#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/09/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι άπιστοι τα πάνε καλύτεροι στα θρησκευτικάΟι άνθρωποι που γνωρίζουν τα περισσότερα γύρω από θρησκευτικά ζητήματα, είναι συνήθως αυτοί που δεν πιστεύουν. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, οι άθεοι και οι αγνωστικιστές, γνώριζαν κατά μέσο όρο πολύ περισσότερα θρησκευτικά, από όσα οι πιστοί κάποιου από τα κυρίαρχα θρησκευτικά δόγματα. Οι πιστοί παρουσίαζαν σημαντικά κενά γνώσης, όπως για παράδειγμα οι προτεστάντες, από τους οποίους η πλειονότητα αγνοεί τον Martin Luther και το ρόλο του στη δημιουργία της θρησκευτικής μεταρρύθμισης των διαμαρτυρομένων.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μάλλον επειδή οι περισσότεροι μη πιστοί ανατράφηκαν μέσα σε θρησκευόμενο περιβάλλον, όμως απομακρύνθηκαν από τη πίστη τους μετά από πολλή μελέτη ή έντονη εσωτερική αναζήτηση. Αυτή τουλάχιστον είναι η εξήγηση που δίνει ένας από τους ερευνητές του Pew, που έκαναν τη δημοσκόπηση. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για άτομα που σκέφτονται πολύ για τη θρησκεία, συνήθως έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αν και νικούν στις γνώσεις ακόμη και εξίσου μορφωμένους θρησκευόμενους».

Μεταξύ των κύριων δογμάτων, οι πλέον γνώστες αποδεικνύονται οι Εβραίοι και οι Μορμόνοι, ακολουθούμενοι από τους Ευαγγελιστές Προτεστάντες, τους Καθολικούς, κλπ. Οι Μουσουλμάνοι και οι Ινδουιστές δεν κατατάχθηκαν λόγω του ότι ήταν μικρό το δείγμα των ερωτηθέντων μεταξύ τους.

Los Angeles Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ενοχλητικός avatar
  ενοχλητικός 29/09/2010 09:48:08

  αυτο το αρθρο ειναι κατά τη γνώμη μου ευθεία υπονόμευση της υποψηφιότητας Γκιουλέκα

 2. Dimitris D avatar
  Dimitris D 29/09/2010 09:56:56

  Στις ΗΠΑ όπου γράφτηκε το άρθρο, έτσι είναι τα πράγματα.

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ Dimitris D 29/09/2010 11:15:37

   Ειναι και εκει υποψηφιος ο Γκιουλέκας; Στο κίνημα του τσαγιού;

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/09/2010 11:18:01

  Σοβαρά μιλάτε;

  Οι άθεοι βασίζουν την αθεΐα τους σε μικρολεπτομέρειες, τύπου πώς είναι δυνατόν ο Μαθουσάλας να έζησε κοντά 1000 χρόνια και γιατί ήταν τόσο άκαρδος ο Χριστός όταν καταράστηκε τη συκή, χωρίς να εμβαθύνουν στους συμβολισμούς.

  Οι δε θρησκευόμενοι πολύ συχνά μένουν στους τύπους τής θρησκείας, την οποία εκφυλίζουν σε δεισιδαιμονία και μαγεία.

  Η σωστή θεολογική γνώση για τη θρησκεία τού καθενός είναι πολύ σπάνιο πράγμα. Τολμώ να πω ότι και οι ιερωμένοι ακόμη δεν έχουν σωστή θεολογική γνώση για τη θρησκεία τους.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Στέργιος 29/09/2010 18:55:45

   Πρέπει να 'μαστε θεολόγοι δηλαδή το λιγώτερο, για να θεολογήσουμε.
   Πάλι αναρμοδιότητα έχουμε.

   Εγώ θα θεολογώ και όποιος θέλει μπορεί φυσικά να ΜΗΝ συμφωνεί.
   Η θρησκείες είναι ΚΥΡΙΩΣ πολιτικό ζήτημα.
   Εξουσία ζητάνει εξάλλου.
   Και θεωρώ ότι επί του θέματος ΕΧΩ ΠΛΗΡΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ.

   Και γω και όποιος άλλος έχει πολιτικά δικαιώματα.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Θραξ Αναρμόδιος 30/09/2010 08:41:44

    Όχι, Θράκα, δεν λέω αυτό. Θεολόγησε όσο θέλεις, αλλά θεολόγησε!
    Με θεολογικά επιχειρήματα.
    Μη μου λες ότι σου έκαναν μάγια επειδή βρήκες κλωστές στη φόδρα τού παλτού σου και πρέπει να πας στη συγκεκριμένη εκκλησία γιατί μόνο εκεί υπάρχει εικόνα του αγίου που θεραπεύει.

  • HAL avatar
   HAL @ Στέργιος 30/09/2010 02:03:06

   Θρησκεία σημαίνει δόγμα φίλε μου.

   Εξ άλλου, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Οι θρησκευόμενοι και οι θεολόγοι βασίζουν την πίστη τους (ελλείψη απόδειξης), στην ανάγκη παρουσίας του Θεού για να δημιουργήσει το σύμπαν.

   Και ο Hawking απέδειξε το αντίθετο...
   http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking#Religious_views

   Hawking writes, "The question is: is the way the universe began chosen by God for reasons we can't understand, or was it determined by a law of science? I believe the second."

   "There is a fundamental difference between religion, which is based on authority, [and] science, which is based on observation and reason. Science will win because it works."

   Η διάλεξη: http://www.hawking.org.uk/index.php/lectures/publiclectures/62

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ HAL 30/09/2010 08:44:03

    Όχι, θρησκεία δεν σημαίνει μόνο δόγμα. Θρησκεία σημαίνει και αναζήτηση, μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, πάντά, όχι στα θολά νερά τού New Age. Πώς το είπε μια συνάδελφός μου στη δουλειά; "Εγώ είμαι καλός άνθρωπος, κάνω γιόγκα".

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ HAL 30/09/2010 08:46:59

    Δόγμα σημαίνει για άλλες θρησκείες. Για εμάς θρησκεία σημαίνει γεγονός. Είπαμε, βασιζόμαστε σε γεγονός, μόνον εμείς, κανένας άλλος, καμία άλλη θρησκεία: Στο γεγονός της Αναστάσεως. Η αλήθεια της θρησκείας μας κρίνεται στη βάση της αλήθειας ή του ψεύδους αυτού του γεγονότος. Όχι στη βάση της αλήθειας ή του ψεύδους κάποιας διδασκαλίας.

    Μπορείς να μην πιστεύεις στην Ανάσταση του Χριστού, αλλά δεν δικαιούσαι να λες ότι η Ορθοδοξία είναι δόγμα. Αφού πριν και πρώτα από όλα είναι γεγονός. Ψευδές ή αληθινό, κανέναν δεν αναγκάζουμε να το δεχτεί. Αλλά κανένας δεν δικαιούται να λέει άλλα από αυτά που πιστεύουμε.

    Αν πιστεύεις τώρα ότι ο Χώκινγκ απέδειξε κάτι και αν αυτό πιστεύεις εσύ για τη μεθοδολογία της επιστημονικής απόδειξης, τότε τι να σου πω... Μετά είναι οι θρησκείες δόγμα. Ο Χώκινγκ είπε κάτι διαφορετικό;

    Γκλαμουριά λόγω της έδρας του Νεύτωνα στο Καίμπριτζ, ανάμεικτη με οίκτο και θαυμασμό για την αναπηρία του, έχουν δημιουργήσει ένα υπερεκτιμημένο και σαφώς άνευ ουσίας προϊόν-πρόσωπο ευρείας κατανάλωσης για να στηριχθούν οι εξωφρρενικές θεωρίες τους. Δεν πιάνει. Θέλουμε ουσία και όχι εικόνα.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/09/2010 11:20:55

  Οι δε Αμερικάνοι έχουν ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ σε σχέση με τα θρησκευτικά, ακόμη περισσότερο από τους Ευρωπαίους, είτε είναι άθεοι, είτε πιστοί. Ο Αμερικάνος σμιλεύεται κατά τέτοιο τρόπο από το σύστημά του ώστε να μην έχει την παραμικρή υπομονή για φιλοσοφίες και θεολογίες. Όλα είναι ύλη, όλα είναι εδώ και τώρα, όλα είναι λεφτά. Ο Θεός είναι ένας μεγάλος πρόεδρος που μένει στον ουρανό και μας έχει δώσει εντολές για να είμαστε καλοί άνθρωποι. Αν τηρούμε τις εντολές του και είμαστε καλοί άνθρωποι θα μας ανταμείψει με πλούτη και υγεία σε αυτή τη ζωή και μια αιώνια ζωή στον παράδεισο μετά θάνατον. Αυτή είναι η αμερικανική αντίληψη περί θρησκείας, ασχέτως δόγματος.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Στέργιος 29/09/2010 15:27:14

   Καταπληκτική περιγραφή των αμερικανικών ηθών περι θρησκείας!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Στέργιος 29/09/2010 15:32:55

   + 100 %.
   Γι μια φιλοσοφική - λογοτεχνική εκδοχή του ιδίου, βλ. το βιβλίο "The American Religion" του Harold Bloom.
   h**p://jollyblogger.typepad.com/jollyblogger/2004/05/review_of_the_a.html

 5. tidbit avatar
  tidbit 29/09/2010 11:21:42

  Μα τωρα τι αρθρο ειναι αυτο? Η θρησκευτικη πιστη δεν ειναι προιον μελετης, αλλα βγαινει απο μεσα μας, εξ ορισμου ...απο αρχαιοτατων χρονων. Οσο προσπαθουμε να την εκλογικευσουμε και οχι να την αισθανθουμε, τοσο απομακρυνομαστε απο αυτη...
  Ειναι φανερο οτι το παγκοσμιο κατεστημενο, ποθ σε τοσα αθρα εδω περιγραφεται, θελει το κοσμο απιστο. Η πιστη ειναι η βασικη αναφορα στη ζωη ενος ανθρωπου, και τον οδηγει οποιαδηποτε και να ειναι η θρησκεια του. Μαλλον καλυτερα, και να μη πιστευει σε συγκεκριμενη θρησκεια. Γι αυτο το νεοφιλελευθερο συστημα δε στεκεται σε επιμερους αδυναμιες και 'αμαρτηματα' θρησκειων αλλα φωναζει 'γινετε αθεοι, δεν υπαρχει θεος'! Βοηθουμενο βεβαιως απο διαφορους καλοθελητες, οπως προσφατα ο Hawking, που ονομασε το βιβλιο του The Grand Design για να μας πει μεσα οτι τελικα μαλλον δεν υπαρχει θεος (κοντρα σε πολλα ιερα τερατα της φυσικης). Και φυσικα το Hollywood δε παει πισω. Προσπαθει με νυχια και με δοντια και με τους μεγαλυτερους σταρ να προοθησει την μη υπαρξη θεου (κραυγαλεο παραδειγμα η ταινια Illuminati). Ειναι γεγονος παντως οτι η θρησκευτικη πιστη βασιζεται σε πνευματικες αξιες που οι σημερινες κοινωνιες ραγδαια αποβαλλουν. Πρεπει να το αφηνουμε ετσι και να το προβαλουμε, οπως κανει αυτο το αρθρο, η να αντιστεκομαστε, ειδικα εμεις εδω που ζουμε μεσα στην ομορφια της φυσης και την τοσο ζωντανη παραδοση.

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ tidbit 29/09/2010 11:29:29

   Αν κατάλαβα καλά το ποστ μιλάει για γνώσεις περί θρησκευτικών και όχι για την πίστη. Μήπως είσαι καντηλανάφτης πουθενά και εξεμάνης;

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ tidbit 29/09/2010 21:51:55

   @tidbit

   Από πότε άλλαξε το "σύστημα" και μας θέλει άθεους και άθρησκους; Εγώ εχω σχηματίσει εντελώς, ΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ, άλλη εντύπωση.

   Αυτό που άλλαξε ΠΡΟΣΦΑΤΑ είναι στην προσπάθειά του για ομογενοποίηση ("είμαστε όλοι αμερικανοί") της κουλτούρας και στον πόλεμο εναντίον του εθνικού κράτους, θέλει να εξαφανίσει τα ΕΙΔΙΚΑ χαρακτηριστικά της κάθε εθνικής κουλτούρας και να βάλει στην θέση τους άλλα, πιο βολικά για το ίδιο το σύστημα.

   Στην θέση της κάθε εθνικής, τοπικής κλπ, θρησκείας θα προσπαθήσουν να βάλουν μια "νέα θρησκεία". Κάτι γενικώτερο.

   Αλλά πεποίθησή μου είναι ότι ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΝ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ θα έχει μεσσιανικά και σωτηριολογικά χαρακτηριστικά. Ωστε πάντα ο άνθρωπος να μεταθέτει την καλυτέρευση της ζωής(;) του σε μεταφυσικές δυνάμεις και σε μια ΑΛΛΗ ΖΩΗ. Οχι στην παρούσα.

   Αυτό ήθελαν πάντα εξάλλου. Οι του συστήματος.

   Η θρησκεία είναι ΠΟΛΥΤΙΜΟ εργαλείο για τον εξουσιασμό. Το γιατί το εξηγεί και ο Πλάτωνας στην Πολιτεία.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Θραξ Αναρμόδιος 30/09/2010 08:45:58

    Θράκα, μας θέλουν ΧΩΡΙΣ θρησκεία για να είμαστε εντελώς απελπισμένοι και χειραγωγήσιμοι, χωρίς την εσωτερική δύναμη τής πίστης. Μόνος θεός μας να είναι το χρήμα, μόνη εικόνα μας η πιστωτική κάρτα, μόνος ναός το εμπορικό κέντρο, και φυσικά, μόνη πηγή δικαίου, το σάπιο πολιτικοεπιχειρηματικό κατεστημένο.

