#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2010 12:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας - προτείνουν σκληρότερα μέτρα


Εντολή για πρόσθετα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μείωση των μισθών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάργηση- και όχι απλώς τη μείωση- επιδομάτων, το ψαλίδισμα των μεγαλύτερων συντάξεων και το ολοκληρωτικό πάγωμα των προσλήψεων, δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα- και ενώ φουντώνουν τα σενάρια για ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα μας σε περίπτωση ακόμα χειρότερων εξελίξεων στις αγορές- παρέχει διορία μόλις ενός μήνα για την κοινοποίησή τους στις Βρυξέλλες και δύο μηνών για την εφαρμογή τους. Οι εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακοινωθούν επισήμως την Τετάρτη (3 Φεβρουαρίου) και πρόκειται να υιοθετηθούν από το ΕCΟFΙΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του ερχόμενου μήνα, στο πλαίσιο της υπαγωγής της Ελλάδας στο τρίτο στάδιο της επιτήρησης.
Οι Βρυξέλλες με την απόφασή τους- την οποία αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ»- απορρίπτουν ουσιαστικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο ως ανεπαρκές για τη μείωση του ελλείμματος, έστω και κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010, αλλά και την επίτευξη του τελικού στόχου για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται ευθεία αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η δημοσιονομική αδυναμία της Ελλάδας στην ευρωζώνη: γι΄ αυτόν τον λόγο- και καθώς στις Βρυξέλλες υπάρχει πλέον ο φόβος ότι η περίπτωση της χώρας μας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο- τίθεται και χαμηλό πλαφόν στον δανεισμό, στον οποίο επιτρέπεται να προβεί η χώρα για κάθε έτος (2010, 2011 και 2012).

Η Επιτροπή, όπως αναμενόταν άλλωστε μετά και τις σχετικές δηλώσεις τόσο του πρόεδρου της κ. Μπαρόζο όσο και του προέδρου του Γιουρογκρούπ κ. Γιούνκερ, έχει σαφέστατα ξεφύγει με το κείμενό της από τη μορφή των συνήθων συστάσεωνόπως ήταν η περίπτωση στα προηγούμενα στάδια της επιτήρησης για το υπερβολικό έλλειμμα. Έχει πλέον περάσει στο στάδιο των εντολών, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρεκτροπής από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα). Δεν γίνεται ωστόσο καμιά αναφορά στο τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί- προφανώς, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, επειδή οι κυρώσεις δεν προβλέπονται ούτε από τη Συνθήκη της Λισαβώνας. Παρ΄ όλα αυτά, γίνονται υπαινιγμοί για τον ρόλο που μπορεί να παίξουν οι διεθνείς αγορές, κάτι που παραπέμπει ευθέως σε τιμωρία της Ελλάδας...

Οι παρενέργειες. Οι εντολές των Βρυξελλών θα έχουν προφανείς πολιτικές συνέπειες. Κατ΄ αρχάς, σε άμεσο χρόνο θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος- όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές- θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου περίπου ως ηγέτης υπό επιτροπεία. Δεύτερον, το οικονομικό επιτελείο θα χρεωθεί, εντός κι εκτός κυβέρνησης, την ουσιαστική απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο υποτίθεται ότι έγινε με τη στενή συνεργασία και καθοδήγηση τεχνοκρατών της Κομισιόν. Το κυριότερο όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα αδυσώπητο δίλημμα και έχοντας ελάχιστο χρόνο να αποφασίσει: ή θα υπακούσει στις εντολές για άνευ προηγουμένου λιτότητα- που ούτε καν η Ιρλανδία δεν έχει εφαρμόσει- και θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής ή θα αρνηθεί να εφαρμόσει τις εντολές- ή κάποιες από αυτές- και θα τιμωρηθεί από τις αγορές.

«Αιματηρές» περικοπές μέσα σε 60 ημέρες

Μέχρι τις 15 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εφαρμόσει μια σειρά πρόσθετων μέτρων κυρίως στον τομέα των δαπανών, αλλά και των εσόδων. Μεταξύ αυτών:

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ
Δημιουργία αποθεματικού από τις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10% ΜΙΣΘΟΙ
Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των μέσων μισθών στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση και εφαρμογή περικοπών στην απασχόληση. Ζητούν να μη γίνει καμιά νέα πρόσληψη το 2010, αλλά και κατάργηση των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Τονίζεται δε, ότι δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Περικοπή των ειδικών επιδομάτων που καταβάλλονται στους υπαλλήλους (περιλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού) του δημόσιου τομέα.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Υιοθέτηση περικοπών του ανώτατου ορίου των συντάξεων. Επίσης, μέτρα περιορισμού των επικουρικών συντάξεων, όπως και άλλων πρόσθετων παροχών για τους ασφαλισμένους.

