#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/04/2011 09:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «Όφεις» της Χάγης και η ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο

[caption id="attachment_96151" align="alignnone" width="600" caption="Χάρτης 1"][/caption]

Επανέρχομαι με κίνδυνο να χαρακτηρισθώ μονομανής στο κατ’εμέ καίριο αυτό εθνικό θέμα με αφορμή δημοσίευμα του Γ. Αγγελόπουλου της Κυπριακής εφημερίδος «Φιλελεύθερος» την 10η Απριλίου.

Ο Γ. Αγγελόπουλος αναφέρεται στην διαμάχη περί τα ορια της χωρικής θάλασσας μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας στην Μαύρη θάλασσα, διαμάχη που κράτησε περίπου 40 χρόνια και επιλύθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (Φεβρουάριος 2009).

Οπως βλέπομε στον χάρτη 1 οι δυο χώρες εριζαν για την χάραξη των θαλασσίων συνόρων  τους λόγω της υπάρξεως της νησίδος «Νησί των Οφεων» απέναντι απο τις εκβολές του Δούναβη, περίπου 17 ν.μ. απο τις Ρουμανικές ακτές και η οποία ανήκει στην Ουκρανία που εχει εγκαταστήσει εκει στρατιωτική φρουρά.

Κατά  το δίκαιο της θάλασσας  (UNCLOS 1983) η νησίδα εχει χωρική θάλασσα και ως εκ τούτου τροποποιεί την χάραξη των ορίων της ΑΟΖ οπως φαίνεται στον χάρτη.

Η Ρουμανία ισχυρίσθηκε οτι η νησίδα είναι μέν Ουκρανική, αποκομμένη ομως απο τον ηπειρωτικό κορμό της Ουκρανίας και επικάθεται επί Ρουμανικής υφαλοκρηπίδος...Ο ισχυρισμός εγινε αποδεκτός απο το Διεθνές Δικαστήριο και τα ορια της ΑΟΖ ετροποποιήθησαν κατά το δοκούν.

Πέραν της αναφοράς δυο χωρών λίαν προσφιλών για...ειδικούς λόγους στους νεοέλληνες, η διαμάχη αυτή «φωτογραφίζει» κατά κάποιους «διπλωματικούς κύκλους» την περίπτωση του Καστελόριζου και την δια χειλέων Νταβούτογλου διατυπωθείσα τουρκική θέση οτι βεβαίως το νησί (το σύμπλεγμα) είναι ελληνικό ΟΜΩΣ δεν εχει ΑΟΖ και ούτω πώς η τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή εφάπτεται της Αιγυπτιακής τοιαύτης...Η δραστήρια Τουρκική διπλωματία ανακάλυψε νέο «ασσο» για την προβολή των εξωφρενικών απαιτήσεων της χώρας τους.

Στον χάρτη 2 βλέπομε το σύμπλεγμα του Καστελορίζου και την συνοριακή γραμμή Ελλάδος – Τουρκίας που πάλι κατά το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί και το οριο των ΑΟΖ των δυο χωρών σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής, αφού η απόσταση δεν επιτρέπει προφανώς την «κανονική» ΑΟΖ των 200 ν.μ.

[caption id="attachment_96152" align="alignnone" width="600" caption="Χάρτης 2"][/caption]

ΟΙ Τούρκοι βεβαίως αναγνωρίζουν τα σύνορα, οχι ομως και την ταύτιση τους με τα ορια της ΑΟΖ με σκεπτικό παρόμοιο με το Ρουμανικό για την «νήσο των Οφεων». Οτι δηλαδή το Καστελόριζο είναι αποκομμένο απο τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό  (ευρίσκεται στην ...Μεσόγειο είπε ο πολύς Νταβούτογλου) και επικάθεται επί Τουρκικής υφαλοκρηπίδος. Ο ισχυρισμός διακηρύσσεται urbi et orbi με τους σχετικούς χάρτες οπως ο 3, Probable Turkish EEZ και λόγω  της σχετικής ελληνικής αδιαφορίας ακόμη και εγκυροι διεθνείς οργανισμοί οπως το Sea around us (περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της Αλιείας κλπ) θεωρούν την περιοχή disputed area, βλ. χάρτη 4...

Προφανώς μνημειώδεις ελληνικές διπλωματικές γκάφες οπως ο αθλιος χειρισμός της υποθέσεως του ερευνητικού πλοίου  “EXPLORA” (βλ. σχετικές αναρτήσεις Antinews) τεκμηριώνουν εν τοις πράγμασι τις Τουρκικές θέσεις και η συνεχιζόμενη  χρονική μετάθεση του ορισμού ΑΟΖ απο την Ελλάδα λειτουργεί σύμφωνα με το αξίωμα ‘’Natura vacuum aborrent’’,  και το κενό θα το συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος...

