18/07/2011 10:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Εμείς;

Διανύοντας ήδη ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου η Ελληνική οικονομία έχει πλέον βυθισθεί στην μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου και φαίνεται καθαρά, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση. Έτσι λοιπόν, αναγκάζεται να προχωρήσει σε εφαρμογή ψηφίσεως μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία προκειμένου να λάβει η χώρα την πέμπτη δόση από το δάνειο των 110 δις.€, επαναφέροντας προς την  αγανακτισμένη και οργισμένη κοινωνία, η οποία διαδηλώνει κατά αυτού του προγράμματος, το ψευτοδίλημμα «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία».

Στο σημείο αυτό, από την στιγμή που δεν υπήρξε διαπραγματευτική στρατηγική από την κυβέρνηση, όπως και κατά την ψήφιση του μνημονίου, χάθηκε για την Ελλάδα η μεγαλύτερη ευκαιρία διευθετήσεως μεγάλου μέρους του χρέους από τους διεθνείς τοκογλύφους-κερδοσκόπους δανειστές μας.

Οι πιστωτές μας ( ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, αλλά και  ΗΠΑ) με συνεχείς δηλώσεις των αντιπροσώπων τους ( Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ ) έδειχναν, πως ανησυχούσαν για την ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδος, γιατί αυτόματα  θα σήμαινε την απομάκρυνσή της από την ευρωζώνη και θα λειτουργούσε ως ντόμινο και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και πιθανότατα η Ιταλία και η Γαλλία, με συνέπεια την διάλυση του ευρώ.

Όμως, η Ελληνική κυβέρνηση, αντί να επενδύσει στην δύσκολη αυτή χρονική στιγμή για την Ευρώπη και το τραπεζικό της σύστημα, στο φόβο των Ευρωπαίων εν όψει της επικείμενης διάλυσης της ευρωζώνης με σκληρή διαπραγμάτευση ακόμη και αλλαγής κάποιων όρων του μνημονίου, όπως απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυτή αναλώθηκε σε ατέρμονες συζητήσεις πειθούς και εκβιαστικών πιέσεων των βουλευτών της για την ψήφιση του, επαχθέστερου του μνημονίου, μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της αντικατάστασης του υπουργού οικονομικών χωρίς όμως διάθεση αλλαγής της οικονομικής της πολιτικής.

Μιας οικονομικής πολιτικής που δεν παρέχει καμία ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης από την στιγμή που τα λεφτά των δανείων αποδίδονται για την  εξυπηρέτηση του χρέους και δεν διοχετεύονται στην ανάπτυξη, κυρίως του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα της χώρας, αυξάνοντας έτσι καθημερινά το δημόσιο χρέος.

Σήμερα, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την κυβέρνηση, η αναστάτωση στην Ευρώπη για την πιθανή πτώχευση της Ελλάδος που θα επιφέρει την διάλυση της ευρωζώνης είναι συνεχώς αυξανόμενη. Ιδιαίτερα, μετά και τις κερδοσκοπικές πιέσεις από τους οίκους αξιολόγησης προς την Ιταλία, αλλά και τις ΗΠΑ, που έχουν επιφέρει κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση λοιπόν, προ αυτής της ταραχής των Ευρωπαίων εταίρων μας, αντί να επιδείξει σκληρή διαπραγματευτική πολιτική προς τους πιστωτές μας, δια στόματος του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, τρομοκρατεί τους πολίτες κάνοντας άκαιρη, άτοπη και επικίνδυνη τοποθέτηση περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της χώρας μας. Έτσι, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην Ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα την νέα εξαγωγή χρημάτων Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού. Επίσης, αυτή η δήλωση του κ. Βενιζέλου δημιουργεί ξέσπασμα οργής από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως  και ο κ. Βενιζέλος πανικόβλητος και παραγνωρίζοντας, πως το πολίτευμά μας έστω και τυπικά είναι δημοκρατικό, μετέρχεται δικτατορικών αντιλήψεων και «εγκαλεί» την αξιωματική αντιπολίτευση αλαλάζοντας από του βήματος της Βουλής: «η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συναινέσει στις αποφάσεις της κυβέρνησης με στρατιωτική πειθαρχία». Είναι τελικά άξιο απορίας για το ποιους εξυπηρετούν αυτές οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος ασχολείται με ένα δέντρο και αφήνει όλο το υπόλοιπο δάσος να καεί.

Κύριοι της κυβέρνησης, επιτέλους σοβαρευτείτε και εν όψει της εκτάκτου συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα  συζητηθεί η αντιμετώπιση της κρίσεως χρέους στην Ευρωζώνη, πρέπει να αναλογιστείτε τούτη την ύστατη ώρα για την Ελλάδα, πως χρειάζεται από μέρους σας αταλάντευτη και σκληρή διαπραγμάτευση με τους διεθνείς τοκογλύφους-κερδοσκόπους, δηλαδή τους τραπεζίτες της Ευρώπης υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

Όμως, εθνικό μας συμφέρον είναι να γίνει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος και απαιτείται εκτός της επαναγοράς των ομολόγων μας, να διεκδικηθεί η δραστική περικοπή του χρέους, κάτι που τελευταία συζητούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε.

Επίσης, θα πρέπει η όποια δανειοδότηση να γίνεται με συμβολικό επιτόκιο της τάξεως του 1%, γιατί η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει το βάρος επιτοκίων της τάξεως 5%-8%. Τέλος, θα μπορούσε να διεκδικηθεί τριετής έως πενταετής χάρη αποπληρωμής των χρεών μας, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης της χώρας.

