#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2010 07:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «Βόρειοι» και οι «Νότιοι» της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2008 έξω από τον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας πιστοί, κληρικοί και στελέχη της Εκκλησίας συγκεντρώθηκαν για να πανηγυρίσουν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Ανάμεσά τους λαϊκοί συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη και κληρικοί οι οποίοι στις μάχες κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου συγκέντρωναν υπογραφές ιεραρχών εναντίον του. Το κλίμα ευφορίας συμπλήρωναν τα χαμόγελα
μητροπολιτών οι οποίοι εξερχόμενοι του μητροπολιτικού ναού έσπευδαν να τους ασπαστούν δείχνοντας ότι η νίκη ανήκει σε όλους. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, εις εξ εκείνων των λαϊκών συνεργατών του κ.κ.
Βαρθολομαίου που πανηγύριζαν χαρακτηρίζει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο «διπρόσωπο». Οι κληρικοί οι οποίοι συγκέντρωναν υπογραφές κατά του μακαριστού Χριστόδουλου και υπέρ του Πατριαρχείου και του κ. Ιερώνυμου εξαπολύουν «επιθέσεις» κατά του Αρχιεπισκόπου και οι αρχιερείς που ασπάζονταν τους εν Χριστώ
αδελφούς τους στέλνουν επιστολές στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος «κατακεραυνώνοντάς» τον. Τι μεσολάβησε; Για πολλούς πρόκειται για μάχη εξουσίας. Μάχη που ξεκίνησε από την ώρα εξόδου του κ. Ιερώνυμου από τον μητροπολιτικό ναό, συνεχίστηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης και κορυφώθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη. Πολλοί δηλώνουν ότι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, αν και διαφορετικής ψυχολογίας και συμπεριφοράς από τον Μακαριστό Χριστόδουλο, ζει βίο παράλληλο με τον προκάτοχό του.

Το 2000, δύο χρόνια μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα διαίρεσης που αντιμετώπιζε η λεγόμενη ομάδα των Βολιωτών, δηλαδή των στελεχών που προέρχονταν από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και επέλεξε να φέρει στην Αθήνα για να ελέγξει τις υπηρεσίες της Αγίας Φιλοθέης και της Μονής Πετράκη. Οι διενέξεις και οι μάχες που διεξήγαγαν μεταξύ τους ήταν ομηρικές και απασχόλησαν πολλές φορές τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σήμερα το ίδιο πρόβλημα δείχνει να αντιμετωπίζει και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Χωρισμένοι σε «Βόρειους» και σε «Νότιους» οι συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου εξακοντίζουν βέλη ο ένας εναντίον του άλλου διεκδικώντας ακόμη πιο στενή σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο, ώστε να πάρουν μια θέση στον ήλιο η οποία θα τους εξασφαλίσει υψηλές γνωριμίες και την εκλογή τους σε μητροπολιτικούς θρόνους.

Καθείς και ο ρόλος τουΟ Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος

Οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Φιλίππων κκ. Θεόκλητος και Προκόπιος καθημερινά καταθέτουν στην Ιεραρχία το δικό τους ισχυρό παρών. Εκλεγμένοι τη δεκαετία του ΄70, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκκα, οι δύο μητροπολίτες ασχολούνται με τα οικονομικά της Εκκλησίας αλλά και το γράμμα και την ερμηνεία των ιερών κανόνων. Το 1998 στήριξαν την εκλογή του μακαριστού Χριστόδουλου παρά το γεγονός ότι απέναντί του βρισκόταν ένας «πνευματικός τους αδελφός» από την ομάδα του μακαριστού Σεραφείμ, ο κ. Ιερώνυμος. Εκτοτε λάμβαναν μέρος στη διοίκηση της Εκκλησίας είτε ως ηγετικά στελέχη επιτροπών είτε ως μέλη αντιπροσωπειών στο εξωτερικό. Υστερα όμως από περίπου τρία χρόνια οι σχέσεις τους «έσπασαν». Και διασταύρωσαν πολλές φορές τις πατερίτσες τους με τον Χριστόδουλο. Η «μετάλλαξή» τους ήταν τόσο εντυπωσιακή που οι επί τρεις δεκαετίες χαρακτηρισμένοι ως αντι-πατριαρχικοί πέρασαν στο «στρατόπεδο» των φιλο-πατριαρχικών.

