#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2010 23:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ εξάγουν τρομοκρατίαΕξαιτίας του γεγονότος ότι η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση της ιστορίας έγινε εναντίον των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί έχουν τη τάση να βλέπουν τη χώρα τους ως το κέντρο του αντιτρομοκρατικού σύμπαντος. Άλλωστε, ένας Αμερικανός πρόεδρος ήταν αυτός που κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του «τρόμου».

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλάνε συνεχώς για διεθνή συνεργασία, η μόνη συνεργασία που έχουν στο μυαλό τους  αφορά στις πιέσεις της Αμερικής προκειμένου να συμμορφωθούν μαζί της και οι άλλες χώρες. Ο ίδιος πρόεδρος είχε συνοψίσει τα κριτήρια του για αυτή τη συνεργασία, λέγοντας πως «είτε είστε μαζί μας, είτε είστε με τους τρομοκράτες». Μπορεί η κυβέρνηση Ομπάμα να κατέβασε κάπως τους τόνους, όμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τηρούν μια καθαρά αμερικανοκεντρική προσέγγιση στο ζήτημα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η αμερικανική ιδιοτροπία σε θέματα αντιτρομοκρατίας υπήρχε πολύ πριν την επίθεση της 11/9/2001. Η αμερικανική νομοθεσία (από τη δεκαετία του `80) προέβλεπε αρμοδιότητα των αμερικανικών δικαστηρίων και υπηρεσιών ασφαλείας σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια η οποία είχε θύματα Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανική περιουσία.  Αν όμως έκαναν το ίδιο και τα άλλα κράτη, τότε θα επικρατούσε ένα διεθνές νομικό χάος. Φανταστείτε πως θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ, αν για παράδειγμα η Γαλλία ζητούσε τη δικαστική αρμοδιότητα για ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος Αμερικανός στην Αμερική, με θύμα κάποιον Γάλλο τουρίστα.

Η κύρια ανησυχία για τους Αμερικανούς είναι η αποτροπή ξένων τρομοκρατών από το να δράσουν στις ΗΠΑ. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις Αμερικανών που είναι τρομοκράτες σε άλλες χώρες. Οι Αμερικανοί δεν δείχνουν καμιά επιείκεια απέναντι σε χώρες που δεν μπορούν να σταματήσουν τη τρομοκρατία. Απαιτούν από αυτές να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους προκειμένου να μην αναπτύσσεται η τρομοκρατία. Δεν δέχονται καμιά δικαιολογία για το πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθούν τα σύνορα κλπ. Έτσι όμως, οι ΗΠΑ αποδεικνύονται ανακόλουθες.

Ένα απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο WikiLeaks δείχνει πως η εξαγωγή τρομοκρατίας από πλευράς ΗΠΑ, ωθεί τις ξένες χώρες συμμάχους να ανταποδίδουν τα χτυπήματα, όντας οργισμένες. Για παράδειγμα, μια ξένη κυβέρνηση μπορεί να επιμείνει να αποκτήσει εμπιστευτικές πληροφορίες για Αμερικανούς πολίτες που είναι ύποπτοι τρομοκρατίας, ή να ζητήσει την έκδοση κάποιου πολίτη των ΗΠΑ. Αν η Αμερική αρνηθεί, τότε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί, το ίδιο θα κάνει και η ξένη χώρα. Και ποιος θα μπορεί να την κατηγορήσει, εφόσον πλέον έχει πασιφανώς αποδειχτεί πως οι διεθνείς τρομοκράτες μπορεί να έχουν προέλευση τις ΗΠΑ.

Το έγγραφο μας δείχνει πως κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί. Το 2005, η Ιταλία είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για Αμερικανούς αξιωματούχους που είχαν εμπλακεί στην απαγωγή και μεταφορά στην Αίγυπτο ενός Αιγύπτιου κληρικού. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν συνέβαινε το αντίθετο; Δυστυχώς,  η ασυμμετρία αυτή των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών, οδηγεί σε προβληματικές σχέσεις και αδυναμία συνεννόησης  σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να μειώσουν την εξαγωγή τρομοκρατίας σε άλλες χώρες. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι υπηρεσίες τους να επικεντρωθούν στον εντοπισμό των γηγενών τρομοκρατών, άσχετα αν αυτοί σχεδιάζουν ενέργεια σε αμερικανικό ή ξένο έδαφος. Αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά στη συλλογή πληροφοριών τόσο από το FBI όσο και από άλλες υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να προσφέρουν όσα αυτές ζητούν σε σχέση με ελέγχους διαβατηρίων, προσωπικών στοιχείων επιβατών, κλπ.

Επειδή όμως η εξαγωγή τρομοκρατών από την Αμερική είναι πολύ πιθανό να είναι εξίσου δύσκολο να αποτραπεί για τις ΗΠΑ όπως είναι και για τις άλλες χώρες, καλά θα κάνουν οι Αμερικανοί να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να δείχνουν κατανόηση απέναντι σε ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν, αλλά που δυσκολεύονται να εμποδίσουν τη τρομοκρατική δράση. Θα πρέπει οι ΗΠΑ επίσης να καταλάβουν πως δεν αποτελούν το κέντρο του κόσμου όσον αφορά στην καταπολέμηση της  τρομοκρατίας, η οποία δεν πρωτοεμφανίστηκε την 11/9, και πως κάποιες άλλες συμμαχικές τους χώρες αντιμετώπιζαν τον τρομοκρατικό κίνδυνο πολύ πριν αυτός γίνει προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον. Συνεπώς, ίσως οι χώρες αυτές να έχουν πολλά να διδάξουν στην Αμερική , και όχι το ανάποδο.

S.A.

http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/08/26/yes_america_is_exporting_terrorism

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 28/08/2010 01:03:38

  Paneksipne michal, gine o faros tis gnosis kai diafotise mas.
  Opos sto prohgoumeno analogis thematologias arthro.
  xaxaxaxaxaxa

 2. The Insider avatar
  The Insider 28/08/2010 09:19:35

  Όταν δημοκρατικές χώρες όπως η Ελλάδα καταλύονται όπως συνέβη το Δεκέμβριο 2008 χωρίς να γίνεται ούτε μία σύλληψη- δίκη των δραστών, όταν η Ελλάδα γίνεται περίγελως του πλανήτη επειδή λείπουν 300 δις ευρώ από τα ταμεία της χωρίς να λογοδοτεί κανένας, όταν η ίδια χώρα ( Ελλάδα) αρνείται να συμμορφωθεί με τις Διεθνείς Συνθήκες εναντίον της Διαφθοράς του ΟΗΕ και του GRECO (Group of States against Corruption) και δεν διαθέτει διαδικασίες για την αποφυγή κρουσμάτων δωροδοκίας, διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος,
  http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/news/News(20100707)Eval3_Greece_en.asp

  τότε με ποιό κύρος οι εκπρόσωποί της θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Αμερικανούς και θα ζητήσουν ίδια αντιμετώπιση και προστασία για τους πολίτες τους στα πλαίσια της αναλογικότητας?

  Τι θα διδάξουν στους Αμερικανούς οι εκπρόσωποι του Παυλόπουλου και του Χρυσοχοίδη, είμαστε καλά?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.