Είναι ομως ετσι τα πράγματα ; Πρόκειται για «φωτογραφική» αναπαραγωγή της Ρουμανο- Ουκρανικής διαμάχης, ή με ταχυδακτυλουργικό τρόπο οι «διπλωματικοί κύκλοι» βαπτίζουν το κρέας ψάρι ;

Η «Νήσος των Οφεων» είναι μια  ακατοίκητη  νησίδα  περίπου 0.170 τ.χλμ... Το Καστελόριζο είναι ενα νησί με 406 ατομα πληθυσμό (απογραφή 2001),  ενώ αλλα 15 διαβιούν στις νησίδες Ρώ και Στρογγύλη, τις μεγαλύτερες του συμπλέγματος. Το νησί εχει οικονομική δραστηριότητα και μετέχει της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Δωδεκανήσων.

[caption id="attachment_96153" align="alignnone" width="600" caption="Χάρτης 3"][/caption]

Συνεπώς οι δυο περιπτώσεις πάντα κατά το Δίκαιο της θάλσσας είναι διακριτές και το Καστελόριζο δικαιούται ΑΟΖ οπως ρητώς διατυπώνεται στην συνθήκη, αφού το αρθρο 121 ορίζει ως μή δικαιούμενα ΑΟΖ νησιά «ανίκανα να υποστηρίξουν οικονομική δραστηριότητα η ανθρώπινη παρουσία» (Αrt.121/3, Rocks which cannot sustain human habitation or economic life of their own shall have no exclusive economic zone or continental shelf.”)

Βεβαίως εδώ θα παρατηρήσωμε οτι η Τουρκία ΔΕΝ εχει κυρώσει την UNCLOS 1983, σε μια ομως επίδειξη Σουλτανικής αυθαιρεσίας ΕΧΕΙ ορίσει ΑΟΖ στην Μαύρη θάλασσα σύμφωνα με την Συνθήκη ! Φυσικά ανεξάρτητα απο την κύρωση η – μή απο την Τουρκία, η Ελλάδα οφείλει ως αποδεχθείσα την UNCLOS να ορίσει την ΑΟΖ της και να υποστηρίξει στα διεθνή Fora την ισχύ της.

Το λέγω αυτό, γιατί «τρώγοντας ερχεται η ορεξη». Η Τουρκία εκτός απο την πάγια θέση της για το Καστελόριζο και την πετρελαιοφόρο κατά τα φαινόμενα ΑΟΖ του, που εισέρχεται ως «σφήνα» στην ιδανική για την Τουρκία ΑΟΖ που διεκδικεί (εφαπτόμενη με την Αιγυπτιακή) θέτει με τον γνωστό τρόπο της θέμα ΑΟΖ ΚΑΙ στο Β. Αιγαίο. Ολως τυχαίως πρόκειται και πάλι για μια «πετρελαιοφόρο» περιοχή γύρω απο την βραχονησίδα Ζουράφα, γνωστή με το εύγλωττο ονομα «Λαδόξερα», οχι βέβαια για τις ...ελιές της !

Το νησάκι ευρίσκεται 6 ν.μ. ΒΔΔ της Σαμοθράκης (χάρτης 5), απέναντι απο την Αλεξανδρούπολη, σε μια περιοχή που πέραν του πετρελαίου είναι πλουσιώτατη σε αλιεύματα, και βεβαίως η υπαρξη του «τροποποιεί» την χάραξη των ορίων με μετατόπιση πρός Ανατολάς

Αυτήν την φορά τον ρόλο των προβοκατόρων – δημοσιογράφων των Υμίων ανέλαβαν Τούρκοι «ψαράδες» που εισήλθαν εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή της νησίδος. Υπήρξε αντίδραση του Λιμενικού Σώματος και αμέσως αντίδραση απο Τουρκικής πλευράς για «παρενόχληση» των τριών αλιευτικών. Ποιός νομίζετε οτι προέβη στην εντονη διαμαρτυρία και «εδωσε οδηγίες» στο τουρκικό ΥΠΕΞ να προβεί σε σχετικό διάβημα; Μα το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ! Τέτοια ευαισθησία για το ψάρεμα οι πασάδες !

Τα παραπάνω δεν είναι «ξεκάρφωτες» πρωτοβουλίες «θερμοκέφαλων» κρατικών υπαλλήλων, αμετανόητων νοσταλγών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η προβοκατόρων δημοσιογράφων.