Σήμερα σχεδόν την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει και ο κ. Ιερώνυμος. Οι δύο ιεράρχες και ιδιαίτερα ο κ. Θεόκλητος στήριξαν με «νύχια και με δόντια» την εκλογή του κ. Ιερώνυμου το 2008 στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πρό εδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Εκκλησίας, ο κ. Θεόκλητος διαφώνησε πολλές φορές μαζί του με αποκορύφωμα την απόφαση του κ. Ιερώνυμου να προχωρήσει στην εκλογή των νέων μητροπολιτών Κηφισιάς και Ιλίου. Τότε οι κκ. Θεόκλητος και Προκόπιος διαφώνησαν ανοιχτά μαζί του με δηλώσεις και επιστολές τους.

Την ίδια ώρα τον δικό του ρόλο διεκδικεί και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ο οποίος κατά τη διάρκεια της κούρσας για τη διαδοχή κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές και πιέσεις από ανθρώπους του μεσσήνιου την καταγωγή Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιου, κύριου αντιπάλου του κ. Ιερώνυμου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Πρώην στέλεχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Χρυσόστομος ήταν ο τελευταίος μητροπολίτης που εξελέγη επί αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Μετά τις καταγγελίες του για τον Μητροπολίτη Σπάρτης πέρασε δύσκολες στιγμές και ο κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την εκλογή του επισκέφθηκε την Καλαμάτα σε μια κίνηση υποστήριξής του. Ομως οι σχέσεις των δύο σήμερα βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Η μάχη για το πρωτείοΟ Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

ΥΣΤΕΡΑ από πολλά χρόνια για μία ακόμη φορά η Κυριακή της Ορθοδοξίας βρίσκει τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος να ισορροπούν πάνω σε τεντωμένη κλωστή. Θορυβημένοι, πολλοί ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν διαρκείς συνομιλίες με τον κ.κ. Βαρθολομαίο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που του επισημαίνουν ότι η ενέργειά του μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως βρίσκεται «εγκλωβισμένος». Από τη μια πλευρά ακούει τις εισηγήσεις των λεγομένων γραφειοκρατών οι οποίοι από τα πολυτελή γραφεία τους, ιεράρχες χωρίς ποίμνιο, του εισηγήθηκαν να προχωρήσει στη διεκδίκηση του εκκλήτου του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη προκειμένου να ενισχύσει το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναντι όλων των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι πρέπει να προωθήσει σύντομα τη διεκδίκηση και στη Νότια Ελλάδα Σταυροπηγιακών Μοναστηριών που θα υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο. Ακόμη δηλώνουν ότι πρέπει να ζητηθεί από τον κ. Ιερώνυμο να αναθεωρήσει τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι ιεράρχες με ποίμνιο οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πιστοί δεν μπορούν να αντέξουν έναν νέο αδελφοκτόνο- όπως είναι όλοι οι εμφύλιοι- πόλεμο. Επιπλέον τονίζουν ότι πολλές φορές ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε επικρίσεις από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος διότι ακολουθεί παντού τον Οικουμενικό Πατριάρχη λες και είναι διάκονός του αντί να συμπεριφέρεται ως Προκαθήμενος. Η εξέλιξη των γεγονότων προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Σε μια δύσκολη εποχή, με τα οικονομικά προβλήματα να ταλανίζουν τους ανθρώπους και τη χώρα, κληρικοί εμφανίζονται να ασχολούνται με το έκκλητο ενός αρχιερέα που δικάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε με στόχο την εξουσία, το imperium, τις εκλογές και τις θέσεις...http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=316310&dt=21/02/2010

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 22/02/2010 09:57:06

  ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ...ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΛΠΙΔΑΣ....ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑΣ.

 2. popolaros avatar
  popolaros 22/02/2010 10:04:35

  Ο Πατριάρχης είναι Τούρκος ή Έλληνας ;
  Υπάρχουν ακόμα οι 'Νέες Χώρες' ;
  Η Κρήτη έχει ακόμα ξεχωριστό Αρχιεπίσκοπο ;
  Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ακόμα ότι η Ελλάδα φτάνει μέχρι την Λάρισα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ popolaros 22/02/2010 11:43:18

   Έχεις δύο επιλογές:
   1) Καταργείς με βάση το κανονικό δίκαιο τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου επί του Ελληνικού Εδάφους κι εξυψώνεις την Ελληνική Εκκλησία σε πατριαρχείο. Η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
   2) Για να διατηρήσεις το πατριαρχείο ανέχεσαι αυτό το αντικανονικό μόρφωμα με 4 διαφορετικές περιοχές εντός του Ελλαδικού χώρου.

