15/07/2009 17:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΚΟΤΕΣ και άλλοι αρειμάνιοι καπνιστές ξεκίνησαν τον αγώνα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αντικαπνιστικών κυβερνητικών μέτρων προσέφυγαν το νεοϊδρυθέν κόμμα Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (ΚΟΤΕΣ), η εταιρεία «Κοπερατίβα Εικαστικού Θεάματος και Ακροάματος», ζωγράφοι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και ο υπεύθυνος κυλικείου του πολυδύναμου εικαστικού διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 57.

Όλοι τους δηλώνουν φανατικοί καπνιστές, που χρησιμοποιούν το τσιγάρο ως αγχολυτικό μέτρο εκτόνωσης από την ψυχική φόρτιση. Αυτοχαρακτηρίζονται βαθιά εθισμένοι και συνειδητοί αρειμάνιοι καπνιστές, που έχουν συνδέσει άρρηκτα το τσιγάρο και το ποτό με τον τρόπο ζωής και την κοσμοαντίληψή τους, αποδεχόμενοι παράλληλα τους πιθανούς κινδύνους. Ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να κόψουν το τσιγάρο και επομένως η υπουργική απόφαση που το απαγορεύει είναι παράνομη γιατί παραβιάζει σωρεία διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Συντάγματος. Επικαλούνται τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, το δικαίωμα στην οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ελευθερία της τέχνης. Και όλα αυτά, όταν το υπουργείο Υγείας δεν έχει επιδείξει κάποια τεχνική μελέτη για τις επτά διαφορετικές κατηγορίες καταστημάτων που εφαρμόζουν τα νέα μέτρα. Τη στιγμή μάλιστα που το κάπνισμα επιτρέπεται, όπως αναφέρουν, στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης (μπουζουξίδικα) και ενώ δεν υπάρχει στη νομική ορολογία η έννοια «του παθητικού καπνιστή»

«Ε»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 15/07/2009 18:17:42

  Τα πράγματα είναι πολύ απλά.

  Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του, αλλά όχι με το σώμα των άλλων.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καθένας από μας έχει το δικαίωμα να πίνει αλκοόλ μέχρι να γίνει το συκώτι του τουρσί, αλλά αν βγει να οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή άλλων, ο νόμος πολύ σωστά τον θεωρεί ποινικό εγκληματία.

  Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα.
  Ο καθένας έχει το δικαίωμα να καπνίζει μέχρι τα πνευμόνια του να γίνουν 100% αγνή πίσσα, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αναγκάζει τον διπλανό του να εισπνέει τον καπνό που αυτός παράγει.

  Είναι απλό θέμα κοινής λογικής και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων.

 2. M.M. avatar
  M.M. 15/07/2009 19:15:42

  Παράλληλα πρέπει να γίνουν και προσφυγές ενάντια στις Βιομηχανίες και στις Αυτοκινητοβιομηχανίες και σε όσους ρυπαίνουν την πόλη και για να προστατέψουμε τα πνευμόνια μας πρέπει να πάρουμε τα βουνά.

 3. Πέτρος, Θεσσαλονίκη avatar
  Πέτρος, Θεσσαλονίκη 15/07/2009 19:32:00

  όλα καλά, οι φίλοι έχουν καταρχάς το δικαίωμα έκφρασης
  αλλά το να ειπώνεται ότι ο όρος "παθητικός καπνιστής" δεν υπάρχει στη νομική ορολογία τι σημαίνει; ότι δεν υπάρχει παθητικό κάπνισμα επειδή δεν το γράφουν τα βιβλία; ότι αν δεν προβλέπεται στη νομική ορολογία μπορούμε να θίγουμε το διπλανό μας παρά τη θέλησή του στο όνομα της "ελευθερίας της τέχνης" (sic);
  καλό είναι σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι ΚΟΤΕΣ να μην κάνουν την ΠΑΠΙΑ..