ΦΟΡΟΙ
Εφαρμογή προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλες τις πηγές εισοδήματος και οριζόντια, ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος, είτε προέρχεται από εργασία είτε από κεφάλαια- όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στη διάρκεια του 2010, η Ελλάδα οφείλει επίσης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει την προοδευτική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες και τη μεταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης «ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του συνόλου της επαγγελματικής ζωής και να βελτιώνει τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών»- πράγμα που σημαίνει μείωση των συντάξεων. Επίσης, ζητείται η «εκλογίκευση» του συστήματος ειδικών επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων (όπως το ΕΚΑΣ).

ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ
Εισαγωγή προείσπραξης φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΠΟΤΑ- ΤΣΙΓΑΡΑ
Αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα σε σύγκριση με τον φόρο που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2009- έχει ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

ΑΚΙΝΗΤΑ
Επιβολή μόνιμων προστίμων και τελών σε όλα τα ακίνητα με πολεοδομικές παραβάσεις και αύξηση της φορολογίας επί του συνόλου των ακινήτων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Λεπτομερή ανακοίνωση και εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

ΚΑΥΣΙΜΑ- Ι.Χ.
Εφόσον το κρίνει απαραίτητο η Ελλάδα, μπορεί να επιβάλει πρόσθετη φορολογία σε αγαθά πολυτελείας, όπως τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και αυτοτελούς φορολόγησης στο φορολογικό σύστημα- σε αντίθεση με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα με τους στρατιωτικούς.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η αρχή «προσλαμβάνεται ένας για κάθε πέντε που φεύγουν» θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη από το 2010, μετά την περίοδο του πλήρους παγώματος των προσλήψεων.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4557956

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρήστος avatar
  Χρήστος 30/01/2010 12:16:59

  Έτσι έτσι...

 2. Kalesanos avatar
  Kalesanos 30/01/2010 12:20:13

  Τα λεφτα υπαρχουν ελεγαν οι ψευτες,τα λεφτα υπαρχουν ελεγαν οιεπικινδυνοι,τα λεφτα υπαρχουν ελεγαν οι ανικανοι.

 3. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 30/01/2010 13:19:29

  Και εμείς τους ψηφίσαμε, αυτοί όμως μας αξίζουν;

 4. Orestios avatar
  Orestios 30/01/2010 14:20:15

  Πάλι αποτυχία. Που είναι το "ολοκληρωμένο σχέδιο"? Πολύ απλά δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ. Μια καλοστημένη επιχείρηση υφαρπαγής της εξουσίας ήταν από ολίγιστους.
  Τώρα αποκαλύπτεται η γύμνια τους και η απουσία πραγματικής θέλησης να βοηθήσουν την χώρα και τους Έλληνες. Ντρέπομαι που έχω τέτοιους ανίκανους να με κυβερνούν.

 5. tony avatar
  tony 30/01/2010 14:21:20

  ..τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μείωση των μισθών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάργηση- και όχι απλώς τη μείωση- επιδομάτων, το ψαλίδισμα των μεγαλύτερων συντάξεων και το ολοκληρωτικό πάγωμα των προσλήψεων,..............
  Δεν λένε και τίποτα παράλογο οι άνθρωποι.
  Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.Αφού διαλύσαμε την οικονομία μας τώρα θά πεινάσουμε.Βρίσκω πολύ λογική μια μείωση των μισθών του δημοσίου κατά 70%.
  Λογικό τίμιο και δίκαιο.
  Θα δώσει πνοή στην οικονομία.Θα κάνει το δημόσιο λιγότερο σπάταλο και ποιο αποτελεσματικό.Αλώστε τόσα χρόνια τρώνε τα δανεικά, τώρα κάποιος πρέπει να τα πληρώσει.Αν όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι που τα φάγανε τότε ποίοι.

