#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2012 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αίγες...Κάποτε, ήταν ένας αγρότης πτωχός και τάλας, πλην όμως περήφανος κι από καλή γενιά. Εκτός από ένα ξερικό χωραφάκι κοντά στη θάλασσα, η μόνη του περιουσία ήταν δυο αίγες: μια λευκή –  κατάλευκη και μια μαύρη – μαύρη  σαν το κάρβουνο. Μέσα στο χωραφάκι είχε στήσει το νοικοκυριό του: ένα καλυβάκι όλο κι όλο, περιποιημένο όμως, κάτασπρο και παστρικό μέσα στο λαμπρό ήλιο της Μεσογείου κι ένα περιβολάκι όπου είχε τις λιγοστές ελιές του, μερικές πορτοκαλιές και λίγα κλήματα. Οι δυο του αίγες, έβοσκαν κι αυτές στο χωραφάκι, κορφολογούσαν τα τρυφερά ανοιξιάτικα βλαστάρια, ξετίναζαν τα νιόβγαλτα φυλλαράκια των πουρναριών και των αγριοκέρασων και ξαρμυριζόταν στα λεία βότσαλα της ερημικής παραλίας.

Οι δυο αυτές αίγες, εκτός από το χρώμα τους, ήταν επίσης τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Η  λευκή  ήταν κακομαθημένη και δύστροπη. Απαιτούσε πάντα την καλύτερη και περισσότερη τροφή κι όταν καμιά φορά ο πτωχός αφέντης της αργούσε να την ταΐσει, ξεσήκωνε τον κόσμο με τα σπαραχτικά και θυμωμένα βελάσματά της. Η μαύρη πάλι, ήταν λιτοδίαιτη και καλόβολη. Σπάνια ζητούσε τροφή από το αφεντικό της και συνήθως αρκούνταν στο λιγοστό φαΐ που μπορούσε να της προμηθέψει το ξερικό χωραφάκι. Η λευκή αίγα ήταν ακόμη καταφερτζού και πολύ συμφεροντολόγα. Που την έχανες, που την έβρισκες, συνέχεια βρισκόταν στο πλάι του αφεντικού της. Πότε να του γλύφει τα χέρια, πότε να του βελάζει παραπονεμένα στο αφτί, πότε να κοιμάται δίπλα στο ξυλοκρέβατό του. Άλλοτε πάλι, έκανε κολπάκια, τούμπες και τσαλίμια για να του φτιάξει το κέφι άμα τον έβλεπε άκεφο και ένα σωρό γαλιφιές και τσιριμόνιες όταν τον έβλεπε στις καλές του και προσδοκούσε να αρπάξει κανένα έξτρα δεμάτι σανό ή κάποια περισσευούμενη μερίδα καλαμπόκι. Η μαύρη αντίθετα ποτέ δεν τον πλησίαζε, συνήθως έβοσκε μονάχη της στο κτήμα, διαλέγοντας με σύνεση την τροφή της, προσέχοντας τις κινήσεις της και κρατώντας τις δέουσες αποστάσεις από το αφεντικό της. Ως εκ τούτου, η λευκή αίγα είχε γίνει τετράπαχη, γυαλιστερή και τσίλικη, την ίδια ώρα που η μαύρη παρέμενε καχεκτική, μουντή και μουρτζούφλα. Πράγμα παράξενο όμως, η λευκή αίγα παρά την επιβλητική της εμφάνιση, το σαματά που ξεσήκωνε με τη συμπεριφορά της και την εκλεκτή τροφή που κατανάλωνε, δεν ήταν καθόλου παραγωγική. Ελάχιστο γάλα έδινε για τις ανάγκες του πτωχού αγρότη, το μαλλί της το έκανε περμανάντ  και ποτέ δεν κατάφερε να του χαρίσει ούτε ένα κατσικάκι. Η λευκή αίγα ήταν απαιτητική, τετράπαχη, κακομαθημένη και συνάμα εντελώς στείρα! Αντίθετα, η μαύρη κατέβαζε το γάλα της, γεννοβολούσε τακτικά τα κατσικάκια της και χάριζε απλόχερα το πλούσιο μαλλί της στο αφεντικό της. Ήταν αδύνατη, καλόβολη, λιτοδίαιτη και συνάμα παραγωγική και χρήσιμη. Η μαύρη αίγα ήταν αυτή που εξασφάλιζε την επιβίωση του πτωχού αγρότη και εξαγόραζε με την παραγωγή της την καλοπέραση και της λευκής.

Αντίθετα με ότι θα περίμενε κάθε συνετός άνθρωπος του μόχθου, ο περήφανος αλλά πτωχός αγρότης, αγαπούσε και πρόσεχε περισσότερο τη λευκή του αίγα! Οδηγούμενος από μια προαιώνια ανάγκη για ευχαρίστηση, για ομορφιά και για κολακείες, εκτιμούσε ενστικτωδώς περισσότερο την αίγα που του εξασφάλιζε το «ευ ζην» από εκείνη που του διασφάλιζε το «ζην». Πάντοτε προσπαθούσε να κρατά ευχαριστημένη και χορτάτη τη λευκή αλλά στείρα αίγα που του έκανε τα χατίρια και του κολάκευε τον εγωισμό, παρά τη μαύρη που του έδινε όλα εκείνα τα απαραίτητα για την επιβίωσή του. Κατά κάποιον τρόπο θεωρούσε τη μαύρη αίγα δεδομένη και υποχρεωμένη εις το διηνεκές να του παρέχει τα προϊόντα της, ένα απλό και σίγουρο «εργαλείο», ενώ φοβόταν απελπισμένα μη χάσει την εύνοια της λευκής του αίγας, μη χάσει τη συντροφιά της, μην απομείνει έρημος και μοναχός χωρίς την ενθουσιώδη παρουσία της.

Κάποτε, ήρθαν δύσκολες στιγμές για τον αγρότη, το χωραφάκι του και τις δυο του αίγες. Δεν κατάφερε να αποπληρώσει κάποιο καλλιεργητικό δάνειο που είχε συνάψει και η Τράπεζα έστειλε τους κλητήρες της να του γυρέψουν τα χρωστούμενα. Ο αγρότης δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί. Οι κλητήρες, ήρεμα κι επαγγελματικά, έβαλαν κάτω τις σοφές τους γκλάβες και γύρεψαν να βρουν μια λύση. Στο τέλος του είπαν σκυθρωποί:

«Έχεις δυο αίγες, μια λευκή και μια μαύρη. Η μια τρώει πολύ και δεν παράγει σχεδόν τίποτε. Η άλλη τρώει λιγότερο και παράγει σχεδόν τα πάντα. Πρέπει κάτι να κάνεις γι' αυτό, ώστε να εξοικονομήσεις χρήματα να πληρώσεις τα αφεντικά μας».

«Σαν τι να κάνω;» ρώτησε αυτός κουτοπόνηρα.

«Τάιζε λιγότερο τη λευκή αίγα για αρχή και άμα δεν σου φτάσουν τα χρήματα, τότε σφάξε την να αποπληρώσεις τα χρωστούμενα. Στο κάτω – κάτω, άχρηστη είναι, τίποτε δεν παράγει, κλέβει και το φαΐ της μαύρης. Μπορείς στη θέση της να πάρεις μιαν άλλη αίγα, με καλύτερο χαρακτήρα που να τρώει λιγότερο και να σου παράγει περισσότερο» είπαν οι κλητήρες και τον άφησαν μονάχο του.

