#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2009 20:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Τούρκοι θα μας τροφοδοτούνε και με ρεύμα
«Πράσινο φως» από την Αγκυρα σε ρωσο-τουρκική κοινοπραξία για πυρηνικό σταθμό


Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας δίνει το προβάδισμα σε ρωσο-τουρκική κοινοπραξία για την κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στη θέση Ακουγιού, στα νότια παράλια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anka.

Για να αρχίσει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού απαιτείται στη συνέχεια η απόφαση της κρατικής Ανώνυμης Εταιρείας Εμπορίας και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΕΤΑS) σχετικά με την τιμή διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας από την κοινοπραξία. Ο σχετικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την οριστική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην ρωσο-τουρκική κοινοπραξία συμμετέχουν οι εταιρείες JSC ATOMSTROYEXPORT, JSC INTER RAO UES και PARK Teknik.

H ρωσική ATOMSTROYEXPORT συμμετέχει ήδη ως κύριος εργολάβος στην κατασκευή του βουλγαρικού αντιδραστήρα στο Μπέλενε.

Συμμετέχει επίσης στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο κατασκευάζει το πρωτο του πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέχρ. Κατασκευάζει ακόμη τους πυρηνικούς σταθμούς Tianwan της κίνας και Kundankulam της Ινδίας.

 

«Σε μιά περιοχή που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ρευστότητα, σε μιά χώρα που δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους, ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την εμπειρία για τέτοιες επενδύσεις, με άλυτο το πρόβλημα διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, με υπαρκτή τη μεγάλη πιθανότητα για κατασκευή και διασπορά νέων πυρηνικών όπλων και με ορατό τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης συνιστά στην κυριολεξία ένα παιχνίδι με τη φωτιά» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και ζητεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικούς φορείς «να πιέσουν για να αποτρέψουν το επιχειρούμενο έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της ειρήνης και της ίδιας της ζωής».

http://www.in.gr/innews/article.asp?lngEntityID=969449

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασανδρα» avatar
  «Κασανδρα» 21/11/2009 20:40:24

  Μα τι ακούω δεν θα μας αρκεί η πράσινη ενέργεια; παπα είδατε κάτι πράγματα!

  • Ichtyosaurus avatar
   Ichtyosaurus @ «Κασανδρα» 22/11/2009 09:16:33

   Μα αυτό ακριβώς εννοούσαν όταν έλεγαν «πράσινη ανάπτυξη» και «πράσινο Αιγαίο»….

 2. arcaheopteryx avatar
  arcaheopteryx 21/11/2009 20:47:21

  οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν ρεύμα. Οι αγελάδες μεθάνιο. Οι ανεμογεννήτριες πιάνουν χώρο (κάτι έιναι και αυτό... από το ολότελα...)

  Όσο προχωράει θα μάθουμε οι γραικύλοι ότι η Ρωσία θα παρέχει το καύσιμο και θα παίρνει τα απόβλητα.

  Εκτός από Ρώσικα, έχει και Γερμανικά, Γαλλικά και Αμερικάνικα. Για κάθε διαπλεκόμενο. Άντε κοιμισμένοι, ξυπνάτε.

  • «Κασανδρα» avatar
   «Κασανδρα» @ arcaheopteryx 21/11/2009 21:38:58

   Χωρίς να μην έχω κανένα ενδοιασμό ότι πρόκειται για χοντρές πράσινες μπίζνες κάτι προσφέρουν μην τα μηδενίζουμε και όλα... καμιά σχέση βέβαια όπως παρουσιάζουν τα πράγματα. Το θέμα είναι να γίνεται με μέτρο κανόνες και ορθολογιστικά πράγμα που δεν γίνεται σήμερα και πιθανόν δεν θα γίνει και αύριο.

 3. arcaheopteryx avatar
  arcaheopteryx 21/11/2009 21:51:04

  προσφέρουν ακριβότερο ρεύμα, ακριβότερο κόστος ισχύος βάσης, δουλειές σε χωματουργούς, μπετατζηδες και φορτηγατζήδες, καταστροφή τοπίου που εκτός από εθνικό είναι και τουριστικό. Προσφέρουν επίσης διασφάλιση συνεχισης εξάρτησης από πετρέλαιο. Οι ΑΠΕ, «κάποτε» θα είναι χρήσιμες. Έτσι λένε πλέον επισήμως τουλάχιστον οι αμερικάνοι. «Κάποτε». Όταν έχουμε γυρίσε σε οικονομία υδρογόνου (αποθηκεύεις αιολικό ρεύμα μετατρέποντας το σε υδρογόνο), όταν τα φ/β φτάσουν σε απόδοση 30 και 35% στο 1/5 του σημερινού κόστους. Κοινώς, «κάποτε». Ως τότε, είναι επιδότηση αποασχόλησης άλλων χωρών, με λεφτά άλλων χωρών, σε βάρος της Ελληνικής γης και του έλληνα καταναλωτή. Λυπάμαι, «Κασάνδρα», έτσι είναι. Η εναλλακτική; Διάλεξε: Αλλαγή τρόπου ζωής και μείωση κατανάλωσης, εισαγόμενο κάρβουνο με προηγμένες αλλά έμπορικά υπαρκτες τεχνολογίες καύσης, και πυρηνική. Εάν δεν έιναι Ελληνική, θα είναι εισαγόμενη από Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία κλπ.

  Τα περί Σαχάρας και στρατόσφαιρας είναι επιστημονική φαντασία, ή ακριβά πειράματα.

  • «Κασανδρα» avatar
   «Κασανδρα» @ arcaheopteryx 21/11/2009 22:13:16

   Μάλλον δεν καταλαβες τι είπα... καλό είναι να μην μηδενίζουμε τα αιολικά πάρκα ούτε και να εξυμνούμε όλα πρέπει να γίνουν με μέτρο και κανόνες, μιας και μας το επιβάλλει η ΕΕ.

   Το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες δεν είναι ακριβό από όσο ξέρω αλλά υπάρχουν και πολλά αρνητικά που έχουν ξεχαστεί και κρυφτεί καλά στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.

   Τώρα αν δίνουν λύση στο θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ασφαλώς και όχι, απλά δίνουν μια ανάσα ανάλογα με το αεράκι!

  • arcaheopteryx avatar
   arcaheopteryx @ arcaheopteryx 22/11/2009 06:54:13

   είπες την μαγική λέξη: «επιβάλλει». Με καλύπτει πλήρως. Καθρεφτάκια, χάντρες και δροσερές ανάσες, με αντάλλαγμα γη και τέλη υπέρ ΑΠΕ, για να δουλέψουν ξένα εργοστάσια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.