  • Nikolas avatar
   Nikolas @ tony 30/01/2010 18:17:50

   Και κάτι άλλο ακόμη. Να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα, και μάλιστα σε ποσά που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν, είτε γιατί τα επιβάλουμε παράνομα, είτε γιατί "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Στη συνέχεια η επόμενη κυβέρνηση να καταγγέλλει την προηγούμενη στη Βουλή των Ελλήνων ότι αν είχε χαρίσει και είχε εισπράξει τα πρόστιμα αυτά θα είχαμε καλλίτερο σύστημα υγείας. Ακόμη, θα προσέθετα εγώ, ότι αν βρίσκαμε τον τρόπο να εισπράχθούν όλα τα πρόστιμα που η Διοίκηση επιβάλλει παράνομα ή σε βάρος επιχειρήσεων ή πολιτών χωρίς γνωστή κατοικία, ή χωρίς περιουσία, κατά το χρόνο της αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξή τους, τότε τα σπρέντ θα ήταν χαμηλότερα και απ' αυτά της Γερμανίας. Ας βρούμε τον τρόπο και λύσαμε όλα τα προβλήματά μας, χωρίς πρόσθετα φορολογικά μέτρα ή μειώσεις μισθών. Και θα είχαμε και καλλίτερο σύστημα υγείας.

 6. teo avatar
  teo 30/01/2010 14:40:44

  ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑΘΕΙ?
  Ρε παιδια μηπως εχουμε τρελαθει τελικα Οι ειδησεις που βγαινουν καθημερινα θα επρεπε να μας προβληματιζουν για το τι μπορουμε και πρεπει να κανουμε η ακομα πιο μακρια τι πρεπει να ζηταμε απο την κυβερνηση ΜΑΣ να κανει Ανταυτου βλεπω σχολια εξυπνα και τεκμηριωμενα αλλα σε δρομους που μας απομακρυνουν απο την λυση του πραγματικου προβληματος Γιατι δεν αξιοποιουμε τις δυναμεις μας με περισοτερο δημιουργικο τροπο
  Θα θεσω εναν προβληματισμο και θα ηθελα καποια σχολια
  παραδοχη 1η Η οικονομια παει κατα διαολου
  παραδοχη 2η Κανεις μας δεν θελει να ξεπουλησει την πατριδα η εστω τα ασημικα της(εστω οσα απομειναν)
  παραδοχη 3η Η πολιτκη του συνεχους δανεισμου οδηγει 100% σε χρεοκοπια
  ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?
  το φτωχο και απλοικο μυαλο μου(και φανταζομαι οποιουδηποτε θελει πραγματικα να ασχοληθει με το προβλημα) λεει
  Σταματαμε μαχαιρι το δανεισμο Κανουμε ταμειο τι πραγματικα εχουμε και βαζουμε προτερεοτητες στην μοιρασια του ταμειου
  Εθνικη ασφαλεια μεγαλο αλλα αναγκαιο κακο σε αυτες τις δυσκολες εποχες
  Δημοσια υγεια και προνοια Πληρης αλα με διαφανεια
  Δημοσια παιδεια Η εγαλυτερη επενδυση για το μελλον μας
  Δημοσιες υπηρεσιες κοινης ωφελειας νερο ενεργεια επικοινωνιες
  Οριζουμε ενα κατωτατο μισθο επιβιωσης εξισου σε ολο τον κοσμο
  Αν μετα απο αυτα κατι περισευειξωφλαμε τα δανεια μας και επενδυουμε με στοχο το κοινο καλο
  Σε ενα τετοιο σχεδιο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ
  επαγκελματικους ποδοσφαιρικους συλογους
  παραλογα εξοδα βουλευτων
  μεσα μαζικης ενημερωσης
  ιδρυματα πρωθυπουργων
  πολυτελειες τυπου γιουροβιζιον δεξιωσεων και γενικα δημοσια χλιδη
  επιδοτησεις σε τραπεζες βιομηχανους και λοιπους κηφηνες
  και χιλια δυο πραγματα ακομα
  Θα με εδιεφερε η γνωμη σας πανω στον τροπο που με προβληματιζουν τα πραγματα και για να μην πιανουμε τον χωρο του αντι αυτο ειναι το μαιλ μου teokalos@yahoo.gr

