#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2011 10:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι άριστοι και οι επιτήδειοιΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Το θεμέλιο της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής ενότητας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κοινωνική δικαιοσύνη εξασφαλίζει την κοινωνική κινητικότητα, ώστε, θεωρητικά και πρακτικά, να μπορεί ακόμη και το φτωχότερο αλλά ικανότερο παιδί να γίνει μια μέρα Αρχηγός του Κράτους.

Κι επειδή η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να επαφίεται στην αρπακτική φύση του ανθρώπου, έρχεται το κράτος να παρέμβει, να θέσει κανόνες και να αμβλύνει, όσο είναι δυνατόν, τις κοινωνικές αντιθέσεις.

Η Δημόσια Υγεία και η Δημόσια Παιδεία αποτελούν βασικούς πυλώνες αυτής της παρεμβατικής πολιτικής, ώστε το κόστος της εκπαίδευσης ή μια αρρώστια – συμφορά μέσα σε μια αγροτική ή μικροαστική οικογένεια, να μην ρίξουν στον κοινωνικό Καιάδα παιδιά ικανά και άξια. Στους οικονομικά αδύναμους, ο θάνατος ή η ασθένεια κι ενός από τους προστάτες της οικογένειας, μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση, σύνθλιψη στον μύλο της κοινωνικής αγριότητας.

Η κοινωνική δικαιοσύνη λοιπόν είναι από τα βασικότερα πατριωτικά καθήκοντα της Πολιτείας. Έτσι το οργανωμένο Κράτος δημιουργεί τις στοιχειώδεις συνθήκες που θα αναδείξουν τους άριστους, τους αυριανούς ηγήτορες στην πολιτική, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στην οικονομία. Παντού.

Έτσι υπηρετείται ο υγιής Φυσικός Νόμος. Όταν αυτός παραβιάζεται και αναδεικνύονται οι άχρηστοι, οι ανίκανοι, οι αδύναμοι ηθικά και πνευματικά, που έχουν όμως πίσω τους σόγια και χρήμα, αποκλείοντας τους άξιους, τότε η κοινωνία νοσεί, παρακμάζει και πεθαίνει.

Οι οπαδοί του κοινωνικού Καιάδα στην χώρα μας ξεχωρίζουν από τον άκρατο νεοφιλευθερισμό τους, είναι θεραπαινίδες της κοινωνικής ανθρωποφαγίας. Οι πλέον δε διαπρύσιοι κήρυκες της κατάλυσης του κοινωνικού κράτους, κατά ειρωνεία, είναι σήμερα, αφενός οι μνημονιακοί «σοσιαλιστές» του ΓΑΠ κι αφετέρου τα πιο πούρα προϊόντα της οικογενειοκρατίας, της κοινωνικής αυτής στρέβλωσης που οδηγεί στον αφρό τον «κατιμά» της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο κοινωνικός δαρβινισμός που ευαγγελίζεται πλέον το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ των Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου, απέκτησε ως πολιτική «παραδουλεύτρα» το στατιστικό λάθος των «συμμάχων», τα βαφτιστήρια και τους πολιτικούς «πελάτες» της κόρης του πατέρα της. Άμα δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε.

Δεν είναι επίσης τυχαία η κοινή, ψοφοδεής, θέση τους σε σειρά μεγάλων ζητημάτων, όπως τα ελληνοτουρκικά ή η προσέγγιση τους στην ιδέα της κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο ΓΑΠ το υπαινίσσεται, το εξαπτέρυγο του το ‘χει κάνει βούκινο. Ειδικά το τελευταίο, το οποίο προτείνεται με ζέση και από κατεξοχήν ανεπάγγελτους, που έζησαν και ζουν από το Πρυτανείο του Δήμου, θα σημάνει διεύρυνση του πελατειακού συστήματος, στο οποίο κυβέρνηση και σαρακοφαγωμένο δεκανίκι έχουν δεινές επιδόσεις.

Το κράτος πρόνοιας, λοιπόν, η έμπρακτη εφαρμογή της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν είναι πολυτέλεια των καιρών των παχιών αγελάδων. Είναι αναγκαιότητα επιβίωσης του Έθνους. Άλλως, θα καταλήξουμε να μας κυβερνάνε, ως την ώρα του οριστικού χαμού, οι υπάλληλοι της διαπλοκής, οι κόρες κι οι κανακάρηδες, οι συμμαθήτριες κι οι διαπλεκόμενοι «αφανείς εταίροι» της πολιτικής τάξης.

