10/09/2007 14:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ έτοιμες να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο;

Τη στιγμή που Καραμανλής και Παπανδρέου, διακηρύττουν σε όλους τους τόνους από την μακεδονική πρωτεύουσα την «αδιαπραγμάτευτη» και «αταλάντευτη» εθνική εξωτερική πολιτική τους απέναντι στα Σκόπια, οι ΗΠΑ προωθούν με γοργούς ρυθμούς την ανεξαρτοποίηση του Κοσσόβου. Ενδεικτική της κατάστασης, είναι η πρόσφατη «έκρηξη» του Σέρβου πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, εναντίον των ΗΠΑ, οι οποίες ευθέως, δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Κουρτ Βόλκερ, δηλώνουν έτοιμες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το καθεστώς της περιοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο παράγων του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι σε περίπτωση που το Κόσσοβο ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν το ίδιο. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι και άλλες χώρες θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες, αφού αυτή, όπως είπε, είναι η μόνη λύση για τα Βαλκάνια. Οι εμπλεκόμενες πλευρές -με μεσολάβηση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία- έχουν στη διάθεσή τους διορία έως την 10η Δεκεμβρίου για να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Με την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου έχουν προαναγγείλει μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας (βλ. εδώ ).

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται  είναι διχασμένη ως προς το μέλλον του Κοσσόβου. Κάτι που φάνηκε και στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, πάντως, η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό δώσει το «πράσινο φώς» για την ανεξαρτοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, με αντάλλαγμα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, να υποστηρίζουν οι ΗΠΑ ορισμένες ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά.
Τα αμερικανικά σχέδια στα Βαλκάνια αναμένεται ότι θα εξυπηρετήσει και ο νέος πρέσβης που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Ένας διπλωμάτης καριέρας με εξειδίκευση στις βαλκανικές υποθέσεις και τη Ρωσία (βλ.εδώ). Ωστόσο, λόγω της προεκλογικής περιόδου και της προσπάθειας που καταβάλουν τα δύο μεγάλα κόμματα για να μείνουν τέτοιου είδους θέματα εκτός προεκλογικής ατζέντας, τα περισσότερα ΜΜΕ ουδεμία σημασία έδωσαν στην τοποθέτηση του νέου αμερικανού πρέσβη.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.