 7. bugtrottel avatar
  bugtrottel 30/01/2010 14:55:25

  Κάποιες σκέψεις, με αφορμή κάποιες αναλύσεις ειδικών, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα στην περίπτωση που δεν συμορφωθεί στις εντολές πλέον, και όχι υποδείξεις, της Ε.Ε..
  Δεν προβλέπονται πουθενά κυρώσεις αλλά η Ε.Ε έχει τη δύναμη να κατευθύνει τις "αγορές" για να τιμωρήσουν την χώρα. Έτσι ενώ επικαλούνται το Μααστριχτ, ότι δηλαδή δεν επιτρέπεται να επέμβουν για να βοηθήσουν , "και ποιός το ζήτησε άλλωστε;" θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να τιμωρούν και να κατευθύνουν τις αγορές εις βάρος της χώρας με τα σπεκουλαδόρικα κατασκευάσματα των δεικτών όπως των Spreads. Ενοχλήθηκαν δε τόσο πολύ σε πιθανό δανεισμό απο τους Κινέζους που εκβιάζουν ωμά πλέον. Λοιπόν αν μπορούμε σε μία ελευθρεη αγορά να δανεισθούμε με ευνοϊκούς όρους , χωρίς να εκποιήσουμε τη δημόσια περιουσία ή κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν βλέπω που είναι το κακό ή ποιά συνθήκη της Ε.Ε παραβιάζεται. Το μόνο που θα συμβεί είναι να χολώσουν και άλλο όλλοι αυτοί που ποτίζουν το δένδρο της κερδοσκοπίας εις βάρος μας και διαισθάνονται τώρα ότι "πολύ το τράβηξαν" και κινδυνευουν να χάσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους.
  Λοιπόν , ας ανασκουμποθούμε και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ο καθένας όπως μπορεί.
  Δεν βλέπω πουθενα δηλώσεις των εχόντων και κατεχόντων, ανεξάρτητα του πως έγιναν έχοντες και κατέχοντες, αλλά μόνον σπουδή να μή πληρώσουν τα "ψυχεία" που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών για μεγάλες περιουσίες. Μία μόνο ευχή θα δώσω, ας αναλογισθούν οι έχοντες ότι, κάποτε υπήρξαν κάποιοι που βοήθησαν με ίδια μέσα τη χώρα , και τα οποία μέσα δεν προέρχονταν απο συναλλαγή με το δημόσιο. Τέλος ας μάθουν οι άσχετοι "τάχα μου τεχνοκράτες", ευρωλάγνοι και ευρωπαϊστές ότι δεν δικαιολογείται απο οκονομικής πλευράς τέτοια ανησυχία για την αξιοπιστία της ευρωζώνης απο τις επιπτώσεις των οικονομικών της Ελλάδας, ο κύκλος εργασιών της οποίας αντιπροσωπευει μόλις το 1, 87% του οικονομικού κύκλου εργασιών της Ε.Ε._

 8. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/01/2010 16:08:50

  Αποδεικνύεται αυτό που έλεγα από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή η δήλωση ότι "δεχόμαστε" το ΠΣΑ έγινε καθαρά από "ευγένεια". Να το πούμε αλλιώς, από πολιτική αβροφροσύνη, για να μην τους πουν καθαρά "πάρτε το πίσω" και κατακρημνιστεί το spread και λένε μετά τα διαπλεκόμενά μας ΜΜΕ ότι φταίνει οι κακοί Ευρωπαίοι και όχι ο καλός ΓΑΠ.

  Δικαιολογείται και πάρα πολύ μάλιστα, burgtrottel, η ανησυχία για την αξιοπιστία της ευρωζώνης. Για να μην τα ξαναγράφω, δες εδώ:

  http://www.antinews.gr/?p=32550&cpage=1#comment-390482

  • bugtrottel avatar
   bugtrottel @ Επώνυμος 30/01/2010 17:46:09

   Το είδα και δεν συμφωνώ. Θα γνωρίζεις βέβαια ότι η "αξιοπιστία" είναι κατασκευασμένη ή κατασκευαζόμενη. Τα Moodys , "Froodys" και όπως άλλως παρουσιάζονται είναι κατευθυνόμενα και μάλιστα απο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό κράτος. Αν όχι ρίξε μια ματιά στο Blumbergs.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 30/01/2010 18:31:07

   Η παντοδυναμία των κερδοσκόπων είναι πάρα πολύ σχετική. Σκέψου μόνον το εξής, για να καταλάβεις ότι κάνεις λάθος: αν ο στόχος τους είναι ο χι ή ο ψι, γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα και το κάνουν τώρα;

   Αυτό που υπάρχει είναι η λεγόμενη "ψυχολογία της αγοράς" και η οποία καθορίζεται από την ψυχολογία του κόσμου. Θυμάσαι πέρυσι τέτοιον καιρό που όλοι έσπευδαν να φέρουν τα λεφτουδάκια τους στην Ελλάδα; Νομίζω ήταν κοντά 15 δις ευρώ αυτά που μπήκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Φέτος βγήκαν, την τελευταία φορά που μάθαμε κάτι, περί τα 11 δις ευρώ. Γιατί; Μήπως γιατί μισούν τον Παπανδρέου οι ξένοι; Μα όλοι μας λένε πόσο αγαπητός είναι στο εξωτερικό ο καλός μας Γιωργάκης. Και πόσο πολύ θα μας βοηθήσουν οι διεθνείς διασυνδέσεις του. Τι έγινε ξαφνικά και φεύγουν οι καταθέσεις;

