#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2012 18:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Γερμανοί βάζουν στο "τραπέζι" τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

[caption id="attachment_193677" align="alignnone" width="600" caption="Γράφημα από ΕΘΝΟΣ"][/caption]

Την πιο επίσημη μέχρι στιγμής συζήτηση στις διεθνείς αγορές για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ενέχεται να ελέγχει η Ελλάδα ανοίγει η Deutsche Bank, η οποία υπό την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα αποδειχθούν αληθινές, αποτιμά τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, μιλά για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ -ή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος- και εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 και εάν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες γεωλογικές εκτιμήσεις, μελέτες και αναγωγές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων τότε η αξία τους προσεγγίζει πράγματι τα 430 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ως γενικός κανόνας το 25% εξ αυτών προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες αυτές, υπολογίζει πως το 50% ήτοι περί τα 214 δια. ευρώ αποτελούν το καθαρό όφελος για τα δημόσια ταμεία.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ και αναμένεται να αρχίσει να εισρέει κοντά στην χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020. Και αυτό διότι όπως επισημαίνει συνήθως χρειάζονται 8 με 10 έτη για να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση να παράγει χρηματοροές.

Η Deutsche Bank -που διατηρεί σαφέστατα απόσταση από την ακρίβεια των εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα εωσότου όπως αναφέρει ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών- προχωρά ούτως ή άλλως στην αποτίμηση της σημασίας τους σε σχέση με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα εκτιμά πως για την ώρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι βελτιώνεται αλλά αυτό αλλάζει σαφέστατα από την ώρα που τα κοιτάσματα θα αποδειχθούν και ακόμα περισσότερο από την χρονική στιγμή που θα μπουν στην παραγωγή οπότε και θα κάνουν πολύ πιο διαχειρίσιμα τα δανειακά βάρη.

Για το πολιτικό κλίμα και τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο -εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις αποδειχθούν κοντα στην πραγματικότητα- αναφέρει πως μπορεί να ενθαρρύνει φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις (σ.σ.: «go it alone strategies»).

Με το φυσικό αέριο όμως και τους υδρογονάνθρακες εν γένει να διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές σε δολάρια και τις εταιρείες ερευνών πετρελαίου και αερίου «συνηθισμένες να λειτουργούν σε καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα» κρίνει περιορισμένο το επενδυτικό ρίσκο.

Προσθέτει δε πως η αποκλιμάκωση του εργατικού κόστους και οι καθοδικές πιέσεις και σε άλλα κόστη στην ελληνική οικονομία ενδέχεται να προσφέρουν βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια στις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν.

Η ύπαρξη καθαρού φορολογικού πλαισίου θεωρείται επίσης ως αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση των μεγάλων εταιρειών όπως και ο τρόπος που εγγράφονται λογιστικά οι αποσβέσεις των επενδύσεων. Επισημαίνεται όμως πως η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για τους υδρογονάνθρακες είναι πρόσφατη και έλαβε χώρα το 2011.

Ως ρίσκο αντιμετωπίζεται πάντως η προοπτική ενός ατυχήματος που θα οδηγούσε σε redenomination στην Ελλάδα (μια "πολιτικά ορθή" διατύπωση για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ) αφού όπως αναφέρει η χρηματοδότηση για τόσο μεγάλα project αναγκαστικά θα προέλθει από πηγές εκτός Ελλάδας . Και σε αυτή την περίπτωση όμως θεωρεί πως η διαχείριση του ρίσκου έιναι εφικτή όπως για παράδειγμα με ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Πέραν όλων αυτών η Ελλάδα όντας μία από τις ευρωπαϊκές οικονομίες με τους μεγαλύτερους λογαριασμούς εισαγωγών ενέργειας, αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα αφού το2011, οι εισαγωγές ενέργειας (συνολικά, δηλαδή, τα ορυκτά καύσιμα, τα λιπαντικά και τα συναφή προϊόντα) ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ ή κοντά στο 5% του ΑΕΠ, προσθέτει.

Η γερμανική τράπεζα κάνει δε και ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν την ύπαρξη και σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αέριου. Διευκρινίζεται ότι οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνον τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των υποθαλάσσιων εκτάσεων νοτίως της Κρήτης και όχι και αυτών του Ιονίου ή και του Αιγαίου.

