17/08/2009 19:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Γερμανοί ροκανίζουν το χρόνο για να προστατέψουν τον άνθρωπό τους

 

Μπορεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, να αποδεικνύεται επιεικώς αδέξια, όμως, και το δούλεμα έχει τα όριά του. Και οι Γερμανοί τα έχουν ξεπεράσει. Η στάση του γερμανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για το αίτημα Χριστοφοράκου μπορεί να θεωρηθεί ως συνεπής για όποιο ανώτατο δικαστήριο μεγάλης χώρας, μάλιστα, θέλει να σέβεται τον εαυτό του. Προφανώς, κανένα δικαστήριο μιας ισχυρής δύναμης, όπως στην προκειμένη η Γερμανία, δεν δέχεται να συρθεί πίσω από τις ορέξεις της Ελλάδας, η οποία, εξάλλου, δύο χρόνια τώρα «ερευνά» το σκάνδαλο Siemens δίχως να έχει βγάλει κάτι ουσιαστικό. Από αυτού του σημείου όμως, μέχρι να ροκανίζουν το χρόνο οι Γερμανοί, συχνά με γελοίες προφάσεις, η απόσταση είναι τεράστια.

Τα γεγονότα είναι αψευδείς μάρτυρες. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος «απέδρασε» από την Ελλάδα για Μόναχο στις 20 Μαΐου 2009, την ημέρα που έπρεπε να παρουσιαστεί στον Έλληνα ανακριτή για να καταθέσει. Εκινείτο άνετα, και συχνά δημόσια στο κέντρο της Βαυαρικής πρωτεύουσας, αλλά οι γερμανικές αρχές τον συνέλαβαν στις 25 Ιουνίου 2009. Δηλαδή, έναν ολόκληρο μήνα μετά, και αφού προηγουμένως οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου προφασίζονταν ότι η Ελλάδα δεν είχε αποστείλει με επαρκή στοιχειοθέτηση το αίτημα για έκδοση του κατηγορουμένου. Ακόμα κι αν είναι έτσι, οι «δικαιολογίες» των Γερμανών στη συνέχεια, ότι δεν μπορούσαν να βρουν τον Χριστοφοράκο, είναι τουλάχιστον αστείες.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, στις 29 Μαΐού, λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, έγινε καπνός και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Hellas, Χρήστος Καραβέλας (κατείχε τη θέση προτού αναλάβει ο Χριστοφοράκος γενικός διευθυντής, και κατόπιν, σιγά-σιγά, έφυγε). Και αυτός βρήκε καταφύγιο στο Μόναχο. Ο Χ. Καραβέλας εξακολουθεί να είναι άφαντος και σήμερα, σχεδόν δυόμισι μήνες μετά την «απόδρασή» του. Άραγε, και πάλι, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, που φημίζονται για την ικανότητα συγκέντρωσης πληροφοριών και για την αποτελεσματικότητά τους, δεν ξέρουν που βρίσκεται;

Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Ουδέποτε η «μαμά» Siemens απέλυσε τον Μ. Χριστοφοράκο. Το αντίθετο, το Δεκέμβριο του 2007, η εταιρεία ανακοίνωνε την οικειοθελή παραίτηση-αποχώρησή του. «Ο κ. Χριστοφοράκος –ανέφερε η ανακοίνωση- υπέβαλλε την παραίτηση του το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, εξαιτίας της διαφωνίας του με την επικείμενη συρρίκνωση του ρόλου της Siemens Ελλάδος».

Ε, εντάξει παιδιά, είπαμε να νομίζετε ότι μας δουλεύετε ψιλό γαζί, αλλά όχι και να το πιστέψετε! Λίγους μήνες πριν, ο κ. Χριστοφοράκος εφέρετο να συναντάται με όλο το τζετ σετ της οικονομικής, πολιτικής, δικαστικής, κ.ο.κ. βαυαρικής ελίτ στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» (Αύγουστος 2009). Πρόκειται για μια από τις συναντήσεις που έχει γίνει γνωστή. Το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν και πολλές άλλες. Πόσο μάλλον που επί σειρά ετών βαυαροί μεγαλοεπιχειρηματίες με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα που έκαναν μεγάλες μπίζνες και στη χώρα μας, πηγαινοέρχονταν στο Άγιον Όρος για να θαυμάσουν τους θησαυρούς του, μεταξύ των άλλων, και στο Βατοπέδιο του Εφραίμ. Σε μια από αυτές τις επισκέψεις τους στον Εφραίμ, επρόκειτο να πάει μαζί τους και ο κ. Χριστοφοράκος. Δεν πήγε, αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συναντήθηκε μαζί τους στη Θεσσαλονίκη.

