#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Έλληνες της Τουρκίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τουρκικά σήριαλΗ είδηση μπορεί να πέρασε στα ψιλά αλλά είναι σημαντική κι εντυπωσιακή. Οι Έλληνες της Τουρκίας, η πολύπαθη αυτή μειονότητα διαμαρτύρονται έντονα διότι τα τουρκικά σίριαλ θίγουν συστηματικά τους Έλληνες.

Η διαμαρτυρία έγινε από τον Πρόεδρο  Λάκη Βίγκα και την γεν. γραμματέα Κατερίνα Πρόκου των ελληνικών μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων, ενώπιον του τουρκικού Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (RTÜK) με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η ελληνική μειονότητα της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνεται στη διαμαρτυρία, όλοι οι κακοί χαρακτήρες των σίριαλ, όπως προδότες και πόρνες, εμφανίζονται ως Έλληνες. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει κατ’αυτό τον τρόπο την ελληνική μειονότητα τα μέλη της οποίας ζουν στην Τουρκία ως νομοταγείς πολίτες» δήλωσε ο κ. Βίγκας, κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι των μειονοτήτων που εκφράζουν την δυσφορία τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας θεωρούν - και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου- ότι επαναλαμβάνεται  μια ατμόσφαιρα παρόμοια με εκείνη της δεκαετίας του 1950 και του 1960, η οποίο δημιουργήθηκε από τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να δυσφημούν την ελληνική κοινότητα για πολιτικούς λόγους. Η εκπομπή "Ustura Κemal" αναφέρεται ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα της τάσης αυτής. Σύμφωνα με την καταγγελία, "Ορισμένοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στην παράσταση να οδηγήσει σε δυσφορία στα μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στην Τουρκία ως πολίτες αυτής της χώρας. Όλα τα αρνητικά χαρακτήρες όπως πόρνες, προδότες και συνεργάτες παρουσιάζεται ως Έλληνες", αναφέρει ο κ. Βίγκας

Η καταγγελία ανέφερε ακόμη ότι κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι έχουν συμφωνήσει ότι σε όλη την ιστορία ελαττώματα, όπως η πορνεία, η κλοπή και ανθρωποκτονία θα μπορούσαν να υπάρχουν σε κάθε κοινωνία γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε λάθη και κάλεσε τους πολίτες να μην αποδίδουν αυτές σε οποιαδήποτε εθνότητα ή την κοινωνία. Και επισημαίνει ακόμα ότι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία στο παρελθόν λόγω αρνητικών χαρακτηριστικών σε εφημερίδες και την κινηματογραφική βιομηχανία (Yeşilçam).Το ίδιο γίνεται και τώρα σε ορισμένες δημοφιλείς σειρές.

Προφανώς εμείς εδώ στην Ελλάδα που αγοράζουν τουρκικά σίριαλ από το πανέρι, δεν έχουμε δει προσβλητικούς ρόλους σε βάρος των Ελλήνων. Μέχρι τώρα βλέπουμε έρωτες, μίση, πάθη και διάφορες χαριτωμενιές για το πώς ζουν οι Τούρκοι. Φυσικά πρόκειται για σίριαλ πασπαλισμένα με πολύ παραμύθι, πολύ ψέμα και χρυσόσκονη προκειμένου να εξωραϊστεί η εικόνα της τουρκικής κοινωνίας και του κράτους.

Έχουμε ξαναγράψει για το σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν να δείξει μέσω των σίριαλ ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, με μεγάλη ανάπτυξη, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά που διατηρεί την ταυτότητα και την ιστορία του. Ωστόσο, αν σύμφωνα με την καταγγελία της ελληνικής μεινότητας υπάρχουν σίριαλ που προσβάλλουν τους Έλληνες, θα πρέπει κάποιος να αντιδράσει από την επίσημη πολιτεία.