 6. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/09/2010 11:27:30

  Ὁ Σὰρτρ λέει ἕνα ὡραῖο, ὅτι ὅταν ἤμουν μικρὸς εἴχαμε στὴν περιοχὴ ἕναν κύριο ὁ ὁποῖος ἦταν ἄθεος καὶ ἐρχόταν συχνὰ σπίτι, ἀλλὰ ὁ συγκεκριμένος κύριος μιλοῦσε ὅλην τὴν ὥρα γιὰ τὸν Θεό, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ βαριέμαι. Ἢ κἀπως ἔτσι.

  • lpap avatar
   lpap @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/09/2010 13:31:05

   Kalo!!

 7. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 29/09/2010 11:44:32

  Προφανώς οι άθεοι έχουν μελετήσει για να πάρουν θέση. Καλά τα λέει το post.

  Υπάρχει έκθεση για το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης από τα Ηνωμένα Έθνη στην οποία αξιολογούνται οι χώρες σχετικά με δείκτες κοινωνικής υγείας (εκπαίδευση, κατά κεφαλήν εισόδημα, εγκληματικότητα κλπ.) Το συμπέρασμα που βγάζει είναι ότι η Νορβηγία, η Σουηδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία είναι στην κορυφή των δεικτών.

  Αυτές είναι και οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αθεϊσμού και την μεγαλύτερη κοινωνική υγεία. Οι κατώτερες πενήντα χώρες του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά αθεϊσμού και είναι οι πλέον διεφθαρμένες και κοινωνικά νοσηρές.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ο Μήτσος 29/09/2010 12:05:34

   Έριξα μια ματιά στην έκθεση του 2009 και δε βλέπω πουθενά τη σύνδεση που έχεις κάνει με τη θρησκεία και την αθεία φίλε μου. Εγώ πάντως βλέπω ψηλά και χώρες σαν την Ιρλανδία και την Ελλάδα...

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ TopGunZ 29/09/2010 12:21:10

    http://hdr.undp.org/en/statistics/
    Εδώ θα βρεις τη σειρά. Ρίξε μια ματιά στις τελευταίες χώρες και μία στις πρώτες. Το συμπέρασμα βγαίνει μόνο του.
    Η Ιρλανδία έχει καθολικούς ταλεμπάν, αλλά η εξαίρεση βεβαιώνει τον κανόνα. Η Ελλάδα είναι στο 25. Δεν είναι στους πρώτους.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ο Μήτσος 29/09/2010 14:34:17

   Μήτσο, μπέρδεψες το αυγό με την κότα.

   Οι κοινωνίες αυτές ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα σε πλαίσια αυστηρής θρησκευτικότητας. Μέχρι τη δεκαετία τού 70 το Τορόντο ήταν τόσο αυστηρά πρεσβυτεριανή πόλη που δεν έβρισκες μαγαζί ανοιχτό τις Κυριακές. Η Σκανδιναβία ήταν τόσο ασφυκτικά λουθηρανική κατά την οικοδόμηση τού "σκανδιναβικού θαύματος" που γίνονταν περίεργα πράγματα, όπως π.χ. ότι κάθε άνθρωπος που γεννιόταν σε σουηδικό έδαφος ως το 2000 λογιόταν αυτομάτως λουθηρανός.

   Αυτές οι θρησκευόμενες κοινωνίες ήταν που έφτιαξαν το κοινωνικό κράτος δικαίου, το οποίο βασίζεται σε παραδοχές τού Χριστιανισμού και του Ουμανισμού (που αποτελεί την αποχριστιανοποιημένη μορφή τής χριστιανικής ηθικής). Η γενικότερη ηθική έκπτωση τού δυτικού κόσμου άφησε ελεύθερο το έδαφος ώστε η υλική ευμάρεια να οδηγήσει τους ανθρώπους στον υλισμό και -εν συνεχεία- στην αποθρησκειοποίηση.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Στέργιος 29/09/2010 14:49:28

    Μιλάμε για σήμερα, όπου τα μεγαλύτερα ποσοστά άθεων ταυτίζονται με μεγαλύτερη ευημερία, καλύτερη υγεία, υψηλώτερη μόρφωση, χαμηλώτερα ποσοστά aσθενών με AIDS, μικρότερη βρεφική θνησιμότητα κλπ. κλπ.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 29/09/2010 14:53:14

    Ναι, αλλά τα σημερινά ποσοστά δεν φτιάχτηκαν σε μια νύχτα...
    Οικοδομήθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια ολόκληρου τού 20ού αιώνα.

   • tidbit avatar
    tidbit @ Στέργιος 29/09/2010 19:06:51

    Αστα Μητσο, σ'εβγαλε off

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Στέργιος 29/09/2010 19:25:06

    Είναι που τον βοηθάει και ο Άγιος...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ο Μήτσος 29/09/2010 14:52:18

   Από τη λίστα τού Μήτσου και από ένα πρώτο βασικό ψάξιμο στη wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism

   Πρώτη χώρα στη λίστα ανθρώπινης ανάπτυξης είναι η Νορβηγία με 17% αθεΐα. Ακολουθούν η Αυστραλία με 18% αθεΐα, η Ισλανδία με 16%, ο Καναδάς με 18% και η Ιρλανδία με 4%.

   Η Τσεχία, με 30% αθεΐα βρίσκεται στην 36η θέση, η Εσθονία, με 26% αθεΐα βρίσκεται στην 40ή θέση, και φυσικά, η χώρα-ονείρωξη κάθε αθεϊστή, η Αλβανία, μια χώρα με ανύπαρκτο θρησκευτικό συναίσθημα, φιγουράρει περήφανα στην 70ή θέση.

   Μήτσο, μάλλον μάπα το καρπούζι, τελικά.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Στέργιος 29/09/2010 14:57:11

    Έτσι θα ήθελες. Η αθεΐα της Τσεχίας, της Εσθονίας είναι λίγο περίπλοκες περιπτώσεις γιατί είχαν επιβληθεί δια της βίας με κυβερνητική πίεση. Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 29/09/2010 15:00:01

    Στην Τσεχία και στην Εσθονία δεν επιβλήθηκε τίποτα δια της βίας. Όσο για την Αλβανία, εκεί ναι, εκεί όντως επιβλήθηκε η αθεΐα δια της βίας, αλλά το αθεϊστικό καθεστώς μας άφησε χρόνους εδώ και μια εικοσαετία, και οι Αλβανοί επιμένουν στην αθεΐα. Δες πόσοι Αλβανοί μετανάστες μουσουλμανικής οικογενειακής παράδοσης βαφτίζονται Ορθόδοξοι στην Ελλάδα ή Καθολικοί στην Ιταλία, χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους, μόνο και μόνο για να τα πηγαίνουν καλά με τον πλειοψηφικό πληθυσμό.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Στέργιος 29/09/2010 15:08:13

    Οι σταλινικοί ηγέτες τους απαγόρευαν αυστηρά την λατρεία της θρησκείας και φυλάκισαν χιλιάδες θρήσκους στην περίοδο 1950 έως 1968 στην Τσεχοσλοβακία.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 29/09/2010 15:13:19

    Ναι, αλλά το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ρωσσία, οι οποίες έχουν εντονότατο θρησκευτικό συναίσθημα. Δεν μπορείς να ξεριζώσεις κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο, όσο κι αν προσπαθήσεις.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Στέργιος 29/09/2010 15:23:58

    Εδώ συμφωνούμε. Για αυτό θέλουν πολύ προσοχή οι στατιστικές για αυτές τις χώρες. Εκεί έχει “τραυματιστεί” το θρησκευτικό τους συναίσθημα, και βρίσκονται σε φάση θρησκοληψίας μέχρι να ισορροπήσουν. Η Πολωνία είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα γιατί οι ναζί είχαν σκοτώσει σχεδόν ολόκληρη την πνευματική τους ηγεσία, βλέπε καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες κλπ. πράγμα που βαρύνει την πλάστιγγα από την μεριά του καθολικισμού ακόμα περισσότερο.

    Δεν έχουμε αντίστοιχο πρόβλημα στην Σουηδία ή Ολλανδία. Εκεί ο κόσμος βρήκε τον δρόμο του μόνος του.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 29/09/2010 16:35:57

    Στην Ολλανδία και στη Σουηδία ο κόσμος βρήκε τον δρόμο μόνος του; Να υποθέσω ότι εννοείς χωρίς την πεφωτισμένη καθοδήγηση τού Στάλιν; Ο οποίος καταπίεσε τους Εσθονούς αλλά όχι τους Ρώσσους; Επίσης, το γεγονός ότι η Ολλανδία και η Σουηδία βρίσκονται κάτω από τις σχετικώς πιο θεοσεβούμενες Ισλανδία και Ιρλανδία είναι καθαρά τυχαίο περιστατικό; ΟΚ. Σαν να μας τα παραμπέρεδεψες, μου φαίνεται.

    Αυτό που λέω εγώ είναι ότι η πίστη ή η αθεΐα δεν μπορούν να συγκριθούν με την ποιότητα ζωής μιας χώρας χωρίς να ληφθούν υπ'όψη κι άλλες παράμετροι, κοινωνικές, ιστορικές και πολιτικές.

    Π.χ., στην Τσεχία η κουλτούρα αθεΐας δεν επιβλήθηκε το 1955, αλλά ξεκίνησε από τη βίαιη καταστολή του εθνικοθρησκευτικού κινήματος τού Γιαν Χους από τη Ρώμη και τους Αψβούργους, οι οποίοι επανεκ-καθολίκισαν την χώρα αλλάζοντας μέχρι και την αρχιτεκτονική των ναών της, και τοποθετώντας διακοσμητικά στοιχεία μπαρόκ (= πιο ιταλο-καθολικά) στους γοτθικούς (= πιο γερμανο-προτεσταντικούς) ναούς. Από τότε οι Τσέχοι ταύτισαν τον καθολικισμό με την εξουσία των διορισμένων από τον Πάπα βασιλιάδων και άρχισαν να "κρυώνουν".

    Με τη δική σου απλουστευτική λογική, μπορώ κι εγώ να σου πω ότι οι χώρες με μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κοκακόλας έχουν και την καλύτερη ποιότητα ζωής (σίγουρα στην Ολλανδία πίνουν περισσότερη κοκακόλα από ό,τι στο Μπανγκλαντές).

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Στέργιος 29/09/2010 17:07:26

    Εγώ τα μπέρδεψα ή εσύ προσπαθείς να μας πεις ότι τελικά “η πίστη στο θεό ανεβάζει το βοιωτικό επίπεδο”;
    Και σ' αυτό θα συμφωνήσω, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα προσθέσεις στην παραπάνω φράση το τελείωμα της, δηαλαδή: “ των ασχολουμένων επαγγελματικά με αυτήν”.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 29/09/2010 17:39:14

    Όχι, αυτό που λέω είναι ότι το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας είναι ΑΣΧΕΤΟ από το αν οι κάτοικοί της πιστεύουν ή όχι.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Στέργιος 29/09/2010 18:16:42

    Όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα και μάλιστα με αρκετά πολύπλοκες σχέσεις.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 29/09/2010 19:10:09

    Συμφωνώ απολύτως!

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/09/2010 11:44:41

  Ο Ιμμάνουελ Κάντ, κάπου είχε γράψει ότι η χειρότερη ανωριμότητα του ανθρώπου είναι η ανωριμότητα περί τα θρησκευτικά θέματα.
  Άν αληθεύει, οι πιό ανώριμοι άνθρωποι σήμερα, μάλλον ζούν στην Αμερικανική Ήπειρο, ταυτόχρονα υλόφρονες και φανατικά "ιδεαλιστές" προπαγανδιστές του τρόπου ζωήε τους και του "ονείρου" τους: Είτε είναι Μορμόνοι, είτε φανατικοί Βαπτιστές του Νότου με τα φανατικότερα παρακλάδια τους, είτε άθεοι Wall Streetάδες, είτε ηδονιστές πρώην χίππαροι, είτε ανήκουν σε σουρραλιστικές Ιουδαικές σέκτες.
  Ά, ξέχασα τους Ταλίμπανους, Χαμάδες και Χεσμπολλάδες στις χώρες της φαιδράς φοινικέας, αλλά και τους φανατίλες της φουνταμενταλιστικής "πολιτικής" - κάθε χρώματος - στην όψιμη νεοφιλελεύθερη "Σοβιετία" της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ Ο Θείος 29/09/2010 11:57:44

   Πες και για τα δικά μας τα παπαδοπαίδια με το χέρι στη μερέντα μονίμως. Που ξεσαλώνουν στα σκυλάδικα αλλά την άλλη μέρα πάνε στα μοναστήρια να βρουν πνευματικό.

   • Γλίτσας avatar
    Γλίτσας @ Εν Πλώ 29/09/2010 19:17:48

    Πέστα μεγάλε.

  • Pikaia Gracilens avatar
   Pikaia Gracilens @ Ο Θείος 29/09/2010 12:05:19

   When one person suffers from a delusion it is called insanity. When many people suffer from delusion it is called religion.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Pikaia Gracilens 29/09/2010 12:09:41

    When one person talks bullshit it is called bullshit. When one person talks bullshit about religion it is called intellectuality.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Pikaia Gracilens 29/09/2010 15:10:11

    Η σχέση με το Θείο είναι προσωπική, η θρησκευτικότητα όταν είναι αυθεντική (όπως και ο έρωτας) δεν κοινωνικοποιείται.
    Αυτό που επιδεικνύουν δημόσια ως θρησκευτικότητα οι υποκριτές (κληρικοί ή λαικοί), οι επιζητούντες μέσω της θρησκείας επίγεια αγαθά ή δόξα, αλλά και οι φανατικοί, αυτό είναι delusion (= απάτη).
    Ο αθεισμός: Άλλη μια αυταπάτη πολλών ανθρώπων, δείγμα αλαζονείας και ανορθολογικά διογκωμένης αυτοπεποίθησης.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ο Θείος 29/09/2010 15:31:18

   Οι χειρότεροι φονταμενταλιστές που έχω γνωρίσει είναι οι εκ πεποιθήσεως άθεοι. Τους είναι αδύνατον να δεχτούν την αντίθετη γνώμη. Ενώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει σώφρων θρησκευόμενος που να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αθεϊα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Επώνυμος 29/09/2010 15:34:25

    Συμφωνώ. Είπαμε, η ανορθολογική αυτοπεποίθηση του αθέου.