Πρόκειται για επεξεργασμένη στρατηγική, τεκμηριωμένη με αναλύσεις, μελέτες και διεθνείς παρεμβάσεις. Ιδού τι λέγει ο Bayram Ozturk, της Ανωτάτης Σχολής Αλιείας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως :

[caption id="attachment_96154" align="alignnone" width="600" caption="Χάρτης 4"][/caption]

“Turkey has 1577 km long coastline in the Mediterranean Sea starting from Fethiye to Samandag border up to Syria. 1851 fishing boats fishing in the territorial waters and high sea areas.

Turkey could not accepted de facto EEZ proclamations due to damage vital economical interests in the eastern Mediterranean Sea as limiting fishing rights in the high seas. Besides, the mineral and oil resources in the high seas are also substantial matter.”

Και ιδού πώς «αναλύει» η τουρκική διπλωματική επιθεώρηση “Diplomatic Observer” την κατάσταση που διαμορφώνει στην Μεσόγειο η «Συμμαχία της Ελλάδος και της Νοτίου Κύπρου (sic)» :

Under the assumption that there is only one state on the island, the sea border between Turkey and Cyprus is drawn so as to encircle the entire island and to determine an exclusive economic zone that is about six or seven times greater than the land area of Cyprus!

The zone established between Turkey and Cyprus not only takes in Northern Cyprus but also besieges the entire southern shore of Turkey. Many regions come under pressure from this exclusive economic zone, foremost among them the port of Mersin which is an important junction and terminal in world energy trade. Turkey is left with a very narrow strip of shoreline on the Mediterranean.

Should a Turkish ship intend to sail south, for example to the Suez Canal, it will have to pass through either Greek Cypriot or Greek economic zones. Such exclusive economic zone policies intend to block Turkey in the Mediterranean and thereby to disadvantage it in regional markets, maritime transportation and security in primary ring regions.

Thus the Southern Cypriot target of “one day taking up the geostrategic and geopolitical value and functions of Turkey” comes closer to conclusion through European planning and practices. It is possible that the French project “Union for the Mediterranean”, the value of which is known only to its creators, will be positioned differently to this end.

The Project for Carving Up the Mediterranean.

Should the exclusive economic zones be implemented as they are being planned, the Greece-Southern Cyprus alliance will become the basis of power in the Mediterranean. Indeed, both administrations are setting up an infrastructure for the perceived new era through developing cooperation projects with countries in the region. Of course, the international energy tenders in the region are also designed with the same target in mind.”

[caption id="attachment_96150" align="alignnone" width="600" caption="Χάρτης 5"][/caption]

Σαφέστερα δεν μπορεί να διατυπωθεί !

Θα πώ και πάλι οτι με προπέτασμα καπνού την δήθεν διαφωνία «Βαθέως Κράτους» και Ερντογάν  ως πρός τις Ελληνο – Τουρκικές σχέσεις, «διαφωνία» που κάποιοι δικοί μας αφελείς εχουν αναγάγει σε «δόγμα» εξωτερικής πολιτικής και αμυνας η Τουρκία ακολουθεί απαρέγκλιτα MIA γραμμή.

Μια γραμμή που εχει στο επίκεντρο της την Θουκυδίδειο αντίληψη οτι μπορεί να διεκδικήσει οτι επιτρέπει η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική Ισχύς της απέναντι σε μια καταχρεωμένη και φοβική Ελλάδα που αναμασά το μικρονοικό και πτωχοπροδρομικό «Δεν παραχωρούμε τίποτε, δεν διεκδικούμε τίποτε» και περιμένει απο την «Διεθνή Κοινότητα», τους Συμμάχους, την ...Θεία Πρόνοια η δεν ξέρω ποιόν  αλλο  ex deus machina να επιβάλλουν τα εθνικά της Δίκαια.

Η Τουρκία θέτει ωμά και με ορους γεωπολιτικής Ισχύος το θέμα του συσχετισμού δυνάμεων και της κατανομής των οικονομικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, του Αιγαίου φυσικά συμπεριλαμβανομένου. Επωφελείται απο την Παναραβική κρίση, προβαίνει σε  εξαγωγή «βιώσιμης» Ισλαμο-Κοινοβουλευτικής πολιτικής λύσεως αποδεκτής και απο την Δύση και απο τους Αραβες και επιδιώκει την de facto διαμόρφωση του επιθυμητού status quo σε μια στιγμή αδυναμίας των μεγάλων «παικτών» οπως η Αίγυπτος και η Λιβύη.