   Ξεκινάμε με την ανόητη φημολογία περί καταγραφής τους στο πόθεν έσχες. Δεν ήταν καν φημολογία περί φορολόγησης. Να τους πεις τι έχεις για να δικαιολογήσεις μελλοντικές αγορές, ήταν η φημολογία. Ο άνθρωπος όμως δεν θέλει να λέει στο κράτος πόσα λεφτά έχει. Δεν του αρέσει καθόλου. Ειδικά αυτός που έχει πολλά λεφτά. Δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω λοιπόν από μια απλή υποψία για να πάρουν τα λεφτά τους από την Ελλάδα. Αυτό μείωσε δραματικά τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

   Συνεχίζουμε με την ακόμη πιο ανόητη φημολογία σχετικά με τα "πρόθυρα της χρεωκοπίας", κουβέντα που πριν από οποιονδήποτε κερδοσκόπο, δημοσιογράφο των Financial Times κλπ. ξεστόμισε ο πρωθυπουργός αυτής εδώ της χώρας. Η κουβέντα συνεχίστηκε να αναπαράγεται με μαζοχιστική ευχαρίστηση από τη σημερινή κυβέρνηση, μέχρις ότου την πήραν χαμπάρι οι κερδοσκόποι και μας έστειλαν στα τάρταρα.

   Και κλείνουμε με την ύψιστα ανόητη κουβέντα σχετικά με τα στατιστικά της Ελλάδας. Αυτό που αποκαλείται στα οικονομικά αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων, επειδή μας έρχονται νεώτερα στοιχεία που ανατρέπουν τα παλιά, ο ΓΑΠ το αποκάλεσε ότι ήταν ψευδή στατιστικά στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν στραβό το κλίμα με την απογραφή Αλογοσκούφη, το έφαγε και ο γάιδαρος. Ήρθε και το σκόπιμο φούσκωμα του ελλείμματος, για να κάνει την κωλοτούμπα από τις προεκλογικές υποσχέσεις και αυτό ήταν. Η αξιοπιστία μας κατέρρευσε. Οι κερδοσκόποι έκαναν πάρτυ. Η ψυχολογία σχετικά με την Ελλάδα χτύπησε ναδίρ και μόνοι τους οι εγκληματούντες της σημερινής κυβέρνησης έσπευσαν να δώσουν το πιστόλι στους εκτελεστές μας. Ανόητοι; Όχι. Κάτι χειρότερο. Συνένοχοι.

   Πρόσθεσε σε όλα αυτά την παροιμιώδη αδυναμία τους να λάβουν μέτρα, καθώς και την πρωτοφανή καταστροφή του οικονομικού κλίματος, και θα έχεις τη μαγική εικόνα μιας Ελλάδας που καταρρέει απλώς και μόνον εξαιτίας ενός ανθρώπου: του Παπανδρέου.

   Πολύ σωστά είπε κάποιος ότι το "ας σταματήσει τουλάχιστον να μιλάει" νόμισε ότι το έβαλε τίτλο το antinews για τον Παπανδρέου! Μας εμφανίζουν στην Ευρώπη και στον κόσμο ως χώρα λαμογιών, ως χώρα διεφθαρμένων, ως χώρα αναξιόπιστων, ως χώρα απατεώνων, κάνοντας κυβερνητική πολιτική με κουβέντες επιπέδου καφενείου. Και έτσι να είναι, βρε, λέγονται αυτά τα πράγματα από τον πρωθυπουργό της χώρας; Και ποιος είσαι εσύ, είσαι καλύτερος και μιλάς; Υπάρχουν εδώ μέσα δυνάμεις υγιείς, δυνάμεις που παράγουν, δυνάμεις έντιμες που ακόμη δεν έχουν πειραχθεί από τη μεγάλη λεηλασία, πρωτίστως ηθική, που ξεκίνησε το 1981 και εσύ έρχεσαι τώρα και μας κάνεις τον τιμητή, στιγματίζοντας όλους μας, εσύ, που ηγείσαι του κόμματος που κυρίως ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, σαν να μην κυβέρνησε είκοσι χρόνια και σαν να αρχίζει η ελληνική ιστορία από τον ΚΚ τον β΄; Από κι ως πού ρε Γιωργάκη;

   Η ευθύνη της παρούσας καταστροφής είναι ΟΛΗ δική σου. Δεν χαρίζω ούτε ένα τόσο δα ποσοστό ευθύνης σε κανέναν άλλον, ούτε καν στον πατέρα σου.

