Οι Ευρωπαίοι καλούν τον Τσίπρα να ξεφορτωθεί τα «ακροαριστερά βαρίδια»
06/04/2015 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ευρωπαίοι καλούν τον Τσίπρα να ξεφορτωθεί τα «ακροαριστερά βαρίδια»

Τη δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που θα προέλθει από μια μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα αποσχιστούν οι ακροαριστεροί της Αριστερής Πλατφόρμας, μαζί με τα πολιτικά σχήματα που βρίσκονται στο κέντρο, επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι.

Τη δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που θα προέλθει από μια μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα αποσχιστούν οι ακροαριστεροί της Αριστερής Πλατφόρμας, μαζί με τα πολιτικά σχήματα που βρίσκονται στο κέντρο, επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι. Αυτός είναι σύμφωνα με άρθρο των FT ο στόχος τους και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έβλεπαν με καλό μάτι τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία του Αλ. Τσίπρα με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο: «Πολλοί αξιωματούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, έχουν υποστηρίξει σε ιδιωτικές συζητήσεις πως μόνο μια απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ξεφορτωθεί το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας. Το σκεπτικό είναι να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας ένα νέο συνασπισμό με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το δοκιμαζόμενο ΠΑΣΟΚ, και με Το Ποτάμι, το νέο κεντροαριστερό κόμμα που συμμετείχε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

«O Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ανώτατος αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης πρόσθεσε: «H κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει». Μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, την επίσημη εσωτερική αντιπολίτευση που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος και ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση αν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην βουλή.

«Ήμασταν περισσότερο μια ομάδα συζήτησης παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» ανέφερε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως είμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».

Υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενός προσώπου τόσο δημοφιλούς στο κόμμα, όσο και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας λένε πως θαβάλουν βέτο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν οι πιστωτές της Ελλάδας στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, αν και ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στις επαφές με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, είναι πολύ νωρίς να αναμένει κανείς από αυτόν να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα, σύμφωνα με παρατηρητές στην Αθήνα.

Για να κερδίσει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξεφορτωθεί και τον εκ δεξιών εταίρο του, τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες».

Το σενάριο αυτό ακούγεται όλο και πιο συχνά ως μια προσπάθεια διεξόδου του Αλ. Τσίπρα ο οποίος έχει πολιτικό μέλλον, θέλει να ξεφύγει από τα ακροαριστερά βαρίδια και θα επιθυμούσε να ηγείται ενός πιο μετριοπαθούς σχηματισμού, στα πρότυπα της σοσιαλδημοκρατίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Βεβαίως το θέμα αυτό θα μπορούσε να είναι διακαής πόθος των Ευρωπαίων που θέλουν να ξεφύγουν από το φόβο μιας εξτρεμιστικής πολιτικής που πηγάζει από πολιτικούς σχηματισμούς όπως η Αριστερή Πλατφόρμα στην Ελλάδα. Είναι επίσης ένα θέμα ιδιαίτερα δύσκολο καθώς λέγεται ότι η ομάδα Λαφαζάνη μαζί με άλλες συνιστώσες έχει πάνω από 40% του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα πάντα κρίνονται από τις εξελίξεις στην οικονομία. Αν η χώρα χρεοκοπήσει και βαράνε κατσαρόλες στο Σύνταγμα τότε και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όποιος άλλος θα ψάχνουν ελικόπτερο για να φύγουν.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στο άρθρο τονίζεται πως αν η Ευρώπη επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ή κούρεμα καταθέσεων αυτό θα ενισχύσει αντί να αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι οι πολίτες θα το εκλάβουν ως επίθεση στη χώρα και θα συσπειρωθούν σε αυτόν που λέει ότι αντιστέκεται.

Είναι σίγουρο ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά. Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στο χώρο της κεντροαριστεράς και δεξιότερα του πολιτικού φάσματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 06/04/2015 08:17:05

  "... θα επιθυμούσε να ηγείται ενός πιο μετριοπαθούς σχηματισμού, στα πρότυπα της σοσιαλδημοκρατίας των ευρωπαϊκών χωρών." Απομένουν άλλες 86 ημέρες για να συμπληρωθούν οι πρώτες 155 της Κυβέρνησης. Δεν έχει διανυθεί ακόμα ούτε το μισό από αυτό το διάστημα και ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει ότι θα επιθυμούσε να απαρνηθεί το τιμημένο παρελθόν του στην ΚΝΕ; Αν είναι έτσι τότε μάλλον η εξουσία κάνει θαύματα! Σε κάθε περίπτωση τέτοια τυχόν εξέλιξη θα τον καταστήσει ως πολιτικό πρόσωπο επικίνδυνο όσο αποδείχθηκε και ο Αντρέας. Μόνο που ο ένας δημιούργησε τα μεγάλα ΛΑΜΟΓΙΑ και ο άλλος θα τα διαχειριστεί. Μπορεί;