Η ιδια αραβική αδυναμία ισχύει και ως πρός την Ελλάδα, ηδη «ριγμένη» απο την σύγκλιση Αιγύπτου – Τουρκίας στον καθορισμό εφαπτόμενης μεταξύ τους ΑΟΖ, ηδη αντιμετωπίσασα δυσκολίες με την Λιβύη για την Γαύδο. Η Ελλάδα ομως, «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς αδομεν» και αντί να εκμεταλλευθεί την νέα δυναμική στην περιοχή φλυαρεί ασύστολα για «μέτρα εμπιστοσύνης», «βελτίωση των σχέσεων» και εκχωρεί στρατιωτικές ευκολίες δωρεάν, με ...γενικό επιβλέποντα τον Τουρκικό στόλο νότια της Κρήτης και το CAOC 5 της Νάπολης κατ’εξουσιοδότηση του CC Air  της Σμύρνης ! Eιρήσθω εν παρόδω οτι ο ελεγχος των αεροπορικών επιχειρήσεων στην Λιβύη γίνεται απο το Poggio Renatico, περίπου ...1500 χλμ. απο την Λιβύη οταν οι Τούρκοι πέτυχαν να μήν ανατεθεί η ευθύνη στο CAOC 7 της Λάρισσας !

Τσάμπα τόση προθυμία να συνδράμουμε τους Συμμάχους !

Parsifal

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 12/04/2011 10:11:40

  Στην πρόσφατη επίσκεψη του ΓΑΠ στη Τουρκία, τι συζήτησε κατ’ ιδίαν με Ερντογάν για τρεις ώρες??

 2. AWACS avatar
  AWACS 12/04/2011 10:22:55

  Δεν νομίζω οι Αγγλοσάξωνες να επιτρέψουν ποτέ σε μια παραδοσιακά χερσαία δύναμη όπως η Τουρκία, με ισχυρές τάσεις αυτονόμησης και με διακυρηγμένα όνειρα να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη, να ελέγξει την Α. Μεσόγειο.
  Δεν είναι τόσο μακάκες να τις επιτρέψουν τη δυνατότητα να μπορεί να "στραγγαλίσει" τον θαλάσσιο εφοδιασμό του Ισραήλ και την επικοινωνία του με την Δύση όποτε της καπνίσει!

  Όπως δεν είναι τόσο μακάκες να αφήσουν πολύτιμους πόρους να ελέγχονται από μια μεγαλοιδεατική και ανεξέλεκτη Τουρκία.

  Το ζήτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να παρουσιαστεί ως δύναμη σταθερότητας η οποία μπορεί και έχει τη θέληση να προασπίσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή, έτσι ώστε να έχει θέση στις νέες ισορροπίες που πάνε να δημιουργηθούνε στην ευρύτερη περιοχή.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ AWACS 12/04/2011 14:25:16

   "αν η Ελλάδα μπορεί να παρουσιαστεί ως δύναμη σταθερότητας..."

   Ακριβώς έτσι AWACS. Το λέμε εδώ και χρόνια, όσο η Ελλάδα θα εμφανίζεται ανημπορη ή και απρόθυμη να υπερασπιστεί τον γεωπολιτικό της ζωτικό χώρο καμμία συμμαχία ή "φιλία" δεν μας "σώζει". Μέρος της επιθετικότητας της Τπυρκίας οφείλεται στο καύσιμο αυτό που της παρέχει η γιουσουφακική ελληνική κλεπτοελιτ.

 3. Apollonios avatar
  Apollonios 12/04/2011 10:26:20

  Μπράβο στον Parsifal, κατατοπιστικότατος και καυστικότατος...

 4. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 12/04/2011 10:28:10

  Καλημέρα Parsifal,
  να είσαι καλά αδελφέ που θυμίζεις ποιο είναι το κατεξοχήν εθνικό θέμα και πως περνάνε οι μήνες και τα χρόνια και όλο στο θα και θα ... Έχουμε εμπεδώσει ποια είναι η εξωτερική πολιτική του ΓΑΠ και φανταζόμαστε σχεδόν τι συζητάνε μυστικά με τον Ερντογάν. Μετά πετάμε και καμμιά παπαριά για το πόπολο, αλλά δεν το παίζουν καλά το θεατρικό γιατί σε εκείνη τη φάση θα πρέπει κανονικά να αντιδράσει ο Μογγόλος. Αυτός όμως δεν παίρνει χαμπάρι και έτσι οι κορώνες πέφτουν στο κενό.
  Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για την ΑΟΖ. Περιμένουμε όμως μεγαλύτερη κινητικότητα και σύναψη συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή από τον εν δυνάμει αυριανό πρωθυπουργό. Ο φόβος δεν είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων, ούτε ήταν, ούτε θα είναι ποτέ. Φοβούνται μόνο οι βολεμένοι και οι διεφθαρμένοι μην γίνει τίποτα και χάσουν μέσα στην αναμπουμπούλα τη κουτάλα που κρατάνε τόσα χρόνια.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/04/2011 10:41:57

  Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι. Παζαρεύουν και όπου τους παίρνει σπρώχνουν. Και εμείς είμαστε(;) αποχαυνωμένες μούλτι κούλτι πράσινες αδερφές που εξασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στην Κερατέα.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ archaeopteryx 12/04/2011 12:49:05

   Αρχαίε, βλέπω την οργή σου να ξεχιλίζει και σε αντιλαμβάνομαι πλήρως. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να έχουμε επι κεφαλής ανίκανους ανελλήνιστους ψευτοσοσιαληστάδες της πορδής που ενώ ως "μάγκες" τα πάιρνουν απο τους αδύναμους γέρους μας χ....ονται όταν ακούν για Τούρκους .

 6. leonidas avatar
  leonidas 12/04/2011 11:17:03

  o AWAcs exei apolita dikeo ...bravo !!!!
  tis eidias apopsis eimai kai ego ...
  olo auto to panigiri ( lybien , egyptien , tunesien, Syrien,) den ginonte tixaia !!!!!!
  ( lybien , egyptien ) eitane ta pio simantika krati , pou fernane antirisi na oreisoun me tin ellada tin AOZ... to minima to pirane ..kai kati parapano !!
  einai kai ena minima pros tin tourkia ...na katsei sta auga tis ....
  ego blepo oti i Tourkia apodinamonaite ... giati to eixei parakanei ...
  irthe i Ora tis Alithias ... xaraxtike o dromos tis tourkias ...
  tha tin diamelisoune ..giati etsi tous sinferi ( Ollous) .
  tha kanoun ena( kurdistan )..pou tha tous parexei ..kai tsampa stratiotiki baseis enaerio xoro , kai thalassio xoro !!
  kai apo ekei tha kanoune olles tis epixeirisis pou theloune !!!
  xoreis na ferneis kanenas andirisi... apo to neo-sistato kratos .. Kurdistan !!
  kai i ellada apo auto ezei ofeli ... ( oxi giati mas agapane H simaxei mas , ala giati exoune terastia siferonta kai H europa kai o amerikanos kai to Israel) !!
  auto, gia to Israel ..einai mia monadiki efxairia kai den pistebo na tin afisei na xathi!!
  O aksonas Israel - Zypern -Ellada ..tha litourkisi ...giati einai o monos tropos gia tin anexartisia tin energiaki apo ta Arabika krati !!
  efxaristo ..pou mou donaite tin dinatotita ..gia tin gnomi mou !!
  olla ta alla ..argotera !!
  kali sas Hmera !!
  o Leonidas !!

 7. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 12/04/2011 11:17:16

  Δεν ξέρω τι λες αρχαίε για το εμείς διαφωνώ : ο γιος μου για παράδειγμα με τους φίλους του πάνε κάθε βδομάδα στη Κερατέα για συμπαράσταση και περνάνε καλά γιατί νιώθουν τον αέρα της ελευθερίας όπως μου λένε εκεί.
  Και δεν είναι μόνο οι νέοι που βράζουν. Ξέρω και κάτι ΟΥΚάδες που σχεδόν δεν κρατιούνται. Για το φόβο θα σου πω μια αληθινή ιστορία : βρέθηκα πριν πολλά χρόνια στη Κωνσταντινούπολη και κάνοντας μια βόλτα με ένα πλοιάριο στη Μαύρη Θάλασσα βρέθηκα εγκλωβισμένος για τρεις μέρες σε ένα παραθαλάσσιο χωριό που ήταν στρατιωτική βάση. Εκεί αναγκάστηκα να το παίξω αμερικάνος για να μην με φάνε. Έπιασα κουβέντα με στρατιώτες και έμαθα πως τους εκπαιδεύουν : με ξύλο και χασίσι. Φοβισμένα ανθρωπάκια που τρώγανε απίστευτο πλύσιμο εγκεφάλου. Έτσι θέλουν να μας κάνουν και εμάς.
  Εσά του λόου τους οι σεσμένοι σύντεκνε.

 8. Kώστας Ροδινός avatar
  Kώστας Ροδινός 12/04/2011 11:23:48

  parsifal,
  για μια ακόμα φορά σ' ευχαριστούμε.
  Ακρως διαφωτιστική παρουσίαση.
  Μπράβο σου.

  • parsifal avatar
   parsifal @ Kώστας Ροδινός 12/04/2011 14:05:47

   Ευχαριστώ, το καθήκον μας κάνομε κύριε Ροδινέ.