Η Deutsche προχωρά όμως παρακάτω και αντλώντας πρακτικές από παραδείγματα στην ιστορία της διεθνούς οικονομίας, υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η δέσμευση ενός ποσοστού των όποιων μελλοντικών εσόδων από τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε ένα ειδικό εθνικό ταμείο.

Το ταμείο αυτό θα μπορούσε να παρακρατεί ένα ποσοστό της τάξης του 30%των δημοσίων εσόδων από το αέριο για να διαχειρίζεται και να εξισορροπεί βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές και να επενδύει σε δραστηριότητες εκτός του ενεργειακού τομέα που να ενισχύουν την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Ο συντάκτης της έκθεσης της Deutsche Bank, Mark Wall, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας στα γραφεία της στο Λονδίνο (Director), επισημαίνει όμως και τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας από την ευφορία που μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα υποσχόμενα ευρήματα.

Πρόκειται -όπως εξηγεί στην έκθεση που δημοσίευσε τις ημέρες που το Εuro Working Group προετοίμαζε το έδαφος για τις τελευταίες αποφάσεις για τη χώρα- για το σύνδρομο του λεγόμενου «Dutch Disease».

Σύνδρομο το οποίο αναφέρεται στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων αερίου της Ολλανδίας το 1959, η οποία συνοδεύτηκε από εισροές ξένου συναλλάγματος που κράτησαν την ανταγωνιστικότητα της υπόλοιπης οικονομίας χαμηλά.

«Υπάρχει η άποψη πως σε ένα περιβάλλον αδύναμων μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών και φτωχής δημοσιονομικής διαχείρισης οι επιδόσεις πλούσιων σε φυσικούς πόρους οικονομιών υστερούν των ομολόγων τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή:www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. saltcity avatar
  saltcity 04/12/2012 19:28:22

  Φέρτε μου κλαρίνα - φέρτε μου βιολιά.

 2. Μαρία Παπαδάκη avatar
  Μαρία Παπαδάκη 04/12/2012 20:20:14

  Σιγά σιγά φτάνουνε στο ψητό.

 3. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 04/12/2012 20:37:34

  "Προσθέτει δε πως η αποκλιμάκωση του εργατικού κόστους και οι καθοδικές πιέσεις και σε άλλα κόστη στην ελληνική οικονομία ενδέχεται να προσφέρουν βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια στις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν" .
  Ένας εκ των λόγων που το 120% του Κ.Καραμανλή ήταν "κακό" , ενώ αυτό του σωτηρίου έτους 2022 θα είναι ... το "ενδεδειγμένο" !
  ΥΓ
  Οι λέξεις κλειδιά του άρθρου : "βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια στις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν"

 4. BLACK QUEEN IN STORM avatar
  BLACK QUEEN IN STORM 04/12/2012 21:22:42

  Αντώνη, δε φαντάζομαι να....... Δε θέλω να το φανταστώ.
  Φρόντισε να μην το φανταστούν ούτε κι οι απόγονοι του Χίτλερ. Για το καλό ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

 5. punisher avatar
  punisher 04/12/2012 22:44:17

  nai siga min afisei o amerikanos oute kokalaki den 8a parete germanakia

 6. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 04/12/2012 23:41:23

  Από το άρθρο αυτό κρατήστε μόνο την εξής φράση:
  Η Deutsche Bank - που διατηρεί σαφέστατα απόσταση από την ακρίβεια των εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα εωσότου όπως αναφέρει ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών-

  Ολα τ'άλλα είναι αέρας κοπανιστός. Και θα συνιστούσα, στο ίδιο μήκος κύματος, να θυμώσαστε (τουλάχιστον γιά μια τριετία ακόμη) ένα ρητό που μιά από τις μεγαλύτερες πετρελαίου του κόσμου έχει ως προμετωπίδα στην είσοδο της έδρας της :
  Omnia bona quoad perfora (Ολα τα κοιτάσματα φαίνονται εξαιρετικά.....μέχρι να γεωτρηθούν).