   • Pikaia Gracilens avatar
    Pikaia Gracilens @ Επώνυμος 29/09/2010 16:13:47

    Πραγματικα μενω εκπληκτος απο αυτο αγαπητε Επωνυμε. Σωφρων Θρησκευομενος, χμμμμμ. Τι ακριβως ενοειτε? Να περνει ως αληθεια την Βιβλο? Το κορανι? Το Τοραχ? Η πιστι στην Θρησκεια εξ ορισμου προυποθετη την καταργηση της λογικης και της σκεψης.

    Υσ. Συγνωμη για τα ορθογραφικα

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 29/09/2010 19:47:33

    Γιατί το λες αυτό το τελευταίο; Καταρχάς, για το πρώτο: Μη σώφρων είναι κάποιος που έχει πρόβλημα σχιζοφρένειας π.χ. ή άλλου παθολογικού κολλήματος. Και οι περισσότεροι θρησκευόμενοι δεν είναι έτσι. Ρώτα π.χ. όποιους γνωστούς σου πιστούς Χριστιανούς ξέρεις αν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αθεϊα για να δεις τι εννοώ.

    Από κει και πέρα, για εμάς η πίστη μας έχει το εξής ορθολογικό υπόβαθρο: Δεν πιστεύουμε σε μια διδασκαλία, πιστεύουμε σε ένα γεγονός: Το γεγονός της Ανάστασης του Ιησού Χριστού. Όπως λέει και ο Απόστολς Παύλας "ει Χριστός ουκ εγήγερται, άρα κενή η πίστις ημών".

    Πολλοί λένε ότι ο Χριστός ήταν ένας μεγάλος διδάσκαλος, αλλά απλός άνθρωπος (όχι Θεάνθρωπος), άλλοι λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, αλλά η ουσία είναι ότι τόσο οι φίλοι Του (οι Απόστολοι), όσο και οι εχθροί Του (οι Εβραίοι) συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι ο Ίδιος για τον Εαυτό Του έλεγε ότι είναι ο Υιός του Θεού.

    Άρα δεν μπορεί να είναι ούτε "μεγάλος διδάσκαλος" ούτε "ένας καλός άνθρωπος", ούτε γιόγκι και λοιπές αηδίες. Ιστορικές πηγές έχουμε μόνον για αυτό: Για το ότι έλεγε ότι είναι Υιός του Θεού. Άρα ή έλεγε την αλήθεια (και ήταν υιός του Θεού) ή δεν την έλεγε, άρα ήταν ένας κοινός τσαρλατάνος. Κυκλοφορούν πολλοί τέτοιοι.

    Εκεί είναι που λέμε, το μόνο που έχει σημασία είναι αν έγινε η Ανάσταση ή όχι.

    Αν έγινε, ήταν Υιός του Θεού, έλεγε αλήθεια. Αν δεν έγινε, δεν ήταν, έλεγε ψέματα.

    Έγινε ή δεν έγινε λοιπόν η Ανάσταση;

    Εγώ πείθομαι ότι έγινε, διότι κανένας δεν πάει να πεθάνει για κάποιον που αποδείχθηκε τσαρλατάνος. Και οι έντεκα απόστολοι πήγαν σε βασανιστήρια, κακουχίες, κοινωνικό αποκλεισμό και τελικά και φρικτούς θανάτους, χωρίς να αρνηθούν ούτε μια στιγμή το Χριστό.

    Δεν πας να πεθάνεις για κάποιον που σε κορόιδεψε. Γιατί τι άλλο θα μπορούσε να είχε συμβεί όταν τους έλεγε ότι είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας, και τελικά Τον βλέπουν να σταυρώνεται;

    Ορισμένοι βγήκαν και είπαν ότι δεν είχε πεθάνει τελικά πάνω στο Σταυρό ο Ιησούς και παραπλανήθηκαν οι μαθητές. Όμως και να μην είχε πεθάνει, με τόσες κακουχίε που πέρασε, δύο ημέρες μετά τη Σταύρωση θα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και μισοπεθαμένος από την Σταύρωση και τις κακουχίες. Δεν θα ήταν σε θέση να τους συγκλονίσει, να τους πείσει ότι "αληθώς ανέστη"!

    Ο Θωμάς τους είπε, και πολύ λογικά, "βλακείς μου λέτε, αν δεν βάλω τα χέρια μου πάνω στις πληγές και στα σημάδια απο τα καρφιά, εγώ δεν πιστεύω τίποτα". Και ήρθε ο Χριστός το ίδιο βράδυ και του είπε "έλα και βάλε το χέρι σου στις πληγές, όπως ζήτησες. Και μη γίνουν άπιστος, αλλά πιστός".

    Δικαιώνοντας έτσι, με τον τρόπο αυτό, το δικαίωμα του ανθρώπου στην (καλόπιστη) αμφιβολία και στην έρευνα.

    Είμαστε η μοναδική θρησκεία που αναγνωρίζει και ενθαρρύνει αυτό το δικαίωμα.

    "Χαίρεις ερευνώμενος, διο, φιλάν8ρωπε, προς τούτο προτρέπεις τον Θωμάν", ψάλλουμε την Κυριακή του Θωμά...

 9. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 29/09/2010 12:42:17

  President Obama was unusually forthcoming today about his religion, explaining to a questioner that he is "Christian by choice," reports the Washington Post. Addressing the issue for the first time since a Pew poll found that many Americans think he's Muslim, the president said that his parents "didn't raise me in the church" and "so I came to my Christian faith later in life."

 10. Misha avatar
  Misha 29/09/2010 15:37:42

  Η αθεΐα του 20ου αιώνα είναι , δια του Νιτσεϊκού Υπερανθρώπου, πίσω από τα ναζιστικά εγκλήματα και δια του μαρξιστικού αναλόγου, πισω από τα γκουλάγκ της Σοβιετίας.

  Αν δει κανείς ως παρατηρητής τα «πολυπολιτισμικά» μορφώματα , από τους Φαιοπρασινους Οικολόγους του Τρεμόπουλου μέχρι τον επίδοξο τσοντοκαναλάρχη Μπουτάρη των νεοφιλελεύθερων του Μάνου θα δει πως η αθεΐα είναι στα τοπ χαρακτηριστικά τους.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Misha 29/09/2010 16:00:15

   Πάντως, στον καημένο τον Νίτσε άδικα κόλλησαν τη ρετσινιά του "ναζιστικού προδρόμου". Τον πλαστογράφησε η ίδια η αδελφή του, τον άμοιρο! Σίγουρα δεν ήταν καθόλου θρησκευόμενος (είχε όμως μεταφυσικές ανησυχίες αυθεντικές και αγνές), σίγουρα ο "Υπεράνθρωπος" είναι άκρως παρεξηγήσιμος, σίγουρα τού 'στριψε στο τέλος (όμως αυτός ο "επικριτής" της Χριστιανικής συμπόνιας, κατέρρευσε αγκαλιάζοντας ένα δαρμένο άλογο στο Τορίνο)!
   Αλλά σίγουρα δεν ήταν ρατσιστής, αγαπούσε βαθειά τον άνθρωπο και τη φύση, άρα ήταν ευσεβής κατά τη γνώμη μου. Και τί λέει στο τέλος, ο εκτός υπηρεσίας Τελευταίος Πάπας στον Ζαρατούστρα; "Θέλω να με φιλοξενήσεις στο σπίτι σου. Εδώ αισθάνομαι την πραγματική ευωδία της ευσέβειας".

   • Misha avatar
    Misha @ Ο Θείος 29/09/2010 16:10:15

    Θείο,

    Δαρβίνος και Νιτσε χρησιμοποιήθηκαν ως εγχειρίδια αναφοράς των ρατσιστών και ευγονιστών.
    Ο Δαρβίνος μάλιστα είχε τέτοιες αντιλήψεις και ο ίδιος , τουλάχιστον κάποια περίοδο της ζωής του.
    Ο εξάδελφος και θαυμαστής του, o sir Francis Galton, ίδρυσε την Εταιρεία Ευγονικής στη Μ.Βρεττανία.

    Ο Νιτσεϊκός υπεράνθρωπος , δια της αδελφής του Νίτσε πράγματι, ήταν όντως το ζητούμενο των ναζιστών.Μάλιστα αν θυμάμαι καλά μοίραζαν δωρεάν στη νεολαια το «Τάδε έφη».


    Όμως Θείο, ακόμ ακι αν αδικήθηκε, εκείνα που γράφει τα περι δύναμης και περί μειονεξίας της συμπόνοιας, είναι ανατριχιαστικά από μόνα τους

 11. Aravas avatar
  Aravas 29/09/2010 15:41:39

  Αυτονόητο δεν είναι; Περισσότερη παιδεία- Λιγότερο σκοτάδι. ιστορικά αποδεδειγμένο.
  Ακόμα και αν πιστεύεις στο Θεο, πρέπει να παραδεχτείς ότι οι θρησκείες (σχεδον όλες) κάναν καλό κάποτε, όταν τις χρειαζόμασταν. Τώρα υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των "δαιμόνων" μας. Άσε που πλέον μπορούμε να δώσουμε εξηγήσεις για τον κόσμο που ομολογουμένως είναι κάπως πιο πειστικές από τις θρησκευτικές εξηγήσεις. Και μπορούμε να βρούμε ψυχική ηρεμία αλλού. Και στην τελική πλέον έχουμε καλύτερους λόγους να σφαζόμαστε μεταξύ μας...

  Θέλετε-δεν θέλετε ο δυτικός κόσμος έχει ήδη ξεχάσει τον Θεό στην καρδιά του. Αν αυτό είναι καλό ή όχι, μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει. Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι.

 12. Απορίας avatar
  Απορίας 29/09/2010 15:53:20

  Ας με συγχωρεί ο αγαπητός συντάκτης ,αλλά εγώ βλέπω ότι το άρθρο αυτό αποτελεί μία έμμεση προβολή της απιστίας-αθείας! Και πιστεύω ότι ούτε κι ο ίδιος που ανάρτησε εδώ αυτήν την έρευνα, την πιστεύει.
  Ποιό το ψυχικό όφελος όμως από την προβολή τέτοιων απόψεων και μάλιστα σε μια ορθόδοξη χώρα όπως η δική μας με μια πλούσια ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ παράδοση,καθώς και σε μία εποχή εντονότατης κρίσης, η οποία ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα μιας πνευματικής κρίσης ;
  Και στο κάτω κάτω αρκεί μια έρευνα ενός αμερικανικού(;),δηλ.προτεσταντικού ενδεχομένως κέντρου να αποφανθεί a priori για την υπεροχή των απίστων έναντι των πιστών στα θρησκευτικά ζητήματα;
  Και σε τελική ανάλυση ας προσέξουμε λίγο βαθύτερα το εν λόγω άρθρο:
  1.Όταν λέει "γνωρίζουν τα περισσότερα" ,σε ποιά γνώση αναφέρεται; Μήπως στην έμπρακτη γνώση της μίας Αλήθειας που για εμάς τους Ορθοδόξους δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα ,αλλά ένας προσωπικός Θεός, ο Χριστός;
  Το πιστεύετε ότι σ'αυτήν την γνώση αναφέρεται; Εγώ πάντως,όχι.
  Ο Χριστός είπε "γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς",και προδιόρισε-αποκάλυψε εναργώς το ποιά είναι αυτή η αλήθεια λέγοντας "Εγώ ειμι η οδός και η αλήθεια και η ζωή ".
  2. Το δείγμα της έρευνας το πήρε και από Ορθοδόξους της Αμερικής;
  3.Για ποιά θρησκευτικά ζητήματα φάνηκαν πιο διαβασμένοι οι άπιστοι ,και με ποιό κριτήριο αξιολογήθηκε η απάντησή τους;
  Δέχομαι ότι πολλοί άθεοι ή άπιστοι στον (βασανιστικό πολλές φορές) αγώνα τους για την αναζήτηση της μοναδικής Αλήθειας διάβασαν πολλά για να καταλήξουν και να αναπαυθούν σ'Αυτήν. Αυτό όμως δε συμβαίνει σ'όλους και ούτε πάντα καταλήγει στην μοναδική Αλήθεια,τον Θεάνθρωπο Χριστό.
  Το «υψηλό μορφωτικό επίπεδο» του άρθρου δε μου λέει τίποτα μια που πολλοί Άγιοί μας έκαναν τέρατα και σημεία ενώ ήταν αμόρφωτοι (βλ. Άγιο Σπυρίδωνα).Άλλωστε έχουμε ακόμη και πρόσφατα δείγματα φοβερά μορφωμένων ανθρώπων που κατέληξαν ύστερα από τη δική τους αναζήτηση στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό με χαρακτηριστική περίπτωση τον ιερομόναχο Σεραφείμ Ρόουζ (πρώην προτεστάντη με σπουδές στον Βουδισμό ,Ταοισμό κ.α.)
  Να προσθέσω ,τέλος, ότι η ορθόδοξη πίστη είναι πρώτα απ’όλα υπόθεση της καρδιάς, υπόθεση εμπειρίας, κι όχι μια γνωστική διανοητική ικανότητα του νου .Γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε να κάνουμε με τον κλασικό εν πολλοίς δυτικό τρόπο σκέψης που έχει ως φιλοσοφικό-θρησκευτικό του υπόβαθρο την αιρετική αντίληψη του Βαρλααμισμού.
  Και η Ορθοδοξία κάνει λόγο για γνώση ,τη γνώση όμως του θελήματος του Αγίου Τριαδικού Θεού και την εκ μέρους του πιστού(παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες του ) αγωνιστική προσπάθεια της έμπρακτης εφαρμογής του.
  Ευχαριστώ.