 4. donaE avatar
  donaE 15/07/2009 20:15:57

  Σκεφτομαι οτι ενω εχουμε πνιγει στο φυτοφαρμακο και η γη τιγκαρισε πλεον και τα νερα,μετραμε το 'παθητικο καπνισμα'.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ donaE 16/07/2009 16:28:38

   Που είναι ο λόγος για τον οποίο ως κοινωνία προσπαθούμε να περιορίσουμε τα φυτοφάρμακα, έτσι δεν είναι;

   Οπότε, ας περιορίσουμε και το κάπνισμα.

 5. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 15/07/2009 20:34:43

  Περα απο τα δικαιωματα των καπνιστων, υπαρχουν και τα δικαιωματα των υπολοιπων.Οι οποιοι ενδεχεται καποια στιγμη να κληθουν να συνεισφερουν στις δαπανες για την ιαση των καπνιστων απο τις ασθενειες που μπορει να επιφερει 'η να προκαλεσει το παθος τους, λογου χαρη, καρκινος των πνευμονων και του φαρυγγα, καρδιοαγγειακα προβληματα και αλλα τινα. Συνεπως οι ΚΟΤΕΣ πρεπει να κοψουν το τσιγαρο και ταυτοχρονα να απαγορευθει η καλλιεργεια του καπνου και η λειτουργια των καπνοβιομηχανιων.

  • occultist avatar
   occultist @ Ξενητεμενος 17/07/2009 01:08:04

   Ξενητεμενος says:
   ..."ενδεχεται καποια στιγμη να κληθουν να συνεισφερουν στις δαπανες για την ιαση των καπνιστων..."
   Ωραίο επιχείρημα. Επειδή, (αν δεν έχω σταθερή σχέση), υπάρχει πιθανότητα κολλήσω ειτζ, ηπατίτηδα κλπ, να σταματήσω το σεξ και να το γυρίσω στην απολύτως ακίνδυνη μα...κία?? Μα τι λές? Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε??

 6. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 15/07/2009 21:24:26

  Επειδή ούτως ή άλλως έχουμε πνιγεί στο φυτοφάρμακο, δικαιολογούμαι να βγω και να ικανοποιήσω πρόχειρα και με το ζόρι μερικές καταπιεσμένες σεξουαλικές μου ανάγκες? Ο όρος "παθητικός ερωτικός παρτεναίρ" δεν υπάρχει στην νομολογία!
  Να σας πετύχω πουθενά σε κάνα στενό, ΚΟΤΕΣ?

 7. donaE avatar
  donaE 15/07/2009 22:58:18

  ε,τωρα γινεσαι βιαιος...

 8. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 15/07/2009 23:03:27

  Λυπάμαι, αλλά απεχθάνομαι τον καπνό στη μούρη μου!

  • donaE avatar
   donaE @ (Α)θανάσης 15/07/2009 23:09:59

   Δεν εχεις αδικο,αλλα ο καταλαγος με απεχθη πραγματα ειναι μεγαλος.Οπωσδηποτε χρειαζεται ευγενεια και σεβασμος.

 9. Γιάννης avatar
  Γιάννης 15/07/2009 23:21:14

  Άκουσα (απο έμπειρη πηγή) πως το ΚΟΤΕΣ ιδρύθηκε απο ιδιοκτήτη μπάρ στην Αθήνα και δηλώνοντας ως έδρα του κόμματος το εν λόγω μπάρ εκμεταλλεύεται παραθυράκι που επιτρέπει το κάπνισμα στον χώρο αυτό (λόγω κομματικών πεποιθήσεων;).

  Αν κάποιος μπορεί να το επιβεβαιώσει...

  Προσωπικά πιστεύω πως θα έπρεπε να δίνεται το δικαίωμα σε τέτοια καταστήματα να λειτουργούν μόνο για καπνίζοντες και όσους δεν έχουν πρόβλημα με το παθητικό κάπνισμα. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να μας ορίζει το κράτος ή η Ε.Ε. τον τρόπο με τον οποίο θα διασκεδάζουμε. Κρίμα για τους ανθρώπους που δουλεύουν σε μπάρ και δεν καπνίζουν αλλά αν ο μισθός τους υπάρχει λόγω της πελατείας των καπνιστών, τί να κάνουμε..