 9. Nik avatar
  Nik 12/04/2011 11:40:47

  Τελικά πόσο θα κόστιζε να τεθούν τα παροπλισμένα πλοία που ούτως ή άλλως πάνε για διάλυση, να "περιπολούν" ασταμάτητα στο Αιγαίο και αλλού; Με σκοπό αφενός να εγκαθιδρύσουν μια έντονη παρουσία και αφετέρου ίσως να τρακάρουν και κάποια φρεγάτα. Κυνικό αλλά καιρός δεν είναι να γίνουμε λίγο κυνικοί και εμείς. Το μούλτι κούλτι δεν απέδωσε.

 10. vassilis avatar
  vassilis 12/04/2011 13:10:14

  Σε ενα πραγμα θα διαφωνισω,στο οτι η Ελληνικη πολιτικη για το συγκεκριμενο θεμα ειναι αφελης!Οτι πραττουν το πραττουν με πληρη γνωση και συνειδηση!Αφελεις ειμαστε εμεις που ''αποδεχομαστε ''τον γελοιον ισχυρισμον του βαθεως κρατους!

 11. georgiosa avatar
  georgiosa 12/04/2011 18:30:15

  Ο ΓΑΠ και η παρεα του(Δρουτσας,Παπακωνσταντινου,Ροντος κ.λ.π.) δεν ειναι καθολου αφελεις.Εκτελουν στοχευμενο σχεδιο, κι ο στοχος τους ειναι να παραδωσουν μια μικροτερη Ελλαδα τοσο σε εδαφη οσο και σε πλουτοπαραγωγικες πηγες.Αφου χρεωσαν χωρις λογο και αιτια την χωρα μας για σαραντα γενεες, διεσπειραν στους Ελληνες πολιτες φοβικα συνδρομα κι ενοχες(με μπροσταρη τον κ.Παγκαλο),με αποτελεσμα ολοκληρη η Ελληνικη κοινωνια να εχει εγκλωβιστει σε μια κατασταση ληθαργου, και καταθλιψης για το τι μελει γενεσθαι.Μεσα σ΄αυτο το ρευστο τοπιο της οικονομικης κρισης και μεσα σ'αυτην την αβεβαιοτητα της επιβιωσης που σκοπιμα κι'εντεχνα καλλιεργησαν,θα εκτελεσουν το τελικο σταδιο του ξενοφερτου σχεδιου τους, που θα ειναι ο ακρωτηριασμος και η σμικρινση της χωρας μας.Εχουν γνωση ομως οι φυλακες,που στην συγκεκριμενη περιπτωση ειναι ο θυμοσοφος Ελληνικος λαος,και πιστευω ο,τι εστω και την υστατη στιγμη θα ματαιωσει και θα σταματησει αυτο το πανουργο σχεδιο που εξυφαινεται εις βαρος του,στελνωντας τους πολιτες του κοσμου(ΓΑΠ,Ροντος)εκει που τους αξιζει.Στην ληθη.

 12. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 12/04/2011 21:02:10

  Το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ ΔΕΝ πρεπει να οδηγηθεί στο δικαστήριο της Χάγης
  γιά δύο λόγους.
  Πρώτον, τα δυτικά δικαστήρια χρησιμοποιούν "ενδιάμεσες μεθόδους" ετσι ώστε να ικανοποιούν εις το ήμιση τα αιτήματα όλων των πλευρών, με λίγα λόγια θα μοιράσουν ότι υπάρχει εις το ήμιση. Τι θα κάνουν οι Ελληνες όταν το μισό Αιγαίο θα δωθεί στου Τούρκους και με την βούλα "Διεθνούς Δικαστηρίου"; Κατά την δική μου εμπειρία, θα τηρήσουν "αψογη στάση", θα σωπάσουν
  μεχρις οτου οι νέες διεκδικήσεις των Τούρκων αρχίσουν ξανά (μετα την εισοδό τους στην ΕΕ οι ελληνες θα αποτελούν μειοψηφίες στα νησιά του Αιγαίου αφού αυτά θα κατακλυστούν από Τ. πολίτες).

  Δεύτερον, το Δίκαιο της θάλασσας είναι ξεκάθαρο αρκεί να κρατήσουμε την θέση μας (stand my ground όπως λένε και οι ¨συμμαχοί μας¨ εκ δυσμάς).

  Το ότι ένα πολιτικό κόμμα πήρε την πλειοψηφία σε κάποιες εκλογές δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει γιά να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες ενός και μόνο ατόμου που έτυχε να αναλάβει την ανώτερη θέση σε αυτό. Είναι υποχρεωσή μας, συμπεριλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων καί άλλων δυνάμεων ασφαλείας να σταματήσουμε αυτες τις ανεύθυνες κινήσεις του "Βουλευτικόυ" πρίν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Τί ορκο δώσαμε την ημέρα της ορκομωσίας μας; "...υπακοή εις το Σύνταγμα..."