  • tidbit avatar
   tidbit @ Απορίας 29/09/2010 19:08:32

   Συγχαρητηρια για τη παρεμβαση

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Απορίας 29/09/2010 19:14:52

   Υπάρχουν λες πολλοί χριστιανοί ορθόδοξοι ευσεβείς που να γνωρίζουν πότε γράφτηκαν τα ευαγγέλια; Πόσα ήταν αρχικά; Πόσες διαφορές έχουν μεταξύ τους τα 5 αποδεκτά; Πόσα είναι τα απόκρυφα; Από που τα έχουμε σήμερα στα χέρια μας; Τις εμβόλιμες παραγράφους; Και πάει λέγοντας. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά. Λες να τα γνωρίζουν όλα αυτά όσοι σταυροκοπιούνται και δηλώνουν ευσεβείς, ενώ στη ζωή τους κλέβουν, ψεύδονται, αμαρτάνουν,κλπ καθημερινά;

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 29/09/2010 19:41:44

    Επώνυμε συμφωνώ απόλυτα. Αλλά όλα αυτά που λές νομίζεις πως τα γνωρίζει μέσος πιστός; Το ποστ δεν μιλάει για πίστη, για αλήθεια ή για επιφοίτηση. Μιλάει για το γεγονός πως οι άθεοι γνωρίζουν περισσότερα θρησκευτικά ζητήματα (γνώσης όχι πίστης) από τους περισσότερους θεοσεβούμενους. Γιατί αντιδρούν κάποιοι; Άλλωστε το "πίστευε και μη ερεύνα" η εκκλησία το λέει, δεν το λέει η πυρηνική φυσική. Έτερον εκάτερον.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Strange Attractor 29/09/2010 19:49:52

    Η δική μας Εκκλησία λέει "ερεύνα και πίστευε". Το "πίστευε και μη ερεύνα" είναι των Καθολικών.

    Παραπάνω σε άλλο σχόλιο έγραφα αυτό που ψάλλουμε την Κυριακή του Θωμά: "Χαίρεις ερευνώμενος, διο, φιλάνθρωπε, προς τούτο προτρέπεις τον Θωμάν".

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Strange Attractor 29/09/2010 20:22:06

    Επώνυμε κάνεις μεγάλο λάθος. Καμία θρησκεία δεν είναι υπέρ του "ερεύνα". Στο είπα και σε άλλη ανάρτηση, η ύπαρξη του Χριστού δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά. Ύστερα η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται μονότονα σε πολλές θρησκείες. Η θρησκεία μπορεί μόνο να ιδωθεί ως κοινωνικό-παιδαγωγικό σύστημα και όχι ως λύση στα προβλήματα του ανθρώπου με θαύματα και άλλα γλαφυρά. Η θρησκεία βασίστηκε στον φόβο του ανθρώπου μπροστά στα φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούσε να εξηγήσει. Σιγά σιγά όμως δίνονται επιστημονικές εξηγήσεις για όλα και η εκκλησία αποδυναμώνεται. Χάνει την ικανότητά της να παρασύρει τα πλήθη, οδηγώντας πολλές φορές σε τραγικές καταστάσεις που έχουν καταγραφεί ιστορικά. Σήμερα πολλοί παπάδες διεκδικούν για τον εαυτό τους πολιτικό ρόλο στα κυριακάτικα κηρύγματα τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολλοί διατεθειμένοι να χειραγωγηθούν από την Εκκλησία. Φυσικά υπάρχουν και παπάδες με ορθές απόψεις που δεν διεκδικούν τέτοιους ρόλους. Όμως οι υψηλά ιστάμενοι δεν ανήκουν σε αυτούς.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Strange Attractor 29/09/2010 20:38:48

    Πώς δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά; Και οι εχθροί Του και οι φίλοι Του, την επιβεβαιώνουν. Τι άλλο θέλεις; Και επιβεβαιώνεται ιστορικά η ύπαρξη του Μ. Αλεξάνδρου, του Ιουλίου Καίσαρα και άλλων; Άμα το πάμε έτσι, δεν επιβεβαιώνεται κανενός η ύπαρξη ιστορικά. Ή επιβεβαιώνεται του Μωάμεθ, του Βούδα και του Μωυσή;

    Αλλά, βέβαια, στις άλλες θρησκείς, καμία από αυτές δεν έχει συνδεθεί με την ιστορικότητα ενός προσώπου. Όλες κηρύσσουν διδασκαλία. Ενώ η μόνη θρησκεία στην οποία υπάρχει ιστορικότητα - και, άρα, δυνατότητα επαλήθευσης, είναι η δική μας.

    Η ιστορία του Χριστού δεν υπάρχει σε καμία άλλη θρησκεία. Ο Χριστός είναι ο σαρκωθείς Θεός, που σταυρώθηκε και αναστήθηκε για τον άνθρωπο. Σε ποια άλλη θρησκεία επαναλαμβάνεται αυτό και δεν το ξέρω;

    Όταν η σκέψη υποκαθίσταται από την κακή προαίρεση, τέτοιου είδους "ενστάσεις" και διάλογος κωφών θα υπάρχει πάντα.

    Απάντησε σε αυτά που σου λέω και άσε τα "σου είπα". Και επειδή το είπες εσύ, σημαίνει ότι είναι έτσι;

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Strange Attractor 29/09/2010 20:40:26

    Επώνυμε παρουσιάζεις μια θεωρητική εικόνα του Χριστιανισμού και συγκεκριμένα της Ορθοδοξίας που στην πρακτική εφαρμογή της απέχει πολύ από την θεωρία.
    Εκκλησιαστικές ιντριγκες, παγκάρια, real estate, χρηματιστήρια, λιμουζίνες, επιδοτούμενα hi-teck μοναστήρια, διαπλοκή με κρατική εξουσία, εικόνες που ματώνουν και δακρύζουν, παροχή υπηρεσίων με γάμους, βαφτίσια,κηδείες, αγιασμούς (προσφάτως και σε Ι.Χ),τρισάγια και δεν συμμαζεύεται.
    Και δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι καινούριο φρούτο.
    Την εκκλησιαστική περιουσία και τα χρυσόβουλα δεν τα κληρονόμησε η ορθόδοξη εκκλησία από τον Χριστό και τους αποστόλους.Να μην μιλήσουμε δε για την στάση της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας από εποχής Βυζαντίου έως τις μέρες μας.
    Ωραία λοιπόν η θεωρητική συζήτηση για να περνάει ευχάριστα και δημιουργικά η ώρα, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και μάλλον ζοφερή.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 29/09/2010 20:47:37

    Το λεγόμενο "χριστολογικό" είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στους κόλπους της επιστήμης της ιστορίας. Υπήρξε δηλαδή ο Ιησούς ως ιστορικό πραγματικό πρόσωπο ή όχι;Το θέμα σηκώνει ατέλειωτες συζητήσεις (και βολές). Επιφυλάσσομαι για κάποια ανάρτηση στο μέλλον. Βέβαια αρκεί να μη με αφορίσουν κάποιοι συνσχολιαστές.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Strange Attractor 29/09/2010 20:51:52

    "Η δική μας Εκκλησία λέει “ερεύνα και πίστευε”. Το “πίστευε και μη ερεύνα” είναι των Καθολικών."

    Για αυτό έχουν ανοίξει στην Ελλάδα και 25 πανεπιστημιακές σχολές θεολογίας για να κάνουν έρευνα! Έρχονται και κονδύλια έτσι!

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Strange Attractor 29/09/2010 20:58:24

    Επώνυμε δες το ντοκιμαντέρ Zeitgeist. Θα σου λυθούν όλες οι απορίες σου.

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Strange Attractor 29/09/2010 21:09:33

    Επώνυμε, η ύπαρξη του Ιουλίου Καίσαρα επιβεβαιώνεται στις ανασκαφές, του Χριστού αντιθέτως όχι. Αυτό ισχύει για όλους τους "Μεσσίες" των διαφόρων θρησκειών. Εξαίρεση αποτελεί ο Μωάμεθ που αποτελεί πολέμαρχο που ένωσε τους άραβες εναντίων της Μεδίνας.

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Strange Attractor 29/09/2010 21:23:13

    Η ιστορία του Όσιρη στην αιγυπτιακή θρησκεία ή του Διονύσου στην ελληνική ταυτίζεται με αυτή του Χριστού. Πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται απλά για αντιγραφή των όσων ίσχυαν σε προυπάρχουσες θρησκείες.

   • Anonymous avatar
    Anonymous @ Strange Attractor 29/09/2010 21:49:55

    Άσε μας ρε mitsosms, εδέησες να δεις ένα Zeitgeist και τα έμαθες όλα!

    Άκου και κανέναν που αυτά που λεει το Zeitgeist τα έψαχνε πριν γεννηθούν οι δημιουργοί του!

    Πιπίλα την πρασινοπιπίλα σου και μην ασχολείσαι με πράγματα για τα οποία δε σκαμπαζεις γρυ...
    Και τον χρόνο σου χάνεις και χάνεις την ευκαιρία να υπερασπιστείς το ΠΑΣΟΚ σε άλλα ποστ που έχει την ανάγκη σου, γιατί δεν τόλμησε να σχολιάσει κανένας πρασινοφρουρός ακόμα...

    Άντε μπράβο!

   • Misha avatar
    Misha @ Strange Attractor 29/09/2010 22:05:28

    mitso

    Ψάξε να βρεις ποιος ήταν και τι έκανε ο sir William Ramsay

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Strange Attractor 29/09/2010 22:22:14

    Ρε Μήτσο (ο sms, όχι ο άλλος), θα μας τρελάνεις; Καταρχάς τόσο ο Όσιρις όσο και ο Διόνυσος, δεν ισχυρίζεται κανείς ότι ήταν ιστορικά πρόσωπα. Τι συζήτηση να κάνει κανείς μαζί σου παλικάρι μου όταν μπλέκεις άσχετα πράγματα; Είναι δυνατόν να μοιάζει ένας μη ανθρώπινος Θεός με έναν ανθρώπινο (Θεανθρώπινο) Θεός, όπως εμείς ισχυριζόμαστε ότι ήταν ο Ιησούς; Καλά, δεν συζητάω για το πόση "σχέση" είχε ο Όσιρις και ο Διόνυσος με τον Ιησού Χριστό! Ό,τι να 'ναι λέτε, πείτε κάτι σοβαρό τουλάχιστον γιατί εκτίθεστε!

    Θα μπορούσες π.χ. να πεις ότι δεν είναι ιστορικά πρόσωπα η Αγία Τριάδα, ο Πατέρας-Θεός των Ορθοδόξων και το τρίτο Πρόσωπο, το Άγιο Πνεύμα. Αλλά το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι ιστορικό πρόσωπο και δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι Θεός-πνεύμα, όπως ήταν για το Διόνυσο και τον Όσιρι.

    Τώρα, πες μου σε παρακαλώ πώς επιβεβαιώνεται από τις "ανασκαφές" ότι ο Ιούλιος Καίσαρας υπήρξε και δεν επιβεβαιώνεται από αντίστοιχες "ανασκαφές" για το Χριστό. Σε τι δηλαδή μας το επιβεβαιώνουν οι "ανασκαφές" που δεν μας το επιβεβαιώνουν για το Χριστό;

   • Απορίας avatar
    Απορίας @ Strange Attractor 29/09/2010 22:48:49

    Συγγνώμη Φάκτορα,υπάρχει μήπως κανένα τεχνικό πρόβλημα και δε εισάγεται αυτά τα λεπτά το reply μου;

   • Απορίας avatar
    Απορίας @ Strange Attractor 29/09/2010 22:50:27

    Το "ξαναανεβάζω":
    Φίλε Επώνυμε(και για όποιον ενδιαφέρεται) ,η απάντηση(ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ) για το περιβόητο Zeitgeist είναι εδώ:
    http://oode.wordpress.com/2008/09/03/zeitgeist/(δείτε και τα σχόλια!),
    και οι μαρτυρίες(εξωχριστιανικές μάλιστα) για τον Χριστό ως ιστορικό πρόσωπο είναι εδώ:
    http://www.oodegr.com/oode/grafi/kd/exwxr.pig1.htm

   • Απορίας avatar
    Απορίας @ Strange Attractor 29/09/2010 23:17:18

    Ευχαριστώ Φάκτορα.

    Υ.Γ.Ξαναεπισυνάπτω την πρώτη διεύθυνση γιατί είναι λάθος:
    http://oode.wordpress.com/2008/09/03/zeitgeist

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Strange Attractor 30/09/2010 10:20:31

    Για τα ιστορικά στοιχεία για τον Ιούλιο Καίσαρα μπορείς να ψάξεις στο internet. Θα βρεις πολλά. Για τον Χριστό δεν υπάρχουν. Δεν σου κάνει εντύπωση ότι η ιστορία όλων των Μεσσιών πριν τον Χριστό είναι πανομοιότυπη; Όσο για τον ανώνυμο που έκανε ένα υποτιμητικό σχόλιο του το επιστρέφω ακέραιο.

   • Misha avatar
    Misha @ Strange Attractor 30/09/2010 10:49:55

    Μitsos


    Επαναλαμβάνω:Ψάξε να βρεις ποιος ήταν και τι έκανε ο sir William Ramsay και μην εκτίθεσαι με αμετροέπειες

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Strange Attractor 30/09/2010 12:16:35

    Οι πηγές που αναφέρεις είναι θεολογικές. Δεν αναφέρομαι σε θεολόγους-ιστορικούς. Αυτοί λένε ότι θέλουν. To λινκ για το Zeitgeist δεν υπάρχει.

   • Misha avatar
    Misha @ Strange Attractor 30/09/2010 14:31:13

    «Τυφλός τα τ' ώτα, τον τε νουν, τα τ' όμματ' ει»

   • Απορίας avatar
    Απορίας @ Strange Attractor 30/09/2010 15:44:14

    Φίλε mitsosms,τις πηγές διασταύρωσε,μη βλέπεις ,αν το θες,ποιοι τις παραθέτουν.
    Όσο για το Zeitgeist "ξαναανέβασα" τον ορθό σύνδεσμο παραπάνω.

