10/05/2008 12:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Καραμανλήδες, η ιστορία και η διαπλοκή

Τώρα που χάρις στον Μητσοτάκη οι παλιότεροι θυμήθηκαν τον προηγούμενο Παπανδρέου και τον προηγούμενο Καραμανλή, θυμήθηκα κι εγώ τι έκανε ο θείος του σημερινού πρωθυπουργού, όταν βρέθηκε σε ανάλογες καταστάσεις, στριμωγμένος δηλαδή από τα μεγάλα συμφέροντα της εποχής του. Μόνον καλές σχέσεις δεν είχε με τα παραδοσιακά τζάκια της ελληνικής «κομπραδόρικης μεγαλοαστικής τάξης» της μεταπολεμικής Ελλάδας, που θα έλεγε και ο τελευταίος «διαφωτιστής» του ΚΚΕ. Και δεν δίσταζε να συγκρουσθεί μαζί τους όταν έκρινε πως αυτό «επέβαλαν το συμφέρον της οικονομίας και λόγοι νομικής και ηθικής τάξεως».Κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που «έγραψε ιστορία» και χαρακτηρίζεται σήμερα «μεγάλος ηγέτης».

«Το 1961 ο Ωνάσης ζήτησε να με επισκεφθεί. Όταν τον δέχθηκα, αφού εξήρε το έργο μου, μου δήλωσε ότι αισθάνεται καθήκον να εισφέρει στην εκλογική επικράτηση του κόμματός μου. Τον ευχαρίστησα και του συνέστησα να απευθυνθεί στην ειδική επιτροπή. Ενώ ο σκοπός της επισκέψεώς είχε λήξει, διατύπωσε το παράπονο ότι ο Νιάρχος ετύγχανε καλυτέρας μεταχειρίσεως. Του είπα και του απέδειξα ότι είχε άδικο, ενώ αυτός επέμεινε για το αντίθετο. Διατελώντας σε κατάσταση εκνευρισμού και επειδή υποπτεύθηκα ότι η διατύπωση των παραπόνων του συνδεόταν με την προσφορά του να βοηθήσει τον εκλογικό αγώνα, του μίλησα κατά τρόπο έντονο και του δήλωσα ότι τερματίστηκε η επίσκεψη» (Κωνσταντίνος Καραμανλής - «Οι σχέσεις μου με το κεφάλαιο», από το βιβλίο του Τάκη Λαμπρία «Καραμανλής, ο φίλος»).

Και παρακάτω στο ίδιο: «Μετά την επάνοδό μου το 1974 εκρατικοποίησα την Ολυμπιακή που είχε ο Ωνάσης, τα διυλιστήρια Ασπροπύργου που είχε ο Νιάρχος και το τραπεζικό συγκρότημα του Ανδρεάδη. Και τα εκρατικοποίησα, όχι, όπως ελέχθη από σοσιαλμανία, αλλά γιατί το επέβαλαν το συμφέρον της οικονομίας και λόγοι νομικής και ηθικής τάξεως. Στην περίπτωση της Ολυμπιακής, η εταιρεία αντιμετώπιζε δυσχέρειες οικονομικές και εζήτησε από την κυβέρνηση προνόμια. Λόγω αρνήσεως της κυβερνήσεως ο Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση με αποτέλεσμα τις κατόπιν συμφωνίες με το Δημόσιο και την εξαγορά από το τελευταίο των μετοχών από την Ολυμπιακή».

Υπήρξαν δηλαδή εποχές που η πολιτική ηγεσία του τόπου πάλευε ακόμα με το κατεστημένο και ενίοτε χτυπούσε και το χέρι της στο τραπέζι. Σήμερα όμως … Ουδείς πιστεύει βέβαια ότι ο Καραμανλής «τζούνιορ» είναι ο ίδιος «διαπλεκόμενος». Η κυβέρνηση του όμως είναι και δίνει γη και ύδωρ στη διαπλοκή (όσο απέμεινε τέλος πάντων). Ο πρωθυπουργός περιορίζεται να κρατά τις αποστάσεις (όπως με το ΟΤΕ) και να μοιράζει το παιχνίδι εκ του παρασκηνίου. Δεν αναμειγνύεται προσωπικά ο ίδιος, όπως έκαναν προηγούμενοι συνάδελφοί του. Αυτό προς το παρόν τον προστάτευσε και διατήρησε την δημοτικότητά του.

Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, δεν πρέπει να ξεχνά τα εξής λόγια του θείου του: «Εγνώριζα ότι το συμφέρον προσδιορίζει τη συμπεριφορά του κεφαλαίου. Επίστευα όμως, ότι το μεγάλο τουλάχιστον κεφάλαιο έχει συνείδηση των κινδύνων που συνεπάγεται δι’ αυτό και δια την Δημοκρατίαν, η περιφρόνησις ορισμένων κανόνων ηθικής τάξεως». Στην περίπτωση του ΟΤΕ έχουν παραβιαστεί όλοι αυτοί οι κανόνες. Και επειδή ο Ανδρεάδης ήταν κυρίως τραπεζίτης, σήμερα που η ελληνική κοινωνία έχει καταστεί όμηρος των τραπεζών ακούγεται αστείο το χθεσινό «μήνυμα Καραμανλή στις τράπεζες». Τι είπε; Ότι οι τράπεζες «οφείλουν να επιδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη» και ότι «καταχρηστικοί όροι στις συναλλαγές δεν γίνονται δεκτοί». Κανένα μέτρο, καμία ουσιαστική εξαγγελία. Κατατρόμαξαν οι τραπεζίτες. Σπεύδουν να επιβιβαστούν στα Lear Jet τους και να απομακρυνθούν από την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 10/05/2008 12:55:43

  Για να αναφερθώ μόνο στον Ανδρεάδη, δεν ήταν και κανένας «μικρός», ούτε κανένας «αεριτζής» σαν τους σημερινούς «χρηματιστηριακούς γίγαντές» που παίζουν στα δάκτυλα του ενός χεριού τους την κυβέρνηση: Εμπορική Τράπεζα, Ιονική και Λαϊκή, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Επενδύσεων, Athens Ηilton, Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, Βιομηχανία Χυμών και Κονσερβών, ναυπηγεία Ελευσίνας, οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες Ιονική, Φοίνιξ, οι Γενικές Αποθήκες, «Στραν», ηλεκτρικός σιδηρόδρομος Πειραιάς-Κηφισιά… Όλη αυτή η αυτοκρατορία κυριεύθηκε εξ εφόδου εν μια νυκτί από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 6 Δεκεμβρίου του 1975

 2. wert01gf avatar
  wert01gf 10/05/2008 12:58:46

  «Στην δεκαετία του 1970, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όργωνε τις Ευρωπαϊκές χώρες για να πετύχει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, του πρότειναν να πάρει μαζί του κι έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη και πολιτικό επιστήμονα επειδή, συν τοις άλλοις, μιλούσε εφτά γλώσσες. Ο έμπειρος πολιτικός, που γνώριζε τον προτεινόμενο, αγρίεψε (δεν ήθελε πολύ): “Τι να τον κάνω αυτόν; Και στις εφτά βλακείες θα λέει”..»
  ..από το "Εγχειρίδιο Βλακείας" του Διονύση Χαριτόπουλου

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 02:13:47

  "Ουδείς πιστεύει βέβαια ότι ο Καραμανλής «τζούνιορ» είναι ο ίδιος «διαπλεκόμενος»".

  "Ουδείς"; και "βέβαια" κι όλας; Χμμμμ.....

 4. Poisonus avatar
  Poisonus 27/02/2009 10:50:38

  @4: Και όχι μόνο...

  Υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ Κ.Κ. senior, Π. Παπαληγούρα και οικογενείας του και Α. Ωνάση. Είναι γνωστα στην παλαιά Αθήνα...

  Οσο δε για την "εξ εφόδου" κατάληψη είναι ωραία και ρομαντική, πως σας φαίνεται όμως όταν αφορά τα σπίτια και τις Cayenne σας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.