#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2011 17:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται μαζί με την ΖήμενςΟι επενδύσεις από ξένους δεν είναι καθόλου κακό πράγμα. Απεναντίας η Ελλάδα τις έχει τόση ανάγκη και παρ’ όλα αυτά τις διώχνει τόσο καιρό. Ανεξαρτήτως από ποια χώρα προέρχονται είναι επιθυμητές. Ακόμη και από την Ουγκάντα.

Όταν όμως, γίνονται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, υπό τη σκιά του αναγκαστικού ξεπουλήματος των πάντων και κάτω από παρασκηνιακές συμφωνίες που δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβουν, τότε τα πάντα πρέπει να βγαίνουν στο φως.

Οι εφημερίδες και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης με διθυραμβικούς τίτλους θα βγουν και θα πουν ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Μ. Χρυσοχοϊδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ ο οποίος θα έλθει και στην Ελλάδα. Η συνομιλία έγινε με αφορμή τη συνδιάσκεψη 30 επιχειρηματικών συνδέσμων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με αντικείμενο την προώθηση γερμανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η μείωση της γραφειοκρατίας και η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων θα άρει τα κυριότερα αντικίνητρα για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ο Ρόσλερ, τονίζοντας ότι «εάν βοηθήσουμε την Ελλάδα, βοηθάμε και τη Γερμανία». Ο κ. Ρόσλερ δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι ομάδα Γερμανών εμπειρογνωμόνων και στελέχη της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KfW) εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής τεχνογνωσίας στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Κι άλλη τεχνογνωσία, δηλαδή, μπουχτίσαμε από ξένη τεχνογνωσία.

Όσο για τις επενδύσεις, καλοδεχούμενες κι αυτές, καλοδεχούμενοι και οι Γερμανοί αλλά…

Πριν από μερικές ημέρες γράφαμε ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, για τον ήλιο και τη θάλασσα και για ότι θα μπορούσε να πουληθεί..

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt» το γερμανικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και πρόταση για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, στις οποίες θα ισχύει ειδική εργατική και φορολογική νομοθεσία!

Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, το γερμανικό ενδιαφέρον έχει εκφράσει δημοσίως εδώ και πολύ καιρό διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη σημασία ενός σχεδίου αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα για την κάλυψη μέρους των γερμανικών ενεργειακών αναγκών. Οι κ. Σόιμπλε και Χρυσοχοΐδης συμφώνησαν μάλιστα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση την εξειδίκευση του σχεδίου αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλο δημοσίευμα της «Handelsblatt» υπενθύμιζε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο και τις επαφές που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και με εκπροσώπους εισηγμένων στο γερμανικό Χρηματιστήριο εταιριών, όπως οι Bayer, Hochtief, SAP, Telekom, Tui αλλά και η Siemens.

Όμως, μήπως κάποιος να μας πει με ποιες προϋποθέσεις οι Γερμανοί ξανάρχονται;

Είναι στο πλαίσιο των εγγυήσεων που δίνει η Ελλάδα για τα τριάντα αργύρια που μας δίνει η Μέρκελ;

Κι επίσης, υπάρχουν κανόνες και διαφάνεια στον τρόπο που έρχονται; Διότι από την εμπειρία μας από γερμανικές εταιρείες (Siemens, MAN, Ferostaal, Hochtief), έχουμε να θυμόμαστε μίζες, λαμογιές, μαύρα ταμεία κ.λπ.

Άραγε, μήπως η γερμανική κατοχή που ξεκινά είναι πιο βάναυση και σκληρή από την κατοχή του 1940;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tsolias avatar
  Tsolias 28/07/2011 23:48:17