Τα παραπάνω αποτρέπουν από την χρεοκοπία όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη!!

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν καταλάβει, αλλά προσπαθούν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Η Ελληνική κυβέρνηση το έχει καταλάβει;

Παναγιώτης Αποστόλου

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/07/2011 10:20:41

  Αν δεν δουμε τους ΟΡΟΥΣ του οποιουδηποτε δανειου 1 βδομαδα πριν την υπογραφη, τσαμπα συζηταμε !
  και θα σας πω ενα παραδειγμα.
  - τα κρατη/Τραπεζες Δανειστες τι εγγυησεις θα εχουν?
  - το ενυποθηκο Δανειο θα ειναι with or without recourse ??
  - θελουμε ενυποθηκο δανειο ΕΝΩ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ? τι υποθηκη ζητουν ? την ΠΡΟΠΩΛΗΜΕΝΗ ?? μας δουλευουν?
  - τι ακριβως "ψαχνουν" ως εγγυηση?
  - τι δυναντοτητες επεμβασης/αρπαγης/διακδικησης εσοδων θα τους δινει η Νεα Δανειακη Συμβαση, σε περιπτωση αδυναμιας πληρωμης του Νεου Δανειου?

  Ειμαστε αξιοχρεοι ή ΟΧΙ ?

  Ειναι αξιοι Δανεισμου οι Δανειστες ΝΑΙ - ΟΧΙ ??

  Εαν μας δωσουν ΝΩΡΙΣ τη Συμβαση θα συμβει Ευρωπαικο Εμφραγμα....

  Που θελει να μας νοικοκυρεψει η Μερκελ χαχαχαα Θελει οι Τραπεζες της να εχουν δικαιωμα να αρμεξουν την Ελλαδα ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, διοτι ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΗΡΩΘΕΙ ως εχει η κατασταση....! ΝΑΙ ?

  Ισορροπια. Κοβω ΠΟΛΛΑ απ το λαο, κοβω το Χρεος, κοβω τα Ομολογα.

  και κοβω τις μαμακιες...

  ΠΠ

 2. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 18/07/2011 10:21:23

  «Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει σήμερα η Ευρώπη για την Ελλάδα»
  «Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους.
  Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι' αυτό θα πρέπει να τις βοηθήσουν οι κυβερνήσεις.
  Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε.
  Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή».
  Είναι η λύση που προτείνει για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους ένας ιστορικός της Οικονομίας, ο καθηγητής του London School of Economics Αλμπρεχτ Ριτσλ.
  Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο γερμανός καθηγητής δεν θεωρεί, άλλωστε, πρωτότυπη τη ιδέα του.
  Από το Sofo10
  http://emprosdrama.blogspot.com/2011/07/blog-post_7414.html

 3. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 18/07/2011 10:46:21

  Για την ακρίβεια οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Και εμείς Ευρωπαίοι είμαστε και μάλιστα η κοιτίδα της Ευρώπης.

 4. ALEXIOS avatar
  ALEXIOS 18/07/2011 16:54:11

  Είναι δυνατόν να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση τι πουλάνε οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι; Οι περισσότεροι πολιτικοί μας (ανεξαρτήτου κόματος) δεν ξέρουν τι πάει να πεί εργασία. Ακόμη δεν γνωρίζουν καλά καλά την Ελληνική μας Ιστορία, και ειδικά όλες τις οικονομικές "διαπλοκές" των τελευταίων 100 χρόνων για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους Ευρωπαίους. Οι δικοί μας πολιτικοί εξυπεραιτούν μόνο τα προσωπικά των συμφέροντα και όχι της Χώρα μας. Ζητά η Κυβέρνηση συναίνεση σε προαποφασισμένες αποφάσεις και πιστεύει ότι έτσι θα καθυσηχάσει τον Ελληνικό Λαό. Μόνο που ο Ελληνικός Λαός έχει ξυπνήσει πια και δεν τρώει κουτόχορτο. Μεταξύ μας όμως η ΝΔ και ο Σαμαράς με πια παλληκάρια θα αντιπαρατεθεί με τα λιοντάρια και των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Αν δεν φύγουν σύντομα τα παλιά βαρίδια από την ΝΔ τότε ο Σαμαράς και να γίνει πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν για πολλά χρόνια τώρα
  Με εκτίμηση

  Alexios

 5. Pluto avatar
  Pluto 18/07/2011 23:56:36

  Ελα ντε, με ποιά παλλικάρια,με ποιά κοινοβουλευτικά καί μή στελέχη;;
  Η σημερινή ΝΔ έχει τα ίδια ποιοτικά υλικά σέ ότι αφορά τα στελέχη της μ` αυτά του ΠΑΣΟΚ.Κρατικοδίαιτους πολιτευτές, δίχως κατάρτιση,επαγγελματική -κοινωνική καταξίωση καί κουλτούρα ανεξάρτητης σκέψης καί αντίστασης σε πιέσεις.Μιά ζωή κατουρημένες ποδιές φίλαγαν οι άνθρωποι.....
  Οι 3-4 κούκοι που έφερε ο Αντώνης δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο πολιτικό νεκροτομείο της σημερινής ΝΔ.Οι καταστάσεις απαιτούν άλλα μυαλά άλλες νοοτροπίες.
  Μακάρι να μπορέσει ο Αντώνης να ξεκαθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, επιλέγοντας πρώτα πρώτα τους υποψήφιους που θα προτείνει στον Ελλήνικό λαό....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.