  • κώστας avatar
   κώστας @ Σταύρος Πετρολέκας 05/12/2012 10:06:59

   Δεν αντιλαμβάνομαι την "σαφέστατα απόσταση" όταν την ίδια στιγμή που γράφει αυτό, γράφει για... 427 δις. Αυτή η ακρίβεια στην αξία του κοιτάσματος (ή κοιτασμάτων) δείχνει άλλα πράγματα. Όμως, Έλληνες επιστήμονες υπολογίζουν την αξία σε περίπου 1.500 δις δηλαδή τουλάχιστον τριπλάσια. Γιατί να πιστέψω τους Γερμανούς (και μάλιστα δημοσίευμα εφημερίδας) και όχι επιστήμονες, που στο κάτω-κάτω ρισκάρουν την αξιοπιστία τους; Αλλά αν θέλουμε να είμαστε απολύτως αντικειμενικοί δεν πρέπει να πιστέψουμε κανέναν μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των Νορβηγών.

 7. Dimitris avatar
  Dimitris 05/12/2012 01:20:19

  "My formula for success?"......."Rise early. Work late. Strike oil." J.Paul Getty (1892-1976)

 8. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 05/12/2012 08:52:28

  "...εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις αποδειχθούν κοντα στην πραγματικότητα- αναφέρει πως μπορεί να ενθαρρύνει φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις (σ.σ.: «go it alone strategies»)...."
  Το πρόβλημα δεν είναι το dutch disease...αυτό ενδιαφέρει κυρίως τους οικονομολόγους...το πρόβλημα είναι το resouce curse,
  όπου:
  Resource Curse = διαφθορά (σάπιο πολιτικό κατεστημένο) +
  + παρουσία κοιτασμάτων +
  + χαλαροί θεσμοί = ...Νιγηρία...
  Τώρα αρχίζει να αχνοφαίνεται η Μεγάλη Εικόνα...

 9. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 05/12/2012 13:03:24

  Συμφωνώντας με όλα τα ανωτέρω σχόλια, ας προσθέσω το "ο κόσμος τόχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι...". Επισημαίνω, πάντως, την ανυπομονησία των ενεργοβόρων και ενεργοπενόντων "εταίρων" μας που βιάζονται "να βάλουν χέρι" πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το ΣΧΕΔΙΟ! Τι ωραία που θα ήταν αν μπορούσαμε να κάνουμε μια "εξεγερσούλα" τώρα και μετά να τους παρακολουθούμε σαδιστικά "να τα φτύνουν" μπροστά στην πόρτα μας!

 10. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 05/12/2012 13:23:51

  Εγώ πάντως την κελεμπία την ετοίμασα...Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια...
  Μια τετρακοσάρα έτσι στην ψύχρα χωρίς να υπολογίζουμε και τις άλλες λεκάνες...
  Ωρε γλέντια...Θα πήξουμε στις λεκάνες...Και όλες χρυσές, όχι μόνο ο πρυτανικός χαλές να έχει χρυσά ...
  Το μιράδι μου εγώ το θέλω στο ιόνιο,μακρυά απο τους αφρικάνους,να συνορεύει με τους ιταλούς, πολιτισμένα πράματα.

 11. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 05/12/2012 17:17:03

  Κώστα γράφεις...καί έχει δίκιο να είσαι επιφυλακτικός:

  Αλλά αν θέλουμε να είμαστε απολύτως αντικειμενικοί δεν πρέπει να πιστέψουμε κανέναν μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των Νορβηγών.

  Ωστόσο, ούτε οι [δισδιάστατες (2D)] υποθαλάσσιες σεισμικές έρευνες που διεξάγουν τώρα οι Νορβηγοί δεν θα αποκαλύψουν πολλά περισσότερα, καί άς λέν ότι θέλουν οι διάφοροι άσχετοι.

  Ακου λοιπόν τι συμβαίνει....και μαζί με σένα καί όποιοι άλλοι αναγνώστες. Γιατί θα αρχίσουν να μας παραμυθίαζουν οι λογής -λογής spin doctors,τώρα που ανοίγει μιά χαραμάδα στην εξερεύνηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων.

