#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/10/2011 12:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ευρωπαίοι απειλούν με ελληνική χρεοκοπία!Τελεσίγραφο στις τράπεζες στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας, σε περίπτωση που αυτές αρνηθούν να αποδεχθούν απώλειες ύψους 140 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Telegraph μέλη της ευρωζώνης, με την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέστειλαν τελεσίγραφο το Σαββατοκύριακο στις τράπεζες, έπειτα από την απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, που υπογραμμίζει ότι υπό το δυσμενές σενάριο, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 450 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει ακόμα και τα συνολικά κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των 440 δισ. ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα ο Vittorio Grilli, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ταξίδεψε το Σάββατο στη Ρώμη για να παρουσιάσει το πρόγραμμα, που προβλέπει αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI, στο Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), το οποίο ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

«Το μόνο εθελοντικό στοιχεία για τις τράπεζες πλέον είναι να δεχτούν ένα haircut 50% ή να έρθουν αντιμέτωπες με credit event ή χρεοκοπία» φέρεται να δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στη στάση των Βρυξελλών, ενώ έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με συνέπεια μια χρηματοοικονομική κρίση μεγαλύτερη από αυτήν του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, παρατηρεί η Τelegraph.

Όπως σημειώνει η Τelegraph, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στη στάση των Βρυξελλών, ενώ έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις με συνέπεια μια χρηματοοικονομική κρίση μεγαλύτερη από αυτή του 2008.

Διαβάστε την απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, όπως την δημοσιεύσαμε χθες

Η ελληνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο τους τελευταίους τρεις μήνες,  με αποτέλεσμα οι διεθνείς δανειστές να πρέπει να βρουν €25 δισ σε δάνεια διάσωσης, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εκτός και αν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αναγκαστούν να δεχτούν βαθιές περικοπές στις αποπληρωμές των δανείων τους.

Αυτή η απογοητευτική ανάλυση, εμπεριέχεται σε μια αυστηρά εμπιστευτική αναφορά διεθνών δανειστών, η οποία έφτασε στα χέρια των Financial Times, και στην ουσία διπλασιάζει το ποσό των €109 δισ στο οποίο συμφώνησαν μόλις πριν από τρεις μήνες η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε ένα πολύ αυστηρό τεστ κόπωσης που έκαναν οικονομολόγοι για λογαριασμό της τρόικας των δανειστών, προκύπτει ότι οι ανάγκες για τη σωτηρία της Ελλάδας μπορεί να φτάσουν και τα €444 δισ.

Η ίδια αναφορά ξεκαθαρίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές άρχισαν να σκέφτονται κουρέματα στα ελληνικά ομόλογα πολύ μεγαλύτερα από ότι μέχρι πριν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για να επανέλθει η απόπειρα διάσωσης στο ποσό των €109 δισ της αρχικής συμφωνίας, οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να αποδεχτούν απώλειες της τάξης του 60% στα «χαρτιά» που έχουν στα χέρια τους.

Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερες απώλειες, από αυτές που είχαν συμφωνηθεί πριν από τρεις μήνες.Σύμφωνα με την ανάλυση, ένα κούρεμα ύψους 50% θεωρείται σήμερα το πιο πιθανό σενάριο μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών. Όπως λέει χαρακτηριστικά η μελέτη: «Οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν μια επανεκτίμηση…η κατάσταση στην Ελλάδα έκανε στροφή προς το χειρότερο».

Η ανάλυση αυτή διανεμήθηκε στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης χθες το βράδυ, λίγες μόνο ώρες πριν καταφτάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών μελών.

Αυτήν την ώρα υπάρχει διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για το αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς σημαντικό κούρεμα. Το ΔΝΤ επιμένει πως οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να υποστούν μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ η ΕΚΤ θεωρεί πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές σε πανικό. Σε μια υποσημείωση της ανάλυσης, αναφέρεται πως η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με τα σενάρια κουρέματος.

Για να αποτραπεί κάποιος πανικός  των αγορών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τα διαθέσιμα ποσά του ταμείου διάσωσης. Παράλληλα, ελπίζουν πως θα ολοκληρωθεί τελικά η δεύτερη ελληνική διάσωση αυτή τη Κυριακή. Πάντως, οι διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς ακριβώς θα αυξηθεί η δύναμη του μηχανισμού διάσωσης, έχει αναβάλλει την τελική απόφαση, μέχρι να ξανασυναντηθούν οι ηγέτες την ερχόμενη Τετάρτη.

Παρά τις διαφωνίες, και το ζοφερό οικονομικό κλίμα, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν τελικά την 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, μετά την έγκριση από πλευράς του ελληνικού κοινοβουλίου ενός ακόμη πακέτου μέτρων αυστηρής λιτότητας, και ενώ στους δρόμους επικρατούσαν πρωτοφανείς βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να επιβιώνει με δάνεια, για να λειτουργήσει ως χώρα, μέχρι το 2021 (τουλάχιστον).