  Ισως ο Θ. Κολοκοτρώνης να ήθελε να δημιουργήσουμε "Εκτελεστικό" και γιά πρώτη φορά στην ιστορία μας να εκλέξουμε πατριώτες. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σύντομα.

  Μετά τιμής,
  Ε.Κ.

 13. ierofantis avatar
  ierofantis 12/04/2011 22:52:15

  Καλησπέρα Πάρσιφαλ.

  Σε συγχαίρω για την ανάρτησή σου, η οποία αποδεικνύει το ποιόν σου και την επάρκειά σου.

  Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό πολιτικό σχόλιο καθώς τα ειδικά θέματα τα ανέπτυξες τόσο καλά.

  Οι Έλληνες εδώ και δύο περίπου χρόνια έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη υπομονή. Θές από φόβο, θές από το σόκ, θές από συμφέρον, θές από ενοχές, είναι ακόμη ικανοί, να απορροφήσουν τα οικονομικά πλήγματα στην μικροοικονομία τους, σχεδόν αδιαμαρτύρητα.

  Πολλοί συσχολιαστές ανησυχούν για το αν το θέμα της υφαλοκρυπίδας ή της ΑΟΖ θα καταλήξει στη Χάγη, ως απόρροια της οικονομικής μας αδυναμίας και της γεωπολιτικής μας υποβάθμισης.

  Εκτιμώ πως αυτό δεν θα γίνει. Όχι γιατί ίσως δεν είναι στο μυαλό κάποιων εκ των κυβερνώντων, αλλά γιατί και αυτοί, ως εκπρόσωποι της παλαιοκομματικής νοοτροπίας και των ηθών της μεταπολίτευσης, εκτιμούν και υπολογίζουν ένα μόνο πράγμα.

  Το πολιτικό κόστος.

  Εκτιμώ ότι η προσφυγή στη Χάγη για τα θέματα αυτά, με ότι επικοινωνιακό περιτύλιγμα και αν χρησιμοποιηθεί για να το σερβίρουν στον κόσμο, θα είναι η θρυαλλίδα της οριστικής και αμετάκλητης όχι μόνο πτώσης αλλά και διάλυσης αυτού που σήμερα ονομάζουμε Κίνημα.

  Οι Έλληνες είμαστε περίεργα όντα.

  Αντιδρούμε ασύμμετρα.

  Η υπόνοια εθνικής ταπείνωσης και απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων που συνοδεύει την προσφυγή σε διεθνείς πολιτικούς σχηματισμούς όπως είναι αυτός της Χάγης, ίσως αποτελεσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

  Αυτό είναι το οποίο φοβίζει περισσότερο.

  Τί σημασία έχει αν η δουλικότητα έχει φτάσει στο απροχώρητο ενώπιον του Νεοσουλτάνου;

  Ξέρεις ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος τους;

  Αναρωτιώνται...

  "Και πως θα το πούμε στο λαό; Πώς θα το περάσουμε στα Μέσα; Πώς θα μετριάσουμε τις αντιδράσεις;"

  Αυτή η σκέψη ελπίζω να είναι παραλυτική για τους σχεδιασμούς τους.

 14. somis avatar
  somis 12/04/2011 23:02:37

  parsifal, συγχαρητήρια και πάλι ! ανάσα για το antinews.
  Πληροφόρηση άρτια, θέσεις θετικότατες! Μπράβο!