 3. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 22/02/2010 10:58:53

  Τώρα ο Ιερώνυμος προφανώς κατάλαβε ότι ο Βαρθολομαίος τον χρησιμοποιούσε και ότι δεν έχει φίλους, ούτε θέλει: Ο Βαρθολομαίος θέλει πιστούς και δουλικούς υπηκόους του Φαναρίου.
  Ξεφτιλίστηκε ο Ιερώνυμος, αλλά δυστυχώς υποθήκευσε και την ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 4. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 22/02/2010 11:01:26

  Και οι τρεις παραπάνω είναι από τους πιους βρώμικους της ιεραρχίας. Ο πλέον αρριβίστας είναι βέβαια ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που έγλειφε τον Χριστόδουλο για να τον κάνει μητροπολίτη. Και έγινε μητροπολίτης με τη μεσολάβηση του Προκόπη Παυλόπουλου, Μεσσήνιου. Πρόσωπο χωρίς ήθος κληρικού, που έγινε με μέσον καθηγητής στη Θεολογική.

 5. Tassos avatar
  Tassos 22/02/2010 12:00:14

  Μακριά,για να μην λερωνόμαστε από το παπαδαριό

 6. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 22/02/2010 12:28:46

  Με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έχει αρχίσει η κατρακύλα και η αποδυνάμωση της εκκλησίας. Όταν ζητήθηκε πολιτική στήριξη για την εκλογή του Ιερώνυμου ήταν έπόμενο ο Αρχιεπίσκοπος να τα δώσει όλα όταν του το ζητάνε.

  ΝΑ ΠΑΕΙ σπίτι του και να εκλεγεί νέος Αρχιεπίσκοπος με καθαρά εκκλησιαστικές αρχές.

  Γι΄ αυτό νομίζω - χωρίς να είμαι σίγουρος - ότι ίσως ο Σπάρτης Ευστάθιος θα ήταν καλύτερος και πιο αξιοπρεπής.

  • ο κερδοσκόπος της γειτονιάς avatar
   ο κερδοσκόπος της γειτονιάς @ ΑΡΚΑΣ 22/02/2010 16:07:32

   Συμφωνώ για τον Σπάρτης Ευστάθιο.

   Και κάτι που δεν ξέρετε: Οταν ήταν καθηγητής Θεολόγος στην Τ.Σ.Μεγαλοπόλεως ο κ. Ευστάθιος ΠΟΤΕ δεν έλαβε μισθό από το επάγγελμά του (τότε δεν ήταν μητροπολίτης) παρά είχε παραγγείλει σε έναν συνάδελφό του καθηγητή να τον παίρνει απευθείας και να τον μοιράζει σε φτωχά παιδιά, όπερ και έγινε.
   Αυτός είναι ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος! Πραγματικός ιεράρχης.

 7. μαρικα avatar
  μαρικα 22/02/2010 13:30:31

  Παντου λαμογιες και ιντριγκες

 8. περαστικός avatar
  περαστικός 22/02/2010 13:33:11

  Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο θα δικαιώνεται η στάση του Χριστόδουλου σε όλα τα θέματα.

  Θα το αντιλαμβάνονται και οι περισσότεροι από όσους συνεισέφεραν στη σπίλωση του ονόματός του, με την άκριτη υιοθέτηση των κατηγοριών συκοφαντιών εις βάρος του.

  Και εσείς που πετάτε αβίαστα κάτι επίθετα για "παπαδαριό", για "λέρωμα", για "απολιθώματα", για "εμπόρους ελπίδας" κλπ προσέξτε τι λέτε και τι γράφετε γιατί οι βολές ας πάνε μακρύτερα από εκεί που νομίζετε.

  Με τον αντικληρικαλισμό μόνο γκουλάγκ μπορείς να φτιάξεις. Καταλάβετέ το.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ περαστικός 22/02/2010 13:44:08

   Δεν πειράζει περαστικέ, άστους: Η συνέπεια του αντιχριστιανισμού θα είναι τα πολυπληθή μουσουλμανικά γκέτο που ήδη είναι επί θύραις. Και τότε οι διάφοροι δωδεκαθεϊστές και αντιχριστιανοί θα βλέπουν εκκλησία και θα νοιώθουν μέσα τους ανακούφιση. Και θα χαίρονται άμα βλέπουν που και που κανένα Πακιστανό ή Αφγανό να λέει ότι είναι βαφτισμένος (ξέρω περίπτωση Αφγανού). Εγώ απλά θα καγχάζω τότε...