 2. oδυσσέας Κ. avatar
  oδυσσέας Κ. 06/04/2015 09:17:34

  Αν μπορεί ο Τσίπρας να μετασχηματιστεί σε έναν μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη, τότε και οι Λαφαζάνηδες μπορούν να τον ακολουθήσουν μετατρεπόμενοι και αυτοί σε μετριοπαθείς Σοσιαλιστές αν όχι σοσιαλδημοκράτες, χωρίς να ρίξουν τον Τσίπρα αποσχιζόμενοι και πηγαίνοντας κατα πάσα πιθανότητα στο ΚΚΕ. Άλλωστε αν ήθελαν, θα πήγαιναν στο ΚΚΕ πριν τις εκλογές...Αν σοβαρά οι Ευρωπαίοι νομίζουν οτι ο Τσίπρας με τον Λαφαζάνη είναι αντίπαλοι και όχι πολιτικά αδέρφια με μοιρασμένους ρόλους, μάλλον μάσησαν τη φόλα του Τσίπρα.

 3. oδυσσέας Κ. avatar
  oδυσσέας Κ. 06/04/2015 09:41:16

  Οι Ευρωπαίοι καλούν τον Τσίπρα να ξεφορτωθεί τα «ακροαριστερά βαρίδια». Πολύ ωραίο αυτό. Αν του κουρέψουν το 60% του χρέους, που ούτως ή άλλως ξέρουν οτι ΠΟΤΕ δεν θα εισπράξουν, και του ξανανοίξουν κανονικά τη ρευστότητα, μπορεί και να τους κάνει τη χάρη. Εκτός αν του προσφέρουν κάτι άλλο ακόμα καλύτερο. Δεν φαντάζομαι να θέλουν οι πλούσιοι εταίροι μας να βάψουν τα αυγά του Πάσχα με πορδές, ή να φοβίσουν τον Πρόεδρο του Δεκαπενταμελούς με απειλές Grexit που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αφού δεν τους συμφέρει σε καμμία περίπτωση?

 4. Lostromos avatar
  Lostromos 06/04/2015 13:32:33

  Κοιμάμαι και ονειρεύομαι πως την αυγή παντρεύομαι... το ίδιο και οι Ευρωπαίοι και μαζί τους και οι FT, όμως δεν τους είδαμε να είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους όταν συμμετείχε το ΛΑΟΣ, εθνικιστικό & δεξιολαϊκόστροφο κόμμα επίσης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε όταν συμμετείχε ο αριστερός Κουβέλης στην συγκυβέρνηση του 2012.... γιατί άραγε, μήπως γιατί ήταν εξασφαλισμένη η υποταγή στα μνημόνια? Λέμε μήπως. Μήπως με κάτι τέτοιες αναλύσεις ανεβάζουν τα ποσοστά του Τσίπρα, δεν ξέρουμε αναρωτιώμαστε όμως.

 5. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 06/04/2015 14:47:49

  Έτσι. Έτσι. Ο πληρώνων και διατάζων. Να μας πούνε οι ...σεβαστοί δανειστές τι ακριβώς τους εξυπηρετεί, ώστε να το ψηφίζουμε άνευ αντίστασης και περιττών χρονοτριβών.

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Άλυτη Εξίσωση 06/04/2015 18:03:23

   Πάντως δεν μπορείς να πεις, ο κόσμος έχει προοδεύσει στις μέρες μας. Παλιά, όταν προέκυπτε "αριστερό πρόβλημα", στέλναν κατευθείαν τον... Σκόμπυ χωρίς πολλές κουβέντες και δίναν την εξουσία στους "καταλληλότερους".

 6. alex23 avatar
  alex23 06/04/2015 19:07:42

  μηνυματα στον κ.τσιπρα και τους πεινασμενους για εξουσια αριστερους ενοψει ιουνιου αφηστε τους καμμενους/κολλημενους στους παραλογισμους και μαζι με μετριοπαθεις αριστερους κυβερνηστε (επιτελους) και εμεις θα σας στηριζουμε με τα λεφτα μας (μνημονιο 3)

 7. Παράξενος avatar
  Παράξενος 06/04/2015 19:44:40

  Λογικό είναι όταν ο Α διαπραγματεύεται με τον Β και ο Β έχει στην ομάδα του τον Τζόκερ, ο Α να επιθυμεί κλείσιμο του Τζόκερ στο Arkham Asylum για να συνεχιστούν οι εργασίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.