  Ίσως θα ταν σόφρον, για μια φορά στην ιστορία μας να σοβαρευτούμε και να αρπάξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται για ξένες επενδύσεις στην χώρα μας.
  Κοινώς, ας σταματήσουμε να βλέπουμε φαντάσματα στις προθέσεις των Γερμανών και ας ασχοληθούμε με εμάς. Αυτοί κοιτάνε το συμφέρον τους και λογικό είναι να ζητάνε διάφορα. Το θέμα δεν είναι με τι προυποθέσεις έρχονται οι Γερμανοί, αλλά με τι συνθήκες θα τους ''υποδεχτούμε'' εμείς.
  Η πρόσφατη εμπειρία της Siemens μας δείχνει όχι το πως δουλεύουν οι Γερμανοί αλλά το πόσο διεφθαρμένος είναι ο Έλληνας. Στο κάτω κάτω, η Siemens είναι μια πολυεθνική η οποία κοιτάει τη μεγιστοποίηση του κέρδους της. Το ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος για λαδώματα και μίζες, ε νομίζω πως δεν είναι η πρώτη που ευθύνεται. Ας αναλογιστεί κανείς σε ποιές χώρες εφάρμοσε παρόμοιες κακτικές για να καταλάβουμε που ανήκουμε σαν χώρα και σε ποιο επίπεδο εντάσσεται η επιχειρηματικότητά μας.
  Δυστυχώς, έχουμε μεγάλη ανάγκη τις επενδύσεις των ξένων, είτε είναι Γερμανοί, είτε οτιδήποτε άλλο...
  Πόσο μας κοιμίζουν λοιπόν τα ΜΜΕ, παρουσιάζοντάς μας τον ανεκδιήγητο ΓΑΠ ως αυτόν που μάχεται για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν είναι αυτός που στην ουσία τις ακύρωσε και δεν ανοίγει ούτε ψιλικατζίδικο ένας ξένος εδώ, ενώ αντιθέτως, ο μόνος που δούλεψε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο Κ. Καραμανλής. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους.... Ας όψεται όμως η συνομωσία και η καθαίρεσή του με συνοπτικές διαδικασίες λόγω συγκεκριμένων συμφερόντων.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Tsolias 29/07/2011 03:20:24

   Δυστυχώς δε διακρίνεις μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Αν δεν ξεχωρίζουμε ποιος αποφασίζει σε μιαχώρα και ποιος δέχεται τις συνέπειες των αποφάσεων, δεν πάμε πουθενά. Τις μπίζνες με τη Ζίμενς δεν τις έκανε η 'χώρα' αλλά το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό είναι διεφθαρμένο κι όχι οι 'Έλληνες' γενικά. Το πολιτικό μας σύστημα έχει διαφθείρει πλέον κι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας με δύο σχέδια μεγάλης κλίμακας. Πρώτον, τη δημιουργία ενός γιγάντιου παρασιτικού δημόσιου τομέα που λειτουργεί χωρίς αξιολόγηση και δεύτερον, τη συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα ώστε να μείνουν μόνο οι επιχειρηματίες που έχουν καλές σχέσεις κάτω από το τραπέζι με τους πολιτικούς. Το κράτος μας είναι που δεν αποδίδει δικαιοσύνη και που φροντίζει ο ανάξιος αλλά πουλημένος να αμοίβεται πολύ πιο πλουσιοπάροχα από τον άξιο, πλην όμως τίμιο πολίτη. Οπότε το ζήτημα είναι πώς περιμένουμε από ένα ξεφτιλισμένο κράτος να συμφωνήσει ωφέλιμες για την ελληνική κοινωνία επενδύσεις.

  • Eυαγγελία avatar
   Eυαγγελία @ Tsolias 29/07/2011 12:33:59

   Γιατί απαλλάσσεις τον διαφθορέα, Τσολιά? Την ίδια τακτική η Ζίμενς την ακολούθησε σε άλλες σαράντα χώρες. Αν έχεις το χρήμα και θελήσεις να λαδώσεις, είναι πανεύκολο. Δεν τα παίρνει ο πρώτος πολιτικός, θα τα πάρει ο δεύτερος κι αν όχι κι αυτός, τότε ο τρίτος. Τη βρίσκεις την άκρη, γιατί καμία κοινωνία δεν αποτελείται από αδιάφθορους αγίους. Εφόσον λοιπόν η Ζίμενς έκανε ό,τι έκανε, θα έπρεπε να ΚΛΕΙΣΕΙ. Δεν μπορεί να συμμετέχει στους παγκόσμιους διαγωνισμούς μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τέτοια αθέμιτα μέσα. Τα ίδια ισχύουν και για τα άλλα λουλούδια της έντιμης γερμανικής επιχειρηματικότητας. Τα αστέρια της πολιτικής μας σκηνής θα ξανακάνουν όμως δουλειές με τη Ζίμενς, γιατί η Ζίμενς ξέρει ποιος πήρε και πόσα, οπότε τους κρατούν στο χέρι. Οπότε όταν με το καλό ελευθερωθούμε, πρέπει να διερευνηθούν τα θέματα αυτά και το Ελληνικό Δημόσιο να ζητήσει αποζημιώσεις. Τόσο απλά.