Όταν έφυγαν οι ξένοι, ο αγρότης έπεσε σε περισυλλογή. Η λευκή αίγα, λες και κατάλαβε το δυσμενές γι' αυτήν κλίμα, ήρθε και του έγλυφε ασταμάτητα τα χέρια. Η μαύρη, απομακρύνθηκε περισσότερο και συνέχισε να βοσκάει ρίχνοντας πλάγιες φοβισμένες ματιές προς το αφεντικό της. Στο τέλος, αυτός αποφάσισε να κόψει λίγο από την τροφή της λευκής αίγας και να αρμέγει περισσότερο τη μαύρη. Η λευκή αίγα βάλθηκε τότε να βελάζει σπαραχτικά και τις νύχτες δεν τον άφηνε να κλείσει μάτι, την ίδια ώρα που η μαύρη πήρε να αδυνατίζει περισσότερο. Παρόλα αυτά, τα λεφτά δεν του έφταναν κι έτσι οι κλητήρες ξαναφάνηκαν. Μέσα στη φασαρία από τα βελάσματα της λευκής αίγας, και την αδυναμία της μαύρης να δώσει περισσότερο γάλα, η πρότασή τους ήταν σωστός καταπέλτης:

«Μια από τις δύο αίγες κατά προτίμηση η λευκή, πρέπει να θυσιαστεί»!

Ο αγρότης έμεινε μονάχος ακόμη μια φορά. Κοίταζε με πόνο ψυχής τη λευκή, τσίλικη αίγα του και λυπόταν αφάνταστα να τη θυσιάσει. Είχε τόσο πολύ κοπιάσει να την φτιάξει έτσι πεντάμορφη, παχουλή και τσαχπίνα που δεν του πήγαινε η καρδιά να την αποχωριστεί. Έτσι, πήρε την φορολογία - μαχαίρι και στράφηκε προς τη μαύρη αίγα. Την άρμεξε για τελευταία φορά, την κούρεψε, πήρε το τελευταίο κατσικάκι της που το είχε ονομάσει «περαίωση» και την ώρα που σήκωνε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για να της κόψει το λαιμό, εμφανίστηκαν ως η Αγία Τριάς, ομοούσιοι του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, ο Μάριο, ο Όλι και η Κριστίν  και του φώναξαν εν χορώ:

«Τι πας να κάνεις εκεί  άνθρωπέ μου; Την λευκή είπαμε, όχι τη μαύρη!»

Και τότε αυτός ξύπνησε!

Ξύπνησε λέτε;

Θα δείξει!

Γιατί αν δεν ξυπνήσει, τότε θα ψοφήσουν και οι δύο αίγες, θα πεθάνει της πείνας και ο ίδιος, θα ρημάξει το χωραφάκι με το λευκό παστρικό σπιτάκι δίπλα στη θάλασσα και το περιβολάκι θα γεμίσει αγκάθια και σκίνα.

Akenaton

ΥΓ: Υπάρχουν πάντα και τα μαύρα αγριοκάτσικα που ο κακόμοιρος αγρότης ποτέ δεν κατάφερε να ημερώσει. Χοροπηδάνε στα «οφσόρ» κατσάβραχα και του βγάζουν την γλώσσα κάθε φορά που πάει να τα τσακώσει. Τρώνε το φαΐ από την ταΐστρα της λευκής αίγας, θολώνουν το νερό στην ποτίστρα, κουτουλάνε την μαύρη αίγα να της πάρουν την μπουκιά από το στόμα, ρημάζουν ανενόχλητα το περιβολάκι. Οι δανειστές του τον έχουν συμβουλέψει να τα ξεπαστρέψει, του έδωσαν και μερικά δολοφονικά CD που «ημερεύουν» αγριοκάτσικα στο λεπτό αλλά ο φτωχός αγρότης φαίνεται πως είναι οικολόγος και πονόψυχος αφού καταχώνιασε τα CD στο μπαούλο με τα άπλυτα και συνεχίζει να κάνει το «κορόιδο». Κρίμα, γιατί μετά την επερχόμενη καταστροφή του περιβολιού, θα μείνουν μονάχα τα αγριοκάτσικα να κορφολογούν τις νοστιμιές του ευλογημένου τόπου!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 23/12/2012 15:21:58

  Ωραιότατο!

 2. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 23/12/2012 15:22:53

  Aπλά τέλειο!!

  Και τότε αυτός ξύπνησε!

  Ξύπνησε λέτε;

  Θα δείξει!

 3. σταρ1 avatar
  σταρ1 23/12/2012 15:39:33

  Υποθέτω οτι η Λευκή αίγα είναι η άρχουσα τάξη (Εφοπλιστές-βιομήχανοι-Τραπεζίτες-Πολιτικοί)και η μαύρη αίγα ο Λαός. Τσοπάνης είναι ο Σαμαράς.
  (Υ.Γ.Οι Ναβατζήδες είναι προφανώς τ' αγριοκάτσικα...)

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ σταρ1 24/12/2012 00:46:44

   Σὲ ἄλλες ἐποχὲς θὰ ἤσουν ὑπομνηματιστὴς τοῦ Ἀριστοτέλη

 4. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 23/12/2012 15:43:40

  Δεν μου άρεσε καθόλου γιατί μου θυμίζει τη ρήση του αφεντικού ''πρέπει να δουλεύεις περισσότερο και να αμοίβεσαι λιγότερο''
  Εγώ θέλω να αναγνωριστούν οι θυσίες της μαύρης κατσίκας,η συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης και πρωτος απο όλους να πληρώσει ο ιδιοκτήτης που απλώς είναι μεσάζοντας στο γάλα

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Μεγάλες στιγμές 23/12/2012 19:30:11

   ...Τα σύγχρονα παραμύθια, δεν έχουν πάντα ευτυχισμένο τέλος. Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Και ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ήτανε πάντα ο μπαμπάς :-).

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ BLACKQUEEN 24/12/2012 02:06:05

    Αγαπητή Βασίλισσα, Χρόνια Πολλά! Ο Άγιος Βασίλειος, O Μέγας, ήταν Πατέρας της Εκκλησίας. Φιλάνθρωπος, ο οποίος στήριζε τους φτωχούς και αγαπούσε πολύ τα παιδιά χαρίζοντάς τους δώρα, ήταν Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, και ένας από τους 3 Ιεράρχες. Η ετυμολογία του ονόματoς Βασίλης, δηλοί άνθρωπο βασιλικό, άνθρωπο άρχοντα. Δηλοί άνθρωπο τον οποίο χαρακτηρίζουν η αξιοπιστία, η γενναιοδωρία, η σταθερότητα, η υπευθυνότητα. Δηλοί τον ηγέτη, ο οποίος σε όσους τον ακολουθούν, εμπνέει ασφάλεια, εμπιστοσύνη, θαυμασμό.