Το ίδιο φυσικά πρέπει να συμβεί αν σε κάποια ελληνικά σίριαλ οι Τούρκοι εμφανίζονται ως κάτι διαφορετικό απ’ ότι είναι. Και στο κάτω – κάτω κανείς δεν έχει δικαίωμα να υβρίζει έναν ολόκληρο λαό, οποίος κι αν είναι αυτός, αν υπάρχουν και βιαστές, κλέφτες ή ότι άλλο ανάμεσά τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 06/01/2013 14:00:21

  Πολύπαθοι είναι αυτοί που φύγαν και τα χάσαν όλα. Αυτοί που μείναν ...άφεριμ

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/01/2013 14:08:09

  Δύστυχοι, όπως οι Βορειοηπειρώτες, αφημένοι και οι μεν και οι δε στα νύχια αυτών, τους οποίους, μέχρι πρόσφατα, η Ιστορια που δίδασκε το Ελληνικό Κράτος στα ελληνόπουλα περιέγραφε σαν "στίφη τουρκαλβανών".
  Μετά ήρθε το χαμογελαστό παιδί από τη Μινεζότα και η Ρεπούση.

 3. Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
  Κ.Σ.Μαυρόπουλος 06/01/2013 14:12:34

  Οι διαμαρτυρόμενοι ας απευθυνθούν στα ζώα [όποιος θίγεται είναι γραμμένος] που κάθονται και τα παρακολουθούν.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/01/2013 15:11:11

  Στον "Σουλεïμάν" - σχετικά πιστό στην ιστορική πραγματικότητα του 1500 - ο Έλληνας που αλλαξοπίστησε είναι ο Ιμπραήμ Πασάς απο την Πάργα, παιδικός φίλος του Σουλτάνου, τρίτος πλέον στην πολιτική ιεραρχία της Αυτοκρατορίας (Μέγας Βεζύρης), συνάμα αρχιστράτηγος, και σύζυγος της πριγκήπισσας αδελφής του. Το σήριαλ τον παρουσιάζει τρομερά φιλόδοξο, κρυψίνου αλλά και άπιστο σύζυγο. Ίσως εποφθαλμιά ακόμη και το θρόνο: Δεν είναι γόνος της δυναστείας, αλλά η σύζυγος είναι Οσμανίς, άρα ο υποτιθέμενος στόχος δεν είναι ανέφικτος.
  Στη φωτογραφία, η εξάδα της εξουσίας σε ιεραρχημένα μεγέθη: Δίπλα στο γιό της, η Βαλιντέ Σουλτάν (βασίλισσα μητέρα) ήταν πάντοτε το θεσμικό Νο2 της Αυτοκρατορίας. Ο Μέγας Βεζύρης το Νο3, και ακολουθούν η αδελφή του Σουλτάνου δίπλα στον άνδρα της και οι 2 Χασεκί Σουλτάνες (μητέρες πριγκήπων) η Χιουρρέμ και η Μαχιντεβράν.
  Σημειωτέον ότι η Χιουρρέμ δεν πρόλαβε να γίνει βασίλισσα μητέρα, πέθανε πρίν ανέβει στο θρόνο ο γιός της Σελίμ ΙΙ. Τον θεσμικό ρόλο Νο2 της Βαλιντέ Σουλτάν ανέλαβε η Μιχριμάχ, μεγαλύτερη αδελφή του Σελίμ ΙΙ και κόρη της Χιουρρέμ. Η Ουκρανή σκλάβα που αλλαξοπίστησε, η Χιουρρέμ, φρόντιζε για τα παιδιά της: Δύο από αυτά, έγιναν οι 2 κορυφές της Αυτοκρατορίας.
  Τυπική οικογενειοκρατία στην πολιτική, φεουδαρχική ή αστική: Απο τους Αψβούργους και τους Οσμανλήδες, μέχρι τους Κεννεντυ, Νεχρού, Μπούς Ι και ΙΙ ή τους μικρούς δικούς μας Παπανδρεïδες, Καραμανλίδες και πάει λέγοντας.
  Τίποτε δεν είναι όπως παλιά, τίποτε δεν έχει αλλάξει...