 9. Quicky avatar
  Quicky 30/01/2010 18:12:25

  Δεν το καταλαβαίνω.Αφού.."λεφτά υπάρχουν"!Δεν φαντάζομαι Margaret's son να το έλεγες απλά για να κερδίσεις τις εκλογές;Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε;;;;

 10. bugtrottel avatar
  bugtrottel 30/01/2010 19:16:59

  Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε. Εγώ την άποψή μου γράφω και αυτή μπορεί να είναι λανθασμένη, αρκεί να αποδειχθεί. Οι κερδοσκόποι όμως κτυπούν εκεί που υπάρχει έδαφος κερδοσκοπίας. Και μία χώρα που την έφεραν κάποιοι σε αυτό το χάλι είναι ένα υποψήφιο θύμα. Τα περι ψυχολογίας της αγοράς όμως, έννοιες των γιαπις, τα αποκρούω. Δηλαδή τι; διαμορφώνουμε την ψυχολογία με τα ΜΜΕ και μετά εξαπολύουμε την αρπαγή; Αυτό εννοείς; Και απο που προέρχεται αυτό το φαινόμενο;
  Γίνε πιο περιεκτικός στα σχόλιά σου γιατι βαριεμαι να διαβάζω φιλολογίες.

  • PELIAS avatar
   PELIAS @ bugtrottel 30/01/2010 21:23:32

   Γιατί δέν φωνάζεις το παιδί με τ'όνομά του;

   Όταν δανείζεις αγόγγυστα σ'αυτό το ύψος ασφαλώς και είσαι βέβαιος ότι, θα τα πάρεις πίσω στο πολλαπλάσιο. Και το πολλαπλάσιο θα είναι να παραδόσουμε, όχι μόνο εθνικη κυριαρχία, αλλά και ό,τι υπάρχει στο υπέδαφος. Και να είσαι σίγουρος ότι, υπάρχει απο πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι ουράνιο και πολύτιμα μέταλλα σε τεράστιες ή εκμεταλλεύσιμες ποσότητες. Αυτή είναι εξ άλλου η δουλεδιά του ΓΑΠ. Και τίποτε άλλο!

   Και με την ευκαιρία. Για να κόψω τον "βήχα" απο ένα συνάχι που με κατέλαβε πριν απο μία εβδομάδα, δοκίμασα την θεραπεία του Ιπποκράτη με το λάδι απο ευκάλυπτο. Τα γνωστά κεράκια κάτω απο ένα βαζάκι μέσα στο οποίο βάζεις νερό και μερικές σταγόνες απο αυτό το αιθέριο έλαιο. Καμία φαρμακευτική εταρεία στον κόσμο δέν είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτό το φαρμακευτικό θάυμα της φύσεως.

   Αγόρασα απο το φαρμακείο ένα ελάχιστο μπουκαλάκι για 8 ευρώ. Απο την Πορτογαλία. Πολυ ακριβό για το μικρό περιεχόμενο. Βρήκα το ίδιο απο την Γαλλία μισοτιμής. Και

   ρωτώ

   δέν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ απο όλους αυτούς τους χαραμοφάηδες, που κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις κάθε είδους διαμαρτυρίας, να στήσει το ίδιο με αυτό που βγάζουν το τσίπουρο και να πλημμυρίσει την αγορά μας και αυτήν του εξωτερικού με αυτό το περιζήτητο αιθέριο έλαιο που εμείς εδώ το αναπνέουμε και απ'ευθείας απο τις ευκαλύπτους που καλύπτουν ("ευ") όλην την Ελλάδα;

   Ντροπή μας!

   ΠΕΛΙΑΣ

 11. bugtrottel avatar
  bugtrottel 30/01/2010 21:55:48

  Θα περίμενα απο τον επώνυμο μία τοποθέτηση, αλλά φαίνεται οτι μόνο ο ΠΕΛΙΑΣ κατάλαβε. Εν πάσει περιπτώσει υποθήκες ψάχνουν κάποιοι και εμείς νομίζουμε ότι κόπτονται για το "€".

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ bugtrottel 30/01/2010 22:28:20

   Κάτσε να φύγουμε και λίγο από την οθόνη του PC ρε Bugtrottel, όλη μέρα από πάνω θα είμαστε; Έχουμε κι άλλες δουλειές.

