28/12/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Τράπεζες στην ... κόψη της Ανακεφαλαιοποίησης

Αγώνα δρόμου για να μην περάσουν στα χέρια του κράτους, θα δώσουν πλέον οι ιδιώτες μέτοχοι των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και της BlackRock αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες αυτές φτάνουν τα 27,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το «απόθεμα ασφαλείας» ανέρχεται στο ποσό των 5 δισ. ευρώ, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι πόροι των 50 δισ. ευρώ που (συνολικά) προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών επαρκούν, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται πως με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει εξάλλου ότι οι συνολικές ακαθάριστες αναμενόμενες ζημίες από τον πιστωτικό κίνδυνο, ήτοι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 46,8 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνονται στα 24,7 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά για κάθε τράπεζα:

Εθνική: Όπως ανέφερε και η διοίκηση της τράπεζας στα αποτελέσματα 9μηνου, οι κεφαλαιακές ανάγκες της διαμορφώνονται στα 9,756 δισ. ευρώ. Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των αναγκών έπαιξαν οι ζημιές από το PSI (11,735 δισ. ευρώ) και οι ακαθάριστες αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου (8,366 δισ. ευρώ).

Eurobank: Η Eurobank θα χρειαστεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 5,839 δισ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από τον αντίκτυπο ζημιών ύψους 5,781 δισ. ευρώ από το PSI και 8,226 δισ. ευρώ έναντι αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου.

Alpha Bank: Η Alpha Bank κατέγραψε ζημιές 4,786 δισ. ευρώ από το PSI και λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου οι οποίες διαμορφώνονται στα 8,493 δισ. ευρώ, οι κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται σε 4,571 δισ. ευρώ.

Πειραιώς: Με ζημιές της τάξης των 2,615 δισ. ευρώ από το PSI και αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου 6,281 δισ. ευρώ, η Πειραιώς καλείται να ενισχυθεί κεφαλαιακά με 7,335 δισ. ευρώ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εμπορικής και της Αγροτικής, που εμφανίζονται στον πίνακα που ακολουθεί, έχουν καλυφθεί από την Credit Agricole και το ΤΧΣ, αντίστοιχα. 

Σε ότι αφορά τους ιδιώτες μετόχους, δηλαδή τους μεγαλοτραπεζίτες, θα πρέπει τώρα να βρουν από 3 έως 5 δισ. ευρώ προκειμένου να διατηρηθούν στο παιχνίδι και να μη χάσουν τον έλεγχο. Γεγονός πολύ δύσκολο όπως λένε όσοι γνωρίζουν την τραπεζική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασίλης avatar
  Βασίλης 28/12/2012 09:24:27

  Συγγνώμη...
  27,5 δισεκατομμύρια;;;;
  Όλοι γνωρίζαμε για 23,9 δισεκατομμύρια.....
  Τι ρωτάω κι εγώ ο αφελής, άλλωστε ποιος ασχολείται με αυτά τώρα που πήραμε τη δόση.......

 2. xm avatar
  xm 28/12/2012 11:34:32

  Κρισιμο θεμα, οταν λέμε "αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου" εννοουμε τα διακοποδανεια, τα θαλασοδανεια και τα δανεια στους κολλητους; Τελικα οι """εντιμεες" ελληνικες τραπεζες εχουν πολυβ περισσοτερες ζημιες απο τις δικες τους επιλογες αντι του κακου κράτους;;;
  Και γιατι η συμμετοχη να ειναι 10% των ιδιωτων και οχι 50% και 60% οπως ειναι οι "αναμενόμενες ζημιες πιστωτικού κινδύνου"

 3. Zame avatar
  Zame 28/12/2012 20:16:27

  το αισθημα δικαιου..πλημύρισε το τοπίο..με τα καινοτομικα νεα προιοντα..

  Πώς το λένε ο "κλεφτης"-σκύλος χορτάτος.. και η πίτα-"κλεμμενα" καλο-αφάγωτα..!
  ..η αλλιως μονα χανεις..& ζυγα κερδιζω..!!!
  ..τι σόι ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΗ ΑΛΑΖΟΝΙΑ είναι αυτή ?

  εμ..αφου αποδεχομαστε το ( Γεγονός πολύ δύσκολο (να βαλουν το χερι στην στεπη)
  όπως λένε όσοι γνωρίζουν (& προφανως γνωριζουν πολυ καλα)
  την ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΗ τραπεζική αγορά..
  όχι μόνον να μην επιστρέψουν τα "κλεμμένα" πείσω και να τιμωρηθούν..
  τουναντίον θέλουν
  και να ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ στο (γνωστο τους) παιχνίδι..!!!
  αλλα και να μη χάσουν και τον έλεγχο..!!!
  οι ιδιώτες μετόχοι-μεγαλοτραπεζίτες
  ..αφού με το ετσι θελω & στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού τους .. μετακυλούν στην κοινωνία την χασούρα που οι ιδιοι δημιούργησαν & ξέρασε" η ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΑΠΛΗΣΤΙΑ τους
  ..αφού για παρα πολλά χρόνια ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ιδιωτικοποιηθήκανε τα άπειρα κέρδη ..

  Στα πλαίσια του να έρθουν τα κλεμμένα πείσω και να τιμωρηθούν οι κλέφτες..& τα συγκεκριμένα "ιδρύματα"..όχι μόνον έχουν άπειρα αλλά είναι & ο ηθικός & εκτελεστικός αυτουργός της σημερινής κατάντιας...

  Λένε πώς η ΑΠΑΤΗ & η ΑΔΙΚΙΑ έχουν κοντά ποδάρα.. εχουν ?

  τελικά είτε περάσουν είτε όχι.. η σεισάχθεια είναι αναπόφευκτη.-
  (για πολλούς & ευνόητους λόγους)
  γιατί αλλιώς να πληρώσουμε την ανακεφαλαιοποιηση τους
  (ρεκορ φορων)..!
  να πληρώσουμε την (προσφερθείσα) επιμήκυνση.. μαζί-πακετο με την κεφαλαιοποίηση των τόκων!!!..
  να πληρώσουμε και τα δάνεια..!!!
  να υποτιμηθουν και τα " προιοντα"..της δανειοδοτησης..
  αλλά να βάλουμε και νέα δάνεια..σε μια ΑΓΟΡΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ..αφού είναι απόλυτα & ασφυκτικά ελεγχόμενη από τον ΕΠΙΘΕΤΙΘΕΜΕΘΟ μονοπωλιακό καπιταλισμό..που έχει συσσωρεύσει όλον τον πλούτο του πλανητη ..παραγόμενο και μη
  ..με ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες δυνατότητες φορο-αποφυγών & φορο-απαλλαγών..
  δηλαδή πως μετα το 99% του παγκοσμίου πληθυσμού η κοινωνια να "βολευτεί" & ανταποδοτικά μαλιστα.. με τον εναπομείναντα
  (δηλαδη με το λιγότερο από το 50% του παγκοσμίου πλούτου) επικουρουμενη με μια ολοενα και αναπτυσομενη
  (ισως & μη αναστρεψιμη) ΑΝΕΡΓΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.