  • klik avatar
   klik @ Ο Θείος 06/01/2013 17:07:20

   Kαι δεν χάνεις επεισόδιο και μας είπες τη συνέχεια θείε...

  • Κωστής Διαμαντόπουλος avatar
   Κωστής Διαμαντόπουλος @ Ο Θείος 08/01/2013 15:25:37

   Ναι συμφωνώ απόλυτα σε όλα! Μόνο να προσθέσω ότι πραγματικά ήταν υπέρμετρα φιλόδοξος και δίκαια αφού ήταν μεγαλοφυία στη δοιήκηση και τις διεθνείς σχέσεις, ουσιαστικά αυτός άνοιξε την πόρτα προς τη δύση, μην ξεχνάμε ήταν μισός Βενετσιάνος από την μητέρα του. Λέγεται ότι έλεγε ότι η επηροή του ήταν μεγαλύτερη από αυτή του Σουλεϊμάν. "Ότι απόφαση και να πάρει, αν η δική μου είναι αντίθετη θα εφαρμοστεί η δική μου" αυτό ήταν ο κύριος λόγος που τον καθάρισε ο Σουλεϊμάν και λιγότερο η διμάχη του με την Ρωξελάνα (Χιουρεμ)

 5. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 06/01/2013 16:15:41

  χα χα χα !!! '' Το ίδιο φυσικά πρέπει να συμβεί αν σε κάποια ελληνικά σίριαλ οι Τούρκοι εμφανίζονται ως κάτι διαφορετικό απ’ ότι είναι.''
  Ναι. Αν υπάρχουν Ελληνικά σίριαλς όπου οι Τούρκοι εμφανίζονται ως καλλιεργημένοι, ανθρωπιστές, διανοούμενοι, σεβόμενοι δικαιώματα, θρησκείες, παραδόσεις και εθνότητες, τότε παρακαλώ πολύ αυτά τα παραπλανητικά δημιουργήματα να καταγγελθούν επισήμως. Τώρα πάλι αν περιγράφονται ως άξεστοι, απαίδευτοι, βάρβαροι, ασεβείς, αιμοσταγείς φονιάδες, είναι απλά γιατί έτυχε, με αυτό το είδος τους εμείς να έρθουμε --χωρίς τη θέλησή μας-- από παλιά έως και ως πρόσφατα, σε επαφή. Ήταν κακιά η ώρα; Τι να πω;
  Σίγουρα πάντως υπάρχουν και ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Χαλίλ Γκιμπράν, Ο Ραγκίπ Ζαράκολου με το κείμενό του «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ», ο Σαίτ Τσετίνογλου με το κείμενό του «Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» και προφανώς και αρκετοί άλλοι που αποτελούν όμως τη ''φιμωμένη μειοψηφία'' εντός του φασιστικού κράτους της ...φίλης Τουρκίας.

  • A.M. avatar
   A.M. @ BLACKQUEEN 06/01/2013 21:49:12

   Ας μην ...τουρκοποιήσουμε και τον Χαλίλ Γκιμπράν!
   Λιβανέζος ήταν ο άνθρωπος.
   Σίγουρα πάντως δεν είναι όλοι οι τούρκοι φασίστες, αγροίκοι, αμόρφωτοι, εγκληματίες κ.ο.κ.
   Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις.
   Ο κανόνας βέβαια είναι πως οι τούρκοι αδυνατούν να δούν οποιονδήποτε άλλο λαό σε οριζόντια σχέση, τους βλέπουν όλους σε σχέσεις κάθετες, με τον εαυτό τους πάντα στην υψηλότερη θέση (Μογγόλοι γάρ).
   Και (πάντα κατά τον αείμνηστο Νεοκλή Σαρρή) αυτό είναι κυρίως που τους κάνει εχθρούς όλων των άλλων λαών που αρνούντα να υποταγούν στην - κατ' αυτούς - τουρκική / οθωμανική ανωτερότητα.
   Θέμα κουλτούρας, νοοτροπίας, πάραδοσης (Μογγόλοι γάρ).

