27/06/2007 19:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Αμερικανοί αδειάζουν την ΕΛΑΣ;

Η ανακάλυψη στην Ανάβυσσο του πρώτου εργαστηρίου επεξεργασίας κοκαΐνης στην Ευρώπη και η εξάρθρωση δικτύου ναρκοεμπόρων, προ ολίγων εβδομάδων, δείχνει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές,  ότι οι λατινοαμερικάνοι βαρόνοι της κοκαΐνης μεταφέρουν τα εργαστήρια τους από τη ζούγκλα της Κολομβίας στην Ευρώπη και έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως μια από τις σημαντικές βάσεις τους. Σημαντική είναι επίσης η πληροφορία μας ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση, οι Αμερικανοί «άδειασαν» την ΕΛΑΣ. Τα κλιμάκια της CIA και της DEA (αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) στην Αθήνα, σε αντίθεση με την πρακτική της στενής συνεργασίας τους με την ΕΛΑΣ στο πρόσφατο παρελθόν, τώρα επέλεξαν να δώσουν την πληροφορία για το εργαστήριο στην ΕΥΠ. Της «ανέθεσαν» δε, την επιχείρηση, παρ’ ότι, ουδέν στοιχείο δείχνει ότι πίσω από το εργαστήριο υπήρξε θέμα κατασκοπείας, τρομοκρατίας ή εθνικής ασφάλειας. Ζητήματα δηλαδή, στα οποία συνήθως εμπλέκεται η ΕΥΠ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως ένδειξη δυσαρέσκειας των αμερικανών απέναντι στη σημερινή ηγεσία της ΕΛΑΣ για τον παραγκωνισμό αξιωματικών, με τους οποίους είχαν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών, καθώς και για την υποβάθμιση του τμήματος ναρκωτικών της Αστυνομίας. Εάν πάντως, έχουν δίκιο οι Αμερικανοί και υπάρχουν μεγάλες μαύρες τρύπες στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των κυκλωμάτων ναρκωτικών στη χώρα μας, τότε εξηγείται και γιατί οι κολομβιανοί βαρόνοι αποφάσισαν να στήσουν εργαστήριο επεξεργασίας κοκαΐνης στην Αθήνα. Προφανώς, αντελήφθησαν τις αδυναμίες των ελληνικών διωκτικών αρχών και έσπευσαν να τις εκμεταλλευτούν. Φήμες που κυκλοφορούν στο κτίριο της Κατεχάκη, φέρουν το έμπειρο στέλεχος της ΕΥΠ που ανέλαβε την υπόθεση, να ενημέρωσε την ηγεσία της ΕΛΑΣ για τις πληροφορίες, αλλά να συνάντησε εκ μέρους τους, τουλάχιστον αδιαφορία. Λέγεται μάλιστα, ότι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας θεωρούσαν αδύνατον να υπάρχει εργαστήριο, και αστειεύονταν λέγοντας ότι είναι ηλιθιότητες οι σχετικές πληροφορίες. Στελέχη των διωκτικών αρχών, προσθέτουν επίσης, ότι μετά την ανακάλυψη του εργαστηρίου, η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμοδίους αξιωματικούς, αλλά αυτοί, αντί να απολογηθούν, απάντησαν ότι επρόκειτο για «στημένη» υπόθεση-μαϊμού. Εάν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι νευραλγικοί τομείς της Αστυνομίας είναι κυριολεκτικά διαλυμένοι.

Εκτός αυτού όμως, η επιλογή της Ελλάδας για μια τόσο σημαντική επιχείρηση, δείχνει ότι τα πολυεθνικά κυκλώματα ναρκωτικών έχουν αποκτήσει πλέον ισχυρές προσβάσεις στη χώρα μας. Ως γνωστόν, επανειλημμένως έχουν πιαστεί μεγάλα φορτία κοκαΐνης που στέλνονταν με καράβια (κοντέϊνερ) στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ωστόσο, την τελευταία τριετία, είτε γιατί οι ναρκο-έμποροι επιλέγουν άλλους ευκολότερους δρόμους από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, είτε εξαιτίας αδυναμιών των ελληνικών αρχών, ελάχιστες ποσότητες έχουν πέσει στα χέρια των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών. Όπως και να’ χει πάντως, είναι φανερό ότι κάτι σοβαρό τρέχει στη χώρα μας με το θέμα των ναρκωτικών. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς, ότι τα καρτέλ των βαρόνων μετά την Ολλανδία και την Ισπανία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της DEA, επίσης έχουν στήσει εργαστήρια κοκαΐνης, επιλέγουν ως βάση τους την Ελλάδα. Και ναι μεν η Ισπανία και η Ολλανδία, είναι γνωστές βάσεις τους των διεθνών κυκλωμάτων και κύριες πύλες εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως, γιατί;

