29/07/2010 14:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Οι Τράπεζες προετοιμάζονται για έξοδο χώρας από το Ευρώ»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times οι  τράπεζες διερευνούν τον αντίκτυπο που θα υπήρχε στις δραστηριότητες παραγώγων και ομολόγων από μία ενδεχόμενη αποχώρηση κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Το τελευταίο διάστημα, ορισμένες τράπεζες είχαν διατυπώσει την ανάγκη ύπαρξης μίας τέτοιας μελέτης για τον αντίκτυπο αυτού του σεναρίου.

Έτσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο διεθνής οργανισμός που αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγώγων και swap επικοινώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τα μέλη του, ώστε να δημιουργηθεί ένα σώμα που θα διατυπώσει προτάσεις, ώστε να είναι έτοιμες οι τράπεζες για το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας από την ευρωζώνη.

Αν και όσοι παρίστανται σε αυτές τις συζητήσεις εκτιμούν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι απόμακρο, πολλές τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ζητούν πληροφορίες για τις πιθανές επιπτώσεις, ιδιαίτερα μετά την κρίση χρέους των τελευταίων μηνών.

Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι θα συμμετάσχουν τελικά σε αυτό το σώμα.

Πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες δηλώνει ότι λόγω της «ευαισθησίας» του ζητήματος, ο αριθμός των συμμετεχόντων στο σώμα θα είναι μικρός – περίπου 12 – και θα απαρτίζεται κυρίως από τράπεζες αλλά και επενδυτές.

Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ενώσεως Swaps και Derivatives (International Swaps and Derivatives Association) επισημαίνει πως η κίνηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει «καμία πρόβλεψη για την πιθανότητα υλοποίησης τέτοιου ενδεχόμενου» αλλά πως αποφασίστηκε να ιδρυθεί μία ερευνητική ομάδα ώστε να «αναζητηθούν τα διαφορετικά σενάρια από την πιθανή αποχώρηση μίας χώρας από την ευρωζώνη και να εξακριβωθούν οι νομικές κινήσεις και τα έγγραφα απαιτούνται για τις αγορές παραγώγων και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Σε τεχνικό επίπεδο, η απομάκρυνση μίας χώρας από την ευρωζώνη συνεπάγεται απαιτούμενες αλλαγές σε οποιαδήποτε συναλλαγή ή οικονομικό συμβόλαιο με αξία σε ευρώ, για την εν λόγω χώρα. Όμως, οι επιπτώσεις δεν είναι οι ίδιες με την περίπτωση χρεοκοπίας, όπως συνέβη επί παραδείγματι με την χρεοκοπία της Lehman Brothers, η οποία ήταν αντισυμβαλλόμενη σε συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράγωγα.
Ορισμένοι δικηγόροι εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος είναι μικρότερος από ότι εικάζεται καθώς επηρεάζονται μόνο τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί βάσει της εθνικής νομοθεσίας της χώρας που αποχωρεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 29/07/2010 15:19:21

  "Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν είναι ξεκάθαρο..." Χι, χί, Χι, χί ! Αυτή η νομοτέλεια φέρνει γέλιο σα φαγούρα ! Είναι τόσο προβλέψιμοι οι τοκογλύφοι... Από την εποχή που ο Χριστοδουλάκης πήγαινε να τιτλοποιήσει την Ακρόπολη καταλάβαινες την κατάληξη, εφόσον ανεμπόδιστα συνεχίζονταν η παραλυσία-ατιμωρησία-ΣΙΑ-προδοσία

 2. Orestios avatar
  Orestios 29/07/2010 15:19:54

  Καλομελέτα κι έρχεται.

 3. tony avatar
  tony 29/07/2010 15:29:38

  ΕΑΝ γίνει μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν θα πρόκειται για έγκλημα κατά της νησιώτικης κοινωνίας τόσο μεγάλο που στα νησιά θα σκοτώσουν ανθρώπους.

 4. donaE avatar
  donaE 29/07/2010 16:03:51

  Μπα δεν μας αφηνουν να φυγουμε,εχουν κανει επενδυσεις εδω με το πακετο...

  • Orestios avatar
   Orestios @ donaE 29/07/2010 16:12:20

   Η μόνη επένδυση είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Σε όποιο νόμισμα.

 5. Γιάννης avatar
  Γιάννης 29/07/2010 16:26:19

  Το πακέτο έγινε για να μειωθεί ο κίνδυνος των τραπεζών τους.

  • donaE avatar
   donaE @ Γιάννης 29/07/2010 16:46:40

   Τοσα ακινητα θα τα αφησουν να πανε χαμενα;

 6. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 29/07/2010 17:04:00

  Wishful thinking.

  Τυπικοί αγγλοσάξονες.

 7. Ξενιτεμένος avatar
  Ξενιτεμένος 30/07/2010 00:14:07

  http://www.cepr.net/index.php/publications/reports/greece-and-the-imf-who-exactly-is-being-saved
  Συμφωνώ με το Γιάννη για την διάσωση τον τραπεζών. Παραθέτω απόσπασμα από σοβαρή ανάλυση για το θέμα από το cepr (Center for economic and policy research)
  "The only thing the rescue package really achieves is a major change in the ownership of debt. With Greek sovereign debt being transferred from the balance sheets of banks to the balance sheet of European governments, the real purpose of the entire operation is to save European banks by relieving them from holding debt titles upon which a potential default could be looming.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.