   Ο Χριστόδουλος έκανε πολλά λάθη και πίστευε ότι μπορούσε να κάνει πολλά, πιο πολλά από όσα χρειαζόταν. Ομως ο νυν αρχιεπίσκοπος απλά είναι πολύ μικρός για τέτοια θέση και για τέτοιους καιρούς. Μέχρι για μητροπολίτης έκανε. Δεν έχει το θάρρος της γνώμης του και είναι πολύ κακό αυτό. Τώρα ο Βαρθολομαίος τον εκμεταλλεύτηκε με τον αισχρότερο τρόπο, δείχνοντας ότι μπροστά σε πρωτοκαθεδρίες δεν υπολογίζει τίποτα. Ο Ιερώνυμος δεν είχε καταλάβει ότι ο Βαρθολομαίος απεχθάνεται την Εκκλησία της Ελλάδος, για να μην πω το ελληνικό Κράτος ως σύνολο (πλην της οικονομικής επιχορήγησης).

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ περαστικός 22/02/2010 16:19:54

   Ναι ρε συ. Ξέχασα ότι είχαμε και Αρχιεπίσκοπο. Καλά που μου το θύμισες.

 9. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/02/2010 12:06:25

  Βόρειοι και Νότιοι!
  Ελπίζω να μην γίνει η μάχη του Γκέττυσμπεργκ!
  Οι Άγιοι Πατέρες άς μιμούνται τον Ιησού και τον Απόστολο Παύλο ("μείζον δε τούτων η αγάπη"), όχι τον Ρασπούτιν.
  Και για τα του οίκου τους, εύχομαι να μιμηθούν πάλι τον Ιησού, που μια φορά μόνον, όταν ήταν απόλυτη ανάγκη, έρριξε και Άγιο Ξύλο: Ν' αναποδογυρίσουν με κλωτσιές και καρατιές τους πάγκους των εμπόρων τους στημένους μέσα στο ναό, να περιποιηθούν με κανένα μαστίγιο τους μανατζεροπαπάδες και CEO-καλογέρους.
  (= Chief Executive Officer).

 10. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/02/2010 12:12:31

  Λίγη Χριστιανική Παιδεία χρωστούν οι Πατέρες, νομίζω. Σε μας και στον εαυτό τους. Λόγου χάρη:
  Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ,
  οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ·
  πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.
  Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει.

  νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
  μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.

  Παύλος, Α' προς Κορινθίους, 13.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Sic transit gloria mundi 23/02/2010 12:16:29

   Δυστυχώς, η Εκκλησία δεν είναι αυτό που προβάλλεται ως Εκκλησία. Την πραγματική Εκκλησία θα τη βρεις σε κάτι ξεχασμένες γιαγιάδες, σε ανθρώπους που υποφέρουν τα πάνδεινα και ευχαριστούν παρ'όλα αυτά τον Θεό, σε κανέναν ασήμαντο καλόγερο που ούτε θα τον βάζει το μάτι σου. Επίσκοπος ήταν ο μακαρίτης ο Σιατίστης ο Αντώνιος και μερικοί άλλοι που ούτε καν ακούγονται και ούτε καν μπορείς να τους υποψιαστείς. Οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία, και πολλοί άλλοι μη εικονιζόμενοι, είναι μόνο θεομπαίχτες.

 11. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/02/2010 12:16:35

  Αλλά κι εμείς μη τους μεταχειριζόμαστε σαν πολιτικούς. Μη τους κάνουμε πολιτικούς.
  Πολιτικούς και διπλωμάτες έχουμε ένα σωρό.
  Από πνευματικούς ανθρώπους, δοχεία σοφίας, έχουμε έλλειψη μεγάλη. Από ανθρώπους της ψυχής, της ζεστής καρδιάς και τη σύνεσης του φωτεινού μυαλού.

 12. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 23/02/2010 12:33:53

  Έτσι. Όλα τα σπουδαία αγαθά της ζωής είναι δωρεάν.Τα ευτελή και τα εφήμερα είναι πανάκριβα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.