σημασίας επιτυχία.

  Σε ότι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Το νεοναζιστικό μόρφωμα τςη Χ.Α. λειτουργεί πλέον ως παρακρατικός μηχανισμός εχοντας παραβιάσει κάθε όριο ανεκτικότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος υπονομεύοντας την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταμορφωθει σε ένα πολυσυλλεκτικό μόρφωμα αλλά δεν πείθει με την εν γένει παρουσία του και συμπεριφορά του. Η Ανακύκλωση προσώπων δεν προσφέρει την δυναμική που θα προσδοκούσε το ΠΑΣΟΚ και αυτό φαίνεται τόσο από το το ποσοστό που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις όσο και από την κοινωνική αποδοχή του.Η ΔΗΜΑΡ πελαγοδρομεί στα απόνερα της έλλειψης καθαρού πολιτικού στίγματος , της πίεσης που δέχεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και απλά προσπαθεί να επιβιώσει.Το ΚΚΕ εμφανίζει ανάκαμψη και αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Το Κόμμα της Ν.Δ. , ο βασικός κορμός του η συντηρητική δεξιά, λόγω διάρθρωσης της βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ηγετική της ομάδα ακυρώνοντας εν τη γενέσει θετικές πρωτοβουλίες της και επιβάλλοντας μια πολιτική μιζέρια ανευ προηγουμένου.

  Τι απομένει; Η πιο βολική σκέψη είναι η δεξαμενή ψήφων της Χ.Α. (το 44% της εκλογικής της δύναμης προέρχεται από την Ν.Δ.) , η πιο δύσκολη στόχευση το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων πολιτικά περιθωριοποιούνται. Θα χρειαστούν κατά συνέπεια συνδυασμένες πρακτικές .Η μέχρι σήμερα πρακτική βασιζόμενη στα πολιτικά εργαλεία του φόβου και της ενοχής- την οποία κάποια κέντρα την προέβαλαν προβάλλουν ως την κύρια μέθοδο- δεν μπορεί να συνεχιστεί . Η Ελληνική κοινωνία χρειάζεται ελπίδα και ελπίδα η οποία θα γεννηθεί μέσα απο την απαρέγκλιτη εφαρμογή ενός οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση. Μονόδρομος η φυγή προς τα εμπρός όσο το γρηγορότερο πραγματωθεί τόσο το καλύτερο.Οσοι πιστοί ακολουθούν όσοι όχι αναλαμβάνουν την απόλυτη ευθύνη του τι θα προκύψει
  Από την βέβαιη πολιτική και κοινωνική αναταραχή η οποία και θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων στον Ευρωπαϊκό νότο

  • ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ @ Δρόλαπας 03/09/2013 23:21:50

   Γιατί αποτελεί θετική εξέλιξη ακριβώς η άνοδος του κου-κου-ε?? :/

  • Arion avatar
   Arion @ Δρόλαπας 04/09/2013 01:08:20

   Με ποιόν κύριοι εξωτερική πολιτική; Μηπως ενοείτε τον κ.Βενιζέλο;
   Τα πράγματα είναι σοβαρά και εσείς τα διακωμωδείτε;

 3. Ελευθεριάδου Βούλα avatar
  Ελευθεριάδου Βούλα 03/09/2013 11:06:34

  η μόνη βεβαιότητα είναι πως προχωρούμε με αβεβαιότητα, ή απλά την υγεία μας να χουμε..καλή δύναμη σε όλους μας..

  • AGGELOS avatar
   AGGELOS @ Ελευθεριάδου Βούλα 03/09/2013 11:23:12

   Θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ, δυστυχώς .....

 4. ΑκαιΣ avatar
  ΑκαιΣ 03/09/2013 12:54:53

  '' Θέλω να ξέρω τις σκέψεις του Θεού. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.''
  Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΑκαιΣ 03/09/2013 13:42:47

   ''Ἐδῶ τό παίζετε θεοί χωρίς νά σᾶς ἀποκαλύψω τίς σκέψεις μου,πού νά τίς ξέρατε κιόλας...'''
   Θεός

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΑκαιΣ 03/09/2013 21:11:36

   Ας διάβαζε Καινή Διαθήκη. Εξηγεί πολλά στο θέμα του πως σκέπτεται και τι θέλει. Μιλάει ο ίδιος

 5. Έρση avatar
  Έρση 03/09/2013 15:44:23

  Η γοητεία της ζωής, είναι η ...αβεβαιότητα!
  Τόσον καιρό πορευόμαστε μαζί της...

 6. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 03/09/2013 22:12:18

  Η αβεβαιότητα καταπολεμάται με μελέτη, μελέτη, μελέτη και προετοιμασία, προετοιμασία, προετοιμασία...Αυτό δεν έχει να κάνει βασικά με τον Πρωθυπουργό αλλά με το Υπουργικό Συμβούλιο και τους παρατρεχάμενους...

 7. ΑκαιΣ avatar
  ΑκαιΣ 03/09/2013 22:21:16

  Μπορεί να μιλάει ο ...ίδιος, αλλά μιλάει διφορούμενα και απευθύνεται σε ειδικό ...κοινό. Ο Αϊνστάιν εννοεί τις πιο ...βαθιές και μη ανακοινώσιμες σκέψεις του. Αυτές, που δεν διανοούνται καν, οι ...πιστοί!

 8. martios avatar
  martios 03/09/2013 23:20:38

  Μετά το ''μπαμ'' στην Συρία δεν θα υπάρχει πια καμμιά βεβαιότητα.

 9. karenin avatar
  karenin 04/09/2013 00:53:15

  Η ενασχοληση με εξωτερικη πολιτικη αυτον τον χειμωνα θα μοιαζει με εξαγωγη της κρισης, και τιποτα λιγωτερο....

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 04/09/2013 07:16:09

  Καλημέρα, Αγαπητοί Κυθήριε, Γεώργιε T. *Ο κόσμος είναι ένας επικίνδυνος τόπος, όχι εξ αιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά, εξ αιτίας αυτών που κοιτάζουν και δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό.* ~Αλβέρτος Αϊνσταϊν

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ η Dimi 04/09/2013 08:28:33

   Καλημέρα ἀγαπητή μου Dimi!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.