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ A.M. 07/01/2013 10:21:02

    Έχουν σχιστά μάτια ("Μογγόλοι γάρ");
    Μήπως ζούν και σε γιούρτες;

    • Κωστής Διαμαντόπουλος avatar
     Κωστής Διαμαντόπουλος @ Ο Θείος 08/01/2013 15:45:08

     Δεν ζουν σε γιούρτες αλλά μια από τις εκφράσεις για τη λέξη πατρίδα είναι η yurt (γουρτ)!! Και να μην ξεχνάμε ότι οι απόγονοι των οσμανλίδων είναι μειοψηφεία στην Τουρκία. Στην Πόλη ζήτημα αν είναι 3 από τα 14 εκατομμύρια

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ A.M. 07/01/2013 21:35:58

    :-) Πολύ σωστά. Ευχαριστώ για τη διόρθωση, Λιβανέζος ο Χαλίλ :
    '' Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
    Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
    Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
    Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.'' Χ.Γ

 6. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 06/01/2013 21:06:36

  Το σήριαλ προσβάλει τους Έλληνες. Δεν προσβάλει τους Πακιστανούς, τους Αφγανούς και λοιπούς μουσουλμάνους, τις λεσβίες, τους gay για να ευαισθητοποιηθούν οι προοδευτικοί Έλληνες της αριστεράς και της προόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε δει ποτέ κανένα από δαύτους να ασχοληθούν με την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στην Μικρά Ασία, τον αφανισμό των Ελλήνων στην Ίμβρο και την Τένεδο, τις επιθέσει των Αλβανών φασιστών εναντίων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, τις απειλές κατά της ζωής του Αναστασίου ή κατά της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπιανών. Είναι οι ίδιοι ανθέλληνες που στήριζαν το Σχέδιο Αναν και κάθε εχθρική προπαγάνδα κατά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

 7. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 06/01/2013 22:57:45

  Θα περίμενε κανείς να ξεσηκωθούν και οι φεμινίστριες, οι ΕΓΕΣ και άλλες ευαίσθητες οργανώσεις, μπροστά στην προβολή του χαρεμιού, όπου η θέση της γυναίκας είναι τόσο προσβλητικά χαμηλή και οι μητέρες είναι παιδομηχανές που δεν έχουν λόγο ούτε για τα παιδιά τους.
  Θα περίμενε κανείς, επίσης, κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να καταργηθούν εδώ τα θρησκευτικά, να ξεσηκωθούν και για την τόσο έντονη προβολή του θρησκευτικού συναισθήματος. Αλλά εδώ πρόκειται για το Ισλάμ, δεν βλάπτει - για την ορθοδοξία απαγορεύεται (όπως δεν ξεσηκώθηκε κανείς για το βάναυσο θέαμα του αυτομαστιγώματος - μέχρι αιμορραγίας, που μας προσφέρουν κάθε χρόνο οι πολυπολιτισμικοί φίλοι μας, στις πλατείες των Αθηνών.
  Παρακολουθούμε τους Τούρκους, χρησιμοποιώντας καλούς ηθοποιούς, κάνοντας ακριβή παραγωγή, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν τα παλάτια τους και ότι παραπέμπει στην μεγαλοπρέπεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας , να κάνουν υψηλή πολιτική και πολιτιστική διείσδυση μπαίνοντας, με την εικόνα που αυτοί φιλοτεχνούν, καθημερινά στα σπίτια 10-15 κρατών.
  Δεν θέλω να ανοίξω εδώ την συζήτηση για το πώς τα καταφέρνουν σε αυτόν τον ιδεολογικό ιμπεριαλισμό. Για τη χώρα μας, απλά πιστεύω ότι είναι πολυεπίπεδα πρακτορευμένη. Σας καλώ απλά να φανταστούμε το τι είχε να ειπωθεί εδώ αν επιχειρούνταν, κατ΄ αναλογία, κάτι αντίστοιχο. Πόσο γελοίο θα το έβρισκαν κάποιοι κουλτουριάρηδες, θα τους θύμιζε χουντικό κιτσαριό, θα παίζονταν αποσπάσματα στο Λάκη αλά Πρέκα, θα ξεσηκώνονταν οι «πνευματικοί άνθρωποι» για βεβήλωση των μνημείων κ.λ.π.. κ.λ.π., κ.λ.π.

