11/11/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Παγίδες του Μόνιμου Μηχανισμού Διάσωσης

του   Γιάννη  Μουρμούρα*

Μία από τις σημαντικότερες Συνόδους Κορυφής, από την ίδρυση της ευρωζώνης, έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με θέμα την Οικονομική Διακυβέρνηση στην ΟΝΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρεμβαίνει όχι μόνο στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών αλλά και στις γενικότερες οικονομικές τους πολιτικές. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αποδοχή – καταρχήν - των Προτάσεων της ομάδας εργασίας (Task Force) υπό την επίβλεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. van Rompuy: (i) η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόσο στο προληπτικό όσο και στο διορθωτικό σκέλος αυτού: διατηρώντας το διαρθρωτικό έλλειμμα ως βασικό δημοσιονομικό μέγεθος προς παρακολούθηση, η κατεύθυνση πλέον θα είναι προς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Προτείνεται επιπλέον και το κριτήριο του δημόσιου χρέους—το οποίο σημειωτέον αγνοείται παντελώς από το Μνημόνιο, (ii) η διεύρυνση της επιτήρησης και στο πεδίο των μακροοικονομικών ανισορροπιών (π.χ. ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών,  “φούσκες” στην αγορά ακινήτων, κλπ).  Προβλέπεται έτσι το αντίστοιχο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP), δηλαδή η Διαδικασία Υπερβολικής Ανισορροπίας (EIP). Η EIP θα προβλέπει τη λήψη διορθωτικών μέτρων αλλά και την επιβολή προστίμων μέσω του νεοεισαχθέντος “αντίστροφου μηχανισμού ψηφοφορίας” και   (iii) η σύσταση ενός Μόνιμου Μηχανισμού Διάσωσης (ΜΜΔ) των χωρών της ευρωζώνης που απειλούνται από χρεοκοπία.

Θα σταθούμε λίγο περισσότερο στο τρίτο ζήτημα που είναι και το πιο δύσκολο και με τεράστιο διακύβευμα για τη χώρα μας. Όλοι συμφωνούνε καταρχήν, ως γενική ιδέα,  στη δημιουργία ενός Μόνιμου Μηχανισμού Διάσωσης (ΜΜΔ) στην ευρωζώνη: η  Ελλάδα, οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι διεθνείς αγορές. Για τις αγορές ο ΜΜΔ είναι μια αξιόπιστη οριστική λύση (endgame solution) σε μελλοντικές κρίσεις δανεισμού, μια αναγκαία συνθήκη για τη σταθερότητα του ευρώ.  Πολλοί προεξοφλούνε ότι ο ΜΜΔ θα είναι ο πρόδρομος ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Όμως, όπως σε πολλά πράγματα, έτσι κι εδώ, ο «διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια».

Εύλογα ερωτήματα που εγείρονται: ποιος θα είναι ο ρόλος του ΜΜΔ στη διάσωση (bail-out) μιας χώρας που κινδυνεύει με κήρυξη στάσης πληρωμών, με δεδομένο ότι το άρθρο 125 δεν καταργείται; Πώς θα γίνεται η διάσωση αυτή από το ΜΜΔ:  μέσω της παροχής δανείου στην υποψήφια χώρα (με αυστηρούς όρους και conditionality), μέσω μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας (orderly default), όπως ξεκάθαρα φαίνεται να είναι η άποψη της Γερμανίας ή ενός συνδυασμού των πιο πάνω ; Πώς εξαλείφεται το ζήτημα του ηθικού κινδύνου ; Ποιος θα είναι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα ; Θα συνεισφέρει μόνο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΜΜΔ, και αν ναι, με τι όρους ; ή/και θα δέχεται την χρονική επιμήκυνση και ‘κούρεμα’ των ομολόγων σε μια μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους ; Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα έχουμε αύξηση των  spreads στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης (άποψη Trichet) ή ακόμη και ένα πιθανό επενδυτικό μποϋκοτάζ των αγορών στα ομόλογα των αδύναμων αυτών κρίκων (χώρες PIGS) με κίνδυνο ενός dοminο, αποσταθεροποιώντας το ίδιο το ευρώ; Σε τελική ανάλυση, το πιεστικό ερώτημα που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο είναι το εξής: ο ΜΜΔ θα ‘διευκολύνει’ τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης προς μια ελεγχόμενη χρεοκοπία ή θα την αποτρέπει ; Από τις απαντήσεις που θα δοθούν και θα υιοθετηθούν στο τέλος, θα εξαρτηθεί το βιοτικό επίπεδο και η ευημερία του ελληνικού λαού. Ελπίζουμε, στην  κυβέρνηση να μην είδαν μόνο το τυρί αλλά να είδαν και τη φάκα στον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης.

*Καθηγητή Μακροοικονομίας, Οικονομικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Συμβούλου του Προέδρου της ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στο Βήμα της 6/11/2011

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 11/11/2010 08:29:25

  Καλά τα λέτε κ. Μουρμούρα, αλλά εκείνο το 'όλοι συμφωνούμε' μάλλον έχει την έννοια ότι καθόλου δεν συμφωνούμε, τελικά. Όλες οι πολύ σωστές ενστάσεις που θέτετε είναι ενστάσεις επί της αρχής και επειδή είναι όπως τα λέτε κι ακόμη χειρότερα, είναι αδύνατον να συμφωνήσουμε με αυτο που κατ' ευφημισμόν, μόνο, αποκαλείται 'Μηχανισμός Διάσωσης'. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μηχανισμό υποταγής κρατών και δημιουργίας ενδοευρωπαϊκών αποικιών της Γερμανίας.

 2. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 11/11/2010 08:32:39

  Το άρθρο του Καθηγητού κ. Μουρμούρα είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό για κάθε ένα σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη. Το μέλλον τη΄ς Ελλάδος μας και των παιδιών μας είναι σε κίνδυνο. Κύριε Καθηγητά, η προτροπή σας στον Αντώνη Σαμαρά, ως Συμβούλου του και η πίεση του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στον κ. Πρωθυπουργό, καθίσταται επιτακτική.

 3. James avatar
  James 11/11/2010 11:24:36

  Συμφωνώ με τον Καθηγητή κ. Μουρμούρα
  Mε αυτόν τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης που θέλει η Γερμανία θέτει σε κίνδυνο τη βιοσημότητα της Ευρωζώνης. Αποκαλυπτικό άρθρο του Καθηγητή Paul De Grauwe
  http://www.ceps.eu/book/mechanism-self-destruction-eurozone

 4. JOHN avatar
  JOHN 11/11/2010 19:31:27

  Ποιοι θα ειναι και απο ποιους θα εκλεγονται οι ηγετες της οικονομικης διακυβερνησης της Ευρωπης?Πως νομημοποιουνται να κατεχουν τετοια ποστα και να ρυθμιζουν τις ζωες τοσων εκατομυριων διχως καμια λαικη εντολη?Μηπως δικαιωμα ψηφου θα εχει καποια ελιτ τραπεζιτων,χρηματιστων.......και οι λαοι θα ειναι απλοι χειροκροτητες?Μηπως πρεπει να μας προβληματιζει που οδηγουμαστε,που καποιοι με συνθυμα τους μνημονια διαρκειας πρεπει οπωσδηποτε και να μας κυβερνουν?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.