27/02/2012 09:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι υπεράνω Μνημονίου;

Οι Ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες αν και θέλουν να είναι ανεξάρτητες και να παράγουν σοβαρό έργο υπέρ του πολίτη, εντούτοις, είναι απόλυτα... εξαρτημένες από τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, σχεδόν 5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει το δημόσιο σε ενοίκια για τα γραφεία που στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Πρόκειται για κτίρια ιδιαίτερα... ευχάριστα και άνετα σε αντίθεση με χιλιάδες άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, για την απίστευτη αυτή σπατάλη, ασφαλώς και δεν φταίνε αποκλειστικά οι ίδιες οι Αρχές, αλλά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που συνεχίζουν να πληρώνουν τεράστια ποσά για να μισθώνουν ακίνητα από ιδιώτες, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο διαθέτει εκατοντάδες ανεκμετάλλευτα κτίρια.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να στηρίζει τον Έλληνα πολίτη, να συνεχίζει να πληρώνει μισθώματα για το πολυτελές ακίνητο που βρίσκεται πίσω από το Χίλτον, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 5.

Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι τα περίπου 1,2 ευρώ τον χρόνο που δίνονται για τη μίσθωση γραφείων στο συγκεκριμένο κτίριο, γεμίζουν τα... παγκάρια της Μονής Βατοπεδίου και διαχειριστής του ακινήτου ως επικεφαλής του μοναστηριού είναι ο... προφυλακισμένος ηγούμενος Εφραίμ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει έδρα τα τελευταία οκτώ χρόνια στο κτίριο αυτό που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, εκεί που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο αλλά δεν αξιοποιούνται. Κι όμως, την ίδια στιγμή που κάθε ευρώ είναι πολύτιμο για την Ελλάδα, ο Συνήγορος σπαταλά 825 χιλ. ευρώ για τρεις ορόφους με θέα κι άλλα 460 χιλ. για ενοίκίαση γραφείων στο ίδιο κτίριο.

Αλλά και το ΑΣΕΠ, που επί χρόνια φροντίζει για τη διαφάνεια στην επιλογή προσωπικού, πληρώνει πάνω από 163 χιλ. ευρώ το μήνα ή κοντά στα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για το κτίριο στην οδό Πουλίου.

Περί τα 41.000 ευρώ είναι τα ενοίκια για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 20.543 ευρώ για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, 14.000 ευρώ για τα γραφεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και 11.800 ευρώ για τη στέγαση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη λεωφόρου Συγγρού.

Τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται στο κέντρο όπου τα ενοίκια γραφείων είναι υψηλά, παρά τη μείωση 20% που πέτυχε το δημόσιο για όλα τα κτίρια που ενοικιάζει.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προτείνει τη συστέγαση σε ένα κτίριο του Δημοσίου όλων των Ανεξάρτητων Αρχών ώστε να ελαφρυνθεί ο κρατικός κορβανάς από τα τεράστια έξοδα για ενοίκια.

Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η μετεγκατάσταση σε άλλα κτίρια, προσκρούει πολλές φορές και στην αντίδραση των υπαλλήλων των αρχών οι οποίοι φυσικά δε θα ήθελαν να αφήνουν την άνεση των πολυτελών γραφείων για να μεταφερθούν κάπου αλλού.

Όμως, η πολιτεία που κόπτεται για το δημόσιο συμφέρον και για το «συμμάζεμα» των δαπανών θα πρέπει να αδιαφορήσει για τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και να προχωρήσει σε άμεση αξιοποίηση κρατικών κτιρίων, όχι μόνο για τις ανεξάρτητες αρχές αλλά και για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jimakos avatar
  Jimakos 27/02/2012 10:29:20

  Χιλιάδες ώρες συσκέψεων υπηρεσιακών παραγόντων, πολιτικών προισταμένων, Τροικας, ΔΝΤ, Ευρωπαικής Ένωσης και μετά διαβάζουμε αυτό για τα ενοίκια. Φυσικά κανένας απ αυτούς δεν κινδυνεύει να χάσει τη θέση του οτι κι αν κάνει, για παραίτηση δεν το συζητάω, οι τελευταίοι παραιτημένοι πρέπει να είναι ο Τσιτουρίδης κι ο Ζαχόπουλος!

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/02/2012 11:09:24

  Να μετακομίσει ο "Συνήγορος του Πολίτη", το φυτώριο των Καμίνηδων, σε πιο λαϊκή περιοχή; Απαπαπαπα, ου να μου χαθείτε λαϊκιστές, που θέλετε τους επόμενους εκσυγχρονιστές δημάρχους να συναγελάζονται με την πλέμπα...