 2. Tsolias avatar
  Tsolias 29/07/2011 09:23:05

  Δυστυχώς ακόμα πιστεύεις ότι οι Έλληνες δεν είναι διεφθαρμένοι. Δηλαδή μου λες ότι αν ήταν ο 'Μήτσος', ο 'Κίστος', ο 'χ', ο 'y', κτλ στη θέση αυτών που λαδώθηκαν και του λεγε η Siemens "πάρε τόσα για σένα για να μου αναθέσεις τη δουλειά'' δεν θα τα παιρνε. Η μήπως ο Χριστοφοράκος ήταν πολιτικό πρόσωπο; Για αναρωτήσου, πόσοι θα γινόντουσαν ''Χριστοφοράκοι'' αν βρίσκονταν στη θέση του; Η μήπως δε λαδώνονται οι γιατροί στα νοσοκομεία, οι προιστάμενοι στις πολεοδομίες, κτλ, κτλ;
  Η αν θες να στο πω κι αλλιώς: Μήπως διαφωνείς με το ότι ''Ο κάθε λαός έχει τους κυβερνήτες που του αξίζει;'' Το πολιτικό μας σύστημα είναι διεφθαρμένο γιατί οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Κ αυτό χάρη στον Αντρέα ο οποίος τους έμαθε στη βολεψιά και στο εύκολο χρήμα. Εδώ να συμφωνήσω δηλαδή μαζί σου.
  Φυσικά και δεν ξεχωρίζω το κράτος με την κοινωνία. Γιατί το κράτος είναι η κοινωνία. Αντιθέτως, μάλλον εσύ είσαι λάθος γιατί συγχέεις το κράτος με την κυβέρνηση ή με το πολιτικό σύστημα. Καμία σχέση....

 3. Tsolias avatar
  Tsolias 29/07/2011 16:31:14

  Ευαγγελία αντέχεις να μάθεις πόσα λουλούδια της έντιμης ελληνικής επιχειρηματικότητας ακολούθησαν επίσης την ίδια τακτική και όμως, εξακολουθούν να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς;;;
  ''Δεν τα παίρνει ο πρώτος πολιτικός, θα τα πάρει ο δεύτερος κι αν όχι κι αυτός, τότε ο τρίτος. Τη βρίσκεις την άκρη, γιατί καμία κοινωνία δεν αποτελείται από αδιάφθορους αγίους.''
  Θα συμφωνήσω. Αλλά σε άλλες κοινωνίες τιμωρούνται όσοι τα πήραν. Μήπως ότι εδώ, στην πρώην Αφρικανική Δημοκρατία της Ελλάδας, δεν τιμωρείται κανείς φταίει πάλι και μόνο το πολιτικό σύστημα; Όντως, προσωπικά πιστεύω ότι πάντοτε υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει κουκούλωμα. Γιατί δεν αγανάκτησε κανείς όμως στην πλατεία Συντάγματος; Μήπως επειδή ήμαστε όλοι βολεμένοι; Μήπως όσοι μπορούσαμε βγάζαμε λεφτά ''μαύρα''; Μήπως επικρατούσε και δυστυχώς επικρατεί ακόμα το '' Όχου, δε βαριέσαι''; Μήπως γιατί και εμείς λαδώναμε σε διάφορες υπηρεσίες για να γίνει η δουλειά μας; Μήπως τελικά έχει και μια δόση αλήθειας το ''μαζί τα φάγαμε'';
  Ας κοιταχτούμε λοιπόν στον καθρέφτη και όταν καταφέρουμε να σουλουπώσουμε την ασχήμια μας, τότε ας κατηγορήσουμε τους υπόλοιπους...

 4. victoria (true) avatar
  victoria (true) 29/07/2011 16:38:02

  Το άρθρο βάζει ένα σωστό προβληματισμό.

  Θεωρητικά υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν φορείς, υπάρχουν τα πάντα να καθοδηγήσουν όποιον θέλει να επενδύσει και καλώς να έρθει.
  Γιατί δεν πάνε έτσι;
  Όλες αυτές οι καινοτόμες 'προσεγγίσεις' φταίμε εμείς που μας χτυπάνε τα αντανακλαστικά;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.