#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2012 16:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Τράπεζες μεταξύ "διάσωσης", κρατικοποίησης και ... ξεπουλήματοςΤου Γιώργου Χαρβαλιά

Ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής δανειοδότησης μέσω του δεύτερου μνημονίου, προορίζεται, όπως είναι γνωστό, για την «διάσωση» των ελληνικών τραπεζών. Όχι των σημερινών μεγαλομετόχων-ιδιοκτητών τους, αλλά των εκατομμυρίων  μικροκαταθετών που παρακολουθούν με τρόμο την οικονομική καταστροφή 9500 χιλιάδων μικροαποταμιευτών, οι οποίοι είχαν την ατυχή έμπνευση να εμπιστευτούν το κράτος αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Για να μην συμβεί λοιπόν κάτι παρόμοιο με τις καταθέσεις, όπως αυτό που έζησαν οι ομολογιούχοι, βλέποντας σε μία μέρα να εξανεμίζεται το 53.5% της αποταμίευσης τους, αποφασίστηκε η στήριξη των ελληνικών τραπεζών, μέσω ανακεφαλαιοποίησης. Μιας ανακεφαλαιοποίησης που θα γίνει με δανεικά των ξένων και αν δεν «αποσβεστεί» μέσω αποδόσεων, θα επιβαρύνει φυσικά τον Έλληνα φορολογούμενο.

Η απόφαση για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών ήταν επιβεβλημένη και προτάχθηκε από την Τρόικα ως απαράβατη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI. Aπο κει και πέρα όμως η επιλογή της μεθόδου και των τεχνικών εργαλείων με την οποία σύντομα η χρηματοδοτική αυτή στήριξη θα γίνει πράξη, θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της τρόικας, αλλά και του εγχώριου κυβερνητικού κέντρου αποφάσεων που χειρίζεται την υπόθεση. Αν δηλαδή αποτελεί πράγματι «επιχείρηση διάσωσης» ή επιχείρηση...υφαρπαγής των τραπεζών για λογαριασμό κάποιων Ελλήνων πολιτικών, της Deutsche Bank, της BNP Paribas και δεν ξέρω ποιού άλλου διεθνούς αρπακτικού.

Οι Έλληνες μεγαλοτραπεζίτες δεν είναι ασφαλώς άμοιροι ευθυνών για την «καταναλωτική φούσκα» που ζήσαμε στη χώρα τα τελευταία 10-15 χρόνια. Συνέβαλλαν και αυτοί με την σειρά τους στην εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ επιχειρηματικού κατεστημένου και πολιτικής εξουσίας, διευκολύνοντας ως ένα βαθμό, δανειοδοτήσεις...σκοπιμότητας.

Παρόλα αυτά, το πρόβλημα της κρίσης χρέους στη χώρα μας, σε αντίθεση π.χ. με αυτό της Ιρλανδίας, ουδόλως οφείλεται σε κατάχρηση αθέμιτων τραπεζικών πρακτικών. Το αντίθετο θα έλεγα. Οι ελληνικές τράπεζες, άνοιξαν τα φτερά τους στον βαλκανικό περίγυρο, επένδυσαν σε γειτονικά κράτη όπως η Τουρκία και μέσα από μια συνετή, για να μην πώ συντηρητική, διαχείριση των κεφαλαίων τους, κατάφεραν να βρεθούν θωρακισμένες στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Κάπου εκεί ξεκίνησε ο κατήφορος. Στην πιο κρίσιμη περίοδο που η Ελλάδα έχασε την εμπιστοσύνη των αγορών και άρχισε να οδεύει προς το χρεοστάσιο, υποχρεώθηκαν (από την κυβέρνηση Παπανδρέου) να φορτωθούν τοξικά ελληνικά ομόλογα, υποχρεωθήκαν να συνεχίσουν την δανειοδότηση σε υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ και εν τέλει υποχρεώθηκαν να απολέσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να διολισθήσουν από τα παχυλά κέρδη της περασμένης δεκαετίας στο κατώφλι των ζημιών.

Σήμερα το δομικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, όπως απέδειξε και η πρόσφατη έρευνα της Blackrock, δεν είναι τα «χαριστικά» ή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι η εγγραφή τεράστιων απωλειών από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους.

Συνεπώς η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του ΤΧΣ, πρέπει να υπακούει σε τρεις βασικές αρχές:

- Στην εξασφάλιση ισχυρών κινήτρων απόδοσης προς ιδιώτες επενδυτές ώστε να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ

- Στην διατήρηση του ιδιωτικού μάνατζμεντ, ώστε να μην μετατραπούν σε υπερχρεωμένες κομματικές ΔΕΚΟ, τύπου Αγροτικής

- Και ασφαλώς στην εξασφάλιση της προοπτικής των σημερινών μεγαλομετόχων τους να ανακτήσουν τα μερίδια τους, βάζοντας το χέρι στην τσέπη για την επαναγορά μετοχών υπό ευνοικούς όρους.

Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτές τις αρχές σημαίνει, είτε ότι κάποιοι αμετανόητοι μεταπράτες της πολιτικής έχουν αποφασίσει να τις κρατικοποιήσουν, αδημονώντας να κάνουν προσωπικό παιχνίδι διαπλοκής, αλλά και διευθετήσεις δανείων...κάτω από το τραπέζι, είτε ότι η Τρόικα επιχειρεί σκοπίμως να τις απαξιώσει για να τις «χαρίσει» εν τέλει σε τραπεζικούς παίκτες της αρεσκείας της. Το κακό είναι ότι και ο αρμόδιος θεματοφύλακας, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδας, στο παιχνίδι της...κολοκυθιάς που βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα, αντι να προστατέψει την ανεξαρτησία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αρκείται σε ρόλο τροχονόμου...της Φραγκφούρτης.

(δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/03/2012 16:31:43

  Δύσκολα θα συμμετάσχουν στις συνθήκες αυτές, ιδιώτες επενδυτές αποδετοί από τους Ευρωπαικούς ρυθμιστικούς κανονισμούς.
  Τον ρεαλιστικό δρόμο έδειξαν μάλλον οι ΗΠΑ και η Βρετανία επί Γκόρντον Μπράουν (π.χ. στεγαστικές κεντρικές Fanny & Fred και η RBS): Ανακεφαλαιοποίηση με αντάλλαγμα προσωρινή κρατικοποίηση σε επίπεδο μετοχικής πλειοψηφίας (πλειοψηφικός έλεγχος στο συμβούλιο, αλλά όχι εκτελεστικό management). Και μετά από 4 - 5 χρόνια πώληση του μετοχικού πακέτου σε ιδιώτες με κέρδος για το Δημόσιο.

 2. STANLEY21 avatar
  STANLEY21 31/03/2012 17:47:58

  Στην διατήρηση του ιδιωτικού μάνατζμεντ, ώστε να μην μετατραπούν σε υπερχρεωμένες κομματικές ΔΕΚΟ, τύπου Αγροτικής

  Καλό είναι, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, να μη γράφουμε αρλούμπες.Έχει κανείς την εντύπωση ότι η ΑΤΕ έχει προβλήματα επειδή έκανε αθρόες προσλήψεις με κομματικά κριτήρια?Όποιος το πιστεύει αυτό είναι ή ψεύτης ή άσχετος.Η ΑΤΕ έφτασε εδώ που έφτασε λόγω των αποφάσεων που πήραν οι δοικητές της, που ήταν κομματικά εκλεγμένοι.Για ενημέρωση όσων δε ξέρουν. οι προσλήψεις σε ΑΤΕ-ΤΤ τα τελευταία 15 χρόνια γίνονταν μόνο μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ.Δεν έχει δηλαδή καμία σχέση η ΑΤΕ με ΔΕΚΟ.Παρόλα αυτά, η ΑΤΕ με άθλια μεθόδευση των κυβε΄νήντων είναι η μόνη τράπεζα που μπήκε στη λίστα των ΔΕΚΟ και έχουν οι υπάλληλοι της μείωση του μισθολογικού κόστους 35% σε σχέση με το 2009.Αποτέλεσμα αυτού πολλοί υπάλληλοι να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν πάρει από την τράπεζα-εργοδότη τους.Αυτά τα ολίγα, γιατί απότι ακούγεται, έρχονται άσχημες εξελίξεις για την ΑΤΕ και τους υπαλλήλους της.Καλό είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου και οι δημοσιογράφοι να είναι προσεκτικοί στα γραφόμενα τους και να μη δημιουργούν εντυπώσεις

 3. sitting duck avatar
  sitting duck 31/03/2012 21:47:10

  Για κομματικές ΔΕΚΟ ομιλεί ο αρθρογράφος και όχι για προσλήψεις. Είναι φανερό τι έγινε στην Αγροτική ξεκινώντας από τον περιβόητο Πέτρο Λάμπρου, γνωστό και ως ταμία και καταλήγοντας στο σημερινό ακριβοπληρωμένο δίδυμο Πανταλάκη-Ντίνας Λάζαρη. Σε κάθε περίπτωση παίζεται χοντρό παιχνίδι με τις τράπεζες. Και δυστυχώς θα συμβεί το εξής απίθανο: Θα τις χρυσοπληρώσει ο ελληνας φορολογούμενος για να τις αρπάξει τελικά έναντι πινακίου φακής η κάθε Ντόιτσε Μπανκ! Τεράστιες οι ευθύνες Παπαδήμου-Προβόπουλου και φυσικά Βενιζέλου.