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ Απορίας 29/09/2010 19:17:09

   Απορία- Επίτροπος σε ενορία είσαι ή απλά καντυλανάφτης;

   • Απορίας avatar
    Απορίας @ Γλίτσας 29/09/2010 20:20:42

    Όχι, φίλε μου , ένας φουκαράς αδελφός σου,που ελπίζει στο έλεος του Τριαδικού Θεού.
    Προσπάθησα να καταθέσω μια Ορθόδοξη ερμηνεία στην παραπάνω ανάρτηση χωρίς να αναφέρομαι επί προσωπικού.
    Πάντως συγχώρεσέ με ,αλλά δεν κατάλαβα το ερώτημά σου.

 13. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/09/2010 18:57:29

  Βίντεο: "Υπαρχει Θεος! Οριστε και τα επιχειρηματα"
  http://www.youtube.com/watch?v=Yyf-BfdKxEg&NR=1

  lol

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Απορίας avatar
   Απορίας @ Θραξ Αναρμόδιος 29/09/2010 21:00:24

   Strange Attractor,σου ζητώ φίλε συγγνώμη-δεν ξέρω αν αναφέρεσαι στη δική μου αντίδραση ,μα νομίζω ότι οι ερωτήσεις που έθεσα παραπάνω(ειδικά η 1 και η 3)εξηγούν το κατ'εμέ άτοπο συμπέρασμα της "καλύτερης γνώσης". Είναι και το άλλο:Όταν γνωρίσει ο άνθρωπος την άγνοιά του (σχετικά με τις δωρεές του Θεού και το θέλημά Του ,τότε αρχίζει την πορεία προς την ορθή γνώση -παρόμοια το λέει και ο Σωκράτης:Η γνώση της άγνοιά μας συνιστά την αφετηρία της (αληθινής) σοφίας για έναν άνθρωπο ).Ο δε Άγιος Μάρκος λέει ότι η αμέλειά μας να γνωρίσουμε τις δωρεές του Θεού ,μας έφερε σε ραθυμία και αυτή μας παρέδωσε στη λησμοσύνη, από την οποία κυριάρχησε πάνω μας η άγνοια .
   Αυτά ,πίστεψέ με, τα ζουν εμπειρικά πάρα πολλοί χριστιανοί δίχως να μπορούν να τα εξηγήσουν "ακαδημαικά",αφού η άρση της άγνοιας είναι χάρισμα του Θεού. Δίνεται σε όσους αγωνίζονται και προσπαθούν. Ο Θεός βλέποντας την προσπάθεια που καταβάλλει ο άνθρωπος, του αφαιρεί το σύννεφο πού καλύπτει το νου του και δεν μπορεί να βλέπει καθαρά, του αφαιρεί δηλαδή την άγνοια και του χαρίζει τη γνώση του εαυτού του, την γνώση των μυστηρίων και της αληθείας του.Και πρωταρχική σ''αυτἠν την κατεύθυνση βοήθεια προσφέρει ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ πνευματικός πατέρας του πιστού,ώστε να καθαριστεί η καρδιά μας για να δει τον Θεό,κατά το "Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία,ότι αυτοί τον Θεόν όψονται".
   Όσο για το πίστευε και μη ερεύνα ,αυτό ισχύει κατεξοχήν για δογματικά θέματα,όπως για παράδειγμα η Τριαδικότητα του (ενός)Θεού.Όποιος προσπαθήσει(ή προσπάθησε) να τα εξηγήσει λογικά είτε έπεσε σε αίρεση είτε τα απέρριψε.
   Κατά τα άλλα και φυσικά ερευνούμε και(οφείλουμε να)μελετάμε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
   Τέλος ας γνωρίζουμε(και συγγνώμη και γι'αυτό)ότι ο καθένας μας, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε,θα κριθεί ανάμεσα σε άλλα,και για το αν οδήγησε ή εμπόδισε (με κάθε τρόπο)τον οποιονδήποτε αδελφό του να βαδίσει την αληθινή στράτα της Ζωής.
   Ας επιδιώξουμε να μην προσβάλλουμε φίλοι μου(εκούσια ή ακούσια)την πίστη μας στο Χριστό,που απέδειξε την αγάπη Του για μας (θυσιάζοντας τον ίδιο Του τον Εαυτό),μια Πίστη ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ- ΚΑΙ ΙΣΩς ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΕΡΝΑΜΕ!
   Ευχαριστώ και πάλι.

   • Απορίας avatar
    Απορίας @ Απορίας 29/09/2010 21:03:02

    Συγγνώμη Θράκα,η ανάρτησή μου ήταν ξεχωριστά,αλλά από λάθος την έβαλα εδώ.

 14. Απορίας avatar
  Απορίας 29/09/2010 21:00:56

  Απορίας says:
  29/09/2010 at 21:00

  Strange Attractor,σου ζητώ φίλε συγγνώμη-δεν ξέρω αν αναφέρεσαι στη δική μου αντίδραση ,μα νομίζω ότι οι ερωτήσεις που έθεσα παραπάνω(ειδικά η 1 και η 3)εξηγούν το κατ’εμέ άτοπο συμπέρασμα της “καλύτερης γνώσης”. Είναι και το άλλο:Όταν γνωρίσει ο άνθρωπος την άγνοιά του (σχετικά με τις δωρεές του Θεού και το θέλημά Του ,τότε αρχίζει την πορεία προς την ορθή γνώση -παρόμοια το λέει και ο Σωκράτης:Η γνώση της άγνοιά μας συνιστά την αφετηρία της (αληθινής) σοφίας για έναν άνθρωπο ).Ο δε Άγιος Μάρκος λέει ότι η αμέλειά μας να γνωρίσουμε τις δωρεές του Θεού ,μας έφερε σε ραθυμία και αυτή μας παρέδωσε στη λησμοσύνη, από την οποία κυριάρχησε πάνω μας η άγνοια .
  Αυτά ,πίστεψέ με, τα ζουν εμπειρικά πάρα πολλοί χριστιανοί δίχως να μπορούν να τα εξηγήσουν “ακαδημαικά”,αφού η άρση της άγνοιας είναι χάρισμα του Θεού. Δίνεται σε όσους αγωνίζονται και προσπαθούν. Ο Θεός βλέποντας την προσπάθεια που καταβάλλει ο άνθρωπος, του αφαιρεί το σύννεφο πού καλύπτει το νου του και δεν μπορεί να βλέπει καθαρά, του αφαιρεί δηλαδή την άγνοια και του χαρίζει τη γνώση του εαυτού του, την γνώση των μυστηρίων και της αληθείας του.Και πρωταρχική σ”αυτἠν την κατεύθυνση βοήθεια προσφέρει ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ πνευματικός πατέρας του πιστού,ώστε να καθαριστεί η καρδιά μας για να δει τον Θεό,κατά το “Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία,ότι αυτοί τον Θεόν όψονται”.
  Όσο για το πίστευε και μη ερεύνα ,αυτό ισχύει κατεξοχήν για δογματικά θέματα,όπως για παράδειγμα η Τριαδικότητα του (ενός)Θεού.Όποιος προσπαθήσει(ή προσπάθησε) να τα εξηγήσει λογικά είτε έπεσε σε αίρεση είτε τα απέρριψε.
  Κατά τα άλλα και φυσικά ερευνούμε και(οφείλουμε να)μελετάμε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
  Τέλος ας γνωρίζουμε(και συγγνώμη και γι’αυτό)ότι ο καθένας μας, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε,θα κριθεί ανάμεσα σε άλλα,και για το αν οδήγησε ή εμπόδισε (με κάθε τρόπο)τον οποιονδήποτε αδελφό του να βαδίσει την αληθινή στράτα της Ζωής.
  Ας επιδιώξουμε να μην προσβάλλουμε φίλοι μου(εκούσια ή ακούσια)την πίστη μας στο Χριστό,που απέδειξε την αγάπη Του για μας (θυσιάζοντας τον ίδιο Του τον Εαυτό),μια Πίστη ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ- ΚΑΙ ΙΣΩς ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΕΡΝΑΜΕ!
  Ευχαριστώ και πάλι.

  • 11888 avatar
   11888 @ Απορίας 30/09/2010 00:52:10

   "Τέλος ας γνωρίζουμε(και συγγνώμη και γι’αυτό)ότι ο καθένας μας, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε,θα κριθεί ανάμεσα σε άλλα,και για το αν οδήγησε ή εμπόδισε (με κάθε τρόπο)τον οποιονδήποτε αδελφό του να βαδίσει την αληθινή στράτα της Ζωής".
   ................................................................

   Εσυ ποιος εισαι δηλαδη και σπερνεις σε ενα μπλογκ τον φοβο και το τρομο της Θειας κρισης.Το δεξι χερι του Θεου?Η αγωνια σας μη τυχον και φυγει κανενα προβατο απο το μαντρι ειναι χαρακτηριστικη και δε κρυβεται.

   • Απορίας avatar
    Απορίας @ 11888 30/09/2010 15:39:21

    Αγαπητέ φίλε 11888 ,το σίγουρο είναι ότι η αγωνία που λες θα συμβεί την ώρα της αναχώρησής μας από αυτόν τον όντως μάταιο κόσμο... Αν ένας γνωστός σου στραφεί προς τα ναρκωτικά ως έναν νέο τρόπο ζωής, και τον ενθαρρύνει κάποιος σ'αυτήν του την επιλογή, εσύ θα επιβραβεύσεις τον δεύτερο;;Δεν προστατέψεις τον πρώτο;Αν τον προστατέψεις έχεις κάποιο προσωπικό συμφέρον;Ἠ το "παίζεις"επιδεικτικά Σωτήρας του;Ασφαλώς και όχι!
    Και σε τελική ανάλυση ο Χριστός δεν μας έχει ανάγκη.ΕΜΕΙΣ Τον έχουμε ανάγκη.Και ναι,ο σοφός μας λαός δε λέει "όποιος φεύγει από το μαντρί(βλ.το σώμα της Εκκλησίας),τον τρώει ο λύκος(βλ.δαίμονες);
    Κι αν ο πατέρας θελήσει να νουθετήσει το παιδί του ,ακόμη και με μια προειδοποίηση (αφού γνωρίζει καλύτερα από το παιδί του ),θα κατηγορηθεί γι'αυτό;
    Τέλος για τη σπορά του φόβου που λές,θυμίζω ότι ο Θεός δεν είναι μόνο αγάπη ,είναι και δικαιοσύνη ,και κάποτε θα μας κρίνει όλους μας.Θα παραθέσω αυτό που είπε ο ίδιος Χριστός (εκτός από το πασίγνωστο ευαγγέλιο της Κρίσεως της Κυριακής των Απόκρεω-και με το δεδομένο ότι δεχόμαστε κι οι δυό τον Ιησού Χριστό ως τον αληθινό Θεό ):
    "Και εκπορεύσονται οι τα αγαθά ποιήσαντες εις ανάστασιν ζωής ,οι δε τα φαύλα πράξαντες εις ανάστασιν κρίσεως".Δηλαδή αυτή η ρήση (που στην ουσία προστατεύει τον άνθρωπο από λάθη και τον κάνει προσεκτικότερο) σπέρνει τον φόβο ; Πχ.οι προστατευτικές πινακίδες στον δρόμο σπέρνουν τον φόβο στους οδηγούς;Δεν τους κάνουν προσεκτικότερους;
    Υ.Γ. Εννοείται αγαπητέ φίλε 11888 ότι τα όσα έγραψα πρίν ,αλλά και τώρα, φυσικά αφορούν και εμένα. Που ξέρεις; Μπορείκαι ο γράφων να εμπόδισε κάποτε κάποιον άλλο από την επικοινωνία του με την όντως Ζωή δηλ. τον Χριστό...
    Να'σαι πάντα καλά ,και συγγνώμη αν σε προσέβαλα.

 15. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/09/2010 21:43:26

  Βλέπω πως, ως σχολιαστές, πάμε πάλι να ξαναρχίσουμε τον ατέρμονα πόλεμο περί ύπαρξης του Θεού, περί ιστορικότητας του Ιησού, περί δράσης του θεού στην ανθρώπινη ιστορία, κλπ κλπ.

  Θα πρότεινα να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας όχι σε τέτοια "άλυτα" ζητήματα αλλά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ των ανθρώπων των με τις θρησκείες σχετικών, στην ανθρώπινη ιστορία. Εννοώ των ανθρώπων εκείνων που υπήρξαν οι ηγεσίες στις μεγάλες γνωστές θρησκείες, τις πράξεις τους, τα κίνητρα για τις πράξεις αυτές, και τις επιπτώσεις των πράξεων αυτών στις κοινωνίες μας. Θα ήταν τουλάχιστον πιο εποικοδομητικό. Οπως τουλάχιστον το βλέπω εγώ.

  Αλλά ας είμαστε προσεκτικοί και ευγενείς. Ολες οι πλευρές. Διότι τέτοια ζητήματα έχουν πάντα να κάνουν με "τις ιερές πεποιθήσεις" κάποιου. Οπως και οι έχοντες "ιερές πεποιθήσεις" θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί και να μη συγχέουν κάθε κριτική που γίνεται προς την ηγεσία των ιερέων τους, ανά τους αιώνες, τις πράξεις, τα κίνητρα και τις επιπτώσεις των πράξεων αυτών, με την ΠΙΣΤΗ και την ΚΑΛΟΣΥΝΗ που έχουν οι ιδιοι μέσα στην καρδιά τους για τον συνάνθρωπό τους.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Οκ, το ξέρω ότι είμαι χαμένος από χέρι (λολ), αλλά έπρεπε να προσπαθήσω για άλλη μια φορά.

 16. kiki avatar
  kiki 29/09/2010 22:06:43

  Στη Λαρισα,την δεκαετια του 20,στην οργανωση του ΚΚΕ,το γραφειο της Κομματικης οργανωσης μετα απο διεξοδικη συζητηση,αποφασισε με τρια δυο,οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ.
  Οριστε μας.