Το άλλο στοιχείο είναι η νόθευση του ανταγωνισμού, η φαλκίδευση του ευ αγωνίζεσθαι, στην Παιδεία αλλά και στην Οικονομία, στον όλο δημόσιο βίο. Το παιδί που τα κατάφερε μέσα από την κολοβή δημόσια Παιδεία, που ‘χε την τύχει να την γλυτώσει αυτό κι η φαμίλια του με ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη του ΙΚΑ, όταν θα μπει στο Πανεπιστήμιο με το σπαθί του, με στερήσεις των κοινωνικών ηρώων που το ανατρέφουν, θα έχει μετά να παλέψει με το ψωραλέο θηρίο της πελατειακής κομματοκρατίας. Το δυσώδες νταραβέρι, η διαπλοκή καθηγητικού κατεστημένου και παρατάξεων θα είναι το επόμενο τείχος που θα συναντήσει, αντί για την ευγενή άμιλλα των ικανότερων. Το πως δίνονται διδακτορικά, πως γράφονται, πως εκλέγονται διδάσκοντες, κάτω από ποιές συναλλαγές και εξαρτήσεις, είναι κοινό μυστικό. Οι άξιοι επιστήμονες κι ερευνητές είναι οάσεις σε μια έρημο πνευματικής αγκύλωσης, μικροκομματικής συναλλαγής, με κριτήρια που ελάχιστη σχέση έχουν με την γνώση και την αξιοκρατία. Έτσι κι εκεί δεν προωθούνται οι άριστοι αλλά οι εύκαμπτοι, οι επιτήδειοι κι οι προσαρμόσιμοι στους ιδιότυπους υπόγειους κανόνες της συναλλαγής.

Ο νέος που θα επιβιώσει απ’ όλα αυτά, θα βγει στην συνέχεια στην παραγωγή, στο πεδίο του επαγγελματικού αγώνα. Αν επιλέξει να σαλπάρει αυτόνομα στο ελεύθερο επιχειρείν, τον εν γένει ιδιωτικό τομέα, εκεί κι αν είναι σικέ το παιχνίδι. Για μια άδεια, οποιουδήποτε είδους επιχείρησης, καραδοκούν στρατιά οι εκβιαστές με το χέρι απλωμένο. Το φορολογικό σύστημα θα αλλάζει κάθε δυο χρόνια, στους διαγωνισμούς θα τον «τρώνε» οι μιλημένοι κι οι ημέτεροι των κρατούντων. Κάθε ελεγκτής που θα μπαίνει, θα του κόβει κι ένα κομμάτι σάρκα. Το κόστος εργασίας θα είναι τεράστιο με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Τα Ταμεία βέβαια, παρά τον πακτωλό, όχι μόνον είναι μείον αλλά ενίοτε χάνουν, επενδύοντας σε «χαρτάκια», τα κεφάλαια που κάποιοι μάτωσαν για να τα πληρώσουν ως εισφορές. Αν τις πληρώνουν…

Η αλήθεια είναι όμως πως οι ζωτικές και υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της σαβούρας που τις καταπλακώνει. Για κάθε έναν επιτήδειο «επιχειρηματία», υπάρχουν δεκάδες που θέλουν το παιχνίδι να έχει κανόνες, να έχουν στα ίσια την ευκαιρία να κερδίσουν, επειδή είναι οι καλύτεροι, φτηνότεροι, ικανότεροι.

Για κάθε ένα κωλόπαιδο που κερδίζει με «βύσμα» κάτι, χωρίς να το αξίζει, υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες, που θέλουν η αξιοκρατία να είναι ο μόνος τρόπος ανέλιξης. Θέλουν κοινούς κανόνες, σε ένα έντιμο και καθαρό, κοινό για όλους, παιχνίδι.