   Πες ότι εσύ είσαι ένας τύπος που δανείζει λεφτά κατ' επάγγελμα. Στον πολιτισμένο κόσμο τη σήμερον ημέρα αυτό επιτρέπεται να το κάνουν μόνον τράπεζες. Ας πούμε όμως ότι εσύ έχεις λεφτά, λες, τι να τα κάνω, ας τα δανείζω από εδώ και από εκεί για να βγάλω καλούς τόκους. Σκέφτεσαι να δανείσεις κάποιον, από καλό σπίτι (ευρωζώνη), σου λένε όμως οι γύρω σου, οι γνώστες της πιάτσας, να το πούμε έτσι, "αυτός πάει για φαλίριμα". Λες, άμα είναι έτσι, δεν θα πάρω τα λεφτά μου πίσω, αφού πάει για φαλίριμα, γιατί να τον δανείσω αυτό εδώ, αν είναι να τα χάσω τα λεφτά μου, χαζός είμαι;

   Έρχεται τώρα αυτός και σου λέει "μην τους ακούς, δεν πάω για φαλίριμα, αυτοί θέλουν να μην μου δανείζει κανένας για κερδίσουν εις βάρος μου και να μου πάρουν μετά ότι έχω και δεν έχω, δάνεισέ μου σε παρακαλώ - θα σου δώσω και παραπάνω τόκο από όσο σου δίνουν οι συγγενείς μου (δηλαδή, θα σου δώσω spread) για να μου δανείσεις". Εσύ, επειδή θέλεις να του δανείσεις, το σκέφτεσαι, κάθεσαι και κοιτάζεις τα στοιχεία του, βλέπεις όμως ότι έχει πάρα πολλά δάνεια και είναι ένα θέμα μήπως δεν μπορέσει να σου τα πληρώσει όλα, γιατί είναι γενικά πολυέξοδος άνθρωπος και πληρώνει ένα σωρό χαραμοφάηδες για την πλάκα του, και μια γραμματέα κάθε πρωί που μόνον του φέρνει σαντουϊτσάκια, αλλά δεν τη διώχνει, παρά το ότι του κοστίζει, γιατί πού θα βρει δουλειά αλλού η καημένη.

   Του λες εσύ τότε ναι, είσαι από καλό σπίτι, θέλω να σε εμπιστευτώ, αλλά μήπως έχεις υπερβολικά πολλά δάνεια; Και ο τρόπος ζωής σου δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη βρε αδερφέ. Κόψε τα έξοδά σου, δεν γίνεται να πληρώνεις γραμματέα μόνον και μόνον για να σου φέρνει σαντουϊτσάκια. "Καλά", σου απαντάει αυτός, "αφού σου λέω ότι είμαι αξιόπιστος, έχω κάνει τόση επικοινωνιακή εκστρατεία και μπαράζ συνεντεύξεων για να πείσω για την αξιοπιστία μου, τι πρόβλημα έχεις; Πιστεύεις τους άλλους τους αλιτήριους που θέλουν να μου τα φάνε όλα; Αυτοί μου έβγαλαν το κακό όνομα". Εσύ του λες "ναι, ρε φίλε, αλλά μήπως και πραγματικά κάτι δεν πάει καλά; Αν πληρώνεις γραμματέα για τα σαντουϊτσάκια, πώς θα γίνει να με ξεπληρώσεις εμένα;". -"Τέλος πάντων", σου απαντάει αυτός με βαριά καρδιά, όχι επειδή θέλει, αλλά επειδή καίγεται για δανεικά, "δίκιο έχεις κι εσύ, θα δω τι θα κάνω". -"Εντάξει", του απαντάς εσύ, "αλλά έτσι όπως έχουν τα πράγματα κι επειδή η στάση σου μου δημιουργεί αμφιβολίες, για να σου δανείσω, φέρε μου πρώτα ένα πλάνο μείωσης των εξόδων σου και αύξησης των εσόδων σου, γιατί κρίμα θα είναι να μη σου δανείσω και αφεθείς να σε φάνε τα γεράκια οι αλιτήριοι".

   Αυτός, μετά από ολιγωρίες και παλινωδίες, σου φέρνει ένα πλάνο έλαφρώς ουτοπικό, δηλαδή, κοινώς, της πλάκας. Το κοιτάς δύσπιστα και του λες μετά "τέλος πάντων, δεν το βλέπω και πολύ σόι, να το δεχτώ σαν μια καλή αρχή για να μην σε εκθέσω κι άλλο στους αλιτήριους και σου βγει ακόμη πιο κακό όνομα, αλλά δεν μου φτάνει αυτό, δεν με πείθει". Αυτός όμως εξακολουθεί να ζορίζεται άμεσα για δανεικά, οπότε του λες: "μήπως εκείνοι οι υπόλοιποι συγγενείς σου από το ίδιο καλό σπίτι, μπορούν να κάνουν κάτι να σε βοηθήσουν; Είτε να εγγυηθούν τα χρέη σου (ευρωομόλογο), ή να σου δώσουν κι αυτοί κάτι (διμερής δανεισμός) ή να αναλάβουν τη διοίκηση των οικονομικών σου (οικονομικός έλεγχος); Αλλιώς δεν τα βλέπω και πολύ καλά τα πράγματα, γιατί πολύ χαλαρό σε βλέπω γενικώς". "Ωχ μωρέ", σου λεέι αυτός "γιατί δεν με πιστεύεις, εγώ φταίω; Φταίνε αυτοί οι τύποι της πιάτσας που διαδίδουν τα κακά πράγματα για μένα και κερδοσκοπούν εις βάρος μου".