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ kiki 29/09/2010 23:29:01

   Τη δεκαετία του 40 φαίνεται ότι ψήφισαν αλλοιώς γιατί ο Βελουχιώτης κυκλοφορούσε με ένα παπά...

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ ο Μήτσος 30/09/2010 07:52:51

    Ο παπάς ήταν αντάρτης και όχι ο Άρης παπάς.

   • Misha avatar
    Misha @ ο Μήτσος 30/09/2010 10:46:50

    μβληματική φυσιογνωμία ο γνωστός ως «παπα Ανυπόμονος» , ο αρχιμανδρίτης Γερμανός Δημάκος , ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος στη Λαμία.
    «Έφυγε» από αυτό τον κόσμο πριν λίγα χρονια.

    h**p://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2364183&publDate=10/6/2004

 17. athamas avatar
  athamas 29/09/2010 23:29:02

  Σίγουρα είναι δυνατόν στα *θρησκευτικά* ακόμα και ένας άθεος μπορεί να διαπρέψει.
  Έχουμε και τελοιόφοιτους θεολογικής που είναι άθεοι.

  Απο πνευματικότητα όμως είναι βαθειά νυχτωμένοι.

  Το ζητούμενο *δεν* είναι οι θεολογικές *πληροφορίες* αλλά η θεολογική *γνώση* που προκύπτει μέσα απ το βίωμα της εν Χριστώ ζωής.
  Προσωπική μου άποψη είναι πως οι θεολογικές πληροφορίες που αποκτώνται μεσω της πανεπιστημιακής θεολογίας είναι εμπόδιο και όχι βοήθεια στην πνευματική πορεία του ανθρώπου.
  Τις περισσότερες φορές.
  Υπάρχουν σαφώς και εξαιρέσεις στον κανόνα, φωτεινές εξαιρέσεις.


  Αγίου Συμεών Νέου Θεολόγου

  Σχετικά με το ποιοί είναι *θεολόγοι*..
  ..ποιοί επιτρέπεται να *διδάσκουν*...

  «Ο ΚΥΡΙΟΣ οὐ τούς ἁπλῶς διδάσκοντας μακαρίζει ἀλλά τούς πρότερον διά τῆς τῶν ἐντολῶν ἐργασίας ἀναβλέψαι ἀξιωθέντας καί θεασαμένους ἐν ἑαυτοῖς τό φωτίζον φῶς τοῦ Πνεύματος ἀστράπτον καί δι᾿ αὐτοῦ γνόντας ἐν ἀληθινῇ τούτου ὁράσει καί γνώσει καί ἐνεργείᾳ τά περί ὧν εἰπεῖν καί ἄλλους διδάξαι· χρή οὖν οὕτω πρῶτον, ὡς εἴρηται, ἀναχθῆναι τούς διδάσκειν ἐπιχειροῦντας, ἵνα μή περί ὧν οὐκ ἐπίστανται λέγοντες τούς πειθομένους αὐτοῖς καί ἑαυτούς πλανήσαντες ἀπολέσωσιν.»

  Αυτή είναι η μόνη *θεολογική_γνώση* που έχει αξία.
  Οι άλλες θεολογίες είναι φιλοσοφικές συζητήσεις ή αναζητήσεις μεταξύ φραπεδιάς και μινιφορούσας συμφοιτήτριας που δεν είναι απαραίτητα και κακό αλλά δεν είναι σίγουρα θεολογία.

 18. Dyer avatar
  Dyer 30/09/2010 00:23:42

  Το φόβο του θανάτου και του τυχαίου δεν τον αντιμετωπίζεις εύκολα. Γιαυτο από την βρεφική ηλικία, εξ αιτίας του φόβου των γονέων, μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον που η θεϊκή βοήθεια είναι δεδομένη, καμιά φορά και η τιμωρία. Όλα αυτά γράφουν στο μικρό παιδί σαν ένα «πραγματικό παραμύθι». Έρχεται μετά και η επίσημη παιδία μας και αυτά τα παραμυθάκια επισημοποιούνται. Χωρίς να το καταλάβουμε γινόμαστε πιστοί σε κάποιο θεό που απονέμει δικαιοσύνη. Όσο μάλιστα δυσκολότερη είναι η ζωή τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε το θεό. Πάντα ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσει εν ζωή ή θα μας επιβραβεύσει μετά θάνατο. Οι διάφορες εκκλησίες παράλληλα καλλιεργούν αυτούς τους μύθους για ίδιον όφελος.
  Συμπερασματικά η θρησκεία είναι αποτέλεσμα παιδείας και προσωπικής ανασφάλειας. Στις χώρες που η κοινωνία προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες ή δεν υπήρχε παιδία προς αυτή τη κατεύθυνση η αθεΐα έχει υψηλά ποσοστά. Δεν είναι αποτέλεσμα της αθεΐας η ευημερία των χωρών, αλλά η ευημερία οδηγεί τους μη φοβισμένους πλέον σκεπτόμενους πολίτες στη αθεΐα.

  • Misha avatar
   Misha @ Dyer 30/09/2010 00:29:02

   Η ευημερία οδηγεί πράγματι στην αθεΐα γιατί δημιουργεί την ψευδαίσθηση ελέγχου από τον άνθρωπο των εξωτερικών περιστάσεων.
   Τα έχουν γράψει αυτά οι ασκητάδες εδώ και δεκάδες αιώνες αλλά και ο απόστολος μιλώντα ςγια την «αλαζονεία του βίου».

   Ωστόσο αυτή η πλάνη καταρρέει μπροστά σε ενα τροχαίο, μια περίεργη νόσο, κάποιο εκ γενετής πρόβλημα καταδεικνύοντας πως η συλλογιστική της αθεΐας είναι βασιμσένη σε στρεβλωτική και εξαιρετικά αποσπασματική θέαση της πραγματικότητας.

   • Dyer avatar
    Dyer @ Misha 30/09/2010 00:40:38

    Είδες που είπα ότι όλα αυτά καλλιεργούνται. Ο φόβος για το άγνωστο, για το τυχαίο αυξάνει την πίστη μας στο θεό, ενώ θα έπρεπε να αυξάνει την πίστη μας στη επιστήμη η οποία αποδεδειγμένα λύνει προβλήματα και φοβίες.
    Φίλε Misha αυτό ακριβως κάνεις τώρα. Τρομοκρατείς με τον φόβο του θανάτου. Αν είναι κάποιος νοιώθει ασφάλεια από την κοινωνία, συμβιβασθεί και με το εφήμερο της ζωής, δεν χρειάζεται θεό.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 30/09/2010 01:14:55

    Dyer

    Yπάρχει ο δρόμος της ευημεριστικής αυταπάτης και υπάρχει ο δρόμος της αποδοχής της πραγματικότητας του πόνου, της αδικίας και του θανάτου που όλοι μας ανεξαιρέτως θα γευθούμε σε αυτή τη ζωή.

    Η υλικη ευημερία δημιουργεί ψευδαισθησεις ασφαλείας, η ωριμη πίστη δημιουργεί βαθιά ειρήνη που επηρεάζεται ελάχιστα από τις δύσκολες περιστάσεις της ζωής.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Misha 30/09/2010 11:24:11

    Αρα Μisha όλοι οι ορθόδοξοι πιστοί θα πρέπει να ευλογούν τον Γιωργάκη που φροντίζει να φτωχαίνουν και να μην έχουν ψευδαισθήσεις εξαιτίας της υλικής ευημερίας.
    Η πραγματικότητα του πόνου, της αδικίας και του θανάτου (από την πείνα) που βιώνουν και θα βιώσουν ακόμα περισσότερο από τον ρεβιζιονιστή σοσιαληστή ηγέτη θα τους φέρουν μια ώρα αρχύτερα πιο κοντά στην πνευματική Εδεμ.
    Μάλλον έτσι εξηγείται για ποιο λόγο τον ψήφισαν 3.000.000
    έλληνες.Θα ήθελαν μάλον να εξιλεωθούν για τα πρότερα χρόνια ευημερίας (βλ.δηλώσεις Πάγκαλου:Τα φάγαμε όλοι μαζί τα λεφτά).

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 30/09/2010 11:31:19

    Όλες οι κρίσεις, προσωπικές ή κοινωνικές, είναι αφορμές επαναπροσδιορισμού.
    Η λατρεία της «ευζωΐας» , όπως και η μυωπική επιδίωξη επίγειων αισθητηριακών ή αισθησιακών «παραδείσων», ευνουχίζει και υπνωτίζει τη συνείδηση περιορίζοντας δραματικά το δυναμικό της.

    Σα να σπάς το ραδιοφωνάκι σου και μετά να λές πως δεν υπάρχει η μπάντα των FM.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Misha 30/09/2010 11:55:33

    Το ζήτημα είναι ότι στον υλικό κόσμο γεννιόμαστε, ζούμε και πεθαίνουμε.
    Γι΄αυτό και αναπνέουμε,τρώμε,πίνουμε,αφοδεύουμε,
    αναπαραγώμαστε.
    Κάτι απ'όλα αυτά αν σταματήσει να γίνεται, επέρχεται σε πρώτη φάση ο ατομικός θάνατος και μετά η εξάλειψη του ανθρωπίνου είδους.
    Αυτό είναι βέβαιο.Η μεταθανάτια κρίση, ο παράδεισος, η κόλαση και τα συναφή είναι θεωρίες που δεν αποδεικνύονται.
    Τον υλικό κόσμο τον ζούμε, τον προσδιορίζουμε και με την πρόοδο της τεχνολογίας σε κάποιον βαθμό τον ελέγχουμε.
    Στον δε υλικό κόσμο περιλαμβάνεται και ο πνευματικός γιατί ως γνωστόν αν πάθουμε ένα αλτσχάιμερ,άνοια ή κάποιο άλλο νόσημα που πλήττει το κέντρο της σκέψης και της διάνοιας, δηλαδή τον εγκέφαλο, όχι μόνο να διαλογιστούμε και να δημιουργήσουμε δεν μπορούμε αλλά ούτε να βρούμε το σπίτι μας.
    Το επέκεινα αντιστοιχα είναι κάτι που το φανταζόμαστε ή το προσδοκούμε.
    Αυτό μάλλον είναι κάτι που το αποδέχεται συνειδητά ή υποσυνειδητα και το σύνολο σχεδον του κλήρου καθώς φροντίζουν πολύ την κοιλιά τους , το παγκάρι, την ενδυμασία, την διαμονή και τις ανέσεις τους εκτός φυσικά των εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
    Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα από την βυζαντινή εποχή έως τις μέρες μας.
    Μπορείς να πάρεις άφεση αμαρτιών για όλα τα θανάσιμα αμάρτηματα εκτός από ένα.Να θίξεις την εκκλησιαστική περιουσία, κάτι αποκλειστικά υλικό.Και αν δεν το πιστεύετε, ψάξτε και βρείτε που κατέληξαν όσοι προσπάθησαν εδώ και αιώνες να το πράξουν.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 30/09/2010 12:19:40

    Διαβάζω τελευταία το βιβλίο του Αντρέ Μποτόν για τα ταξίδια.
    Έχει μια πρωτότυπη και ιδιαιτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ψυχολογία του επίδοξου ταξιδευτή που τον κάνει να «παραμυθιάζεται» περισσότερο από την προσδοκία των εμεπιριών του ταξιδιού παρά από την εκπλήρωση του.
    (Ανάλογα μπορουν να λεχθούν για τον έρωτα, την οικογένεια, την εργασία κλπ)
    Αναφέρει μάλιστα κάποιον Γάλλο ευγενή ο οποίος επηρεάστηκε από τα διαβάσματα της αγγλικής λογοτεχνίας , μα τελικά αρκέστηκε στην επίσκεψη μερικών αγγλικών ταβερνείων της Γαλλίας, κάποιους συλλόγους εν Γαλλία άγγλων και κάποια εμπορροραφεία με αγγλικά υφάσματα.Και το έκανε φοβούμενος τη διάψευση των προσδοκιών του.
    Η Εκκλησία του Χριστου δε βασίζεται σε θεωρήματα αλλά στην ιστορική Ανάσταση του Θεανθρώπου.Αυτή ηταν η αρχή και το τελος του κηρυγματος των Αποστόλων.
    Ούτε την φανταζόμαστε, ούτε την δημιουργούμε.Την πιστεύουμε και οι άγιοι την βιώνουν ως γεγονός επαναλαμβάνοντας διαχρονικά το «Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι...»

    Για τις πρακτικές συνέπειες του Χριστιανισμού , μπορεί να δει κανείς τα δωρεάν νοσοκομεία , τα οποία πρωτοφτιαχτηκαν από τον Μ.Βασίλειο και τους μιμητές του μέχρι τον Ραούλ Φολλερώ και την ακτήμονα γερ.Γαβριηλία που πήγαν στις άκρες του κόσμου και φρόντιζαν λεπρους , χωρίς καμμία αμοιβή ή επιδίωξη ανταπόδοσης.

    Η διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας για τον πλουτο και την διαχείριση του είναι πιο κομμουνιστική κι από τα μαρξιστικά εγχειρίδια.Για όποιον έχει μάτια να δει και συναίσθημα που δεν τον εμποδίζει να κατανοήσει.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Misha 30/09/2010 14:41:22

    Δεν κρίνω το κήρυγμα του Ιησού, αλλά τις πράξεις αυτών που υποτίθεται ότι τον πιστεύουν και τον εκπροσωπούν και που στο όνομα του οργάνωσαν θρησκείες και θεμελίωσαν κράτη, που το μόνο που δεν κάνουν είναι να εφαρμόζουν τις διδαχές του.

    Οσον αφορά το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι επιθυμεί, δεν εχω καμιά πρόθεση να το αμφισβητήσω.
    Αν με το να πιστεύει στο Χριστό, στον Βούδα, στον Κρίσνα ή δεν ξέρω που αλλού, τον κάνει ευτυχισμένο και του προσφέρει ανακούφιση, δεν έχω κανένα λόγο να του κάνω κριτική ή να τον πείσω για το αντίθετο.

