03/03/2010 14:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Σκοπιανοί μετακομίζουν .. στο Βέλγιο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις αρχές του Βελγίου ο μεγάλος αριθμός πολιτών της ΠΓΔΜ και της Σερβίας (κυρίως αλβανικής καταγωγής και Ρομά), οι οποίοι, με την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων (ισχύει από τις 19 Δεκεμβρίου 2009) μεταβαίνουν οργανωμένα και μαζικά στο Βέλγιο, ζητώντας άσυλο.

    Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, Μελκιόρ Βάτλε, δήλωσε ότι οι βελγικές αρχές δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν κανένα αίτημα για άσυλο σε πολίτες από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία και θα τους επαναπροωθήσουν άμεσα στις χώρες τους.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης, θα μεταβεί στα Σκόπια, την επόμενη εβδομάδα, για να εξετάσει με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον αυξημένο αριθμό πολιτών από την ΠΓΔΜ που αιτούνται άσυλο στο Βέλγιο.

    Εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βέλγιο θα ζητήσει εξηγήσεις από την ΠΓΔΜ για το «φαινόμενο» αυτό.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «ακατανόητο» το γεγονός ότι, ο αριθμός πολιτών από την ΠΓΔΜ που τους τελευταίους δύο μήνες αιτούνται άσυλο στο Βέλγιο, υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό πολιτών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και από εμπόλεμες περιοχές, που ζητούν άσυλο στο Βέλγιο.

    Σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ολόκληρα χωριά στην περιοχή του Λίπκοβο (στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ) και στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία, (πρόκειται για περιοχές όπου πλειοψηφεί ο αλβανικής καταγωγής πληθυσμός) «ερημώνουν» κυριολεκτικά τους τελευταίους δύο μήνες. Οι κάτοικοί τους μεταβαίνουν κυρίως στο Βέλγιο, όπου έχουν συγγενείς και γνωστούς, ελπίζοντας ότι, μετά την παρέλευση του νόμιμου διαστήματος παραμονής τους (90 ημέρες), θα βρουν κάποιον τρόπο να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους.

    Πολλοί από αυτούς, αμέσως μόλις φθάνουν στο Βέλγιο, μεταβαίνουν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών της χώρας αυτής και αιτούνται άσυλο.

    Οι λόγοι της μαζικής αυτής μετάβασης στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ συνδέονται με τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ιδιαίτερα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές των δύο αυτών χωρών.

    Όπως δηλώνουν αυτοί που μεταβαίνουν στο Βέλγιο, δεν έχουν καμία προοπτική στις περιοχές όπου ζουν, καθώς δεν έχουν δουλειές ούτε κάποιο εισόδημα.

    Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς που μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ και κυρίως στο Βέλγιο, πωλούν όποια περιουσία έχουν για να εξασφαλίσουν τα έξοδα ταξιδιού.

    Οι βελγικές αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες της ΠΓΔΜ, που τους τελευταίους δύο μήνες μεταβαίνουν μαζικά στο Βέλγιο, να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης ορισμένων επιτήδειων, οι οποίοι τους αναφέρουν ότι το βελγικό κράτος ικανοποιεί τα αιτήματα για άσυλο.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά τον «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει, απηύθυνε ανάλογη έκκληση και επισήμανε ότι, οι πολίτες της χώρας που μεταβαίνουν στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ και αιτούνται άσυλο κινδυνεύουν να καταχωρηθούν στη «μαύρη λίστα» του συστήματος του Σένγκεν, κάτι που δεν θα τούς επιτρέπει να ταξιδεύουν πλέον σε καμία χώρα της ΕΕ.

    Σύμφωνα με Αλβανούς πολιτικούς αναλυτές στην ΠΓΔΜ, το γεγονός ότι, αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα και μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ, ζητώντας άσυλο, είναι κυρίως αλβανικής εθνικής καταγωγής και όχι Σλαβομακεδόνες, αναδεικνύει και το ζήτημα των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων, που υφίσταται μεταξύ των δύο αυτών εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 03/03/2010 14:57:31

  Εκτός από Βαλλόνους και Φλαμανδούς, οι Βέλγοι θα έχουν πιά και Βαλκαναλβανούς - ή κάπως έτσι.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/03/2010 15:03:43

  Πολυπολιτισμικό και το Βέλγιο

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ archaeopteryx 03/03/2010 16:13:12

   «θα τους επαναπροωθήσουν άμεσα στις χώρες τους»

   δεν νομίζω

 3. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 03/03/2010 15:34:01

  Παιδιά, ἂν δὲν τοὺς θέλει τὸ Βέλγιο νὰ τοὺς ἀναλάβουμε ἐμεῖς μὲ τὴν κ. Κούρτοβικ, τὸν κ. Χριστόπουλο καὶ τους λοιποὺς κατὰ Ἀλιβιζάτον συνταγματικοὺς πατριῶτες...

 4. maquis avatar
  maquis 03/03/2010 16:43:53

  Mαζεύω υπογραφές για την ιδρυση σχετικής ΜΚΟ και καταθέτω αίτηση επιχορήγησης στο αρμόδιο υπουργείο.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ maquis 03/03/2010 20:50:50

   πάρε και τον Παπαμιμίκο μαζί που έχει το know hοw!

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/03/2010 16:57:43

  Να και μια χαμηλής έντασης γενοκτονία από τους αλεξανδρόκαυλους των Σκοπίων...