Όλα αυτά υπονομεύουν την κοινωνική ειρήνη, την εθνική ενότητα, την πρόοδο κα την αληθινή ανάπτυξη. Γιατί δεν δημιουργούν απλά κοινωνική ανισότητα, που πάντα θα υπάρχει. Επιβάλλουν τα ανίκανα πουλέν των ισχυρών, στους αληθινά ικανούς. Τους ανάξιους στους άξιους. Τους επιτήδειους στους Άριστους και στερούν τους τελευταίους απ’ την Πατρίδα.

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά θα είναι η δημιουργία μηχανισμών αληθινής κοινωνικής δικαιοσύνης και συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Παντού. Το μπορεί, γιατί το πιστεύει, γιατί είναι αναθρεμμένος με το αρχαίο γάλα της Φιλοτιμίας και ξέρει, ότι ο αληθινός και μόνος πλούτος μας είναι οι άνθρωποι μας, οι Έλληνες. Γι’ αυτούς υπάρχει το κράτος, το Σύνταγμα, οι νόμοι, τα κόμματα και η Κυβέρνηση. Αυτούς θα πρέπει να υπηρετούν όλα. Έτσι δεν είναι;

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dimitris D avatar
  Dimitris D 11/02/2011 11:00:10

  Το θεμέλιο της κοινωνικής ειρήνης είναι το ΧΡΗΜΑ.
  Το χρήμα που έρεε άφθονο διατήρησε την κοινωνική ειρήνη, παρόλο που είχαμε 700.000 αλβανούς το 2004, παρόλο που ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της υγείας εργαζόταν με φακελάκια και η παραπαιδεία άνθιζε.
  Το χρήμα που δεν υπάρχει το 2011 δημιουργεί τα προβλήματα και την διχόνοια ανάμεσα σε έλληνες και ξένους, ανάμεσα σε εργαζόμενους(βύσματα) και άνεργους, ανάμεσα στους οδηγούς και τα διόδια κτλ.

 2. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 11/02/2011 11:33:14

  Σωστές γενικα οι σκέψεις σου. Ενα σημείο που θέλει προσοχή είναι η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης από την μία, και η έννοια της αξιοκρατίας από την άλλη.
  Θεωρώ ότι η αξιοκρατία πρέπει να είναι μία γενική αρχή πάνω από κάθε άλλη ιδέα οργάνωσης της κοινωνίας. Η κοινωνική δικαιοσύνη ειναι οπωσδήποτε απαραίτητο στοιχείο κάθε κοινωνικού συστήματος, αν όμως δεν υπάρχει η "ομπρέλλα" της αξιοκρατίας είναι πολύ εύκολο να διαστρεβλωθεί η όποια κοινωνική δικαιοσύνη επιτρέπει το κάθε σύστημα. Βλέπουμε λοιπόν ακόμα και στις πιό εξελιγμένες καπιταλιστικά χώρες , ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία,κά, να φροντίζουν για την αξιοκρατία, θεσμοθετώντας διαδικασίες αντικειμενικές, κατά το δυνατόν, ωστε να θωρακίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη, στο βαθμό που κρινουν ότι τους είναι απαραίτητο. Αυτό νομίζω ότι λείπει από την ιδεολογία των ελληνικών κομμάτων, και κατ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας, που έχει γαλουχηθεί με τις πελατειακές και άλλες σχέσεις.
  Μακάρι ο Σαμαράς να βλέπει τα πράγματα όπως πιστεύεις, αλλά θα μου επιτρέψεις να κρατώ μικρό καλάθι...
  Και όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας "αρχή άνδρα δείκνυσι".

 3. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 11/02/2011 12:21:36

  πασόκ=αναξιοκρατία.
  Ειδικά στο δημόσιο.

 4. Alkimos avatar
  Alkimos 11/02/2011 12:37:09

  Οι καλές προθέσεις και το ήθος ενός πολιτικού δεν αρκούν, φίλε Φαήλο, για την αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται ο τόπος. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο: αλλαγή νοοτροπίας! Ξέρεις, πως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», και την σήψη αυτή την βλέπουμε να έχει αναπτυχθεί σε πολύ επικίνδυνη έκταση… Πιστεύεις ότι ο Σαμαράς, ή ο όποιος έντιμος πολιτικός, θα καταφέρει να επαναφέρει το φιλότιμο και την τιμιότητα στον τόπο. Ότι θα καταφέρει να καταργήσει την κατεργαριά, που έχει γίνει το «εθνικό μας άθλημα»; Αν το πιστεύεις αυτό, τότε αυτό σημαίνει ότι πιστεύεις ΣΕ ΘΑΥΜΑΤΑ!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Alkimos 11/02/2011 12:50:35

   Επειδή έχεις δίκιο για το ψάρι, σε διαβεβαιώ ότι θα έχουμε γερό κεφάλι.