    Οταν όμως μιλάμε για ιστορικά γεγονότα μεταφερόμαστε από τον χώρο της πίστης στο χρονοιστορικό συνεχές και εκεί μπαίνουμε στο χώρο της λογικής, της κριτικής σκέψης που προυποθέτουν αποδείξεις για ότι αναφέρουμε.
    Διαφορετικά θα αρκούσε μόνο η πίστη μας για να γράφουμε ιστορικά και αρχαιολογικά συγγράματα, κοινωνιολογικές μελέτες και επιστημονικά δοκίμια.

    Για το κήρυγμα του Ιησού έχουμε ως έμμεση απόδειξη τα ευαγγέλια (κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον Σωκράτη του οποίου τις φιλοσοφικές ιδέες τις γνωρίζουμε κυρίως μέσα από τους πλατωνικούς διαλόγους, καθώς δεν άφησε ο ίδιος γραπτά κείμενα) αλλά για την μεταφυσική του διάσταση(γέννηση,θαύματα,ανάσταση) δεν έχουμε καμιά άμεση απόδειξη παρά μόνο τις αναφορές στα αποσπάσματα του ευαγγελίου που γράφτηκαν πολλά χρόνια μετά και μάλιστα τα 2 από χριστιανούς που δεν τον είχαν γνωρίσει.
    Ακόμα και για την ιστορικότητα του Ιησού μόνο μια άμεση αναφορά υπάρχει από δεκάδες ιστορικούς που έζησαν περίπου την εποχή εκείνη, του Ιώσηπου Φλάβιου, που και αυτήν την αμφισβητεί η φιλολογική κριτική ως εμβόλιμη.
    Αυτά είναι τα ψυχρά ιστορικά δεδομένα μέχρι στιγμής.
    Αυτό φυσικά δεν αποκλείει τίποτα καθώς μελλοντικά μπορεί να έρθουν στο φως καινούργια στοιχεία.
    Η ουσία πάντως είναι πως κανείς δεν μπορεί να μιλάει με επιστημονική βεβαιότητα παρά μόνο αν στηρίζεται σε χειροπιαστές αποδείξεις.

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ Dyer 30/09/2010 00:32:08

   Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η ευημερία είναι αποτέλεσμα της αθεΐας.
   Η αθεΐα και η ευημερία τροφοδοτούν η μία την άλλη.

   • Dyer avatar
    Dyer @ ο Μήτσος 30/09/2010 00:43:14

    Στα σχόλια κάποιοι υποστήριζαν ότι χώρες με υψηλά ποσοστά αθεΐας ευημερούν.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ ο Μήτσος 30/09/2010 00:50:40

    Εγώ το έγραψα αυτό σαν παρατήρηση. Δεν ισχυρίστηκα ότι η ευημερία είναι αποτέλεσμα της αθεΐας.
    Η ευημερία, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, γίνεται ένα εργαλείο που επιτρέπει στον άνθρωπο να μορφωθεί, να διαβάσει, να ταξιδέψει, να ασχοληθεί με τις καλές τέχνες. Δημιουργεί έτσι μία μορφή "αναγέννησης" που απομακρύνει από σκοταδιστικές απόψεις και θρησκοληψίες.

   • Dyer avatar
    Dyer @ ο Μήτσος 30/09/2010 00:53:54

    Είμαστε σύμφωνοι.

  • athamas avatar
   athamas @ Dyer 30/09/2010 09:45:58

   Δεν υπάρχει θάνατος, δεν υπάρχει φόβος στην εν Χριστώ ζωή.
   Υπάρχει μόνον *Ζωή*!
   Ζωή αιώνια και ατελεύτητη.

   Και αυτό *δεν* είναι αποτέλεσμα κάποιου «παραθυμιού» ή κάποιας λογικής επεξεργασίας ή λογικών διεργασιών αλλά *βίωμα* προσωπικό που ή το έχει ή δεν το έχει κάποιος.
   Και είναι βίωμα που *δεν* αποκτάται ούτε με την μελέτη, ούτε με την σκέψη αλλά με το να μετέχει ο άνθρωπος - δια της ασκήσεως και της εφαρμογής των Εντολών - των ακτίστων ενεργειών του Θεού.

   «Αμέθεκτος γάρ ο Θεός, μεθεκταί δε αι ενέργειαι Αυτού.»

   Αν λοιπόν κάποιος προσπαθεί λογικά ή με επιστημονικές αναλύσεις και μεθόδους να κατανοήσει τα του Θεού αυτό είναι γελοιότητα, είναι ανοησία.

   Όσο και να διαβάσει κάποιος για τον αλεξιπτωτισμό, όσες θεωρίες και αν μάθει, όσες πολλές συζητήσεις και να κάνει ακόμη και με έμπειρους αλεξιπτωτιστές αν δεν μπεί στην διαδικασία της προσωπικής εκπαίδευσης, στο να ιδρώσει, να κουρστεί, να κάνει πράξη τα όσα οι εκπαδευτές του του μαθαίνουν και εν τέλει να ανέβει και στο αεροπλάνο και να κάνει το άλμα αλεξιπτωτιστής ποτέ δεν θα γίνει και *γνώση* του αντικειμένου του αλεξιπτωτισμού *δεν_πρόκειται_ποτέ_να_αποκτήσει* ακόμα και αν έχει γίνει εξπέρ στο μπλά μπλά *περί* του αλεξιπτωτισμού.

   Η πανεπιστημιακή θεολογία στερούμενη του βιώματος είναι ακριβώς αυτό:
   Λόγια *περί* του Θεού, όχι όμως και *γνώση* των του Θεού.

   Αν έτσι έχουν τα πράγματα για τον «αλεξιπτωτισμό» και την κάθε άλλη *γνώση* πολλώ δε μάλλον έχουν ακριβώς έτσι και για τα του Θεού.

   Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει τα του Θεού πρέπει να αρχίζει να μετέχει στα του Θεού.
   Με λογικές και επιστημονικές συζητήσεις και μελέτες δεν μπορεί να μετέχει κανένας στα του Θεού και καταντάει το ζήτημα μια ανοησία, χάσιμο χρόνου, αργολογία χωρίς κανένα όφελος.

 19. 11888 avatar
  11888 30/09/2010 00:39:16

  Στα διαφορα πολιτικα ζητηματα πλακωνουν τα τσιρακια της ιπποκρατους και τα κανουν μπαχαλο με σκοπο να μειωσουν τον συγγραφεα ή απλα να αποπροσανατολισουν προβαλλοντας επιχειρηματα ποδοσφαιρικου επιπεδου.

  Οταν τιθεται κανενα εκκλησιαστικο το μυριζονται αμεσως οι διαφοροι θρησκευομενοι και σε απ ευθειας συνδεση με τα κατηχητικα της εκκλησιας αναρτουν απαντησεις τυπου "Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ", "Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ","Ο ΑΓΙΟΣ ΤΑΔΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ" κοκ.

  Αν καποιος θελει να πληροφορηθει περαιτερω επι του θεματος μπορει να μπει στο μπλογκ παρε-δωσε οπου εχουν αναρτηθει πολλα κειμενα σχετικα με το θεμα του χριστιανισμου,πολλα απο τα οποια θα μπορουσαν να σταθουν και σαν διδακτορικη ερευνα.Φυσικα υπαρχει και ελευθερος σχολιασμος που δεν λογοκρινεται σε αντιθεση με τα χριστιανικα μπλογκ οπου οτι δεν αρεσει κοβεται μαχαιρι.

  • Misha avatar
   Misha @ 11888 30/09/2010 01:28:15

   σορρυ φιλε αλλά το «pare-dose» με το κάμα σουτρα θα σε μάθει και την ιστορία του χριστιανισμού;
   Τριχες κατσαρές μετά μπόλικου αισθησιακού νεοπαγανισμού είναι η παραπομπή , μετα συγχωρησεως δηλαδής

 20. Ιωαννης Ένατος avatar
  Ιωαννης Ένατος 30/09/2010 09:23:21

  Αυτοί που λένε πως η Ορθοδοξία δεν πιστεύει στην έρευνα και πως είναι δόγμα έκαναν τον κόπο να την ερευνήσουν; Με τον ίδιο τρόπο που οι άθεοι γνωρίζουν τα πάντα για τις θρησκείες και την ίδια στιγμή οι υποστηρικτές των αθέων έχουν μαύρα μεσάνυχτα για την Ορθόδοξη Θεολογία.
  Ο σκοταδισμός βλέπετε δεν είναι προνόμιο των θρησκευόμενων αλλά κυρίως των άθεων καθώς πιστεύουν μόνο αυτό που βλέπουν.

 21. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 30/09/2010 11:14:27

  Όσο πήγανε οι Αμερικάνοι στη σελήνη άλλο τόσο υπήρξε και ο Ιησούς. Αυτά τα ολίγα.

  • metalhead avatar
   metalhead @ Εν Πλώ 30/09/2010 11:17:03

   ο ιησους υπήρξε..ο χριστός μάλλον όχι

   • athamas avatar
    athamas @ metalhead 30/09/2010 15:42:06

    «Χριστός ο Αυτός εχτές και σήμερον, αυτός και εις τους αιώνας»

    Τώρα αν κάποιοι δεν .. τι να κάνουμε;
    Έτσι είναι αυτά.. άλλος έχει.. άλλος δεν έχει.

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/09/2010 11:54:31

  O μεγαλύτερος ίσως εν ζωή φιλόσοφος-κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας, είπε το εξής: Με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κόσμος και ο άνθρωπος, ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη Θεού, είναι προτιμότερο να πράττουν όπως θα έπρατταν άν πίστευαν ότι υπάρχει Θεός!
  Γιατί άν δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται.
  Η γνώμη του Habermas είναι μια εκπληκτική λειτουργική (operational) απόδειξη της αναγκαιότητας του Θεού: Η πρόταση του είναι ισοδύναμη με την πρόταση "ακόμη και άν δεν υπήρχε Θεός, σήμερα, εδώ που φθάσαμε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε".
  Ο κόσμος χρειάζεται Θεό, χωρίς Θεό, ο κόσμος καταρρέει.
  Ο άνθρωπος μόνος, χωρίς Θεό, εκτός από όν φθαρτό και αδύναμο, θα ήταν όν αυτοκαταστροφικό και καταστροφικό για τον κόσμο. Αυτο είναι και το βαθύτερο νόημα του Προπατορικού Αμαρτήματος.
  Και άν τα πράγματα έχουν νόημα και αξιολογικό περιεχόμενο, η φύση, ο κόσμος, είναι πολύ διαρκής, ισχυρή, εξαίσια, δημιουργική, για να είναι έρμαιο ενός φθαρτού, αδύναμου, αυτοκαταστροφικού και καταστροφικού όντος.
  Ο Χριστός, σώζοντας με τη θυσία του τον άνθρωπο, έσωζε τότε και τον κόσμο.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Ο Θείος 30/09/2010 12:01:45

   "Ο άνθρωπος μόνος, χωρίς Θεό, εκτός από όν φθαρτό και αδύναμο, θα ήταν όν αυτοκαταστροφικό και καταστροφικό για τον κόσμο."

   Γιατί, οι πιστοί δεν είναι όλα τα παραπάνω ;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κάποιος 30/09/2010 12:08:52

    Ο άνθρωπος γενικά, είτε είναι τυπικά πιστός είτε όχι.
    Το θέμα δεν είναι άν είσαι τυπικά πιστός, αλλά ΠΩΣ ΠΡΑΤΤΕΙΣ. Αυτό λέει ο Χάμπερμας.
    Άν είναι ν' αποδέχεται κανείς τυπικά το μήνυμα του Χριστού, αλλά στην πραγματική ζωή πράττει αντίθετα, ποιό το όφελος; Π.χ. υπάρχουν ακόμη και "πιστοί Χριστιανοί" που κηρύσσουν το μίσος, τη στιγμή που ο Χριστός είναι Αγάπη.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 30/09/2010 12:16:13

    Κρίνοντας λοιπόν ιστορικά από τις πράξεις των χριστιανών βλέπουμε ότι ελάχιστα διαφοροποιούνται στις πράξεις τους εξαιτίας του κήρυγματος του Ιησού.
    Στον δυτικό κόσμο που είναι κατεξοχήν χριστιανικός, οι πόλεμοι, οι φόνοι, η μισαλλοδοξία, η αδικία, η κοινωνική ανισότητα καλά κραττούν εδώ και αιώνες.
    Τουλάχιστον μετά τον διαφωτισμό και την ανάπτυξη της επιστήμης και του ορθολογισμού, κάναμε κάποια ουμανιστικά βηματάκια προς τα εμπρος και διαχωριστήκαμε κάπως από τους χομεινήδες της Ανατολής (τους επίσης πιστούς).

   • Misha avatar
    Misha @ Κάποιος 30/09/2010 12:36:37

    Τί κάναμε ακριβώς, Κάποιος;

    Θα σου πω τι κάναμε από το Διαφωτισμό και μετά σε μια φράση:
    «ξεμαγέψαμε» ή «αποϊεροποιήσαμε», επί το θεολογικότερον, το σπιτικό που μένουμε και το διαλύσαμε με αποτέλεσμα τους δυο πιο αιματηρούς πολέμους στην γνωστη ιστορία του ανθρώπου, τα πιο φρικτά εγκλήματα εν ονόματι των αρχών της γαλλικής επανάστασης από τη μια (σοβιετία) και της νιτσεϊκής «αυτοεκπλήρωσης» από την άλλη (ναζισμός) , μαζί με τις πιο εκτεταμένες οικολογικές καταστροφές επισης καθ΄όλο το χρονικό μήκος τής γνωστής ιστορίας του ανθρώπου.