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ η Dimi 24/12/2012 08:42:21

     Χρόνια Πολλά και σ΄εσάς αγαπητή Dimi. Σας ευχαριστώ για το ...βιογραφικό του Αγίου Βασιλείου :-) (ευχάριστο), αλλά εγώ απλά αμφισβήτησα το σύμβολο του από μηχανής ...δωροδότη σε παρόντα χρόνο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μεγάλες στιγμές 23/12/2012 20:51:15

   Καθίστε να γλυτώσει το μαχαίρι πρώτα και μετά οι αναγνωρίσεις!

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ akenaton 23/12/2012 21:37:40

    :-)

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ akenaton 23/12/2012 22:09:00

    Θα το γλυτώσει,το ένα της βυζί βγάζει πετρέλαιο!!

    • akenaton avatar
     akenaton @ Μεγάλες στιγμές 24/12/2012 00:15:32

     Χαχαχα! Όμορφα! Και το άλλο είναι "τούμπανο" από το φυσικό αέριο! Είθε!

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ Μεγάλες στιγμές 24/12/2012 08:42:57

     Πολύ ωραίο !!!

  • sunra avatar
   sunra @ Μεγάλες στιγμές 24/12/2012 09:36:33

   Απόλυτα σωστός!!!...
   Κάνεις χρήσιμη την παραβολή του Akenaton που είχε άλλον στόχο...

 5. cp avatar
  cp 23/12/2012 16:05:06

  O πάμφτωχος αγρότης ονομάζεται Βασίλης και τον ξέρω πολύ καλά. Μετά από αυτά που περιεγραψες τον πλησίασε ένας ψηλός ομορφάντρας.
  Βασίλη , είσαι καλό παιδί αλλά αμόρφωτος.Θα σου λύσω εγώ το πρόβλημα .Εχω σπουδάσει στην Αμερική. Ακου με γιατί θα καταλήξεις να μείνεις στο χωριό Χρυσή Αυγή στο τέλος με τους υπόλοιπους αμόρφωτους.
  Θα πουλήσεις και τις δυό κατσίκες στον Κώστα τον βρωμερό.
  Μα ο Κώστας ο βρωμερός μου χρωστά μια κατσίκα ακόμη και ναι θέλει να μου αγοράσει τις κατσικούλες στην τιμή της μιάς.
  Πρόσεξε ,του απάντησε ο ψηλός , θα σε στείλω στο χωριό της Χ.Αυγής .Εδώ στην Δωδώνη θα έχεις και ένα χωραφάκι να καλλιεργείς.
  Βασίλης :Μα κυριε μορφωμένε μου είπες να το κάνω δώρο σε έναν φίλο σου.Τραπεζίτης μεγάλος είναι .Εχει και πισίνα στην Πλάκα.
  Ψηλός : Καλά,καλά θα σε κάνω αγωγιάτη.
  Βασίλης : Μα ένας φίλος σου πριν μερικά χρόνια μου είπε να μου αγοράσει τσάμπα σχεδόν το γαιδούρι. Αλλά να πληρώνω εγώ για το σανό του.
  Ψηλός : Εισαι αμόρφωτος δεν σπουδασες οικονομικά. Θα σε στείλω στο χωριό Χρυσή Αυγή!!!!

 6. Φελίζα avatar
  Φελίζα 23/12/2012 16:20:52

  Όψιμος και ατυχής παραλληλισμός.
  Ο δε αγρότης , παρά το χαμηλό προφίλ , καθόλου δεν θυμίζει πραγματικό αγρότη της ελληνικής υπαίθρου.
  Όσον για το ότι ο καθένας μας κρύβει μια κατσίκα μέσα του , εργατική και αξιοπρεπή ή τεμπέλα και κόλακα , σαν προσβολή το πήρα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φελίζα 23/12/2012 20:50:08

   Αγαπητή Φελίζα! Πολύ εύθικτη είσαστε.... Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι.

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ akenaton 23/12/2012 23:16:40

    Έμφυτο ελάττωμα......
    Καλά Χριστούγεννα και σε σας akenaton!

 7. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 23/12/2012 16:48:42

  χα χα χα!! Πολύ ωραία ...παραβολή Akenaton !!!
  Ας δοκιμάσουμε τώρα να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα ή και να ''επέμβουμε'' στην πλοκή της ιστορίας, λίγο πιό ..διαδραστικά.
  1) Οταν συμπεριφέρεσαι ως πειθήνιο, καλόβολο, συνεπές και λιτοδίαιτο αιγοπρόβατο, όταν τα δίνεις όλα και δε ζητάς τίποτε, είτε ένας άξεστος τσοπάνος, είτε μία ανέραστη καγκελάριος, στο τέλος κάποιος θα σκεφτεί το ....λεπίδι για το τρυφερό σου λαιμουδάκι . Νόμος.
  2) Μην αφήνετε ποτέ να σας θεωρούν δεδομένους. Τους διευκολύνετε να μην σας εκτιμούν και να μην σας σέβονται. Στανταράκι.
  3) Όταν ο Χ ανταγωνιστής σας στη δουλειά έχει δεσμό με τον εργοδότη σας, μην περιμένετε δικαιοσύνη στις...προαγωγές. Απλή λογική. Τα τσαλίμια, τα νάζια κι οι γαλυφιές, πάντα θα κερδίζουν τις εντυπώσεις και τις...καρδιές των ανασφαλών και των ανόητων. Καρατσεκαρισμένο.
  4) Άμα δεν είσαι άξιος να βρεις τι πάει στραβά στον ...προϋπολογισμό σου (και να το διορθώσεις) διαθέτοντας μονάχα ένα μικρό χωράφι και δυό γίδες, ΕΙΣΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ από χέρι και καμιά έξωθεν επέμβαση δε θα σε σώσει ποτέ, απ΄την ανικανότητά σου.
  5) Το...περιβόλι ανήκει σε όλα τα ''ζωντανά'' που το κατοικούν και κανένας ατάλαντος τσοπάνος-γεωργός-χασομέρης, δεν έχει το δικαίωμα να το ισοπεδώσει αφήνοντάς το, βορά σε λυσσασμένα αρπακτικά και ξύπνια.....αγριοκάτσικα.
  6) Η μαύρη Αίγα, καιρός να επαναστατήσει, ν΄αμφισβητήσει την επιβολή των ''νόμων'' του ανεγκέφαλου τσοπάνη και να απαιτήσει δικαιοσύνη και ισοτιμία. Να μάθει και η άσπρη αίγα έστω κι αργά, πως πέρα απ΄τα φρου φρου, πρέπει και να παράγει. Τα σκερτσάκια, οι γαλυφιές και τα καμώματα τελειώσανε και πια, δεν περνάνε.
  7) Ας μην περιμένουμε επί ματαίω να....ξυπνήσει από μόνος του ο μαλθακός, βολεμένος, αργόστροφος τσοπάνος. Δεν ωφελούν οι ευχές. Ας τον ξυπνήσουμε ΒΙΑΙΩΣ και ΑΜΕΣΑ, πριν να΄ναι για όλους μας ακόμη πιό αργά......
  Αν επιμένει να ζει αποκλεισμένος στην ευδαιμονία του, αν συνεχίσει να κοιμάται, βάζουμε αγγελία και ζητάμε καινούργιο τσοπάνο, νέο, ορεξάτο, πτυχιούχο, με 3 μεταπτυχιακά και 5 ξένες γλώσσες. Με τόση ανεργία, δε μπορεί. Θα έχουμε να διαλέγουμε…… :-)

 8. κππ avatar
  κππ 23/12/2012 17:15:23

  αχ ακενατον ο πυρηνας της κρισης ειναι το ΥΓ. το μεγκα μας προβλημα ειναι οι μαρυες αιγες με τα ιδιωτικα μονοπωλια/ολιγοπωλια που οσο και να πουλησει την λευκη και να αρμεξει απο την μαυρη αυτες θα απαιτουν περισσοτερα, στην πραγματικοτητα τα παντα .

