#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2009 12:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι άδειες καρέκλες της αξιοκρατίας

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4546012Εμφανή προβλήματα στη λειτουργία της κρατικής μηχανής προκαλεί η παρατεινόμενη καθυστέρηση στην επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης. Η ανοιχτή διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τις θέσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι υπηρετεί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αξιοκρατία, αποδεικνύεται- 35 ημέρες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης- ότι αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στη λειτουργία του κράτους.

Όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση φάνηκε ανέτοιμη να υποδεχτεί τόσο μεγάλο όγκο βιογραφικών υποψηφίων για τις θέσεις ευθύνης- 23.000 βιογραφικά για 88 θέσεις- με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει η όλη διαδικασία, και ουσιαστικά να επισημαίνεται σήμερα το πολιτικά παράδοξο να υπάρχει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά να κυβερνάει ουσιαστικά η... Νέα Δημοκρατία, αφού παντού εξακολουθούν να υπηρετούν στελέχη που τοποθέτησε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 88 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων έχουν τοποθετηθεί έως τώρα μόλις 16 γενικοί και ειδικοί γραμματείς, και ορισμένες από τις τοποθετήσεις που έγιναν (υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) προκάλεσαν ήδη πολλές συζητήσεις, καθώς ενώ περιβλήθηκαν με τον μανδύα της αξιοκρατίας, στην ουσία πρόκειται για στελέχη που είτε ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών των υπουργών είτε σε έναν ευρύτερο κύκλο γνωστών και φίλων της ηγεσίας του κόμματος.

 ….Τα προβλήματα είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανή: οι 13 περιφέρειες της χώρας παραμένουν ακέφαλες μετά τις παραιτήσεις των περιφερειαρχών, σε υπουργεία οι γραμματείς που είχαν τοποθετηθεί από τη Νέα Δημοκρατία δεν προσέρχονται στις θέσεις τους και τα περίπου 140 νοσοκομεία της χώρας παραμένουν ακέφαλα. Σε διάφορες ΔΕΚΟ επίσης τα μέλη των διοικήσεων που είχε τοποθετήσει η Ν.Δ. ούτε καν προσέρχονται στα γραφεία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ανοιχτό ζήτημα για τη στοιχειώδη λειτουργία τους σε διοικητικό επίπεδο.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, έγινε γνωστό ότι άνοιξε η παράλληλη διαδικασία που αφορά την προκήρυξη των θέσεων ευθύνης στις διοικήσεις τους. Η προκήρυξη των θέσεων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www. opengοv. gr όμως δημιουργεί την αίσθηση ότι για την στελέχωση των περίπου 14.000 θέσεων πανελλαδικά- και με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί για την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων- ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα ξεπεράσει το τρίμηνο. Ήδη ορισμένοι υπολογίζουν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να ξεπεράσει και τον Ιανουάριο του ερχόμενου χρόνου. Έγινε γνωστό ότι πλην των θέσεων ευθύνης (πρόεδρος Δ.Σ., διευθύνων σύμβουλος) σε ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και εποπτευόμενους από το Δημόσιο οργανισμούς προκηρύσσονται και οι θέσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος επιλογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για τον Τομέα Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον οποίο ανήκουν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΚΟ, η ΕΥΔΑΠ, η Ασπροφός, το Κτηματολόγιο, η ΔΕΠΟΣ, το ΙΓΜΕ, οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.λπ., απαιτούνται πάνω από 370 στελέχη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/11/2009 17:58:37

  Θα τα λύσει όλα ο Τσιώκας.

 2. Γιάννης Βήτα avatar
  Γιάννης Βήτα 14/11/2009 18:25:40

  και πολλά μεταπτυχιακά και διδακτορικά δε θα έχουν καμμιά σχέση με αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες στην πράξη και τότε θα δείτε πλάκες
  θα λέμε "ώδινεν όρος, έτεκε μυν"

 3. FandisBastounis avatar
  FandisBastounis 14/11/2009 18:53:56

  Δεν διαβάζουν βιογραφικά, προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να παρουσιάσουν τους άριστους αρεστούς.

  (Φάκτορα καλησπέρα. Τα μηνύματά μου χάνονταν τόσες μέρες...)

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 14/11/2009 19:21:31

  Το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλη γκάφα.

  Οι γενικοί γραμματείς είναι οργανικά μέλη μιας κυβέρνησης, και ως τέτοια δεν μπορεί παρά να είναι ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν θα ψέξει την κυβέρνηση για κομματισμό, όπως κανείς δεν ψέγει τον Παπανδρέου επειδή... όλοι οι υπουργοί είναι ΠΑΣΟΚ!

  Αλλού χρειάζεται διαφάνεια και ακομμάτιστες προσλήψεις, στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.

  Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε, χωρίς να το ζορίσει κανένας, να χαρακτηριστεί υποκριτικό και να θεωρηθεί ότι προκηρύσσει 80 θέσεις δήθεν ακομμάτιστες, για τις οποίες ζητούν από τους υποψήφιους να αναφέρουν την "κοινωνική προσφορά" τους, βλέπε, για το αν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ή όχι.

  Γιατί με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, ξυπνούν μνήμες από παλιά για το πόσο πραγματικά αξιοκρατικό είναι το ΠΑΣΟΚ, αφού σε κάθε ΔΕΚΟ και σε κάθε υπουργείο, οι πράσινες συνδικαλιστικές παρατάξεις βγάζουν 80% κα 85%.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 15/11/2009 23:50:04

  Η προσπάθεια να πείσουν για το νέο στυλ διακυβέρνησης με τα βιογραφικά και άλλες παπαριες, γύρισε μπουμεραγκ. Οι επιλογές τους ήταν καθαρά κομματικές και δη αναξιοκρατικές. Κρίμα σ αυτούς που την πάτησαν και έστειλαν τα στοιχεία τους. Ακόμη θα γελάνε μαζί τους οι παρατρεχάμενοι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.Αλλά γελάνε καλύτερα όσοι γελάνε τελευταίοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.