  Αυτό που προκύπτει απο μιά έρευνα 2D είναι ο προσδιορισμός αφ'ενός, "δυνητικών σημείων" ύπαρξης υδρογονανθράκων = "prospects", αφ'ετέρου, "ενδείξεων" περί τέτοιων δυνητικών σημείων = leads.

  Στην συνέχεια αυτά τα prospects καί leads αξιολογούνται βάσει σειράς άλλων γεω-επιστημονικών αναλύσεων, ενίοτε διεξάγεται και συμπληρωματική τρισδιάστατη σεισμική έρευνα γύρω από τα prospects που επιδεικύουν την μεγαλύτερη "προσεκλυσιμότητα" = "prospectivity" καί βάσει των συμπερασμάτων που προκύπτουν τότε, και μόνο τότε, αποφασίζεται (η δέν αποφασίζεται) η διεξαγωγή γεώτρησης.

  Επιπλέον, μόνο μετά απο την γεώτρηση (και κάποιες άλλες συμπληρωματικές εργασίες) , διαπιστώνεται η ύπαρξη, όγκος και εμπορευσιμότητα των πόρων. Ποτέ πρίν. Ολα τα άλλα είναι απλώς φούμαρα.

  Τα παραπάνω περιγράγουν την συνηθισμένη,κλασσική σειρά που ακολουθείται στην εξερεύνηση πετρελαίου/φυσικού αερίου. Είναι αργόσυρτη, γεμάτο ρίσκο και
  κεφαλαιοβόρα.....πχ μία υποθαλάσσια γεώτρηση καί μόνο, στα βάθη νότια της Κρήτης (~2,5oom) θα κοστίσει περί το $250-300 εκατ. (Τόσο έχει αξιολογήσει η Shell την κάθε μία από τις (3) γεωτρήσεις που σκοπεύει να πραγματοποιήσει το 2014 σε παραπλήσια νερά λίγο πιό βοριοανανατολικά .....).

  Υπάρχει όμως καί μιά άλλη, πιό ταχύρρυθμη προσέγγιση, η επωνομαζόμενη "wildcat". Οπου δηλαδή γίνεται μιά γεώτρηση, λίγο πολύ στη ζούλα, στοχεύοντας μόνο εκείνο το "prospect" που φαίνονται στους αναλυτές γεωεπιστήμονες, , ίσως πιό ελπιδοφόρο. Τα έξοδα γεώτρησης είναι τα ίδια με αυτά της συμβατικής ......μα τo ρίσκο είναι πολλαπώς μεγαλύτερο. Μόνο δύο στις δέκα "wildcats" κατορθώνουν να "χτυπήσουν" κοίτασμα.

  Σήμερα, με μιά επιτέλους σύγχρονη σεισμική καταγραφή να έχει μόλις ξεκινήσει στις Ελληνικές θάλασσες (γιατί στην στεριά ...ούτε λόγος) .....καταλαβαίνεις ότι η ολοκλήρωση των ερευνών και εξερευνήσεων απέχει πολύ, μα πάρα πολύ, ακόμη.

 12. akenaton avatar
  akenaton 05/12/2012 19:01:48

  Επιτέλους μια νηφάλια εκτίμηση με επιστημονική τεκμηρίωση! Προχθές παρακολούθησα διάλεξη του κ. Λυγερού που έδειχνε χάρτη με προϋπολογισμένα (!) αποθέματα νοτίως της Κρήτης της τάξης των 10-34 δις ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου. Τα αξιολόγησε 1,3 τρις (!!!!!). Είπε, έδειξε και απήλθε, μπροστά σε ένα εκστατικό ακροατήριο που υποθέτω πως άρχισε να ρέβει κελεμπίες και να προβάρει σαρίκια.

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 05/12/2012 21:16:17

  Ο Δρ Νίκος Λυγερός, ήταν ο Επιστημονικός Σύμβουλος του τότε Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Kαθηγητής, αφού μελέτησε τις 10 χιλιάδες σελίδες του σχεδίου Ανάν, εντόπισε τις ασάφειες και τις παγίδες του και συνέταξε Έκθεση μονοψήφιων σελίδων την οποία παρέδωσε στον Κύπριο Πρόεδρο.