 3. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/02/2012 11:32:41

  Την έχω πει την άποψη μου. Κλείσιμο ΟΛΕΣ, τώρα.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/02/2012 12:29:12

   Συμφωνώ. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός του Κράτους, που οι Ανεξάρτητες Αρχές κάλυπταν με την ύπαρξη τους.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/02/2012 17:30:01

   Όχι πονάει χέρι, κόψει χέρι. Πονάει χέρι, κάνει θεραπεία στο χέρι. Εξάλλου υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, τις οποίες θα γνωρίζεις ως νομικός.

 4. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/02/2012 11:34:28

  Ίσως πλην ΑΣΕΠ.

  • axis avatar
   axis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/02/2012 15:30:32

   Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Κρανιδιώτη. Κλείσιμο αμέσως όλες, πλην ΑΣΕΠ. Όταν δεν έχουμε γιατρούς στα νοσοκομεία και βιβλία στα σχολεία μπορούμε να πληρώνουμε ανεξάρτητες αρχές; Όχι μόνο να τελειώνουμε αμέσως με όλους αυτούς αλλά να ελέγξει η δικαιοσύνη τη νομιμότητα της λειτουργίας τους ειδικά μετά το 2009.

  • Σοφια avatar
   Σοφια @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 28/02/2012 00:54:04

   ασε που στις ανεξαρτητες αρχες δεν ισχυει το ενιαιο μισθολογιο και πληρωνονται οπως παληα...

 5. Ραβινος avatar
  Ραβινος 27/02/2012 12:19:18

  Πολυ καλη επισημανση !Μπραβο σας ! Εδω και τωρα ειδικο ανεξαρτητο μνημονιο για τις ''Ανεξαρτητες ''Αρχες !Αξιοποιηση εκατονταδων κενων ακινητων των Ασφαλιστικων Ταμειων !Και το ΑΣΕΠ ως πλυντηριο των κουτρουμανιων πασοκικων μεθοδευσεων χρησιμοποιειται !Κοιταξτε τι γινεται με τις αξιολογησεις προσωπικου του Δημοσιου που ερχονται !

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Ραβινος 27/02/2012 23:18:57

   απ' ό,τι διαπιστώνω, πολλά κενά ακίνητα του ΙΚΑ του κ. Κουτρουμάνη στο κέντρο της πόλης "φιλοξενούν" αναρχικούς, και το ταμείο ποιεί την νήσσαν, παρόλες τις καταγγελίες περιοίκων. Σιγά να μη διωχθούν τα καμάρια τους για να στεγάσουν τα άλλα καμάρια, τους βολεμένους ...

 6. tasos1 avatar
  tasos1 27/02/2012 12:30:20

  Μην τους εξαιρείς... Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αναπληρώσουν τέτοιου είδους ... ελλείψεις!

 7. ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
  ΓΣΠΥΡΟΥ 28/02/2012 19:22:47

  Οι λεγόμενες "Ανεξάρτητες αρχές" ακυρώνουν την συνταγματικη αρχή της λαικής κυριαρχίας. Για το λόγο αυτό και μόνο πρέπει να καταργηθούν. Η ύπαρξή τους συνιστά παραδοχή ότι ο κοινοβουλευτισμός είναι ανεπαρκές πολιτικό σύστημα. Γιατι είμαι νοθευμένο με τη λαικη συμμετοχή. Η αναληψη διαχείρισης κρισιμων θεματων της κοινωνικης και οικονομικής ζωής από "φωτισμενους" χωρίς έλεγχο οδηγεί σε πολιτικά συστήματα ολιγαρχικα - αριστοκρατικά. Η σιωπη του πολιτικού προσωπικού και η συγκατλαθεση του στη δημιουργία ανεξαρτητων αρχών, δείχνει τον αντικοινοβουλευτισμό των κοινοβουλευτικών μας. Απεμπολούν, περα των άλλων, το δικαίωμα- αρμοδιότητα ελέγχου που ανηκει στο λαο μεσω του κοινοβουλιου.
  Το προβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν ενοχλουνται (οι βουλευτές) από αυτη την κατάσταση. Τωρα αν κοστιζουν πολύ ή λιγο, δεν έχει αξια η συζητηση, και μόμο ότι λειτουργούν είναι από όλες τις απόψεις πανακριβες για το δημοσιο ταμειο και ασυμφορες για τη δημοκρατία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.