  • akenaton avatar
   akenaton @ κππ 23/12/2012 20:55:10

   Τα "αγριοκάτσικα" είναι "πακεταρισμένα" σε CD! Όποιος θέλει, τα περνάει στην σούβλα σε χρόνο dt. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει (βλέπε κ. Βενιζέλος) δέκα μέρες κοσκινίζει. Να δούμε τι θα κάνει ο σημερινός τσομπάνης!

   • Αναξίμανδρος avatar
    Αναξίμανδρος @ akenaton 26/12/2012 11:51:50

    Kι αυτός 6 μήνες κοσκινίζει τα CD...

 9. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/12/2012 17:34:07

  Αγαπητέ Ακένατον,

  πολύ σωστα στο ΥΓ!

  Αυτός είναι ο φόβος των πολιτών, αν η πολιτική ελίτ της χώρας πάσχει από το σύνδρομο του αγρότη "κορόιδου".
  Αυτός κι ο κίνδυνος.
  Εκτιμώ πως είναι πλέον αναγκασμένη να ξεπεράσει το σύνδρομο του "κορόιδου".
  Δεν το θέλει! Λατρεύει το σύνδρομό της σαν τους κλινικά ασθενείς.
  Ομως, είναι αναγκασμένη.
  Αυτό σημαίνει πως πρέπει η αποθεραπεία να της επιβάλλεται συνεχώς.

 10. m.s avatar
  m.s 23/12/2012 19:47:01

  Ο τσοπανάκος βρισκόταν σε δίλημμα … την άσπρη την στέρφα ή την μαύρη την δύστροπη. Και τότε από το μαντρί πηδάει ένα τραγάκι ,με ένα μεγάλο Τσυπρί σωστό αγρίμι, ατίθασο και μόρτικο.
  Ο Τσοπανάκος ακόμη και σήμερα θα έπαιρνε όρκο ότι του κλείσε πονηρά το μάτι όλο υπονοούμενα , ότι και τη στέρφα θα βατέψει για να κάνει τρίδυμα και τη μαύρη θα την κάνει ζάνα ελβετίδα.
  Βέβαια ο τσοπανάκος ακόμα απορεί για το πόσο αφελής ήταν. Το τραγάκι αφού έκανε το κέφι του , έφυγε πηδώντας τη μάντρα όπως ήρθε.
  Το μοναδικό ενθύμιο που του απόμεινε , το τσυπρί, κρέμεται στην πόρτα για να χτυπά κάθε φορά που θα ανοίγει και να σκέφτεται δύο φορές για τους πολλά υποσχόμενους επισκέπτες.
  ΥΣ. Γίδες τέρμα…τώρα έχει γαλοπούλες

  • akenaton avatar
   akenaton @ m.s 23/12/2012 20:52:45

   Ναι, γαλοπούλες! Στο κάτω - κάτω κι αυτές τις μαδάνε στο τέλος!

 11. thanos avatar
  thanos 23/12/2012 19:52:41

  Παραμύθι για μεγάλους!

 12. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 23/12/2012 21:04:16

  Μᾶλλον δέν θά πέρασε ἀπό τό μυαλό τοῦ τσοπάνη νά ἀποκρατικοποιήσει τή λευκή αἶγα καί νά καταργήσει τή συλλογική σύμβαση στή μαύρη.
  Ἔτσι καί ἐπενδύσεις θά ἔφερνε στό χωράφι(καινούργια κατσικάκια) καί τή μαύρη θά τήν εἶχε δεμένη μέ λιγότερα λειτουργικά ἔξοδα.
  Ἀπόλυση δέν παίζει,γιατί θά χάσει τό ἐφάπαξ ἀπ' τόν τράγο...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος Τ. 24/12/2012 00:32:34

   Και ποιός τον κράταει (τον τράγο!). Πολλές ευχές για τα Χριστούγεννα φίλτατε Τσιριγώτη!

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ akenaton 24/12/2012 10:07:08

    Kαλά Χριστούγεννα ἀγαπητέ Akenaton!
    Πολλές εὐγές γιά ὑγεία σωματική πού εἶναι ἀγαθό πολύτιμο καί ψυχική πού εἶναι ἀγαθό πολυτιμότερο.

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 23/12/2012 21:50:02

  Απέριττη Ζωή
  Πολλοί από εμάς συνΕλληνες, αναρωτιόμαστε αν θα καταφέρουμε ποτέ να ξεχρεωθούμε. Η απάντηση είναι σταθερά, Ναι, μπορούμε. Με μικρά, προσεγμένα βήματα, μπορούμε από το χρέος να βγούμε και μια νέα πορεία προς την οικονομική ελευθερία μας να χαράξουμε. Η ελπίδα για μια νέα αρχή υπάρχει, αρκεί να συνηθίσουμε να ξοδεύουμε λιγότερα για να ζήσουμε περισσότερο δίχως άγχη. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό, χρειάζεται ν’ αναλάβουμε δράση. Άμεσα. Σήμερα. Τώρα.

  Είτε πρόκειται για τη μείωση των δαπανών μας, είτε για την εξόφληση του δανείου μας, είτε πρόκειται για μια επιτυχημένη καριέρα, σπουδές, σπίτι, αυτοκίνητο.. που είχαμε και χάσαμε, είτε πρόκειται για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης σ’ ένα δυσμενές κι αμφίβολο οικονομικό περιβάλλον κ.ά.., το κλειδί της επιτυχίας μας είναι η άμεση ανάληψη δράσης μας.

  Και μόλις αποφασίσουμε να επαναδραστηριοποιηθούμε, σοφότεροι από τα λάθη μας και πιό έμπειροι πλέον από τις απώλειες και τις αποτυχίες μας, πολλά θετικά και θαυμάσια θ’ αρχίζουν να μας συμβαίνουν. Επειδή, σημασία δεν έχει το ότι από ψηλά πέσαμε. Σημασία έχει το ότι δεν συρθήκαμε. Σημασία έχει ότι στα πόδια μας κατορθώσαμε και ξανά σταθήκαμε και σε πείσμα των χαλεπών καιρών, αισιοδοξούμε!

  Με την επαναδραστηριοποίησή μας:
  - Επανέρχεται η χαμένη αυτοπεποίθησή μας
  - Βελτιώνεται το αισθητήριό μας για ό,τι είναι λειτουργικό ή όχι
  - Ακονίζονται οι ικανότητές μας επειδή, “η σωστή πρακτική τελειοποιεί”
  - Λάθη και αποτυχίες μας γίνονται “η πατίνα” του χαρακτήρα μας

  Απλοί τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων:
  Οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει για τους απλούς τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και με τους οποίους είτε συμφωνούμε, είτε όχι. Όμως, πόσοι από εμάς, έχουμε έστω για λίγο εφαρμόσει αυτούς τους απλούς τρόπους στη καθημερινότητά μας; Αν έστω με έναν ή και περισσότερους απλούς τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων συμφωνούμε γιατί δεν φροντίζουμε στο τρόπο ζωή μας να τους ενσωματώσουμε;

  Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά. Μπορούμε τους απλούς τρόπους εξοικονόμησης για ένα μήνα να δοκιμάσουμε, αρχίζοντας από σήμερα. Τώρα.