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 07/01/2013 00:05:32

  Ο αείμνηστος Κωνσταντινουπολίτης Νεοκλής Σαρρής, καθηγητής τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, νομικός, άριστος γνώστης της τουρκικής, απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, από τους πλέον εμβριθείς μελετητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων και συγγραφέας, στο βιβλίο του “Οσμανική Πραγματικότητα” | Εκδόσεις Αρσενίδη 01/01/1990 | Σελίδες: 544 | ISBN: 9789602530016 | € 71,90 (protoporia.gr/osmaniki-pragmatikotita-tomoi-2-p-76562.html)

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
  Το έργο αυτό του Νεοκλή Σαρρή καλύπτει ένα τεράστιο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Για πρώτη φορά έχουν συνταχθεί λεπτομερειακές γνώσεις που αφορούν αυτό που αποκαλείται "τουρκοκρατία". Παρέχει πληροφορίες και ειδήσεις σχετικές προς τους θεσμούς και τη λειτουργία τους σ όλη τη διάρκεια της μακραίωνης εξελικτικής τους πορείας, δηλαδή από τον 11ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού.

  Ο πρώτος τόμος, με ειδικότερο τίτλο: "Το Δεσποτικό Κράτος" περιλαμβάνει πλήρη ανάλυση της πρώτης φάσης της Τουρκοκρατίας δηλαδή των Σελτζούκων της Ανατολίας και των διαδοχικών τους τουρκικών ηγεμονιών.

  Ο δεύτερος τόμος, με ειδικότερο τίτλο: "Η Δοσιματική Διοίκηση", περιγράφει με εξαντλητικές λεπτομέρειες το δημοσιονομικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα και την οργάνωση των δημοσιονομικών υπηρεσιών, αναλύει το πρόβλημα των κρατικών δαπανών και παρέχει υποδείγματα προϋπολογισμών.

  Η έκδοση αυτή είναι εμπλουτισμένη με πρωτότυπη εικονογράφιση και κυρίως με υποδείγματα επίσημων εγγράφων, σφραγίδων κ.λ.π που αποδεικνύουν το βαρύ ερευνητικό έργο του συγγραφέα. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο τρίτος και τελευταίος τόμος του έργου με τίτλο: "Όψεις της Κοινωνίας και της Οικονομίας".

  Τόμος Α' “Το Δεσποτικό Κράτος” (Σελίς 383):
  “Το Δεύτερο τμήμα του χώρου των ανακτόρων του Τοπ-Καπί, μετά το Χαρέμι, που αφορά κατά βάση τον πατισάχ (Σουλτάνο), είναι το Εντερούν (Enderϋn). Η λέξη, παρότι φαίνεται ως περσική, αντιστοιχεί προς την Ελληνική “ενδότερα”. Εννοιολογικά σημαίνει ακριβώς ό,τι και το Χαρέμι. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χώρο απαγορευμένο στους υπόλοιπους, όπου αντί για γυναίκες υπάρχουν άντρες. Με άλλα λόγια, είναι το Χαρέμι των αγοριών του Σουλτάνου.”

  “Όπως είδαμε πιό πάνω, τα ανθρώπινα αποκτήματα των Σουλτάνων (και γενικότερα των αξιωματούχων του κράτους, δεν ήταν μονάχα παλλακίδες, αλλά και άνδρες. Οι αρσενικοί γκουλεμά (gulema), χρησιμοποιούνταν κατ' αυτό τον τρόπο ως υπηρέτες και ως ερωτικά αντικείμενα. Με αυτό περισσότερο από την φιλο-ομοφυλική ιδιότητα της Οσμανικής (Οθωμανικής) πραγματικότητας, θέλουμε να τονίσουμε τον αμφίφυλο χαρακτήρα της.”