 4. NO avatar
  NO 31/03/2012 21:48:24

  Συγχαρητήρια στον κ. Χαρβαλιά. Διαβάζω τα άρθρα του πάντα.Είναι η φωνή της λογικής.

 5. thanos avatar
  thanos 31/03/2012 23:53:04

  Στην διατήρηση του ιδιωτικού μάνατζμεντ, ώστε να μην μετατραπούν σε υπερχρεωμένες κομματικές ΔΕΚΟ, τύπου Αγροτικής
  Εγώ πιστεύω ότι ο εν λόγω κύριος παίζει κάποιο ή κάποιων το παιχνίδι, γράφοντας την ανωτέρω φράση.
  Άλλωστε κ ο Σαμαράς είχε πει για δημόσιο ΠΥΛΩΝΑ, κάποιο τραπεζικό σχήμα που θα ήταν αναγκαίο να στηρίξει την ανάπτυξη κ θα ήταν δημόσιο.

 6. knight rider avatar
  knight rider 01/04/2012 01:39:34

  Το τραπεζικό σύστημα είναι ενιαίο παγκόσμιο και υπερεθνικό. Αραγε έχουμε αναρωτηθεί, Πόσοι καταθέτες έχασαν τα χρηματά τους παρά το κλείσιμο μόνο στην Αμερική τουλάχιστον 300 μικρομεσαίων τραπεζών λόγω της κρίσης? Πόσοι καταθέτες έχασαν τα χρηματά τους κατά την χρεοκοπία χωρών όπως η Αργεντινή ή άλλες χώρες παλαιότερα? Πόσοι καταθέτες έχασαν τα χρηματά τους από το πρόσφατο κλείσιμο στην Ελλάδα μας τριών συναιτεριστικών τραπεζών? Πόσοι τελικά καταθέτες έχασαν τα χρηματά τους απο την χρεοκοπία τράπεζας στον δυτικό κόσμο από τον πόλεμο και μετά? Η απάντηση είναι μία και μοναδική. ΚΑΝΕΝΑΣ! Και ο λόγος είναι επίσης πολύ απλός. Διότι το ίδιο το χρήμα δεν έχει αξία. Είναι απλό τυπωμένο χαρτί. Αξία έχουν μόνο τα προιόντα και οι υπηρεσίες που μπορείς να διακινήσεις με αυτό. Το χρήμα είναι ουσιαστικά τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών & μεταφοράς προιόντων. Αμα σου καταστραφεί απλά τυπώνεις άλλο.

 7. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 01/04/2012 02:01:43

  Kρατικοποίηση τραπεζών για να κάνει κουμάντο η Ντίνα Λάζαρη, ο Βενιζέλος και ο κάθε Αγγελούδης, δεν λέει. Προς τα εκεί πάει το πράγμα και η ΝΔ δεν έχει πάρει χαμπάρι. Οι τροικανοί πάντως, θα καθαρίσουν για τους δικούς τους. Αδίκως ονειρεύεται ο χοντρούλης ότι θα κάνει πελατειακό-ψηφοθηρικό παιχνίδι σβήνοντας τα δάνεια των διαπλεκόμενων. Θα τον προλάβει η...Ντόιτσε Μπανκ όπως σωστά γράφει ο Χαρβαλιάς.

 8. O γνωστος μπετατζης avatar
  O γνωστος μπετατζης 01/04/2012 10:19:35

  μην μου αγχωνεστε..τα λεφτα σας ..με το δικο μας μανατζεντ εχουν γινει δικα μας..σας προστατευουμε..
  Δεν ειναι τυχαιο που τα παπαγαλακια μας σας εχουν ψησει οτι οι δικες μας τραπεζες..ειχαν.."καλη διαχειριση"...δηλαδη εδιναν σε εμας τους κολλητους..δανεικα και αγυριστα ..αλλα παρ ολα αυτα...Ειναι "υγιεστατες"..
  σας εχουν πεισει οτι τα σαπακια οπως τα καταντησαμε δεν φταινε σε τιποτα..αλλα τα κατεστρεψε το ελληνικο κρατος..
  Σε ξενους να ξεπουληθουν αποκλειεται..γιατι τοτε εμεις..οι προστατες σας πως θα περνουμε δανεικα και αγυριστα...χωρις να δινουμε λογαριασμο σε κανεναν.

  οι τραπεζες με την δικια μας διαχειριση ειναι το βασικο στηριγμα της διαπλοκης..κοροιδα..αποκλειεται να φυγουν απο τα χερια μας.

 9. giorgos avatar
  giorgos 28/04/2012 19:59:01

  Με τα εταιρικα ομολογα που εγγυανται οι τραπεζες τι θα γινει αν γινει η κρατικοποιση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.