Είναι προφανές ότι αυτοί οι «ισχυροί» Γερμανοί πρόσεξαν τον «άνθρωπό» τους όσο βρισκόταν στο Μόναχο και, πολύ πιθανώς, φρόντισαν να μην συλληφθεί και να έχει θετική εξέλιξη η δικαστική του υπόθεση. Άραγε, οι ίδιοι κύκλοι ή άλλοι, θα δείξουν την ίδια σπουδή και για τον Καραβέλα;

Επανειλημμένως -και από αυτό το site- έχει επισημανθεί η άκρως επιλεκτική στάση που επιδεικνύουν οι Γερμανοί απέναντι σε πρόσωπα του σκανδάλου της Siemens. Όπως επίσης, και η επιμονή τους να διατηρούν σε θέσεις-κλειδιά στη Siemens Hellas Γερμανούς, όπως ο κ. Ρούντολφ Φίσσερ (οικονομικός διευθυντής και επί Χριστοφοράκου), ο οποίος αν και κατείχε νευραλγικό πόστο στο παρελθόν, και άρα, έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει πολλά, εξακολουθεί να είναι στη ηγεσία της εταιρείας. Κάποιοι Έλληνες μεγαλοδικηγόροι και άλλοι, με αφορμή τη στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, έσπευσαν να εκθειάσουν την ανεξάρτητη γερμανική Δικαιοσύνη και να κατακεραυνώσουν για μια ακόμη φορά την ελληνική. Όχι ότι έχουν άδικο, αλλά το να επικαλούνται ως κύριο επιχείρημά τους γι αυτό ότι η γερμανική Δικαιοσύνη ξεκαθάρισε το σκάνδαλο Siemens μέσα σε ενάμισι-δύο χρόνια, είναι το λιγότερο ατυχές.

Η Γερμανία έκλεισε το μέγα σκάνδαλο Siemens με συνοπτικές διαδικασίες. Και βέβαια, ουδείς εκ των πρωταγωνιστών δεν πλήρωσε ακριβά. Δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση ότι από τη διερεύνηση του σκανδάλου στη Γερμανία, ουδείς Γερμανός πολιτικός, απεδείχθη, ότι ήταν αναμεμειγμένος; Οι Γερμανοί πολιτικοί δηλαδή, είναι όλοι «καθαροί», ενώ μόνον εδώ στο «Βαλκανιστάν» υπάρχουν διεφθαρμένοι. Ως γνωστόν πάντως, τα σκάνδαλα για γερμανικές εταιρείες οπλικών συστημάτων και άλλους οικονομικούς κολοσσούς σε σχέση με τους πολιτικούς της χώρας, είναι συχνά και κατά κόρον έχουν γραφτεί στο γερμανικό Τύπο. Όπως στη Γερμανία, έτσι και στη Ρωσία έκλεισε, επίσης με συνοπτικές διαδικασίες το μέγα –και εκεί- σκάνδαλο Siemens. Το Κρεμλίνο φρόντισε να το σκεπάσει αμέσως, διότι σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός πρωτοκλασάτου υπουργού, μπλεκόταν πιθανώς και η σύζυγος του Πούτιν.

Αναμφισβήτητα, είναι απαράδεκτη η χρονοτριβή εκ μέρους της ελληνικής Δικαιοσύνης και εκ του πονηρού οι χειρισμοί των πολιτικών ηγεσιών της χώρας μας για το σκάνδαλο. Αλλά όχι και να αναπαράγουμε τα παραμύθια των Γερμανών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 17/08/2009 19:38:48

  Για να δούμε, τώρα "σκάνε" νέες φήμες ότι θα τον φέρουν την Τετάρτη. Αλλο και τούτο δω το σήριαλ που άρχισε καλοκαιριάτικα με το έρχεται-δεν έρχεται ο φον Κριστ.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/08/2009 20:23:35

  εγώ Μιχάλη μου θα ισχυριζόμουν ότι κινδυνεύει η ζωή μου στην Ελλάδα (να με εμποδίσουν να μιλήσω για το φαύλο σύστημα) και οι Γερμανοί ποτέ δεν θα με έδιναν σε βάρβαρους...