  “Υπάρχει μία εκπληκτική παραλληλία μεταξύ της οργάνωσης του Εντερούν και εκείνης του Χαρεμιού. Υπάρχει ακριβής αναλογία μεταξύ των αξιωματούχων/υπηρετών του Σουλτάνου σε αμφότερους τους χώρους, π.χ. δύο κουρείς: μία κομμώτρια στο Χαρέμι και ένα αγόρι κουρέας στο Εντερούν. Παρομοίως ο Σουλτάνος έχει δύο λουτρά (Hamam). To ένα από αυτά βρίσκεται στο Χαρέμι και είναι εκείνο που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης του Τοπ-Καπί. Το δεύτερο χαμάμ, που έχει κατεδαφιστεί, βρισκόταν μέσα στο Εντερούν. Στο πρώτο τον έλουζαν κορίτσια, στο δεύτερο αγόρια. Επιπροσθέτως το Χαρέμι φύλαγαν νέγροι ευνούχοι, ενώ το Εντερούν λευκοί ευνούχοι.”

  Τόμος Α' “Το Δεσποτικό Κράτος” (Σελ. 380-382):
  «Οι Σουλτάνοι επέλεγαν τις συντρόφισσές τους από τις παλλακίδες που τους δώριζαν πολλές φορές οι γονείς τους. Για παράδειγμα, ο Μπαγιαζήντ Β' το 182 μεταξύ διαφόρων δώρων που προσέφερε στο γιό του Σεχνισάχ ήταν και 5 αγόρια, 5 παλλακίδες και 4 γεράκια για τα κυνήγια του. Στον άλλο του γιό Αχμέντ έστειλε 10 αγόρια και 10 παλλακίδες, οι ερωτικές σχέσεις των Σουλτάνων διαμοιράζονταν ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια».

  «Το Εντερούν ήταν παράλληλα μία σχολή πολιτικής και διοίκησης. Την εισαγωγή στο Εντερούν ακολουθούσε μία διαδικασία επιλογής από ευάριθμους εφήβους που κρίνονταν ανάλογα με τα σωματικά και τα πνευματικά τους προσόντα. Γι αυτό λειτουργούσαν και άλλα ανάκτορα με τροφίμους Ίτς Ογλάν («εσώκλειστα αγόρια»). Ο σουλτάνος κάθε 2 ή 3 χρόνια επισκέπτονταν το Γαλατά Σαράι, και επέλεγε 12 ιτς ογλάν που μεταφέρονταν τα ανάκτορα. Το εγκύκλιο πρόγραμμα σπουδών περιείχε διάφορες πειθαρχίες γνώσεων, όπως μουσική και θρησκευτικά, καλλιγραφία, ιππασία και ξυλογλυπτική. Στο Εντερούν καταβαλλόταν προσπάθεια για τέλεια εκμάθηση του πρωτοκόλλου και της εθιμοτυπίας. Ειδικότερα το ίδρυμα αυτό αποτέλεσε την κοιτίδα της καλλιέργειας των Οσμανών ιθυνόντων. Με την είσοδό τους στο Εντερούν ο καθένας αποκτούσε τον παιδαγωγό του, προερχόμενο από τους πρεσβύτερους. Έτσι άρχιζε η εκπαίδευση που στηριζόταν κι αυτή, όπως των παλλακίδων στο χαρέμι, σε μία συντεχνιακή σχέση δασκάλου-μαθητευόμενου. Όποιος επιτύγχανε στο πρώτο στάδιο και μάθαινε ανάγνωση και γραφή, θρησκευτικές κλπ. γνώσεις, προαγόταν στην επόμενη κατηγορία. Η τελευταία τάξη ήταν των χάς, που την αποτελούσαν σαράντα Αγάδες, οι οποίοι ήταν ταυτόχρονα και το στενότερο περιβάλλον του Σουλτάνου. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για Υπηρέτες του Σουλτάνου (με όλη τη σημασία της λέξης) και οι οποίοι έφεραν τίτλους όπως π.χ. οι ακόλουθοι..»