  - Γράφουμε (σε αυτοκόλλητο) τους 5 τρόπους εξοικονόμησης με τους οποίους συμφωνούμε.

  - Κολλάμε το αυτοκόλλητο στη πόρτα του ψυγείου, υπολογιστή κλπ και διαβάζουμε τους 5 απλούς τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων μία φορά την ημέρα (τουλάχιστον).

  - Επιλέγουμε ένα κουτί, διάφανο κατά προτίμηση, για την άμεση, ορατή ενθάρρυνση και “επιβράβευση” των προσπαθειών μας.

  - Καταγράφουμε καθημερινά τον τρόπο/τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και το αποτέλεσμά τους. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να εξηγήσουμε γραπτά το ΓΙΑΤΙ; ώστε να το διορθώσουμε και να μην το επαναλάβουμε.

  - Για τις αγορές μέσω διαδικτύου, Χρεωστικές Κάρτες μόνο χρησιμοποιούμε.
  Ό,τι ποσό υπάρχει σ’ αυτές αυτό και μόνον είναι διαθέσιμο. Τις Πιστωτικές τις αποπληρώνουμε και οριστικά, τις καταργούμε.
  Σημείωση: Άτοκες Δόσεις Πιστωτικών Καρτών, ΔΕΝ γεννήθηκαν ακόμα..

  - Για την αγορά τροφίμων, απορρυπαντικών, χαρτικών.. γράφουμε λίστα των όσων συγκεκριμένων χρειαζόμαστε. Στις αλυσίδες τροφίμων (Αγοράζουμε Ελληνικά), πάμε πάντα με γραπτή λίστα. Ποτέ αγορές στο χύμα.. Σημείωση: από τις πλέον ακριβές “προβολές” είναι αυτές οι μικρές, δίπλα στις ταμειακές μηχανές (ξυριστικές μηχανές, μπαταρίες, τσίχλες). Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην Επιστήμη της Εμπορίας και των Πωλήσεων..

  - Πληρωμές Δέκο, Εφορίας, Δανείου, Ενοικίου, Διδάκτρων.. σε κάθε περίπτωση, προηγούνται.

  - Κάθε εβδομάδα, διαβάζουμε τα αποτελέσματα εξοικονόμησης χρημάτων της προηγούμενης εβδομάδας. Συγχαίρουμε την επιτυχία μας, διορθώνουμε τα λάθη μας.

  - Με ένα τουλάχιστο απλό τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων μπορούμε τις διακοπές μας έξυπνα να προγραμματίσουμε (η πλειοψηφία των εργαζομένων μπορούμε τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, αρχές Ιουνίου, Οκτώβριο, Νοέμβριο άδεια να πάρουμε) και οικονομικά (με πλήρη διατροφή!) έγκαιρα (προσεγμένη παροχή υπηρεσιών, προνομιούχο δωμάτιο, ή καμπίνα με θέα θάλασσα, βουνό, δάσος, λίμνη, καταρράκτη..) να προ-κρατήσουμε και το οικονομικό-ποιοτικό ταξείδι μας ν’ απολαύσουμε. (Χωρίς να χρειάζεται την υψηλή τουριστική περίοδο το πορτοφόλι μας στον αέρα κυριολεκτικά να τινάζουμε παρακαλώντας έστω και στον δύσοσμο χώρο του βιολογικού καθαρισμού ένα ακριβοπληρωμένο δωμάτιο να μας βρουν και αν έχουν χρόνο, χάρη να μας κάνουν να μας εξυπηρετήσουν).
  Τελεία και Τέλος αυτά.

  Συμπερασματικά, αυτή είναι η σχετικά άγνωστη φιλοσοφία: “κάνοντας τα περισσότερα με τα λιγότερα” (“making the most for the least”), την οποία επί 10ετίες οι ψαγμένοι ταξειδιώτες πιστά εφαρμόζουν και τους οποίους ειρωνικά “τσιγκούνηδες” αποκαλούσαμε, εμείς οι Large πανέξυπνοι..

  Mε Θερμούς Εορταστικούς Χαιρετισμούς,
  http://tinyurl.com/cknuyf3
  η Dimi

  • akenaton avatar
   akenaton @ η Dimi 24/12/2012 00:13:53

   Αγαπητή Dimi, απόλαυσα κάθε γραμμή του κειμένου σας! Να είστε καλά! Μιας και μπήκαμε στην παραμονή, να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα σε όλους τους φίλους και τις φίλες !!!!!

   ΥΓ.
   1. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.
   2. Δεν χρειάζονται πολλά για την ευτυχία.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ akenaton 24/12/2012 00:22:01

    Ούτε οι αίγες έχουν πλούσιο μαλλί.
    Είσαι καί Σαμαρινιώτης!!!
    Καλά Χριστούγεννα.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Ιαπετός 24/12/2012 00:29:57

     Χαχαχαχαχα! Θα με σκοτώσει ο πατέρας μου! Έπρεπε να βάλω προβατάκια! Το "μαύρο πρόβατο" που λέγαμε! Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ Ιαπετέ!

     ΥΓ. Είμαι μίγμα. Σαμαρινο - αβδελλο - σμιξιώτης και ολίγον Κουπατσάρης. Άντε βγάλε άκρη!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ η Dimi 24/12/2012 10:17:29

   Έτσι ζουν οι βορειοευρωπαίοι. Σπαρτιάτικα και με δωρική σκέψη και νοοτροπία.
   Και στα χιόνια και στα κρύα τα καταφέρνουν.

 14. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/12/2012 00:50:17

  Μιλᾶς μὲ γρίφους γέροντα...

  Θὰ ξυπνήσει ὁ τσομπάνης;

  Ἄλλοι τσομπάνηδες πάντως ὑπόσχονται θυσία τῆς λευκῆς, καὶ ἐνίοτε οἱ μαῦρες αἶγες ἔχουν τὸ Αὐτεξούσιον. Ἀντὶ νὰ χτυπᾶμε τὸν ἕτερο τσομπάνη, δὲν κοιτᾶμε τὸ κομμάτι τῆς δικαιοσύνης λίγο περισσότερο;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/12/2012 00:55:09

   Φίλτατε Αστυάνακτα, χωρίς δικαιοσύνη δεν έχουμε τίποτε. Πολλές ευχές!

 15. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/12/2012 01:03:29

  Τό μαλλί Αστυάνακτα.
  Οι κατσίκες δέν έχουν μαλλί.
  Άσε πού γιά νά τίς αρμέξεις πρέπει νά είσαι πολύ μάστορας.
  Άτιμα ζώα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιαπετός 24/12/2012 01:08:32

   Ε, δεν είναι και γουλί! Μην ξεχνάτε ότι από τραγόμαλλο γίνονταν οι βαριές κάπες των τσοπάνηδων ("ταμπάρι" στα βλάχικα) που ήταν πρακτικά αδιάβροχες και προφύλαγαν από το κρύο καλύτερα κι από σπίτι! Υπάρχουν αίγες επίσης με εξαιρετικό, πλούσιο και πανάκριβο μαλλί (ράτσα αγκύρας), από το οποίο γίνονται εξαιρετικής ποιότητας μάλλινα (αγκορά ή μοχέρ).