  Το Ιστορικό Διάγγελμα Τάσσου Παπαδόπουλου (απόσπασμα)
  Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2004

  .. «Συνεκτιμώντας ὅλα τὰ δεδομένα μὲ ψυχραιμία καὶ αντικειμενικότητα ἀλλὰ καὶ μὲ πλήρη συναίσθηση τῆς ιστορικότητας τῶν στιγμῶν καὶ τὸ βάρος τῆς εὐθύνης ποὺ μοῦ ἀναλογεῖ, λυποῦμαι εἰλικρινά, γιατὶ δὲν μπορῶ νὰ ἀποδεχθῶ καὶ νὰ ὑπογράψω τὸ Σχέδιο Ἀνᾶν ὅπως, τελικά, διαμορφώθηκε.

  Παρέλαβα Κράτος διεθνῶς ἀναγνωρισμένο. Δὲν θὰ παραδώσω «Κοινότητα» χωρὶς δικαίωμα λόγου διεθνῶς καὶ σὲ ἀναζήτηση κηδεμόνα. Καὶ ὅλα αὐτὰ ἔναντι κενῶν, παραπλανητικῶν, δῆθεν, προσδοκιῶν. Ἔναντι τῆς ἀνεδαφικῆς ψευδαίσθησης ὅτι ἡ Τουρκία θὰ τηρήσει τὶς δεσμεύσεις της.

  Συμπατριώτισσες, Συμπατριῶτες,

  Στὶς 24 Ἀπριλίου θὰ τοποθετηθεῖτε μὲ ἕνα ΝΑΙ ἢ ἕνα ΟΧΙ στὸ σχέδιο Ἀνᾶν. Θὰ ἀποφασίσετε γιὰ τὸ παρὸν καὶ τὸ μέλλον τῆς Κύπρου. Γιὰ τὴ γενιά μας, ἀλλὰ καὶ τὶς γενιὲς ποὺ θὰ ἔρθουν μετὰ ἀπὸ ἐμᾶς. Ἔχω ἐμπιστοσύνη στὴν κρίση σας.
  Εἶμαι βέβαιος ὅτι δὲν σᾶς ἀγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Ὅτι δὲν σᾶς τρομάζουν ἀπειλὲς γιὰ δῆθεν διεθνῆ ἀπομόνωση. Ὅτι δὲν σᾶς πείθουν τὰ περὶ δῆθεν τελευταίας εὐκαιρίας. Εἶμαι βέβαιος ὅτι ἐξακολουθοῦν νὰ ἔχουν γιὰ σᾶς νόημα οἱ ἠθικὲς ἀρχὲς καὶ ἀξίες τοῦ λαοῦ μας, τοῦ πολιτισμοῦ καὶ τοῦ ἐθνικοῦ ἱστορικοῦ μας βίου, τὸν οποῖο θέλετε νὰ συνεχίσουμε μὲ ἀσφάλεια, δικαιοσύνη, ἐλευθερία καὶ εἰρήνη.

  Ἑλληνικὲ Κυπριακὲ Λαέ,

  Στὴ ζυγαριὰ τοῦ ΝΑΙ καὶ τοῦ ΟΧΙ, πολὺ βαρύτερες καὶ πολὺ πιὸ ἐπαχθεῖς θὰ εἶναι οἱ συνέπειες τοῦ ΝΑΙ. Σὲ καλῶ νὰ ἀπορρίψεις τὸ Σχέδιο Ἀνᾶν.
  Σὲ καλῶ νὰ πεῖς στὶς 24 τοῦ Ἀπρίλη ἕνα δυνατὸ ΟΧΙ.
  Σὲ καλῶ νὰ ὑπερασπιστεῖς τὸ Δίκαιο, τὴν Αξιοπρέπεια καὶ τὴν Ιστορία σου.
  Μὲ αἴσθημα εὐθύνης ἀπέναντι στὴν Ιστορία, στὸ παρὸν καὶ τὸ μέλλον τῆς Κύπρου καὶ τοῦ λαοῦ μας, σὲ καλῶ νὰ μὴν ὑποθηκεύσεις τὸ μέλλον στὴν πολιτικὴ βούληση τῆς Τουρκίας. Νὰ προασπιστεῖς τὴν Κυπριακὴ Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στὴ κατάλυσή της. Νὰ συστρατευτεῖς γιὰ μία νέα πιὸ ἐλπιδοφόρα πορεία ἐπανένωσης τῆς πατρίδας μας μέσα ἀπὸ τὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση.