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που αναμένονταν να φέρει  έως και €66 δισ, τώρα υπολογίζεται ότι θα φέρει €20 δισ λιγότερα, ενώ οι δανειστές εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καθυστερεί στην υλοποίηση του προγράμματος.

Όπως καταλήγει η εμπιστευτική αναφορά, «με βάση την μέχρι τούδε εμπειρία, η Ελλάδα καθυστερεί στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, και συνεπώς χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για επιτευχθούν μακροοικονομικά αποτελέσματα… έτσι θα πρέπει να αναμένουμε μια πιο μεγάλη και πιο οδυνηρή ύφεση».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. manos avatar
  manos 23/10/2011 13:01:13

  Στα παπά........ μας.

 2. andreas avatar
  andreas 23/10/2011 13:09:45

  Βομβαρδιζομαστε συνεχως απο ασχημες ειδησεις δεν τολμαμε πλεον να μπουμε σε καποιο site για να ενημερωθουμε μου φαινεται προτιμοτερο πλεον να μην γνωριζω τιποτα κι οτι θελει ας γινει η πολυ καταστροφολογια βλαπτει.Οτι ειναι ας γινει να τελειωνουμε.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/10/2011 13:14:32

  Μέχρι να επιτευχθούν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα θα έχουμε μικροοικονομικές κηδείες.

  Όλοι αυτοί οι ηλίθιοι δεν έχουν καταλάβει, καθώς ποτέ δεν έχουν δουλέψει αλλά απλά σπουδάσει, ότι δεν υπάρχει δάσος όταν σκοτώνεις τα δέντρα ένα ένα.

  ΥΓ

  ακόμα και με 60% πάλι στα ίδια θα είμαστε καθώς το Μνημόνιο και ότι έχει μαζέψει η ΕΚΤ δεν κουρεύονται....απλά δεν υπάρχουν Ελληνες, σε όποιον ηλίθιο σας λέει για 21% ή 50% ή 60% ρωτήστε πότε θα είναι βιώσιμο (90%) το χρέος; Αν έχει τα ...μπαλάκια να πει την αλήθεια ξανά συζητάμε.

  Αλλά όταν μερικοί λέγαμε ότι έπρεπε το Μάρτιο του 2010 να λέγαμε "δισ ιζ πάρτα" και τώρα να είχε ξεκινήσει η ανοδική πορεία της καμπύλης μερικοί μιλάγανε όπως και τώρα για τη δραχμή ή το €...λες και έχει διαφορά όχι αν είσαι ...Κούβα αλλά τι Κούβα είσαι...

 4. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 23/10/2011 13:20:33

  αφου τελευταία όλοι αρχίζουν να ψελλίζουν οτι το πρόγραμμα που εφαρμοζεται στην Ελλάδα με βαση τίς συνταγές της τροικα και της πρόθυμης κυβερνησης, απέτυχε, γιατί δεν παραδέχονται τόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες (της πλάκας) όσο και οι μικρομεσαίοι τροικανοί ελεγκτές τους ειναι αποτυχημένοι? και αφου ειναι ετσι γιατί δεν βγαίνουν να πούνε οτι πρέπει να ακολουθήσουμε το συντομοτερο τον δρόμο που έδειξε ο Σαμαρας, εστω και με δύο χρόνια καθυστερηση, αλλά θα πρέπει να συνεχίζουμε να ακούμε τις θεωρίες και να πέρνουμε ως ευαγγέλιο τίς εκθέσεις αυτών των άσχετων μικρομεσαίων χαρτογιακάδων που νομίζουν οτι ειναι κάποιοι?
  Προφανως γιατι ετσι επιτελούν τα σχέδια υποδούλωσης της χώρας σε συνεργασία με το ντοπιο πολιτικόοικονομικοεκδοτικό κατεστημένο και ο Σαμαρας τους χαλάει την σούπα...
  Φωτιά και λάβρα για τους προδότες και τα παπαγαλάκια τους... η ημέρα της κρίσης πλησιάζει...

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 23/10/2011 13:24:35

  «Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι όχι μόνο είναι χρεωκοπημένη η οικονομολογία, αλλά ότι πάντοτε δεν ήταν τίποτα άλλο από μιά μασκαρεμένη πολιτική.
  Η οικονομολογία είναι μιά μορφή εγκεφαλικής βλάβης.»

  ~Ηazel Henderson: Βρετανή Οικονομολόγος, Λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο της California (Santa Barbara), “Who is Who in the World”, “Who's Who in Science & Technology, “Who's Who in Business & Finance” και Κορυφαία Συγγραφεύς: «Building A Win-Win World», «Beyond Globalization», «Planetary Citizenship», «Ethical Markets», «The Money Fix» http://bit.ly/19SoL2
  ♠ ♠ ♠

  «Νοιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.» ~Νίκος Καζατζάκης

 6. Nikolas avatar
  Nikolas 23/10/2011 15:12:14

  Τα πράγματα είναι απλά, εμείς είμαστε καταδικασμένοι στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στο τέλος τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι γιατί κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες του...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.