   • Alkimos avatar
    Alkimos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/02/2011 12:59:31

    Ίσως! Αλλά το ψάρι έχει δυστυχώς ήδη βρομίσει… Γι αυτό τι προβλέπεται να γίνει; Μήπως σχόλες εκπολιτισμού των νεοελλήνων; Γιατί μη μου πεις ότι ο λαός είναι άμοιρος ευθυνών της κατάστασης που βιώνουμε…

    • Μisha avatar
     Μisha @ Alkimos 11/02/2011 14:02:56

     Άλκιμε, ο ρόλος των ιδιωτικών ΜΜΕ στον εκφαυλισμό και εξανδραποδισμό της ελληνικής κοινωνίας είναι κεντρικός.

     • Alkimos avatar
      Alkimos @ Μisha 11/02/2011 14:07:23

      Συμφωνώ απόλυτα! Αλλά δεν παύει ο καθένας μας ατομικά να φέρει την προσωπική του ευθύνη γι αυτό που επιτρέπει να του συμβεί. Δεν είμαστε ανήλικοι…

 5. Κάποιος avatar
  Κάποιος 11/02/2011 12:53:27

  "Το θεμέλιο της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής ενότητας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη...Κι επειδή η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να επαφίεται στην αρπακτική φύση του ανθρώπου, έρχεται το κράτος να παρέμβει, να θέσει κανόνες και να αμβλύνει, όσο είναι δυνατόν, τις κοινωνικές αντιθέσεις."

  Ακριβώς!
  Το ελληνικό κράτος φυσικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, φρόντιζε ανέκαθεν να διατηρεί ή να οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις προς όφελος των εχόντων και των κατεχόντων.

 6. pikis@hotmail.com avatar
  pikis@hotmail.com 11/02/2011 12:54:24

  Η αξιοκρατία είναι άγνωστη λέξη στην Ελλάδα.
  Αντίθετα, αντί να την προωθεί την απομονώνει. Ειδικά στο δημόσιο, ο άξιος είναι "μπελάς", "λέει πολλά", "με ποιόν είναι αυτός;", "πάει να μας πετάξει έξω;". Το ζω καθημερινά και για κάθε ιδέα που έχω μου προβάλουν 1000 προβλήματα. Δεν το παίζω άξιος αλλά πραγματικά ενδιαφέρομαι για τη δουλειά μου. Όσο πιο πολύ κινείσαι τόσο πιο στόχος γίνεσαι για τα κομματόσκυλα που λύνουν και δένουν παντού. Το κομματόσκυλα (όποιουδήποτε κόμματος) πάντα την περνάνε ζάχαρη και η μόνη τους έγνοια είναι το κουτσομπολιό και το αραλίκι. Να μην πω για τα λαδώματα...
  Αν ο Σαμαράς πετάξει έξω από το δημόσιο τον συνδικαλισμό τότε θα τον ψηφίσω με όλη μου τη χαρά (δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΝΔ και γενικότερα δεξιά).

 7. boanerges avatar
  boanerges 11/02/2011 12:58:03

  Για να σε ρωτήσω κάτι κι εγώ.
  Τον Παυλόπουλο, αυτόν που ευχαριστούσε τους μετανάστες "που μας προτίμησαν", τον έβαλε υπεύθυνο μεταναστευτικού;
  Αυτόν που δήλωσε σε συνέντευξη ότι "όταν αποχωρήσει ο Καραμανλής θα αποχωρήσω και γω";
  Δεν βλέπω χαίρι δυστυχώς.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ boanerges 11/02/2011 22:45:18

   Δεν είναι υπεύθυνος μεταναστευτικού.