  Και το λέω εγώ που δεν αντέχω το να καπνίζουν όλοι οι άλλοι σε κλειστούς χώρους. Αλλά αν αυτοί έτσι θέλουν ας κάνουν ό,τι νομίζουν είναι καλύτερο.

  Η λύση δεν είναι ποτέ στην απαγόρευση, αλλά στην παιδεία. Φυσικά στην χώρα μας είναι αστείο να πιστεύεις οτι θα παράσχουμε σωστή παιδεία στα παιδιά μιά και το ίδιο το σπίτι έχει πλέον σταματήσει να διδάσκει τον σεβασμό προς τους άλλους, και χωρίς αυτό τίποτα δεν δουλεύει σωστά.

  • Kostis avatar
   Kostis @ Γιάννης 16/07/2009 13:04:37

   To bar που αναφέρεις είναι το Booze Cooperativa
   (http://www.boozecooperativa.com/indexgr.php).

   Και για του λόγου το αληθές http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/8127492.stm (τέταρτη φωτογραφία)

 10. Tsertos avatar
  Tsertos 16/07/2009 00:00:11

  Απο Σεπτεμβρη, που θα φοραμε ολοι μασκες, ενεκα γριπης,
  οι καπνιστες θα ξεχωριζουν, απο την τρυπα στην μασκα.

 11. Periodos broxwn avatar
  Periodos broxwn 16/07/2009 00:03:38

  Είμαι της άποψης ότι όλες οι νομοθεσίες που αφορούν τον περιορισμό σε οποιοδήποτε θέμα έχουν σαν σκοπό να μας κάνουν άβουλα όντα. Βγήκε ένας .... και έιπε τέρμα το κάπνισμα, και πρέπει όλοι σαν σωστοί και έντιμοι πολίτες να υπακούσουμε στις εντολές του. Για τον φίλο που δεν αντέχει τον καπνό, πρέπει να ξέρει ότι σε μέρη με καλό εξαερισμό δεν τον καταλαβαίνεις καθόλου. Απλά θέλουν να μας πατήσουν στο αδύνατο σημείο οι τύποι και να πατάξουν τους αυτούς που αντιστέκονται. Είναι άλλο ένα μέτρο καταπολέμησης των αντανακλαστικών της κοινωνίας μας.

  • thle8eaths avatar
   thle8eaths @ Periodos broxwn 16/07/2009 00:58:22

   > Για τον φίλο που δεν αντέχει τον καπνό, πρέπει να ξέρει ότι σε μέρη με καλό εξαερισμό δεν τον καταλαβαίνεις καθόλου

   Επιστημονική άποψη καφενείου;

   οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως ο καπνος είναι επικίνδυνος και μετά την αποχωρηση του καπνιστή, για χρόνια. δες πχ τους τοίχους του σπιτιού του καπνιστή. είναι αυτό που λένε κάπνισμα από τρίτο χέρι.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Periodos broxwn 16/07/2009 16:34:13

   Σώπα βρε φίλε που θα μας βγεις κι αντιστασιακός στο τέλος.
   Είσαι άρρωστος, εθισμένος, όχι ήρωας.
   Αποδέξου το.

 12. donaE avatar
  donaE 16/07/2009 00:06:21

  Και 'μετρησης' ισως των αντανακλαστικων της.

  • Periodos broxwn avatar
   Periodos broxwn @ donaE 16/07/2009 00:10:29

   και αλλιμονό μας αν το καταφέρουν...

 13. Naruto avatar
  Naruto 16/07/2009 00:10:00

  Is all about beeing politically correct, την εποχη που εχουν πεσει τα προσχηματα παντου. Live your myth in Greece.