  Καλὴ Ἀνάσταση σὲ ὅλους!»

  Έκτοτε, γι αυτή του την Έκθεση και όχι μόνο, ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμων Νίκος Λυγερός, δέχεται επιθέσεις αμφισβήτησης από τους υπέρμαχους του επονείδιστου σχεδίου Ανάν.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 05/12/2012 22:25:30

   Αν υποθέσουμε ότι οι Κύπριοι είχαν ψηφίσει 76% ΝΑΙ, υπέρ του a priori απορριπτέου σχεδίου Ανάν: οι βρετανικές βάσεις στη Κύπρο, θα ήταν οι πραγματικά κυρίαρχες, σήμερα. Και στη Κυπριακή ΑΟΖ, τα διεθνώς γνωστά, πλέον: «κοίτασμα Αφροδίτη και το Οικόπεδο 12», θα ήταν.. βρετανικά, σήμερα. Με τα όποια αντίστοιχα παρελκόμενα συρρίκνωσης της Ελληνικής ΑΟΖ, υπέρ της by default τουρκόφιλης "βρετανικής κυριαρχίας", αυτό συνεπάγεται.. O τεράστιος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Καθηγητής Νίκος Συρίγος αγαστά συνεργάσθηκαν, για το κοινό όφελος τόσο της Κυπριακής όσο και της Ελληνικής ΑΟΖ. Τόσο απλά. Τόσο κατανοητά. Για τους μη-ειδικούς περί ΑΟΖ, όπως εγώ.

 14. Nik avatar
  Nik 05/12/2012 21:52:46

  Επιτυχής ο παραλληλισμός με τις διεργασίες για το σχέδιο Αννάν.

  Δείτε πως εκείνοι που πίεζαν για την αποδοχή του σχεδίου Αννάν, με την απιστευτη επιχειρηματολογία ότι έπρεπε να γίνει αποδεκτό αφόυ είχαμε υποστεί στρατιωτική και διπλωματική ήττα το 1974, θα είναι οι ίδιοι που θα πιέζουν για την εκποίηση των κοιτασμάτων επικαλούμενοι την τεχνολογική μας υστέρηση.

  Δύο παρατηρήσεις.:

  1-Ούτε οι Νορβηγοί είχαν τεχνική γνώση επί του θέματος πριν βρουν πετρέλαιο.

  2-Την δικαίωση ο Τάσσος Παπαδόπουλος την βρήκε δια στόματος Γκιούλ: "με την αποδοχή του σχεδίου θα χάσουν την κυριαρχία τους". είχε πει ο Γκιούλ στο Βμπίργκενστοκ γεμάτος ικανοποίηση. Και θυμηθείτε το ανεπανάληπτο "πήραμε ότι θέλαμε χωρίς να βγάλουμε έναν στρατιώτη, χωρίς να επιστρέψουμε μια σπιθαμή εδάφους" από τον Ερντογκάν.

  Αυτή τη φορά, αν υπάρχουν πετρέλαια, τα εθνικά ανταλλάγματα επιβάλλεται να είναι ανάλογα πολύτιμα και πολυδιάστατα. Και η αξία τους αυξάνεται ακριβώς επειδή ένας πείσμων Τάσσος μπλόκαρε την διάλυση του δεύτερου Ελληνικού κράτους και έτσι υπάρχει μια πιθανότητα μιας ευρύτερης ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.

 15. η Dimi avatar
  η Dimi 05/12/2012 23:45:55

  «Όταν σας πήραμε τη Πόλη, σας βγάλαμε τα δόντια.
  Όταν σας πήραμε τη Κύπρο, σας κόψαμε τα χέρια.»
  ~Μουσταφά Μπουλέντ Ετζεβίτ (1925-2006), "ο πρωθυπουργός του Αττίλα"

 16. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 06/12/2012 01:29:13

  Ανοίγει τα μάτια...για τους υπεύθυνους...ξέρουμε...μη τολμήσουν οι σάπιοι των Αθηνών να ....υπάρχουν οι "φυγόκεντρες" δυνάμεις....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.