   • Samurai avatar
    Samurai @ akenaton 24/12/2012 04:11:39

    Πω πω ,σα να έχω την εικόνα μπροστά μου.
    Τον Ιαπετό να αρμέγει κατσίκα,τον Akenaton να μαζεύει το γάλα για να το κάνει φέτα,και τον Αστυάνακτα να παρακολουθεί από κοντά έκπληκτος !
    Που είσαι Θείο να καμαρώσεις τους μάστορες !

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ Samurai 24/12/2012 17:01:42

     Εσύ να μην μιλάς!
     Μια ΚΟΒΑ Βορείου Ελλάδος σου ανέθεσαν να κρατήσεις και την σκόρπισες στα 5 σημεία του Ορίζοντα!
     Θέλεις να διαλύσεις και αυτούς τώρα;!
     Να αρκεστείς στην εικόνα και μόνο!!!
     Samurai Attack KIDZ IGNITE!

     • Samurai avatar
      Samurai @ Σταύρος 24/12/2012 19:20:15

      Σταύρε την καλησπέρα μου.
      Με αδικείς κατάφορα .
      Ο ρόλος μου ήταν,είναι και θα είναι ενωτικός
      συσπειρωτικός.
      Μα το σπαθί μου !

 16. Δαναός avatar
  Δαναός 24/12/2012 10:04:09

  Έγραφα akenaton εδώ μέσα στις 10/4/2011:
  "Σ’ ένα από τα πολλά «χαίρε» των χαιρετισμών, παίρνω το θάρρος να ιεροσυλήσω λίγο. Το «Χαίρε αυλή λογικών προβάτων», όπου αυλή είναι η Παναγία μας, το αλλάζω και στη θέση της Θεοτόκου τοποθετώ την πατρίδα μας. Αυλή είναι η πατρίδα μας…

  Αυτήν εδώ λοιπόν την αυλή, την κατοικούν από αρχαιοτάτων χρόνων πρόβατα λογικά. Αυτά τα λογικά πρόβατα δεν πείραζαν κανέναν και όταν είχαν καλούς ποιμένες έστηναν Παρθενώνες, Χρυσούς αιώνες και δίδασκαν τη Δημοκρατία παντού.

  Αυτά τα λογικά πρόβατα όταν το ήθελε η μοίρα έχαναν τα λογικά τους και στη θέση τους έμπαινε μια ανήκουστη γοητευτική τρέλα. Και τότε δημιουργούσαν Μαραθώνες ,Σαλαμίνες , Δερβενάκια ,Τεπελένια…

  Όταν λοιπόν ζύγωναν οι λύκοι οι αιμοβόροι, τα πρόβατα αυτά τρελαινόταν και ορμούσαν στους λύκους και τους τσάκιζαν. Μάλιστα κάποιος είπε ότι μέχρι τώρα λέγαμε «τα πρόβατα πολεμούσαν σαν θηρία ανήμερα..τώρα θα λέμε τα θηρία ανήμερα πολεμούν σαν πρόβατα..»Όχι όποια κι όποια πρόβατα όμως.Αλλά τα πρόβατα αυτής της αυλής.

  Σήμερα αυτή εδώ η αυλή δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση αιμοβόρων λύκων και άλλων άγριων θηρίων και απ’ έξω και από την αυλή μας. Από μέσα. Μάλιστα κάναν και κολιγιά οι έξω με τους μέσα που ήρθαν απ’ έξω και προσπαθούν με κάθε τρόπο και τα λογικά πρόβατα να τα διαλύσουν αφήνοντας τα χωρίς μαλλί χωρίς νερό χωρίς χορτάρι χωρίς ήλιο, αλλά και αυτή εδώ την αυλή να την κάνουν όσο το δυνατόν μικρότερη! Δε χρειάζεται να έχετε τόσο μεγάλη αυλή.

  Κάτι ξέχασαν όμως : τη γοητευτική τρέλα των λογικών προβάτων που είπα παραπάνω, γιατί σιγά σιγά αρχίζουν και αφηνιάζουν και χάνουν τα λογικά τους τα πρόβατα αυτά και είναι έτοιμα όπως πολλές φορές στο παρελθόν στο πρόσταγμα ενός καλού ποιμένα να ορμήσουν και όποιον πάρει ο χάρος!"
  Καλά Χριστούγεννα σ'όλους!

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Δαναός 24/12/2012 16:33:29

   '' Αυτά τα λογικά πρόβατα όταν το ήθελε η μοίρα έχαναν τα λογικά τους και στη θέση τους έμπαινε μια ανήκουστη γοητευτική τρέλα. Και τότε δημιουργούσαν Μαραθώνες ,Σαλαμίνες , Δερβενάκια ,Τεπελένια…''

   ''....γιατί σιγά σιγά αρχίζουν και αφηνιάζουν και χάνουν τα λογικά τους τα πρόβατα αυτά και είναι έτοιμα όπως πολλές φορές στο παρελθόν στο πρόσταγμα ενός καλού ποιμένα να ορμήσουν και όποιον πάρει ο χάρος!”''

   :-) + 10000000000000000000000000000000000000000
   Καλά Χριστούγεννα σε όλους και ας σκεφτόμαστε κάθε στιγμή τους συνΈλληνες που υποφέρουν,
   ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δαναός 24/12/2012 17:29:59

   Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ Δαναέ!

 17. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 24/12/2012 10:36:47

  Καλημέρα ἀγαπητέ μου Δαναέ.
  Πολύ μᾶς είπει τό βάλσαμο τῆς πένας σου καί ἡ ἐλπιδοφόρα σκέψη σου.
  Κάποτε εἶπε ἕνας γέροντας σέ ἕνα νέο,μήν στενοχωριέσαι καί μήν ἀπελπίζεσαι,τό μέλλον εἶναι μπροστά σου καί τοὖ ἀπαντᾶ ὁ νέος,τό ξέρω,ἀλλά δέν μέ τρομάζει αὐτό πού εἶναι μπροστά μου,ἀλλά τό τί ὑπάρχει δίπλα μου.
  Ἐμεῖς,ἄς μήν τρομάζουμε ὅμως,γιατί δίπλα μας ἔχουμε τόν ἄνθρωπο,τόν ἄλλο πού στέκεται δίπλα,κοντά ἤ πιό ἀπόμερα καί περιμένει κι αὐτός ἐμᾶς νά εἴμαστε δίπλα του...Χωρίς χαρές κάποιος πές ὅτι μπορεῖ νά ζήσει,χωρίς ἐλπίδα καί ἀπαντοχή ὅμως ὄχι..Καλά Χριστούγεννα μέ ὑγεία.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Κυθήριος Τ. 24/12/2012 11:13:27

   Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα Κυθήριέ μου! Να χαίρεσαι τους δικούς σου. Δες κι αυτό του Ηλία Βουλγαράκη:
   Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου του 2137. Η δευτεροβάθμια τριμελής Επιτροπή για την Προστασία της Φύσης, της Διεθνούς Ακαδημίας των Επιστη-μών, συνεχίζει ακόμη τη συνεδρίασή της. Οι τρεις σεβάσμιες επιστημονικές κορυφές, που συμπτωματικά αποτελούν μια άτυπη εκπροσώπηση των τριών μεγάλων φυλών της γης, μια κι ο ένας τους είναι λευκός, ο άλλος κίτρινος κι ο τρίτος μαύρος, καλούνται να πάρουν την τελική απόφαση πάνω σε μια πρωτοποριακή πρόταση. Την πρόταση αυτή επεξεργάστηκε και υπέβαλε η πρωτοβάθμια πολυμελής Επιτροπή της ίδιας Υπηρεσίας, για τη σωτηρία των σκουληκιών Blaniulus Guttulatus που, από κάποια ανεξήγητη ασθένεια, κινδύνευε να εκλείψει από τον πλανήτη. Το σχετικό υπόμνημα εισηγείται να εφαρμοστεί στην περίπτωση των σκουληκιών η νέα μέθοδος της κυματικής μεταλλαγής του ανθρώπου σε άλλο έμβιο είδος. Αυτό σήμαινε ότι ένας άνθρωπος θα έμπαινε σε μια ειδική συσκευή και με ειδική διαδικασία θα προσλάμβανε τη φύση του σκουληκιού, διατηρώντας, βέβαια, την ανθρώπινή του υπόσταση. Η μέθοδος αυτή, που θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά, αποτελούσε την έσχατη λύση για να διερευνηθεί η αιτία της ασθένειας των σκουληκιών και να γίνει, συγχρόνως, η σωστή θεραπεία.
   - Ας συνοψίσω με δυο λόγια σε όσα καταλήξαμε μέχρι τώρα, είπε ο ασιάτης Πρόεδρος της δευτεροβάθμιας τριμελούς Επιτροπής.
   Ασυναίσθητα τα δύο άλλα μέλη κοίταξαν το ρολόι. Ήταν 12 μμ.
   - Καταλήξαμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι η πρόταση γίνεται ομόφωνα δεκτή μετά την ανάκληση της επιφυλάξεως που διατυπώθηκε από μέρους του κ. Σμιθ, είπε ο Πρόεδρος ρίχνοντας τη ματιά του στο λευκό συνάδελφό του.
   Ο κ. Σμιθ συμφώνησε με ένα νεύμα.
   - Απομένει, κύριοι, να αποφασίσουμε το ποιος θα αναλάβει αυτή την αποστολή.
   - Η πρόταση της πρωτοβάθμιας Επιτροπής που δεχτήκαμε μνημονεύει και το πρόσωπο. Δεν απομένει σε μας παρά να την κάνουμε δεκτή στο σύνολό της, είπε ο κ. Μπουγκάλου από την Αφρική.
   - Επιτρέψτε μου, κύριε συνάδελφε, να διατυπώσω μια επιφύλαξη στην πρότασή σας, είπε ο Πρόεδρος. Όχι γιατί έχω αμφιβολίες για την επι-στημονική κατάρτιση του δόκτορα συναδέλφου που του ανατίθεται αυτή η αποστολή. Ούτε πάλι γιατί αμφισβητώ την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει η πρωτοβάθμια Επιτροπή ή την κρίση της. Τιμώ και τους δύο. Ωστόσο νομίζω ότι ο απεσταλμένος μας, ενόψει της σοβαρότητας του θέματος, δεν πρέπει να προέρχεται από δευτερεύοντα κλιμάκια. Εκείνος που πρέπει να πάει, είπε τονίζοντας τις λέξεις του, είναι ένας από τους τρεις μας! Το θέμα είναι περισσότερο σοβαρό απ’ όσο φαίνεται.
   Τα λόγια του διαδέχτηκε μια σιγή γεμάτη νόημα. Είναι η σιγή εκείνη που η λογική του νου κάνει την καρδιά να ντρέπεται να διατυπώσει τη διαφωνία της.
   - Κύριοι, πρέπει να αποφασίσουμε, είπε πάλι ο Πρόεδρος, κοιτώντας αυτός πια τούτη τη φορά το ρολόι. Ένας από μας πρέπει να δηλώσει, είπε ρίχνοντας ένα βλέμμα στον κ. Σμιθ.
   - Με τιμά η προτίμησή σας, είπε ο κ. Σμιθ. Σας ευχαριστώ. Μην ξεχνάτε όμως ότι είμαι ο μόνος που διατύπωσα επιφύλαξη για το σχέδιο.
   - Την οποία όμως αποσύρατε, τον διέκοψε ο Πρόεδρος.
   - Άσχετα πάντως απ’ αυτό, θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν είμαι απόλυτα αποδεσμευμένος από την πολιτιστική μου κληρονομιά. Πώς να το κάνουμε κύριε συνάδελφε· δεν συνάδει με το κύρος μου να μπω σ’ αυτήν την περιπέτεια. Δεν είναι αξιοπρεπές. Τί θα πουν οι άλλοι, τί θα λέτε σεις, τί θα σκέφτονται κυρίως οι παλιοί μου μαθητές να με βλέπουν να σέρνομαι καταγής; Σταμάτησε για μια στιγμή για να πάρει αναπνοή, κι υστέρα συνέχισε δίνοντας ιδιαίτερο τόνο στη φωνή του. Δεν είχα και δεν έχω καμιά απολύτως αντίρρηση να θυσιαστώ για την επιστήμη. Ωστόσο ο τρόπος αυτής της συγκεκριμένης θυσίας δεν μου ταιριάζει. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στον Πρόεδρο, κοίταξε φιλικά τον κ. Μπουγκάλου. Μήπως συμπίπτει ο κύριος συνάδελφος να μην έχει τις ίδιες ψυχολογικές αναστολές με μένα; Φαντάζομαι ότι για τον κόσμο της Αφρικής θα αποτελούσε ιδιαίτερη υπερηφάνεια να αναλάβει την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία ένας δικός τους άνθρωπος.
   - Σας ευχαριστώ κύριε συνάδελφε για την πρότασή σας. Ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον σας προς την ήπειρό μου. Με συγκινεί η σκέψη ότι τέτοια πρωτοποριακά έργα τα εμπιστεύονταν πάντα οι πρόγονοί σας στους δικούς μου προγόνους! Θα μου επιτρέψετε όμως να μη δεχθώ την τιμή αυτή για τον ίδιο ακριβώς λόγο που μου την προτείνετε. Θα πρέπει να κατανοείτε την ευαισθησία μου. Δεν επιθυμώ να ξυπνήσουν στις συνειδήσεις των συνηπειρωτών μου απωθημένες πια στο υποσυνείδητό τους αντιδράσεις φυλετικών διακρίσεων. Είναι θέμα αξιοπρέπειας του χρώματός μου. Και μετά από μια μικρή διακοπή και με τη ματιά του συγκεντρωμένη επίμονα στις σημειώσεις του, συνέχισε. Εφόσον πρέπει ένας από μας να μεταλλαγεί, το πιο φυσικό και ταυτόχρονα το πιο απαλλαγμένο από κάθε υποψία είναι να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή ο Πρόεδρος. Άλλωστε η σχετική πρόταση προέρχεται από τον ίδιο.
   - Η πρότασή σας κύριε συνάδελφε είναι λογική, απάντησε αμέσως ο Πρόεδρος. Ίσως είναι πιο σωστό να πω, ότι η πρόταση σας φαίνεται λογι-κή. Και λέω «φαίνεται» γιατί παραγνωρίζετε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν είναι μόνο επιστήμων, άλλα και διοικητικός συντονιστής. Κάτω από αυτή την οπτική γωνία είναι κάπως δύσκολο να επωμισθώ και τις δύο αρμοδιότητες. Σιώπησε. Πήρε μια γρήγορη αναπνοή και συνέχισε. Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να παρατηρήσω κύριε Μπουγκάλου, ότι όσο κι αν καταλαβαίνω την άποψη που διατυπώσατε σχετικά με τον κίνδυνο αναβιώσεως φυλετικών διακρίσεων, δεν παύω να την θεωρώ ανυπόστατη. Στηρίζεται σ’ ένα τόσο μακρινό και οριστικά ξεπερασμένο παρελθόν! Δεν υπάρχει, λοιπόν, για σας θέμα αξιοπρέπειας. Αντίθετα θέμα αξιοπρέπειας, θα έλεγα ότι υπάρχει από την πλευρά τη δική μου. Και υπάρχει σαφώς από τη στιγμή που σεις θέτετε τέτοιο θέμα, έστω κι αν είναι εντελώς ανυπόστατο. Η κίτρινη φυλή είναι, όπως ξέρετε, τρομερά ευαίσθητη. Τί θα έλεγαν αν δεχόμουν να αναλάβω εγώ το εγχείρημα αυτό μετά από τη δική σας άρνηση;
   Η συνεδρίαση έφτασε σε αδιέξοδο. Διαγραφόταν βάσιμα ο κίνδυνος να μη γίνει τίποτε. Τα σκουλήκια δε θα σώζονταν, θα σωζόταν όμως η αξι-οπρέπεια. Κι αυτό δεν ήταν λίγο! Το πράγμα οδηγείτο σε αναβολή λήψης αποφάσεως για… συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων.
   Όταν όμως ένα μέλος της τριμελούς Επιτροπής παρατήρησε ότι θα χτυπήσει άσχημα η τέτοια αιτιολόγηση της αναβολής, ο κ. Σμιθ βρήκε τη δικαιολογία.
   - Μα τέλος πάντων έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις. Ας μη ξεχνούν ότι αύριο ξημερώνουν Χριστούγεννα. Θέλουμε να τα γιορτάσουμε κι εμείς.
   Την ευθύνη για τη δήλωση στους δημοσιογράφους που περίμεναν την ανέλαβε ευχαρίστως ο κ. Σμιθ. Ήταν άλλωστε ο πιο καλός χριστιανός από την τριανδρία.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Δαναός 24/12/2012 19:23:11