    Στη θεωρία ο Διαφωτισμός μάς φωτισε, στην πράξη δούλεψε η γκιλοτίνα μέχρι που στόμωσε στα κομμένα σβέρκα.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 30/09/2010 13:52:04

    Ενώ στον χριστιανικό μεσαίωνα επικρατούσε επί γης ειρήνη, αγάπη και ανθρωπιά.
    Ούτε θρησκευτικοί πόλεμοι, ούτε διώξεις, βασανιστήρια, κάψιμο στην πυρά, προσυλητισμός με το σπαθί στον σβέρκο,φτώχεια,εξαθλίωση,πνευματική οπισθοδρόμηση κτλ.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κάποιος 30/09/2010 14:07:46

    Τι επισημαίνει η γνώμη του Χάμπερμας;
    Ότι ο κόσμος, με τον άνθρωπο ως συστατικό μέρος του, ο πλανήτης ως "σύστημα", δεν μπορεί να "δουλέψει" χωρίς Θεό.
    Αλλά ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, και παρ' όλο το κακό γύρω μας, τελικά δουλεύει: Επί εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια χρόνια, με διαδικασίες της φύσης θαυμαστές. Αυτή είναι η λειτουργική "απόδειξη", ισχυρή ένδειξη καλύτερα (αφού η ύπαρξη του Θεού μάλλον δεν γίνεται ν' "αποδειχθεί", πού 'λεγε και ο Κάντ).
    Λειτουργική μέχρι τώρα, αφού άν ο πλανήτης καταστραφεί, θα έλεγε κανείς εύλογα, πάει κι ο Θεός...
    Τι φοβερό λέει λοιπόν ο Χάμπερμας, σε παράφρασή, γι αυτό ακριβώς το διακύβευμα; "Άν αγαπάμε τον κόσμο, τη φύση τον άνθρωπο, για να υπάρχει ελπίδα, πρέπει να ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ σαν πιστοί του Θεού, ανεξάρτητα άν ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ είμαστε ή όχι"!
    Οι μεγάλες αρετές του Παύλου: "Πϊστις, Ελπίς, μείζον δε τούτων η Αγάπη".
    Αυτή είναι η περιπέτεια της ανθρώπινης σκέψης: Από το Διαφωτισμό, μέσω της διαλεκτικής και τη Κριτικής Θεωρίας, μ' ένα μεγάλο κύκλο, πάλι καταλήγουμε στην αυθεντική σοφία του Ιησού.
    Το ότι οι πιό πολλοί θεωρητικά Χριστιανοί δεν πράττουν ως Χριστιανοί, δεν καταμαρτυρά εναντίον του Χριστιανισμού, αλλά αφορά μόνον τα άτομα που πράττουν. Ο Χριστός δεν κατάργησε την ελευθερία της βούλησης ούτε την ευθύνη του ατόμου για τις πράξεις του: Κάλεσε να τον ακολουθήσουμε ως ελεύθεροι, με τη θέλησή μας, με πίστη και γνώση, δεν εξανάγκασε.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κάποιος 30/09/2010 14:19:54

    Misha, "Στη θεωρία ο Διαφωτισμός μάς φώτισε.."
    Οι Αντόρνο και Χόρκχάιμερ, στο magnum opus τους " Η Διαλεκτική του Διαφωτισμού" (19440, αρχίζουν πικρά και ειρωνικά ως εξής:
    «Ανέκαθεν ο διαφωτισμός, με την ευρύτερη έννοια της προοδεύουσας σκέψης, επιδίωξε να απελευθερώσει τους ανθρώπους και να τους κάνει κυρίαρχους. Αλλά η εντελώς φωτισμένη γή ακτινοβολεί από το κακό που θριαμβεύει παντού».
    Είμαστε στο 1944 βέβαια, και μόλις έχει απελευθερωθεί από τον Κόκκινο Στρατό το "ορθολογικότατα" οργανωμένο 'Αουσβιτς - άν "ορθολογισμό" εννοούμε τον εργαλειακό Λόγο, τον "ορθολογισμό του σκοπού", πού 'λεγε και ο Μάξ Βέμπερ.

   • Misha avatar
    Misha @ Κάποιος 30/09/2010 14:40:10

    Κάποιος

    Δυστυχώς, ο «διαφωτιστικός μεσαίωνας» μέσω της πονηρης χρησης της τεχνοεπιστήμης, υπερέβη και αυτή την Αντίχριστη «Ιερά» Εξέταση (έκγονο του αντί-χριστου παπισμού).

    Ο άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς Θεό ή θεό, γιατί έχει συνείδηση. Ακόμα κι αν απορρίψει τους γνωστούς θεούς μέσα σε μια ονείρωξη ελευθεριότητας ανακαλύπτει τάχιστα πως στη θέση τους έχει βάλει ήδη μια ιδεολογία ή τον ίδιο τον εαυτό με τις εμπαθεις προσκολλήσεις του.

    Και το κυριότερο είναι πως η Αγάπη (αυτό που όλοι ψάχνουμε κι αποζητάμε αγωνιωδώς) χωρίς Θεό δεν αντέχεται, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη «απόδειξη» της ύπαρξης Του.

    Θείο

    Φχαριστώ για τις πληροφορίες, δεν τα ήξερα.Έγινα σοφωτερος.

 23. Petros avatar
  Petros 30/09/2010 14:09:12

  Χριστός, ιησούς, χριστιανισμός, ορθοδοξία!!!! (άκουσον) θρησκεία κτλ κτλ...

  Όλα αυτά δηλαδή είναι τα μόνα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και δεν είναι "φτιαγμένα" από ανθρώπινο μυαλό έ;

  Αλήθεια δηλαδή είστε πεπεισμένοι ότι η ανάγκη ερμηνείας του αγνώστου που έχει ο άνθρωπος από γέννησης του, η ανάγκη να ερμηνεύσουμε το καλό και το κακό, περικλείονται στην έννοια ΘΡΗΣΚΕΙΑ όπως μας την ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΞΕΙ; Επείδη δηλαδή εσύ κύριε ΤΑΔΕ έτυχε να "ονομαστείς" δια μέσου της (ανύπαρκτης) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ορθόδοξος χριστιανός, σημαίνει ότι είσαι και ο μόνος ΑΛΗΘΙΝΟΣ Θρησκευόμενος άνθρωπος? Εγώ πιστέυω στην συσκευή του τηλεφώνου σαν κάτι το ανώτερο. Τι με κάνει χειρότερο από εσένα?

  Με αυτά που ακούω ώρε ώρες πιστεύω πως η εξέλιξη του ανθρώπου δεν υπάρχει. Αν ο τρόπος σκέψης μας συνεχίζει να είναι στασιμος, ενώ αλλάζουν τα ερεθίσματα τότε για πια εξέλιξη μιλάμε; Καλώς αφορίζουμε παγκοσμιοποιήσεις κτλ αλλά μην βάζετε την ΘΡΗΣΚΕΙΑ και συγκεκριμένα τον χριστιανισμό στο απυρόβλητο και μην τον παρουσιάζετε σαν το ΘΥΜΑ. Ήταν και είναι ότι πιο απάνθρωπο έχει επινοήσει ανθρωπινος ΝΟΥΣ. Η Λογική προυπήρχε της Αγάπης. Προτιμώ να ΑΓΑΠΩ μέσα από την Λογική. Δεν χρειάζομαι κάποιον εξ "ιερών τόπων του Ισραήλ" (ναι ναι...πάλι αυτοί μπροστά μας..) να μου το υπαγορεύσει.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Petros 30/09/2010 14:22:57

   Φίλε μου, τα παιδιά σου (άν έχεις), τους γονείς σου, την αγαπημένη σου, τ' αδέλφια σου, τους φίλους σου, τους αγαπάς μέσω της Λογικής;

   • Misha avatar
    Misha @ Ο Θείος 30/09/2010 15:18:47

    Θείο, η Αγάπη (όχι η φιληδονία) είναι πηγή έσχατης οδύνης.

    Και γι αυτό δεν αντέχεται , θεωρείται αυταπόδεικτος παραλογισμός μέσω του «ορθού λόγου».
    (και) Γι αυτό κι ο Νιτσε την απέρριψε.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 30/09/2010 16:26:25

    Θεωρητικά, απέρριψε την συμπόνια, αλλά όταν είδε να δέρνουν το άλογο στο δρόμο, κομματιάστηκε μέσα του...
    Ναι, πηγή έσχατης οδύνης είναι. Αλλά μερικές φορές, και έσχατης ομορφιάς. Και τι χαρίζει υψηλότερη ευχαρίστηση, εξόν από την ομορφιά;
    All beauty is sad (Οφηλία).

 24. athamas avatar
  athamas 30/09/2010 16:36:07

  @Petros έγραψε....(μεταξύ άλλων)
  «μην βάζετε την ΘΡΗΣΚΕΙΑ και συγκεκριμένα τον χριστιανισμό στο απυρόβλητο και μην τον παρουσιάζετε σαν το ΘΥΜΑ.»

  Για ποιόν συγκεκριμένα Χριστιανισμό μιλάς;
  Αν αναφέρεσαι στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη σε ενημερώνω πως απλά *δεν* είναι θρησκεία.
  Αν αναφέρεσαι σε άλλους χριστιανισμούς ας σου απαντήσουν όσοι γνωρίζουν τα των άλλων χριστιανισμών (προτεσταντικών, χιλιστικών κλπ)

  Η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη είναι Πίστη και όχι θρησκεία.

  @Petros έγραψε....
  «Ήταν και είναι ότι πιο απάνθρωπο έχει επινοήσει ανθρωπινος ΝΟΥΣ.»

  Το «να αγαπάς τους εχθρούς σου» είναι το πιο απάνθρωπο που επινόησε ποτέ ανθρώπινος νούς;
  Ή μήπως το «να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου»;
  Μάλλον το πιο απάνθρωπο που έχει επινοήσει ποτέ ανθρώπινος νούς είναι το να προσεύχεσαι γι αυτούς που σε στήνουν στον σταυρό.

  Μάλλον σε αυτό το τελευταίο θα αναφέρεσαι γιατί πράγματι δεν υπάρχει τίποτε πιο απάνθρωπο απ το να καρφώνεις στον σταυρό Αυτόν που σε τίποτε δεν σε έβλαψε.


  @Petros έγραψε....
  «Η Λογική προυπήρχε της Αγάπης.»

  Σαφώς.
  Και η Λογική οδηγεί και σήμερα την ανθρωπότητα στην αλληλοκατασπάραξη των ανθρώπων, δύο χιλιάδες χρόνια από τότε που Εκείνος που κάρφωσαν στον σταυρό είχε πεί «αγαπάτε τους εχθρούς ημών»
  Και η Λογική πράγματι προϋπήρχε της Αγάπης αλλά οδηγούσε και οδηγεί την ανθρωπότητα στον θάνατο και όχι στην Ζωή.

  @Petros έγραψε....
  «Προτιμώ να ΑΓΑΠΩ μέσα από την Λογική.»
  Γούστα είναι αυτά, όπως θέλεις αγάπα.
  Μόνο που μέσα απ την Λογική είναι αδύνατον να αγαπήσεις τον εχθρό σου, η Λογική σου θα σε προστάξει να τον αφανίσεις αλλοιώς θα αφανίσει αυτός εσένα. Και θα σε αφανίσει επειδή και ο εχθρός σου την Λογική θα μεταχειριστεί. Και ο κόσμος γύρω μας αποτέλεσμα αυτής της αγάπης της λογικής είναι. Γι αυτό σφάζει ο ένας τον άλλον επί χιλιετίες.
  Αδύνατεί να αρθεί άνωθεν της Λογικής και να φτάσει στην Αγάπη.
  Προτιμά το συμφέρον απ την θυσία.
  Και υπόκειται τις συνέπειeς αυτής του της επιλογής.

  @Petros έγραψε....
  «Δεν χρειάζομαι κάποιον εξ “ιερών τόπων του Ισραήλ” (ναι ναι…πάλι αυτοί μπροστά μας..) να μου το υπαγορεύσει»

  Σαφώς!
  Δεν χρειάζεσαι κανέναν και τίποτε απολύτως να σου υπαγορεύσει το οτιδήποτε.
  Είσαι ελεύθερος άνθρωπος και κάνεις ελεύθερα τις επιλογές σου.
  Και όπως και εγώ και όλοι μας «όπως στρώσουμε θα κοιμηθούμε».

  Ακόμα όμως και αν καταλάβαινες - υπόθεση εργασίας κάνω - ότι χρειάζεσαι κάποιον να σου υποδείξει κάτι πέραν της λογικής, και ακόμα και αν είχες πειστεί ότι θέλεις να πάς πάνω απ την λογική, και ακόμα και αν τα παράταγες όλα για την Αγάπη, ακόμα και την Λογική σου - την οποία όπως διαβάζω έχεις θεοποιήσει, αν σφάλλω συγγνώμη - που τόσο έχεις υπερεκτιμήσει και πάλι θα σου ήταν αδύνατο να φτάσεις στην Αγάπη εκείνη του να αγαπάς τον εχθρό σου και να εύχεσαι γι αυτόν που σε στήνει στον σταυρό.
  Χωρίς την βοήθεια Εκείνου που ανέβηκε στον Σταυρό κανένας μόνος του δεν μπορεί να αγγίξει - ούτε κάν να πλησιάσει μπορεί - την Αγάπη.
  Εννοώ την Αγάπη εκείνη του να αγαπάς τους εχθρούς σου και τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου.

  Καλή η Λογική αλλά έχει τα όριά της.
  Η εν Χριστώ Αγάπη είναι παράλογη, υπέρλογη, πάνω απ ότιδήποτε άλλο, είναι Θεός.
  Και η πορεία μέχρι Εκεί βιώνεται μέσα απ τον Σταυρό.

  «εί τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι»

  Εί τις θέλει..

  Εί τις δεν θέλει ...με γειά του με χαρά του!

 25. skaites avatar
  skaites 18/11/2010 18:17:37

  Eίμαι άθεος χωρίς να μου το επέβαλε κανείς γιατί πολύ απλά είμαι σύμφωνος με την φράση ''ερεύνα και μετά πίστευε''αυτή είναι η γνώμη μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.