 15. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 13/04/2011 00:24:05

  Parsifal,
  καλησπέρα αν και μόνο καλή δεν είναι από αυτά που ακούω στην εκπομπή του Χαρδαβέλα. Τελικά ό,τι ψήγματα υπομονής είχαν απομείνει εξαντλούνται τάχιστα. Ακούμε τον Χαρδαβέλα να διαβάζει πίνακες όπου δείχνουν ότι μέσα στο 2011 δεν έχει γίνει καμμία εμπλοκή στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τα τουρκικά αεροσκάφη - που δεν έχουν μειωθεί από προηγούμενα χρόνια - και ότι το ΓΕΕΘΑ απαντάει ότι είμαστε ειρηνικός λαός που δεν τα βάζει με γειτονικούς λαούς και την ίδια στιγμή που διαβάζει αυτή τη γελοία απάντηση, πετάγεται ο παρευρισκόμενος Γρηγόρης Βαλλιανάτος και λέει ότι και η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις και ότι όλη αυτή η κατάσταση ενοχλεί το ΝΑΤΟ. Από τις ερωτήσεις των υπολοίπων καταλαβαίνουμε ότι ο Βαλλιανάτος αναφέρεται στις ανακοινώσεις του Τουρκικού Επιτελείου που αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία και το υποκείμενο αυτό τις υιοθετεί. Σαν να μην φθάνει αυτό ισχυρίζεται μετά ότι έχει δίκιο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας που μας αποκάλεσε ζητιάνους.
  Εν κατακλείδι η κατάσταση ξεφεύγει. Οι άνθρωποι δεν είναι απλά ηλίθιοι. Είναι επικίνδυνοι. Τέλος, ο Χαρδαβέλας είπε ότι σε 20 μέρες οι Τούρκοι στέλνουν νορβηγικό πλοίο για να κάνει έρευνες σε απόσταση 20 μίλια από το Καστελόριζο για φυσικό αέριο και από τη στάση της Ελλάδας θα κριθούν πολλά. Ψάξτο ρε αδελφέ που έχεις τη δυνατότητα να βρίσκεις πληροφορίες και ενημέρωσέ μας.

 16. Pluto avatar
  Pluto 13/04/2011 03:12:24

  Πολύ καλή,εμπεριστατωμένη ανάλυση!Φαίνεται ενήμερος ο/η parsifal.
  Ομως,ίσως του/της διαφεύγει ότι η 50η συνεδρία των διερευνητικών επαφών Ελλάδος (=Π.Αποστολίδης καί..συνεργάτες) καί Τουρκίας διεξάγεται μετά την απάντηση της Αγκυρας στο Ελληνικό διάβημα (Φ. Ξύδας) με την οποία μας πέταξαν στα μούτρα τον χάρτη της Τουρκικής ΑΟΖ .Διεξάγεται επίσης μετά τις προ εβδομάδος δηλώσεις Δρούτσα (καί Δελαβέκουρα) ότι αν δεν θα συνεχίζονται επ` άπειρον οι διερευνητικές,μετά τις Τουρκικές εκλογές του Ιουνίου,αν δεν καταλήξουμε, να πάμε στην Χάγη!
  Άρα τί συζητάμε στην 50η επαφή;
  Μα τί άλλο από την Ελληνική (αντι)πρόταση συνυποσχετικού παραπομπής (των πάντων υπό το τετριμμένο πρόσχημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας) στο Διεθνές Δικαστήριο!
  Προσοχή: δεν λέμε στην Αγκυρα να φέρει μονομερώς τις διεκδικήσεις της στο Δικαστήριο, όπως ( άλλωστε δικαιούται δίχως κάν ν` αναγνωρίσει την UNCLOS83) καί όπως θα ήταν φυσικό γιά κάθε διεκδίκηση άλλου κράτους που εμείς απορρίπτουμε!
  Αντιθέτως,προσφεύγουμε από κοινού για να μας λύσει το Δικαστήριο τις "διαφορές",δηλ για ν` αποφανθεί επί όσων ζητάει η Τουρκία καί τα οποία εμείς,ακριβ δια του συνυποσχετικού, συνομολογούμε ότι συνιστούν επίδικη διαφορά καί όχι αναφαίρετα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
  Η Ελληνική εκδοχή συνυποσχετικού εξουσιοδοτεί το Δικαστήριο να οριοθετήσει επιλύοντας κάθε πρόβλημα που θα ανακύψει προκειμένου να χαραχθεί το όριο ,ήτοι εύρος χωρικών υδάτων,καθεστώς αμφισβητούμενων νησιών καί βραχονησίδων,εύρος καί όριο εναερίου χώρου.
  Υποτιθέμενα "πλεονεκτήματα" της Ελληνικής (αντι)πρότασης είναι ότι δεν γίνεται λόγος γιά ΑΟΖ (καί έτσι θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι θα/θα/θα την οριοθετήσουμε κάποτε με την Κύπρο, μολονότι βεβαίως ενδεχόμενη χάραξη από το Δικαστήριο της υφαλοκρηπίδας--με πιθανότατη εξαίρεση του Καστελόριζου-- αποτελεί πρόκριμα καί γιά την ύπαρξη καί έκταση την ΑΟΖ).
  Επίσης θα ισχυρίζονται οι ΓΑΠ ,Δρούτσας & ότι τάχα οδήγησαν την Τουρκία ν` αποδεχθεί (την ούτως ή άλλως εθιμική πλέον καί υποχρεωτική γιά όλα τα κράτη ) UNCLOS83!
  Έτσι μεθοδεύεται η εκχώρηση...
  Το ερώτημα είναι αν θα προλάβουν, πριν παρέμβη ο Ελληνικός λαός ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.