 8. Μisha avatar
  Μisha 11/02/2011 13:01:59

  Φαήλο, απ΄¨ο,τι ακούγεται η Μέρκελ μας βάζει στην πρεσσα 30 χρονης πεινας κι εξαθλίωσης.
  Περα από την εγχωρια σαπίλα, πώς να ξεφυγεις από τη Ζημενς και τον Ακερμαν;
  Εκεί ειναι το ζήτημα και εκει κρυβεται η ουσία της δυσπραγίας μας.

  • man8os avatar
   man8os @ Μisha 11/02/2011 22:19:56

   Φαηλε, συμφωνω με τον Μισα. Ανυσηχω πως οταν παραλαβει την εξουσια θα εχει ενα failed state και μειωμενες επιλογες.

 9. Ηλίας Πιερίδης avatar
  Ηλίας Πιερίδης 11/02/2011 13:32:03

  Αγαπητέ κύριε Κρανιδιώτη,
  με βάση τα "περί κοινωνικής δικαιοσύνης και αριστείας" που αναφέρετε και αποτελούν τον κορμό του άρθρου σας είναι απίθανο να μην υπάρχει πολίτης σε παγκόσμιο επίπεδο που να μην συμφωνεί μαζί σας, άλλωστε δεν λέτε τίποτε λιγότερο η περισσότερο από όλα όσα "εύχονται" υποψήφιοι κυβερνήτες η υποψήφιοι διεκδικητές της εξουσίας ανεξαρτήτως του επιπέδου της εξουσίας που διεκδικούν.
  Επίσης δεν υπάρχει "λογική" κοινωνική σχολή σκέψης η οποία να μην συμφωνεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό με τις σκέψεις που εκφράζετε και διεκδικείτε να τίς ενστερνιστούμε και οι υπόλοιποι, όπως επίσης και καμιά σχολή διοίκησης η οποία σοβαρά να μην ακολουθεί τις βασικές σκέψεις που επικαλείστε στην διδαχή της ανάπτυξης και της επιτυχίας με πλουραλισμό στις ευκαιρίες προς όλους.
  Φυσικά και είμαστε μαζί σας μιας και αυτή η κυβέρνηση του ΓΑΠ όπως την αποκαλείτε μας έχει φέρει όλα τα δεινά του κόσμου ενώ θα τα είχαμε αποφύγει εάν η προηγούμενη εφάρμοζε την εμπνευσμένη νέα διακυβέρνηση, όμως όλα, αυτά έγιναν η γίνονται άρα αποτελούν παρελθόν.
  Προκειμένου να αποφύγουμε τον τωρινό "δαρβινισμό" της εξέλιξης, μας προτείνετε τον "δημιουργισμό" της αριστείας του κυρίου Σαμαρά ο οποίος δημιουργισμός περνά μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη της υποστήριξης της συντεχνίας των γιατρών, εκείνης των μεταφορέων, των επιδοτούμενων αγροτών, της οργισμένης κατακεραυνωσης των "χουντικών" ΜΜΕ και φυσικά των πάσης φύσεως "καθεστωτικών" οι οποίοι "αντιστέκονται" στην αριστεία, του Άρη, του Μάκη, του ....τούλη, και όλων αυτών οι οποίοι αντί να χτίσουν την ζωή και τίς πράξεις τους σαν "benchmark" αριστείας για τούς υπολοίπους (έμας τους παρίες δηλαδή) περιφέρονται ουρλίαζοντας σαν πραματευτάδες που προσπαθούν να πουλήσουν πραμάτεια χωρίς αξία και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα .

  Αγαπητέ κύριε,
  επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι "με ...ρδες δεν βάφονται αυγά" και ότι της "κοντής ...... της φταίνε οι τρίχες", δηλαδή ότι χωρίς ξεκάθαρο, σοβαρό, σύγχρονο, μεστωμένο και αποδεδειγμένα εφαρμοζόμενα λόγο ποτέ η όποια ΝΔ δεν πρόκειται να αποκτήσει μαζικότητα και πλειοψηφικό ρεύμα ώστε πραγματικά να αλλάξει τον τόπο (προς το καλύτερο). Φυσικά όπως καταλαβαίνετε για να γίνουν όλα τα "καλά πράγματα" χρειάζεται η σωστή βάση, δηλαδή οι άνθρωποι, και για να αλλάξει η νοοτροπία δεν αρκεί να αλλάξει ο λόγος και από καμπύλος να γίνει οξύς αλλά οι άνθρωποι που θα τον εκφέρουν να έχουν ήδη γίνει παράδειγμα, αξιοσύνης και αριστείας. Αναρωτιέμαι λοιπόν τους έχει αυτούς τους άριστους ο κύριος Σαμαράς; Αλλιώς γιατί να τον εμπιστευθούμε;

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία

 10. βασίλης avatar
  βασίλης 11/02/2011 15:07:24

  αχ ρε φαήλο σου πάει γάντι το" με τον ήλιο τα βγάζω με τον ήλιο τα βάζω τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε..."