 3. Swell avatar
  Swell 17/08/2009 20:37:41

  Το πρώτο.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Swell 17/08/2009 20:42:54

   έτσι νομίζεις;

 4. Swell avatar
  Swell 17/08/2009 20:44:46

  Με τη μπόχα που έρχεται, τί να σκεφτώ;

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/08/2009 21:27:14

  Τι να σου πω, μεγάλα παιδιά είμαστε. Το Μακιαβέλι τον έχουν μελετήσει καλά, να είσαι σίγουρος. Μην υποτιμάς.

 6. Le canard avatar
  Le canard 17/08/2009 23:28:37

  @archaeopteryx
  Το αυτό είπε και ο Χριστοφοράκος. Δεν μπορούν να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια μια ευρωπαϊκή χώρα. Εκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Του έριξαν κάποιες "ποινές", τον απάλλαξαν από βαριές κατηγορίες που θα αντιμετώπιζε εδώ, και θα τον στείλουν (;) σχεδόν καθαρό για δυό-τρία εμβάσματα από τα δεκάδες. Καλά ξηγιούνται οι Γερμανοί στους "Φρίτσιδες".

 7. Αθωος περαστικος avatar
  Αθωος περαστικος 18/08/2009 00:05:13

  Περιμενω μια εις βαθος αναλυση για το θεμα, για το γερμανικο κουκουλωμα κατα βαση, απο Μποτιλια. Υποψιαζομαι οτι κατι παραπανω θα ξερει καθοσον κατοικος Γερμανιας και αυτος. Αλλα μαλλον την εκανε για διακοπες...

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ Αθωος περαστικος 18/08/2009 17:05:35

   Αγαπητέ φίλε σε ευχαριστώ που με υπέδειξες ως κατάλληλο για να κάνω αναφορά στο θέμα, λόγω τόπου διαμονής (παρόλο που δυστυχώς δεν νομίζω ότι είμαι). Κάπιοιο σχόλιο έκανα στην σημερινή ανάρτηση με τίτλο "Κάτω οι Γερμανοί" τιμής ένεκεν, λόγω τίτλου περισσότερο.
   Δυστυχώς για το συγκεκριμένο θέμα δεν αισθάνομαι ειδικός, λόγω του ότι δεν διαθέτω κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση και σαν συνέπεια δεν συμμετείχα στο σχολιασμό των πολλαπλών αναρτήσεων που αφορούν αυτό το θέμα εδώ και πολλούς μήνες. Συνηθίζω να κάνω αναφορές κύρια όταν πιστεύω ότι έχω κάτι συγκεκριμένο να προβάλλω. Κατά τα άλλα παρακολουθώ και αυτό το θέμα με ενδιαφέρον.
   Περιττό να αναφέρω, ότι μετά από 36 χρόνια παραμονής στην Γερμανία, η εκτίμησή μου για το γερμανικό κράτος και την γερμανική δικαιοσύνη είναι μηδενική. Παρ' όλα αυτά ευχαριστώ όλους τους φίλους Γερμανούς για την μακρόχρονη φιλοξενία μου εδώ. Αναμφίβολα ο γερμανικός λαός διαθέτει και κάποιες αρετές, από τις οποίες προσπαθώ να διδαχθώ, παρόλο που δεν δείχνει ότι είναι σε θέση να διδάσκεται από την ιστορία.

 8. αχβαχ avatar
  αχβαχ 18/08/2009 09:45:28

  Εντάξει, αφού φτάσαμε να ρίχνουμε στους Γερμανούς το κουκούλωμα του σκανδάλου έχουμε κλείσει ως χώρα. Ρε τους άτιμους τους διαπλεκόμενους γερμανούς δικαστές που την έφεραν στους τιμίους ανεξάρτητους δικούς μας...