  Αυτά τα ολίγα για να ενημερωθεί η.. προοδευτικότητα, η οποία οδαλίσκες και χαρέμια στην Ελλάδα “ονειρεύεται” και στο "μεγαλοπρεπές βδέλυγμα" τηλεοπτικά επιτρέπει στα σπίτια της να εισβάλλει. Γνώμη πολλών αηδιασμένων Ελλήνων είναι ότι αυτό και κάθε άλλης "τέχνης και μορφής" τουρκο-σκουπιδαριό, δια βίου ν’ απαγορεύονται στην Ελλάδα. Ήδη, στα σκόπια απαγορεύθηκαν..

  Αχμέτ Νταβούτογλου, ΥΠΕΞ (“ο χίτλερ της τουρκίας”, κατά Νεοκλή Σαρρή),
  στη Χουριέτ (πηγή onalert.gr |18.09.2012 | 16:05):
  “Tα σύνορα της Τουρκίας είναι πλασματικά”
  "Προσωρινή η ανεξαρτησία της Ελλάδας"!

 9. Κωστής Διαμαντόπουλος avatar
  Κωστής Διαμαντόπουλος 08/01/2013 15:39:07

  Νομίζω ότι δίνεται περισσότερη σημασία στη σειρά απ' ότι της πρέπει. Τα ιστορικά γεγονότα αποδίδονται με σχετική πιστότητα, φτηνή παραγωγή βέβαια. Δεν φαίνεται να αναλώνεται στην μείωση Ελλήνων ή άλλων λαών, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της σειράς αναλώνεται στις μηχανοραφίες του χαρεμιού που το κάνουν τελείως μελό και στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν στέκουν ιστορικά γιατί πολύ ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν από το χαρέμι γιατί ήταν ένα τελείως κλειστό σύστημα. Τουλάχιστον αυτό λένε οι περισότεροι ιστορικοί. Ας προσθέσουμε και έναν μαϊντανό οθωμανικής - ισλαμικής προπαγάνδας που με τον τρόπο που δίνεται είναι τραγικά απλοϊκός.

 10. Eleni avatar
  Eleni 09/01/2013 06:09:45

  Παρόλα αυτά....
  Ειναι απαραίτητο να γνωρίζεις πως οι "άλλοι" βλέπουν την ιστορία.
  Είναι ενδιαφέρον πώς ενα τέτοιο "φτηνό" τηλεοπτικό προϊόν έκανε ανθρώπους που έχουν βαθύτερη γνώση να έχουν το κίνητρο να ασχοληθούν και να μεταφέρουν ψείγματα γνώσης που ίσως σε κάποιους απο εμάς, δημιουργήσουν απορίες ώστε να ενδιαφερθούμε να μάθουμε. Δεν είναι περίεργο το στερεότυπο που εχει καλλιεργηθεί αμφίπλευρα. Αλλά είμαι σίγουρη οτι όλοι οι γείτονες μας κάπως έτσι λειτουργούν.
  Ευχαριστώ Dimi για τα αναφερόμενα βιβλία, αν κ η τιμή τους απαγορευτική αυτη τη στιγμή. Θα τα αναζητησω σε βιβλιοθήκη.

 11. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 09/01/2013 10:24:26

  Έκλεκτή μου Blackqueen πολύ καλό αυτό. Ποιός είναι ο Χ. Γ ;
  Πάντα έχεις να μας πείς κάτι ενδιαφέρον.
  Οσο γιά τον αξέχαστο Νεοκλή Σαρρή, μήπως κάποιος μπορεί να μου πεί τον λόγο πού έφυγε; Ηταν ασθενής; Τεράστια απώλεια γιά την Ελλάδα, το γεγονός με λύπησε βαθύτατα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.