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ βασίλης 12/02/2011 08:07:35

   Βοσκός; Λες; Θα 'χω τα σκυλιά μου, τ' αλογάκι μου, ατελείωτες ώρες για διάβασμα στις ραχούλες, καθαρό αέρα. Γουστάρω!

 11. v-karditsa avatar
  v-karditsa 11/02/2011 15:12:45

  Συγχαρητήρια για την αλήθεια όσων αναλύετε. Τη σκληρή αλήθεια, που δυστυχώς δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά διατρέχει το πολιτικό σύστημα οριζόντια και την κοινωνία σε επίπεδο νοοτροπιών, έξεων και κατεστημένων τρόπων συμπεριφοράς. Πέρα από τις αναλύσεις, όποιος τολμήσει να εναντιωθεί εμπράκτως σ' αυτή την κατεστημένη τάξη αντιλήψεων, τρόπων και μεθοδεύσεων επιλογής διαχειριστών της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα κινδυνεύει να τεθεί εκτός συστήματος. Να αντιμετωπίσει την οργανωμένη επίθεση όσων νιώθουν ότι απειλούνται από την αξιολόγηση, την αποτίμηση της παραγωγικότητας και της καταλληλότητας. Έτσι, φτάσαμε σ' ένα επίπεδο σύμφωνα με το οποίο το μόνο απαραίτητο "προσόν" είναι να είναι κόρη ή γιος ή κουμπάρος ή κολλητός ή αυλικός ή ερπετό της κάθε δορά εξουσιαστικής, πολιτικής τάξης. Το αποτέλεσμα να γυρνάμε σήμερα δεκαετίες πίσω, αντιμετωπίζοντας την πιο ύπουλη "χούντα" όλων των εποχών. Από την άλλη, η αντιπολίτευση παρουσιάζεται παροπλισμένη από τις δημιουργικές, ρηξικέλευθες και αποτελεσματικές λαϊκές δυνάμεις που αναφέρατε και εγκλωβισμένη στην πλαδαρότητα και την ανημπόρια των γιων, των κορών των κουμπάρων και των κάθε λογής καιροσκόπων. Και χάνει χρόνο...Και η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια πολυδιάστατη πολιτική, οικονομική κοινωνική, κυρίως δε εθνική κρίση. Πέρασε ήδη ένας χρόνος και όχι μόνο δεν έγινε εκκαθάριση αλλά η "καθίζηση" συντηρείται και διαιωνίζεται. Και η εμπειρία δείχνει ότι αν δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ. Ούτε ελπίδα διαφαίνεται. Γιατί και σήμερα είναι οι ίδιοι στο "σύστημα". Και σήμερα είναι οι ίδιοι αποκλεισμένοι απ' αυτό. Οπότε, ποιο μήνυμα παίρνει η κοινωνία; Γιατί να μην τους απαξιώσει όλους συλλήβδην; Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Αυτός που θα το τολμήσει θα μείνει στην ιστορία. Άραγε, ενδιαφέρεται κανείς σήμερα για την υστεροφημία του;