Η ανακάλυψη του πρώτου εργαστηρίου επεξεργασίας κοκαΐνης στην Ευρώπη από το τμήμα δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ανέλαβε επιχειρησιακά την υπόθεση, δείχνει ότι τα «καρτέλ της κοκαΐνης» επιχειρούν συστηματικά να μεταφέρουν στην Ευρώπη τα εργαστήρια που υπάρχουν στη ζούγκλα της Κολομβίας. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Αναβύσσου, έστειλαν στην Αθήνα έναν ειδικό από τη Βενεζουέλα στην επεξεργασία της κοκαΐνης. Όλα αυτά, σημειώνουν ειδικοί σε θέματα δίωξης ναρκωτικών, σηματοδοτούν το πέρασμα των καρτέλ σε ένα νέο ποιοτικά, και θεαματικά ανώτερο στάδιο δράσης.

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα στην Ανάβυσσο, τα εργαστήρια αυτά θα αποτελούν τις βάσεις υποδοχής της πρώτης ύλης, της επεξεργασίας της και της διοχέτευσης της έτοιμης –πια- κοκαΐνης στις μεγάλες αγορές της γηραιάς ηπείρου. Είναι ενδεικτικό ότι στο εργαστήριο της Αναβύσσου βρέθηκαν περί τους δύο τόνους χημικών, με τους οποίους ήταν δυνατόν να παράγονται 50 κιλά κοκαΐνης ανά δεκαήμερο. Οι ποσότητες αυτές βέβαια, είναι πάρα πολύ μεγάλες για να καταναλωθούν από τα σαλόνια του Κολωνακίου, των Βορείων προαστίων, κ.ο.κ. Θα «σπρώχνονταν» λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αμερικανικών και ελληνικών αρχών, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μικρές ποσότητες ενδεχομένως να έμεναν και στην Ελλάδα.

Η δημιουργία «μονάδων επεξεργασίας» κοκαΐνης στην Ευρώπη αποδίδεται στο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταστραφεί πολλά από τα κρυμμένα εργαστήρια στις ζούγκλες της Κολομβίας. Η χώρα, ως γνωστόν, παράγει μικρές ποσότητες φύλλων κόκας, αλλά στα εργαστήριά της γίνεται η επεξεργασία σχεδόν όλων των ποσοτήτων της πρώτης ύλης που παράγονται στο Περού και την Βολιβία. Αλλά και από οικονομικής απόψεως, το στήσιμο εργαστηρίων στην Ευρώπη, συμφέρει τα καρτέλ. Πόσο μάλλον, αφού οι ναρκο-έμποροι χάνουν λιγότερα όταν πιάνονται ποσότητες –της φτηνότερης- πρώτης ύλης, και πολύ περισσότερα, όταν πέφτουν στα χέρια των διωκτικών αρχών φορτία της καθαρής –και πολύ ακριβής- κοκαΐνης. 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Cocaleiro avatar
    Cocaleiro 28/06/2007 20:06:03

    Οσον αφορά το γιατί οι Αμερικανοί άφησαν έξω από τις έρευνες την ΕΛΑΣ, φαίνεται ότι είναι σαφές. Προφανώς, οι προηγούμενοι επικεφαλής του τμήματος τόσα χρόνια μέσα εκεί γνώριζαν καλύτερα τα κυκλώματα και είχαν διαμορφώσει ένα καλό κύκλωμα πληροφοριοδοτών. Ωστόσο, ας μην γελιόμαστε. Μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι ήταν καθαροί; Οπως και να'χει το σημαντικό είναι ότι οι έμποροι της κοκαινης επέλεξαν την Ελλάδα για να στήσουν ένα από τα εργαστήριά τους στην Ευρώπη. Δηλαδή μιά χώρα που δεν αποτελεί δα και κύρια πύλη εισόδου της κοκαινης στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει στρατηγική επιλογή με κριτήρια είτε καλές διασυνδέσεις με υψηλά ιστάμενα κλιμάκια του κρατικού (πολιτικού;) μηχανισμού, είτε ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.