  • Le canard avatar
   Le canard @ αχβαχ 18/08/2009 17:05:02

   Ορθώς κάνεις αυτές τις επισημάνσεις αχβαχ. Ομως, και η Γερμανία δεν είναι καμμιά αγγελική κοινωνία. Εδώ ολόκληρο διεθνές σκάνδαλο Ζημενς ξέσπασε (και που δεν είχε λαδώσει: Ρωσία, Ιταλία, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Ελλάδα, Αφρική -Νιγηρία, κ.λ.π.- Καύκασος και σε πολλές άλλες) και όλο το θέμα περιορίστηκε σε κάποια μεγαλοστελέχη της Ζημενς Γερμανίας, στο ξήλωμά τους και σε ποινές της πλάκας. Και βέβαια, κανένας Γερμανός πολιτικός δεν είχε ανάμειξη σε όλα αυτά. Αλοίμονο! Αχβαχ, άλλο να θέλεις να μην βλάψεις τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας σου, και άλλο να προσπαθείς να πείσεις ότι εσύ έκανες κάθαρση, ενώ οι κωλοέλληνες δεν κάνουν τίποτε (άλλο αν πράγματι δεν κάνουμε).

   • αχβαχ avatar
    αχβαχ @ Le canard 18/08/2009 17:44:59

    Συμφωνώ κι εγώ με τις επισημάνσεις σου le canard. Απλώς θεωρώ υποκριτικό να αποδίδουμε κουκούλωμα του σκανδάλου στους Γερμανούς. Δηλαδή εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο και μας την χαλάσανε τη δουλειά οι Γερμανοί;

   • Le canard avatar
    Le canard @ Le canard 18/08/2009 17:55:53

    Προφανώς είναι όχι μόνο υποκριτικό, αλλά και εκ του πονηρού, εκ μέρους μας. Και από την γερμανική πλευρά όμως, είναι εξίσου υποκριτικό να λέγουν ότι στην περίπτωση του διεθνούς σκανδάλου Ζημενς έκαναν κάθαρση και ότι κανείς πολιτικός τους δεν τα πήρε. Πολύ περισσότερο, να καλύπτουν με τεχνάσματα -ασυνήθιστα για τα γερμανικά δεδομένα- εδώ και σχεδόν τρείς μήνες τον Χριστοφοράκο και τον Καραβέλα (μην ξεχνιόμαστε, ακόμα δεν τον έχουν πιάσει αυτόν!!!).

 9. ΥΠΕΡΙΩΝ avatar
  ΥΠΕΡΙΩΝ 18/08/2009 10:54:06

  "...Πρέπει να υπερασπιστούμε την επιχείρηση και θα την υπερασπιστούμε..." Ετσι απάντησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, όταν ρωτήθηκε για όσα είπε πρόσφατα σε ομιλία του υπέρ της "Ιντρακόμ" και του Σ. Κόκκαλη σε εκδήλωση που οργάνωσε το σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας αυτής.

  Σε δηλώσεις του στη Χίο, ο πρώην υπουργός αιτιολόγησε τη θέση που πήρε και επιτέθηκε στη Ν.Δ.

  "...Η βιομηχανία αυτή - είπε - είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία της περιοχής μας (Υπόλοιπο Αττικής). Η πρώτη είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Εχω στενές σχέσεις με το σωματείο των εργαζομένων και θα συνεχίσω να τις έχω και θα υπερασπιστώ τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της περιοχής μου. Είναι εξαιρετικά νέο και ειδικευμένο το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης και είναι γνωστό ότι η ανεργία των νέων και ειδικευμένων είναι μεγάλη..."

  Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι θα υπερασπιστεί την "Ιντρακόμ". Και πρόσθεσε: "...Το ερώτημα είναι τι υπερασπίζονται αυτοί που βάλλουν εναντίον της. Στο ερώτημα αυτό πρέπει να απαντήσει ο κ. Ρουσόπουλος..."

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/03/2003

 10. ΥΠΕΡΙΩΝ avatar
  ΥΠΕΡΙΩΝ 18/08/2009 12:20:35

  ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣ 30 ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΕΜΠΛΑΚΕΙ Η ΖΗΜΕΝΣ ? ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΥΡΟΣ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ , ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ , ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΛΩΒΟΙ Ή ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Ή ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΥΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΒΟ

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΒΡΩ , ΙΣΩΣ Ο ΦΑΚΤΟΡΑΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

 11. kgb avatar
  kgb 18/08/2009 21:36:31

  "Τα παίρνω", αντίθετο και απαραίτητο του "τα χώνω".

  Αντί οι Έλληνες δικαστικοί να περιμένουν μέχρι να στείλουν οι Γερμανοί τον Χριστοφοράκο που "τα έχωνε", δεν ψάχνουν να δούν ποιοί "τα παίρνανε" εδώ στην Ελλάδα; Αλλά τι ψάχνω τώρα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.