 12. v-karditsa avatar
  v-karditsa 11/02/2011 15:28:14

  Το ζήτημα των προσώπων που θίγει ο κ. Πιερίδης είναι μείζον και αποτελεί το δυσκολότερο πρόβλημα που καλείται στη σημερινή πολιτική τάξη να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ο πρόεδρος που φιλοδοξεί να γίνει Πρωθυπουργός. Αφενός πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα "τζάκια", τις φατρίες και τα "κυκλώματα" αφετέρου να επιλέξει εκείνους που έχουν το "πακέτο" (ιδεολογικό, ηθικό, ικανοτήτων και δεξιοτήτων επικοινωνιακό κ.λ.π.). Το να είναι κάποιος νέος κι ωραίος δεν αρκεί. Δεν είναι πασαρέλα ούτε τερέν για μπάσκετ ο πολιτικός στίβος. Απαιτεί άλλα προσόντα, κυρίως δε απόθεμα ψυχής και αποδεδειγμένο ήθος. Γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα και οι προκλήσεις πολλές... Στην πολιτική πρέπει να είσαι αντικειμενικός, δίκαιος και σκληρός εκεί που πρέπει. Δυστυχώς, οι σημερινοί πολιτικοί δείχνουν σκληρότητα σε λάθος ζητήματα. Ο χρόνος, όμως, είναι αδυσώπητος και για τους προέδρους και καραδοκεί...

 13. dimitris hamenos avatar
  dimitris hamenos 11/02/2011 18:36:38

  Κε Κρανιδιωτη, συμφωνω μαζι σας αλλα και με τους προηγουμενους σχολιαστες. Κατα την αποψη μου ο μονος τροπος να ξεφορτωθουμε την σαπιλα απο την χωρα μας απ' οπου κι αν αυτη προερχεται ειναι να κατεβουμε στους δρομους και να διατυπωσουμε ηχηρα το αιτημα μας για μια νεα Ελλαδα. Ξερω πως αυτη η προταση τρομαζει τους παραδοσιακους ψηφοφορους της Ν.Δ. και πολυ πιθανον και την ηγεσια, σιγουρα ομως θα τρομαξει πιο πολυ το συστημα. Εαν ο κ. Σαμαρας θελει να πεταξει τα βαριδια του παρελθοντος και να δημιουργησει πλειοψηφικο ρευμα για να κυβερνησει τον τοπο μονον με την λαϊκη συμμετοχη μπορει να το κανει. Ελληνες σκεπτομενοι και ηθικοι ετοιμοι να συμμετασχουν πιστευω οτι υπαρχουν, ηγετης ομως;

 14. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 11/02/2011 21:20:45

  Αγαπητέ Φαήλο,
  Η σημερινή δημοσιευσή σου αποτελεί ωδή στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και στην βαθύτερη έννοια του πατριωτισμού.
  Τα περισσότερα δημοσιευματά σου αποπνέουν δυναμισμό και ελευθεροφροσύνη, το σημερινό όμως πέρα απο τα παραπάνω ενέχει κυνικό πραγματισμό ,που θα μπορούσε να το καταστήσει πολιτικό μανιφέστο.
  Δυστυχώς, η μεγάλη πατριωτική παράταξη στην οποία ανοίκουμε διαλέγει (η της διαλέγουν) την μετριότητα, "μακιγιαρισμένη" με το λούστρο του Lifestyle.
  Δυστυχώς , την μεγάλη πατριωτική παράταξη στην οποία ανήκουμε την εκπροσωπούν πρόσωπα για τα οποία όλα αυτά ηχούν και είναι "κινέζικα".
  Μέσα απο το πολιτικά ορθό της μεταπολίτευσης παραμένουν αλώβητα από την σκληρή κριτική της πραγματικότητας πολλαπλασιαζόμενοι ,μεταλλασόμενοι και γενικά πάντα προβαλλόμενοι.
  Εκεί υστερείς (και καλά κάνεις) , είναι όμως καθήκον του αρχηγού
  (αυτού του αρχηγού ,που δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι διαθέτει το καλύτερο γονιδιακό υλικό της μεταπολίτευσης, γιατί είναι αριστοκράτης στο φρόνημα ,λαικός στη ψυχή, έλληνας στην παιδεία και κοσμοπολίτης στο επιφαινόμενο), να σηκώσει φωνές σαν τη δικιά σου και αν ήταν δυνατόν να μηδενίσει και να εξαφανίσει τις χάρτινες φωνές της μετριότητας.
  Οτιδήποτε πέρα από αυτό συνεπάγεται την εκωφαντική σιωπή της ιστορίας για κείνον, τον ενταφιασμό των αξιών της παράταξης και τέλος την απαξία για την πατρίδα.