    Ἀξιοπρέπεια! Δέν τήν χάνουμε ποτέ,ὅταν ὑπηρετοῦμε ἀξίες.
    Νά 'σαι καλά Δαναέ μου,σ'εὐχαριστῶ!
    Τόν Η. Βουλγαράκη τόν εἶχα Καθηγητή..

 18. Ραβινος avatar
  Ραβινος 24/12/2012 11:31:10

  Τι να προσθεσει κανεις ?Διαβαζοντας το αρθρο και περιδιαβαζοντας τα σχολια καλυπτεται πληρως απο οσα περιλαμβανουν αυτα!Μπραβο σε ολους και πιο πολυ στο φιλοξενο Antinews που εχει εξελιχθει πλεον σε κιβωτο γνωσεων και πνευματικης τερψης .Καλα Χριστουγεννα σε ολους και ολες !

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Ραβινος 25/12/2012 12:26:34

   Kαλά Χριστούγεννα Ραβίνε!

 19. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 24/12/2012 11:55:50

  Μία από τις βασικές έννοιες στην ζωή που κάνουν τις μεγαλύτερες ανατροπές είναι η λέξη Δεδομένο .
  Όταν οι ανθρώπινες σχέσεις σε όποιο επίπεδο είτε εργασιακό είτε προσωπικό , κοινωνικό ,ταξικό και βαθμό υφιστάμενος - προϊστάμενος εκλαμβάνονται ως δεδομένες, τότε η αρχή του τέλους έχει ξεκινήσει για την παραγωγή, για την επικοινωνία, για την συγγένεια, για την εξέλιξη, γενικώς για όλα.
  Κανείς και τίποτα στην ζωή δεν είναι δεδομένο όλα είναι επί καθημερινής βάσεως μαχητά για να μπορούν και να εξελίσσονται αλλά και να αναπτύσσονται αλλιώς είτε ''τα αγριόχορτα φυτρώνουν'' είτε ''τα ίδια μαραζώνουν'' ..
  Όσο δε αφορά τα περί αλαζονείας των ανθρώπων και την ανάγκη τους για κολακείες και αυλοκόλακες εμπίπτει στα πλαίσια της ανασφάλειας που έχει ο άνθρωπος για να επιβεβαιώνει τον λόγο ύπαρξης του μέσω της υποτιθέμενης ανάγκης που του εκφράζουν οι υποτιθέμενοι ''φίλοι-κόλακες''. Εξ ου και οι έχοντες σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για ''χειροφίλημα'' χειραγωγούνται πολύ πιο εύκολα ...
  Βέβαια οι απόψεις μπορεί να είναι πολλές καθώς οι ανθρώπινες σχέσεις , το μυαλό και η ψυχή του καθενός είναι άβυσσος και άρα μπορεί και να κάνω και λάθος , ποιος ξέρει....

  • Samurai avatar
   Samurai @ Χριστίνα 24/12/2012 14:51:46

   Οι κόλακες έχουν την ιδιοτέλεια μέσα τους.
   Είναι πάντα με σκυμμένο το κεφάλι,γεμάτοι υποκρισία,ποτισμένοι με κακία.
   Η κολακεία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους διότι πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ανάδειξής τους.
   Οι ''αφέντες''των κολάκων είναι ταυτόχρονα και θύματα.
   Θύματα της αλαζονείας και της ανασφάλειας όπως πολύ σωστά επισημαίνετε.
   Οι κόλακες δεν έχουν φίλους.Τους κόλακες τους απεχθάνονται ακόμα και οι κολακευόμενοι,όταν αποκαλυφθεί ο ρόλος τους,εκτός κι αν έχουν την ψευδαίσθηση στο αίμα τους.
   Ίντριγκες, δολοπλοκίες, συνωμοσίες,προδοσίες, πλαισιώνουν την εικόνα των κολάκων.
   Λυπάμαι όλους αυτούς που είναι εθισμένοι στην κολακεία,διότι είναι αναγκασμένοι να δέχονται αηδιαστικά κοπλιμέντα από ανθρώπους που δεν εκτιμούν.
   Είναι και θέμα αισθητικής ξέρετε.
   Καλά χριστούγεννα αγαπητή Χριστίνα.

 20. akenaton avatar
  akenaton 25/12/2012 12:05:40

  Ημέρα Χριστουγέννων σήμερα!
  Χρόνια πολλά σε όλους/όλες!!!!!!!!!

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ akenaton 25/12/2012 12:27:52

   Χρόνια πολλά akenaton,νά χαίρεσαι τήν οἰκογένειά σου!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.