 6. nasos avatar
  nasos 03/03/2010 17:04:41

  Μα και στην Ελλάδα,από τότε που καταργήθηκαν οι περιορισμοί για Ρουμάνους και Βούλγαρους πολίτες έχουν έρθει πολλοί Ρομά και μη Ρομά.
  Το ότι οι συγκεκριμένοι προτιμούν Βέλγιο ή άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης μάλλον οφείλεται στο Μακεδονικό και στην κακή οικονομική κατάστασή μας.
  Εάν όμως το Βέλγιο αρχίσει και τους απελαύνει,λογικά αρκετοί θα κατηφορίσουν κατά δω.
  Τι έχουν άλλωστε να χάσουν;

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ nasos 04/03/2010 00:19:35

   δουβλίνο 2 κι επιστρέφουν στην αρχική χώρα εισόδου!
   χαχα, να το δω κι αυτό...

 7. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 03/03/2010 17:32:11

  Θα τους επαναπροωθήσουν άμεσα?Δεν κατάλαβα τα "ανθρώπινα δικαιώματα" ισχύουν μόνο για μας?Που είναι οι αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ να μεταβούν σούμπιτοι στο Βέλγιο να τα κάνουν όλα π.....να?

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 03/03/2010 18:20:09

   Τέτοιου είδους χάλια μόνο στην Ελλάδα επέτρεψαν να γίνουν. το Βέλγιο θα τους διώξει όπως έδιωξε και η Γερμανία τους Βόσνιους Μουσουλμάνους και λοιπούς Γιουγκοσλάβους που φιλοξενούσε κατά τον πόλεμο

 8. nasos avatar
  nasos 03/03/2010 18:24:49

  Εν τω μεταξύ ο ΓΑΠ επιθυμεί την κατάργηση της Βιζα και για τους Αλβανούς,την στιγμή που οι Αρχές στην Ήπειρο εξακολουθούν να συλαμβάνουν και να επαναπροωθούν Αλβανούς λαθρομετανάστες,σημάδι απτό της φτώχειας που μαστίζει την γειτονική χώρα.
  Κατάργηση της βίζα σημαίνει μαζική εισροή Αλβανών μεταναστών αφού εδώ υπάρχουν ήδη ισχυρά ριζωμένες κοινότητες Αλβανών,δηλαδή από μισό εκατομμύριο θα φτάσουν το ένα σε χρόνο μηδέν.

 9. xaroylhs avatar
  xaroylhs 03/03/2010 19:30:09

  ..ας τους να καταλάβουν την γλύκα..τόσα χρόνια μόνο οδηγίες ξέρουν να εκδίδουν. Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως ο ΓΑΠ στα πλαίσια της σταθεροποίησης και ανάπτυξης τους πάρει μαζί με κανένα χαμηλότοκο δάνειο σε συνδυασμό δε με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο μπορεί να του φανούν χρήσιμοι στις επόμενες εκλογές, κάτι λέτε να ξέρει ο ..Πάριος υπουργός;

 10. πολίτης avatar
  πολίτης 03/03/2010 21:28:22

  Ευτυχώς που έχουμε οικονομική κρίση και δεν έρχονται προς τα εδώ!!! Αν τους διώξουν από το Βέλγιο ας πάνε στην Ολλανδία. Είναι καταπληκτική και πολύ προοδευτική χώρα.

 11. Mαρινα avatar
  Mαρινα 03/03/2010 23:11:14

  Φιλε πολιτης,

  Οχι,εδω στην Ολλανδια η τουρκαλα Albayrak υπευθυνη για τους μεταναστες και τους ζητουντες ασυλο,δεν τους θελει.Βαζει μονο τουρκους μεσα.
  Μαλιστα,τελευταια φρουρηται μερα νυχτα,γιατι δεχεται απειλες φονου απο τους 4.700 Κουρδους του ιρακ που ζητουν ασυλο και αυτη τους διωχνει πισω...
  Ειπαμε,η Ολλανδια θα γινει σε λιγα χρονια επαρχια τουρκικη,punto e basta!!!
  Τελευταια μαλιστα εχει δημιουργηθει και ισλαμικο δημοκρατικο κομμα απο τους εδω τουρκους και θα παρει μερος στις επομενες εκλογες!!!!!!!!!

  Οχι, παιζουμε...

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Mαρινα 04/03/2010 16:51:14

   Ε ρε γλέντια!!! Και στα δικά μας λοιπόν.

 12. Orestios avatar
  Orestios 03/03/2010 23:54:53

  Πώ πω τί πάθανε οι καημένοι οι Βέλγοι. Πολύ τους λυπάμαι.

 13. αλφα2012 avatar
  αλφα2012 04/03/2010 00:01:29

  όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελες !!!!!!!!!!

 14. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 04/03/2010 09:50:56

  Έχει και τα θετικά για τους Βέλγους, επιμένω. Θα "εξισορροπήσουν" κάπως την κόντρα Βαλλόνων και Φλαμανδών. Θα μπούν ανάμεσα και θα τρώνε αυτοί τις φάπες.
  Χάρις στους δικούς μας Βαλκάνιους ξαδέλφους, φαλλόνοι και βλαμανδοί θα φαντασιώνονται πιά ότι είναι μεταξύ τους δίδυμα αδέλφια και όχι Κράμερ εναντίον Κράμερ.

  • Nικόλας avatar
   Nικόλας @ Sic transit gloria mundi 04/03/2010 17:24:41

   Το μόνο κοινό που έχουν οι φλαμανδοί και οι βαλλόνοι είναι πως και οι 2 εθνότητες είναι καθολικοι, τίποτα άλλο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.