 15. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 11/02/2011 22:05:23

  Επανερχόμενος δε (επειδή η τοποθετησή σου με άγγιξε) συμπληρώνω.
  Οι ευρισκόμενοι κοντά στους διαδρόμους και τα κέντρα της εξουσίας χάνουν το μέτρο και δυστυχώς μαζί μ αυτό και την ικανότητα αξιολόγησης προσώπων, έχεις επιπρόσθετο καθήκον να τους θυμίζεις ενίοτε και την περί ντιντήδων άποψη.
  Σύνεδρος ων στο τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. διαπίστωσα (κι αυτό τό λέω με την έπαρση του εργαζόμενου στον σκληρό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας), οτι τη συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοκλασσάτων του κόμματος δεν θα την προσλάμβανα ούτε για θέση κλητήρα στην επιχειρησή μου.
  Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου επαναλάμβανα την γνωστή ρήση του Κονδύλη.
  Η επίθεση στον ντιντηδισμό (για σένα μιλάω Αρη), είναι καθήκον όλης της παράταξης.
  Η αυτοί θα φύγουν η θα πάψει να υπάρχει για να υπηρετεί την πατρίδα.
  Το δίλλημα για τον Πρόεδρο είναι και απλοικό και καταλυτικό.
  Σε διαφορετική περίπτωση καλύτερα να πάμε για μπάνιο στις εκλογές.

 16. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 11/02/2011 22:20:08

  Λόγω όλων αυτών που αναφέρεις έφυγα από την Ελλάδα πρίν απο 13 χρόνια.
  Για αρκετά χρόνια προσπαθώ να βρώ ποιός θα προσδώσει στην Ελλάδα τον σωστό προσανατολισμό. Παρακολούθησα τις τελευταίες ομιλίες του κ. Σαμαρά και μπορώ να πώ ότι με ικανοποίησε η αποψή του περί των εθνικών και άλλων θεμάτων. Επίσης με ικανοποιεί το γεγονός ότι τα ΜΜΕ θέλουν να θαψουν αυτήν την αποψη ενώ ταυτόχρονα μεγενθύνουν και προσδίδουν "πατριωτικό" χαρακτήρα στις προδοτικές κινήσεις άλλων. Κάτι σημαίνει αυτό.

  Η βουλευτική "ασυλία", οπως και η "παραγραφή" αδικημάτων πρέπει να καταργηθεί. Η δικαιοσύνη πρεπει να κάνει το καθήκον της ανεμπόδιστη και να στείλει εκείνους που μας έφεραν σε αυτή την θέση εκεί που τους αξίζει, σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους. Εκτός λοιπόν από την κατάργηση του "Πανεπιστημιακού" ασύλου πρέπει να καταργηθεί η ανομία των βουλευτών.
  Τέρμα στα perks. Από εδώ και εις το εξής όλες οι συναλλαγές τους με τρίτους θα πρέπει να καταγράφονται και να υπάρχει ξεκάθαρος κώδικας τιμωρίας για παρεκλίσεις. Παιδιά στο Χάρβαρντ δωρεάν κτλ. ας τα ξεχάσουν αυτά.
  Θα τα λάβει αυτά υπ οψιν του ο κ. Σαμαράς;

  Μετα τιμής,
  Λευτέρης, 10000 χλμ. μακριά.

 17. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/02/2011 22:48:06

  Αγαπητoi Misha και Μάνθε,
  Είναι φυσικά και εκεί το ζήτημα. Δεν μπορώ σες κάθε κείμενο να γράφω για τα πάντα.
  Επιμένω όμως ότι το δομικό μας πρόβλημα είναι σε αυτά που λέω. Ακόμη κι αν το χρέος εξατμιζόταν μαγικά, α;ν συνεχίζαμε με την αναξιοκρατία, την ατιμωρησία και την κοινωνική στρέβλωση, θα καταλήγαμε πάλι σε μια από τα ίδια.

 18. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/02/2011 22:51:32

  Φτωχή η συγκομιδή σου από λαϊκές παροιμίες για να διανθίσεις την κεκαλυμμένη ειρωνεία σου, σε αυτά όμως που παραδέχεσαι ότι συμφωνείς επί της αρχής.
  Ναι, τους έχει, αγαπητέ, και όταν έρθει η ώρα της διακυβέρνησης του θα τρίβεται τα ματάκια σας και για τα πρόσωπα και για αυτά που θα 'ρθουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.