   Αν τώρα σε όλη αυτή την κατάσταση προσθέσεις ότι ο ίδιος του ήταν που ξεκίνησε να λέει "είμαι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας" (πριν να το οποιοσδήποτε άλλος στην "πιάτσα") και "ο αδερφός μου που είχε πιο πριν τη διοίκηση των οικονομικών μου σας έλεγε ψέματα και τα πράγματα είναι πολύ πιο χάλια από ότι νομίζατε, τα οικονομικά μου είναι στην εντατική, δεν υπάρχει σάλιο", τότε, μπορείς να μου πεις ποια είναι ακριβώς τελικά η ευθύνη των τύπων της πιάτσας και πόση αυτουνού που ζητάει τα δανεικά; Και πόσο μεγάλη θα είναι μετά από όλα αυτά η δική σου διάθεση να του δώσεις αυτουνού του αχαϊρευτου τα ωραία σου λεφτά;

   Αυτό είναι το σημερινό πρόβλημα της Ελλάδας. Τι θα κάνεις εσύ στη θέση των σοβαρών; Θα δώσεις λεφτά τόσο εύκολα σε αυτόν τον κάποιον; Πόσο αλτρουϊστής θα γίνεις για χάρη του, αν βλέπεις ότι υπάρχει πιθανότητα να μην τα βγάλει πέρα και δεν έχει πραγματικές ικανότητες να διοικήσει τα του οίκου του;

   Δεν προβλέπω να ξαναμπω σήμερα, για αυτό θα ανταπαντήσω από αύριο στην απάντηση που θα μου γράψεις. Καλό σας βράδυ.

 12. karenin avatar
  karenin 30/01/2010 22:27:01

  Εναν χρόνο πριν, ακριβώς τέτοιον καιρό οι συζητήσεις γινόνταν στην βάση για το πόσο βαθειά πρέπει να θαφτεί αυτο το σύστημα που δημιούργησε το παγκόσμιο οικονομικό κραχ, και που να κρεμάσουμε τους σορτάκηδες και τους σπεκουλάντες που δημιούργησαν αυτη την τεράστια οικονομική φούσκα. Οι ιδιοι πάλευαν τα ισόβια. Τελικά τους αφήσαμε νομίζωντας ότι θα κάνουν χαρακίρι. Αμ δέ.
  Τούς ξεχάσαμε, και επανήλθαν πιο κοράκια απο ποτέ. Πραγματικές ύαινες. Ετσι παρακολουθούμε άναυδοι, την οικονομία να εξουσιάζει την πολιτική, και σαν ντροπιαστικό αποτέλεσμα να υπάρχουν δέκα σχέδια να σωθουν τράπεζες απο χρεωκοπία, αλλάούτε ένα να σωθεί κυρίαρχο κράτος.
  Η συζήτηση για ηθική στην οικονομία και στις αγορές, άδειο πουκάμισο στο Νταβός.
  την πολιτική

 13. άστεγος avatar
  άστεγος 30/01/2010 22:33:08

  ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ.

 14. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 31/01/2010 01:43:58

  Δεν είχαμε κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος !!!

  Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός στο BLOOMBERG.

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html

 15. bugtrottel avatar
  bugtrottel 31/01/2010 18:56:37

  Λοιπόν αγαπητέ Επώνυμε, καλό το εκλαϊκευμένο παράδειγμα, μόνο που εγώ αναφέρομαι σε μακροοικονομκά μεγέθη και όχι στον δανεισμό των νοικοκυριών.
  Η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, εξαρτάται κυρίως απο τις πολιτικές πρακτικές και όχι απο τον πλούτο της, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι δεδομένος. Αυτόν έχουν στο μάτι, και εκεί αποβλέπουν. Τώρα το ότι την μία ημέρα τα spread κυμαίνονται στο 340 και την άλλη στο 400 δε συνδέεται με την γραμματέα του κάθε φίτσουλα, αλλά με τις γραμματείες σπεκουλας των εταιρειών όπως των Moodys και όλων αυτών που προσπαθούν να αναγάγουν μία οικονομικού τύπου διαχείρηση "λογιστική" έστω και δημιουργική, σε πολιτικοοικονομικό σύστημα. Πολύ τους πάει. Ας το καταλάβουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.