 14. dr.thess avatar
  dr.thess 16/07/2009 08:21:00

  οι καπνιστες απαιτουν το σεβασμο που τοσο καιρο δεν εδειχναν προς τους μη καπνιστες

 15. ANTIGONI avatar
  ANTIGONI 16/07/2009 10:18:37

  Νομίζω οτι τα πράγματα είναι πιο απλά.Ο νόμος θα έπρεπε να διαχωρίζει τα μαγαζιά σε καπνιστών και μη καπνιστών και να επιλέγουμε όλοι που θέλουμε να πάμε.Το κάπνισμα δαμονοποιήθηκε από τους Αμερικάνους, οι οποίοι αφενός δημιουργήσαν αυτό το βλαβερό βιομηχανικό τσιγάρο και αφετέρου έχουν βομβαρίσει το μισό πλανήτη ,γεμίζοντας τον χημικά, μεταλλαγμένα τρόφιμα και φυτοφάρμακα , τα οποία εισπνέουμε και καταπίνουμε αννελιπώς. Εμένα λοιπόν το ενδιαφέρον μου εστιάζετε στα τρόφιμα και στο νερό , γιατί χωρίς αυτά δεν μπορώ να ζήσω. Όσον αφορά το παθητικό κάπνισμα , οι ριθμοί μιλάνε μόνου τους .Στην Ε.Ε. των 25 χωρών , πεθαίνουν από παθητικό κάπνισμα περίπου 19.000 άνθρωποι και οι οποίοι εκτείθονται καθημερινά για πολλά χρόνια στον καπνό των άλλων στο σπίτι και στην εργασία .

 16. Walter avatar
  Walter 17/07/2009 12:25:46

  Που πάτε ρε κότες; Ασχοληθείτε εκεί με τα (ομολογουμένως κακής ποιότητας) εικαστικά σας και αφήστε την πολιτική. Συμφωνώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θελήσει με τον εαυτό του αλλά από την στιγμή που ενοχλεί ή περιορίζει την ελευθερία των άλλων τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.
  Και μην τρελαθούμε τώρα. Δεν βγήκε ένας και είπε κόψτε το κάπνισμα και όλοι ακολουθήσανε. Αυτά τα επιχειρήματα είναι από αυθαίρετα έως τελείως άκυρα. Έλεος φίλε μου. Τι; Σε μέρη με καλό εξαερισμό δεν το καταλαβαίνει;;;; χαχα το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

 17. Αλεκος avatar
  Αλεκος 18/07/2009 16:49:50

  ΕΙΔΕΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!!!!!!ΧΑ ΧΑ ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ,ΚΑΛΑ ΤΗ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΙΔΗΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΑ,ΚΑΤΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΜΑΖΟΥΤ,ΑΣΕ ΠΑΛΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟΚΗΝΙΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΛΕΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΕΙΑΣ,ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ,ΚΑΙΝΕ ΛΑΣΤΗΧΑ,ΒΡΟΜΙΖΟΥΝΕ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΝΕ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΓΙΝΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ,ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ........ΤΟ ΤΣΗΓΑΡΟ ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ ΦΙΛΕ ΑΝΤΙΚΑΠΝΗΣΤΗ???????????????
  TΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΘΕΕ ΜΟΥ!!!!!!!!!!

 18. Walter avatar
  Walter 20/07/2009 11:55:22

  Φίλε Αλέκο τα προβλήματα είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Αυτά που αναφέρεις και ένα κατεβατό άλλα. Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχουμε τη διάθεση να κόψουμε κάτι που είναι τόσο ενοχλητικό για τους άλλους στην καθημερινότητά μας, φαντάσου για τα άλλα (Σιγά μη νοιαστεί ο φανοποιός για τα αέρια που πάνε στον ουρανό). Και για του λόγου το αληθές και το κάπνισμα «βρωμιά» είναι. Όπου και να πας-από δρόμους μέχρι πάρκα κτλ. το μόνο που βλέπεις κάτω είναι γόπες από τσιγάρα. Ένα βήμα τη φορά…Σήμερα το τσιγάρο, αύριο οι εθνικές οδοί και πάει λέγοντας…Αν δεν αρχίσουμε από κάπου πως θα δούμε βελτίωση;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.